p.
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
ONZE KEUKEN
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
Het klassieke avond-
costuum
I MAANDAG 14 DECEMBER 1936 1
RIJSTGERECHTEN
Voll
Alle b
OP VERZOEK
NJ
la
Or
h
EEN EENVOUDIGE GEBREIDE
TRUI MET HOOGEN BOORD
Leeftijd 612 maanden
TRAPPELZAK EN -TEVENS
NACHTPONNETJE
i
St James Palace te Londen leest Str
De proclamatie
DORA.
M. KL—P.
me
a
Voor de manchetten mindert men aldus:
4 st. L Verder steeds: 2 samenbr., 3 r. De
laatste 1 it r. Op de overgebleven steken
breit men 7 18 cM 1 r., 1 aver. Losjes ai-
kanten.
Men strijkt het breiwerk zorgvuldig on
der *n vochtigen doek, nadat men de mou
wen heeft aangezet. Daarna naait men de
mouw- en zijnaden dicht.
Bet
berinn
«euw i
Bet
lijken
krijgen
vens v
geleger
gemeld
schoolj
bakken Men
lotel als ze is
poedersuiker
Deze
sta pla
toe uit
jp den
iortatx
zullen
soodat
het vo
Het I
reeks d
tuigen
Decetnb
Ndnki
Het einde van v
werd de pont al
Evenal
Paulown:
sullen oi
trek in 1
de meub
voortdur.
Over de
richting
den besl
Door
hooge be
nchtlng
de gesch
welük w
dat des
plaatst
wensch
zullen v
geschenk
een han
vorstelijk
In hei
nisbanen
Een n
de slaa
leiden, d
icuterrai
keuken
en ande
niet zuil
Rijst is goedkoop en voedzaam. Daarmee
houden wij, huisvrouwen, natuurlijk re
kening. En omdat het voor de vrouwen zoo
prettig Is als ze veel afwisseling weten te
bréngen in het dagelljksche menu, willed
we er ook eens wat anders van opdienen
dan gewone drooggekookte rijst of rijstebrij,
al kunnen we den smaak hiervan ook va-
rleeren door er nu eens ’n citroenschilletje,
dan weer vanille of kaneel aan toe te voe
gen.
Een onzer lezeressen uit Culemborg
vraagt het patroon van een trui, lang 50
c.M. Daar er geen andere wensch bij ver
meld staat heb ik een eenvoudig model ge
kozen zonder split en met hoog omgesla
gen boord. Als men zóó breit dat er 3 st.
komen op 1 cJA, wordt deze trui, van den
schouder gemeten, 50 c.M. lang en onder
de armen 95 c.M wijd.
Voorpand. 114 st. opzetten en 10 C.M. 1
r. 1 aver, breien. Dan meerdert men aldus:
Men breit 2 st. r. Verder steeds: 10 st. r„
1 meerderen in den volgenden st. Men krijgt
dan 124 st. op de naald en breit hierop
verder in triootst. dus aver, aan den lin
ker en r. aan den rechterkant. Als bet
werk 32 cJA lang Is, begint men aan de
armsgaten. Aan het begin van de eerstvol
gende 2 toeren kant men 8 st. af en verder
Bovenwijdte 52 cJA. lengte midden vóór
55 cJA (van bals tot op de voetjes), schou-
derbreed te 6 cU, mouwlengte 22 eJA,
polswijdte 12 cM-, lengte stukje 10 cJA
Men brengt de melk met de vanille lang
zaam aan de kook, strooit er de goed ge-
wasschen rijst in en laat alles samen op een
nachtvuurtje koken tot een goed gebonden
rijstebrij. Dan neemt men er bet va
nillestokje uit, roert" de suiker er door en
iaat de rijstebrij bekoelen.
Intusschen worden de bitterkoekjes in
den oven bruin geroosterd en daarna fijn
gestampt en de room wordt stijf geklopt.
Als de rijstebrij koud is roert men er de
slagroom luchtig doorheen, brengt hem
over In ‘n vleeschschaal en strooit de fijn
gestampte bitterkoekjes er over heen.
M. K.—P.
7/ h 7
Correspondentie. Het door Mevr. J. F.
v. 8. gevraagde recept hoop ik voor baar te
kunnen vinden.
TT Tl), katholieke vrouwen, die ons in
den regel niet vertoonen op gele-
genheden, waar het mondaine
avondcostuum, dat volgens het overgroot*
décolleté bijna geen costuum meer mag
heeten, gedragen wordt, hebben toch graag
een japon voor theater, concert of avond-
partij. Daar zoo’n Japon gewoonlijk slechts
*n paar keer in het jaar gedragen wordt,
is bet beter er een niet al te modieus mo
dél voor te nemen. Het zoogenaamde klas
sieke model is dan eigenlijk wel het meest
geschikt. Bij *b dergelijke japon moeten we
echter niet al te zuinig met de stof willen
zijn, want *n model zooals no. 105a vraagt
heel wat materiaal. Het mooist zal het zijn
om voor deze japon velours chiffon of
crêpe satin te nemen. Zooals we op de tee-
kening zien, beeft ze een voorbaan en
ingezette mouwen. De manchetten worden
meteen gevormd door de lange draperieën,
die zoo’n sierlijk effect maken. Wij dragen
hierbij als eenlge versiering een sprekende
fantasie-celntuur.
In 1»1
Kroonpr
terioo. 0
Khenke
den bou
bet vors
dice be
bouw W
1818 hun
roltooid
bun aan
wonen t
Rijstkoekjes. Om te beginnen kunnen we
van overgeschoten rijst zeer smakelijke
koekjes bakken. We kunnen dan de over
gebleven hoeveelheid rijst, naar behoefte,
aanvullen met bloem. We roeren er 1 of 2
eieren doorheen, voegen er mogelijk nog
wat vanillesuiker aan toe en zoo noodlg *n
beetje melk. Het moet 'n stijf deeg worden,
waarvan we, in de koekepan, kleine koekjes
bakken, die we warm, al dan niet met sui
ker bestrooid, opdienen'.
Zaterc
tot nu t
brand ii
Haan, a
waren s
SelUK m
<*x>r he
rioodzaa
Tot de
valide,
hond, ri
wustcloc
buiten i
wustzijn
is in de
kind va
de vlam
moe;
verdiepi
voorctat
reikt sc
vrouw e
dere be-
Ugheld
ledig m
lestien
pand Is
werd ni
lekerinf
In bet
groote o
intact w.
dijk rich
«e tient
Konlngir
Paar sal
de
wartier,
worden
derne vr
die de P
naamste
worden
uitricht
dat een
tuinarchi
de kamei
eetkamer
men de
Rijst met bitterkoekjes en slagveom. Hier
voor heeft men noodlg 1 liter melk, 1% one
rijst, 1 ons suiker, 1, stokje vanille, 54 ons
bitterkoekjes en M Mter slagroom.
Mej. Hilda Bongertman, de stewardess, die bij de ramp
van het K.LM.- vliegt ulo .Lijster' op gelukkige wijze aan
den dood ontsnapte b Zaterdag op Schiphol terug gekeerd,
vanwaar zij por auto naar haar ouderlijke woning werd
vervoerd. Mej. Bongertman In de auto op weg naar huls
breit men, In eiken r. toer, aan weerskan-
ten van de naald, 2 st. samen tot men nog
98 st. overhoudt. Dan breit men verder
recht door tot het werk 46 c.M. lang is.
Men eindigt met een aver. toer. In den vol
genden toer breit men 33 r., keert het werk
om en breit weer terug. Volgende toer: r.
tot de laatste 3 st., 2 samenbr., 1 r. toer,
terug breien. Deze beide toeren herhaalt
men nog 2 keer. Dan breit men 1 toer r.
zonder minderen en begint daarna den
schouder af te schuinen, door in den aver.
i toer 10. at. op de naald over te laten aan den
kant van den schouder en terug te breien.
In" den volgenden aver, toer laat men 20
st. op de naald over. Dan breit men nog 1
toer over alle steken en kant den schouder
af. Nu neemt men de middelste 32 st. op
een breinaald met punten aan belde kan
ten; op de overige 33 st. breit men den
tweeden schouder tegenovergesteld aan den
eersten. Er wordt geminderd aan den
kant van den hals, terwijl men aan den
kant van het armsgat de steken op de naald
overlaat voor het afschuinen van den
schouder.
De rug. Men breit precies eender als bij
het voorpand tot de armsgaten even hoog
zijn als bij het voorpand. Dan schuint men
de schouders af door, achtereenvolgens,
aan weerskanten van de naald, eerst 10.
dan 20 en daarna 30 st. te laten staan.
Daarna breit men de naald uit. In den
daaropvolgenden toer: 30 st. afkanten, 38
st. breien, 30 st. afkanten. Dan naait men
de schoudemaden dicht.
De kraag. Men breit op 4 naalden met
punten aan beide kanten. Met den rechter
kant van het werk voor zich brengt men
de eerste 16 st. van het voorpand op een
andere naald over. De volgende 16 st.
breit men 1 r. 1 aver, en daarbij 12 st, die
men op zij van den hals opneemt. Met een
derde naald breit men de steken van den
rug en met *n vierde naald breit men
eerst 12 st. opzij van den hals en daarbij
de overgebleven 16 st. van het voorpand.
Op al deze steken breit men, in de rondte,
1 r, 1 aver, tot de kraag ongeveer 12 cJA
hoog is. Losjes afkanten.
De mouwen. Men zet 46 st. op en breit
in tricotst. Aan het eind van eiken toer
zet men er 2 st. bij op, tot men 90 st. op de
naald heeft. Dan breit men 10 toeren recht
door. In den Hen en eiken volgenden 10en
toer breit men aan weerskanten van de
naald 2 t. samen tot men nog 66 st. over
houdt. Men breit dan ongeveer 19 toeren
zonder minderen tot aan do manchet.
Flg. 106a wordt gemaakt van doffe zijde
of marocaln. De versiering, die eenvoudig,
maar wel heel origineel is, bestaat uit *n
paar patten van voren en van achteren
van donker velours-chiffon. Tegen den hals
wordt een breede strik van velours gelegd.
De mouwen hebben van onderen een split
en loopen wijd uit. Wellicht zal dit costu
me niet bij Iedereen In den smaak vallen.
Het leent zich dan ook het best voor Iets
oudere dames, die niet graag een hals-
décolleté hebben.
Patronen voor belde toiletten zijn ver
krijgbaar In de maten 42, 44, 46 en 48.
POLA
I verkeer* leed. Na den laatsten tocht te hebben gemaakt,
sloten, en behoorde de veerdienst over het Hollandsch Diep
tot het verleden
Van alle op deze bladzijde voor- S
komende genummerde modellen,
3 die aan het mode-album „Winter-
5 weelde" ontleend zijn kunnen bij
het Patronenkantoor „Panora", S
Nassauplein 1, Haarlem, patronen c
besteld worden tegen den prijs
5 van 50 ets. voor complets, 35 ets.
x voor mantels en japonnen, en 20 g
j ets. voor rokken., kleine avondjasjes
5 en kinderkleeding. Voor toezending
3 per post, ook by bestelling aan de
5 agenten, 10 ets. extra.
Benqodlgd 1J0 meter flanel van 80 cM
breed, 1A0 M. lint of band, 5 knoopen.
Deze trappelzak, die tevens voor nacht
ponnetje gebruikt kan worden, is heel
practlsch voor koude dagen. Aan het bo
venstukje is een overslag van Ift cM.
aanga knipt. Den zak knippen we lh cM
van t midden naar rechts m, op een
lengte van 25 cM. Over de geheeie lengte
van de sluiting stikken we een beleg tegen
van 3 cM. breed, waarin knoopen en
knoopsgaten worden gemaakt. De tak
wordt met 24 cM. ruimte aan vóórstukje
en 24 cM. ruimte aan het rugstukje ge
plaatst. De onderwljdte van den zak is 100
cM. De lengte van den zak wordt 15 cM
langer genomen dan de geheeie lengte van
*t kind. We kunnen den zak sluiten met
een band of een lint, en bij de lengte moe
ten we nog 5 cJd. aan knippen voor den
tegenkant, waardoor het lint wordt gare-
gen. Wanneer we de sluiting willen laten
vervallen, stikken we den zak van onder
dicht. Aan de lengte van de mouw knippen
we 2>6 cM. bij aan en slaan deze naar
binnen. 1^ cJA van den kant maken we
tweemaal een stiksel, waardoor bet lint
kan geregen worden. Wanneer we op net
nachtpcsmetje een kraagje willen maken,
knippen we dit in het model, zooals op do
tefikening staat aangegaven*
Rijsttaart. Ook hiervoor dient een rijste
brij gekookt van M Liter melk met 1 ons
rijst, ’n tikje zout en de afgeraspte schil
van *n halve citroen. Verder heeft men
dan nog noodlg: K ons botewSJepels sui
ker en 1 of 2 eieren. J
Terwijl de rijst kookt tfcneert men *n
taartvorm In met boter en bestrooit ze met
paneermeeL Dan roert men de boter tot
room, roert er de suiker bij en de dooiers
en daarna de gaargekookte rijstebrij. Het
eiwit wordt stijf geklopt en luchtig door de
massa geroerd, die men In den taartvorm
vult en in tamelijk heeten oven, in *n klein
uurtje, mooi lichtbruin li
stort de taart pas op een
afgekoeld en strooit er
overheen.
Het
Tev
nen,
uit de
Ustbo
licht
De echtge-
noote van den
bij de ramp van
de .Lijster*
omgekomen
piloot Haut-
mayer legt na
aankomst van
diens stoffelijk
overschot te
Rotterdam
bloemen op de
lijkbaar
FOTOREPORTAGE I
te»
/j