gezinnen HANNEKE IS UIT LOGEEREN Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Plaats dan een „Omroeper” voor 80. O gi r. w. DONDERDAG 28 JANUARI 1937 De arme piep! Waar komen onze groenten vandaan? de groeve nee ja dat klopt net vindt -’•het rijk. .haar tong tegen die arme kipjes uit. boos •n Kleine Piet Is met z’n auto’tje uit rijden gegaan. Hij kwam in een dorp en toen hij er midden in op het marktplein was, kon hij er niet meer uit. Wie van jullie wijst hem even den weg? eten de Geeft u hem maar elk uur wat stroop, P.eusch, die smaakt lekker zoet. Dat doet, u zult het spoedig zien, Uw zoontje stellig goed! nl< mi t<x on Ja. ja, ik hoor het al.hm...hm. Uw zoontje heeft dé griep. Hij heeft het flink te pakken hoor, Die arme kleine Piep! te be Oi lei ov vu ka 1 de> ge' vai Uit ho D ZAf ving dem deze nier hij i nieu part Di mr. reed nieu Ord sen men thol sch« de in e zich dige allen schijnt kippen. Hanneke naar. mer derf de 1 Dig bet. Stel grot D ger optr xien som teer dier ralei wat bare daci Dl aan wel sten was gene moe. geve part het xetu M acco geen van en ning En laat den bengel maar in bed. Vooral nu niet op straat. Dan kom ik morgen nog eens zien, Hoe het met Piepte gaat!" Ik stopte hem maar vlug in bed. Je kunt niet wetennou! Men kan niet te voorzichtig zijn, Toe, komt u nu maar gauw!" Spanjaarden leerden ze van de Arabieren het eerst kennen en vandaar kwam ze naar overig Europa. Bloemkool kwam het eerst in de zeven tiende eeuw uit Griekenland naar Italië I In den loop der tijden zijn daar nog heel wat nieuwere soorten van groenten bijge komen. Maar de bovengenoemde, die al eeuwen bekend zijn, worden ook nu nog het meest gebruikt en prijken op de tafel van rijk en arm. UIT DE KLAS „Jan, als Ik vier eieren heb en je vader legt er drie bij, hoeveel eieren zijn er dan?” „Och, meester, vader legt toch geen eieren!" Op da begraafplaats Crooswijk te Rotterdam te Woensdag het stoffelijk overschot van den werktuig* kundige A Hoeven, die bij de ramp van de P.H. M.AG. bij Senlis om het leven kwam, ter aardebesteld. Z’n hoofdje bonst, z’n maag doet pijn.... Verschrikkelijk.werkelijk waar! Nu nog je pootje.... e Warempel wat te vlug.... Zoo, draai je om, dan luister ik. Nog even op je rug! „Wel. wel, hoe gaat het, kleine Piep, Voel jij je heusch zoo naar? Steek nu je tongetje eens uit.... Heel goed, dat is al klaar! „Wel juffrouw Muis, ik kom al hoor. Waar heb ik nu m’n bril? U snapt, dat ik den kleinen Piep, Eens goed bekijken toil!" versiering aanbrengen met waterverf, of door er gekleurd papier op te plakken, zoo- als ik dat op de teekening met arceering heb aangegeven. Nadat je het ingesmeerde kleine vier kant op het groote hebt gelegd, druk je dat goed aan, door er een schoone krant op te leggen en hier flink overheen te nu wel ’n beetje De kippen staren haar aan, precies alsof ze zeggen willen: „Wacht maar, wij zullen jou wel krijgen!” gezegd, geen eitjes meer te leggen. Hanneke barst in snikken uit. „Tante, tante, het is mijn schuld hu, hu....!" Hanneke schokt telkens. „Wat,” zegt tante verbaasd, „hoe kan dat, jouw schuld? Ik.... ik begrijp er niets van, kindje!” Door haar snikken heen vertelt Hanneke alles, ze verzwijgt niets, ook niet, dat ze haar tong heeft uitgestoken. „Foei,” zegt tante, „dat is ook wel héél erg en de kippen hebben gelijk; niemand is graag voor den gek gehouden. Wij zul len het weer goed maken Hanneke, en dan zal je eens zien, wat voor mooie eitjes ze morgen leggen!" Tante kust de kleine meid hartelijk. Na het ontbijt mag Hanneke met *n bord vol heerlijke graantjes naar het hok van Haantje Pik gaan. Gelukkig, de kippen zijn zoo kwaad niet. Integendeel, vol vreugde wordt Hanneke verwelkomd. Als *t heele bord graan is opgepikt, gaat de haan boven op 'n omgekeerden emmer staan en roept, hard: Kukeleku, kukeleku! En Hanneke weet zeker dat hij vertelt aan al z’n kipjes, dat er nog nooit zoo’n heer lijk bordje graan aan kippen gegeven is, als vandaag door Hanneke. „Nu hebben we morgen weer eitjes uit het hok van Haantje Pik.” zegt de kleine meid blij en ze vindt het héérlijk, dat alles weer in orde is met Witje en Trekkebeen- tje en alle andere kippen. RENé RENATO omdat ze Bontje ’n pik in haar halsje ge geven heeft en Trekkebeentje met het manke pootje krijgt zoowaar ook knorren. „Je doet heelemaal Je best niet om netjes te'loopen. Kijk eens naar den haan, hoe parmantig hij stapt,” zegt Hanneke vol be wondering voor haantje Pik. Witje trekt er zich niets van aan. „WIJ leggen de eitjes en de haan niet,” zegt Witje kwaad. Ze laat haar rood mutsje slap neerhangen en gaat op één poot staan. Trekkebeentje schijnt bedroefd, ze doet niets dan met haar oogen knippen. Hanneke doet net of ze de kippentaal ver staat. „Tok-tok-tök!” roept ze hard. Ineens wat is dat? Daar komen alle kip pen naar haar toegeloopen en de haan komt aangedraafd. Hanneke steekt de tong uit. Foei, boe leelijk! Verbaasd kijken de kippen elkaar aan. „Waar is het lekkere hapje nu?" „Tok-tok-tók, dat beteekent: hier is ’n lekker hapje." En nu zijn de kippen teleur gesteld en bovendien steekt dat stoute kind nog naar tong tegen die arme kipjes uit. Haantje Pik vindt het héél erg. Ze kijken naar Hanneke en de haan afspraakje te maken met de Ook hebben de Romeinen de groenten, die de Germanen hier teelden, verbeterd en veredeld. Van Keizer Tiberias bijvoorbeeld lezen we, dat ie worteltjes en ramenas uit Ger- manië ontving. De Germanen dat weten jullie dog wel uit de Vaderlandsche Geschiedenis waren echte jagers en visschers en dus vooral vleescheters. Om groenten bekom merden ze zich niet veel, maar langzamer hand gingen ze wat meer den landbouw beoefenen en aten toen vanzelf ook meer groenten. Het was vooral Karei de Groote, die het van groenten aanmoedigde, terwijl monniken overal aan de boeren de groententeelt leerden en ze zelf ook druk beoefenden. Sla bijvoorbeeld klaar maken met olie en azijn, deden het eerst de mon niken in Italië. Hetzelfde was het geval in Duitschland. Daar, waar kloosters wa ren, teelde men de beste groente. Asperges kenden zelfs de oude Egypte- naren al en van hen leerden de Romeinen ze weer kennen. In andere landen van Europa vond deze groente echter niet al gemeen ingang. Hoe dit kwam, is niet be kend, maar de asperges zullen altijd; als tegenwoordig, voor menige beurs te duur geweest zijn. Eerst in de achttiende eeuw begon de asperge-teelt ook in Frank- DuitsChland, Nederland, enz. alge- meener te worden. De Romeinen hielden ook veel van artisjokken, die ze eveneens in Egypte hadden leeren kennen. De Mooren brach ten dit gewas over naar Spanje en van daar werd het op het einde der vijftiende eeuw naar Italië en naar verdere Noorde lijke landen overgeplant. Ook de spinazie kwam door de Arabieren in Europa. Al voor de geboorte van Chris tus was deze groente In Perzië bekend. De FOTOREPORTAGE „Och dokter Muis komt u eens vlug. Op het Sparta-terrein te Rotterdam speelde Woensdag een elftal van den Rotterdamschen voetbalbond een wed strijd tegen Noord-Roemenië. Spel moment voor het doel der gasten re as or ov VI h. anneke logeert op de groote heeren- boerderij van Oom Jaap. Hanneke vindt het heerlijk. Van alles is er te zien. Ze kent nu de koeien bij haar namen en is er bij, wanneer er gemolken wordt, en de heerlijke blanke melk schuimend in den emmer valt. Ze mag de eieren uit de nesten der kippen halen. Ze hoort hoe de haan kukeleku roept en hoe de hennep tok-tok zeggen. Het allerliefste zit Han- Vica- admiraal J. de Graaff, die van 1934 tot 1936 chef van den Marinestaf was, te benoemd tot Hooge Commis saris van Danzig Je snijdt een vierkant van 8 c.M. en eentje van 5H c.M. van gekleurd karton en plakt ze op elkaar. Wat dit plakken betreft, moet je er om denken, dat je bij het insmeren er voor zorgt, dat je het papier niet draalt. Daar om moet je het altijd met twee vingers vasthouden. Na het insmeren vouw papier, dat je als onderlegger hebt brulkt meestal een oude krant of der gelijks onmiddellijk op, zoodat je geen gevaar kunt loopen vlekken te maken. je het ge le ts De voortbrengselen van den bodem zijn wel altijd door de menschen op prijs ge steld en zoo schijnt er ook wel altijd groen te gegeten, te zijn. Het is tenminste bekend, dat reeds om streeks 4000 jaar voor Christus erwten en boonen bekend waren bij de toen nog in paalwoningen huizende Zwitsers. En dat ook de linzen al heel lang bekend zijn, weet je nog wel uit de Bijbelsche ge schiedenis, die immers vertelt dat Jacob voor een bord linzen-soep het eerstgeboor terecht van zijn ouderen broer kocht? Iets later begon men met het verbouwen van boonen. De Romeinen kenden echter al fijnere gerechten en zij brachten die op hun ver- <f*leaatie van den Sultan van Djokjakarta bracht Woensdag een bezoek aan een der Amsterdamsche diamantslijperijen. Het gezelschap tijdens de bezichtiging Den volgenden dag komt tante aan het ontbijt met ’n leeg mandje uit het hok van haantje Pik. Hanneke had niet mee willen gaan naar de kippen. „Vreemd, hè kindje, we hebben vandaag geen één eitje!” Hanneke schrikt. Ze wordt vuurrood. Groote tranen komen in. haar blauwe kij kers. O lieve help, denkt Hanneke, dat komt ervan, ik heb te veel gebromd giste- ...M - «J1 strijken. Ben je zoover, dan knip je een paar lapjes en inet behulp van een zooge naamde splitpen dat is zoo’n koperen pennetje, waarvan je de beide punten om kunt buigen knip je het heele zaakje op ,-r

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4