Zoekt gij betrouwbaar „Omroeper” 13 Plaats dan een VOOR DE BABY COMPLET 1 f OM ZELF TE MAKEN ONZE OUDE AARDAPPELEN DINSDAG 19 MEI 193S M-A .w kf. Mft- wezlge autoriteiten rond bij B en VOOR 'DE KEUKEN DINA bruin op ’n verwarmden twee even gekookte 6 eieren. 2 af- */2 ons geraspte van i koek bakken. Men dient hem op. schotel. het Wat glas. Peper aroma. te Rotterdam Is men druk bezig met den opbouw der wereldtentoonstelling op 27 Mei a.s. officieel door minister Galissen zal worden geopend De onlusten te Athene. Politiebeambten ondernemen een aanval op de be- toogers teneinde deze uiteen te jagen schortje heeft een flinken zak om blok ken en speelgoed te herbergen. Geheel ond&aan nog een eenvoudig om- Dulzenden brachten oen bezoek aan het luchtschip .Hindenburg* In de hal van de vlleghaven te Frankfurt vóór do tweede reis van don luchtreus naar Noord Amerika hulseitje voor de kruipende baby. Een band van 10 cAf.loopt onder de armpjes door met draagbandjes over de schoudertjes. Een recht lapje wordt dubbel genomen, op zij dichtgestlkt en met een weinig ruimte asm den band gezet. Op zij komen twee puntzakjes, een envelopslulting vormt de pijpjes. Het overgooiertje kan over ’n warm truitje of Jurkje^ aangetrokken worden; het kost enkele dubbeltjes en is gemakke lijk in de wasch. het we Eerst een volgieten krasje maken op de plaats waar u het gat wilt boren, vervolgens zonder hevig druk ken boren met een fijn boortje. Heeft u echter angst voor dat boren Pommes paihes en pommes feuUles. Voor de pommes pailles of strootjes snijdt men de geschilde en gewasschen aardappelen in dunne reepjes; voor pommes feullles of chips snijdt men ze met een komkommer- schaafje zoo dun mogelijk in plakjes. De aardappelen worden dan tusschen doeken gedroogd en in dampend heet frituurvet in ongeveer vijf minuten knapperig bruin gaar gebakken. Aardappel-purée, croquetjes, aardappel- koek en aardappelomelet!* vormen even eens uitstekende gerechten van oude aardappelen. Dan is er nog de aardappel- sla, die op verschillende manieren kan worden toebereid. Hebt U ze al eens klaar gemaakt van fijn gewreven aardappelen? Ook het wijde Jasje, fig. 590 is afgezet met blezen van de kleur van den rok. De groote platte kraag om den hals heeft van voren een strik, de opgestikte zakken en wjjde mouwen zijn eveneens afgezet met een rand van de lichte kleur. We hebben voor dit complet noodig: 3 meter donkere en 1.25 M. lichte stof. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 40, 42, 44 en 40. POLA Aardappelsla. Bij l'/j pond warme ge kookte aardappelen heeft men noodig: 1 uitje of preitje, K L. kokend water met 2 Maggi» bouillonblokjes, 2 k 3 eetlepels azijn, peper en zout. De aardappelen worden fijn gestampt of gemalen en vermengd met het fijn ge snipperde uitje. Dan roert men er den bouillon door en den azijn en maakt het geheel op smaak af met peper en zout. Men stapelt deze sla hoog op. op een platten schotel en presenteert ze warm of koud bij vleesch of visch of bij eieren. Wij laten hier een keurig en eenigszins sportief complet zien, waarvan de Japon bestaat uit een bovenstuk van donkere en een rok van lichte stof. De blouse heeft een klmono-schouderstuk, dat van voren sluit met een grooten knoop. De rok be staat uit drie banen en heeft van voren opgestikte patten. Daar de blouse over de taille valt, staat de witte ceintuur precies om het middel zoo aardig. De eerste teekening laat zien hoe een modem geheel te krijgen, door een ge vormd hoofdbord achter een divan of bed te plaatsen, met opzij aansluitend aan het hoofdbord twee precies vierkante kastjes met een plankje in *t midden. BIJ effen be hangsel kunnen in de hoeken boven bet bord en in het midden bloemdecoratles geschabloneerd worden. Hoofdbord en kast jes worden in een kleur gehouden b.v. don ker eiken, terwijl de binnenkant der kast jes hard oranje wordt. Wanneer u een grooten ouden spiegel heeft, waarvan het glas nog niet verweerd is, doch het geheel te ouderwetsch is voor uw opvatting, dan is het aardig de lijst er af te halen en het glas tegen den wand te schroeven. Een geheel wordt verkregen door een afwerking met een soepel tulen gordijn met een roset van gekleurd koord en gekleurde kwasten opgehouden. Fig. B. laat u een lang smal stuk spiegel glas zien. U kunt die.groote spiegels soms heel goedkoop, vaak voor enkele centen uit een ouderwetschen Inboedel koopen. Met een afwerking als op fig. B„ heeft u niet eens geslepen glas noodig. De smalle plaat wordt gesneden en tegen den muur geschroefd, een roede 3 maal de breedte van den spiegel wordt er boven geplaatst. Hieraan komen de gor dijnen, welke geheel strak, en puntig naar onder toe, worden bevestigd. V kunt dit heel handig doen, door de onderkanten te verzamelen aan een grooten beenen ring, welke aan een haakje vastgemaakt wordt. Een ruime val, in *t midden oploopend, past bij deze gordijnen. Een half cirkelvor mig blok van triplex vervaardigd, zorgt dat geheel een modemen aanblik krijgt. boren der gaten betreft In het hebben dit dikwijls besproken, dammetje maken van stopverf, met terpentijn, een kruislings daalder. Men legt twee doeken om te drogen. Intusschen laat men het vet, dat ruim genomen moet worden, goed warm worden, echter niet zóó heet, dat de blauwe damp eraf slaat. Als een proefschUfje dadelijk in het vet gaat dansen, is de warmte ervan goed. Men doet dan alle schijven te tarnen In het vet. dat nu hevig bruischt eri men laat ze daarin, in ongeveer vijf minuten, gaar worden, echter in het geheel niet bruin. Men roert daarbij in de pan. op dat de aardappelschijfjes niet op elkaar plakken. Als ze zoo zacht zijn, dat men er gemakkelljk in prikken kan, neemt men ze, met een schuimspaan, uit het vet en laat ze uitdruipen. Intusschen verhit men het frituurvet tot de blauwe damp er af slaat. Dan doet men weer alle aardappelen tegelijk in de pan en laat ze er 1 i 2 minuten in om op te blazen en mooi goudbruin te worderv Men haalt ze dan met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitdruipen en dient ze op In een open schaal, bestrooid met tafelzout. Eieren met kaassaus. Bij 4 hard ge kookte eieren maakt men 'n sausje van 2'/j d.L. water met 1 Maggl’s bouillonblok je. 2 afgestreken lepels bloem. 1 afgestre ken lepel boter en 14 ons geraspte kaas. Men verwaqpt de boter met de bloem op "n zacht vuurtje, roert er langzamer hand den bouillon bij en laat dit sausje even doorkoken tot het goed gebonden Is. Dan maakt men het af met de geraspte kaas. De hard gekookte warme eieren worden gepeld en doormidden gesneden en. met den bollenkant naar boven, op een ver warmden schotel geschikt De kaassaus giet men hier goed heet overheen en men dient het gerecht onmlddelUJk on A. K_-F. I, kapt A. W. Claasen (tweede van rechts) leidt de j hét bezichtigen der modellenkamer dan plaatst u op de plint een houten frame loopende langs den muur tot de helft van den spiegel, een dubbel lijstje van latten gemaakt met een gleuf in 1 midden, waar het spiegelglas tusschen ge schoven kan worden. Zie teekening (C.j. Vervolgens ziet u, hoe een ouderwetsche toilettafel omgetooverd kan worden in iets modems. Misschien heeft- u zoo’n grooten ronden spiegel, dat er nog een aardige rechthoekige uitgesneden kan worden. De pooten vervallen en een mo derne afstand zal noodig zijn. Wilt u den onderkant afsluiten door een plateau, dan staat dit het beste, wanneer dit rondom eenige centimeters naar binnen valt. Wan neer geplaatst voor een raam, zal een hou ten gordijnhulf met rechthoekige insnij dingen een goed geheel maken. Geheel onderaan ziet u een eenvoudig idee om den meter van ’t electrische licht weg te werken. Het kastje moet zoo diep zijn, dat de boekdeeltjes, welke u er in plaatst, vrij komen te staan. Het kastje wordt met haakjes aan den wand vast gemaakt. Wanneer de meter hoog ge plaatst Is, komt het kastje te hangen. ANEMOON Aardappelkoek. Bij 1 pond aardappelen rekent men: gestreken lepels bloem, kaas, 3 afgestreken lepels boter, 1 uitje, en zout en 2 thèalepels Maggl’s 00 langzamerhand worden onze aard- f appelen minder smakelijk en min of meer onooglijk. We kunnen ze nu en dan bij het middagmaal eens vervan gen door rijst of macaroni, maar In een Hollandsch gezin worden aardappelen toch noode op tafel gemist. Het is dus nu de tijd om de aardappelen eens anders op te dienen dan gewoonlijk, bijv, op de Fran- sche manier, gebakken in heet frituurvet, (liefst piantenvet of slaolie). Daar hebben we dan behalve de gewone patates frites bijv, nog de pommes souf, flées, die we opgeblazen aardappelen zou den kunnen noemen. Daarvoor worden de geschilde en gewasschen aardappelen in plakken gesneden ter dikte van ’n rijks- die schijven tusschen De aardappelen snijdt meh in dunne plakjes, in een koekenpan doet?'men ruim de helft van de boter en hierin laat men .de aardappelen en het fijn gesnipperde uitje zachtjes lichtbruin bakken. Intusschen worden de eieren goed ge klopt, de bloem wordt gebonden ener bij gevoegd, evenals de geraspte kaas, de aro ma en peper en zout naar smaak. Dit mengsel giet men over de gebakken aard appelen. Men laat den koek dan aan den onderkant mooi bruin worden, laat hem op een deksel glijden, doet het overschot de boter in de koekenpan en laat den ook aan den tweeden kant den nog kan Het et alleraardigste slabbetje op onze teekening is zeer geschikt voor de kleine baby, daar de band voor komt dat het slabbetje draalt. Men nart even ruim rondom het kleine halsje en trekt vervolgens den tweeden cirkel even smaller toeloopend naar ach ter. De smalle band, ongeveer 8 i 10 cM., vormt één rechte lijn, verbonden aan het kraagje en sluitend precies om het middel der kleine. Het start lief om een gekleurd puntje rondom te haken of af te werken met den knoopsgatensteek. Het kraagje sluit achter met een knoop- je en lusje; de band sluit met waschbare gekleurde lintjes. We geven hier tevens "n paar motieven In ware grootte, zoodat U ae over kan trekken uit dit blad. De zwar te schaduw rondom dient als verziering van de teekening en wordt dus niet nage- teekend op het patroon. De ideetjes worden gewerkt met knoopsgatensteek. Onderaan ziet U boe men van hfet idee een schortje I WUÜDep toot de fete grootere baby. 3 In verband met het naderende trans- atlantische seizoen en het maken van eenige pleizierreizen wordt van het S.S. .Rotterdam* de Inrichting van ver schillende salons gemoderniseerd. De touristenr komen In een opgemaakt bed

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 4