oo
Wl
Opbouw der wereldtentoonstelling „Hoca poli
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
I
F -
VOOR DE BABY
COMPLET
Plaats dan een „Omroeper
voor 80.
j
DINSDAG IS MEI 19M
OM ZELF TE MAKEN
ONZE OUDE AARDAPPELEN
aHemoon
a
b
n
te Ik fe
1J4 pond warme
8e-
De
DINA
«©’’o
boren der gaten betreft In het
hebben dit dikwijls besproken
dammetje maken v*an stopverf,
met terpentijn, een kruislings
In de Nenyto-hsllen te Rotterdam Is
op 27 Mei a.*.
men druk bezig met den opbouw der wereldtentoonstelling .Hocapolh’, die
officieel door minister Gellssen zal worden oeooend
jöij ponu warme
kookte aardappelen heeft men noodig: 1
azijn, peper en Zout.
O 9
Wij laten hier een keurig en eenigsslns
sportief complet zien, waarvan de japon
bestaat uit een bovenstuk van donkere en
een rok van lichte stof. De blouse heeft
een klmono-schouderstuk, dat van voren
sluit met een grooten knoop. De rok be
staat uit drie banen en heeft van voren
twee
even
ceintuur precies om het middel zoo aardig.
in ongeveervijf minuten knapperig
bruin gaar gebakken.
Aardappel-purée, croquetjes, aardappel-
koek en aardappelomelette vormen even
eens uitstekende gerechten van oude
aardappelen. Dan Is er nog de aardappel-
sja, die op verschillende manieren kan
Worden toebereid. Hebt U ze al eens klaar
gemaakt van fijn gewreven aardappelen?
uitje of preitje, X L. kokend»water met 3
Maggi’s bouillonblokjes, 2 i 3 eetlepels
Bieren met kaassaus. Bij 4 hard ge
kookte eieren maakt men "n sausje van
2'/z dX. water mei’ 1 Maggi’s bouflloribtak-
je. 2 afgestreken lepels bloem. 1 afgestre-
keii lepel boter en. y, ons geraspte kaas.
Men verwarmt de boter, met de bloem
op "n zacht vuurtje, roert er langzamer
hand den bouillon 'bij en laat dit sausje
even doorkoken tot het goed gebonden Is.
Dan maakt*men het af met de geraspte
kaas.- -- -r:
De hard gekookte warme eieren worden
gepeld en doormidden gesneden en, met
den bollenkant naar boven, op een ver
warmden schotel geschikt. De kaassaus
giet men hier goed heet overheen en men
dient het gerecht onmlddeUijk on
Generaal-majoor H. A. C. Fabluz,
inspecteur der cavalerie on comman
dant der Lichte Brigade, sal op
1 Augustus as. don dienst verlaten
oo langzamerhand warden onze aard-
f appelen minder smakelijk en mln
of meer on ooglijk. We kunnen ze nu
en dan bij het middagmaal eens vervan
gen door rijst of macaroni, maar in een
Hollandsch gezin worden aardappelen toch
I schortje heeft een fllnken zak om blok
ken en speelgoed te herbergen.
Geheel onderaan nog een eenvoudig om-
hulseltje voor de kruipende baby. Een band
van 10 cM. loopt onder de armpjes door
met draagbandjes over de schoudertjes.
Een recht lapje wordt dubbel genomen, op
zij dlchtgestlkt en met een weinig ruimte
aan den band gezet. Op zij komen twee
puntzakjes, een envelopslulting vormt de
pijpjes. Het overgooiertje kan over *n warm
truitje of jurkje aangetrokken worden;
het kost enkele dubbeltjes en is gemakke
lijk in de wasch.
mlg blok van triplex vervaardigd, zorgt dat
het geheel een modernen aanblik krijgt.
Wat
glas,
Eerst
In verband mét het naderende tr
atlantische seizoen on hot maken
eenige pleizlorreizen wordt van het
ca .Rotterdam* de inrichting van ver
schillende salons gemoderniseerd. Do
touristen komen in een opgemaakt bed
tijd om de aardappelen eens anders op
te dienen dan gewoonlijk, bijv, op de Fran-
>zche manier, gebakken in heet frituurvet.
(liefst plantenvet of slaolie).
Daar hebben we dan behalve de’gewone
patates frites bijv, nog de pommes aeuf-
flées, die we opgeblazen aardappelen zou
den kunnen noemen. Daarvoor worden de
geschilde en gewasschen aardappelen in
plakken gesneden ter dikte van 'n rijks-
daalder. Men legt die schijven tusschen
twee doeken om te drogen.
Intusschen laat men het vet, dat ruim
genomen moet worden, goed warm worden,
echter niet zóó heet, dat de blauwe damp
eraf slaat. Als een proefschljfje dadelijk
in het vet gaat dansen, is de warmte ervan
goed. Men doet dan alle schijven te zamen
in het vet. dat nu hevig bruischt en men
laat-ze daarin, in ongeveer vijf-mlnutpn,
gaar worden, echter ta het geheel niet
bruin. Men roert, daarbij in de pan, op
dat de aardappelschljfjes niet op elkaar
plakken. Als ze zoo zacht zijn, dat men er
ge makke lijk in prikken kan, neemt men
ze, met een schuimspaan, uit het vet en
laat: ze uitdruipen, t»
Intusschen verhit men het frituurvet tot
de blauwe damp er af slaat. Dan doet men
weer alle aardappelen tegelijk in de pan
en laat ze er lil minuten in om op te
blazen en mooi goudbruin te worden. Men
haalt ze dan met een schuimspaan uit de
pan, laat ze uitdruipen on dient ze op in
een open schaal, bestrooid met tafelzout.
Duizenden brachten oen bezoek aan het lüehtschip .Hindenburg* In de hal van de vHoghaven te
Frankfurt vóór de tweede reis van den luchtreus naar Noord Amerika
opgestikte patten. Daar de blouse
over de taille valt, staat de witte
De eerste teekening laat zien hoe een
modern geheel te krijgen, doer een ge
vormd hoofdbord achter een divan of bed
te plaatsen, met opzij aansluitend aan het
hoofdbord twee precies vierkante kastjes
met een plankje In ‘t midden. Bij effen be
hangsel kunnen In de hoeken boven het
bord en in het middeiF bloemdecoraties
geschabloneerd worden. Hoofdbord en kast
jes worden in een kleur gehouden b.v. don
ker eiken, terwijl de binnenkant der kast
jes hard oranje wordt.
Wanneer u een grooten ouden spiegel
heeft, waarvan het glas nog niet verweerd
Is, doch het geheel te ouderwetsch is voor uw
opvatting, dan Is het aardig de lijst er af
te halen en het glas tegen den wand te
dbhroeven. Een geheel wordt verkregen
door een afwerking met een soepel tulen
gordijn met een roset van gekleurd koord
en gekleurde kwasten opgehouden.
Fig. B. laat u een lang smal stuk spiegel
glas zien. U-kunt die groote spiegels soms
heel goedkoop, vaak voor enkele centen uit
een ouderwetschen Inboedel koopen. Met
een afwerking als op fig. B„ heeft u niet
eens geslepen glas noodig.
De smalle plaat wordt gesneden en
tegen den muur geschroefd, een roede 3
maal de breedte van den spiegel wordt er
boven geplaatst. Hieraan komen de gor
dijnen, wélke geheel strak, en puntig naar
onder toe, worden bevestigd. U kunt dit
heel handig doen, door de onderkanten te
verzamelen aan een grooten beenen ring,
welke aan een haakje vastgemaakt wordt.
Een ruime val, in *t midden oploopend.
past bij deze gordijnen. Een half cirkelvor-
I appelen worden fijn gestampt of
en vermengd met het fijn ge
snipperde uitje. Dan roert men er den
bouillon door en den azijn en maakt het
geheel op smaak af met peper en zout.
Men stapelt deze sla hoog op, op een
platten schotel en presenteert ze warm of
- koud bij vleeach of visch of bij eieren.
noode op tafel gemist. Het is dus nu de
Aardappelkoek. BIJ T pond gekookte
aardappelen rekent men: 6 eieren. 2 af
gestreken lepels bloem, ons geraspte
kaas. 3 afgestreken lepels boter, 1 uitje,
peper en zout en 2 theelepels Maggi’s
aroma.
Ook het wijde jasje, fig. 590 is afgezet
met biezen van de kleur van den rok. De
groote platte kraag dm den hals heeft van
voren een strik, de opgestikte zakken en
wijde mouwen zijn eveneens afgezet met
een rand van de lichte kleur.
We hebben voor dit complet noodig: 3
meter donkere en 1.25 M. lichte stof.
Het patroon is verkrijgbaar in de maten
40, 42, 44 en 40. POLA
Femmes paillet en pimszis feniHes. Voor
de pommes pailles of strootjes snijdt men
de geschilde en gewasschen aardappelen in
dunne reepjes; voor pommes feullles of
chips snijdt méta ze met een komkommer-
aeftaafje zoo dun mogelijk In plakjes. De
aardappelen worden dan tusschen do
gedroogd en in dampend heet
De aardappelen snijdt men in dunne
plakjes. In een koekenpan doet men ruim
de helft van de boter en hierin laat men
de aardappelen en het fijn gesnipperde
uitje zachtjes lichtbruin bakken.
Intusschen worden de eieren goed ge
klopt. de bloem wordt gebonden en er bij
gevoegd, evenals de geraspte kaas, de aro
ma en peper en zout naar smaak. Dit
mengsel giet men over de gebakken aard
appelen. Men Iaat den koek dan aan den
onderkant mooi bruin worden, laat hem
op een deksel glijden, doet" het overschot
van de boter In de"koekenpan en-laat den
koek ook aan den tweeden kant bruin
bakken. r""’
Mén dient hem op, op *n verwarmden
schotel. r
dan plaatst u op de plint een houten
frame loopende langs den muur tot de
helft van den spiegel, een dubbel lijstje
van latten gemaakt met een gleuf In *t
midden, waar het spiegelglas tusschen ge
schoven kan worden. Zie teekening (C.J.
Vervolgens ziet u, hoe eert ouderwetsch*
toilettafel omgetooverd kan worden In
iets moderns. Misschien heeft u zoo’n
grooten ronden spiegel, dat er nog een
aardige rechthoekige uitgesneden kan
worden. De pooten vervallen en een mo
derne afstand zal noodig zijn. Wilt u den
onderkant afsluiten door een plateau, dan
staat dit het beste, wanneer dit rondom
eenige centimeters naar binnen valt. Wan
neer geplaatst voor een raam, zal een hou
ten gordljnhuif met rechthoekige insnij
dingen een goed geheel maken.
Geheel onderaan ziet u een eenvoudig
Idee om den meter van ’t electrlsche licht
weg te werken. Het kastje moet zoo diep
zijn, dat de boekdeeltjes, welke u er in
plaatst, vrij komen te staan. Het kastje
wordt met haakjes aan den wand vast
gemaakt. Wanneer de meter hoog ge
plaatst Is, komt het kastje te hangen.
het
we
een
volgieten
krasje maken op de plaats waar u het gat
wilt boren, vervolgens zonder hevi^ druk
ken boren met een fijn boortje.
Hooft u echter .angst voor dat boren
rvuem.
d
n
d
den
nog
kan
Het
t yet alleraardigste slabbetje op onze
II teekening Is zeer geschikt voor de
kleine baby, daar de band voor
komt dat het slabbetje draait.
Men meet even ruim rondom het kleine
halsje en trekt vervolgens den tweeden
eirkel even smaller toeloopend naar ach
ter. De smalle band, ongeveer 8 k 10 cM.,
vormt één rechte lijn, verbonden aan het
kraagje en sluitend precies om het middel
der kleine. Het staat lief om een gekleurd
puntje rondom te haken of af te werken
met den knoopsgatensteek.
Het kraagje sluit achter met een knoop
je en lusje; de band sluit met waschbare
gekleurde lintjes. Wte geven hier tevens *n
paar motieven In ware grootte, zoodat U
ze over kan trekken uit dit blad. De zwar
te schaduw rondom dient als versiering
van de teekening en wordt dus’niet nage-
teekend op het patroon.
De ideetjes worden gewerkt met*
knoopsgatensteek. Onderaan ziet U
hoe men van bet idee een schortje
maken voor de iets grootere baby.