w
i
I
r
II
I
TT
fr
1
Im
ff
luffl
Lz
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
I
Wa
ZELLIGE
DRIE
KINDERJASJES
DRANKEN
NACHTPON
QIC
^IIIIMII
I
B
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
I
Hi
q
1
f
’’•fc
voor 80.
i
T*
e
L'
w
I*
“I
J
VOOR DE FEESTAVONDEN
i
e
Voor meisjes van 12—14 jaar
/A
2.
9*.
/e
L
51
*7
J7
>7T
1
ï’H' I
«f!
Dr
SMAKELIJKE ZOETE
SCHOTELTJES
EEN PRACTISCH BABY-
DRAACSTOELTJE
J
i
II
=4-
L V
1
Wi -
ti
I'
>-
IB1/-
L -
F
I
P
I
MAANDAG 28 DECEMBER 1936
I
a
KW
I
t
m
f
k
.V- ‘tv.
r
Hertogin Woisla wa T eodora zu Mecklen-
D
—r
zanghulde
r
«e ..-•■■■
1
In den mist
4
ft
POLA
<PV
van dubbele stof
a
Op
daar
met
a
Dro
A. K. P.
eei
4
to
-o
t
zy
I’e
SB'
i
t
<r
i
i
k
burg, zal als bruidsmeisje fungeeren b<|
het huwelijk van K K. K Prinses Juliana
Soelmoment utt den interland-hockeywedstrijd Zuid Nederland-Belg», welke
te Tilburg werd gespeeld
i
Voor dit baby-draagsWeltje hebben
noodig stevig canvas. Het patroon is
we
wa
Dii
we
I
I
I
I
E<
deri
den
hét
rtjta
pen
roe<
kaai
van
D
sla<
frot
swa
mai
den
de
De
Belde
aankc
overg;
auton
I
i
i1
Ook het his
torisch Binnen
hof In de Resi
dentie wordt
versierd. Een
kijkje" op de
werkzaam-
ui
neoen
U
Woei
alaapki
te Sne
deze ki
ouders
naar d
vertrek
In, sjjr
halen,
Het kli
Dondei
vrondlr
Men
weest
De
dan e
onder
letsel
vr(j er
de hei
komsti
Nad
Steen
huls t
ZU hel
Veldmi
een ril
De
de he
linga,
Oaast
van d
De i
«as si
In
Schril
sen e
suster
Het
«elke
sneltri
reis v<
S
i:<si
Aan
Schip
de Rot
«e 41-j
Straat t
Werkzai
de mai
men ju
tetrotff
en «as
«toffeiu
van de
Delhi
te het
o
stijfgeklopte wit van de eieren. Dan legt
men ’n stuk boter in de koekepan, laat die
even smelten en doet er de helft van t
beslag in. Dit bakt men, op "n petroleumstel,
aan één kant mooi lichtbruin. Vervolgens
bakt men de andere helft van het beslag
op dezelfde manier en men legt de beide
koeken, met de ongebakken kanten op el
kaar. Tusschen belde helften kan men nog
'n laagje jam leggen ofwel slagroom, wat
het gerecht nog feestelijker maakt. Ook
zonder deze vulling echter is de roomstruif,
die men koud en aan punten gesnedep op
dient, zeer smakelijk.
Roomstruif. Benoodigd: 2 eieren, 4K eet
lepel bloem, 3 lepels suiker, 3 lepels ge
smolten boter en H glas melk voor ’t be
slag.
Men fclopt eerst de dooiers met de suiker.
Tijdens een
■-
pelerinekraag, die op den rug gespleten is
en ingestikte zijpanden, die meteen de
zakken vormen. Zooals we op de teekening
zien, is het Jasje heel even getailleerd. Het
patroon is te verkrijgen in bovenwijdte 68
en 72 en we hebben er 2.25 M. stof voor
noodig.
6
>-y<
W i
Zestienhonderd schoolkinderen brachten Donderdag een
aan H. K. H. Prinses Juliana in de zaal van den Haagschen dierentuin.
In de loge luistert de vorstelijke bruid (links) naar de kinderstemmen
Bovenwijdte 88 c.M. Schouderbreedte 13
cJ4., lengte mlddënvóór 90 cM-, mouw-
lengte 56 cM.
Benoodigd: 2.60 meter flanel of popeline
van 70 A 80 cM breed, 2 knoopen.
Waqpeer we de stof dubbel gelegd heb- roert daar de bloem goed doorheen, vervol-
ben, plaatsen we voor- en rugpand op da gens de boter en de melk ’en tenslotl
I
dichten mist strandde de Scheveningsche logger Sch. 266 nabij Monster. Sleepbooten trachten het vaartuig
weer vlot te steepen
Dond
tot nu
hpitali
In m
Khuur,
lichter
voorgel
schuur
kon nu
houwwt
D* schi
ten bel
g^aafct van
FOTOREPORTAGE
stof (midden-voor en midden-achter aan
de vouw) dan hebben we nog een hoogte
voor de mouwen. De manheetten knippen
we naast het voorpand;, kraag en beleggen
naast het rugpand.
In het voorpand maken we aan weers
kanten van den schouder twee figuuma-
den, die 2 cM. diep en 12 cM. lang zijn.
Midden-vóór knippen we in, op een leng
te van 20 cM. en stikken aan linker--en
rechter-voorpand een beleg van 4 cJd.,
waarvan 2 c.M. voor overslag en 2 cM.
voor terugslag. Den .kraag maken we van
dubbele stof. De hals kan open en gesloten
gedragen worden.
De mouwnaad wordt op den zijnaad van
de nachtpon geplaatst.
De manchet wordt
gemaakt.
We denken er vooral om, dat overal voor
naden 2 cM. bij aangeknipt moet Worden
C. M.
ker even laat koken. Men voegt daar den
wijn bij en de eau de orfmes,,en laat alles
goed heet worden, doch niet meer koken.
Eierpunch. Ook dit is een ouderwetsche
drank, zeer gewild op koude avonden.
Men rekent hiervoor, bij 1 flesch wijn:
4 eierdooiers, 1 on! suiker en het sap van
’n halven citroen en van *nheelen sinaas
appel.
De 4 eierdooiers klopt men met de sui
ker, men roert daarbij den wijn en het
vruchtensap en roert alles samen, an bate
Marie tot de vloeistof wat gebonden is.
A. K. P.
Fig. 246 is echt al ’n beetje damesachtig,
maar onze dochters van 13 of 14 jaar kun
nen dat al best hebben. Het jasje is ge
maakt van - grijze effen stof, heeft een
breede voorbaan en rugnaad. De groote
kraag is van achteren rond geknipt en is
versierd met een rand van petit gris. Ook
de breede manchetten hebben deze gar-
neering. De mantel heeft schuin Ingeknip
te zakken en er wordt een smal ceintuurtje
bij gedragen. Het patroon is verkrijgbaar
in bovenwijdte 76 en 80.
Benoodlgde stof 2.25 M. vah 140 C.M.
breed.
Fig. 307 is een heerlijk regenjasje, dat
we natuurlijk van loden maken, zoodat het
ook bij koud weer en sneeuw gedragen kan
worden. Het heeft een plat kraagje, capu
chon, vertikale zakken (voor het inrege
nen) en een. rij knoopen. Benoodlgde stof:
1.80 M. van 140 cM. breed. Het patroon is
te verkrijgen in bovenwijdte 64 en 68.
jasje eindelijk op fig. 275 is
tweedstof. Het heeft een
we
ge-
teekend op fig. 1. Het middelste stuk 39 X 25
C.M., het zitvlak kan voorzien worden van
een dubbelen bodem: een extra stuk can
vas met stevig linnen ertusschen. Het can
vas en het llnnenstuk wordt even kleiner
genomen dan de zitting, zoodat de wanden
rondom gemakkelijk voegen.
Het uitgevouwen model van linnen met
den afgestikten bodem, wordt nu rondom
afgewerkt met veterband. Vervolgens ziet
U in fig. 2 hoe op 10 cM van den zijkant
een strip aangestikt wordt var. 7 eM.
breedte en 44 cM. lengte, dubbel genomen
en dichtgestlkt met een naad van I’ cM.
rondom, dus wanneer dichtgestlkt, omge
keerd en uitgestreken is de strip 42 eM.
lang en 5 cM. breed.
De reep wordt op dé manier als In fig. 2
aangezet 10 cM. van den buitenkant.
Sneeuwballen. Benoodigd: bij 1 liter melk,
4 eieren, 1 stokje vanille, 2 lepels maïzena,
4 lepels suiker.
De dooiers worden apart geklopt en de
eiwitten klopt men héél stijf met *n deel
van de suiker, terwijl men de maïzena met
’n weinig van de melk aanmaakt.
De melk laat men trekken met de vanille
in een ruime pan. Als ze kookt schept men
er het stijf geklopte eiwit met ’n eetlepel in.
Deze eiwitballen laat men ongeveer *n mi
nuut in de melk koken ere schept ze dan
met *n schuimspaan eruit. Terwijl men ze
laat uitlekken voegt men de suiker bij de
melk, roert er de aangemaakte maïzena
doorheen en laat deze vla 2 14 minuten
zachtjes koken, terwijl men blijft roeren.
Van het vuur roert men er de goed geklopte
eierdooiers doorheen. Dan schept men de
vla op een vlaschptel en schikt de sneeuw
ballen daar sierlijk boven op. Men kan
dezen schotel verder nog gameeren
kleine hoopjes roode gelei.
In gezinnen met kinderen wil men, bij
feestelijke gelegenheden, liefst warme
melkdranken geven: chocolademelk, anijs
melk enz. Van de minder bekende melk
dranken geef ik hieronder even de recep
ten.
Vanillemelk. Op 1 L. melk laat men,
zeer langzaam, M stokje vanille trekken.
Als de melk tegen de kook is, voegt men
er 35 gr. suiker bij en men bindt ze met
*n weinig sago of maïzena.
Citroenmelk en Sinaasappfelmelk. Hier
voor rekent men op 1 L. melk de zéér
dunne schil van 'n citroen of van 'n si
naasappel, die men langzaam in de melk
laat aftrekken, waarbij men weer 35 gr.
suiker voegt en die men ’n weinig bindt.
Saffraanmelk vraagt voor het smaakje,
op 1 L. melk, 1 gr. saffraan. Verder suiker
en bindmiddel.
Anijsmelk. In plaats van anijsblokjes
kan men, op 1 K melk, 10 gram anijszaad
nemen en 40 gram suiker.
Slemp is iets hartlger van smaak. Hier
voor rekent men, bij 1 L. melk: 1 thee
lepel thee, 4 kruidnagelen, *n klein stukje
pijpkaneel, *n klein stukje fóelie en
gram saffraan. Al deze kruiden bindt men
in *n dun lapje en laat ze dan in de melk,
zeer langzaam, aftrekken. Dan neemt men
de krulden eruit, voegt er 40 gr. suiker bU
en bindt de melk mét maïzena of sago.
Nu nog *n paar recepten welke enkel
voor de grootên zijn bestemd.
Bisschop. Bjj 1 flesch rooden wijn re
kent men 1 citroen. 10 kruidnagelen,
pond suiker, voor 5 cents eau de carmes
(bij drögist verkrijgbaar) en ’flesch
water.
De citroen wordt goed gewasschen en de
10 kruidnagelen worden erin gestoken.
|fen laat ze dan heel langzaam trekken I
in het water, dat men daarna met de sul- I
Vervolgens knippen we twee reepen can
vas van 7 X 28 cM., stikken deze op de
zelfde manier tegen elkaar zoodat we een
stevigen strip krijgen van 5 X 26 cM. Deze
wordt dubbel genomen als een lus en pre
cies in het midden 1 cM. diep aan gestikt
(zie teekening)
•Vervolgens krijgen de beide zijkanten in-
slagen om ronde stokjes door te halen.
3 cM. breed is de zoom en 1 cM. voor
binnen-inslag. Deze kanten moeten een paar
maal op de machine gestikt worden. Op
gelijke afstanden worden nu knoopsgaten
gemaakt in de stukjes welke het draag-
stoeltje in verband brengen. Het gedeelte
met de knoopsgaten wordt naar binnen ge
bracht, de wanden met de knoopen rechtop
gezet en vastgemaakt zoodat de knoopjes
naar binnen Vallen. De lange strip wordt
door de lus gehaald en aan den anderen op-
staanden wand verbonden met lusjes en
knoopjes.
Het draagstoeltje is dus gemakkelijk op
vouwbaar In een tasch mee te nemen en
U kunt er op de wandeling zeer veel plezier
van hebben wanneer de kleine peuter moe
wordt. Inplaats van de knoopslulting kan
het geheel ook in elkaar.gestikt worden.
Eanlga dwlnamars aan dan jaarlijkschan Internatlonaten
veldloop van D. H. G op Tweeden Kerstdag In den mH
In de landelijke omgeving van Delft