s<
gezinnen
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
si
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
WINTERDRACHT
ZEL
MAANDAG 23 NOVEMBER 1936 I
Enh
GEURIGE KASTEN
HEi
Scha
EEN TASCH MET ZONNE
BLOEMEN
N<
men
door
de i
len
dikk
Kan
oorz
kwjj
de s
den
Gelt
ken
te b
Gebakken en gestoofde
visch
EEN GEBREIDE WOLLEN
ONDERJÜRK
J-...,
anemoob
1
F-
I
DORA
POLA.
B*L
Het
geen
De N<
mende
gesleept
is Zondt
over de
varen
ford”, k
werpen.
Het fa
Schelde
den dlk
Scheej
verloren
De ze<
Doo
onmid
bestaa
de ret
Alle
Driedt
zUn
gehaa
aan b
Zon
het tl
„Wilk
„Mini
Water
seinpt
boot
Het
zinker
Zuiciw
bestor
De vei
en wise
Woerder
in het
Woensdi
nieuwe
weer ge,
tusscher
korter g
ongeluk
Engt
legraafp
MJn doe
verkeer
De ael
•enotnei
Hm nle
het ong
minder
De sle
van L.
gevaren
De loc
Nader
welke bi
nabij d<
anker w
De lo
opgevart
zijde be
aan der
worden,
karwei
land" vi
laat no<
schip. V
de Will
Oostzee
geen en
het schi
De
is, heeft
De loo
«teven
voortzet
Deze onderjurk, wordt in twee helften ge
breid, met een eenigszins open patroon voor
den rok en met een nauwsluitend lijfje.
Men begint aan den onderkant, waarvoor
men 204 st. opzet. Het patroon bestaat uit
de volgende toeren:
8 toeren r.
7de teer: 2 st. r. samenbr.
Verder telkens: 6 r„ den draad naar vo
ren halen, 1 r, den draad naar voren halen,
6 r., 2 keer 2 st. r. samenbreien.
8ste teer aver.
Beide laatste toeren herhaalt men nog
keer.
Het geheele patroon herhaalt men 8
7 keer tot de rok lang genoeg is. Voor alle
zekerheid strijles men het breiwerk onder
*n vochtlgen doek, aan den linkerkant eer
men de lengte bepaalt, daar het werk door
het strijken aanmerkelijk uitrekt.
Is de rok lang genoeg dan mindert men
voor het lijfje.
Men breit om den anderen st. 2 steken
samen behalve in het midden, zoodat men
140 st. op de naald, overhoudt. Hierop breidt
men In tricotst. -2’ raan den rechter- en
aver, aan den linkerkant ongev. 20 c.M.
tot aan de armsgaten. Dan begint men met-
Nader
halve de
«leeptou
renden
De „7
lichter
belangri
wacht t
De be
der gek
keeren.
Weven.
Het k
vaart. I
lijk de
wrak te
in kleine stükjes verdeeld.
Gestoo/de visch-filets. Men wascht de
filets, wrijft ze in met zout en legt ze in
een vuurvasten schotel met een bodempje
water en per persoon iets meer dan 1 afge
streken lepel boter. Dan druppelt men er
eenlge druppels citroensap over heen en
plaatst den schotel in den oven, waar de
•w—r worden wel eens heele boomen op-
H gezet over het al of niet aanvaardbare
van het dragen van bont en er zijn
ook wel enkeK vrouwen, die terwille van
de dierenbescherming absoluut bontloos
gekleed zijn; maar ondanks dit alles blijft
het bont maar in de mode en wel in de
eerste plaats omdat het de meest flattee-
rende winterdracht is. v
Het hierbij af geheelde model bijvoorbeeld,
dat rijkelijk met bont versierd is, zal bij
velen in den smaak vallen, vooral voor niet
meer heel jonge vrouwen is dit een uitge
vocht model. Het is gemaakt van donker
bruine of grijze diagonaalstof, de rug heeft
rechte ingezette biezen en de gioote bont
kraag loopt door over de mouwen om on
der den elleboog los neer te hangen.
Benoodlgde stof 3 meter van 140 cM.
breedte, (fig. 41a).
jongemeisjespakje (fig. 75a) heeft
kraag, doch wel smalle revers. De
15 gram thijm.
15 gram kruizemunt.
7 gram kruidnagelen.
8 gram gebroken karwijzaad.
en mengen dit alles in een grooten bak of
kom goed door elkaar met 30 gram grof
zout.
Visch behoudt alle voedingswaarde en is
tevens bijzonder smakelijk, wanneer men
ze stooft in een vuurvasten schotel in den
oven. Liefst dient men de visch dan ook in
dien vuurvasten schotel op.
Gestoofde visch. De visch, geheel of in
raooten gesneden, wordt op de gewone wijze
schoongemaakt, gezouten en gekorven. Men
schikt ze in *n vuurvasten schotel en voegt
daarbij, per persoon, 1 lepel boter, 5 eetle
pels water en eenlge druppels citroensap.
Dan strooit men er wat paneermeel over,
5 Van alle op deze bladzijde voorko-
mende genummerde modellen, die c
S aan het mode-album „Winterweelde”
ontleend zijn kunnen b(i het Patro-
i nenkantoor „Panora", Nassauplein 1,
Haarlem, patronen besteld worden S
tegen den prijs van 50 ets. voor com-
plets, 35 ets voor mantels en japon- c
nen, en 20 ets. voor rokken, kleine S
avondjasjes en kinder kleeding. Voor
toezending per post, ook bij bestel- C
ling aan de agenten, 10 ets. extra. 2
SBOBQB080BC8CKKK8C80K8080C8C808CK8C8C8C8C8CraC8C8083
In ouderwetsche boeken kan men lezen
van geurige linnenkasten, waaruit sloopen
en ander linnengoed te voorschijn komen,
die zacht naar lavendel rieken
En misschien, dat ook wel onze grootmoe
ders of overgrootmoeders in haar linnen
kasten, die nu eenmaal altijd een specialen
trots van de zeker de vroegere huis
vrouwen hebben uitgemaakt, zakjes met ge
droogde lavendelbloem en andere sterk
geurende kruiden hadden, om de wasch-
lucht van het goed weg te nemen. En onze
grootmoeders wisten ’t wel, op alle gebied,
dat *t huishoudelijke heet. Ongetwijfeld is
1 waar, dat er iets heel behaaglijks in is,
een zacht geparfumeerd stuk schoon lin
nen- of lijfgoed uit de kast te nemen, want,
tenzij men thuis gewaaschen ondergoed heeft
dat bij mooi, helder weer op t gras heeft
kunnen bleeken en dat nog lekker frlsch
naar ozon ruikt, hang*er aan alle gewas-
schen goed een lucht, die niet anders te
deflnleeren is dan „schoonewasch-lucht”.
En om die weg te nemen, is *t zoo heerlijk,
in onze kasten of.laden, waar we ’t schoone
goed bewaren, zakjes te hebben met laven
del of andere frischruikende kruiden, welke
zakjes we heel gemakkelijk en zonder hooge
kosten zelf kunnen maken.
We koopen daartoe bij den drogist, die al
dat gedroogde goedje heeft:
250 gram lavendelbloem.
Met dit mengsel réi, vullen we verschillen
de kleinere of grootere zakjes, die we ver
vaardigen van dunne stof als neteldoek,
gaas, volle of iets dérgelijks, als 't weefsel
maar niet zóó dun is, dat de fijngewreven
krulden, die op den duur gaan verpoeieren,
er door heen kunnqn dringen.
Met een smal zijden lintje in dezelfde,
of in afstekende' kleur strikken vie*t zakje
dicht. j V
Maanden en, maanden - lang parfdmeereh
deze sachets hun omgevign met-jeeh san
ten, Frisschen geur.
En nemen we 'wat aardige stof, bewer
ken we het zakje met een borduuraeltje of
hechten we aan *t lint een klein kunst-
bloemetje. uit een vergeten toef. dan
hebben we voor vriendin of hulsgenoote een
eenvoudig, maar zeker zeer welkom Sint
Nicolaas-cadeautje.
visch in 2 k 3 kwartier gaar moet worden,
terwijl men ze nu en dan bedruipt mét het
sausje.
Zoo noodig kan de hoeveelheid saus later
worden aangevuld met wat water en Mag-
gl’s Aroma. Men laat ze dan nog even door
koken eer men ze met de visch of apart,
opdient. a. K.-P.
1 r, 1 aver, in eiken toer verspringend.
Voor de armsgaten kant men, eerst aan
eiken kant, 3 st. af en verder mindert men
aan weerskanten van de naald, 1 st. om den
anderen toer tot men nog 120 st. op de naald
over heeft. Als het schouderstuk 5 c.M.
hoog is, begint men aan den hals. Men breit
34 st., kant 52 st. af voor de halsopening en
breit op de overige 34 st. den eersten
schouder. Hierbij mindert men aan den
kant van den hals, om den anderen toer 1
st. tot men nog 20 st. overhoudt. Men breit
de lengte van den schouder dan verder
naar verkiezing. De 2de helft van den schou
der wordt op dezelfde manier gebreid, be
ginnende bij de halsopening.
Bij de tweede helft van de onderjurk breit
men den hals iets hooger voor den rug.
Armsgaten en halsopening worden afge
werkt mét 'n pico’tje.
e tasch is 45 cM. hoog en 30 cM.
1 J'J breed en bedoeld als handtasch,
waarin we nog flink wat mee kun
nen nemen.
De bovenkant wordt geteekend met
mooie, sierlijke bocht; 't uitgeschulpte ge
deelte is hier verdeeld in een boog, in het
midden van 20 c.M. en twee halve boegjes
aan den zijkant van 10 cM.
De boogjee worden tot op»7 cM. diepte
geteekend. Dit model knipt u tweemaal, den
voor- en achterkant van de tasch in ertae
of lichtgroen linnen in een stevige kwali
teit
JTg. 2 laat U zien hoe de deelen neer
gelegd worden om het stukje'bruin linnen
tusschen te rijgen, dat de bodem vormt
De geschulpte rand wordt bij het aan
naaien cM omgeslagen en het overtol
lige bruine Urmen later weggeknipt. Ten
slotte worden de deelen der tasch precies
dubbel gevouwen en de zijkanten dlcht-
legt hier in nog Ta klein klontje boter en genaaid aan den verkeerden kant tot 10
cM. van den bovenkant De open gebleven
splitten werkt men keurig af, waarna d»
handvaten aangezet kunnen worden. Al
vorens echter de zijkanten dicht te naaien
worden de zonnebloemmotieven opgewerkt
Uitgaande van de oploopende bruine pun
ten worden rechte groene lijnen gebor
duurd met eenlge rijen kettlngsteken naast
elkaar, die de steel vormen voor
bloem. De groene bladeren worden gewerkt
met een platten steek, een nerf in het
midden. De zonnebloemen worden gehaakt
van donkerbruine en gele wol. Men begint
met 4 lossen te haken, sluitend tot een
ringetje. Vervolgens worden er 6 vasten in
gehaakt. Den volgenden toer weer meer.
We doen het beste, wanneer we t hand
werkje steeds op tafel leggen, om het voor
een al goed plat te houden.
Met geel haken we er ten laatste een
toer omheen van lussen. Dit wordt gedaa»
met behulp van een dik potlood of ron
gordijn-latje. Den draad slaat men er tel
kens omheen. Zoo haakt u vier zonnebloe
men met een middellijn van ongeveer
cM. en bevestigt deze boven lederen sten
gel met eenlge steken door het bruine Hart.
De handvatten kunt U verschillend vas
vorm kiezen, op onze teekening loopen
gewoon boogvormig mee met de tasch me*
lange gleuven om de hand door te steken-
Ze kunnen donkerbruin gebeitst worden
geschilderd Indien U dit verkiest.
Gaatjes worden op gelijken afstand
boord om de bovenkanten der tasch aaa
te zetten.
eenlge sluiting is de breede leeren ceintuur.
Het jasje heeft zijnaden, waarin de sportieve
rechte zakken zijn gezet. De rok heeft een
opgestikte voor- én achterbaan. Natuurlijk
wordt bij dit pakje weer de nog altijd en
vogue zijnde cravatt^ gedragen.
We hebben voor dit model slechts 2.75 M.
stof noodig en het patroon is, evenals het
bovenstaande verkrijgbaar in de maten
40—42—44 en 48.
Noord-Duttsch- J
land gespeeld, j
welke door het
Nederlandsche f
team met 4—2
werdgewonnen S
Hoe langer hoe meer krijgen we gelegen
heid om visch geheel en al panklaar en
ontdaan van graten te koopen, dus in den
vorm van filets.
Gebakken visch-filets. Men wascht de
fUets, droogt ze af met *n schoonen doek,
wrijft ze in met zout en wentelt ze rondom
door bloem.
In de koekepan maakt men een flinken
bodem oUe dampend heet en men bakt
daarin de visch-fUets, aan beide kanten,
mooi bruin en knappend.
Bij de aardappelen geeft men dan een
botersaus, die men heel smakelijk kan be
reiden van K Liter water met 2 Maggi’s
bouillonblokjes, gebonden door aangemeng-
I FOTOREPORTAGE I
Te Leeuwarden
werd Zondag
de internatio
nale voetbal-
wedstrijd Noord I
Al 4 1-1 j
i wWUWiianci
De heer P. v. d. Broek te Strijp (N.-BrJ
vierde Zondag zijn honderdsten ver-
jaardag. De jubilaris wordt door ae«
achterkleindochtertje gelukgewenscht