DE DAG DES HEEREN m i. Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Bk MAGERE SOEPEN Plaats dan een „Omroeper” voor 80. DAMESPYAMA Ml Het bolerootje 91 a Aardappelsoep I I Zuringsoep MAANDAG 16 AUGUSTUS 1937 W- ELEGANT EN GOEDKOOP Ruches I 1 »l FOTOREPORTAGE I 1 I I a 2 CARLA UIT ONZE KEUKEN POLA t t Men geeft er liefst knappend gebakken reepjes of dobbelsteentjes brood bij. Pr! ger I kor brc u, eta bij niet altijd even gewenschte kameraad jes. Hadden de ouders het den kinderen thuis gezellig gemaakt, hen niet gedwongen, al tijd maar weer naar de Hoogmis te gaan, die voor jonge beweeglijke kinderen dikwijls werkelijk te lang duurt, ze zouden er niet aan denken, elders verstrooiing te zoeken en ook niet een tegenzin hebben gekregen in het „naar de kerk gaan", waaruit ten slotte maar al te vaak een algeheele onver schilligheid voor den Godsdienst voortkomt. De Zondag moet voor de kinderen zijn een dag van ontspanning, zeker, maar dan van goed geleide ontspanning, waarbij het hoogere niet wordt vergeten, en liefst van ontspanning in het gezin heel zijn ver dere leven zal het kind er zijn ouders dank baar voor zijn en op zijn beurt ook weer aan z ij n kinderen trachten te geven, wat het zelf in zijn jeugd zoo gewaardeerd heeft. En die dankbaarheid jegens de ouders zal gepaard gaan met een dankbaarheid je gens God, die daardoor ook niet zoo gemak kelijk verwaarloosd zal worden, als dat he laas tegenwoordig zoo dikwijls gebeurt. w b al di 1 I B het tint Am lijk der jkv Pril V der een son bra E ach de de nlg mit triU pril ten Hui gar bou H. OP Pril E klei het and ken van ken dek fris bun dim c boe veei den mai nef nar adn mai mei de het nat mr. cial beh jhr der var H. reel de het en nin tic tei vei 1 wij he! eei 1 eei dr zal i lat all lai 1 eei wl oo lal i Bij IX liter water rekent men hiervoor: 1 pond aardappelen, "n bosje prei, wat fijn gehakte peterselie, 1 d. L. melk of room, 40 gram boter, 1 eierdooier, zout en peper. De schoon gemaakte en gewasseben pret snippert men fijn en fruit ze zachtjes in de helft van de boter, zonder dat ze bruin wordt. Dan voegt men er het water bij en de aardappelen. Als de aardappelen door en door gaar zijn, wrijft men ze door een zeef, voegt de puree weer bij het kooknat en laat de soep koken tot ze wat gebonden is. De dooier wordt, met boter, zout en pe per, in de soepterrien geroerd en langzaam, steeds roerende, voegt men hier de soep bij. De peterselie roert men er het laatste door. Ook bij deze soep kan men soldaatjes of dobbelsteentjes van gebakken brood pre- senteeren. A- K-—P. rüse uitten da deelnamen aan Men rekent bij 1 liter water: 1 onf zu ring, *n bosje kervel, X kropje sla, 3 afge- streken lepels boter, 3 afgestreken lepels bloem, 1 ei, X afgestreken lepel zout en *n weinig peper. De schoongemaakte en goed gewasschen groente bakt men met elkaar fijn en laat ze, met zout en peper, in de helft van de boter 10 minuten zachtjes smoren. Nu en dan roert men om aanbranden te voorko men. Men strooit er dan de bloem bij, laat die ook even mee smoren en giet er dan, voortdurend roerende, het water MJ. het mooist, wanneer wij steeds den eersten steek van de naald afhaken en niet breien. Probeer het eensl Volgens de tegenwoordig in de R.K. Kerk gebruikelijke terminologie zouden we mis schien moeten zeggen: „De Dag van den Heer”, maar ons lijkt de oude term wel zoo aantrekkelijk, omdat ze plechtiger klinkt, meer in overeenstemming met de beteeke- nls. De dag des Heeren was eens de dag die men wijdde aan den Schepper van alle din gen en waarop men den arbeid van heel *n week achter zich liet en er van uitrustte. Hoe is dit veranderd. Van een vereeniglng met God, d.w.z. van een innig opgaan tot den Almachtige is voor velen geen sprake meer. Het stille Mis je wordt nog bijgewoond „omdat het moet”, maar daarmee is het dan ook afgeloopen en verder wordt van de Zondagsrust „ge noten”, door ontspanning te zoeken in din gen, die vaak vermoeiender zijn dan het werk van de heele week bij elkaar. Ontspanning! Natuurlijk, die is geoor loofd, zelfs gewenscht op den Zondag, maar niet wanneer die wordt verkregen ten kos te van de heiliging van den dag. *s Morgens gauw-gauw even een misje waaronder misschien zelfs al genoten wordt van de voorpret van wat de verdere dag geven zal en daarmee denkt men dan aan zijn plicht tegenover God voldaan te heb ben. Aan het bij wonen van het Zondagslof wordt niet eens meer gedacht dat is uit den tijd! .Hoe dat komt! Ik weet het wel, voetbal en padvinderij en dergelljke dingen zijn verlokkende middelen om de kerk te doen vergeten, maar kunnen die ontspanning, die zder geoorloofde ontspanning en de viering van den dag des Heeren niet samen gaan? Ligt bet In hoofdzaak niet aan vader en moeder Zelf, als hun kinderen des Zon dags vroeg al de deur uitvliegen, om er niet voor tegen den avond weer in te komen? Hoe brengen die ouders zelf den Zondag door? Ze gaan misschien naar de Hoogmis, mogelijk ook nog wel naar het Ixrf, maar overigens verluieren ze den dag met luste loos in een luien stoel te hangen en de kin deren maar hun gang te laten gaan, zonder zich veel met hen te bemoeien, zoodat die kinderen zich vervelen en er al gauw toe komen hun toevlucht buitenshuis te zoeken Ruches zijn in de mode en ze zijn uiter mate geschikt om het een of ander klee- dlngstuk weer eens op te fleuren. Koopen wij ze kant en klaar, dan zijn ze vrij duur en meestal niet waschbaar. Daarom moe ten we er zelf iets op verzinnen! Nu kunnen we *n ruche haken van fijn haakgaren op dezelfde manier waarop ae jabots en corsages gehaakt worden, die we bespraken in ons nummer van 5 Juli JJ. We haken dan ’n smal passend boordje van stokjes of vaste steken en daarop ha ken we lusjes, beginnend met 1 vasten. 3 losse telkens en dan in eiken volgenden toer 1 lossen st. meer tusachen 2 vaste. Maar we kunnen ook *n alleraardigste ruche breien, en daarvoor kunnen we al lerlei materiaal gebruiken. Moet de ruche dienen voor de afwerking van ’n gebreide of gehaakte jumper langs hals en mouwtjes, dan nemen we er bet materiaal van de jumper voor. Verder la er tegenwoordig allerlei mooi brei-materiaal dat In aanmerking kan komen als we de ruche voor *n gewone jurk of blouse willen gebruiken; we zouden er zelfs gewoon wit of crème haakgaren voor kunnen nemen. .Heeft u nog geen bolerootje?” Dit is een vraag zooals: „Speelt u geen bridge?" of „Gaat u niet naar bulten?” Het bolerootje is eigenlijk pas na de ope ning van het seizoen op komen duiken, en men mag met ’n kleine woordspeling wel zeggen: „het kwam, werd gezien en over- won”, want de dames hebben er naar ge grepen, als naar iets onontbeerlijks. Zij hebben een lapje stof gekocht en een pa troon van. zoo’n modelletje of zij hebben op hun Japon een bolerojasje gemaakt. Van dezelfde stof natuurlijk, want dat is hu eenmaal de mode. Wij kunnen den rand van zoo’n bolerootje op verschillende wijze knippen en afwerken. Op bijgaande teeke ning Is die rond geknipt en met *n puntje Z. K. H. Prins Bernhard, die Zondag een gedeelte dor roelwedstrijden om het Europeesch kampioenschap op de Amsterdamsche Boschbaan bij woonde, feliciteert de DuHsche ploeg, die de zege behaalde In de finale .vier zonder stuurman* Op ietwat vreemde v Itallaansche roeiers die de wedstrijden om het Europeosch kampioenschap hun vreugde over een overwinning. Of hun stuurman dit kleine luchtreisje erg prettig vond7 afgewerkt. Deze versiering is ook aange bracht op de mouwen, langs de zakjes op den rok en desgewenscht ook langs den zoom. *n Geestige versiering zien we aan den bals en de ceintuur. De rok heeft een mid- denvoornaad en is maar heel eventjes klokkend. We hebben er 3.75 meter stof voor noodig van 130 cM. breed. Fig. 4«3a. is gemaakt van gewerkte zijde, heeft een sjaalkraag, die met lichte zijde gevoerd is, mouwen met kleine ronde epau- letjes en een rok met geplooide voorbaan. De ceintuurs blijven nog de aandacht vra gen. Dat zien we ook weer hier. De kleur van het leer contrasteert sterk met de tint van de japon. Zoo’n plooirok vraagt zeer veel stof, want we hebben voor dit model 5.70 meter noodig. De patronen van belde modellen zijn te verkrijgen In de maten 40, 42, 44 en 40. H. K. H. Prinses Juliana en Z. K. H. Prins Bernhard tijdens de plechtigheid van de te water- latlng van het Prinselijk jacht .Piet Hein* van de werf der firma Gf de Vries Lentsch Jr. te Amsterdam I aai en wei 1 vai Alles tezamen laat men zachtjes nog on geveer 20 minuten koken. Onderwijl klop» men het ei in de soepterrien, voegt er de, in kleine klontjes verdeelde, overgehouden boter bij en giet de heete soep, als de groen te gaar is, onder voortdurend roeren hier Da Italiaanscha Acht na da eindoverwin ning tijdens de Europeesche roeikampioon- schappen Het patroontje is doodeenvoudig en maakt *n alleraardigst effect. We zetten 7 steken op, breien 1 toer r„ 1 toer aver., 1 toer r. Deze drie toeren blij ven we herbalen tot de ruche lang genoeg is. We krijgen dan telkens 3 toeren r„ boven 3 toeren aver. De randjes worden Bovenwijdte 110 cM. lengte blouse van den schouder gemeten 65 cM. achouder- breedte 13 e.M. mouwlengte 20 c.M. lengte broek 110 cM. benoodigd: 2 M. zijden tri cot van 140 c.M. breed en 25 cM. Hngerle- kant, of 4.5 c.M. katoen of zijde van 80 cM breed, benevens 85 c.M. elastiek. Wanneer wé de pyama van zijden tri cot maken, garneeren we de blouse met een kanten kraagje. Dit wordt geknipt in mo del zooals de teekening aangeeft. Zoo ook zetten we in de mouw een stukje kant, zooals de teekening aangeeft. De mouw wordt glad in het armsgat geplaatst en valt van onderen klokkend uit. De mouwnaad plaatsen we op den zijnaad van de blouse We kunnen de naden tweemaal stikken zoodat het een Engelschen naad vormt. De zoomen in blouse en broek worden met de band genaaid met een flanelsteek. Aan de lengte van jasje en broek knip pen we 5 cM. bij voor zoom. Door den bovenkant van de broek rijgen we een elastiek op taillewljdte. - T 1

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4