tmm II De feestelijke viering Koninginnedag. Een kinderhulde H. M. de Koningin van aan Zoekt gij betrouwbaar Pérsoneel? V I K t JJJL 5 pi o 1 s Ml voor 80. Plaats dan een „Omroeper” gezinnen DINSDAG 1 SEPT J ■ïl •w 3É >1 1 S EEN SHANTUNG BEDSPREI eo /X 5 Verschillende gevraagde recepten.. I I lfW> i - ^4 rrv- WOLLEN BABYKLEERTJES Correspondentie en zonneschijn id Voor fe^en 1 s GEBREIDE HEERENSOKKEN - 4 1 l\ ft genen ikomst I t ■#4 .1 o het I 4 4 ,4 ÏO ïo 9 o 4 ro;« <eje| J vuurvast schoteltje en laat ze In den oven 4 strooit men er fijn gehakte peterselie over. e ge- f at inge- c I FïTOT x’i.- Jï \»h. jjki.. FOTOREPORTAGE es* i 1 V h t J 1 4 t 1 C I I ^par - I 1 1 1 I W e j. Een groet aantal kinderen bracht Maandag op het paleis ‘t Loo epn aubade aan H. M. de Koningin daarna voor de vorstin. Het défil4 dor kleinen 11 rectoire staat abusievelijk 2 keer 21 ge drukt in plaats van 1 en 2, zooals u mer ken zult. Men mindert geen 2J st., maar 1 st. «gan het begin van» den 2den toer en men begint en eindigt de heen- en weer gaande toeren natuurlijk tusschen 2 meer der in gen en niet tusschen 21 meerderin- gen. DORA, moet deze taart 1 4 iy2 De Poolscha generaal Smigly bij zijn aankomst te Parijs Rijsttaart. Benoodlgd: 1 X melk, 2 ons rijst, 2 i 3 eieren, 8 afgestreken eetlepels suiker, 1 ons amandelen, ons boter, 1 stokje vanille en *n snufje zout. Men brengt de melk langzaam aan de kook met vanille en zout, strcjólt er dk goed gewasachen rijst in en laat die zachtjes gaar koken tot alle melk erin getrokken is. Door de stijve- rijstebrij roert men dan de V i Op de Sonsbeekweide te Arnhem hielden' het 8ste en 19de regiment infanterie en het korps Rijdende ArW- larie een gamizoensparade ter ge legenheid van den verjaardag van M. M. de Koningin. De hoornblazers in actie en défileerdg Een bloemenhulde voör H. M. de Koningin op Haar verjaardag ter gelegenheid van de aubade en het défilé der kinderen, dat Maandag voor de vorstin ep bet paleis *t Loo plaats had e lts had, werd door vele autoriteiten bijgevvoond?*De^sutoriteiten slaan het voorbijtrekken der troepen gade De opstijging van den ballon .Le RAve* ie het stadion te Amsterdam Mfdens de feestelijkheden ep Koninginnedag - O’ de< suiker, moet het eene.artikel in de breedte, andere in de lengte bijgerekt worden. Indien U de wollen babykleertjes op deze wijze behandelt, zult U verbaasd zijn, dat ze zoo lang mooi kunnen blijven. in ons soms wel eens af: iben we In Holland eigenlijk T T nog iqts anders noodlg regenmantel?” •w-w y oliën babykleertjes kunnen lang wW mooi blijven, mits ze maar op de eenig goede manier behandeld worden, nX met Lux. Het te wasschen stuk In'lauw, bijha koud water te wee ken; strooi de benoodlgde hoeveelheid Lux in koud water (in koude jaargetijde het water eerst op zomertem- pf ra tuur brengen). Daarna even opkloppen. In het aldus verkregen sop het goed heen en weer bewegen, tonder wrijven of wrin gen. Herhaaldelijk spoelen In water van dezelfde temperatuur als het waschwater, tot het helder blijft. Het water uitknijpen zonder wringen. Bij het drogen verdient t aanbeveling het stuk tusschen ’doétfen (liefst badhanddoeken) uit te rollen, om het overtollige water te verwijderen. Het artikel In zijn oorspronkelljken vorm terug brengen. Naar gelang van de brelwliae. i| Komkommers met vleesch'resten en rijst in kerry. Bij twee groote komkommers re kent men iy2 ons rijst, 1 uitje, 1 eetlepel —i jus, overgeschoten vleeschpn jus, zout en paneermeel. De komkommers worden geschild, in de lengte doormidden gesneden en ohtdaan van het zaad. Men verdeelt de helften dan nog in een paar stukken en laat ze in wa ter mèt zout half gaar koken. Daarna schikt men ze, met den (hollen kant naar boven, in *n met boter ingesmeerden vuur vasten schotel. De rijst kookt men gaar in 300 gr. ko kend water. Intusschen fruit men de fijn gesneden ul in Jus vet met de kerry, voegt er*wat overgeschoten jus bij het fijn ge sneden vleesch en tot slot roert men hier de gaar gekookte rijst doorheen. Met deae massa vult men de uitgeholde komkomrherstukken, strooit er wat pa neermeel lover, legt hier en daar *n stukje boter en plaatst den schotel in een matig warmen oven, waarin het gerecht gaar en Als u denkt, lichtbruin moet worden. Mevr. L. R., Anisterds'm, dat het aantal steken opgegeven voor de' gebralde directoire in ons nummer van s Juni voor u te klein is, zet u wat meer steken op. U kunt het aantal steken ge makkelijk zelf bepalen als u eerst *n proeflapje breit, dat goed ultstrljkt en dan met *n centimeter uitmeet hoeveel malen U voor uw maat de steken van dat proef- lapje moet breien. In de beschrijving van de gebreide dl- noodlg een stuk shan- ■twelk In 8 strookeh vasv dus -rv’ omkommers met hard gekookte eie- rC ren. Bij 1 groote komkommer rekent men 2 hard gekookte eieren, 30 gr. boter. 25 gr. bloem, 2 dX. melk, peper, zout, noot en nog 1 eetlepel boter. De komkommer wbrdt geschild, in groote stukken gesneden en gaar gekookt mei water en zout. Dan holt men de stukken uit. Van boter, bloem en melk maakt men, op de gewone manier, een sausje, roert daar de hard gekookte en in stukjes ge sneden eieren doorheen, kruidt het geheel met peper, zout en noot en vult ér de uit geholde stukjes komkommer mee. Men -- e bedsprei, hier beschreyen, staat I J behalve bij wit laqué bij alle kleu- ren en soorten van slaapkamermeu- belen. Blzonder rustig doet de sprei aan. heeft geen gekleurde ondersprel noodlg zooals bij tule eh het goed is tevens ge- makkelijk waschbaar. Een stevige soort shantung is aan te be velen, hoewel reeds heden in de prijzen van 20 tot 30 ct. per Meter een shantung verkrijgbaar is, zeker voor dit doel ge schikt. J Houden we den prijs van 30 ct. aan, dan kost deze bedsprei één gulden vijf en zes tig cent; rekenen '4e strljkpatronen en - borduurkatoen erbij, dan^jieeft U voor twee gulden een werkelijk mooie bedsprei, welke gemakkelijk en in korten tijd te maken is. U ziei de sprei geteekend, de breedte der shantung is 85 cM. ongeveer, doch’ we hebben hier 80 cJd. gerekend; is ze dus 85- cM. dan kunt U desgewenseht die breedte aanhouden. Voor het middenstuk nemen we één lengte shantung van 200 cM., dus 200-X 80. Vervolgens één «lengte van 200 lang, 80 eJd. breed, die precies over de lengte door geknipt wordt. De beide helften worden aan weerszijden van het 80 cM. breede middenstuk gezet. Aan den verkeerden kant kunt de rafelkanten wegwerken door ze met de zelfkanten van het middenstuk te overlappen en plat op de machine stikken. Deze naden komen aan ded ver- keerden kant en het dubbele stiksel, dat boter, de gemalen amandelen, de goed geroerde eierdooiers en tot sldt 't Stijf geklopte eiwit. Men neemt dan het vanillestdkje uit de rijstebrij en brengt de massa over In een vorm dien men tevoren met boter heeft c ingesmeerd en bestrooid met paneermeel In een vrij warmen oven j uur gebakken worden, tot ze mooi bruin is en stevig aan voelt. Men laat de taart In den vorm be koelen, neemt ze er dan uit en bestrooit ze met poedersuiker. Inplaats van ’n vanillestokje kan men de afgeraspte schil van ’n citroen nemen en de amandelen kan. men yervangen door sucade en rozijnen. c> Gestoofde schelvisch met custard. Voor de custard heeft men noodlg: 1 ei, 4 dX. meJK. zout, peper en gehakte peterselie. Hét el wordt -geë<r geklopt, waarna men er j^nelk, zout, peper en peterselie goed doorheen roert. Van de schelvisch maakt men filets, die men oprolt en In eep vuurvasten, flink met boter be^neerdên schotel rangschikt Men bestrooit ze met zout en peper en druppelt er wat citroensap over. De custard giet men ongekookt over de visch, plaatst den schotel in een niet te heeten oven en laat de visch daarin lang zaam gaar worden en de custarcf stollen. Zweedsche snfjboonen. Voor harde snjj- boonen is deze bereiding, zeer geschikt. Men rekent ervoor bij 1 K.O. snljboonen: 40 gr. boter, 30 gr. bloem, 3 dX. melk, zout en 'n Ietsje suiker. De boonen worden afnhaay^gemae- «■-hen en gtjjpfnni i il ui UETaJuiijli tuntt met iVülljQg water,-zout en ’n stukje boter. Als de boonen gaar zijn en het water Is verkookt, dan stooft men ze in een sattsje van de melk, de boter, de bloem en een snippertje suiker. A. K.—P. ts jrtn breit in de rondte met 4 naal- i^/l den. Er worden 76 st. opgezet, waarvan 24 op de eerste en de tweede en 282 op de derde naald. Hierop breit men ongeveer 27 c_M. 2 r, 2 aver, tot aan den hiel. Voor den hiel breit men de eerste 18 st. van den toer en men neemt hierbij de laatste 16 st. vai> den toer op dezelfde naald. Deze 34 steken zijn voor den hiel. De overige steken van den toer verdeelt men over twee haalden voor de wreef. K>P de steken voor den hiel breit merf ui in heen- en weergaande toeren, waarbij rhfn steeds den eersten st. afhaalt, aldus: 34 st. aver.; omkeeren; 33 st. r.; omkee- ren> 32 st. aver.; omkeeren; 41 st. r.; om keeren. Zoo gaat men door, tot er, aan weerskanten van de naald, 10 st. zijn blij ven staan. De laatste toer is dan: 14 aver. Men keert nu het werk om, breit 14 r., schikt die dan in een met boter ingesmeerd neemt het lusje vóór den 15den st. op en breit dit te zamen met den 15den st. mooi lichtbruin worden. "Vóór het opdienen (Hierdoor voorkomt men 'n gaatje). Men keert dan het werk om, breit 15 st. aver, en de 16de st. tegelijk met bet lusje daar vóór. Op deze wijze gaat men door, - i Op deze wijze gaat men door, telkens 1 st. meer breiend tot men weer alle 34 st. kerry, wat vèt van heeft gebreid. De laatste toer is aver. Nu breit men 17 st. r, waarmee de hiel klaar is. De 42 st. voor de wreef neemt men nu 'op één naald. Met 'n andere naald breit men de overige 17 st. van den hiel en daarnaast neemt men nog 3 st. -op. Met de tweede naald breit men de steken van de wreef 2 aver., 2 r. Met de derde naald breit men eerst die men opneemt en clan de overgebleven 17 stf van den hiel tot men nog 28 'st.' in de rondte heeft. Dan neemt men de steken van de eerste en de derde naald bij elkaar en men kant alle steken 2 bij 2, af. DORA. dan een Er was dan ook een tijd, dat men alle vrouwen in saaie muiskleurige gabardine jassen zag loepen. Dit is nu ver anderd. Hoe trlestiger het weer is, hoe kleuriger en fleuriger v^e er uit zien. We_ zien witte, groene, blauwe en gele imper- méables en capes. Ook de parapluies, die vroege; beslist zwart moesten zijn, kunnen we nu in iedere bijpassende tint krijgen. De cape, de groote modedracht, is eigenlijk niet eens zoo practlsch. Een goed sluiten de mantel, zooals de teekening aangeeft, is veel meer geschikt voor regen en wind. Hij sluit met twee rijen knoopen, doch kan ook open gedragen worden; hij heeft opgestikte zakken en een ceintuurtje in den rug Het patroon is te verkrijgen in de mate# 40, 42, 44, 46 en 48. We geven hier ook een voorbeeld van *n wit linnen of piqué jasje, dat op *t oogen- blik zoo veel gedragen wordt. Het manteltje is smokingmodel en beeft van achteren een schouderstuk en een klein ceintuurtje. De rechte rok sluit van voren over elkaar. Voor het,jasje hebben we 1.50 M. stof noodlg en voor den rok 1.40 M., beide van 140 c.M. breed. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 40, 42, 44 en 46 POLA aan den goeden kant zichtbaar wordt, werken we latéfc weg met een leuken bor duursteek. De bó ven- en onderkant wordt keurig ge zoomd en vervolgens de ruime rand roni- om aangezet, waar van de breedte on geveer 7'/5 cM. be draagt wanneer de smalle zoompjes eraf zijn. U heeft daar vi tung van 1.50 NÏ.-, 10 c.M. precies recht geknipt yordt, ft strooken van 10 cM. x 150 cM. Deze strooken worden aan elkaar 'stikt met een heel smal dubbel naadje, een fijn zoompje komt langs den*Widerkant, de rand wordt zoo gelijk mogelijk verdeeld, rondom aan de sprei gezet, waarbij U er voor moet zorgen, dat «alle naadjes van *t ’aan elkaar zetten aan den verkeerden kant komen. Wanneer U een geborduurd middenstuk mooi vindt, wordt het middenvak Inge deeld zooals het. voorbeeld aangeeft. Twee lijnen .worden geteekend, 40 c.M. van den boven- en onderkant, ioodat een midden vak ontstaat van 120 x 80 cM. Vanuit de hoeken kunt U met behulp van ’n strljk- patroon de motieven verwerken, of U maakt een geheel medaillon. De dwars geteekende en de stik naden over de lengte worden met een aardigen steek bewerkt. Houdt U van kleuren, dan is een combinatie van. oranje, geel, bruin en groen Op shantung heel mooi, dodh fij ner nog staat het geheele motief, in witte perlé zijde, een beetje vol geborduurd. DINA L.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1936 | | pagina 12