oo Wl Opbouw der wereldtentoonstelling „Hoca poli Zoekt gij betrouwbaar Personeel? I F - VOOR DE BABY COMPLET Plaats dan een „Omroeper voor 80. j DINSDAG IS MEI 19M OM ZELF TE MAKEN ONZE OUDE AARDAPPELEN aHemoon a b n te Ik fe 1J4 pond warme 8e- De DINA «©’’o boren der gaten betreft In het hebben dit dikwijls besproken dammetje maken v*an stopverf, met terpentijn, een kruislings In de Nenyto-hsllen te Rotterdam Is op 27 Mei a.*. men druk bezig met den opbouw der wereldtentoonstelling .Hocapolh’, die officieel door minister Gellssen zal worden oeooend jöij ponu warme kookte aardappelen heeft men noodig: 1 azijn, peper en Zout. O 9 Wij laten hier een keurig en eenigsslns sportief complet zien, waarvan de japon bestaat uit een bovenstuk van donkere en een rok van lichte stof. De blouse heeft een klmono-schouderstuk, dat van voren sluit met een grooten knoop. De rok be staat uit drie banen en heeft van voren twee even ceintuur precies om het middel zoo aardig. in ongeveervijf minuten knapperig bruin gaar gebakken. Aardappel-purée, croquetjes, aardappel- koek en aardappelomelette vormen even eens uitstekende gerechten van oude aardappelen. Dan Is er nog de aardappel- sja, die op verschillende manieren kan Worden toebereid. Hebt U ze al eens klaar gemaakt van fijn gewreven aardappelen? uitje of preitje, X L. kokend»water met 3 Maggi’s bouillonblokjes, 2 i 3 eetlepels Bieren met kaassaus. Bij 4 hard ge kookte eieren maakt men "n sausje van 2'/z dX. water mei’ 1 Maggi’s bouflloribtak- je. 2 afgestreken lepels bloem. 1 afgestre- keii lepel boter en. y, ons geraspte kaas. Men verwarmt de boter, met de bloem op "n zacht vuurtje, roert er langzamer hand den bouillon 'bij en laat dit sausje even doorkoken tot het goed gebonden Is. Dan maakt*men het af met de geraspte kaas.- -- -r: De hard gekookte warme eieren worden gepeld en doormidden gesneden en, met den bollenkant naar boven, op een ver warmden schotel geschikt. De kaassaus giet men hier goed heet overheen en men dient het gerecht onmlddeUijk on Generaal-majoor H. A. C. Fabluz, inspecteur der cavalerie on comman dant der Lichte Brigade, sal op 1 Augustus as. don dienst verlaten oo langzamerhand warden onze aard- f appelen minder smakelijk en mln of meer on ooglijk. We kunnen ze nu en dan bij het middagmaal eens vervan gen door rijst of macaroni, maar in een Hollandsch gezin worden aardappelen toch I schortje heeft een fllnken zak om blok ken en speelgoed te herbergen. Geheel onderaan nog een eenvoudig om- hulseltje voor de kruipende baby. Een band van 10 cM. loopt onder de armpjes door met draagbandjes over de schoudertjes. Een recht lapje wordt dubbel genomen, op zij dlchtgestlkt en met een weinig ruimte aan den band gezet. Op zij komen twee puntzakjes, een envelopslulting vormt de pijpjes. Het overgooiertje kan over *n warm truitje of jurkje aangetrokken worden; het kost enkele dubbeltjes en is gemakke lijk in de wasch. mlg blok van triplex vervaardigd, zorgt dat het geheel een modernen aanblik krijgt. Wat glas, Eerst In verband mét het naderende tr atlantische seizoen on hot maken eenige pleizlorreizen wordt van het ca .Rotterdam* de inrichting van ver schillende salons gemoderniseerd. Do touristen komen in een opgemaakt bed tijd om de aardappelen eens anders op te dienen dan gewoonlijk, bijv, op de Fran- >zche manier, gebakken in heet frituurvet. (liefst plantenvet of slaolie). Daar hebben we dan behalve de’gewone patates frites bijv, nog de pommes aeuf- flées, die we opgeblazen aardappelen zou den kunnen noemen. Daarvoor worden de geschilde en gewasschen aardappelen in plakken gesneden ter dikte van 'n rijks- daalder. Men legt die schijven tusschen twee doeken om te drogen. Intusschen laat men het vet, dat ruim genomen moet worden, goed warm worden, echter niet zóó heet, dat de blauwe damp eraf slaat. Als een proefschljfje dadelijk in het vet gaat dansen, is de warmte ervan goed. Men doet dan alle schijven te zamen in het vet. dat nu hevig bruischt en men laat-ze daarin, in ongeveer vijf-mlnutpn, gaar worden, echter ta het geheel niet bruin. Men roert, daarbij in de pan, op dat de aardappelschljfjes niet op elkaar plakken. Als ze zoo zacht zijn, dat men er ge makke lijk in prikken kan, neemt men ze, met een schuimspaan, uit het vet en laat: ze uitdruipen, t» Intusschen verhit men het frituurvet tot de blauwe damp er af slaat. Dan doet men weer alle aardappelen tegelijk in de pan en laat ze er lil minuten in om op te blazen en mooi goudbruin te worden. Men haalt ze dan met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitdruipen on dient ze op in een open schaal, bestrooid met tafelzout. Duizenden brachten oen bezoek aan het lüehtschip .Hindenburg* In de hal van de vHoghaven te Frankfurt vóór de tweede reis van den luchtreus naar Noord Amerika opgestikte patten. Daar de blouse over de taille valt, staat de witte De eerste teekening laat zien hoe een modern geheel te krijgen, doer een ge vormd hoofdbord achter een divan of bed te plaatsen, met opzij aansluitend aan het hoofdbord twee precies vierkante kastjes met een plankje In ‘t midden. Bij effen be hangsel kunnen In de hoeken boven het bord en in het middeiF bloemdecoraties geschabloneerd worden. Hoofdbord en kast jes worden in een kleur gehouden b.v. don ker eiken, terwijl de binnenkant der kast jes hard oranje wordt. Wanneer u een grooten ouden spiegel heeft, waarvan het glas nog niet verweerd Is, doch het geheel te ouderwetsch is voor uw opvatting, dan Is het aardig de lijst er af te halen en het glas tegen den wand te dbhroeven. Een geheel wordt verkregen door een afwerking met een soepel tulen gordijn met een roset van gekleurd koord en gekleurde kwasten opgehouden. Fig. B. laat u een lang smal stuk spiegel glas zien. U-kunt die groote spiegels soms heel goedkoop, vaak voor enkele centen uit een ouderwetschen Inboedel koopen. Met een afwerking als op fig. B„ heeft u niet eens geslepen glas noodig. De smalle plaat wordt gesneden en tegen den muur geschroefd, een roede 3 maal de breedte van den spiegel wordt er boven geplaatst. Hieraan komen de gor dijnen, wélke geheel strak, en puntig naar onder toe, worden bevestigd. U kunt dit heel handig doen, door de onderkanten te verzamelen aan een grooten beenen ring, welke aan een haakje vastgemaakt wordt. Een ruime val, in *t midden oploopend. past bij deze gordijnen. Een half cirkelvor- I appelen worden fijn gestampt of en vermengd met het fijn ge snipperde uitje. Dan roert men er den bouillon door en den azijn en maakt het geheel op smaak af met peper en zout. Men stapelt deze sla hoog op, op een platten schotel en presenteert ze warm of - koud bij vleeach of visch of bij eieren. noode op tafel gemist. Het is dus nu de Aardappelkoek. BIJ T pond gekookte aardappelen rekent men: 6 eieren. 2 af gestreken lepels bloem, ons geraspte kaas. 3 afgestreken lepels boter, 1 uitje, peper en zout en 2 theelepels Maggi’s aroma. Ook het wijde jasje, fig. 590 is afgezet met biezen van de kleur van den rok. De groote platte kraag dm den hals heeft van voren een strik, de opgestikte zakken en wijde mouwen zijn eveneens afgezet met een rand van de lichte kleur. We hebben voor dit complet noodig: 3 meter donkere en 1.25 M. lichte stof. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 40, 42, 44 en 40. POLA Femmes paillet en pimszis feniHes. Voor de pommes pailles of strootjes snijdt men de geschilde en gewasschen aardappelen in dunne reepjes; voor pommes feullles of chips snijdt méta ze met een komkommer- aeftaafje zoo dun mogelijk In plakjes. De aardappelen worden dan tusschen do gedroogd en in dampend heet De aardappelen snijdt men in dunne plakjes. In een koekenpan doet men ruim de helft van de boter en hierin laat men de aardappelen en het fijn gesnipperde uitje zachtjes lichtbruin bakken. Intusschen worden de eieren goed ge klopt. de bloem wordt gebonden en er bij gevoegd, evenals de geraspte kaas, de aro ma en peper en zout naar smaak. Dit mengsel giet men over de gebakken aard appelen. Men Iaat den koek dan aan den onderkant mooi bruin worden, laat hem op een deksel glijden, doet" het overschot van de boter In de"koekenpan en-laat den koek ook aan den tweeden kant bruin bakken. r""’ Mén dient hem op, op *n verwarmden schotel. r dan plaatst u op de plint een houten frame loopende langs den muur tot de helft van den spiegel, een dubbel lijstje van latten gemaakt met een gleuf In *t midden, waar het spiegelglas tusschen ge schoven kan worden. Zie teekening (C.J. Vervolgens ziet u, hoe eert ouderwetsch* toilettafel omgetooverd kan worden In iets moderns. Misschien heeft u zoo’n grooten ronden spiegel, dat er nog een aardige rechthoekige uitgesneden kan worden. De pooten vervallen en een mo derne afstand zal noodig zijn. Wilt u den onderkant afsluiten door een plateau, dan staat dit het beste, wanneer dit rondom eenige centimeters naar binnen valt. Wan neer geplaatst voor een raam, zal een hou ten gordljnhuif met rechthoekige insnij dingen een goed geheel maken. Geheel onderaan ziet u een eenvoudig Idee om den meter van ’t electrlsche licht weg te werken. Het kastje moet zoo diep zijn, dat de boekdeeltjes, welke u er in plaatst, vrij komen te staan. Het kastje wordt met haakjes aan den wand vast gemaakt. Wanneer de meter hoog ge plaatst Is, komt het kastje te hangen. het we een volgieten krasje maken op de plaats waar u het gat wilt boren, vervolgens zonder hevi^ druk ken boren met een fijn boortje. Hooft u echter .angst voor dat boren rvuem. d n d den nog kan Het t yet alleraardigste slabbetje op onze II teekening Is zeer geschikt voor de kleine baby, daar de band voor komt dat het slabbetje draait. Men meet even ruim rondom het kleine halsje en trekt vervolgens den tweeden eirkel even smaller toeloopend naar ach ter. De smalle band, ongeveer 8 k 10 cM., vormt één rechte lijn, verbonden aan het kraagje en sluitend precies om het middel der kleine. Het staat lief om een gekleurd puntje rondom te haken of af te werken met den knoopsgatensteek. Het kraagje sluit achter met een knoop je en lusje; de band sluit met waschbare gekleurde lintjes. Wte geven hier tevens *n paar motieven In ware grootte, zoodat U ze over kan trekken uit dit blad. De zwar te schaduw rondom dient als versiering van de teekening en wordt dus’niet nage- teekend op het patroon. De ideetjes worden gewerkt met* knoopsgatensteek. Onderaan ziet U hoe men van bet idee een schortje maken voor de iets grootere baby.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 14