Zoekt gij betrouwbaar
„Omroeper”
13
Plaats dan een
VOOR DE BABY
COMPLET
1
f
OM ZELF TE MAKEN
ONZE OUDE AARDAPPELEN
DINSDAG 19 MEI 193S
M-A
.w
kf.
Mft-
wezlge autoriteiten rond bij
B
en
VOOR 'DE KEUKEN
DINA
bruin
op ’n verwarmden
twee
even
gekookte
6 eieren. 2 af-
*/2 ons geraspte
van i
koek
bakken.
Men dient hem op.
schotel.
het
Wat
glas.
Peper
aroma.
te Rotterdam Is men druk bezig met den opbouw der wereldtentoonstelling
op 27 Mei a.s. officieel door minister Galissen zal worden geopend
De onlusten te Athene. Politiebeambten
ondernemen een aanval op de be-
toogers teneinde deze uiteen te jagen
schortje heeft een flinken zak om blok
ken en speelgoed te herbergen.
Geheel ond&aan nog een eenvoudig om-
Dulzenden brachten oen bezoek aan het luchtschip .Hindenburg* In de hal van de vlleghaven te
Frankfurt vóór do tweede reis van don luchtreus naar Noord Amerika
hulseitje voor de kruipende baby. Een band
van 10 cAf.loopt onder de armpjes door
met draagbandjes over de schoudertjes.
Een recht lapje wordt dubbel genomen, op
zij dichtgestlkt en met een weinig ruimte
asm den band gezet. Op zij komen twee
puntzakjes, een envelopslulting vormt de
pijpjes. Het overgooiertje kan over ’n warm
truitje of Jurkje^ aangetrokken worden;
het kost enkele dubbeltjes en is gemakke
lijk in de wasch.
het
we
Eerst een
volgieten
krasje maken op de plaats waar u het gat
wilt boren, vervolgens zonder hevig druk
ken boren met een fijn boortje.
Heeft u echter angst voor dat boren
Pommes paihes en pommes feuUles. Voor
de pommes pailles of strootjes snijdt men
de geschilde en gewasschen aardappelen in
dunne reepjes; voor pommes feullles of
chips snijdt men ze met een komkommer-
schaafje zoo dun mogelijk in plakjes. De
aardappelen worden dan tusschen doeken
gedroogd en in dampend heet frituurvet
in ongeveer vijf minuten knapperig
bruin gaar gebakken.
Aardappel-purée, croquetjes, aardappel-
koek en aardappelomelet!* vormen even
eens uitstekende gerechten van oude
aardappelen. Dan is er nog de aardappel-
sla, die op verschillende manieren kan
worden toebereid. Hebt U ze al eens klaar
gemaakt van fijn gewreven aardappelen?
Ook het wijde Jasje, fig. 590 is afgezet
met blezen van de kleur van den rok. De
groote platte kraag om den hals heeft van
voren een strik, de opgestikte zakken en
wjjde mouwen zijn eveneens afgezet met
een rand van de lichte kleur.
We hebben voor dit complet noodig: 3
meter donkere en 1.25 M. lichte stof.
Het patroon is verkrijgbaar in de maten
40, 42, 44 en 40. POLA
Aardappelsla. Bij l'/j pond warme ge
kookte aardappelen heeft men noodig: 1
uitje of preitje, K L. kokend water met 2
Maggi» bouillonblokjes, 2 k 3 eetlepels
azijn, peper en zout.
De aardappelen worden fijn gestampt of
gemalen en vermengd met het fijn ge
snipperde uitje. Dan roert men er den
bouillon door en den azijn en maakt het
geheel op smaak af met peper en zout.
Men stapelt deze sla hoog op. op een
platten schotel en presenteert ze warm of
koud bij vleesch of visch of bij eieren.
Wij laten hier een keurig en eenigszins
sportief complet zien, waarvan de Japon
bestaat uit een bovenstuk van donkere en
een rok van lichte stof. De blouse heeft
een klmono-schouderstuk, dat van voren
sluit met een grooten knoop. De rok be
staat uit drie banen en heeft van voren
opgestikte patten. Daar de blouse
over de taille valt, staat de witte
ceintuur precies om het middel zoo aardig.
De eerste teekening laat zien hoe een
modem geheel te krijgen, door een ge
vormd hoofdbord achter een divan of bed
te plaatsen, met opzij aansluitend aan het
hoofdbord twee precies vierkante kastjes
met een plankje in *t midden. BIJ effen be
hangsel kunnen in de hoeken boven bet
bord en in het midden bloemdecoratles
geschabloneerd worden. Hoofdbord en kast
jes worden in een kleur gehouden b.v. don
ker eiken, terwijl de binnenkant der kast
jes hard oranje wordt.
Wanneer u een grooten ouden spiegel
heeft, waarvan het glas nog niet verweerd
is, doch het geheel te ouderwetsch is voor uw
opvatting, dan is het aardig de lijst er af
te halen en het glas tegen den wand te
schroeven. Een geheel wordt verkregen
door een afwerking met een soepel tulen
gordijn met een roset van gekleurd koord
en gekleurde kwasten opgehouden.
Fig. B. laat u een lang smal stuk spiegel
glas zien. U kunt die.groote spiegels soms
heel goedkoop, vaak voor enkele centen uit
een ouderwetschen Inboedel koopen. Met
een afwerking als op fig. B„ heeft u niet
eens geslepen glas noodig.
De smalle plaat wordt gesneden en
tegen den muur geschroefd, een roede 3
maal de breedte van den spiegel wordt er
boven geplaatst. Hieraan komen de gor
dijnen, welke geheel strak, en puntig naar
onder toe, worden bevestigd. V kunt dit
heel handig doen, door de onderkanten te
verzamelen aan een grooten beenen ring,
welke aan een haakje vastgemaakt wordt.
Een ruime val, in *t midden oploopend,
past bij deze gordijnen. Een half cirkelvor
mig blok van triplex vervaardigd, zorgt dat
geheel een modemen aanblik krijgt.
boren der gaten betreft In het
hebben dit dikwijls besproken,
dammetje maken van stopverf,
met terpentijn, een kruislings
daalder. Men legt
twee doeken om te drogen.
Intusschen laat men het vet, dat ruim
genomen moet worden, goed warm worden,
echter niet zóó heet, dat de blauwe damp
eraf slaat. Als een proefschUfje dadelijk
in het vet gaat dansen, is de warmte ervan
goed. Men doet dan alle schijven te tarnen
In het vet. dat nu hevig bruischt eri men
laat ze daarin, in ongeveer vijf minuten,
gaar worden, echter in het geheel niet
bruin. Men roert daarbij in de pan. op
dat de aardappelschijfjes niet op elkaar
plakken. Als ze zoo zacht zijn, dat men er
gemakkelljk in prikken kan, neemt men
ze, met een schuimspaan, uit het vet en
laat ze uitdruipen.
Intusschen verhit men het frituurvet tot
de blauwe damp er af slaat. Dan doet men
weer alle aardappelen tegelijk in de pan
en laat ze er 1 i 2 minuten in om op te
blazen en mooi goudbruin te worderv Men
haalt ze dan met een schuimspaan uit de
pan, laat ze uitdruipen en dient ze op In
een open schaal, bestrooid met tafelzout.
Eieren met kaassaus. Bij 4 hard ge
kookte eieren maakt men 'n sausje van
2'/j d.L. water met 1 Maggl’s bouillonblok
je. 2 afgestreken lepels bloem. 1 afgestre
ken lepel boter en 14 ons geraspte kaas.
Men verwaqpt de boter met de bloem
op "n zacht vuurtje, roert er langzamer
hand den bouillon bij en laat dit sausje
even doorkoken tot het goed gebonden Is.
Dan maakt men het af met de geraspte
kaas.
De hard gekookte warme eieren worden
gepeld en doormidden gesneden en. met
den bollenkant naar boven, op een ver
warmden schotel geschikt De kaassaus
giet men hier goed heet overheen en men
dient het gerecht onmlddelUJk on
A. K_-F.
I, kapt A. W. Claasen (tweede van rechts) leidt de
j hét bezichtigen der modellenkamer
dan plaatst u op de plint een houten
frame loopende langs den muur tot de
helft van den spiegel, een dubbel lijstje
van latten gemaakt met een gleuf in 1
midden, waar het spiegelglas tusschen ge
schoven kan worden. Zie teekening (C.j.
Vervolgens ziet u, hoe een ouderwetsche
toilettafel omgetooverd kan worden in
iets modems. Misschien heeft- u zoo’n
grooten ronden spiegel, dat er nog een
aardige rechthoekige uitgesneden kan
worden. De pooten vervallen en een mo
derne afstand zal noodig zijn. Wilt u den
onderkant afsluiten door een plateau, dan
staat dit het beste, wanneer dit rondom
eenige centimeters naar binnen valt. Wan
neer geplaatst voor een raam, zal een hou
ten gordijnhulf met rechthoekige insnij
dingen een goed geheel maken.
Geheel onderaan ziet u een eenvoudig
idee om den meter van ’t electrische licht
weg te werken. Het kastje moet zoo diep
zijn, dat de boekdeeltjes, welke u er in
plaatst, vrij komen te staan. Het kastje
wordt met haakjes aan den wand vast
gemaakt. Wanneer de meter hoog ge
plaatst Is, komt het kastje te hangen.
ANEMOON
Aardappelkoek. Bij 1 pond
aardappelen rekent men:
gestreken lepels bloem,
kaas, 3 afgestreken lepels boter, 1 uitje,
en zout en 2 thèalepels Maggl’s
00 langzamerhand worden onze aard-
f appelen minder smakelijk en min
of meer onooglijk. We kunnen ze nu
en dan bij het middagmaal eens vervan
gen door rijst of macaroni, maar In een
Hollandsch gezin worden aardappelen toch
noode op tafel gemist. Het is dus nu de
tijd om de aardappelen eens anders op
te dienen dan gewoonlijk, bijv, op de Fran-
sche manier, gebakken in heet frituurvet,
(liefst piantenvet of slaolie).
Daar hebben we dan behalve de gewone
patates frites bijv, nog de pommes souf,
flées, die we opgeblazen aardappelen zou
den kunnen noemen. Daarvoor worden de
geschilde en gewasschen aardappelen in
plakken gesneden ter dikte van ’n rijks-
die schijven tusschen
De aardappelen snijdt meh in dunne
plakjes, in een koekenpan doet?'men ruim
de helft van de boter en hierin laat men
.de aardappelen en het fijn gesnipperde
uitje zachtjes lichtbruin bakken.
Intusschen worden de eieren goed ge
klopt, de bloem wordt gebonden ener bij
gevoegd, evenals de geraspte kaas, de aro
ma en peper en zout naar smaak. Dit
mengsel giet men over de gebakken aard
appelen. Men laat den koek dan aan den
onderkant mooi bruin worden, laat hem
op een deksel glijden, doet het overschot
de boter in de koekenpan en laat den
ook aan den tweeden kant
den
nog
kan
Het
et alleraardigste slabbetje op onze
teekening is zeer geschikt voor de
kleine baby, daar de band voor
komt dat het slabbetje draalt.
Men nart even ruim rondom het kleine
halsje en trekt vervolgens den tweeden
cirkel even smaller toeloopend naar ach
ter. De smalle band, ongeveer 8 i 10 cM.,
vormt één rechte lijn, verbonden aan het
kraagje en sluitend precies om het middel
der kleine. Het start lief om een gekleurd
puntje rondom te haken of af te werken
met den knoopsgatensteek.
Het kraagje sluit achter met een knoop-
je en lusje; de band sluit met waschbare
gekleurde lintjes. We geven hier tevens "n
paar motieven In ware grootte, zoodat U
ae over kan trekken uit dit blad. De zwar
te schaduw rondom dient als verziering
van de teekening en wordt dus niet nage-
teekend op het patroon.
De ideetjes worden gewerkt met
knoopsgatensteek. Onderaan ziet U
boe men van hfet idee een schortje I
WUÜDep toot de fete grootere baby.
3
In verband met het naderende trans-
atlantische seizoen en het maken van
eenige pleizierreizen wordt van het
S.S. .Rotterdam* de Inrichting van ver
schillende salons gemoderniseerd. De
touristenr komen In een opgemaakt bed