t D r Japonnen voor jonge meis|es Zoekt gij betrouwbaar Personeel? gezinnen h Plaats dan een „Omroeper” voor 80.1 THEE UIT DE SAMOVAR e HET MES EN DE.VISCH f Stoffen kamerjasje Gebreid truitje en een !»W T 0» 5 145 A- K.-P. ,y. 1 I Leeftijd 10 jaar J i i I Hoe vullen we nu onzen jamvoorraad aan? C. M. - I «- a. i k ZcP I DORA. FOTOREPORTAGE I -! i i -1 Jeugdige charme op het mandoline-conCours, dat, uHgeschreven door het mandolinegezelschap .Aeoline’, 2e Paaschdag ie Rotterdam is gehouden i i i Het instructievaartulg .Prinses Juliana* de Scheepvaart te Amsterdam, dat te Arnheas vergroot en verbouwd is, Is Zaterdagmorgen in de Amsterdamsche haven teruggekeerd I WJ8ET 'U i ....dat ge kunt voorkomen dat slaolie dik wordt door een weinig zout In de flesch te doen* e slaan voor den In kijk. Den mouwnaad plaatsen we op den zijnaad van de jas. Aan de lengte van het Jasje knippen we nog 5 c.M. voor zoom. Hat opstellen van de heimachine op het terrein aan den hoek Apollolaan Stadlonweg te Amsterdam, waar het nieuwe kantoorgebouw van de Rijks- verzekeringsbank zal verrijzen Evenals in Engeland, dat er om bekend staat, wordt ook in Rusland heel wat thee gedronken, tenminste, voor zoover de toe standen in het Sovjet-paradjjs het den menschen nog toestaah thee te koopen. De manier waarop in Rusland de thee gezet wordt, is echter heel verschillend van de manier die wij hier in West-Europa kennen; ze wordt er namelijk overal gezet in de samovar: een grooten buikigen ketel, waardoor een „schoorsteen” loopt van on der naar boven. Deze buis is geheel gevuld met houtskool, die beneden aangestoken wordt. Daardoor moet het water in den ketel warm gehouden worden, dat door een kraantje afgetapt kan worden» De „schoor steen" is aan den bovenkant afgesloten door een klein potje dat gevuld is met thee, en waarbij enkele druppels water gegoten worden, zoodat in *t kleine potje een thee- extract gefabriceerd wordt. Wil men nu eén kop thee hebben, dan schenkt men enkele druppels thee-extract uit het kleine potje in een kopje, en vult dit bij met warm water door het kraantje open te draaien. Zoo heeft men door loopend voldoende thee, en de samovar staat in het Russische huisgezin dan ook den geheelen dag klaar. ese twee eenvoudige japonnetjes zijn niet alleen heel geschikt als sport- kleeding, maar ook als ochtend-, huls- en kantoordracht. Want het valt niet te ontkennen, dat de meeste jonge meisjes er in zoo'n simpel jurkje toch het aardigst ultzlen. Fig. 459 is gemaakt van effen of ge streepte donkere stof. De eenige versiering bestaat uit tres, dat langs de revers, de zak ken, de ceintuur tot zelfs langs de armsgaten Is aangebracht. In het halsdecolleté wordt eén bijpassende cravatte gedragen. Benoodlgde stof 2.75 M. van 1.40 c.M. breed. Het patroon is te verkrijgen in de maten 40, 42, 44 en 46. Fig. 469 heeft van voren twee ingestikte biezen, die als zoom van ’t schootje door- loopen. Ook op den rok is deze zelfde ver siering aangebracht. Het ronde kraagje en die manchetten zijn van *n afstekende kleur. We hebben voor deze jurk 4 Meter stof noodig en het patroon is te verkrijgen lu de maten 42, 44 en 46. POLA ff» r-*> het schoudertje worden hier echter, in plaats van 12, 16 st. afgekant en later weer bij opgezet. De schoudertjes worden voor de helft dicht genaaid, eer het breiwerk onder een vochtigen doek gestreken wordt. Daarna naait men de zijnaden dicht en men naait *n paar knoopjes en lusjes aan voor de schoudersluitingen. Langs het halsje haakt men *n toertje vaste steken. /J I I I Op verzoek geven we hier eenige recepten van smakelijke jams, die in dezen tijd van het jaar voordeelig te bereiden zijn. Op Waalsdorp te den Haag zijn gedurende de Paaschdagen hockeywedstrijden gehouden, waaraan verschillende buiten- landsche clubs deelnamen. Dat het er somstijds -heet* toeging, bewijst bovenstaande toto Van de op deze bladzijde voor komende genummerde mo dellen, die aan het mode-album „Zomerpracht" ontleend zijn, kun nen bij het Patronenkantoor .Panora”, Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 50 ets. voor complets, 35 ets. voor mantels en japonnen, en 2Q^_gts. voor rokken, kleine avondjasjes en kinderkleeding. Voor toezending per post, ook bij bestel ling aan de agenten, 10 ets. extra. <1 Bovenwijdte 88 cM., schouderbreedte 11 cM., lengte midden vóór 95 c.M., mouw- lengte 52 cM. Benoodigd 2.75 Meter stof van 80 C.M. breed, 3 knoopen, 2.50 M. koord. We vouwen de stof dubbel en leggen het vóór- en rugpand onder elkander op de stof (midden achter aan de vouw). Naast het voorpand knippen we de zakken, naast het rugpand den onder- en bovenkraag, dan hebben we nog een hoogte voor de mouwen over. Aan het voorpand is een overslag van 4 cJd. aangeknipt en daarbij nog 5 c.M. voor dekking. Den kraag maken we van dubbel stof en we werken dezen aan den bui tenkant af met een gedraaid koord. Op de mouwen zetten we het koord in model, zoo als op de teekening staat aangegeven. Aan de lengte van de mouw knippen we nog 5 cM. aan om naar binnen te kunnen Het broekje. 76 steken opzetten en een boord breien van 2 r., 2 aver. Na 5 toeren breit men ’n gaatjestoer (2 r., 2 aver, sa- menbr., draad om de naald slaan). Daarna nog 10 toeren 2 r., 2 aver, en vervolgens, enkel r. Men breit nu eerst 'n bodempje aldus: 52 st. breien, r. breien, het werk omkeeren, 28 st. breien, het werk omkeeren, 33 st. breien, omkeeren, 38 st. breien, enz. Men breit telkens 5 st. meer tot men alle steken heeft gebreid. Daarna breit men 68 toeren (34 ribbels) tot aan het kruisje. Men breit dan 38 st., 1 lus opnemen, die men omkeert eer men ze breit, ter voor koming van ’n gaatje, en breit de overige 38 st. van de naald. 1 toer overbreien. Vol gende toer: 38 st. breien, 1 st. opnemen, 1 st. breien, 1 opnemen, 38 st. breien, 1 toer overbreien. Zoo gaat men door met meer deren tot men tusschen de 2 meerderingen 25 st. voor het kruisje heeft. Daarna breit men nog 1 toer over. Volgende toer: 38 st. breien, 25 st. van *t kruisje losjes afkanten, 38 st. breien, op deze 38 st. breit men nu nog 6 toeren 1 r., 1 aver, voor ‘n pijpje. Los jes afkanten en op de overige 38 st. het tweede pijpje breien. Dit is de achterhelft van het broekje. De voorhelft wordt precies eender gebreid, echter zonder bodempje. Het breiwerk wordt, onder *n vochtigen doek, gestreken eer men de zijnaden dicht naait. Door den gaatjestoer van den boord rijgt men 'n passend elastiek. CORRESPONDENTIE Mevr. H v. d. M, Zaandam. Hartelijk dank voor de gezonden patronen voor ge breide kleedjes I Ik zal er de volgende week een van opnemen voor onze zieke abonnée en u zoo spoedig mogelijk de patronen terugzenden. Dit truitje wordt dwars gebreid. Men begint aan het mouwtje, waarvoor 23 steken worden opgezet. Eerst breit men 10 toeren r., dus 5 ribbels. 11de toer r.; 12de toer aver.; 13de toer 2 r. Verder telkens: 2 r. samenbreien, den draad naar voren halen, 4 r. Op het eind van de naald: 2 samenbr., draad naar voren, 1 r. 14de toer aver., 15de toer r. Deze toeren vormen het patroon. Na den 2den ribel van het tweede patroon zet men 75 steken bij op voor het lijfje..Aan den onderkant daarvan breit men 15 steken steeds r., zoodat er een rand van ribbels komt onderlangs. De overige steken breit men in patroon, dat natuurlijk moet aan sluiten bij het patroon van het mouwtje. Als men den ribbelrand, in het geheel, 5 keer heeft gebreid, worden aan den boven kant 12 st. afgekant voor het schoudertje. Langs het halsje breit men nu telkens 7 st. r. voor 'n randje. Men breit zoo de 5 toeren met gaatj espatroon en dan nog drie keer het geheele patroon. In den laatsten toer daarvan 12 st. bij opzetten voor het tweede schoudertje. Verder breit men alles zooals bij het eerste gedeelte. In plaats van 75 st. bij op te zetten voor het lijfje worden nu echter 75 st. afgekant, wanneer het lijfje breed genoeg is en breit men het tweede mouwtje op de overgebleven 23 steken. Dit is de achterhelft van het truitje. Het voorpand breit men precies eender. Voor Er is niets onsmakelijker, dan bij ontbijt of koffietafel een mes te krijgen, dat een vischluchtje heeft. Dat is in staat, allen eet lust weg te nemen. Daarom, wanneer ge visch gegeten hebt en üw messen en zoo ge heel mooi tafelgerei gebruikt, bij voorbeeld Uw zilvergoed zijn daarbij gebruikt, zorg er dan goed voor bij het vaten wasschen, dat de messen enz. ter dege van de vischlucht worden ontdaan. Een zeer radicaal middel is, de messen een voudig met het lemmet een nacht in een pot met asch of aarde te zetten en den volgenden morgen op de gewone manier te reinigen, dus: met papier afwrijven en snel in een sopje wasschen. De heften zoo kort mogelijk in het sop laten. We kunnen ze ook op een andere manier behandelen, die ook voor zilverwerk de aangewezen weg is nX In zeepsop afwasschen en daar na boven een rookenden turf houden, om vervolgens nog eens na te spoelen. Ook kunnen we zilverwerk na het gewone om- wasschen in een bak met water zetten en daarin een kooltje dooven. Ten slotte ook weer naspoelen. Maar het allerbeste mid del is: voor visch geen gewone messen te gebruiken, maar speciale visch messen. Voor kindje van 3 a 6 maanden Wortelenjam. Bij 2 pond wortelen rekent men: 1 pond suiker en het sap met de afgeraspte schil van 2 citroenen. De wortelen worden fijn geraspt of ge malen en met suiker, af geraspte schil en citroensap, op een zacht vuurtje, onder voortdurend roeren gekookt tot jam-dlkte. Abrikozenjam. Bij 1 pond gedroogde abrikozen rekent men 2 pond witte suiker, 112 schijfjes citroen en het sap van de overgebleven citroen. Men zet de gewasschen abrikozen te weeken in lauw water, dat «ven boven de vruchten staat en laat ze hierin een nacht staan. Dan laat men ze koken met het weekwater en de schijfjes citroen, tot ze gemakkelijk gekneusd kunnen worden. Men drukt de abrikozen dan fijn, voegt er de suiker bij en laat alles op een zacht vuurtje verkoken tot jamdikte, welk proces men verhaasten kan door de toevoeging van een pectine-preparaat, zooals ze in elke dro gisterij verkrijgbaar zijn. Als de jam klaar is, roert men er ter stond het citroensap door. Oranje-marmelade. Een uitstekende marmelade maakt men van 12 sinaasappe len, 3 citroenen, 1% liter water en zooveel suiker als de vruchten, na het koken, we gen. De vruchten worden goed schoon gebor steld en gewasschen en met IK liter koud water opgezet. Men laat ze koken tot ze zoo zacht zijn, dat men er gemakkelijk met een vork in kan prikken. Dan neemt men ze, met 'n schuimspaan, uit het vocht, weegt ze en voegt eenzelfde gewicht aan suiker bij het nat. Terwijl men dit zachtjes laat koken snijdt men de vruchten in vieren, verwijdert zorg vuldig alle pitten en vezels en doet het vruchtenvleesch in de suikeroplossing. Dan ontdoet men de schillen van het wit, snijdt ze in smalle reepjes en voegt die eveneens bij het nat. Nu en dan roerende laat men dan de marmelade koken tot ze de vereischte dikte heeft. Spelmoment uit den voet balwedstrijd P.S.V. Be Quick om het kampioen schap van Ne derland, welke 2e Paaschdag te Eindhoven is gespeeld

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 16