M
80.
De haringweelc officieel ingeluid. De A.A.A.-kampioenschappen te Londen.
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel
Plaats een „Omroeper
gezinnen
voor
KLEINE WENKEN
Voor oudere dames
KEUKEN
f
7
Voor warme dagen
Eenvoudige gebreide slofjes
1
Skisokjes voor 'n kindje van
4 a 5 jaar
u
n
I
M
-
-
V.
Douaumont nabij Verdun
de N.V. Ontginning*
toer
M5KKKKKKKK8S08X8KKKK8M28W3MSJ
De
Ver-
DORA
POLA
4
DORA.
Tl
naar
De haringweek i* Maandag te den Haag ingeluid, bij welke plechtigheid ook minister mr. dr. L N.
Decker* van zijn belangstelling deed blijken
der sneetje» brood besmeert
roomboter en daarop legt men
v<
n
z<
k
d
k
b
I
Deze wollen slofjes zijn vooral geschikt
voor een zieke, die veel moet liggen. Voor
gebruik in de slaapkamer bijv, zullen ze
ook by niet-zieken te pas komen en wie
last heeft van koude voeten, kan ze even-
1ste toer: 24 aver,, 2de toer: 23 r.; om-leens in bed gebruiken.
t
t
a
o
w
K'
H
1
hi
r
i
i
i
i
lei
de
he
ne
zl<
rei
en
1
gr,
gei
de
Ier
he
Va
de
sta
Ep
ter
otr
déi
bei
adJ
ft
1
Laden der Eerste Kamer brachten Maandag een bezoek aan het werkverschaffingsobject van
.Land van VoHenhove* H Giethoorn. - Tijden* de bezichtiging, link* vooraan: minister mr. M. Slingenberg
Deze sokjes kunnen gebreid worden van
witte wol met 3 gekleurde streepjes, bUv.
blauw, in den bovenrand.
Men begint met de witte wol en zet 48
st. op in de rondte, 16 st. op elke naald
Men breit eerst 2 r. en aver, voor den rand
5 toeren met wit, 2 met blauw, 2 met wit, 2
met blauw, 2 met wit, 2 met blauw en 8
met wit.
Verder breit men met de witte wol, al
door r., tot het werk 15 c.M. lang is. Dan
begint men aan het hieltje. Men breit de
eerste 12 st. van den toer en neemt daar-
by de laatste 12 st. van den toer op de
zelfde naald. Deze 24 st. zyn voor den hieL
De overige st. verdeelt men over 2 naal
den voor de wreef.
De hiel breit men in heen- en weergaan
de toeren, waarbij de 1ste st. steeds wordt
af gehaald.
Men hoort de oudere dames zoo vaak
klagen: „Voor jny staat er nu nooit eens
iets in de modeplaten alles is voor de
jeugd.” En zy hebben geiyk. De mode legt
het er op aan om den vrouwen hun leef-
tyd te doen vergeten, doch grootmoeders
en oud-tantes, vooral als ze de slanke Ujn
verloren hebben, verlangen In den regel
toch naar een wat meer bezadigd costume,
een costume, dat de modehjn behoudt,
zonder in excessen te vervallen.
De mantel, dien wy hier zien afgebeeld
Iflg. 520) maken we natuuriyk liefst van
donkere stof. De stiksels, die wy op het
voorpand zien, keeren ook terug op 't mid
den van den rug. Een smalle bles loopt langs
de geheele voorzyde, terwyi een groote
knoop dient voor sluiting. De lange mouw
is naar onderen *n beetje verwyd, wat voor
een bejaarde dame zeer goed staat.
Flg. 514 is gemaakt van soepele zwarte
zijde met een wit tippeltje of bloemetje.
Tomatenmoes met kaas voor de boter
ham.
Men kookt *n groote tomaat met *n wei
nig water, ontdoet ze van de schil en
maakt ze fyn met zout en peper. Dan
klutst men ’n ei en roert dat met ‘n
klontje boter door het tomatenmoes. Op
warme sneetjes geroosterd brood gesmeerd
en bestrooid met geraspte kaas kan men
met dit tomatenmoes een zeer feesteiyk
gerecht bereiden.
Cltroen-llmonade zonder vrachten. Deze
limonade kan men gemakkeUjk en goed
koop bereiden van: 2 pond suiker, 40 gram
citroenzuur, 15 gram citroensplritus en X
liter water.
Men kookt het water met de suiker en
het citroenzuur tot een strooperige massa
Dit vocht zeeft men door *n doekje en na
afkoeling voegt men er den citroensplritus
by, waarna men de limonade terstond in
flesschen vult.
Werksponsen moeten by voorkeur bruis
syn; de lichtgele zyn minder sterk omdat
ze gebleekt zijn.
Sponsen houdt men prachtig schoon,
door ae een enkele maal in citroensap
Het voorstuk is aaneen geknipt met het
kleine ceintuurtje in den rug. De V-vor-
mige halsuitsnijding wordt aangevuld door
een geploolden jabot en de driekwart mouw
heeft wat ruimte ter hoogte van den elle
boog. Voor dit model hebben we 4.50 M.
stof noodig van 90 c.M. breed.
Belde patronen zyn verkrygbaar in de
maten 46, 48, 50 en 52.
FOTOREPORTAGE
1 DINSDAG 14 JULI I
Van alle op due bladzijde voorko
mende genummerde modellen, die
aan het mode-album .Zomerweelde?
ontleend zijn kunnen bij het Patro
nenkantoor JPanora", Nassauplein 1,
Haarlem, patronen besteld worden
tegen den prijs van 50 ets. voor com
plets, 35 ets. voor mantels en japon
nen, en 20 ets. voor rokken, kleine
avondjasjes en kinderkleedtng. Voor
toezending per post, ook bi) bestel
ling aan de agenten. 10 ets. extra.
Y ee cream kan men heel goed zelf ma-
I ken- Men heeft er vruchten voor noo-
dig met "n. Stroopje van vruchtennat,
wat roomy s en spuitwater.
Ice cream soda met aardbeien byv. is *n
heeriyke versnapering.By elk ons goed 1
schoon gemaakte aardbeien rekent men
1 theelepel citroensap en 1 afgestreken eet
lepel suiker. Men roert dit voorzichtig door
de vruchten en laat het mengsel ongeveer
één uur, toegedekt, staan.
By het opdienen legt men een eetlepel
van het vruchtenmengsel op den bodem
van elk glas en daarop een opgehoopten
lepel roomy*. Men vult het glas verder
met spuitwater, roert alles even om en
presenteert den koelen dronk met lang-
stelige lepeltjes en rietjes. Er worden wa
feltjes of biscuits by gegeven.
Napolitaine is een heeriyk verfrisschen-
T "T T eet u, dat een goed mes bedorven
yV kan worden door het sUjpen,
b.T. als men te hard siypt en bet
dan langzaam laat afkoelen? Ze worden
hierdoor zacht. Er mogen by het slijpen
nooit vonken uitspringen, vandaar dat
goede slijpers op een natten steen sUjpen.
By het zelf sUjpen houdt men het mes zoo -
plat mogeiyk, zoodat het geleideiyk afsUJt
en nooit teruggaan, tegen den scherpen
kant In, omdat dan het gescherpte gedeel
te weer bot wordt. Er mag ook geen braam
omgeslagen randje aan den scherpen
kant) komen. De messenplank moet van
hard hout en tevens breed syn, zoodat bet
mes er geheel op kan. Afgeschraapt mes
sensteen is het beste; zand maakt de mes
sen weliswaar vlugger scherp, doch ver
oorzaakt tevens krassen.
Men slijpt de messen eenlge malen van
links naar rechts en van rechts
links.
Voor het wegmaken van vlekken
brulkt men een stukje geperst amarlL
Vele invretende vlekken kunt U voorto
men, indien men de messen na het ge
bruik direct met een stukje papier af
veegt.
Poiysten kan men de messen dkarns;
om ze glad te maken gebruikt men een
plank met linoleum of leer bekleed, strooit
hierop een weinig amarilpoeder en wrijft
de messen heen en weer totdat ze glansen.
By het koopen van een zeemlap lette
men er op dat het leer goed zacht en rek
baar is en dat de lap tegen het licht
dunne plekken vertoont en zoo weinig
mogelijk naaisels.
De Bruyn (Nederland) tijdens het
discuswerpen bil de A.A.A.-kampioen
schappen in White City te Londen
de limonade, welke onverdund in de glazen
wordt geschonken.
By 5 sinaasappelen heeft men er voor
noodig: 1 citroen, 2^ d-L. bessensap, 7J6
d.L. water en 1 ons suiker.
Met een scherp mes haalt men zoo dun
mogeiyk de schil van de goed gewasschen
sinaasappelen en citroenen en brengt die
langzaam aan de kook met het water. In
de heete vloeistof laat men de suiker op
lossen, waarna men het mengsel koud
laat worden. Dan voegt men er het bessen
sap by en het uitgeperste sap van sinaas
appelen en citroenen.
Deze limonade moet ’n paar keeren ge
zeefd worden door een flanellen doek, tot
ze geheel helder is. Men kan ze eenlgen
tyd bewaren.
Tomaten sandwiches. De tomaten wor
den even in warm water gedompeld, ge
schild en in dunne plakjes gesneden. Voor
elke sandwich rekent men één blaadje
goed gewasschen en tusschen doeken ge
droogde sla, 2 plakjes tomaat, boter en
dikke mayonnaise en 2 dunne sneedjes
brood zonder korst.
Een der sneetjes brood besmeert men
met roomboter en daarop legt men "n
blaadje sla met twee schyfjes tomaat.'' Het
andere sneetje besmeert men met dikke
mayonnaise en daarna drukt men belde
sneetjes op elkaar. Men kan ze dan nog,
zoo men wil, tot twee driehoekjes snyden.
Geroosterd brood met tomatenmoes
en kaas. Men kookt een groote tomaat met
een weinig water, ontdoet ze van de schil
en moest ze fyn met peper en zout, naar
smaak. Dan klutst men 1 ei met ’n kluitje
boter en roert dat door het tomatenmoes.
Met dit moes besmeert men sneetjes
geroosterd brood en men strooit er tot slot
nog wat geraspte kaas overheen.
Ze zien er heel aardig uit in 2 kleuren
gebreid, byv. rose voor, de slofjes zelf en
licht blauw voor de garneerlng ervan.
Met de rose wol worden dan 68 st. op
gezet en men breit daarop 2 r, J aver, tot
het werk 28 cM. lang is. Dan kant men
het af en men vouwt het breiwerk dubbel,
zoodat men dus *n hoogte krygt van 14
cM. Aan weerskanten wordt het breiwerk
nu dicht genaaid. Eén kant vormt den hiel
en één kant het voorstuk. Het soepele brei
werk vormt zich geheel en al naar den
voet.
Voor versterking van hiel en teen breit
men nu nog 2 reepjes ,met lichtblauwe
wol. Voor elk reepje worden 5 st. opgezet
en V/t a 8 cM. r. gebreid. Aan het reepje
breiwerk bestemd voor den achterkant
haakt men, na het afkanten, nog *n lusje
van losse st. Men naait nu dit reepje aan
één kant over het naadje en het andere
over het naadje aan den voorkant.
Met de lichtblauwe wol haakt men nu,
langs den bovenkant, 1 toertje van telkens
1 vasten st., 1 lossen st. Door dezen gaatjes-
toer rygt men een elastiek, dat men pre
cies op maat maakt.
De voorkanten van de slofjes krijgen
nu nog ’n versiering van blauwe bloempjes,
die men op de allereenvoudigste manier
kan borduren, byv. door steken als van h
kettlngsteek in het rwd by elkaar te zet
ten. In t midden kan men ze dan ’n geel
hartje geven van ’n Fransch knoopje.
Zoo men wil, kan men deze bloemetjes
nog met elkaar verbinden door groene
takjes van steelsteken.
Duizenden oud-strijder» van vele natiën
hebben in de nacht van Zondag op
Maandag hulde gebracht aan de na
gedachtenis van hun gevallen kame
raden op het militaire kerkhof te
i keeren. 3de toer: 22 aver.; omkeeren. 4de
toer: 21 r.; omkeeren.
Zoo gaat men door, steeds 1 st. minder
breiend tot men aan weerskanten 7 st. on
bewerkt heeft-
De laatste toer is dan: 10 aver. Dan
keert men het werk om, breit 10 r, neemt
het lusje vóór den llden st. op en breit
dat tegeiyk met den llden st. Omkeeren.
11 st. aver, breien en den 12en st. tegeiyk
met het lusje daarvóór aver, breien.
Zoo gaat men nu door, by eiken
1 st. meer breiend met het lusje ervoor (dit
is om ’n opening te voorkomen) tot men
weer alle 24 st. heeft gebreid.
Men eindigt met ’n aver, toer en breit
dan nog 12 st. r. Hiermee is ’t hieltje klaar.
Men neemt nu de 24 st. voor de wreef op
1 naald en men brejj, de overige 12 st.
van den hiel op *n 3de naald. Na deze 12 st.
neemt men nog 2 st. op vóór den st. van
de wreef en neemt weer 2 st. by op eer
men de 12 st. van den hiel breit. Men breit
dan 1 toer zonder minderen. Volgende
toer: de 1ste naald breien tot er nog 3 st.
over zyn. Dan 2 samenbr, 1 r. De 2de
naald van de wreef breit men zonder min
deren, 3de naald: 1 r, 2 samenbr.
der r.
Deze beide toeren breit men ongeveer
nog 2 keer. Dan breit men ongeveer 754
cM. zonder minderen tot aan den teen.
Voor den teen breit men aldus: 1ste toer:
op de 1ste naald: breien tot de laatste 3 st.
Dan: 2 samenbr., 1 r. 2de naald: 1 r, 2
samenbr., verder r. tot de laatste 3 st., 2
samenbr., 1 r. 3de naald: 1 r, 2 samenbr,
verder r.
Dan breit mén 2 toeren zonder minde
ren. Deze 3 toeren herhaalt men tot er
nog 26 st. overbiyven.
De steken van de 1ste en van de 2de
naald worden nu by elkaar gezet met
1 st- van de 2de naald, zoodat men op elke
naald een gehjk aantal steken heeft.
Men legt dan belde naalden op elkaar en
kant de steken af 2 b(j 2 van elke
naald telkens 1 st.
<1
v
li
b
t<
-I# j -
«40/ W