H
J
m and
.1
DE MODEKLEUR
CAKE BAKKEN
Zoekt gij* betrouwbaar
Personeel?
I
IERSCH HAAKWERK
KRENTENBROOD
DAALMANS Co.
KONINKLIJKE WASSERIJ GOUDA
AMS T E EDAM
P
gezinnen
If,
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
4
|Z* 1
h
I J
,5"
OP VERZOEK
W
w
c
ïp
f.
I I
r?
1
1
I
J
o
WW-
IN HUIS EN HOF
1
f
DINSDAG 21 APRIL 1936
-
gasten op Schiphol even voor het vertrek-
de plant korter blijft.
POLA
1
mw ia
I
O
t
door de K.L.M. in samenwerking met
de Deutsche Lufthansa is hervat. De
VerschMende dagblad-directeu
maakten Maandag de eerste vlucht
naar Rome mede ven den dienst, welke
men
van
wat
de
tc
di
1
1
Een Fuchsia als kamerplant moet steeds
op een zeer lichte plaats staan, want an
ders komt er geen bloem aan. Des zomers
geeft men steeds flink water en voedsel,
doch ’s winters weinig water en geen voed
sel. ’s Winters mag men ze niet te warm
zetten, want dan heeft ze den rusttijd. Be
gin Maart kan men de takjes naar wille
keur terugsnoeien.
molm of veengrond erin. Is de plant gezet,
dan verstrekt men het noodige voedsel.
n
b
tl
ii
h
v
d
b
t
t
a
k
r
t
t
s
t
X
1
1
I
1
1
1
Hortensia’s krijgen op den duur vaak min
der en kleinere bloemen. Veelal is de grond
verarmd. Meer succes zal men hebben, als
men nieuwen grond geeft met veel turf-
11
Palmen moeten met beleid warden be
handeld. Jonge planten verplant men om
de twee jaren. Heeft men dat een paar ma
len gedaan, dan kan men het om de 4 of
5 Jaren doen. Het is natuurlijk noodlg ze
in den groeitijd ^regeld te voeden.
DEN H A A O
Telefoon 772330
ROTTERDAM
Telefoon No. 56121
De noodlanding van het Douglas-vliegtuig O. K.—A. I. A. der Tsjechische luchtvaartmaatschappij C.LS.
by Elburg. Het ernstig yernielde toestel
een
Denk er wel om,
staat,
door
pel Is en van de handen loslaat, goed ste
vig moet wezen. Men laat, het deeg
minstens een half uur rijzen op een lauw
warme plaats, toegedekt met een in warm
water uitgewrongen doek. Dan doet men
het deeg in den broodvorm dien men met ’n
kwastje heeft ingesmeerd met boter of sla
olie, laat het weer *n half uur toegedekt
rijzen op *n lauw-warme plek en bakt het
dan, in een heeten oven gaar in ongeveer
40 minuten.
Men moet den oven aansteken 10 mi
nuten vóór het brood erin gaat. Dan laat
men hem nog ’n kwartier op vol branden
en daarna kan men de ovenhitte temperen.
Zoodra het brood uit den oven komt,
bestrijkt men het met water, waardoor de
korst mooi glanzend wordt.
heeft van voren ’n paar plooitjes. De taille
en de Ceintuur hebben een versiering van
dik zijden koord.
Fig. 602 is een eenvoudige, maar elegante
Japon, van genopte of gebloemde zijde, met
effen mouwen en plastron. Aan de hals-
opening zijn twee strikjes gezet. De japon
heeft een rond heupstuk, waar de rok met
schuine plooitjes is aangezet.
De beide laatste modellen zijn verkrijg
baar in de maten 42, 44, 46 en 48.
-^^GEMAMCELIJKE
SCHOONMAAK
als da gordijnen, kleedjes,
dekens enz. naar Daalmans
Gouda gestuurd worden.
En als ze thuis komen is het
een lust, zijn zo als nieuw.
Jac. Obrechtatr. 15
TsMmmi Na 73*94
Als uw „Vlijtig biesje” of Waterbalse-
mlen zijn naam eer moet aandoen, dan
moet ge er voor zorgen, dat ’t over een voed-
zamen grond beschikt, welke erg "vocht-
houdend is. In het voorjaar doet men goed,
ze een enkelen keer te verpotten en des
zomers is nu en dan wat bloemenmest te
geven.’ In den winter geeft men natuurlijk
minder water. BIJ zulke behandeling zal t
plantje groeien en bloeien, dat het een
lust is.
Mevr. A Ch. R.K. te Haarlem vraagt
om de beschrijving van gehaakte bloemetjes
en blaadjes, welke voor allerlei doeleinden
o.a. voor blouses kunnen worden ge
bruikt. Voor een blouse legt men de aan
elkaar gehaakte figuren op een knippatroon
van de blouse om de Juiste maat te krijgen.
Men haakt telkens 2 bladeren bU 1 bloem,
en men haakt de figuren onder het werken,
met picots aan elkaar. Waar hier en daar
nog te groote opeiiingen blijven, vult men
die met losse steken en picots.
Ook voor garneering zijn zulke figuren,
waarbij men bloemen en bladeren naar
eigen smaak arrangeert, heel geschikt, ter
wijl ze eveneens voor kleedjes kunnen die
nen.
Bij een blouse van lersch haakwerk breit
men voor den onderkant een goed sluiten
den band 1 r„ 1 aver., terwijl ook hals en
mouwen met zulk breiwerk worden afge
werkt. Dit naait men er apart aan. Het kan
dan als *n rond kraagje worden bij den
hals en *n nauwsluitend randje langs pof
mouwtjes bijvoorbeeld.
Voor een blouse met pofmouwtjes zijn
ongeveer 112 van de hieronder beschreven
bloemen noodlg.
De bloemen. Men begint met 5 losse st.,
die men met *n halven vasten st. tot een
ringetje samenvoegt.
1ste toer: 12 vaste st. in het rondje.
2de toer: 1 vaste in den Isten st. Verder
telkens 2 losse, 1 overslaan, 1 vaste. De toer
eindigt met *n halven vasten st. Er zijn dan
6 boogjes.
Sde toer: In elk boogje: 1 vaste, 4 stokjes,
1 vaste. Eindig enmet ‘n halven vasten.
4de toer: 3 losse voor het 1ste stokje en
1 picot (daarvoor haakt men 4 losse en 1 vas
ten st. in den Isten lossen), 3 losse, 1 stokje
tusschen 2 blaadjes. Verder telkens: 3 losse,»
1 picot, 3 losse, 1 stokje tusschen 2 blaadjes.
Een Lid-cactus, die nu niet bloeit, ia wel
licht niet juist behandeld geworden. WH
men succes hebben, dan moet men ze des
zomers nooit in de felle zon zetten en
eens per week een weinig bloemenmest, in
het gietwater opgelost, toedienen. In den
voor-wlnter vermindert men de watergift,
doch zoodra de kopjes Juist zichtbaar zijn,
dan geeft men wat meer. Verder laat men
ze rustig staan, vooral tijdens de knopvor-
mlng en tot na den bloei.
Een der vier zomerpostzegels, welke
In de maanden Mei en Juni door het
Staatsbedrijf der Posterijen wederom
et grond recept voor een goede cake
is het onderstaande:
IK ons bloem, IK ons boter, 1K
ons suiker, 3 eieren en. 1 theelepel bak
poeder.
In een verwarmde kom roert men de bo
ter tot roon^ voegt daarbij, een voor een,
de heele eieren mét nu en dan wat van de
suiker en voegt daar bloem en bqfcpoeder,
door een zeef, bij.
Men’blijft steeds flink roeren om zoo
veel mogelijk lucht in het deeg te krijgen.
Ten slotte vult men het in een met boter
ingesmeerden cake-vorm en laat het onge
veer 1 uur bakken in een niet kl te hee
ten oven. Met een breinaald kan men pro-
beeren, of de cake gaar is. Als de brei
naald niet kleverig aanvoelt wanneer men
ze in het gebak gestoken heeft, mag men
aannemen dat de cake gaar is. Men stort
haar dan op een taartentreeftje, laat haar
uitdampen en koud worden. Ten slotte be
stuift men haar met poedersuiker of men
strijkt er een glazuur over.
Men kan dit grondrecept variëeren door
er de afgeraspte schH van 1 citroen bij te
voegen, of 1 theelepel amandelessence, of
het merg van 1 vanillestokje, of 1 ons ge-
confijte fijn gesnipperde gember, of de af
geraspte schil en het sap van 1 sinaas
appel, of 1 eetlepel cacao, of 1 ons gepelde
en gemalen amandelen, of 1 ons rozijnen
enz. enz.
Het is in elk geval aan te raden, het een
of andere smaakje toe te voegen, dat' op
het laatst door t deeg wordt gekneed.
Een grootere iets minder fijne maar toch
ook heel goede cake verkrijgt men als men
bij de overige ingrediënten, in plaats van
IK ons, 2 ons bloem neemt.
Het lijkt wel of de ontwerpers van de
zomermode door een groenen bril gekeken
hebben. Wij zien in de étalages niet anders
dan groen. Mosgroen en bladgroen, olijf- en
gifgroen, smaragdgroen en reseda. We zien
hoeden, tasschen, schoenen, handschoenen
en kousen in dezelfde tinten. Wij zullen dus,
willen we tenminste met de mode meedoen,
genoodzaakt zijn, althans een paar deelen
van ons toilet in deze tint te nemen. Wie
deze kleur staat, zou zich bijvoorbeeld voor
het complet no. 587 een reseda-tint kunnen
kiezen. Het is gemaakt van wollen crêpe
georgette. Het bovenstuk van de japon heeft
een bolero-ldée, terwijl het onderstukje
eenlge malen ig doorgestikt. Ook de sjaal-
kraag is gegarneerd met stiksels. De mantel
Is eenigszins klokkend en ook de mouwen
hebben van onderen wat ruimte.
Het model is verkrijgbaar in de maten
40, 42, 44 en 46.
Flg. 598 is een gebloemde zomerjapon.
Het is een zeer origineel model met hoog
oploopend voorstuk en smallen schouder,
waaraan de wijde mouw gezet is. De rok
De toer eindigt met: 3 losse, 1 halven vas
ten bij den Istèn picot.
De bladeren. Men haakt 10 losse st., haakt
1 vasten in den 2den lossen (van *t einde ge
rekend) en 1 vasten in den daaropvolgenden
lossen, 1 stokje in elk der 5 volgende los
se, 1 vasten in den volgenden en 3 vaste in
den laatsten lossen st. Dan haakt men de
zelfde steken 1 vasten, 5 stokjes, 2 vaste
aan den anderen kant van de losse st.,
waarmee men begonnen is. Dan is bet blad
klaar.
Haakt men het 2de blad, dan verbindt
dit, bij het 3de stokje, door middel
*n soort picot, met het eerste. Men
haakt dan: 1 lossen, 1 vasten in 13de stokje
van het eerste blad, 1 lossen, 1 vasten in ’n
picot van de bloem, 1 lossen en haakt dan
het blad verder.
De hoeken van de bladeren haakt men
ook meteen vast aan *n picot van de bloem.
DORA
s uw Chrysant den winter goed doorge
komen? Misschien ziet men reeds sprui
ten verschijnen. Scheurt dan de struik
in kleinere polletjes van elkaar en plant ze
voorloopig in een bakje, dat U met een
ruit kunt afschutten tegen mogelijke nacht
vorsten. Geeft ze na een maand *n nieuw
plaatsje. De groei wordt een weinig gestuit,
waardoor de plant korter blijft. Zijn de
plantjes 1 d_M. lang, dan moet men de
koppen er uit nemen, ze blijven daardoor
gedrongen en krijgen veel mooie bloemen.
Onthoud goed, dat men na den langsten
dag niet meer mag nijpen.
Als de Clivia bloeit, moet men ze volop
water geven en minstens elke week
bloemenmest of zeer slappe gier. Is
bloei afgeloopen, dan neme men direct den
bloemsteel weg op >/2 c.M. na. Een maand
na deze operatie geeft men weer geleide
lijk voedsel, om zoodoende weer reserve-
voedsel te vormen voor de bloem van het
volgende jaar en om de plant den geheelen
zomer gezond te laten doorgroeien. Zoodra
October in het land komt, moet men de
water gift tamelijk verminderen. De beste
standplaats voor een Clivia is voor
licht nlët-zonnig raam,
dat een Clivia, welke te donker
slappe bladeren krijgt, die spoedig
knikken. *t Is ook nadeelig voor een goede
bloem vorming.
Cactussen, vooral jonge planten, geeft
men elk voorjaar nieuwe aarde met zoo
noodlg ietwat grooteren pot. Oudere plan
ten kan men wel een of een paar Jaren
overslaan.
■w y oor een flink krentenbrood heeft men
noodlg: 1 K. G. bloem, IK ons ro-
zijnen, IK ons krenten, 2 eieren,
K ons boter, 30 gram gist, 20 grain zout
en 7k dl». melk. Zoo men wil. kan men
er nog K ons gesnipperde sucade bijvoe
gen.
De bloem met het zout doet men in *n
kom; in het midden maakt men *n kuiltje
waarin men de gist doet, die men met *n
weinig lauwe melk heeft verdund. Van het
midden uit vermengt men nu dit zetsel
met de bloem, terwijl men er nu en dan een
weinig bijvoegt van de lauwe melk. Men
kneedt het deeg goed door elkaar, kneedt
er ook de boter doorheen, die men het
best in kleine stukjes kan verdeelen, dé
eieren en de schoon gemaakte krenten en
rozijnen. Men gebrulke vooral niet te veel
melk, daar ook de eieren het geheel dun
ner maken en het deeg, dat men flink
met de handen moet bewerken tot bet soe-
s.
VI
w
in
tx
L
F
K
11
h
n
e
dl
lx
SI
B
FOTOREPORTAGE
Prof. dr. J. P. Kleiweg de
Zwaan, die benoemd zal
worden tot voorzitter van
het Kon. Ned. Aardrijk*»
kundig Genootschap