1 Hl Zoekt gij betrouwbaar Personeel? WARME VESTEN JONGEDAMES-TRUI IN KABELSTEEK MET KOPMOUWEN Plaats dan een „Omroeper” ONZE KEUKEN G5! V 1 Jo JURKJE VOOR MEISJES VAN 7-8 JAAR Verschillende gevraagde recepten voor vastendagen MAANDAG 25 JANUARI 1937 ""tl t i i I 6 Jo 6 90 c.M. //o IK POIA. zorgvuldig. DORA. WP'FTT'PTf'FP ■«p'tKrpTTTTTTTWT'PTT d< k< - - dient voor bet paneeren van de croquet ten, die men eerst door eiwit en dan door paneermeel of fijn geraspte beschuit rolt, bakt de croquetten op de gewone in dampend beet frituurvet, mooi U tr di P< 2 Zoo mei ree< «la( vra r E T der den Ver wa« dag de gev chli hee FOTOREPORTAGE dei bel Bo dei Pa dai aai vai I Mc Ha «U> 1 e 11- 8- 11- 8- Van dUe op deze bladzijde voor komende genummerde modellen die aan het mode-album ,W inter- weelde” ontleend zijn, kunnen btj het Patronenkantoor „Panora”, Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 50 ets. voor comvlets, 35 ets. voor mantels en japonnen, en 20 ets. voor rokken, kleine avondjasjes en ktnderkleedingVoor toezending per post, ook bij bestelling aan de agenten, 10 ets. extra. 4 aver. Men eindigt met 1 r. Na dezen kabeltoer breit men weer den 2den toer van het patroon en vervolgens de 9. toeren hierboven beschreven. Men her haalt de 10 toeren tot het gebeele werk 30 c.M. lang is. Intusschen meerdert men, in eiken 9den toer, 1 st. aan weerskanten van de naald, tot men aan beide zijden 11 st. beeft gemeerderd. De bij gemeerderde ste ken worden steeds gebreid in de volgorde van het patroon. Heeft men 33 ckd., dan kant men, achter eenvolgens, bij het begin der toeren, aan weerskanten. 1 keer 4 st. af en 2 keer 2 st. voor de armsgaten. Op de overgebleven ste ken breit men, In patroon, door, tot het werk 35 c.M. lang is. Dan begint men aan ’n pas, die in trlcotst. wordt gebreid (r. aan den rechten en aver, aan den linkerkant). In den eersten toer daarvan 40 st. minde ren. Als de pas 10 c.M. hoog is, worden de schouders afgeschuind. Daarvoor laat men, achtereenvolgens aan weerskanten van de naald, eerst 5, dan 10 en daabna 15 st. staan. Dan kant men de middelste 24 st. af voor den hals en men breit beide schouders ver der afzonderlijk. Daarbij laat men nog 3 D e r u g: 128 st. opzetten en 30 toeren 4 r., I 4 aver, breien. Dan begint het kabelpatroon. 1ste toer: 1 aver. Verder steeds: 1 r., 3 aver., 10 r, 4 aver. Men eindigt met 1 r. 2de toer: 1 r., 1 aver., 3 r„ 10 aver. Verder steeds: 4 r., 1 aver., 3 r., 10 aver. Men eindigt met: 4 r„ 1 aver. Deze beide toeren herhaalt men 3 keer. 9de toer: 1 aver. Verder steeds: 1 r., 3 aver., de volgende 5 st. op *n hulpnaald zet ten en dan den voorkant van het werk hou den, de daaropvolgende 5 st. r. breien en Mej. G. J. v. d. 8. uit Haarlem vraagt ons patronen voor priester-stola’s. Kan een on zer lezeressen haar misschien daaraan hel pen?. Voor het reinigen van paarlemoer weet ik geen beter middel dan zeepsop. Goed na spoelen met schoon water. Bovenwijdte 80 c.M., lengte middenvóór 60 c.M schouderbreedte 9 c.M., mouwlengte 44 C.M., polswijdte 15 c.M. Benoodigd: 2 meter stof van 6 kleine drukkers, 1 gesp. We leggen de stof dubbel en plaatsen het vóór- en rugpand onder elkander op de stof (midden vóór en midden achter aan de vouw). Naast het rugpand knippen we de cein tuur. Onder het rugpand plaatsen we de mouwen, waarnaast de manchetten geknipt worden, dan houden we nog een hoogte over voor het bovenstukje in den kraag. Wan neer we dit jurkje van geruite stof maken, kunnen we ’t bovenstukje en de manchetten schuin maken. Het kraagje knippen we in model, zooals op de teekening staat aan gegeven. In het voorpand maken we aan weerszijden een plooi naar elkaar toe van 4> c.M. diepte. In het achterpand een in het midden. Het bovenstukje aan den* voorkant knippen we eenigszins gebogen, aan den achterkant wordt het recht geno men. We slifiten de jurk midden achter, er is daar een overslag van 2 cM. aangeknipt waarbij we nog 3 c.M. aanknippen voor te- rugslag. Dé mouw wordt met 14 cjd. ruim- i te aan de manchet geplaatst. Ceintuur, kraag en manchetten maken we van dubbele stof. Aan de lengte van de jurk knippen we nog 6 c.M. bij aan voor zoom. Voor naden moeten we overal c.M. bjj aanknippen. Men wijze, bruin. Zoutevisch mag slechts héél zachtjes koken, anders wordt hij hard en vezelig. Overgebleven zoutevisch kan ook goed verwerkt worden tot croquetjes of gehakt of tot panvisch. Voor panvisch rekent men, bij 1 pond zoutevisch, 1 K.G. aardappelen, *2 groote uien, 3 afgestreken lepels boter, ongeveer keer 5 st. meer op de naald over, aan den kant van het armsgat, terwijl men aan den kant van den hals in eiken toer 2 st. sa menbreit. Afkanten. Het voorpand wordt precies eender gebreid. Aan den pas begint men echter, als het werk 36 c.M. lang is. Dan breit men 10 toeren tricotst., waarna men het werk in tweeën verdeelt voor den hals. Men kant de middelste 2 st. af en breit den eenen schou der, waarbij men, om den anderen toer, aan den kant van den hals, eerst 3 st> afkant, daarna de 5 st. van de hulpnaald r. breien, dan 6 keer 2 st. Vervolgens breit men, aan den kant van denhals, om den anderen toer, 2 st. samen, tot men nog 29 st. over houdt Is het armsgat even hoog als bij den rug, dan schuint men de schouders op gelijke wijze af. Den tweeden schouder breit men op dezelfde manier. De mouwen. 64 st. opzetten en 4 r. 4 aver, breien voor de manchet, die men zoo boog kan nemen als men zelf wil. Na de manchet kan men verder breien in tricot- steek of in kabelpatroon. Als men in het geheel 34 toeren heeft ge breid, begint men te meerderen, 1 st. aan weerskanten van de naald nu en verder in eiken 4den toer, tot men 120 st. op de naald heeft. De mouw zal dan ongeveer lang genoeg wezgn vopr den onderkant. Zoo niet dan breit men door, zonder meerderen, tot de mouw lang genoeg is. Voor den kop van de mouw breit men, om den anderen toer aan weerskanten van de naald. 2 st. samen tot men nog 70 st. over houdt. Dan kant men, aan het begin van eiken toer, 2 st. af, tot er nog 10 st. over blijven die men afkant. Hetomgeslagen kraagje. Eerst naait men de schoudernaden dicht, dan neemt men alle steken op langs de halsope ning en breit daarop, in been en weer gaande toeren, zoodat het kraagje van vo ren open blijft, 4 r, 4 aver, tot men het kraagje groot genoeg vindt. Men strijkt al het breiwerk onder ’n vochtlgen doek aan den linker kant. Bij het aknnaaien van de mouwen ver deelt men de ruimte in het armsgat, zóó dat het gedeelte dat onder de armen komt glad blijft. e Tot slot mouw- en zijnaden dicht naaien. „Wij gaan immers niet naar de winter sport waar hebben we nu zoo’n vest voor noodig?” hooren we al vele huismoeders zeggen. Maar hebt u niet zoo’n losse na- jaarsjas, die u graag van den winter af wilt dragen, of hebt u niet een imper meable, waarbij zoo’n warm vest in de kou de dagen een uitkomst is? En weet u wel, dat zoo’n vest, gemaakt van peau de suède of peau de pêche een échte modedracht is? Vooral in de leerkleuren geel, bruin, beige, staat het zoo gekleed en elegant. Flg. 179a heeft kleine revers en knoopen van dezelfde stof. De ruimte in den rug wordt bij elkaar gehouden door een klein ceintuurtje. We voorzien het vest van twee zakjes op verschillende hoogte. Flg. 180a heeft breede revers kraag, schouder-epauletten en 3 d. L. melk of overgebleven vlschsaus en peper, noot en zoo noodig, zout. Men kookt de aardappelen met ‘n bo dempje water, stampt ze fijn en vermengt ze met de ontgrate en fijn gemaakte visch, met de gesnipperde en in de boter licht bruin gefruite uien en de krulden. Voor een plttigen smaak kan men er nog wat Maggl’s aroma doorheen roeren. Het geheel wordt overgebracht in een vuur vasten schotel, met paneermeel bestrooid en belegd met kleine klontjes boter. In den. oven laat men er dan een sma kelijk kontje op komen. Ook West-lndië vierde op luisterrijke wijze het huwelijk Juliana bn Z. K. H. Prins Bernhard. Verschillende openbare gebouwen te Paramaribo waren feestelijk versierd en geen schouder-epauletten en brande- bourgs van stof. De rug is eenigszins getail leerd en heeft drie nekplooitjes. Beide modellen zijn verkrijgbaar in de maten 40, 42, 44, 46 en 48. Aan boord van het m.s. .Maetsuycker dat Zaterdag zijn goedgeslaagde proefvaart hield, wordt de vlag van de K.P.M. geheschen tijdens de overname van het schip Vischcroquetten. Van allerlei resten van gekookte of gebakken visch kan men sma kelijke croquetjes maken. Men haalt, zorg vuldig, alle graten en V’llen uit de visch en maakt de visch goed fijn met *n vork. Daarbij voegt men ongeveer 1/3 van de^ hoeveelheid aan gekookte aardappelen, die men eveneens goed fijn maakt, wat fijn gehakte peterselie, peper, zout en noot- muscaat naar smaak. Men roert dit alles door een dikke melksaus met een eier dooier, tot het geheel een stevige massa is, waarvan men croquetten vormt. Het eiwit, los geklopt met 'n welnigje water, h t 1 m m Be Quick be haalde Zon- dagdief afdee- I lingskampioen- schap der Noordelijke eerste klasse van den K.N. V.B. De Katholieke Kunstkring .Vloller*'en de R.K. Studentenvereeniging .Sanctus Thomas Aquinas' vierden Zaterdag gezamelijk het resp. 7e en 8e lustrum met een openbare vergadering In de aula van de Amsterdamsche UniversHeH, waarbij ook Z. H. fxc. Mgr. J. P. Huibers, Tisschop van Haarlem, tegenwoordig was. Een overzicht van de aula O( VI C€ K< D. ka 8» as gr zt ‘o

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4