H KRAAGJE Zoekt gij betrouwbaar Personeel? PYAMA GEBREID JASJE Plaats dan een „Omroeper” gezinnen CARNALENCERECHTEN Voor kinderen van 12-14 jaar Voor jongens en meisjes van ongeveer vier jaar i C. M. UIT ONZE KEUKEN DORA. 0 OP VERZOEK Pola. “V 1 toeren samenbr. be Bt< sk co mi de de op Dl de 8Q «e de mi ge va he de ve hij ga he di< de de Garnalenragout. Bij 4 ons gepelde gar nalen rekent men L. kokend water met 2 Maggi's bouillonblokjes, 5 afgestreken le pels bloem, 2H afgestreken lepel boter, 1 eetlepel gehakte peterselie en 1 el. Weer verwarmt men roerende de boter met de bloem, giet er langzamerhand en voortdurend roerende bouillon en melk bi en laat bet geheel even koken tot bet een T T oe dikwijls hebben wij al die aardige, J""" I Ungeriekraagjes en tulen jabots in de étalages bewonderd! Maar wit *n prijsen! Er viel niet aan te denken om er zoo een te koopen. En wat was er mis schien maar een klein lapje stof voor noo- dig, doch „hot model moet betaald worden,” zei de verkoopster, als we toch den moed hadden om aóó’n begeerenswaardige ver siering op ons eenvoudige jurkje te passen. Ja, het model! Daar hadden we nog niet aan gedacht. Het zat zoo Ingewikkeld In elkaar, dat we er ónmogelijk uit wijs kon den worden. Nu beeft Panora onze wenschen geraden en de patronen vervaardigd van een heele collectie kraagjes en jabots. Er is keuze bij voor jong en oud, want over 't algemeen kleedt een jabot de oudere dame beter dan een bobby-kraag en het jonge meisje zal baar keuze bij voorkeur op zoo'n kinder lijke halsversiering laten vallen. Van al de hier geteekende en genum merde modellen zijn patronen verkrijgbaar A 10 cent per stuk. goed gebonden saus is. Daardoor roert men de gepelde garnalen en laat die goed warm worden maar niet koken. Ook de pieterselie wordt er door geroerd en van het vuur roert men er ten slotte voorzichtig het goed geklopte el doorheen. Deze schotel smaakt uitstekend bij rijst of macaroni. Van de op deze bladzijde voor komende genummerde mo dellen, die aan het mode-album „Zomer pracht" ontleend zijn, kun nen bij het Patronenkantoor „Panora", Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van SU ets. voor complets, 35 ets. voor mantels en japonnen, en 20 ets. voor rokken, kleine avondjasjes en ktnderkleedtng. Voor toezending per post, ook bij bestel ling aan de agenten, 10 ets. extra. af te werken. Voor de afwerking van voorpanden en bals set men 9 st. op De Doejoeng de grootste tinbsggermolen ier wereld, gebouwd in opdracht van de Mijnbouw Mij. .Billiton* to den Haag, is Zaterdag van de werf der fa. J. en K. Smit te Kinderdijk te water gelaten Leo Halle werd Zondag bij t*^rQn,n’*n^ door autogrammenjagers bestormd Garnalenpastei. Bij 4 ons gepielde garnalen rekent men: 1 d. L. melk of room, K ons boter, 1 lepel fijn gehakte pieterselie, 1 uitje, 5 eieren, zout, pieper en noot en 1 theelepel Maggi's aroma. Het uitje wordt zeer fijn gehakt en in de boter zachtjes gaar gesmoord zonder dat bet bruin wordt. Men roert daar de melk door, de pieterselie, de garnalen en 2 goed geklopte eieren en maakt het mengsel op smaak af met pieper, zout en noot, waarna men het overbrengt in een goed met boter ingesmeerd vuurvast schoteltje. De overige 3 eieren klopt men met de aroma en 'n weinig zout en giet ze over het garnalen mengsel. Het schotel je wordt dan, ongeveer H uur, in een matig warmen oven gezet. De inhoud moet een goed doorbakken en stevig samenhangend geheel worden. Men laat de pastel koud worden, stort «e op een schotel en dient ze, in plakken ge— sneden, op. De bouw van het jacht .Plet Hein", het nationaal huwelijksgeschenk aan het Prinselijk echtpaar, vordert snel. Een kijkje op de werkzaamheden op de werf te Amsterdam Een .bloem bollen marsch* werd Zondag door de Win- delspxirtveree- niglng .Jan Passtoors* in de omgeving van Haarlem gehouden Op verzoek van een onzer lezeressen geef Ik hierbij eenlge recepten voor de berei ding van garnalen die over bet algemeen slechts bij de boterham worden gebruikt, maar die goed toebereid ook uitstekend bij het middagmaal kunnen dienen. Kan men garnalen versch krijgen, en kookt en pelt men zé zelf, dan behoeven ze niet gewasschen te worden. Koopt men de garnalen gepeld, dan wascht men ze in water met zout. Ajax behaalde Zondag In den te Amsterdam togen P.S.V. gespieelden wed strijd om het land^emploenschap een 5 2 overwinning op de Zuidelijke kampioenen. Een spelmoment 2 maal een hoogte noodig hebben, dan vouwen we de stof dubbel en leggen vóór- en rugpand onder elkander op de stof, midden vóór aan den zelfkant, midden achter aan de vouw. Naast het rugpand knippen we de ceintuur. Nu hebben we nog een stukje over voor kraag en zakken. Dit model is geschikt voor jongens en meisjes. Jongens kunnen het jasje zonder ceintuur dragen en voor hen maken we het model kraag, waar 2 bij staat. De pya- ma is te garneeren met effen flanel, waar van we kraag, zakken, ceintuur en beleggen op mouwen en broek maken. Door den bo venkant van de broek kunnen we een elastlék rijgen op de talllewljdte. We den ken er vooral om voor naden overal 2 c.M bij aan te knippen. Van dit jasje worden rug en voorpanden aan één stuk gebreid. Men gebruikt er twee kleuren voor, bijv, beige met donkerblauw voor de randen van 4-draads wol of on- verschietbaar katoen. Beginnend aan den onderkant van den rug, zet men 88 st. op met de donkere wol (we zullen zeggen blauw) en men breit 5 cM. 2 r., 2 aver. Dan breekt men de blauwe wol af en breit verder met beige, eerst 14 dubbele korrelst., dus 2 r., 2 aver., om de 2 toeren verspringend. Verder breit men In trlcotst., dus r. aan den rechter- en aver, aan den linkerkant. Als het werk, van het begin gemeten, ongeveer 28 c.M. lang is, komen de armsgaten. Daarvoor kant men 4 st. af aan het begin van de eerst volgende 2 toeren. Daarna breit men, voor het jasje, weer in dubbelen korrelst. Om den anderen toer breit men de eerste 2 en de laatste 2 steken van de naald samen tot men nog 52 st. overhoudt. Men let er bij de minderingen en later bij de meerde- ringen natuurlijk op, dat het patroon goed blijft. Na de minderingen breit men nog 28 toeren recht door, in dubbelen korrelst., tot taille tot 42 c.M. Benoodlgd 4 M flanel of popeline van 80 c.M. breed; 1 el elastiek, 6 knoopen. We knippen eerst de broek, waarvoor we Bovenwijdte 96 c.M., lengte jasje midden vóór 50 c.M., schouderbreedte 11 cM., mouwlengte 50 c.M., lengte broek vanaf op den voet 98 c.M., pljpwijdte en men breit aldoor r. Daarbij haalt men steeds den eersten st. af en men breit den laatsten in den achterkant van den steek, om stevige kanten te krijgen. Voor het voorpand breit men, na 4 toeren, het eerste knoopsgat aldus: 1 st. afhalen, 2 st. breien. 3 st. afkanten, de naald ultbrelden. In den daaropvolgenden toer zet men 3 st. bij op boven de afgekante st. Zoo breit men nog 3 knoopsgaten, ongeveer 5S cM. van el kaar. Verder breit men recht door tot het randje lang genoeg is. Dan naait men het langs voorkant en hals. Voor het afwerken vap de zakjesopenln- gen breit men 'n randje op 6 st. op dezelf de wijze en naait het aan de opgezette steken. Men naait de mouwen aan, zoomt de achterkanten van de zakjes netjes tegen en strijkt het breiwerk zorgvuldig ouder ‘n vochtlgen doek. Daarna worden de mouw en zijnaden dichtgenaaid en de knoopen aangezet. Garnalensoep. Bij een L. water rekent men hiervoor: 1 ons gepelde garnalen, 5 afgestreken lepels bloem, 2'A afgestreken lepels boter, 1 dX>. melk, l eetlepel gehakte peterselie en 4 bouillonblokjes. Men overgiet de bouillonblokjes met het kokende water en verwarmt, roerende boven een klein vuurtje, de boter met de bloem. Daarbij roert men, langzamerhand, de bouillon en daarna de melk en men laat de soep 'n paar minuten doorkoken. Dan roert men er de garnalen door en de peterselie en brengt ze over in de soepterrien, waarin men, zoo men wil, eerst nog *n eitje kan kloppen. Bij de soep presenteert men blokjes ot reepjes gebakken brood. deze 18 st. breit men nu het linker voor pand. Men breit eerst nog 2 toeren in pa troon. In den daarop volgenden toer meer- dert men 1 st. aan het einde van de naald (aan den kant van den hals) door 2 st. te breien in den laatsten st. In den 4den toer daarna meerdert men op dezelfde manier en verder nog 4 keer in eiken 6den toer, zoodat men dan dus 6 keer gemeerderd heeft aan den kant van den hals en er 24 st. op de naald staan. Men breit daarna nog 3 toeren zonder meerderen. Nu meer dert men 1 st. aan den kant van het arms gat toer, terwijl men aan den voorkant blijft meerderen in eiken 6den toer. Na de laat ste meerdering voor 't armsgat breit men nog 1 toer en zet daarna, aan den kant van het armsgat, 4 st. bij. Men heeft dan. na de meerdering aan den voor kant, 34 st. op de naald. Beginnend aan den rechterkant van het werk, breit men nu verder in trlcotst., zonder meerderen, nog 17 X cM eindigend met een r. toer. Dan maakt men de opening voor een zakje. Men breit 7 st. aver., steekt de volgende 16 st. op *n hulpnaald, zet 16 st. op en breit de overige st. aver. Nu breit men verder In trlcotst., tot dit gedeelte even lang is als bij den rug, breit dan 16 toeren in dubbelen korrelst. en tot slot nog 5 c.M. 2 r., 2 aver., met blauw af kanten. Op de 16 st., die voor het zakje apart ge houden werden, breit men nu ongeveer 5 cM., in trlcotst. afkanten. Beginnend aan den kant van den hals breit men op dezelfde manier het rechter voorpand, natuurlijk tegenovergesteld aan het linker. De mouwen. Met beige 24 st. opzetten Men breit in trlcotst. en meerdert 1 st. aan eiken kant van de naald in eiken toer, in het geheel 10 keer. Dan zet men, aan het einde van de eerstvolgende 2 toeren, 4 st. bij op. Verder mindert men, in eiken 6den toer, 1 st. aan, weerskanten van de naald, tot men nog 44 st. overhoudt. Dan breit men recht door, tot het werk, aan den onderkant van de mouw, 16 cM. lang is. Men eindigt met *n aver, toer en breit nog 12 toeren In dubbelen korrelst. Volgende toer: telkens 3 st. breien en 2 st. samenbr. Dan breekt men de beige kleur af en men breit, met biauw, voor de manchet. 5 cM. 2 r, 2 aver. Nu breit men, met blauw, nog *n randje aan den hals. Dan breit men, aan den reeh- om voorpanden en hals en de zakjesope- terkant van het werk, 18 st., kant 16 st. af nlngen voor den hals en breit de overige 18 si. Op FOTOREPORTAGE rl Zj F T ‘Bl b ei el tr n h VI b< <9 D D di d« Ik ui CS Al de c P I I

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4