I
f I
Bakvischkleeding
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.000 gezinnen
Gehaakte buste
houder
RAUWKOST
Roode koolsla
Witte koolsla
Warme koolsla
s.
Weet U
It’
MAANDAG 8 MAART 1937
O!
UIT DE KEUKEN
w
A. K -P.
op.
bovenkant
nog
sla-olie, 3
lepel zout.
n«
lo
til
ki
dat men visschen gemakkelijk van schub
ben kan ontdoen, door ze even in heet wa
ter te doopen?
de
ov
ve
en
da
Wc
tii
te
1
bu
1
v
b
n
h
zi
di
vi
ïs
ul
n<
rr.
P<
h<
■ai
le
dat men ruiten ondoorzlchtbaar kan maken
door een oplossing van zout in licht bier?
duurzamer is een oplossing van was in ter-
petijnolle (altijd hiervoor een penseel ge
bruiken).
I
I
Men neemt hiervoor dezelfde ingrediënten
als voor witte koolsla en voegt daarbij nog
1 of 2 zure appelen, die men schilt, van de
klokhuizen ontdoet en fijn raspt of snip
pert. In plaats van 3 neemt men dan 2
lepels azijn of citroensap en men gebruikt
geen mosterd.
op voor
en
Nassauptetn 1, Haarlem, patronen
besteld worden tegen den prijs
van 50 ets. voor complets. 35 ets.
voor mantels en japonnen, en 20
ets. voor rokken, kleine avondjas] es
en kinderkleeding. Voor toezending
per post, ook bij bestelling aan de
agenten, 10 ets. extra.
makkelijk schoon te houden. Kleine hoe
veelheden van enkele grammen tot meer
dere ponden kan men nauwkeurig op deze
schaal afwegen.
Ten laatste: het draaibare serveerbord
is practischer dan vorige uitvoeringen,
omdat de rand afneembaar Is. waardoor het
glas vrijkomt, zoodat men tevens het kan
ten kleedje kan wegnemen om te wasschen
of wanneer u een papieren kleedje ge
bruikt, om dit te vernieuwen. In verschil
lende kleuren kan men de serveerborden
verkrijgen.
Voor een slank figuur zijn deze toeren
voldoende. Voor zwaardere figuren worden,
op dezelfde wijze, een of meer toeren bij-
gehaakt, tot de vereischte grootte Is ver
kregen.
Daarna haakt men, langs een der rechte
kanten, op 20 a 24 steken, 3 toeren stokjes,
naar het midden toe. Aan den tegenover-
gestelden kant haakt men, op hetzelfde
aantal steken, 14 toeren stokjes, waarbij
men In eiken toer 1 stokje mindert. Op de
overgebleven steken haakt men dan nog
18 of meer toeren stokjes tot aan de slui
ting van achteren.
Hiermee is een helft van den bustehou
der klaar. De tweede helft haakt men op
dezelfde wijze, waarna men beide helften
van voren, in het midden, aan elkaar
haakt. Daarvoor werkt men in het eerste
deel telkens: 1 stokje, 3 losse, 2 overslaan,
1 stokje, 3 losse, enz- In de tweede helft
haakt men telkens: 1 stokje, 1 losse, 1 vas
te in de 3 losse van de eerste helft, 1 losse,
1 stokje enz.
Nu worden onder- en
zouden we eerst eens kunnen opdienen bij
wijze van overgang. Men overgiet hiervoor
de geraspte kool met kokend water, waarin
men ze even laat staan. Intusschen bakt
men, in de koekepan, 1 ons vet spek in
kleine dobbelsteentjes gesneden. Men voegt
daar ”n fijn gesnipperd uitje bij dat men
even licht bruin laat worden en roert er
dan 3 eetlepels azijn door, 1 theelepeltje
zout, ‘n snuifje peper en 1 A 2 theelepels
Maggi-aroma.
De warme kool drukt men vlug uit in een
vergiet en werkt dan de warme speksaus
er flink doorheen.
Men rekent bij ongeveer 1 pond witte
kool, 1 uitje of preitje, 4 le]
lepels azijn of citroensap, 1
1 theelepel mosterd en 2 theelepels Mag-
gi’s aroma.
De kool wordt schoongemaakt en zéér
fijn gesnipperd of geraspt; het uitje wordt
fijn gesnipperd en door de kool geroerd.
Mosterd en zout roert men door elkaar,
waarna men er olie en azijn of citroensap
en de aroma goed doorheen mengt. Dit
sausje giet men over de kool en mengt er
die flink doorheen met *n houten lepel
waarbij men de kool eenigszins kneust.
welke hangend en staand gebruikt kunnen
worden.
Op 4 een practlsche 60 mlnuten-wekker.
Men draalt het uurwerk een vollen slag
en zet dan op den tijd terug welken
men wenscht.
De moderne snelkoker van naadloos
getrokken staal, onverwoestbaar mate
riaal, wordt geleverd met een droogkook-
bevelllglng, waardoor de electr. stroom
wordt uitgeschakeld, wanneer de vloeistof
in den koker verkookt is.
Flg. 6. De nieuwste goedgekeurde drle-
nlet noodlg. Dit aansteken geldt ook voor
de ovenbranders. Een spiegeltje Is aange
bracht om deze branders te controleeren.
Wanneer er bij dit fornuis een kraan open
staat, ontsnapt er geen gas, maar de bran
der gaat branden.
Maar, vraagt u zich af, wanneer nu die
aansteekvlam uitgaat, ontsnapt er dan
geen gas?
Hierin is nu juist weer voorzien door een
nuttig uitgedacht instrument nl een z.g.
Bosch-beveiliging; zoodra de aansteekvlam
uitgaat wordt een membraam (d± aen be
weegbare plaat) in beweging gebracht,
waaraan een gasventiel is bevestigd. Dit
gasventiel wordt in de gastoevoerleidlng
geduwd en sluit zoodoende allen gastoevoer
naar het fornuis af. Alle kranen zouden nu
open kunnen staan, er treedt geen onver
brand gas naar buiten. De aansteekbran-
der in *t midden van X fornuis aangebracht,
kan nuttig gebruikt worden voor het warm
houden van spijzen, koffie, thee, enz.
Afbeeldingen 2 en 3 laten u moderne
thermometers voor ijskast en oven zien.
Meer en meer gaan er stemmen
de wenschelijkheid van rauw fruit
rauwe groenten voor onze voeding.
Over het algemeen nu eten we in den
zomer wel voldoende sla, maar In den
winter lijkt het voor de huisvrouw niet zoo
gemakkelijk om de groente in dezen vorm
op te disschen. Toch kunnen we, ook zon
der kropsla, komkommer of tomaten,
wel van de gewone wintergroenten een
smakelijk slaatje klaar maken. En wil ze
er bij de huisgenooten nog niet zoo grif in
men moet sommige spijzen eerst lééren
eten laten wij zoo’n slaatje dan eerst
eens opdienen als ’n frlssche toegift, bij
bruine of witte boonen of bij gekookte
visch bijv.
Duur hoeft deze toegift niet te wezen,
want men heeft er minder groente voor
noodlg dan wanneer men ze kookt, om
dat ze niet slinkt en er geen voed in gs-
waarde mét het kooknat «verloren gaat-
Een heel smakelijke sla kan men be
reiden van het binnenste gele gedeelte van
andijvie, terwijl men de rest ervan kan
stoven.
Witte en roode kool leent zich echter ook
uitstekend voor sla, indien men er maar
voor zorgt, dat de kool zéér fijn gesnip
perd wordt dit geldt trouwens ook voor
andijvlesla! Beter nog Is het de kool te
raspen op een grove rasp.
FOTOREPORTAGE
POLA.
DORA
van
dit
had.
In den eersten nacht van den Stillen Omgang In de hoofdstad trokken weer duizenden Katholieke mannen uit den
lande langs den hMorlschen weg door oud-Amsterdam. De bedevaartgangers in het nachtelijk duister in do
Kalverstraat
de schouders vastgehecht is. Het model is
zeer eenvoudig om zelf te maken. Het heeft
*n paar bustenaden, 'n paar opgestiktc
zakken, 'n rond bontkraagje en een vrij
gladden rok.
We hebben er 3.50 meter Engelsche fan-
tasiestof voor noodlg van 140 cJ4. breed.
De patronen voor beide modellen zijn te
verkrijgen in maten 40 en 42.
De heeren Ir.
De Kok en
Schmidt Crans
zijn Zondag
van hun re
tourvlucht met
hunsportvlieg-
tuig naar Ned.
Indië behouden
op het vlieg-
veldYpenburg
teruggekeerd
waarbij
elke
Men haakt met tamelijk dik perlé
ren en met ’n stalen haaknaald no. 3-
Eerst haakt men 10 losse steken, sluit
die tot een ringetje eu haakt in dien ring
30 stokjes. Voor het eerste stokje van ei
ken toer haakt men 3 losse st. Men neemt
steeds beide lussen der steken op.
2de Toer: telkens 4 stokjes haken op 4
stokjes en 2 stokjes in elk 5de stokje. Het
werk wordt op deze manier In zessen ver
deeld.
Nu haakt men nog 9 toeren
men telkens 1 st. meerdert boven
meerdering van den vorigen toer.
12de Toer: Boven elke meerdering
den vorigen toer 2 st. meerderen.
Dezen toer herhaalt men 3 keer, dus tot
I
Van dlle op deze bladzijde voor
komende genummerde modellen,
die aan het mode-album ..Winter-
weelde" ontleend zijn, kunnen bij
het Patronenkantoor ..Panora".
I
voudlge wandcontactdoos, zeer practisch,
doordat het dubbelstekker-systeem komt
te vervallen. De contactdoos is speciaal ge
construeerd, zoodat heet worden uitgeslo
ten Is.
Vervolgens op flg. 7 een keuken-wceg-
Een reusachUg model van een men-
•chelijk oor op de tentoonstelling,.De
Mensch* welke in den Haagschen
dierentuin wordt gehouden
X Is lang niet zoo gemakkelijk als het
wel lijkt een geschikt tolletje voor de bak-
vlsch te vinden.
In de magazijnen raadt de verkoopster
meestal aan, een kleine damesmaat te ne
men en al Is het dan goed van maat, het
model is dikwijls veel te eigenwijs voor
onze groote veertienjarige dochters. Een
kinderlijk tintje mogen ze toch nog wel
hebben.
De twee hier afgebeelde mantelpakjes
voldoen geheel aan deze elschen.
Flg. 196 a is gemaakt van effen stof en
versierd met een platten bontkraag en
kleine manchetten. De raglan-mouwen
loopen naar onderen een beetje wijd uit.
De rug Is heelemaal ruim en van voren zien
we alleen een klein ceintuurtje, dat door
gehaald wordt, waardoor de ruimte op haar
plaats blijft zitten. De mantel sluit met
drie groote knoopen. De rok bestaat uit
twee banen.
We hebben er 2.75 meter stof voor noo
dlg. Flg. 201 a heeft een pelerine, die over
EL i I
De tpsi voor den lendenwedstrijd Nederland Zwitserland In het stadion te
Amsterdam. Links Puck van Heel; geheel rechts de Zwltsersche aanvoerder
Op fig. 1 ziet u het nieuwe gasfornuis
met aansteekbeveiliglng. Met deze beveili
ging kan er nooit onverbrand gas naar
buiten stroomen.
Heeftmen b.v. vergeten de kraan dicht
te draaien, of zijn de kinderen er aan ge
weest, het kan geen gevaar, want brandt
de aansteekvlam niet, dan ontsteken ook
de branders niet.
Het nieuwe fornuis is geconstrueerd met
één aansteekvlammetje, evenals men
bij warmwaterapparaten sinds lang
Den geheelen dag blijft dit vlammetje bran
den, terwijl men slechts de kraan van
den brander, die men wenscht te gebrui
ken, opendraalt, om deze te doen ontste-
afgewerkt. Langs den bovenkant haakt men
in elk stokje 2 vaste steken.
2de Toer: telkens 1 vaste, 3 losse, 1 over
slaan, 1 vaste, 3 losse, enz.
Langs den onderkant haakt men eerst
in elk stokje 2 vaste steken en daarna nog
ongeveer 12 toeren vaste steken.
Voor de sluiting aan den achterkant
neemt men 2 keer 7 cld. knoopsgaten
elastiek met 4 knoopjes. Voor de bretels
heeft men ongeveer 90 c.M. bretellenlint
noodlg.