r.H I m 1 w Lw De ha ring week officieel ingeluid. De A.A.A.-kampioenschappen te Londen. I >1 Zoekt gij betrouwbaar Personeel 80. x ÉL Omroeper” gezinnen voor n KLEINE WENKEN KEUKEN KÖ 7 Plaats een WVX ■-i F/- I' Voor oudere dames t. M i XI Pi X W'< 8 DINSDAG 14 JULI 1936 Ji hl si te ffi» 7«L «M OMM Voor warme dagen Eenvoudige gebreide slofjes c i 1 E «.l-i Fjsrst n. elxemL_ Ki w - Skisokjes voor 'n kindje van 4 a 5 jaar T A T eet dat een Koed mes yy kan worden door het shjpen, b.v. als men te hard siypt en bet dan langzaam laat afkoelen? Ze worden hierdoor zacht. Er mogen by het slijpen nooit vonken uitspringen, vandaar dat goede siypers op een natten steen siypen. By het zelf sUjpen houdt men het mes zoo - plat mogeUjk, zoodat het geleideiyk afslijt en nooit teruggaan, tegen den scherpen kant in, omdat dan het gescherpte gedeel te weer bot wordt. Er mag ook geen braam omgeslagen randje aan den scherpen kant) komen. De messenplank moet van hard hout en tevens breed zyn, zoodat bet mes er geheel op kan. Afgeschraapt mes sensteen is het beste; zand maakt de mes sen weliswaar vlugger scherp, doch ver oorzaakt tevens krassen. FOTOREPORTAGE I •F I 1 Douaumont nabij Verdun n 4 ei Dl ml i A W.. IW bezoek aan het werkverschaffingsobject van de N.V. Ontginning* 4 toer IX8X8X8X8X8X8XK8X83XK83 De Ver- DORA PO LA naar ge- Mei er DORA. A. K^P. /zo te ko 1 Ac- n I Mie geg 8CJ Deze wollen slofjes zijn vooral geschikt voor een zieke, die veel moet liggen. Voor gebruik in de slaapkamer byv. zullen ze ook bij niet-zieken te pas komen en Wie last heeft van koude voeten, kan ze even eens In bed gebruiken. war en mei val sle links links. Voor 2de met W Lijk mou bere zielt als Juli stee ruis< ■Ner droo over lang 8t wen lx ■n i han< O1 zonr oogt Ja pein $,S le af- Op de Noordzee zijn Maandag de manoeuvre* van onze vloot begonnen. Kijkje tijden* de manoeuvre* genomen van de .Gelderland* bil de A.A.A. White City te Londen vin vele natiën Ai tijden* het L-kamploen- Si Bij het koopen van een zeemlap let» men er op dat het leer goed zacht en rek baar is en dat de lap tegen het licht geen dunne plekken vertoont en zoo weinig mogeljjk naalsels. Tomatenmoes met kaas voor de boter ham. Men kookt ’n groote tomaat met ’n wei nig water, ontdoet ze van de schil en maakt ze fijn met zout en peper. Dan klutst men *n ei en roert dat met *n klontje boter door het tomatenmoes. Op i sneetjes geroosterd brood gesmeerd stroold met geraspte kaas kan men dit tomatenmoes een zeer feestelijk gerecht bereiden. Citroen-limonade xonder vrachten. Deze limonade kan men gemakkelijk en goed koop bereiden van: 2 pond suiker, 40 gram citroenzuur, 15 gram citroenspiritus en X liter water. Men kookt het water met de suiker en het citroenzuur tot een strooperige massa. Dit vocht zeeft men door *n doekje en na afkoeling voegt men er den citroenspiritus by, waarna men de limonade terstond in flesschen vult. Maandag hulde gebracht aan De haringweek te Maandag te den Haag ingeluid, bij welke plechtigheid ook minister mr. dr. L H. Decker* van zijn belangstelling deed blijken F Het voorstuk is aaneen geknipt met het kleine ceintuurtje in den rug. De V-vor- mige halsuitsnijding wordt aangevuld door een geplooiden jabot en de driekwart mouw heeft wat ruimte ter hoogte van den elle boog. Voor dit model hebben we 4.50 M. stof noodig van 90 cM. breed. Beide patronen zijn verkrijgbaar in de maten 46, 48, 50 en 52. ce cream kan men heel goed zelf ma ken. Men heeft er vruchten voor noo dig met 'n stroop Je van vruchtennat, wat roomys en spuitwater. Ice cream soda met aardbeien bijw is ’n heerlijke versnapering. By elk ons goed schoon gemaakte aardbeien rekent men 1 theelepel citroensap en 1 afgestreken eet lepel suiker. Men roert dit voorzichtig door de vruchten en laat het mengsel ongeveer één uur, toegedekt, staan. By het opdienen legt men een eetlepel van het vruchtenmengsel op den bodem van elk glas en daarop een opgehoopten lepel roomys. Men vult het glas verder met spuitwater, roert alles even om en presenteert den koelen dronk met lang- stelige lepeltjes en rietjes. Er worden wa feltjes of biscuits by gegeven. Napolitalne is een heeriyk verfrisschen- Men hoort de oudere dames zoo vaak klagen: „Voor my staat er nu nooit eens iets in de modeplaten alles is voor de jeugd.” En zy hebben geiyk. De mode legt het er op aan om den vrouwen hun leef tijd te doen vergeten, doch grootmoeders en oud-tantes, vooral als ze*de slanke lyn verloren hebben, verlangen in den regel toch naar een wat meer bezadigd costume, een costume, dat de modeiyn behoudt, zonder in excessen te vervallen. •De mantel, dien wy hier zien afgebeeld (fïg. 520) maken we natuuriyk liefst van donkere stof. De stiksels, die wy op het voorpand zien, keeren ook terug op mid den van den rug. Een smalle bies loopt langs de geheele voorzyde, terwyi een groote knoop dient voor sluiting. De lange mouw is naar onderen *n beetje verwyd, wat voor een bejaarde dame zeer goed staat. Fig. 514 is gemaakt van soepele zwarte zijde met een wit tippeltje of bloemetje. Werksponsen moeten by voorkeur bruin zyn; de lichtgele zyn minder sterk omdat ze gebleekt zyn. Sponsen houdt men prachtig schoon, door ze een enkele maal in citroensap oB te wasschen. De Bruyn (I discuswerpen scheppen in Een der sneetjes brood besmeert men met roomboter en daarop legt men *n blaadje sla met twee schyfjes tomaat. Het andere sneetje besmeert men met dikke mayonnaise en daarna drukt men beide sneetjes op elkaar. Men kan ze dan nog, zoo men wil, tot twee driehoekjes snyden. Geroosterd brood met tomatenmoes en kaas. Men kookt een groote tomaat met een weinig water, ontdoet ze van de schil en moest ze fijn met peper en zout, naar smaak. Dan klutst men 1 el met *n kluitje boter en roert dat door het tomatenmoes. Met dit moes besmeert men sneetjes geroosterd brood en men strooit er tot slot nog wat geraspte kaas overheen. j .*■0 I’ - Duizenden oud-strijder* hebben in de nacht van Zondag op de na- Van alle op deze bladzijde voorko mende genummerde modellen, die aan het mode-album Zomerweelde" ontleend zijn kunnen bij het Patro- nenkantoor Zanora", Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 50 ets. voor com plets, 35 ets. voor mantels en japon nen, en 20 ets. voor rokken, kleine avondtasjes en kinderkleeding. Voor toezending per post, ook bij bestel ling aan de agenten. 10 ets. extra. Deze sokjes kunnen gebreid worden van witte wol met 3 gekleurde streepjes, byv. blauw, in den bovenrand. Men begint met de witte wol en zet 48 st. op in de rondte, 16 st. op elke naald Men breit eerst 2 r. en aver, voor den rand 5 toeren met wit, 2 met blauw, 2 met wit, 2 met blauw, 2 met wit, 2 met blauw en 8 met wit. Verder teelt men met de witte wol, al door r„ tot het werk 15 c.M. lang is. Dan begint men aan het hieltje. Men breit de eerste 12 st. van den toer en neemt 'daar- by de laatste 12 st. van den toer op de zelfde naald. Deze 24 st. zyn voor den hiel. De overige st. verdeelt men over 2 naal den voor de wreef. De hiel teelt men in heen- en weergaan de toeren, waarbij de 1ste st. steeds wordt af gehaald. 1ste toer: 24 aver., -2de toer: 23 r.; om- Leden der Eerste Kenter brachten Maandag een I .Land van Vollenhove' bij Giethoorn. - Tijden* de bezichtiging, link* vooraan: minister mr. M. Slingenberg het wegmaken van vlekken bruikt men een stukje geperst amaril Vele invretende vlekken kunt U voorko men, Indien men de messen na het bruik direct met een stukje papier veegt. Poiysten kan men de messen daarna: om ze glad te maken gebruikt men een plank met linoleum of leer bekleed, strooit hierop een weinig amarllpoeder en wrijft de messen heen en weer totdat ze glansen. de limonade, welke onverdund in de glazen wordt geschonkeq. By 5 sinaasappelen heeft men er voor noodig: 1 citroen, 2y2 dX. bessensap, V/2 dl. water en 1 ons suiker. Met een scherp mes haalt men zoo dun mogeiyk de schil van de goed gewasschen sinaasappelen en citroenen en brengt die langzaam aan de kook met het water. In de heete vloeistof laat men de suiker op lossen, waarna men het mengsel koud laat worden. Dan voegt men er het bessen sap by en het uitgeperste sap van sinaas appelen en eitroenen. Deze limonade moet ’n paar keeren ge zeefd worden door een flanellen doek, tot ze geheel helder is. Men kan ze eenlgen tyd bewaren. Tomaten sandwiches. De tomaten wor den even in - warm water gedompeld, ge schild en in dunne plakjes gesneden. Voor elke sandwich rekent men één blaadje goed gewasschen en tusschen doeken ge droogde sla, 2 plakjes tomaat, boter en dikke mayonnaise en 2 dunne sneedjes brood zonder korst. der sneetjes brood besmeert roomboter en daarop legt men - Sa-- *4.}. y, Ze zien er heel aardig uit in 2 kleuren gebreid, byv. rose voor de slofjes zelf en licht blauw voor de garneering ervan. M> de rose wol worden dan 68 st. op gezet en men breit daarop 2 r, 2 aver, tot het werk 28 c.M. lang is. Dan kant men het af en men vouwt het breiwerk dubbel, zoodat men dus ’n hoogte krygt van 14 cM. Aan weerskanten wordt het breiwerk nu dicht genaaid. Eén kant vormt den hiel en één kant het voorstuk. Het soepele brei werk vormt zich geheel en al naar den voet. Voor versterking^ van hiel en teen breit men nu nog 2 reepjes met lichtblauwe wol. Voor elk reepje worden 5 sL opgezet en 7</2 k 8 cJ4. r. gebreid. Aan het reepje breiwerk bestemd voor den achterkant haakt men, na het afkanten, nog *n lusje van losse st. Men naait nu dit reepje aan één kant over het naadje eh het andere over het naadje aan den voorkant. Met de lichtblauwe wol haakt men nu, langs den bovenkant,. 1 toertje van telkens 1 vasten st., 1 lossen st. Door dezen gaatjes- toer tygt men. een elastiek, dat men pre cies op maat maakt. De vóórkanten- van de slofjes krijgen nu nog "n versiering van blauwe bloempjes, die men op de allereenvoudigste manier kan borduren, byv. door steken als van *n kettingsteek in het rond by elkaar te zet ten. In ’t midden kan men ze dan *n geel hartje geven van ’n Fransch knoopje. Zoo men wil, kan men deze bloemetjes nog met elkaar verbinden door groene takjes van steelsteken. Het winnende jacht van de jaarlijksche regatta van Le Havre 1 keeren. 3de toer: 22 aver.; omkeeren. 4de toer: 21 r.; omkeeren. Zoo gaat men door, steeds 1 st. minder breiend tot men aan weerskanten 7 st. on bewerkt heeft. De laatste toer is dan: 10 aver. Dan keert men het werk om, breit 10 r., neemt het lusje vóór den llden st. op en breit dat tegeiyk met den llden st. Omkeeren. 11 st. aver, breien en den 12en st. tegeiyk met het lusje daarvóór aver, breien. Zoo gaat men nu door, by eiken 1 st. meer breiend met het lusje-ervoor (dit is om *n opening te voorkomen) tot men weer alle 24 st. heeft gebreid. Men eindigt met ’n aver, toer en breit dan nog 12 st. r. Hiermee is ’t hieltje klaar. Men neemt nu de 24 st. voor de wreef op 1 naald en men breit de overige 12 st. van den hiel op *n 3de naald. Na deze 12 st. neemt men nog 2 st. op vóór den st. van de wreef en neemt weer 2 st. by op eer men de 12 st. van den hiel breit. Men breit dan 1 toer zonder minderen. Volgende toer: de 1ste naald breieij tot er nog 3 st. over zyn. Dan 2 samenbr., 1 r. De 2de naald van de wreef breit men zonder min deren, 3de naald: 1 r., 2 samenbr. der r. Deze belde toeren breit men ongeveer nog 2 keer. Dan breit men ongeveer 7K c.M. zonder minderen tot aan den teen. Voor den teen breit men aldus: 1ste toer: op de 1ste naald: breien tot de laatste 3 st. Dan: 2 samenbr., 1 r. 2de naald: 1 rM 2 samenbr., verder r. tot de laatste 3 st., 2 samenbr., 1 r. 3de naald: 1 r-, 2 samenbr., verder r. Dan' breit men 2 toeren zonder minde ren. Deze 3 toeren herhaalt men tot nog 26 st. overbiyven. De steken van de 1ste en van de naald worden nu by elkaar gezet 1 st- van de 2de naald, zoodat men op elke naald een geiyk aantal steken heeft. Men legt dan belde naalden op elkaar en kant de steken af 2 by 2 van elke naald telkens 1 st. Men slijpt de messen eenige malen van naar rechte en van rechte gedachtenis van hun gevallen kame raden op het militaire kerkhof to

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 8