t
D
r
Japonnen voor
jonge meis|es
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
gezinnen
h
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.1
THEE UIT DE SAMOVAR
e
HET MES EN DE.VISCH
f
Stoffen kamerjasje
Gebreid truitje en een
!»W T
0»
5
145
A- K.-P.
,y.
1
I
Leeftijd 10 jaar
J
i
i
I
Hoe vullen we nu onzen
jamvoorraad aan?
C. M.
-
I
«-
a.
i
k
ZcP
I
DORA.
FOTOREPORTAGE
I
-!
i
i
-1
Jeugdige charme op het mandoline-conCours, dat, uHgeschreven door het
mandolinegezelschap .Aeoline’, 2e Paaschdag ie Rotterdam is gehouden
i
i
i
Het instructievaartulg .Prinses Juliana* de Scheepvaart te Amsterdam, dat te Arnheas
vergroot en verbouwd is, Is Zaterdagmorgen in de Amsterdamsche haven teruggekeerd
I
WJ8ET 'U i
....dat ge kunt voorkomen dat slaolie dik
wordt door een weinig zout In de flesch te
doen*
e
slaan voor den In kijk. Den mouwnaad
plaatsen we op den zijnaad van de jas. Aan
de lengte van het Jasje knippen we nog 5
c.M. voor zoom.
Hat opstellen van de heimachine op
het terrein aan den hoek Apollolaan
Stadlonweg te Amsterdam, waar het
nieuwe kantoorgebouw van de Rijks-
verzekeringsbank zal verrijzen
Evenals in Engeland, dat er om bekend
staat, wordt ook in Rusland heel wat thee
gedronken, tenminste, voor zoover de toe
standen in het Sovjet-paradjjs het den
menschen nog toestaah thee te koopen.
De manier waarop in Rusland de thee
gezet wordt, is echter heel verschillend van
de manier die wij hier in West-Europa
kennen; ze wordt er namelijk overal gezet
in de samovar: een grooten buikigen ketel,
waardoor een „schoorsteen” loopt van on
der naar boven. Deze buis is geheel gevuld
met houtskool, die beneden aangestoken
wordt. Daardoor moet het water in den
ketel warm gehouden worden, dat door een
kraantje afgetapt kan worden» De „schoor
steen" is aan den bovenkant afgesloten door
een klein potje dat gevuld is met thee, en
waarbij enkele druppels water gegoten
worden, zoodat in *t kleine potje een thee-
extract gefabriceerd wordt. Wil men nu
eén kop thee hebben, dan schenkt men
enkele druppels thee-extract uit het kleine
potje in een kopje, en vult dit bij met warm
water door het kraantje open te draaien.
Zoo heeft men door loopend voldoende thee,
en de samovar staat in het Russische
huisgezin dan ook den geheelen dag klaar.
ese twee eenvoudige japonnetjes zijn
niet alleen heel geschikt als sport-
kleeding, maar ook als ochtend-,
huls- en kantoordracht. Want het valt niet
te ontkennen, dat de meeste jonge meisjes
er in zoo'n simpel jurkje toch het aardigst
ultzlen.
Fig. 459 is gemaakt van effen of ge
streepte donkere stof. De eenige versiering
bestaat uit tres, dat langs de revers, de zak
ken, de ceintuur tot zelfs langs de armsgaten
Is aangebracht. In het halsdecolleté wordt
eén bijpassende cravatte gedragen.
Benoodlgde stof 2.75 M. van 1.40 c.M.
breed. Het patroon is te verkrijgen in de
maten 40, 42, 44 en 46.
Fig. 469 heeft van voren twee ingestikte
biezen, die als zoom van ’t schootje door-
loopen. Ook op den rok is deze zelfde ver
siering aangebracht. Het ronde kraagje
en die manchetten zijn van *n afstekende
kleur. We hebben voor deze jurk 4 Meter
stof noodig en het patroon is te verkrijgen
lu de maten 42, 44 en 46. POLA
ff»
r-*>
het schoudertje worden hier echter, in
plaats van 12, 16 st. afgekant en later weer
bij opgezet.
De schoudertjes worden voor de helft
dicht genaaid, eer het breiwerk onder een
vochtigen doek gestreken wordt. Daarna
naait men de zijnaden dicht en men naait
*n paar knoopjes en lusjes aan voor de
schoudersluitingen. Langs het halsje haakt
men *n toertje vaste steken.
/J
I
I
I
Op verzoek geven we hier eenige recepten
van smakelijke jams, die in dezen tijd van
het jaar voordeelig te bereiden zijn.
Op Waalsdorp te den Haag zijn gedurende de Paaschdagen
hockeywedstrijden gehouden, waaraan verschillende buiten-
landsche clubs deelnamen. Dat het er somstijds -heet*
toeging, bewijst bovenstaande toto
Van de op deze bladzijde voor
komende genummerde mo
dellen, die aan het mode-album
„Zomerpracht" ontleend zijn, kun
nen bij het Patronenkantoor
.Panora”, Nassauplein 1, Haarlem,
patronen besteld worden tegen den
prijs van 50 ets. voor complets,
35 ets. voor mantels en japonnen,
en 2Q^_gts. voor rokken, kleine
avondjasjes en kinderkleeding. Voor
toezending per post, ook bij bestel
ling aan de agenten, 10 ets. extra.
<1
Bovenwijdte 88 cM., schouderbreedte 11
cM., lengte midden vóór 95 c.M., mouw-
lengte 52 cM.
Benoodigd 2.75 Meter stof van 80 C.M.
breed, 3 knoopen, 2.50 M. koord.
We vouwen de stof dubbel en leggen het
vóór- en rugpand onder elkander op de
stof (midden achter aan de vouw). Naast
het voorpand knippen we de zakken, naast
het rugpand den onder- en bovenkraag, dan
hebben we nog een hoogte voor de mouwen
over. Aan het voorpand is een overslag van
4 cJd. aangeknipt en daarbij nog 5 c.M.
voor dekking. Den kraag maken we van
dubbel stof en we werken dezen aan den bui
tenkant af met een gedraaid koord. Op de
mouwen zetten we het koord in model, zoo
als op de teekening staat aangegeven. Aan
de lengte van de mouw knippen we nog
5 cM. aan om naar binnen te kunnen
Het broekje. 76 steken opzetten en een
boord breien van 2 r., 2 aver. Na 5 toeren
breit men ’n gaatjestoer (2 r., 2 aver, sa-
menbr., draad om de naald slaan). Daarna
nog 10 toeren 2 r., 2 aver, en vervolgens,
enkel r. Men breit nu eerst 'n bodempje
aldus: 52 st. breien, r. breien, het werk
omkeeren, 28 st. breien, het werk omkeeren,
33 st. breien, omkeeren, 38 st. breien, enz.
Men breit telkens 5 st. meer tot men alle
steken heeft gebreid. Daarna breit men 68
toeren (34 ribbels) tot aan het kruisje.
Men breit dan 38 st., 1 lus opnemen, die
men omkeert eer men ze breit, ter voor
koming van ’n gaatje, en breit de overige
38 st. van de naald. 1 toer overbreien. Vol
gende toer: 38 st. breien, 1 st. opnemen, 1
st. breien, 1 opnemen, 38 st. breien, 1 toer
overbreien. Zoo gaat men door met meer
deren tot men tusschen de 2 meerderingen
25 st. voor het kruisje heeft. Daarna breit
men nog 1 toer over. Volgende toer: 38 st.
breien, 25 st. van *t kruisje losjes afkanten,
38 st. breien, op deze 38 st. breit men nu
nog 6 toeren 1 r., 1 aver, voor ‘n pijpje. Los
jes afkanten en op de overige 38 st. het
tweede pijpje breien.
Dit is de achterhelft van het broekje. De
voorhelft wordt precies eender gebreid,
echter zonder bodempje.
Het breiwerk wordt, onder *n vochtigen
doek, gestreken eer men de zijnaden dicht
naait. Door den gaatjestoer van den boord
rijgt men 'n passend elastiek.
CORRESPONDENTIE
Mevr. H v. d. M, Zaandam. Hartelijk
dank voor de gezonden patronen voor ge
breide kleedjes I Ik zal er de volgende week
een van opnemen voor onze zieke abonnée
en u zoo spoedig mogelijk de patronen
terugzenden.
Dit truitje wordt dwars gebreid. Men
begint aan het mouwtje, waarvoor 23 steken
worden opgezet.
Eerst breit men 10 toeren r., dus 5 ribbels.
11de toer r.; 12de toer aver.; 13de toer 2 r.
Verder telkens: 2 r. samenbreien, den draad
naar voren halen, 4 r. Op het eind van de
naald: 2 samenbr., draad naar voren, 1 r.
14de toer aver., 15de toer r.
Deze toeren vormen het patroon. Na den
2den ribel van het tweede patroon zet men
75 steken bij op voor het lijfje..Aan den
onderkant daarvan breit men 15 steken
steeds r., zoodat er een rand van ribbels
komt onderlangs. De overige steken breit
men in patroon, dat natuurlijk moet aan
sluiten bij het patroon van het mouwtje.
Als men den ribbelrand, in het geheel, 5
keer heeft gebreid, worden aan den boven
kant 12 st. afgekant voor het schoudertje.
Langs het halsje breit men nu telkens 7 st.
r. voor 'n randje. Men breit zoo de 5 toeren
met gaatj espatroon en dan nog drie keer
het geheele patroon. In den laatsten toer
daarvan 12 st. bij opzetten voor het tweede
schoudertje. Verder breit men alles zooals
bij het eerste gedeelte. In plaats van 75 st.
bij op te zetten voor het lijfje worden nu
echter 75 st. afgekant, wanneer het lijfje
breed genoeg is en breit men het tweede
mouwtje op de overgebleven 23 steken.
Dit is de achterhelft van het truitje. Het
voorpand breit men precies eender. Voor
Er is niets onsmakelijker, dan bij ontbijt
of koffietafel een mes te krijgen, dat een
vischluchtje heeft. Dat is in staat, allen eet
lust weg te nemen. Daarom, wanneer ge
visch gegeten hebt en üw messen en
zoo ge heel mooi tafelgerei gebruikt, bij
voorbeeld Uw zilvergoed zijn daarbij
gebruikt, zorg er dan goed voor bij het
vaten wasschen, dat de messen enz. ter
dege van de vischlucht worden ontdaan.
Een zeer radicaal middel is, de messen een
voudig met het lemmet een nacht in een
pot met asch of aarde te zetten en den
volgenden morgen op de gewone manier
te reinigen, dus: met papier afwrijven en
snel in een sopje wasschen. De heften zoo
kort mogelijk in het sop laten. We kunnen
ze ook op een andere manier behandelen,
die ook voor zilverwerk de aangewezen
weg is nX In zeepsop afwasschen en daar
na boven een rookenden turf houden, om
vervolgens nog eens na te spoelen. Ook
kunnen we zilverwerk na het gewone om-
wasschen in een bak met water zetten en
daarin een kooltje dooven. Ten slotte ook
weer naspoelen. Maar het allerbeste mid
del is: voor visch geen gewone messen te
gebruiken, maar speciale visch messen.
Voor kindje van 3 a 6 maanden
Wortelenjam. Bij 2 pond wortelen
rekent men: 1 pond suiker en het sap met
de afgeraspte schil van 2 citroenen.
De wortelen worden fijn geraspt of ge
malen en met suiker, af geraspte schil en
citroensap, op een zacht vuurtje, onder
voortdurend roeren gekookt tot jam-dlkte.
Abrikozenjam. Bij 1 pond gedroogde
abrikozen rekent men 2 pond witte suiker,
112 schijfjes citroen en het sap van de
overgebleven citroen.
Men zet de gewasschen abrikozen te
weeken in lauw water, dat «ven boven de
vruchten staat en laat ze hierin een nacht
staan. Dan laat men ze koken met het
weekwater en de schijfjes citroen, tot ze
gemakkelijk gekneusd kunnen worden. Men
drukt de abrikozen dan fijn, voegt er de
suiker bij en laat alles op een zacht vuurtje
verkoken tot jamdikte, welk proces men
verhaasten kan door de toevoeging van een
pectine-preparaat, zooals ze in elke dro
gisterij verkrijgbaar zijn.
Als de jam klaar is, roert men er ter
stond het citroensap door.
Oranje-marmelade. Een uitstekende
marmelade maakt men van 12 sinaasappe
len, 3 citroenen, 1% liter water en zooveel
suiker als de vruchten, na het koken, we
gen.
De vruchten worden goed schoon gebor
steld en gewasschen en met IK liter koud
water opgezet. Men laat ze koken tot ze zoo
zacht zijn, dat men er gemakkelijk met een
vork in kan prikken. Dan neemt men ze,
met 'n schuimspaan, uit het vocht, weegt ze
en voegt eenzelfde gewicht aan suiker bij
het nat.
Terwijl men dit zachtjes laat koken snijdt
men de vruchten in vieren, verwijdert zorg
vuldig alle pitten en vezels en doet het
vruchtenvleesch in de suikeroplossing. Dan
ontdoet men de schillen van het wit, snijdt
ze in smalle reepjes en voegt die eveneens
bij het nat.
Nu en dan roerende laat men dan de
marmelade koken tot ze de vereischte dikte
heeft.
Spelmoment
uit den voet
balwedstrijd
P.S.V. Be
Quick om het
kampioen
schap van Ne
derland, welke
2e Paaschdag
te Eindhoven
is gespeeld