H J m and .1 DE MODEKLEUR CAKE BAKKEN Zoekt gij* betrouwbaar Personeel? I IERSCH HAAKWERK KRENTENBROOD DAALMANS Co. KONINKLIJKE WASSERIJ GOUDA AMS T E EDAM P gezinnen If, Plaats dan een „Omroeper” voor 80. 4 |Z* 1 h I J ,5" OP VERZOEK W w c ïp f. I I r? 1 1 I J o WW- IN HUIS EN HOF 1 f DINSDAG 21 APRIL 1936 - gasten op Schiphol even voor het vertrek- de plant korter blijft. POLA 1 mw ia I O t door de K.L.M. in samenwerking met de Deutsche Lufthansa is hervat. De VerschMende dagblad-directeu maakten Maandag de eerste vlucht naar Rome mede ven den dienst, welke men van wat de tc di 1 1 Een Fuchsia als kamerplant moet steeds op een zeer lichte plaats staan, want an ders komt er geen bloem aan. Des zomers geeft men steeds flink water en voedsel, doch ’s winters weinig water en geen voed sel. ’s Winters mag men ze niet te warm zetten, want dan heeft ze den rusttijd. Be gin Maart kan men de takjes naar wille keur terugsnoeien. molm of veengrond erin. Is de plant gezet, dan verstrekt men het noodige voedsel. n b tl ii h v d b t t a k r t t s t X 1 1 I 1 1 1 Hortensia’s krijgen op den duur vaak min der en kleinere bloemen. Veelal is de grond verarmd. Meer succes zal men hebben, als men nieuwen grond geeft met veel turf- 11 Palmen moeten met beleid warden be handeld. Jonge planten verplant men om de twee jaren. Heeft men dat een paar ma len gedaan, dan kan men het om de 4 of 5 Jaren doen. Het is natuurlijk noodlg ze in den groeitijd ^regeld te voeden. DEN H A A O Telefoon 772330 ROTTERDAM Telefoon No. 56121 De noodlanding van het Douglas-vliegtuig O. K.—A. I. A. der Tsjechische luchtvaartmaatschappij C.LS. by Elburg. Het ernstig yernielde toestel een Denk er wel om, staat, door pel Is en van de handen loslaat, goed ste vig moet wezen. Men laat, het deeg minstens een half uur rijzen op een lauw warme plaats, toegedekt met een in warm water uitgewrongen doek. Dan doet men het deeg in den broodvorm dien men met ’n kwastje heeft ingesmeerd met boter of sla olie, laat het weer *n half uur toegedekt rijzen op *n lauw-warme plek en bakt het dan, in een heeten oven gaar in ongeveer 40 minuten. Men moet den oven aansteken 10 mi nuten vóór het brood erin gaat. Dan laat men hem nog ’n kwartier op vol branden en daarna kan men de ovenhitte temperen. Zoodra het brood uit den oven komt, bestrijkt men het met water, waardoor de korst mooi glanzend wordt. heeft van voren ’n paar plooitjes. De taille en de Ceintuur hebben een versiering van dik zijden koord. Fig. 602 is een eenvoudige, maar elegante Japon, van genopte of gebloemde zijde, met effen mouwen en plastron. Aan de hals- opening zijn twee strikjes gezet. De japon heeft een rond heupstuk, waar de rok met schuine plooitjes is aangezet. De beide laatste modellen zijn verkrijg baar in de maten 42, 44, 46 en 48. -^^GEMAMCELIJKE SCHOONMAAK als da gordijnen, kleedjes, dekens enz. naar Daalmans Gouda gestuurd worden. En als ze thuis komen is het een lust, zijn zo als nieuw. Jac. Obrechtatr. 15 TsMmmi Na 73*94 Als uw „Vlijtig biesje” of Waterbalse- mlen zijn naam eer moet aandoen, dan moet ge er voor zorgen, dat ’t over een voed- zamen grond beschikt, welke erg "vocht- houdend is. In het voorjaar doet men goed, ze een enkelen keer te verpotten en des zomers is nu en dan wat bloemenmest te geven.’ In den winter geeft men natuurlijk minder water. BIJ zulke behandeling zal t plantje groeien en bloeien, dat het een lust is. Mevr. A Ch. R.K. te Haarlem vraagt om de beschrijving van gehaakte bloemetjes en blaadjes, welke voor allerlei doeleinden o.a. voor blouses kunnen worden ge bruikt. Voor een blouse legt men de aan elkaar gehaakte figuren op een knippatroon van de blouse om de Juiste maat te krijgen. Men haakt telkens 2 bladeren bU 1 bloem, en men haakt de figuren onder het werken, met picots aan elkaar. Waar hier en daar nog te groote opeiiingen blijven, vult men die met losse steken en picots. Ook voor garneering zijn zulke figuren, waarbij men bloemen en bladeren naar eigen smaak arrangeert, heel geschikt, ter wijl ze eveneens voor kleedjes kunnen die nen. Bij een blouse van lersch haakwerk breit men voor den onderkant een goed sluiten den band 1 r„ 1 aver., terwijl ook hals en mouwen met zulk breiwerk worden afge werkt. Dit naait men er apart aan. Het kan dan als *n rond kraagje worden bij den hals en *n nauwsluitend randje langs pof mouwtjes bijvoorbeeld. Voor een blouse met pofmouwtjes zijn ongeveer 112 van de hieronder beschreven bloemen noodlg. De bloemen. Men begint met 5 losse st., die men met *n halven vasten st. tot een ringetje samenvoegt. 1ste toer: 12 vaste st. in het rondje. 2de toer: 1 vaste in den Isten st. Verder telkens 2 losse, 1 overslaan, 1 vaste. De toer eindigt met *n halven vasten st. Er zijn dan 6 boogjes. Sde toer: In elk boogje: 1 vaste, 4 stokjes, 1 vaste. Eindig enmet ‘n halven vasten. 4de toer: 3 losse voor het 1ste stokje en 1 picot (daarvoor haakt men 4 losse en 1 vas ten st. in den Isten lossen), 3 losse, 1 stokje tusschen 2 blaadjes. Verder telkens: 3 losse,» 1 picot, 3 losse, 1 stokje tusschen 2 blaadjes. Een Lid-cactus, die nu niet bloeit, ia wel licht niet juist behandeld geworden. WH men succes hebben, dan moet men ze des zomers nooit in de felle zon zetten en eens per week een weinig bloemenmest, in het gietwater opgelost, toedienen. In den voor-wlnter vermindert men de watergift, doch zoodra de kopjes Juist zichtbaar zijn, dan geeft men wat meer. Verder laat men ze rustig staan, vooral tijdens de knopvor- mlng en tot na den bloei. Een der vier zomerpostzegels, welke In de maanden Mei en Juni door het Staatsbedrijf der Posterijen wederom et grond recept voor een goede cake is het onderstaande: IK ons bloem, IK ons boter, 1K ons suiker, 3 eieren en. 1 theelepel bak poeder. In een verwarmde kom roert men de bo ter tot roon^ voegt daarbij, een voor een, de heele eieren mét nu en dan wat van de suiker en voegt daar bloem en bqfcpoeder, door een zeef, bij. Men’blijft steeds flink roeren om zoo veel mogelijk lucht in het deeg te krijgen. Ten slotte vult men het in een met boter ingesmeerden cake-vorm en laat het onge veer 1 uur bakken in een niet kl te hee ten oven. Met een breinaald kan men pro- beeren, of de cake gaar is. Als de brei naald niet kleverig aanvoelt wanneer men ze in het gebak gestoken heeft, mag men aannemen dat de cake gaar is. Men stort haar dan op een taartentreeftje, laat haar uitdampen en koud worden. Ten slotte be stuift men haar met poedersuiker of men strijkt er een glazuur over. Men kan dit grondrecept variëeren door er de afgeraspte schH van 1 citroen bij te voegen, of 1 theelepel amandelessence, of het merg van 1 vanillestokje, of 1 ons ge- confijte fijn gesnipperde gember, of de af geraspte schil en het sap van 1 sinaas appel, of 1 eetlepel cacao, of 1 ons gepelde en gemalen amandelen, of 1 ons rozijnen enz. enz. Het is in elk geval aan te raden, het een of andere smaakje toe te voegen, dat' op het laatst door t deeg wordt gekneed. Een grootere iets minder fijne maar toch ook heel goede cake verkrijgt men als men bij de overige ingrediënten, in plaats van IK ons, 2 ons bloem neemt. Het lijkt wel of de ontwerpers van de zomermode door een groenen bril gekeken hebben. Wij zien in de étalages niet anders dan groen. Mosgroen en bladgroen, olijf- en gifgroen, smaragdgroen en reseda. We zien hoeden, tasschen, schoenen, handschoenen en kousen in dezelfde tinten. Wij zullen dus, willen we tenminste met de mode meedoen, genoodzaakt zijn, althans een paar deelen van ons toilet in deze tint te nemen. Wie deze kleur staat, zou zich bijvoorbeeld voor het complet no. 587 een reseda-tint kunnen kiezen. Het is gemaakt van wollen crêpe georgette. Het bovenstuk van de japon heeft een bolero-ldée, terwijl het onderstukje eenlge malen ig doorgestikt. Ook de sjaal- kraag is gegarneerd met stiksels. De mantel Is eenigszins klokkend en ook de mouwen hebben van onderen wat ruimte. Het model is verkrijgbaar in de maten 40, 42, 44 en 46. Flg. 598 is een gebloemde zomerjapon. Het is een zeer origineel model met hoog oploopend voorstuk en smallen schouder, waaraan de wijde mouw gezet is. De rok De toer eindigt met: 3 losse, 1 halven vas ten bij den Istèn picot. De bladeren. Men haakt 10 losse st., haakt 1 vasten in den 2den lossen (van *t einde ge rekend) en 1 vasten in den daaropvolgenden lossen, 1 stokje in elk der 5 volgende los se, 1 vasten in den volgenden en 3 vaste in den laatsten lossen st. Dan haakt men de zelfde steken 1 vasten, 5 stokjes, 2 vaste aan den anderen kant van de losse st., waarmee men begonnen is. Dan is bet blad klaar. Haakt men het 2de blad, dan verbindt dit, bij het 3de stokje, door middel *n soort picot, met het eerste. Men haakt dan: 1 lossen, 1 vasten in 13de stokje van het eerste blad, 1 lossen, 1 vasten in ’n picot van de bloem, 1 lossen en haakt dan het blad verder. De hoeken van de bladeren haakt men ook meteen vast aan *n picot van de bloem. DORA s uw Chrysant den winter goed doorge komen? Misschien ziet men reeds sprui ten verschijnen. Scheurt dan de struik in kleinere polletjes van elkaar en plant ze voorloopig in een bakje, dat U met een ruit kunt afschutten tegen mogelijke nacht vorsten. Geeft ze na een maand *n nieuw plaatsje. De groei wordt een weinig gestuit, waardoor de plant korter blijft. Zijn de plantjes 1 d_M. lang, dan moet men de koppen er uit nemen, ze blijven daardoor gedrongen en krijgen veel mooie bloemen. Onthoud goed, dat men na den langsten dag niet meer mag nijpen. Als de Clivia bloeit, moet men ze volop water geven en minstens elke week bloemenmest of zeer slappe gier. Is bloei afgeloopen, dan neme men direct den bloemsteel weg op >/2 c.M. na. Een maand na deze operatie geeft men weer geleide lijk voedsel, om zoodoende weer reserve- voedsel te vormen voor de bloem van het volgende jaar en om de plant den geheelen zomer gezond te laten doorgroeien. Zoodra October in het land komt, moet men de water gift tamelijk verminderen. De beste standplaats voor een Clivia is voor licht nlët-zonnig raam, dat een Clivia, welke te donker slappe bladeren krijgt, die spoedig knikken. *t Is ook nadeelig voor een goede bloem vorming. Cactussen, vooral jonge planten, geeft men elk voorjaar nieuwe aarde met zoo noodlg ietwat grooteren pot. Oudere plan ten kan men wel een of een paar Jaren overslaan. ■w y oor een flink krentenbrood heeft men noodlg: 1 K. G. bloem, IK ons ro- zijnen, IK ons krenten, 2 eieren, K ons boter, 30 gram gist, 20 grain zout en 7k dl». melk. Zoo men wil. kan men er nog K ons gesnipperde sucade bijvoe gen. De bloem met het zout doet men in *n kom; in het midden maakt men *n kuiltje waarin men de gist doet, die men met *n weinig lauwe melk heeft verdund. Van het midden uit vermengt men nu dit zetsel met de bloem, terwijl men er nu en dan een weinig bijvoegt van de lauwe melk. Men kneedt het deeg goed door elkaar, kneedt er ook de boter doorheen, die men het best in kleine stukjes kan verdeelen, dé eieren en de schoon gemaakte krenten en rozijnen. Men gebrulke vooral niet te veel melk, daar ook de eieren het geheel dun ner maken en het deeg, dat men flink met de handen moet bewerken tot bet soe- s. VI w in tx L F K 11 h n e dl lx SI B FOTOREPORTAGE Prof. dr. J. P. Kleiweg de Zwaan, die benoemd zal worden tot voorzitter van het Kon. Ned. Aardrijk*» kundig Genootschap

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 12