DE DAG DES HEEREN
m
i. Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Bk
MAGERE SOEPEN
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
DAMESPYAMA
Ml
Het bolerootje
91
a
Aardappelsoep
I
I
Zuringsoep
MAANDAG 16 AUGUSTUS 1937
W-
ELEGANT EN GOEDKOOP
Ruches
I 1
»l
FOTOREPORTAGE
I
1
I
I
a
2
CARLA
UIT ONZE KEUKEN
POLA
t
t
Men geeft er liefst knappend gebakken
reepjes of dobbelsteentjes brood bij.
Pr!
ger
I
kor
brc
u,
eta
bij niet altijd even gewenschte kameraad
jes.
Hadden de ouders het den kinderen thuis
gezellig gemaakt, hen niet gedwongen, al
tijd maar weer naar de Hoogmis te gaan,
die voor jonge beweeglijke kinderen dikwijls
werkelijk te lang duurt, ze zouden er niet
aan denken, elders verstrooiing te zoeken
en ook niet een tegenzin hebben gekregen
in het „naar de kerk gaan", waaruit ten
slotte maar al te vaak een algeheele onver
schilligheid voor den Godsdienst voortkomt.
De Zondag moet voor de kinderen zijn
een dag van ontspanning, zeker, maar dan
van goed geleide ontspanning, waarbij het
hoogere niet wordt vergeten, en liefst van
ontspanning in het gezin heel zijn ver
dere leven zal het kind er zijn ouders dank
baar voor zijn en op zijn beurt ook weer
aan z ij n kinderen trachten te geven, wat
het zelf in zijn jeugd zoo gewaardeerd heeft.
En die dankbaarheid jegens de ouders zal
gepaard gaan met een dankbaarheid je
gens God, die daardoor ook niet zoo gemak
kelijk verwaarloosd zal worden, als dat he
laas tegenwoordig zoo dikwijls gebeurt.
w
b
al
di
1
I
B
het
tint
Am
lijk
der
jkv
Pril
V
der
een
son
bra
E
ach
de
de
nlg
mit
triU
pril
ten
Hui
gar
bou
H.
OP
Pril
E
klei
het
and
ken
van
ken
dek
fris
bun
dim
c
boe
veei
den
mai
nef
nar
adn
mai
mei
de
het
nat
mr.
cial
beh
jhr
der
var
H.
reel
de
het
en
nin
tic
tei
vei
1
wij
he!
eei
1
eei
dr
zal
i
lat
all
lai
1
eei
wl
oo
lal
i
Bij IX liter water rekent men hiervoor:
1 pond aardappelen, "n bosje prei, wat fijn
gehakte peterselie, 1 d. L. melk of room,
40 gram boter, 1 eierdooier, zout en peper.
De schoon gemaakte en gewasseben pret
snippert men fijn en fruit ze zachtjes in
de helft van de boter, zonder dat ze bruin
wordt. Dan voegt men er het water bij en
de aardappelen. Als de aardappelen door en
door gaar zijn, wrijft men ze door een zeef,
voegt de puree weer bij het kooknat en laat
de soep koken tot ze wat gebonden is.
De dooier wordt, met boter, zout en pe
per, in de soepterrien geroerd en langzaam,
steeds roerende, voegt men hier de soep bij.
De peterselie roert men er het laatste door.
Ook bij deze soep kan men soldaatjes of
dobbelsteentjes van gebakken brood pre-
senteeren. A- K-—P.
rüse uitten da
deelnamen aan
Men rekent bij 1 liter water: 1 onf zu
ring, *n bosje kervel, X kropje sla, 3 afge-
streken lepels boter, 3 afgestreken lepels
bloem, 1 ei, X afgestreken lepel zout en
*n weinig peper.
De schoongemaakte en goed gewasschen
groente bakt men met elkaar fijn en laat
ze, met zout en peper, in de helft van de
boter 10 minuten zachtjes smoren. Nu en
dan roert men om aanbranden te voorko
men. Men strooit er dan de bloem bij, laat
die ook even mee smoren en giet er dan,
voortdurend roerende, het water MJ.
het mooist, wanneer wij steeds den eersten
steek van de naald afhaken en niet
breien.
Probeer het eensl
Volgens de tegenwoordig in de R.K. Kerk
gebruikelijke terminologie zouden we mis
schien moeten zeggen: „De Dag van den
Heer”, maar ons lijkt de oude term wel zoo
aantrekkelijk, omdat ze plechtiger klinkt,
meer in overeenstemming met de beteeke-
nls. De dag des Heeren was eens de dag die
men wijdde aan den Schepper van alle din
gen en waarop men den arbeid van heel *n
week achter zich liet en er van uitrustte.
Hoe is dit veranderd.
Van een vereeniglng met God, d.w.z. van
een innig opgaan tot den Almachtige is
voor velen geen sprake meer. Het stille Mis
je wordt nog bijgewoond „omdat het moet”,
maar daarmee is het dan ook afgeloopen
en verder wordt van de Zondagsrust „ge
noten”, door ontspanning te zoeken in din
gen, die vaak vermoeiender zijn dan het
werk van de heele week bij elkaar.
Ontspanning! Natuurlijk, die is geoor
loofd, zelfs gewenscht op den Zondag, maar
niet wanneer die wordt verkregen ten kos
te van de heiliging van den dag.
*s Morgens gauw-gauw even een misje
waaronder misschien zelfs al genoten wordt
van de voorpret van wat de verdere dag
geven zal en daarmee denkt men dan aan
zijn plicht tegenover God voldaan te heb
ben. Aan het bij wonen van het Zondagslof
wordt niet eens meer gedacht dat is uit
den tijd!
.Hoe dat komt! Ik weet het wel, voetbal
en padvinderij en dergelljke dingen zijn
verlokkende middelen om de kerk te doen
vergeten, maar kunnen die ontspanning,
die zder geoorloofde ontspanning en de
viering van den dag des Heeren niet samen
gaan? Ligt bet In hoofdzaak niet aan vader
en moeder Zelf, als hun kinderen des Zon
dags vroeg al de deur uitvliegen, om er niet
voor tegen den avond weer in te komen?
Hoe brengen die ouders zelf den Zondag
door? Ze gaan misschien naar de Hoogmis,
mogelijk ook nog wel naar het Ixrf, maar
overigens verluieren ze den dag met luste
loos in een luien stoel te hangen en de kin
deren maar hun gang te laten gaan, zonder
zich veel met hen te bemoeien, zoodat die
kinderen zich vervelen en er al gauw toe
komen hun toevlucht buitenshuis te zoeken
Ruches zijn in de mode en ze zijn uiter
mate geschikt om het een of ander klee-
dlngstuk weer eens op te fleuren. Koopen
wij ze kant en klaar, dan zijn ze vrij duur
en meestal niet waschbaar. Daarom moe
ten we er zelf iets op verzinnen!
Nu kunnen we *n ruche haken van fijn
haakgaren op dezelfde manier waarop ae
jabots en corsages gehaakt worden, die we
bespraken in ons nummer van 5 Juli JJ.
We haken dan ’n smal passend boordje
van stokjes of vaste steken en daarop ha
ken we lusjes, beginnend met 1 vasten. 3
losse telkens en dan in eiken volgenden
toer 1 lossen st. meer tusachen 2 vaste.
Maar we kunnen ook *n alleraardigste
ruche breien, en daarvoor kunnen we al
lerlei materiaal gebruiken.
Moet de ruche dienen voor de afwerking
van ’n gebreide of gehaakte jumper langs
hals en mouwtjes, dan nemen we er bet
materiaal van de jumper voor. Verder la er
tegenwoordig allerlei mooi brei-materiaal
dat In aanmerking kan komen als we de
ruche voor *n gewone jurk of blouse willen
gebruiken; we zouden er zelfs gewoon wit
of crème haakgaren voor kunnen nemen.
.Heeft u nog geen bolerootje?” Dit is een
vraag zooals: „Speelt u geen bridge?" of
„Gaat u niet naar bulten?”
Het bolerootje is eigenlijk pas na de ope
ning van het seizoen op komen duiken, en
men mag met ’n kleine woordspeling wel
zeggen: „het kwam, werd gezien en over-
won”, want de dames hebben er naar ge
grepen, als naar iets onontbeerlijks. Zij
hebben een lapje stof gekocht en een pa
troon van. zoo’n modelletje of zij hebben
op hun Japon een bolerojasje gemaakt.
Van dezelfde stof natuurlijk, want dat is
hu eenmaal de mode. Wij kunnen den rand
van zoo’n bolerootje op verschillende wijze
knippen en afwerken. Op bijgaande teeke
ning Is die rond geknipt en met *n puntje
Z. K. H. Prins Bernhard, die Zondag
een gedeelte dor roelwedstrijden
om het Europeesch kampioenschap
op de Amsterdamsche Boschbaan
bij woonde, feliciteert de DuHsche
ploeg, die de zege behaalde In de
finale .vier zonder stuurman*
Op ietwat vreemde v
Itallaansche roeiers die
de wedstrijden om het Europeosch
kampioenschap hun vreugde over een
overwinning. Of hun stuurman dit
kleine luchtreisje erg prettig vond7
afgewerkt. Deze versiering is ook aange
bracht op de mouwen, langs de zakjes op
den rok en desgewenscht ook langs den
zoom.
*n Geestige versiering zien we aan den
bals en de ceintuur. De rok heeft een mid-
denvoornaad en is maar heel eventjes
klokkend. We hebben er 3.75 meter stof
voor noodig van 130 cM. breed.
Fig. 4«3a. is gemaakt van gewerkte zijde,
heeft een sjaalkraag, die met lichte zijde
gevoerd is, mouwen met kleine ronde epau-
letjes en een rok met geplooide voorbaan.
De ceintuurs blijven nog de aandacht vra
gen. Dat zien we ook weer hier. De kleur
van het leer contrasteert sterk met de tint
van de japon. Zoo’n plooirok vraagt zeer
veel stof, want we hebben voor dit model
5.70 meter noodig.
De patronen van belde modellen zijn te
verkrijgen In de maten 40, 42, 44 en 40.
H. K. H. Prinses Juliana en Z. K. H. Prins Bernhard tijdens de plechtigheid van de te water-
latlng van het Prinselijk jacht .Piet Hein* van de werf der firma Gf de Vries Lentsch Jr.
te Amsterdam
I
aai
en
wei
1
vai
Alles tezamen laat men zachtjes nog on
geveer 20 minuten koken. Onderwijl klop»
men het ei in de soepterrien, voegt er de, in
kleine klontjes verdeelde, overgehouden
boter bij en giet de heete soep, als de groen
te gaar is, onder voortdurend roeren hier
Da Italiaanscha
Acht na da
eindoverwin
ning tijdens de
Europeesche
roeikampioon-
schappen
Het patroontje is doodeenvoudig en
maakt *n alleraardigst effect.
We zetten 7 steken op, breien 1 toer r„
1 toer aver., 1 toer r. Deze drie toeren blij
ven we herbalen tot de ruche lang genoeg
is. We krijgen dan telkens 3 toeren r„
boven 3 toeren aver. De randjes worden
Bovenwijdte 110 cM. lengte blouse van
den schouder gemeten 65 cM. achouder-
breedte 13 e.M. mouwlengte 20 c.M. lengte
broek 110 cM. benoodigd: 2 M. zijden tri
cot van 140 c.M. breed en 25 cM. Hngerle-
kant, of 4.5 c.M. katoen of zijde van 80 cM
breed, benevens 85 c.M. elastiek.
Wanneer wé de pyama van zijden tri
cot maken, garneeren we de blouse met een
kanten kraagje. Dit wordt geknipt in mo
del zooals de teekening aangeeft. Zoo ook
zetten we in de mouw een stukje kant,
zooals de teekening aangeeft. De mouw
wordt glad in het armsgat geplaatst en valt
van onderen klokkend uit. De mouwnaad
plaatsen we op den zijnaad van de blouse
We kunnen de naden tweemaal stikken
zoodat het een Engelschen naad vormt.
De zoomen in blouse en broek worden
met de band genaaid met een flanelsteek.
Aan de lengte van jasje en broek knip
pen we 5 cM. bij voor zoom.
Door den bovenkant van de broek rijgen
we een elastiek op taillewljdte.
- T
1