gezinnen
HANNEKE IS UIT LOGEEREN
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
O
gi
r. w.
DONDERDAG 28 JANUARI 1937
De arme piep!
Waar komen onze groenten
vandaan?
de groeve
nee
ja dat klopt
net
vindt -’•het
rijk.
.haar tong tegen die arme kipjes uit.
boos
•n
Kleine Piet Is met z’n auto’tje uit rijden gegaan. Hij kwam in een dorp en toen hij
er midden in op het marktplein was, kon hij er niet meer uit.
Wie van jullie wijst hem even den weg?
eten
de
Geeft u hem maar elk uur wat stroop,
P.eusch, die smaakt lekker zoet.
Dat doet, u zult het spoedig zien,
Uw zoontje stellig goed!
nl<
mi
t<x
on
Ja. ja, ik hoor het al.hm...hm.
Uw zoontje heeft dé griep.
Hij heeft het flink te pakken hoor,
Die arme kleine Piep!
te
be
Oi
lei
ov
vu
ka
1
de>
ge'
vai
Uit
ho
D
ZAf
ving
dem
deze
nier
hij i
nieu
part
Di
mr.
reed
nieu
Ord
sen
men
thol
sch«
de
in e
zich
dige
allen
schijnt
kippen.
Hanneke
naar.
mer
derf
de 1
Dig
bet.
Stel
grot
D
ger
optr
xien
som
teer
dier
ralei
wat
bare
daci
Dl
aan
wel
sten
was
gene
moe.
geve
part
het
xetu
M
acco
geen
van
en
ning
En laat den bengel maar in bed.
Vooral nu niet op straat.
Dan kom ik morgen nog eens zien,
Hoe het met Piepte gaat!"
Ik stopte hem maar vlug in bed.
Je kunt niet wetennou!
Men kan niet te voorzichtig zijn,
Toe, komt u nu maar gauw!"
Spanjaarden leerden ze van de Arabieren
het eerst kennen en vandaar kwam ze naar
overig Europa.
Bloemkool kwam het eerst in de zeven
tiende eeuw uit Griekenland naar Italië I
In den loop der tijden zijn daar nog heel
wat nieuwere soorten van groenten bijge
komen. Maar de bovengenoemde, die al
eeuwen bekend zijn, worden ook nu nog
het meest gebruikt en prijken op de tafel
van rijk en arm.
UIT DE KLAS
„Jan, als Ik vier eieren heb en je vader
legt er drie bij, hoeveel eieren zijn er dan?”
„Och, meester, vader legt toch geen
eieren!"
Op da begraafplaats Crooswijk te Rotterdam te Woensdag het stoffelijk overschot van den werktuig*
kundige A Hoeven, die bij de ramp van de P.H. M.AG. bij Senlis om het leven kwam, ter aardebesteld.
Z’n hoofdje bonst, z’n maag doet pijn....
Verschrikkelijk.werkelijk waar!
Nu nog je pootje.... e
Warempel wat te vlug....
Zoo, draai je om, dan luister ik.
Nog even op je rug!
„Wel. wel, hoe gaat het, kleine Piep,
Voel jij je heusch zoo naar?
Steek nu je tongetje eens uit....
Heel goed, dat is al klaar!
„Wel juffrouw Muis, ik kom al hoor.
Waar heb ik nu m’n bril?
U snapt, dat ik den kleinen Piep,
Eens goed bekijken toil!"
versiering aanbrengen met waterverf, of
door er gekleurd papier op te plakken, zoo-
als ik dat op de teekening met arceering
heb aangegeven.
Nadat je het ingesmeerde kleine vier
kant op het groote hebt gelegd, druk je
dat goed aan, door er een schoone krant
op te leggen en hier flink overheen te
nu wel ’n beetje
De kippen staren haar aan, precies
alsof ze zeggen willen: „Wacht maar, wij
zullen jou wel krijgen!”
gezegd, geen eitjes meer te leggen.
Hanneke barst in snikken uit. „Tante,
tante, het is mijn schuld hu, hu....!"
Hanneke schokt telkens.
„Wat,” zegt tante verbaasd, „hoe kan dat,
jouw schuld? Ik.... ik begrijp er niets van,
kindje!”
Door haar snikken heen vertelt Hanneke
alles, ze verzwijgt niets, ook niet, dat ze
haar tong heeft uitgestoken.
„Foei,” zegt tante, „dat is ook wel héél
erg en de kippen hebben gelijk; niemand
is graag voor den gek gehouden. Wij zul
len het weer goed maken Hanneke, en dan
zal je eens zien, wat voor mooie eitjes ze
morgen leggen!"
Tante kust de kleine meid hartelijk.
Na het ontbijt mag Hanneke met *n
bord vol heerlijke graantjes naar het hok
van Haantje Pik gaan.
Gelukkig, de kippen zijn zoo kwaad niet.
Integendeel, vol vreugde wordt Hanneke
verwelkomd.
Als *t heele bord graan is opgepikt, gaat
de haan boven op 'n omgekeerden emmer
staan en roept, hard: Kukeleku, kukeleku!
En Hanneke weet zeker dat hij vertelt aan
al z’n kipjes, dat er nog nooit zoo’n heer
lijk bordje graan aan kippen gegeven is,
als vandaag door Hanneke.
„Nu hebben we morgen weer eitjes uit
het hok van Haantje Pik.” zegt de kleine
meid blij en ze vindt het héérlijk, dat alles
weer in orde is met Witje en Trekkebeen-
tje en alle andere kippen.
RENé RENATO
omdat ze Bontje ’n pik in haar halsje ge
geven heeft en Trekkebeentje met het
manke pootje krijgt zoowaar ook knorren.
„Je doet heelemaal Je best niet om netjes
te'loopen. Kijk eens naar den haan, hoe
parmantig hij stapt,” zegt Hanneke vol be
wondering voor haantje Pik.
Witje trekt er zich niets van aan.
„WIJ leggen de eitjes en de haan niet,”
zegt Witje kwaad. Ze laat haar rood mutsje
slap neerhangen en gaat op één poot
staan. Trekkebeentje schijnt bedroefd, ze
doet niets dan met haar oogen knippen.
Hanneke doet net of ze de kippentaal ver
staat. „Tok-tok-tök!” roept ze hard.
Ineens wat is dat? Daar komen alle kip
pen naar haar toegeloopen en de haan
komt aangedraafd. Hanneke steekt de tong
uit. Foei, boe leelijk!
Verbaasd kijken de kippen elkaar aan.
„Waar is het lekkere hapje nu?"
„Tok-tok-tók, dat beteekent: hier is ’n
lekker hapje." En nu zijn de kippen teleur
gesteld en bovendien steekt dat stoute kind
nog naar tong tegen die arme kipjes uit.
Haantje Pik vindt het héél erg. Ze kijken
naar Hanneke en de haan
afspraakje te maken met de
Ook hebben de Romeinen de groenten, die
de Germanen hier teelden, verbeterd en
veredeld.
Van Keizer Tiberias bijvoorbeeld lezen
we, dat ie worteltjes en ramenas uit Ger-
manië ontving.
De Germanen dat weten jullie dog
wel uit de Vaderlandsche Geschiedenis
waren echte jagers en visschers en dus
vooral vleescheters. Om groenten bekom
merden ze zich niet veel, maar langzamer
hand gingen ze wat meer den landbouw
beoefenen en aten toen vanzelf ook meer
groenten.
Het was vooral Karei de Groote, die het
van groenten aanmoedigde, terwijl
monniken overal aan de boeren de
groententeelt leerden en ze zelf ook druk
beoefenden. Sla bijvoorbeeld klaar maken
met olie en azijn, deden het eerst de mon
niken in Italië. Hetzelfde was het geval
in Duitschland. Daar, waar kloosters wa
ren, teelde men de beste groente.
Asperges kenden zelfs de oude Egypte-
naren al en van hen leerden de Romeinen
ze weer kennen. In andere landen van
Europa vond deze groente echter niet al
gemeen ingang. Hoe dit kwam, is niet be
kend, maar de asperges zullen altijd;
als tegenwoordig, voor menige beurs te
duur geweest zijn. Eerst in de achttiende
eeuw begon de asperge-teelt ook in Frank-
DuitsChland, Nederland, enz. alge-
meener te worden.
De Romeinen hielden ook veel van
artisjokken, die ze eveneens in Egypte
hadden leeren kennen. De Mooren brach
ten dit gewas over naar Spanje en van
daar werd het op het einde der vijftiende
eeuw naar Italië en naar verdere Noorde
lijke landen overgeplant.
Ook de spinazie kwam door de Arabieren
in Europa. Al voor de geboorte van Chris
tus was deze groente In Perzië bekend. De
FOTOREPORTAGE
„Och dokter Muis komt u eens vlug.
Op het Sparta-terrein te Rotterdam
speelde Woensdag een elftal van den
Rotterdamschen voetbalbond een wed
strijd tegen Noord-Roemenië. Spel
moment voor het doel der gasten
re
as
or
ov
VI
h.
anneke logeert op de groote heeren-
boerderij van Oom Jaap. Hanneke
vindt het heerlijk. Van alles is er te
zien. Ze kent nu de koeien bij haar namen
en is er bij, wanneer er gemolken wordt,
en de heerlijke blanke melk schuimend in
den emmer valt. Ze mag de eieren uit de
nesten der kippen halen. Ze hoort hoe de
haan kukeleku roept en hoe de hennep
tok-tok zeggen. Het allerliefste zit Han-
Vica- admiraal J. de Graaff, die van
1934 tot 1936 chef van den Marinestaf
was, te benoemd tot Hooge Commis
saris van Danzig
Je snijdt een vierkant van 8 c.M. en eentje
van 5H c.M. van gekleurd karton en plakt
ze op elkaar.
Wat dit plakken betreft, moet je er om
denken, dat je bij het insmeren er voor
zorgt, dat je het papier niet draalt. Daar
om moet je het altijd met twee vingers
vasthouden. Na het insmeren vouw
papier, dat je als onderlegger hebt
brulkt meestal een oude krant of
der gelijks onmiddellijk op, zoodat je geen
gevaar kunt loopen vlekken te maken.
je het
ge
le ts
De voortbrengselen van den bodem zijn
wel altijd door de menschen op prijs ge
steld en zoo schijnt er ook wel altijd groen
te gegeten, te zijn.
Het is tenminste bekend, dat reeds om
streeks 4000 jaar voor Christus erwten en
boonen bekend waren bij de toen nog in
paalwoningen huizende Zwitsers.
En dat ook de linzen al heel lang bekend
zijn, weet je nog wel uit de Bijbelsche ge
schiedenis, die immers vertelt dat Jacob
voor een bord linzen-soep het eerstgeboor
terecht van zijn ouderen broer kocht?
Iets later begon men met het verbouwen
van boonen.
De Romeinen kenden echter al fijnere
gerechten en zij brachten die op hun ver-
<f*leaatie van den Sultan van Djokjakarta bracht Woensdag een bezoek aan een der Amsterdamsche
diamantslijperijen. Het gezelschap tijdens de bezichtiging
Den volgenden dag komt tante aan het
ontbijt met ’n leeg mandje uit het hok van
haantje Pik. Hanneke had niet mee willen
gaan naar de kippen.
„Vreemd, hè kindje, we hebben vandaag
geen één eitje!”
Hanneke schrikt. Ze wordt vuurrood.
Groote tranen komen in. haar blauwe kij
kers. O lieve help, denkt Hanneke, dat
komt ervan, ik heb te veel gebromd giste-
...M - «J1
strijken. Ben je zoover, dan knip je een
paar lapjes en inet behulp van een zooge
naamde splitpen dat is zoo’n koperen
pennetje, waarvan je de beide punten om
kunt buigen knip je het heele zaakje op
,-r