n n Qan qö
z
N
De mode past zich
aan
DAALMANS Co.
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
o!
i BI
i 1
w
1
Zelfgemaakt matglas
Gebreide handschoenen
met kappen
Maaltijden zonder
vleesch
Allerlei wenken
8ste toer; 1ste naald jr, breien met nog 1
A
Lente in den Haagschen dierentuin. De kraanvogels worden naar hun
verblijfplaats in de openlucht gebracht
DINSDAG 24 MAART 1936
UIT ONZE KEUKEN
-
zeldzame verschijning in de tegen-
POLA
OP VERZOEK
dampend
A. K.-P.
met
DORA
Kleine dam es maat
De uitgebreide Simpiex-fabrieken
den Overtoom te Amsterdam
terzijde
MW 14
Geef Uw was in
VERTROUWDE
HANDEN. Uw linnen-
en tafelgoed, fijne goe-
deren en gordijnen zijn ’n
■r goede behandeling waard—
door een Coalmans behande
ling behouden ze die waarde.
den, 25 toeren breien en den top afwerken.
Ringvinger: De 5 eerste st. brjjen, 2 bij
opzetten, de laatste 5 st. breien, en 2 st. bij
’t begin van middelvinger. 21 toeren breien
en den top afwerken.
Pink: De overgebleven 8 st. breien en 2
st. op *t begin van ringvinger. 19 toertjes
breien in de rondte err den top afwerken.
De Duim: De 13 hiervoor bestemde st.
breien en 3 st. op de opgezette st. 20 toeren
breien en afwerken.
DEN HAAG
T«l«f««n 772330
ROTTERDAM
Telefoon No. 56*21
Een
woordige mode is ’t bolerootje en toch biedt
de voorjaarsmode hiervan enkele modellen,
en we moeten zeggen dat het altijd jeug
dig en kwiek staat. Bij het hier geteekend
model (554) is een schootje op den rok ge
stikt, $at met de bolero als t ware een ge
heel vormt. We dragen er 'n geruit of ge
nopt blousje onder, waarvoor we 2 Meter
zijde noodig hebben. Voor het pakje is 2.60
Meter van 140 cM. breed voldoende.
Belde modellen zijn verkrijgbaar In de
maten 40-42-44 en 46.
KONINKLIJKE WASSERIJ GOUDA
AMSTERDAM
Joc. ObrecMttr. 15
Telefoon No. 93*94
Het grootste schip op de a.*. H.I.S. W.A.,
de watersporttentoonstelling te Amster
dam, arriveerde Maandag in den Amstel,
waar het uM het water werd gelicht
om per vrachtwagen naar de Apollo-
hal vervoerd te worden
en dan verwisselt men de bovenste lapjes
met de onderste.
Gestoofde witte boonen met tomaten. Bij
1 pond witte boonen rekent men: 3 afge
streken lepels boter, 2 lepels dikke tomaten
puree (of 2 versche tot puree gekookte to
maten), 1 ul, 1 lepel fijn gehakte peterselie,
3 theelepels Maggi’s aroma en zout.
Men weekt en kookt de boonen op de ge
wone manier met zout en laat ze uitlekken
op een vergiet. Het nat bewaart men voor
soep.
Terwijl de boonen uitlekken fruit men
den fijn gesnipperden ul in de boter licht
bruin, roert daar de tomatenpuree door en
de aroma en voegt hierbij de boonen die
men er 10 minuten in laat stoven. Vóór het
cpdienen roert men er de peterselie door.
Dit is de rechterhandschoen. De linker
handschoen wordt, op dezelfde manier ge
breid. Bij de manchet breit men nu echter
in de averr. toeren, de 6 r. steken aan het
begin van de naald.
Aan den duim begint men nu aan het
einde van den toer in plaats van aan het
oegin. Men breit dus den toer uit op 3 st.
na, meerdert in de 2 volgende st. en breit
den laatsten st.
Men zorgt ervoor telkens hetzelfde aantal
st. te breien vóór die welke voor den duim
bestemd zijn.
Verder volgt men de beschrijving van den
rechterhandschoen.
Men strijkt de handschoenen zorgvuldig
en naait de manchetten dicht, waarbij men
het geribde randje boven op laat.
Zilver is een zacht metaal. Voorkom dus
veel poetsen en probeer het liever te rei
nigen door weeken in .warm zeepsop of uit
koken daarin. Krab kaarsvet van zilveren
voorwerpen nooit af met een mes of zoo-
iets, maar giet er liever kokend water over.
Het kaarsvet smelt dan. Daarna afdrogen
en zoo noodig poetsen.
Doe bij het koken van goed in .den
waschketel een schijf citroen in het water.
Dit doet vlekken verdwijnen en het goed
wit worden.
Kom nooit met soda, aan een zeemleeren
lap; ze bederft er van.
IJzerroestvlekken In linnengoed zijn vaak
te verwijderen door de vlek goed nat te
maken met citroensap en er dan ’n dikke
laag zout op te leggen. Zoo noodig de
bewerking herhalen.
Van de op deze bladzijde voorko
mende genummerde modellen, die
aan het mode-album „Zajnerpracht~
ontleend zijn, kunnen bij het Patro
nenkantoor „Panora”. Nassaupletn 1,
Haarlem, patronen besteld worden
tegen den prijs van 60 ets, voor com
plets, 3S ets. voor mantels en Japon
nen, en 20 ets. voor rokken, kleine
avondjasjes en kinderkleeding. V?07
toezending per post, ook bij besteuino
aan de agenten, 10 ets. extra.
-er -w y anneer we de nieuwe voor j aars-
yy modellen bekijken, dan valt het
op, hoe weinig er eigenlijk in de
laatste jaren in de algemeene modelijn ver
anderd is. Het schijnt wel, dat de groote
mode-ontwerpers zich eenigszlns willen
aanpassen aan het verminderde kleedgeld
van de vrouw. Met een kleine verandering
kunnen we onze costumes van het vorig
jaar weer heel modern maken. De rokken
immers blijven hetzelfde, zoowel wat leng
te als wat wijdte betreft. De mantels van
de complets worden over ’t algemeen iets
korter gedragen. Nu, een schaar hebben we
gauw bij de hand. De mouwen hebben dik
wijls den vorm van “n 40 jaar geleden, zoo*n
opstaande pof, doch we zien er met een
gladde of een kimonomouw even modern
uit.
Zoo heeft bij voorbeeld het mantelpakje
no. 571 kimonomouwen, die met een biesje
schijnen ingezet; natuurlijk is de naad ge
stikt en is het biesje slechts ter verztering
aangebracht. Ook de ronde zakken zijn op
deze wijze ingezet. De mantel sluit van bo
ven met een groote gesp. *n Degelijke ver
siering zien we ook aan de ceintuur van
de eenvoudige japon. We hebben voor dit
complet 4.50 M. stof noodig van 140 breed
Kaas-croquetten. Men snijdt de kaas in
kleine stukjes en maakt een dikke melk--
saus die men er doorheen roert. Van het
vuur roert men er wat opgeloste gelatine
door, met peper en zout naar smaak en laat
het mengsel koud en stijf worden. Dan
vormt men er croquetten van, die men op
de gewone wijze paneert en in
heet frltuurvel mooi bruin bakt.
-j-x ij zeer velen golden vroeger de maal-
rS tijden zonder vleesch als onvoldoende
voor de voeding. Sedert hebben we
echter geleerd dat het vleesch hier zeker
niet onontbeerlijk is. Het vleesch bij den
maaltijd kan uitstekend worden vervangen
bijv, door eieren of door kaas.
Dat eieren op allerlei wijze kunnen wor
den toebereid is natuurlijk bekend. Minder
misschien dat men ook van kaas allerlei
gerechten kan maken. Men kan kaas In vrij
dikke plakken snijden, paneeren en even In
de koekepan bakken om ze in plaats van
vleesch te presenteeren. Geraspte kaas kan
men verwerken met aardappelpuree,
rijst en met macaroni, terwijl men er ook
croquetten van kan maken.
Erwten, boonen en linzen kunnen niet
alleen voor soep dienen, maar ze kunnen
ook, tot puree gekookt, dienen voor nage
maakt gehakt en croquetjes, welke gged ge
kruld en klaargemaakt, niet alleen voed
zaam zijn maar ook zeer smakelijk, terwijl
de peulvruchten gestoofd een uitstekenden
schotel vormen.
En wist ge reeds, dat van havermout
lapjes gebakken kunnen worden?
Van enkele dier gerechten laten we hier
onder de recepten volgen.
Havermoutlapjes. Bij IK ons havermout
neemt men hiervoor: 3 eieren, 4 afgestreken
lepels boter, 1 afgestreken lepel fijn gehakte
peterselie,. K af gestreken lepel zout, K d. 1.
melk, 3 theelepels Maggi’s aroma, peper en
noot en zoo men wil fijn gehakte ul.
Men klopt de eieren met zout en peper,
roert er de melk, de aroma, de peterselie en
den ul door en bij dit mengsel roert men de
havermout.., die men er 1 uur lang in laat
weeken. Als al het vocht in de havermout is
opgenomen, laat men de helft van de boter
in de koekepan lichtbruin worden en men
bakt hierin van het moutdeeg niet te dunne
koekjes, op de wijze van drie In de pan. Als
de lapjes aan beide kanten vlug bruin ge
bakken zijn, brengt men ze over in een
stoofpan. In de koekepan doet men nu ook
de nog achtergehouden boter, laat ze flink
bruin worden, voegt er *n scheutje water bij
en giet deze jus over de lapjes die men nog
een uur ongeveer zachtjes laat stoven, Nu
oo vervelend, zucht het jonge vrouw
tje, dat in een huurhuis woont,
waarvan de achterkant dicht de ach-
van de huizen in de volgende
straat nadert, zoo vervelend, de overburen
kunnen precies zien wat we hier uitvoe
ren; waarom ze eigenlijk de onderste rui
ten niet van matglas gemaakt hebben!
Wel. maakt u dan zelf matglas van de
bestaande blanke ruiten.
Hè’
't Is doodeenvoudig, mevrouwtje. U hebt
niets anders te doen dan In een theekopje
azijn een eetlepel sulfaat van magnesium,
dat u bij den drogist kimt krijgen, op te
lossen en dit mengsel met een lapje zoo
dik mogelijk op de ruit te smeren en bet
dan goed te laten drogen, door het rustig
te laten zitten, zonder telkens te probee-
ren of het al droog is. Laat bet er maar *n
poosje opzitten, tot u zeker weet dat bet
goed droog is. U kunt deze bewerking meer
malen herhalen; hoe vaker u het doet, boe
mooier het glas wordt.
Wilt u gekleurd matglas? Ook dat kan.
U hebt daarvoor alleen wat roode, groene
Of blauwe inkt door den azijn te mengen.
st. van de 2de naald. Dit is nu verder het
begin van den toer. Men verdeelt de st. over
3 naalden en begint aan de verwijding
voor den duim,
1ste toer-. 1 r, 1 st. meerderen in elk der
volgende 2 st. Verder r. 2 toeren overbreien.
4d toer: 1 r., 1 meerderen in den volgenden
et., 2 r, 1 meerderen. Verder r. Men gaat
zoo door met meerderen in eiken 3den toer,
tot men 11 st. heeft gemeerderd. In den
daaropvolgenden toer rijgt men deze 11 st.
met 1 st. ervoor en 1 st. erna dus 13 st.
op een draad en bewaart ze voor later. In
plaats van deze 13 st., zet men 3 st. bij op en
breit verder recht door in de rondte tot
men voor de hand 10 cM. heeft gebreid.
Dan begint men aan 4e vingers.
WijsvingerMen breit de eerste 6 st., rijgt
alle overige steken behalve de laatst* 6, op
’n draad, zet 2 st. bij op en breit de laatste
6 st. van den toer. Deze 14 st. verdeelt men
over 3 naalden en breit daarop 21 toertjes.
Dan werkt men den top af door telkens 2
st. samen te breien. Men breekt den draad
af, rijgt hem door alle st., haalt hem goed
aan en werkt hem af aan den linkerkant.
Middelvinger. Men breit de eerste 6 st.,
zet 2 st. bij op, breit de laatste 6 st. van den
toer en 2 st.-op de opgezette st. van den
wijsvinger. Deze st. verdeelen over 3 naal-
Mevrouw K. te Alkmaar vraagt een patroon -
beschrijving van wollen handschoenen met
kappen voor ’n meisje van 14 jaar. Een
kleine damesmaat lijkt me hiervoor wel de
meest geschikte. Zoo noodig kunnen de
vingers ’n toertje kleiner worden gebreid
dan hieronder opgegevea.
De manchetten hebben ’n geribt randje
opzij en geribde streepen.
82 st. opwtten en 10 toeren r. breien.
11de toer: 2 r. Verder telkens: 6 r., 2 sa-
menbr. 12de toer: 1 r., verder averr. tot de
laatste 6 st., 6 r. 13de toer: r.
Den 12en en den 13dfen toer 1 keer her
halen en dan nog 1 keer den 12den toer.
Volgen 12 toeren r.
29ste toer: 2 r. Verder telkens: 5 r., 2 sa-
menbr. Hierna den 12den en 13den toer 2
keer herhalen en den 12den toer nog 1 keer.
12 toeren r.
47ste toer-. 2 r. Verder telkens: 4 r., 2 sa
menbr. 48ste toer: 1 r„ averr. tot de laatste
6 st., 6 r. 49ste toer: 6 st. afkanten, 3 keer 3
r. en 2 samenbr., 4 keer 2 r. en 2 samenbr.,
3 keer 3 r. en 2 samenbr.
De overgebleven st. verdeelt men over 3
naalden 12 op elke naald en men breit, in
de rondte, 16 toeren 1 r„ 1 averr.
Nu vervolgt men aldus
1ste toer: telkens: 5 r. en 1 st. meerderen
in den volgenden st. Er moeten dan 42 st.
op de naald komen. Hierop 6 toeren r.
breien.
V U
lb 1
',|z
FOTOREPORTAGE
DeGo-Ahead doelverdedi-
ger Leo Halle heeft Maan
dag het ziekenhuis te De
venter hersteld verlaten