H
KRAAGJE
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
PYAMA
GEBREID JASJE
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
CARNALENCERECHTEN
Voor kinderen van 12-14 jaar
Voor jongens en meisjes van
ongeveer vier jaar
i
C. M.
UIT ONZE KEUKEN
DORA.
0
OP VERZOEK
Pola.
“V 1
toeren
samenbr.
be
Bt<
sk
co
mi
de
de
op
Dl
de
8Q
«e
de
mi
ge
va
he
de
ve
hij
ga
he
di<
de
de
Garnalenragout. Bij 4 ons gepelde gar
nalen rekent men L. kokend water met
2 Maggi's bouillonblokjes, 5 afgestreken le
pels bloem, 2H afgestreken lepel boter, 1
eetlepel gehakte peterselie en 1 el.
Weer verwarmt men roerende de boter
met de bloem, giet er langzamerhand en
voortdurend roerende bouillon en melk bi
en laat bet geheel even koken tot bet een
T T oe dikwijls hebben wij al die aardige,
J""" I Ungeriekraagjes en tulen jabots in
de étalages bewonderd! Maar wit
*n prijsen! Er viel niet aan te denken om
er zoo een te koopen. En wat was er mis
schien maar een klein lapje stof voor noo-
dig, doch „hot model moet betaald worden,”
zei de verkoopster, als we toch den moed
hadden om aóó’n begeerenswaardige ver
siering op ons eenvoudige jurkje te passen.
Ja, het model! Daar hadden we nog niet
aan gedacht. Het zat zoo Ingewikkeld In
elkaar, dat we er ónmogelijk uit wijs kon
den worden.
Nu beeft Panora onze wenschen geraden
en de patronen vervaardigd van een heele
collectie kraagjes en jabots. Er is keuze bij
voor jong en oud, want over 't algemeen
kleedt een jabot de oudere dame beter dan
een bobby-kraag en het jonge meisje zal
baar keuze bij voorkeur op zoo'n kinder
lijke halsversiering laten vallen.
Van al de hier geteekende en genum
merde modellen zijn patronen verkrijgbaar
A 10 cent per stuk.
goed gebonden saus is. Daardoor roert men
de gepelde garnalen en laat die goed warm
worden maar niet koken. Ook de pieterselie
wordt er door geroerd en van het vuur
roert men er ten slotte voorzichtig het goed
geklopte el doorheen.
Deze schotel smaakt uitstekend bij rijst
of macaroni.
Van de op deze bladzijde voor
komende genummerde mo
dellen, die aan het mode-album
„Zomer pracht" ontleend zijn, kun
nen bij het Patronenkantoor
„Panora", Nassauplein 1, Haarlem,
patronen besteld worden tegen den
prijs van SU ets. voor complets,
35 ets. voor mantels en japonnen,
en 20 ets. voor rokken, kleine
avondjasjes en ktnderkleedtng. Voor
toezending per post, ook bij bestel
ling aan de agenten, 10 ets. extra.
af te werken. Voor de afwerking
van voorpanden en bals set men 9 st. op
De Doejoeng de grootste tinbsggermolen ier wereld, gebouwd in
opdracht van de Mijnbouw Mij. .Billiton* to den Haag, is Zaterdag
van de werf der fa. J. en K. Smit te Kinderdijk te water gelaten
Leo Halle werd Zondag bij t*^rQn,n’*n^
door autogrammenjagers bestormd
Garnalenpastei. Bij 4 ons gepielde
garnalen rekent men: 1 d. L. melk of room,
K ons boter, 1 lepel fijn gehakte pieterselie,
1 uitje, 5 eieren, zout, pieper en noot en 1
theelepel Maggi's aroma.
Het uitje wordt zeer fijn gehakt en in de
boter zachtjes gaar gesmoord zonder dat
bet bruin wordt. Men roert daar de melk
door, de pieterselie, de garnalen en 2 goed
geklopte eieren en maakt het mengsel op
smaak af met pieper, zout en noot, waarna
men het overbrengt in een goed met boter
ingesmeerd vuurvast schoteltje. De overige
3 eieren klopt men met de aroma en 'n
weinig zout en giet ze over het garnalen
mengsel. Het schotel je wordt dan, ongeveer
H uur, in een matig warmen oven gezet.
De inhoud moet een goed doorbakken en
stevig samenhangend geheel worden.
Men laat de pastel koud worden, stort «e
op een schotel en dient ze, in plakken ge—
sneden, op.
De bouw van het jacht .Plet Hein", het nationaal huwelijksgeschenk aan het Prinselijk echtpaar, vordert snel. Een
kijkje op de werkzaamheden op de werf te Amsterdam
Een .bloem
bollen marsch*
werd Zondag
door de Win-
delspxirtveree-
niglng .Jan
Passtoors* in
de omgeving
van Haarlem
gehouden
Op verzoek van een onzer lezeressen geef
Ik hierbij eenlge recepten voor de berei
ding van garnalen die over bet algemeen
slechts bij de boterham worden gebruikt,
maar die goed toebereid ook uitstekend bij
het middagmaal kunnen dienen.
Kan men garnalen versch krijgen, en
kookt en pelt men zé zelf, dan behoeven ze
niet gewasschen te worden. Koopt men de
garnalen gepeld, dan wascht men ze in
water met zout.
Ajax behaalde Zondag In den te Amsterdam togen P.S.V. gespieelden wed
strijd om het land^emploenschap een 5 2 overwinning op de Zuidelijke
kampioenen. Een spelmoment
2 maal een hoogte noodig hebben, dan
vouwen we de stof dubbel en leggen vóór-
en rugpand onder elkander op de stof,
midden vóór aan den zelfkant, midden
achter aan de vouw. Naast het rugpand
knippen we de ceintuur. Nu hebben we nog
een stukje over voor kraag en zakken.
Dit model is geschikt voor jongens en
meisjes. Jongens kunnen het jasje zonder
ceintuur dragen en voor hen maken we
het model kraag, waar 2 bij staat. De pya-
ma is te garneeren met effen flanel, waar
van we kraag, zakken, ceintuur en beleggen
op mouwen en broek maken. Door den bo
venkant van de broek kunnen we een
elastlék rijgen op de talllewljdte. We den
ken er vooral om voor naden overal 2 c.M
bij aan te knippen.
Van dit jasje worden rug en voorpanden
aan één stuk gebreid. Men gebruikt er twee
kleuren voor, bijv, beige met donkerblauw
voor de randen van 4-draads wol of on-
verschietbaar katoen.
Beginnend aan den onderkant van den
rug, zet men 88 st. op met de donkere wol
(we zullen zeggen blauw) en men breit 5
cM. 2 r., 2 aver. Dan breekt men de blauwe
wol af en breit verder met beige, eerst 14
dubbele korrelst., dus 2 r., 2 aver.,
om de 2 toeren verspringend. Verder breit
men In trlcotst., dus r. aan den rechter- en
aver, aan den linkerkant. Als het werk, van
het begin gemeten, ongeveer 28 c.M. lang
is, komen de armsgaten. Daarvoor kant
men 4 st. af aan het begin van de eerst
volgende 2 toeren. Daarna breit men, voor
het jasje, weer in dubbelen korrelst. Om
den anderen toer breit men de eerste 2 en
de laatste 2 steken van de naald samen
tot men nog 52 st. overhoudt. Men let er
bij de minderingen en later bij de meerde-
ringen natuurlijk op, dat het patroon goed
blijft.
Na de minderingen breit men nog 28
toeren recht door, in dubbelen korrelst., tot
taille tot
42 c.M.
Benoodlgd 4 M flanel of popeline van
80 c.M. breed; 1 el elastiek, 6 knoopen.
We knippen eerst de broek, waarvoor we
Bovenwijdte 96 c.M., lengte jasje midden
vóór 50 c.M., schouderbreedte 11 cM.,
mouwlengte 50 c.M., lengte broek vanaf
op den voet 98 c.M., pljpwijdte
en men breit aldoor r. Daarbij haalt men
steeds den eersten st. af en men breit den
laatsten in den achterkant van den steek,
om stevige kanten te krijgen. Voor het
voorpand breit men, na 4 toeren, het eerste
knoopsgat aldus: 1 st. afhalen, 2 st. breien.
3 st. afkanten, de naald ultbrelden. In den
daaropvolgenden toer zet men 3 st. bij op
boven de afgekante st. Zoo breit men nog
3 knoopsgaten, ongeveer 5S cM. van el
kaar. Verder breit men recht door tot het
randje lang genoeg is. Dan naait men het
langs voorkant en hals.
Voor het afwerken vap de zakjesopenln-
gen breit men 'n randje op 6 st. op dezelf
de wijze en naait het aan de opgezette
steken.
Men naait de mouwen aan, zoomt de
achterkanten van de zakjes netjes tegen
en strijkt het breiwerk zorgvuldig ouder
‘n vochtlgen doek. Daarna worden de
mouw en zijnaden dichtgenaaid en de
knoopen aangezet.
Garnalensoep. Bij een L. water rekent
men hiervoor: 1 ons gepelde garnalen, 5
afgestreken lepels bloem, 2'A afgestreken
lepels boter, 1 dX>. melk, l eetlepel gehakte
peterselie en 4 bouillonblokjes.
Men overgiet de bouillonblokjes met het
kokende water en verwarmt, roerende boven
een klein vuurtje, de boter met de bloem.
Daarbij roert men, langzamerhand, de
bouillon en daarna de melk en men laat de
soep 'n paar minuten doorkoken. Dan roert
men er de garnalen door en de peterselie en
brengt ze over in de soepterrien, waarin
men, zoo men wil, eerst nog *n eitje kan
kloppen.
Bij de soep presenteert men blokjes ot
reepjes gebakken brood.
deze 18 st. breit men nu het linker voor
pand. Men breit eerst nog 2 toeren in pa
troon. In den daarop volgenden toer meer-
dert men 1 st. aan het einde van de naald
(aan den kant van den hals) door 2 st. te
breien in den laatsten st. In den 4den toer
daarna meerdert men op dezelfde manier
en verder nog 4 keer in eiken 6den toer,
zoodat men dan dus 6 keer gemeerderd
heeft aan den kant van den hals en er 24
st. op de naald staan. Men breit daarna
nog 3 toeren zonder meerderen. Nu meer
dert men 1 st. aan den kant van het arms
gat
toer, terwijl men aan den voorkant blijft
meerderen in eiken 6den toer. Na de laat
ste meerdering voor 't armsgat breit men
nog 1 toer en zet daarna, aan den kant
van het armsgat, 4 st. bij. Men heeft dan.
na de meerdering aan den voor kant, 34
st. op de naald.
Beginnend aan den rechterkant van het
werk, breit men nu verder in trlcotst.,
zonder meerderen, nog 17 X cM eindigend
met een r. toer. Dan maakt men de opening
voor een zakje. Men breit 7 st. aver., steekt
de volgende 16 st. op *n hulpnaald, zet
16 st. op en breit de overige st. aver.
Nu breit men verder In trlcotst., tot dit
gedeelte even lang is als bij den rug, breit
dan 16 toeren in dubbelen korrelst. en tot
slot nog 5 c.M. 2 r., 2 aver., met blauw af
kanten.
Op de 16 st., die voor het zakje apart ge
houden werden, breit men nu ongeveer 5
cM., in trlcotst. afkanten.
Beginnend aan den kant van den hals
breit men op dezelfde manier het rechter
voorpand, natuurlijk tegenovergesteld aan
het linker.
De mouwen. Met beige 24 st. opzetten
Men breit in trlcotst. en meerdert 1 st.
aan eiken kant van de naald in eiken toer,
in het geheel 10 keer. Dan zet men, aan
het einde van de eerstvolgende 2 toeren, 4
st. bij op. Verder mindert men, in eiken
6den toer, 1 st. aan, weerskanten van de
naald, tot men nog 44 st. overhoudt. Dan
breit men recht door, tot het werk, aan
den onderkant van de mouw, 16 cM. lang
is. Men eindigt met *n aver, toer en breit
nog 12 toeren In dubbelen korrelst.
Volgende toer: telkens 3 st. breien en 2
st. samenbr. Dan breekt men de beige
kleur af en men breit, met biauw, voor de
manchet. 5 cM. 2 r, 2 aver.
Nu breit men, met blauw, nog *n randje
aan den hals. Dan breit men, aan den reeh- om voorpanden en hals en de zakjesope-
terkant van het werk, 18 st., kant 16 st. af nlngen
voor den hals en breit de overige 18 si. Op
FOTOREPORTAGE
rl
Zj
F
T
‘Bl
b
ei
el
tr
n
h
VI
b<
<9
D
D
di
d«
Ik
ui
CS
Al
de
c
P
I I