r.H
I
m 1
w
Lw
De ha ring week officieel ingeluid. De A.A.A.-kampioenschappen te Londen.
I
>1
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel
80.
x
ÉL
Omroeper”
gezinnen
voor
n
KLEINE WENKEN
KEUKEN
KÖ
7
Plaats een
WVX
■-i
F/-
I'
Voor oudere dames
t.
M i
XI
Pi
X
W'< 8
DINSDAG 14 JULI 1936
Ji
hl
si
te
ffi»
7«L
«M
OMM
Voor warme dagen
Eenvoudige gebreide slofjes
c
i 1
E
«.l-i
Fjsrst n.
elxemL_
Ki
w -
Skisokjes voor 'n kindje van
4 a 5 jaar
T A T eet dat een Koed mes
yy kan worden door het shjpen,
b.v. als men te hard siypt en bet
dan langzaam laat afkoelen? Ze worden
hierdoor zacht. Er mogen by het slijpen
nooit vonken uitspringen, vandaar dat
goede siypers op een natten steen siypen.
By het zelf sUjpen houdt men het mes zoo -
plat mogeUjk, zoodat het geleideiyk afslijt
en nooit teruggaan, tegen den scherpen
kant in, omdat dan het gescherpte gedeel
te weer bot wordt. Er mag ook geen braam
omgeslagen randje aan den scherpen
kant) komen. De messenplank moet van
hard hout en tevens breed zyn, zoodat bet
mes er geheel op kan. Afgeschraapt mes
sensteen is het beste; zand maakt de mes
sen weliswaar vlugger scherp, doch ver
oorzaakt tevens krassen.
FOTOREPORTAGE
I
•F
I
1
Douaumont nabij Verdun
n
4
ei
Dl
ml
i
A
W..
IW
bezoek aan het werkverschaffingsobject van de N.V. Ontginning*
4
toer
IX8X8X8X8X8X8XK8X83XK83
De
Ver-
DORA
PO LA
naar
ge-
Mei
er
DORA.
A. K^P.
/zo
te
ko
1
Ac-
n
I
Mie
geg
8CJ
Deze wollen slofjes zijn vooral geschikt
voor een zieke, die veel moet liggen. Voor
gebruik in de slaapkamer byv. zullen ze
ook bij niet-zieken te pas komen en Wie
last heeft van koude voeten, kan ze even
eens In bed gebruiken.
war
en
mei
val
sle
links
links.
Voor
2de
met
W
Lijk
mou
bere
zielt
als
Juli
stee
ruis<
■Ner
droo
over
lang
8t
wen
lx
■n i
han<
O1
zonr
oogt
Ja
pein
$,S
le
af-
Op de Noordzee zijn Maandag de manoeuvre* van onze vloot begonnen. Kijkje
tijden* de manoeuvre* genomen van de .Gelderland*
bil de A.A.A.
White City te Londen
vin vele natiën
Ai
tijden* het
L-kamploen-
Si
Bij het koopen van een zeemlap let»
men er op dat het leer goed zacht en rek
baar is en dat de lap tegen het licht geen
dunne plekken vertoont en zoo weinig
mogeljjk naalsels.
Tomatenmoes met kaas voor de boter
ham.
Men kookt ’n groote tomaat met ’n wei
nig water, ontdoet ze van de schil en
maakt ze fijn met zout en peper. Dan
klutst men *n ei en roert dat met *n
klontje boter door het tomatenmoes. Op
i sneetjes geroosterd brood gesmeerd
stroold met geraspte kaas kan men
dit tomatenmoes een zeer feestelijk
gerecht bereiden.
Citroen-limonade xonder vrachten. Deze
limonade kan men gemakkelijk en goed
koop bereiden van: 2 pond suiker, 40 gram
citroenzuur, 15 gram citroenspiritus en X
liter water.
Men kookt het water met de suiker en
het citroenzuur tot een strooperige massa.
Dit vocht zeeft men door *n doekje en na
afkoeling voegt men er den citroenspiritus
by, waarna men de limonade terstond in
flesschen vult.
Maandag hulde gebracht aan
De haringweek te Maandag te den Haag ingeluid, bij welke plechtigheid ook minister mr. dr. L H.
Decker* van zijn belangstelling deed blijken
F
Het voorstuk is aaneen geknipt met het
kleine ceintuurtje in den rug. De V-vor-
mige halsuitsnijding wordt aangevuld door
een geplooiden jabot en de driekwart mouw
heeft wat ruimte ter hoogte van den elle
boog. Voor dit model hebben we 4.50 M.
stof noodig van 90 cM. breed.
Beide patronen zijn verkrijgbaar in de
maten 46, 48, 50 en 52.
ce cream kan men heel goed zelf ma
ken. Men heeft er vruchten voor noo
dig met 'n stroop Je van vruchtennat,
wat roomys en spuitwater.
Ice cream soda met aardbeien bijw is ’n
heerlijke versnapering. By elk ons goed
schoon gemaakte aardbeien rekent men
1 theelepel citroensap en 1 afgestreken eet
lepel suiker. Men roert dit voorzichtig door
de vruchten en laat het mengsel ongeveer
één uur, toegedekt, staan.
By het opdienen legt men een eetlepel
van het vruchtenmengsel op den bodem
van elk glas en daarop een opgehoopten
lepel roomys. Men vult het glas verder
met spuitwater, roert alles even om en
presenteert den koelen dronk met lang-
stelige lepeltjes en rietjes. Er worden wa
feltjes of biscuits by gegeven.
Napolitalne is een heeriyk verfrisschen-
Men hoort de oudere dames zoo vaak
klagen: „Voor my staat er nu nooit eens
iets in de modeplaten alles is voor de
jeugd.” En zy hebben geiyk. De mode legt
het er op aan om den vrouwen hun leef
tijd te doen vergeten, doch grootmoeders
en oud-tantes, vooral als ze*de slanke lyn
verloren hebben, verlangen in den regel
toch naar een wat meer bezadigd costume,
een costume, dat de modeiyn behoudt,
zonder in excessen te vervallen.
•De mantel, dien wy hier zien afgebeeld
(fïg. 520) maken we natuuriyk liefst van
donkere stof. De stiksels, die wy op het
voorpand zien, keeren ook terug op mid
den van den rug. Een smalle bies loopt langs
de geheele voorzyde, terwyi een groote
knoop dient voor sluiting. De lange mouw
is naar onderen *n beetje verwyd, wat voor
een bejaarde dame zeer goed staat.
Fig. 514 is gemaakt van soepele zwarte
zijde met een wit tippeltje of bloemetje.
Werksponsen moeten by voorkeur bruin
zyn; de lichtgele zyn minder sterk omdat
ze gebleekt zyn.
Sponsen houdt men prachtig schoon,
door ze een enkele maal in citroensap oB
te wasschen.
De Bruyn (I
discuswerpen
scheppen in
Een der sneetjes brood besmeert men
met roomboter en daarop legt men *n
blaadje sla met twee schyfjes tomaat. Het
andere sneetje besmeert men met dikke
mayonnaise en daarna drukt men beide
sneetjes op elkaar. Men kan ze dan nog,
zoo men wil, tot twee driehoekjes snyden.
Geroosterd brood met tomatenmoes
en kaas. Men kookt een groote tomaat met
een weinig water, ontdoet ze van de schil
en moest ze fijn met peper en zout, naar
smaak. Dan klutst men 1 el met *n kluitje
boter en roert dat door het tomatenmoes.
Met dit moes besmeert men sneetjes
geroosterd brood en men strooit er tot slot
nog wat geraspte kaas overheen.
j
.*■0
I’ -
Duizenden oud-strijder*
hebben in de nacht van Zondag op
de na-
Van alle op deze bladzijde voorko
mende genummerde modellen, die
aan het mode-album Zomerweelde"
ontleend zijn kunnen bij het Patro-
nenkantoor Zanora", Nassauplein 1,
Haarlem, patronen besteld worden
tegen den prijs van 50 ets. voor com
plets, 35 ets. voor mantels en japon
nen, en 20 ets. voor rokken, kleine
avondtasjes en kinderkleeding. Voor
toezending per post, ook bij bestel
ling aan de agenten. 10 ets. extra.
Deze sokjes kunnen gebreid worden van
witte wol met 3 gekleurde streepjes, byv.
blauw, in den bovenrand.
Men begint met de witte wol en zet 48
st. op in de rondte, 16 st. op elke naald
Men breit eerst 2 r. en aver, voor den rand
5 toeren met wit, 2 met blauw, 2 met wit, 2
met blauw, 2 met wit, 2 met blauw en 8
met wit.
Verder teelt men met de witte wol, al
door r„ tot het werk 15 c.M. lang is. Dan
begint men aan het hieltje. Men breit de
eerste 12 st. van den toer en neemt 'daar-
by de laatste 12 st. van den toer op de
zelfde naald. Deze 24 st. zyn voor den hiel.
De overige st. verdeelt men over 2 naal
den voor de wreef.
De hiel teelt men in heen- en weergaan
de toeren, waarbij de 1ste st. steeds wordt
af gehaald.
1ste toer: 24 aver., -2de toer: 23 r.; om-
Leden der Eerste Kenter brachten Maandag een I
.Land van Vollenhove' bij Giethoorn. - Tijden* de bezichtiging, link* vooraan: minister mr. M. Slingenberg
het wegmaken van vlekken
bruikt men een stukje geperst amaril
Vele invretende vlekken kunt U voorko
men, Indien men de messen na het
bruik direct met een stukje papier
veegt.
Poiysten kan men de messen daarna:
om ze glad te maken gebruikt men een
plank met linoleum of leer bekleed, strooit
hierop een weinig amarllpoeder en wrijft
de messen heen en weer totdat ze glansen.
de limonade, welke onverdund in de glazen
wordt geschonkeq.
By 5 sinaasappelen heeft men er voor
noodig: 1 citroen, 2y2 dX. bessensap, V/2
dl. water en 1 ons suiker.
Met een scherp mes haalt men zoo dun
mogeiyk de schil van de goed gewasschen
sinaasappelen en citroenen en brengt die
langzaam aan de kook met het water. In
de heete vloeistof laat men de suiker op
lossen, waarna men het mengsel koud
laat worden. Dan voegt men er het bessen
sap by en het uitgeperste sap van sinaas
appelen en eitroenen.
Deze limonade moet ’n paar keeren ge
zeefd worden door een flanellen doek, tot
ze geheel helder is. Men kan ze eenlgen
tyd bewaren.
Tomaten sandwiches. De tomaten wor
den even in - warm water gedompeld, ge
schild en in dunne plakjes gesneden. Voor
elke sandwich rekent men één blaadje
goed gewasschen en tusschen doeken ge
droogde sla, 2 plakjes tomaat, boter en
dikke mayonnaise en 2 dunne sneedjes
brood zonder korst.
der sneetjes brood besmeert
roomboter en daarop legt men
-
Sa-- *4.}. y,
Ze zien er heel aardig uit in 2 kleuren
gebreid, byv. rose voor de slofjes zelf en
licht blauw voor de garneering ervan.
M> de rose wol worden dan 68 st. op
gezet en men breit daarop 2 r, 2 aver, tot
het werk 28 c.M. lang is. Dan kant men
het af en men vouwt het breiwerk dubbel,
zoodat men dus ’n hoogte krygt van 14
cM. Aan weerskanten wordt het breiwerk
nu dicht genaaid. Eén kant vormt den hiel
en één kant het voorstuk. Het soepele brei
werk vormt zich geheel en al naar den
voet.
Voor versterking^ van hiel en teen breit
men nu nog 2 reepjes met lichtblauwe
wol. Voor elk reepje worden 5 sL opgezet
en 7</2 k 8 cJ4. r. gebreid. Aan het reepje
breiwerk bestemd voor den achterkant
haakt men, na het afkanten, nog *n lusje
van losse st. Men naait nu dit reepje aan
één kant over het naadje eh het andere
over het naadje aan den voorkant.
Met de lichtblauwe wol haakt men nu,
langs den bovenkant,. 1 toertje van telkens
1 vasten st., 1 lossen st. Door dezen gaatjes-
toer tygt men. een elastiek, dat men pre
cies op maat maakt.
De vóórkanten- van de slofjes krijgen
nu nog "n versiering van blauwe bloempjes,
die men op de allereenvoudigste manier
kan borduren, byv. door steken als van *n
kettingsteek in het rond by elkaar te zet
ten. In ’t midden kan men ze dan *n geel
hartje geven van ’n Fransch knoopje.
Zoo men wil, kan men deze bloemetjes
nog met elkaar verbinden door groene
takjes van steelsteken.
Het winnende jacht van
de jaarlijksche regatta van
Le Havre
1 keeren. 3de toer: 22 aver.; omkeeren. 4de
toer: 21 r.; omkeeren.
Zoo gaat men door, steeds 1 st. minder
breiend tot men aan weerskanten 7 st. on
bewerkt heeft.
De laatste toer is dan: 10 aver. Dan
keert men het werk om, breit 10 r., neemt
het lusje vóór den llden st. op en breit
dat tegeiyk met den llden st. Omkeeren.
11 st. aver, breien en den 12en st. tegeiyk
met het lusje daarvóór aver, breien.
Zoo gaat men nu door, by eiken
1 st. meer breiend met het lusje-ervoor (dit
is om *n opening te voorkomen) tot men
weer alle 24 st. heeft gebreid.
Men eindigt met ’n aver, toer en breit
dan nog 12 st. r. Hiermee is ’t hieltje klaar.
Men neemt nu de 24 st. voor de wreef op
1 naald en men breit de overige 12 st.
van den hiel op *n 3de naald. Na deze 12 st.
neemt men nog 2 st. op vóór den st. van
de wreef en neemt weer 2 st. by op eer
men de 12 st. van den hiel breit. Men breit
dan 1 toer zonder minderen. Volgende
toer: de 1ste naald breieij tot er nog 3 st.
over zyn. Dan 2 samenbr., 1 r. De 2de
naald van de wreef breit men zonder min
deren, 3de naald: 1 r., 2 samenbr.
der r.
Deze belde toeren breit men ongeveer
nog 2 keer. Dan breit men ongeveer 7K
c.M. zonder minderen tot aan den teen.
Voor den teen breit men aldus: 1ste toer:
op de 1ste naald: breien tot de laatste 3 st.
Dan: 2 samenbr., 1 r. 2de naald: 1 rM 2
samenbr., verder r. tot de laatste 3 st., 2
samenbr., 1 r. 3de naald: 1 r-, 2 samenbr.,
verder r.
Dan' breit men 2 toeren zonder minde
ren. Deze 3 toeren herhaalt men tot
nog 26 st. overbiyven.
De steken van de 1ste en van de
naald worden nu by elkaar gezet
1 st- van de 2de naald, zoodat men op elke
naald een geiyk aantal steken heeft.
Men legt dan belde naalden op elkaar en
kant de steken af 2 by 2 van elke
naald telkens 1 st.
Men slijpt de messen eenige malen van
naar rechte en van rechte
gedachtenis van hun gevallen kame
raden op het militaire kerkhof to