tmm
II
De feestelijke viering
Koninginnedag. Een kinderhulde
H. M. de Koningin
van
aan
Zoekt gij betrouwbaar
Pérsoneel?
V
I K
t
JJJL
5
pi
o
1
s
Ml
voor 80.
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
DINSDAG 1 SEPT
J
■ïl
•w
3É
>1
1
S
EEN SHANTUNG BEDSPREI
eo
/X
5
Verschillende gevraagde
recepten..
I
I
lfW>
i -
^4
rrv-
WOLLEN BABYKLEERTJES
Correspondentie
en zonneschijn
id
Voor fe^en
1
s
GEBREIDE HEERENSOKKEN
-
4
1
l\
ft
genen
ikomst
I
t
■#4
.1
o
het
I
4
4
,4
ÏO
ïo
9
o
4
ro;« <eje|
J
vuurvast schoteltje en laat ze In den oven
4
strooit men er fijn gehakte peterselie over.
e
ge-
f
at
inge-
c
I
FïTOT
x’i.-
Jï \»h. jjki..
FOTOREPORTAGE
es*
i
1
V
h
t
J
1
4
t
1
C
I
I
^par
-
I
1
1
1
I
W
e j.
Een groet aantal kinderen bracht Maandag op het paleis ‘t Loo epn aubade aan H. M. de Koningin
daarna voor de vorstin. Het défil4 dor kleinen
11
rectoire staat abusievelijk 2 keer 21 ge
drukt in plaats van 1 en 2, zooals u mer
ken zult. Men mindert geen 2J st., maar
1 st. «gan het begin van» den 2den toer en
men begint en eindigt de heen- en weer
gaande toeren natuurlijk tusschen 2 meer
der in gen en niet tusschen 21 meerderin-
gen. DORA, moet deze taart 1 4 iy2
De Poolscha generaal
Smigly bij zijn aankomst te
Parijs
Rijsttaart. Benoodlgd: 1 X melk, 2 ons
rijst, 2 i 3 eieren, 8 afgestreken eetlepels
suiker, 1 ons amandelen, ons boter, 1
stokje vanille en *n snufje zout.
Men brengt de melk langzaam aan de
kook met vanille en zout, strcjólt er dk goed
gewasachen rijst in en laat die zachtjes
gaar koken tot alle melk erin getrokken is.
Door de stijve- rijstebrij roert men dan de
V
i
Op de Sonsbeekweide te Arnhem
hielden' het 8ste en 19de regiment
infanterie en het korps Rijdende ArW-
larie een gamizoensparade ter ge
legenheid van den verjaardag van
M. M. de Koningin. De hoornblazers
in actie
en défileerdg
Een bloemenhulde voör H. M. de Koningin op Haar verjaardag ter gelegenheid van de aubade en
het défilé der kinderen, dat Maandag voor de vorstin ep bet paleis *t Loo plaats had
e
lts had, werd door vele autoriteiten bijgevvoond?*De^sutoriteiten
slaan het voorbijtrekken der troepen gade
De opstijging van den ballon .Le RAve*
ie het stadion te Amsterdam Mfdens
de feestelijkheden ep Koninginnedag
- O’
de< suiker, moet het eene.artikel in de breedte,
andere in de lengte bijgerekt worden.
Indien U de wollen babykleertjes op deze
wijze behandelt, zult U verbaasd zijn, dat
ze zoo lang mooi kunnen blijven.
in ons soms wel eens af:
iben we In Holland eigenlijk
T T nog iqts anders noodlg
regenmantel?”
•w-w y oliën babykleertjes kunnen lang
wW mooi blijven, mits ze maar op de
eenig goede manier behandeld
worden, nX met Lux.
Het te wasschen stuk In'lauw, bijha koud
water te wee ken; strooi de benoodlgde
hoeveelheid Lux in koud water (in koude
jaargetijde het water eerst op zomertem-
pf ra tuur brengen). Daarna even opkloppen.
In het aldus verkregen sop het goed heen
en weer bewegen, tonder wrijven of wrin
gen. Herhaaldelijk spoelen In water van
dezelfde temperatuur als het waschwater,
tot het helder blijft. Het water uitknijpen
zonder wringen. Bij het drogen verdient t
aanbeveling het stuk tusschen ’doétfen
(liefst badhanddoeken) uit te rollen, om
het overtollige water te verwijderen. Het
artikel In zijn oorspronkelljken vorm terug
brengen. Naar gelang van de brelwliae.
i|
Komkommers met vleesch'resten en rijst
in kerry. Bij twee groote komkommers re
kent men iy2 ons rijst, 1 uitje, 1 eetlepel
—i jus, overgeschoten
vleeschpn jus, zout en paneermeel.
De komkommers worden geschild, in de
lengte doormidden gesneden en ohtdaan
van het zaad. Men verdeelt de helften dan
nog in een paar stukken en laat ze in wa
ter mèt zout half gaar koken. Daarna
schikt men ze, met den (hollen kant naar
boven, in *n met boter ingesmeerden vuur
vasten schotel.
De rijst kookt men gaar in 300 gr. ko
kend water. Intusschen fruit men de fijn
gesneden ul in Jus vet met de kerry, voegt
er*wat overgeschoten jus bij het fijn ge
sneden vleesch en tot slot roert men hier
de gaar gekookte rijst doorheen.
Met deae massa vult men de uitgeholde
komkomrherstukken, strooit er wat pa
neermeel lover, legt hier en daar *n stukje
boter en plaatst den schotel in een matig
warmen oven, waarin het gerecht gaar en
Als u denkt, lichtbruin moet worden.
Mevr. L. R., Anisterds'm,
dat het aantal steken opgegeven voor de'
gebralde directoire in ons nummer van
s Juni voor u te klein is, zet u wat meer
steken op. U kunt het aantal steken ge
makkelijk zelf bepalen als u eerst *n
proeflapje breit, dat goed ultstrljkt en dan
met *n centimeter uitmeet hoeveel malen
U voor uw maat de steken van dat proef-
lapje moet breien.
In de beschrijving van de gebreide dl-
noodlg een stuk shan-
■twelk In 8 strookeh vasv
dus
-rv’ omkommers met hard gekookte eie-
rC ren. Bij 1 groote komkommer rekent
men 2 hard gekookte eieren, 30 gr.
boter. 25 gr. bloem, 2 dX. melk, peper, zout,
noot en nog 1 eetlepel boter.
De komkommer wbrdt geschild, in groote
stukken gesneden en gaar gekookt mei
water en zout. Dan holt men de stukken
uit. Van boter, bloem en melk maakt men,
op de gewone manier, een sausje, roert
daar de hard gekookte en in stukjes ge
sneden eieren doorheen, kruidt het geheel
met peper, zout en noot en vult ér de uit
geholde stukjes komkommer mee. Men
--
e bedsprei, hier beschreyen, staat
I J behalve bij wit laqué bij alle kleu-
ren en soorten van slaapkamermeu-
belen. Blzonder rustig doet de sprei aan.
heeft geen gekleurde ondersprel noodlg
zooals bij tule eh het goed is tevens ge-
makkelijk waschbaar.
Een stevige soort shantung is aan te be
velen, hoewel reeds heden in de prijzen
van 20 tot 30 ct. per Meter een shantung
verkrijgbaar is, zeker voor dit doel ge
schikt. J
Houden we den prijs van 30 ct. aan, dan
kost deze bedsprei één gulden vijf en zes
tig cent; rekenen '4e strljkpatronen en
- borduurkatoen erbij, dan^jieeft U voor twee
gulden een werkelijk mooie bedsprei, welke
gemakkelijk en in korten tijd te maken is.
U ziei de sprei geteekend, de breedte der
shantung is 85 cM. ongeveer, doch’ we
hebben hier 80 cJd. gerekend; is ze dus
85- cM. dan kunt U desgewenseht die
breedte aanhouden. Voor het middenstuk
nemen we één lengte shantung van 200
cM., dus 200-X 80.
Vervolgens één «lengte van 200 lang, 80
eJd. breed, die precies over de lengte door
geknipt wordt. De beide helften worden
aan weerszijden van het 80 cM. breede
middenstuk gezet. Aan den verkeerden kant
kunt de rafelkanten wegwerken door ze
met de zelfkanten van het middenstuk te
overlappen en plat op de machine
stikken. Deze naden komen aan ded ver-
keerden kant en het dubbele stiksel, dat
boter, de gemalen amandelen,
de goed geroerde eierdooiers en tot sldt 't
Stijf geklopte eiwit. Men neemt dan het
vanillestdkje uit de rijstebrij en brengt de
massa over In een vorm dien men tevoren
met boter heeft c ingesmeerd en bestrooid
met paneermeel In een vrij warmen oven
j uur gebakken
worden, tot ze mooi bruin is en stevig aan
voelt. Men laat de taart In den vorm be
koelen, neemt ze er dan uit en bestrooit ze
met poedersuiker.
Inplaats van ’n vanillestokje kan men
de afgeraspte schil van ’n citroen nemen
en de amandelen kan. men yervangen door
sucade en rozijnen.
c>
Gestoofde schelvisch met custard. Voor
de custard heeft men noodlg: 1 ei, 4 dX.
meJK. zout, peper en gehakte peterselie.
Hét el wordt -geë<r geklopt, waarna men
er j^nelk, zout, peper en peterselie goed
doorheen roert.
Van de schelvisch maakt men filets, die
men oprolt en In eep vuurvasten, flink
met boter be^neerdên schotel rangschikt
Men bestrooit ze met zout en peper en
druppelt er wat citroensap over.
De custard giet men ongekookt over de
visch, plaatst den schotel in een niet te
heeten oven en laat de visch daarin lang
zaam gaar worden en de custarcf stollen.
Zweedsche snfjboonen. Voor harde snjj-
boonen is deze bereiding, zeer geschikt.
Men rekent ervoor bij 1 K.O. snljboonen:
40 gr. boter, 30 gr. bloem, 3 dX. melk, zout
en 'n Ietsje suiker.
De boonen worden afnhaay^gemae-
«■-hen en gtjjpfnni i il ui UETaJuiijli tuntt
met iVülljQg water,-zout en ’n stukje boter.
Als de boonen gaar zijn en het water Is
verkookt, dan stooft men ze in een sattsje
van de melk, de boter, de bloem en een
snippertje suiker. A. K.—P.
ts jrtn breit in de rondte met 4 naal-
i^/l den. Er worden 76 st. opgezet,
waarvan 24 op de eerste en de
tweede en 282 op de derde naald. Hierop
breit men ongeveer 27 c_M. 2 r, 2 aver, tot
aan den hiel.
Voor den hiel breit men de eerste 18 st.
van den toer en men neemt hierbij de
laatste 16 st. vai> den toer op dezelfde
naald. Deze 34 steken zijn voor den hiel. De
overige steken van den toer verdeelt men
over twee haalden voor de wreef.
K>P de steken voor den hiel breit merf
ui in heen- en weergaande toeren, waarbij
rhfn steeds den eersten st. afhaalt, aldus:
34 st. aver.; omkeeren; 33 st. r.; omkee-
ren> 32 st. aver.; omkeeren; 41 st. r.; om
keeren. Zoo gaat men door, tot er, aan
weerskanten van de naald, 10 st. zijn blij
ven staan. De laatste toer is dan: 14 aver.
Men keert nu het werk om, breit 14 r., schikt die dan in een met boter ingesmeerd
neemt het lusje vóór den 15den st. op en
breit dit te zamen met den 15den st. mooi lichtbruin worden. "Vóór het opdienen
(Hierdoor voorkomt men 'n gaatje). Men
keert dan het werk om, breit 15 st. aver,
en de 16de st. tegelijk met bet lusje daar
vóór.
Op deze wijze gaat men door,
-
i
Op deze wijze gaat men door, telkens 1
st. meer breiend tot men weer alle 34 st. kerry, wat vèt van
heeft gebreid. De laatste toer is aver. Nu
breit men 17 st. r, waarmee de hiel
klaar is.
De 42 st. voor de wreef neemt men nu
'op één naald. Met 'n andere naald breit
men de overige 17 st. van den hiel en
daarnaast neemt men nog 3 st. -op. Met
de tweede naald breit men de steken van
de wreef 2 aver., 2 r. Met de derde naald
breit men eerst die men opneemt en
clan de overgebleven 17 stf van den hiel
tot men nog 28 'st.' in de rondte heeft. Dan
neemt men de steken van de eerste en de
derde naald bij elkaar en men kant alle
steken 2 bij 2, af. DORA.
dan een
Er was dan ook een tijd,
dat men alle vrouwen in saaie muiskleurige
gabardine jassen zag loepen. Dit is nu ver
anderd. Hoe trlestiger het weer is, hoe
kleuriger en fleuriger v^e er uit zien. We_
zien witte, groene, blauwe en gele imper-
méables en capes. Ook de parapluies, die
vroege; beslist zwart moesten zijn, kunnen
we nu in iedere bijpassende tint krijgen.
De cape, de groote modedracht, is eigenlijk
niet eens zoo practlsch. Een goed sluiten
de mantel, zooals de teekening aangeeft,
is veel meer geschikt voor regen en wind.
Hij sluit met twee rijen knoopen, doch
kan ook open gedragen worden; hij heeft
opgestikte zakken en een ceintuurtje in
den rug Het patroon is te verkrijgen in
de mate# 40, 42, 44, 46 en 48.
We geven hier ook een voorbeeld van *n
wit linnen of piqué jasje, dat op *t oogen-
blik zoo veel gedragen wordt.
Het manteltje is smokingmodel en beeft
van achteren een schouderstuk en een
klein ceintuurtje. De rechte rok sluit van
voren over elkaar. Voor het,jasje hebben
we 1.50 M. stof noodlg en voor den rok
1.40 M., beide van 140 c.M. breed.
Het patroon is verkrijgbaar in de maten
40, 42, 44 en 46 POLA
aan den goeden kant
zichtbaar wordt,
werken we latéfc weg
met een leuken bor
duursteek. De bó
ven- en onderkant
wordt keurig ge
zoomd en vervolgens
de ruime rand roni-
om aangezet, waar
van de breedte on
geveer 7'/5 cM. be
draagt wanneer de
smalle zoompjes eraf zijn.
U heeft daar vi
tung van 1.50 NÏ.-,
10 c.M. precies recht geknipt yordt,
ft strooken van 10 cM. x 150 cM.
Deze strooken worden aan elkaar
'stikt met een heel smal dubbel naadje, een
fijn zoompje komt langs den*Widerkant, de
rand wordt zoo gelijk mogelijk verdeeld,
rondom aan de sprei gezet, waarbij U er
voor moet zorgen, dat «alle naadjes van *t
’aan elkaar zetten aan den verkeerden
kant komen.
Wanneer U een geborduurd middenstuk
mooi vindt, wordt het middenvak Inge
deeld zooals het. voorbeeld aangeeft. Twee
lijnen .worden geteekend, 40 c.M. van den
boven- en onderkant, ioodat een midden
vak ontstaat van 120 x 80 cM. Vanuit de
hoeken kunt U met behulp van ’n strljk-
patroon de motieven verwerken, of U
maakt een geheel medaillon.
De dwars geteekende en de stik naden
over de lengte worden met een aardigen
steek bewerkt. Houdt U van kleuren, dan
is een combinatie van. oranje, geel, bruin
en groen Op shantung heel mooi, dodh fij
ner nog staat het geheele motief, in witte
perlé zijde, een beetje vol geborduurd.
DINA L.