4 Jm Zoekt gij betrouwbaar Personeel? IN HLHS EN HOF VOOR JONGEN, LEEF- 3—4 JAAR 'OPKNOOPPAKJE TIJD -A Plaats dan een „Omroeper” gezinnen Uit onze keuken Een druppelvanger tevens dekselhouder voor 'v Kaas-versnaperingen GEBREIDE MOUWSJAAL 3 4 b I „Voor den theepot rinniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiinnnninnnnini MAANDAG [inunninuiE 1 MAART 1937 i FOTOREPORTAGE - Illllllllllllllllllllllllllllllllll Sangers, die in de wedstrijden om het driebanden-kampioenschap te Amster dam wlnnaMr werd, aan stoot in zijn laatste partij C. M. I OP VERZOEK een opgestikt padje. pols- D. L. A A. K.-P. ■53 i ARONSKELKEN moeten nu al flink In blad zijn. Men moet ze in X volle licht laten staan, tamelijk vochtig houden met lauw warm water en nu en dan wat bloemen- mest geven. Het kranige Feyenoord-elftal, dat Zondag te Rotterdam door een overwinning het afdeelingskampioenschap van de Westelijke eerste klasse van den K.N.V.B. wist te behalen Graaf Bernadotte (x), die als vertegenwoordiger van Prins Gustaaf Adolf het leiderschap van de Zweedsche padvinder* bij de a-s. wereld-jamboree zal waarnemen, heeft te dien einde een bezoek aan Vogelenzang gebracht KLEURBLADPLANTEN verteonen alleen dan de meest sprekende kleuren, ais zij voldoende licht ontvangen. Bloeiende plan ten vragen meer licht dan bladplanten. Als de WINTER-BEGONIA haar bloem pjes ondanks een geregelde watergift sterk laten vallen, dan is de potkluit allicht in wendig te droog. X Gebeurt toch, dat het water, dat men geeft, uit den pot loopt, zonder de kluit inwendig vochtig te ma ken. Het eenigste middel is den pot een poosje in een bak met lauw water te zet ten. I Bij een klein zoet men hiervoor noodig: lü ons geraspte oude vette kaas, 80 gram boter, peper en zout. Het roggebrood snijdt men aan dunne plakken. De boter wordt luchtig geroerd en vermengd met de geraspte kaas. Men maakt de massa op smaak af met peper en Het kranige reven op Hermes 'D. V.S. De bekende kunstbeschermer, de heer P. Boendermaker, vierde Zaterdag zijn óOsten verjaardag. Tijdens de receptie in het Stedelijk Museum te Amsterdam kwam ook minister Slotemaker de Bruine den jubilaris zijn gelukwenschen aanbieden waarin de knoops gaten gemaakt worden. Op de plaats, waar de knoopen gezet worden, om de broek op te knoopen, stikken we tegen den binnen kant van de blouse een beleg van 2 cM. breed, in model, zooals met een stippellijn op de teekening staat aangegeven. Den kraag en manchetten maken we van dubbele stof. De mouw wordt met ruimte aan de man chet gestikt. We kunnen de manchet slui ten op den mouwnaad met drukkers en knippen deze dan 2 cM. langer dan op de teekening staat aangegeven. De mouwnaad plaatsen we op den zijnaad van de blouse. Aan den onderkant van de broek knip pen we 4 cM. bij aan om naar binnen te slaan. Op den bovenkant van de broek stikken we een beleg van 3 c_M. breed, waarin de knoopsgaten gemaakt worden. In den achterkant van de broek maken we twee afnaalers In model, zooals met de heet frituurvet bakt mooi lichtbruin.^: Domino’s of zebra’s. roggebroodje heeft U stippellijn staat aangegeven. Om het split aan den voorkant van de broek af te wer ken, knippen we 3 stukjes voering en 2 stukjes stof in model, zooals op de teeke ning met een stippellijn staat aangegeven. Aan den linkerkant van de broek zetten we een stukje voering tegen. Dan stikken we een stukje stof en voering tegen elkan der om de knoopsgaten in te maken en dit wordt gelijk met bovengenoemd voering- stukje tegengestikt Aan den rechterkant stikken we stof en voering aan, voor onderslag, waarop de knoopen gezet worden. zout en smeert ze dan dik tusachen de sneetjes roggebrood, waarvan men er 4 op elkaar legt. Men laat ze minstens een uur liggen op een koele plek en snijdt ze .jnet 'n zeer scherp mes in langwerpige vier kantjes. Deze gerechten zijn alle drie eveneens geschikt voor hors d'oeuvre. Een sterk groeizaam hangertje is Tradescantla. Ze vraagt voedzame aarde, ’s zomers rijkelijk water. De groene kan meer in het donker staan dan de bonte. j'Q /3 Kaas Is nu goedkoop en juist van kaas kunnen we zulke smakelijke hapjes klaar maken, uitermate geschikt voor „gezellige avondjes**. Kaasbeignets. Benoodlgd 125 gr. bloem, 1 ons boter, 1K ons geraspte vette kaas, 14 liter melk of water, 3 eieren, peper en zout. Men smelt de boter, roert er, boven een klein vuurtje, de bloem door en dan, lang zamerhand, de warme melk. Men laat alles koken tot een gladde massa, terwijl men voortdurend blijft roeren. Men voegt er peper en zout bij en van het vuur, een voor een, de heele eieren en tot slot de geraspte kaas. In dampend heet frituurvet bakt men van dit deeg kleine hoeveelheden mooi lichtbruin. Men laat de beignets uitlekken op* grauw papier en dient ze warm of koud op. Kaascroquetten. Benoodlgd: 30 gr. boter. 30 gr. bloem, 2 ons geraspte kaas, 2K dJL. melk, peper en zout. Men smelt de boter, roert er de bloem door en langzamerhand de warme melk. Op ’n zacht vuurtje kookt men hiervan ’n gladde saus, roert peper en zout erdoor en 'de geraspte kaas en laat de massa goed koud worden. Men vormt er dan croquetjes van of ronde balletjes, wentelt die door pa neermeel. door losgeklopt ei of eiwit en weer door paneermeel. In ruim dampend men deze croquetjes Blouse: bovenwijdte 66 cM lengte mid denvoor 30 cM. Schouderbreedte 9 C.M.; mouwlengte met manchet 30 c.M.; Wijdte 15 cM. Broekje: bandwljdte 64 C.M.; zijlengte van taille tot onderaan den zoom 25 cJd.; pljpwijdte 40 cM. Benoodlgd: 85 c M. blousestof van 80 cM. breed, 10 knoopen en 70 c.M. stof voor de broek van 70 cM. breed, 3 kleine knoopjes voor de sluiting. De sto9- van de blouse leg gen we dubbel en plaatsen vóór- en rug pand naast elkander op de stof (midden achter aan de vouw) daaronder plaatsen we de mouwen, waarnaast de manchetten en slultpand geknipt worden, dan hebben we nog een hóogte voor het kraagje. Op de stof voor de broek plaatsen - we voor- en achterkant onder elkander, naast den voorkant plaatsen we het beleg. De plotting van de blouse werken we af door Men breit eerst een manchet waarvoor men 60 st. opzet en dan 10 c.M. 1 r. 1 aver, breit. Dan meerdert men voor de sjaal aldus: Men meerdert 1 st. in elk der 3 eerste st. en 2 st. in elk der volgende 4 st. Verder meerdert men 2 st. in den Isten en 1 st. in elk der volgende 3 st-, den geheelen toer door tot men nog 7 st. op de naald heeft. Dan 4 keer 2 st. meerderen en 3 keer 1 st. Na al deze meerderingen moet men 134 ste ken op de naald hebben. Men kan nu de sjaal verder gewoon recht breien tot aan de tweede manchet, maar men kan ze ook breien in het een of an dere aardige patroon. Het hieronder be schreven patroon, dat open en dichte strepen vormt, voldoet bijzonder goed. Het bestaat uit 4 toeren. 1ste toer: 8 st. r- 2 st r. samenbreien, den draad naar voren halen, 2 st. r. sa- menbr., draad naar voren, 2 st. r. samenbr., draad naar voren, 2 st. r. samenbr., draad naar voren, 2 st. r. samenbr., draad naar voren. (Dus 5 keer: 2 st. r. samenbreien en daarna den draad naar voren halen zoodat hij over de naald komt te liggen). Deze st. den geheelen toer herhalen. De laatste 8 st. worden r. gebreid. 2de toer: alle steken en lusjes r. breien. 3de toer: 8 st. r. en 5 keer: den draad naar voren halen en daarna 2 st. r. samen breien. Deze steken den geheelen toer her halen. Op het einde van de naald 8 st. r. breien. 4de toer: alle steken en lusjes r. breien. Deze 4 toeren herhaalt men tot het ge- heele werk 1.40 M. lang is. Dan mindert men voor de tweede manchet zooals men na de eerste manchet heeft gemeerderd. Dus: 3 keer: 2 st. samenbr., 4 keer 3 st. samen breien. Verder telkens: 1 keer 3 st. samen breien en 8 keer 2 st. samenbr. tot er nog 18 st. op de naald staan. Dan breit men: 4 keer 3 steken samen en 3 keer 2 st. Op de overgebleven 60 st. worden 10 cM. 1 r. 1 aver, gebreid voor de tweede manchet. Het breiwerk wordt dan zorgvuldig ge streken onder ’n vochtigen doek en daar na naait men de manchetten dicht en nog ongeveer 10 cM. van de sjaal boven de manchetten. In het midden, tegen den hals kan men de sjaal omslaan voor 'n kraagje en dat even vasthechten. DORA. Hoe vaak gebeurt het niet dat bij het uit schenken van het laatste kopje thee het deksel van den theepot valt! Meer dan eens en de mogelijkheid van het breken van een kopje of het deksel zelf ligt voor de hand. De theepot-strekker op onze teekening voorkomt dat euvel. Eenvoudig doch prac- tisch is deze dekselhouder, daar hij tevens een druppelvanger heeft om onder de tuit te plaatsen. U heeft noodig dun rond elas tiek en X aardigst is wel zooveel mogelijk in de kleur van den theepot. Heeft u dus een bruinen theepot, dan neemt u bruin elastiek, bij een witte of crème theepot wit elastiek enz. U heeft noodig een dubbele lengte, loopende om de tuit over het deksel tot over het oor. Dit wordt gemeten en men koopt een rond stukje elastiek; twee mooie gekleurde kralen heeft u verder noodig, zoo groot dat het elastiek er dubbel door kan, een stukje van een gummi spons en een klein stukje nieuw zeemleer. knipt twee figuurtjes van het zeem leer zooals (a) aangeeft en dan twee ronde stukjes van de spons met een middellijn van 3 cM. De stukjes spons komen ieder op een figuur, geknipt uit het zeemleer, u hecht dit met een paar steken vast. De twee bloemen worden vervolgens op de zeem- leerkanten tegen elkaar gestikt op de ma chine, een klein stukje van den kant, de sponsenkanten naar buiten, waarbij tevens de einden van het elastiek worden tusschen- genaaid. Het elastiek is nu precies op de helft dubbel en de twee kralen worden aange regen, de dekselbeveiliging-druppelvanger is reeds klaar. Het voorbeeld toont hoe d» strip eerst aan het oor vastgemaakt wordt en vervolgens over het deksel naar de tuit loopt, waarbij de knop tusschen de twee kralen komt. Het stukje elastiek moet zoo lang geno men worden, dat het, even uitgerekt, en aldus gestrekt komt te zitten. in'iHiiiii iiiiiiiintiii jiiüii De jamboree- week in Am sterdam is Za terdag Tteslo- ten met een taptoe en défilé op den Dam 1 «i. NI L—J 6

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4