I f I Bakvischkleeding Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Plaats dan een „Omroeper” voor 80.000 gezinnen Gehaakte buste houder RAUWKOST Roode koolsla Witte koolsla Warme koolsla s. Weet U It’ MAANDAG 8 MAART 1937 O! UIT DE KEUKEN w A. K -P. op. bovenkant nog sla-olie, 3 lepel zout. n« lo til ki dat men visschen gemakkelijk van schub ben kan ontdoen, door ze even in heet wa ter te doopen? de ov ve en da Wc tii te 1 bu 1 v b n h zi di vi ïs ul n< rr. P< h< ■ai le dat men ruiten ondoorzlchtbaar kan maken door een oplossing van zout in licht bier? duurzamer is een oplossing van was in ter- petijnolle (altijd hiervoor een penseel ge bruiken). I I Men neemt hiervoor dezelfde ingrediënten als voor witte koolsla en voegt daarbij nog 1 of 2 zure appelen, die men schilt, van de klokhuizen ontdoet en fijn raspt of snip pert. In plaats van 3 neemt men dan 2 lepels azijn of citroensap en men gebruikt geen mosterd. op voor en Nassauptetn 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 50 ets. voor complets. 35 ets. voor mantels en japonnen, en 20 ets. voor rokken, kleine avondjas] es en kinderkleeding. Voor toezending per post, ook bij bestelling aan de agenten, 10 ets. extra. makkelijk schoon te houden. Kleine hoe veelheden van enkele grammen tot meer dere ponden kan men nauwkeurig op deze schaal afwegen. Ten laatste: het draaibare serveerbord is practischer dan vorige uitvoeringen, omdat de rand afneembaar Is. waardoor het glas vrijkomt, zoodat men tevens het kan ten kleedje kan wegnemen om te wasschen of wanneer u een papieren kleedje ge bruikt, om dit te vernieuwen. In verschil lende kleuren kan men de serveerborden verkrijgen. Voor een slank figuur zijn deze toeren voldoende. Voor zwaardere figuren worden, op dezelfde wijze, een of meer toeren bij- gehaakt, tot de vereischte grootte Is ver kregen. Daarna haakt men, langs een der rechte kanten, op 20 a 24 steken, 3 toeren stokjes, naar het midden toe. Aan den tegenover- gestelden kant haakt men, op hetzelfde aantal steken, 14 toeren stokjes, waarbij men In eiken toer 1 stokje mindert. Op de overgebleven steken haakt men dan nog 18 of meer toeren stokjes tot aan de slui ting van achteren. Hiermee is een helft van den bustehou der klaar. De tweede helft haakt men op dezelfde wijze, waarna men beide helften van voren, in het midden, aan elkaar haakt. Daarvoor werkt men in het eerste deel telkens: 1 stokje, 3 losse, 2 overslaan, 1 stokje, 3 losse, enz- In de tweede helft haakt men telkens: 1 stokje, 1 losse, 1 vas te in de 3 losse van de eerste helft, 1 losse, 1 stokje enz. Nu worden onder- en zouden we eerst eens kunnen opdienen bij wijze van overgang. Men overgiet hiervoor de geraspte kool met kokend water, waarin men ze even laat staan. Intusschen bakt men, in de koekepan, 1 ons vet spek in kleine dobbelsteentjes gesneden. Men voegt daar ”n fijn gesnipperd uitje bij dat men even licht bruin laat worden en roert er dan 3 eetlepels azijn door, 1 theelepeltje zout, ‘n snuifje peper en 1 A 2 theelepels Maggi-aroma. De warme kool drukt men vlug uit in een vergiet en werkt dan de warme speksaus er flink doorheen. Men rekent bij ongeveer 1 pond witte kool, 1 uitje of preitje, 4 le] lepels azijn of citroensap, 1 1 theelepel mosterd en 2 theelepels Mag- gi’s aroma. De kool wordt schoongemaakt en zéér fijn gesnipperd of geraspt; het uitje wordt fijn gesnipperd en door de kool geroerd. Mosterd en zout roert men door elkaar, waarna men er olie en azijn of citroensap en de aroma goed doorheen mengt. Dit sausje giet men over de kool en mengt er die flink doorheen met *n houten lepel waarbij men de kool eenigszins kneust. welke hangend en staand gebruikt kunnen worden. Op 4 een practlsche 60 mlnuten-wekker. Men draalt het uurwerk een vollen slag en zet dan op den tijd terug welken men wenscht. De moderne snelkoker van naadloos getrokken staal, onverwoestbaar mate riaal, wordt geleverd met een droogkook- bevelllglng, waardoor de electr. stroom wordt uitgeschakeld, wanneer de vloeistof in den koker verkookt is. Flg. 6. De nieuwste goedgekeurde drle- nlet noodlg. Dit aansteken geldt ook voor de ovenbranders. Een spiegeltje Is aange bracht om deze branders te controleeren. Wanneer er bij dit fornuis een kraan open staat, ontsnapt er geen gas, maar de bran der gaat branden. Maar, vraagt u zich af, wanneer nu die aansteekvlam uitgaat, ontsnapt er dan geen gas? Hierin is nu juist weer voorzien door een nuttig uitgedacht instrument nl een z.g. Bosch-beveiliging; zoodra de aansteekvlam uitgaat wordt een membraam (d± aen be weegbare plaat) in beweging gebracht, waaraan een gasventiel is bevestigd. Dit gasventiel wordt in de gastoevoerleidlng geduwd en sluit zoodoende allen gastoevoer naar het fornuis af. Alle kranen zouden nu open kunnen staan, er treedt geen onver brand gas naar buiten. De aansteekbran- der in *t midden van X fornuis aangebracht, kan nuttig gebruikt worden voor het warm houden van spijzen, koffie, thee, enz. Afbeeldingen 2 en 3 laten u moderne thermometers voor ijskast en oven zien. Meer en meer gaan er stemmen de wenschelijkheid van rauw fruit rauwe groenten voor onze voeding. Over het algemeen nu eten we in den zomer wel voldoende sla, maar In den winter lijkt het voor de huisvrouw niet zoo gemakkelijk om de groente in dezen vorm op te disschen. Toch kunnen we, ook zon der kropsla, komkommer of tomaten, wel van de gewone wintergroenten een smakelijk slaatje klaar maken. En wil ze er bij de huisgenooten nog niet zoo grif in men moet sommige spijzen eerst lééren eten laten wij zoo’n slaatje dan eerst eens opdienen als ’n frlssche toegift, bij bruine of witte boonen of bij gekookte visch bijv. Duur hoeft deze toegift niet te wezen, want men heeft er minder groente voor noodlg dan wanneer men ze kookt, om dat ze niet slinkt en er geen voed in gs- waarde mét het kooknat «verloren gaat- Een heel smakelijke sla kan men be reiden van het binnenste gele gedeelte van andijvie, terwijl men de rest ervan kan stoven. Witte en roode kool leent zich echter ook uitstekend voor sla, indien men er maar voor zorgt, dat de kool zéér fijn gesnip perd wordt dit geldt trouwens ook voor andijvlesla! Beter nog Is het de kool te raspen op een grove rasp. FOTOREPORTAGE POLA. DORA van dit had. In den eersten nacht van den Stillen Omgang In de hoofdstad trokken weer duizenden Katholieke mannen uit den lande langs den hMorlschen weg door oud-Amsterdam. De bedevaartgangers in het nachtelijk duister in do Kalverstraat de schouders vastgehecht is. Het model is zeer eenvoudig om zelf te maken. Het heeft *n paar bustenaden, 'n paar opgestiktc zakken, 'n rond bontkraagje en een vrij gladden rok. We hebben er 3.50 meter Engelsche fan- tasiestof voor noodlg van 140 cJ4. breed. De patronen voor beide modellen zijn te verkrijgen in maten 40 en 42. De heeren Ir. De Kok en Schmidt Crans zijn Zondag van hun re tourvlucht met hunsportvlieg- tuig naar Ned. Indië behouden op het vlieg- veldYpenburg teruggekeerd waarbij elke Men haakt met tamelijk dik perlé ren en met ’n stalen haaknaald no. 3- Eerst haakt men 10 losse steken, sluit die tot een ringetje eu haakt in dien ring 30 stokjes. Voor het eerste stokje van ei ken toer haakt men 3 losse st. Men neemt steeds beide lussen der steken op. 2de Toer: telkens 4 stokjes haken op 4 stokjes en 2 stokjes in elk 5de stokje. Het werk wordt op deze manier In zessen ver deeld. Nu haakt men nog 9 toeren men telkens 1 st. meerdert boven meerdering van den vorigen toer. 12de Toer: Boven elke meerdering den vorigen toer 2 st. meerderen. Dezen toer herhaalt men 3 keer, dus tot I Van dlle op deze bladzijde voor komende genummerde modellen, die aan het mode-album ..Winter- weelde" ontleend zijn, kunnen bij het Patronenkantoor ..Panora". I voudlge wandcontactdoos, zeer practisch, doordat het dubbelstekker-systeem komt te vervallen. De contactdoos is speciaal ge construeerd, zoodat heet worden uitgeslo ten Is. Vervolgens op flg. 7 een keuken-wceg- Een reusachUg model van een men- •chelijk oor op de tentoonstelling,.De Mensch* welke in den Haagschen dierentuin wordt gehouden X Is lang niet zoo gemakkelijk als het wel lijkt een geschikt tolletje voor de bak- vlsch te vinden. In de magazijnen raadt de verkoopster meestal aan, een kleine damesmaat te ne men en al Is het dan goed van maat, het model is dikwijls veel te eigenwijs voor onze groote veertienjarige dochters. Een kinderlijk tintje mogen ze toch nog wel hebben. De twee hier afgebeelde mantelpakjes voldoen geheel aan deze elschen. Flg. 196 a is gemaakt van effen stof en versierd met een platten bontkraag en kleine manchetten. De raglan-mouwen loopen naar onderen een beetje wijd uit. De rug Is heelemaal ruim en van voren zien we alleen een klein ceintuurtje, dat door gehaald wordt, waardoor de ruimte op haar plaats blijft zitten. De mantel sluit met drie groote knoopen. De rok bestaat uit twee banen. We hebben er 2.75 meter stof voor noo dlg. Flg. 201 a heeft een pelerine, die over EL i I De tpsi voor den lendenwedstrijd Nederland Zwitserland In het stadion te Amsterdam. Links Puck van Heel; geheel rechts de Zwltsersche aanvoerder Op fig. 1 ziet u het nieuwe gasfornuis met aansteekbeveiliglng. Met deze beveili ging kan er nooit onverbrand gas naar buiten stroomen. Heeftmen b.v. vergeten de kraan dicht te draaien, of zijn de kinderen er aan ge weest, het kan geen gevaar, want brandt de aansteekvlam niet, dan ontsteken ook de branders niet. Het nieuwe fornuis is geconstrueerd met één aansteekvlammetje, evenals men bij warmwaterapparaten sinds lang Den geheelen dag blijft dit vlammetje bran den, terwijl men slechts de kraan van den brander, die men wenscht te gebrui ken, opendraalt, om deze te doen ontste- afgewerkt. Langs den bovenkant haakt men in elk stokje 2 vaste steken. 2de Toer: telkens 1 vaste, 3 losse, 1 over slaan, 1 vaste, 3 losse, enz. Langs den onderkant haakt men eerst in elk stokje 2 vaste steken en daarna nog ongeveer 12 toeren vaste steken. Voor de sluiting aan den achterkant neemt men 2 keer 7 cld. knoopsgaten elastiek met 4 knoopjes. Voor de bretels heeft men ongeveer 90 c.M. bretellenlint noodlg.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4