lUGEXKlUIAME herfst- en winterseizoen winterweelde 1938 KOFAMAG.J.SPRUIJT G. J. BöTTGER 1 8 IJUISMOEDERS n li JAPON- EN MANTELSTOFFEN Onze allerbeste vaderlandsche H 8 OCTOBER M. M E IJ E R ZOON H modellen men we het 60 ct. I Prima Moderne Regenmantels VIJF l’IUMI XT KORTING VAN ONZE WEIDEN ONS NAJAARSNUMMER KL. BESSE Km C. SCHAAP NOORD-HOLLANDSCH DAGBLAD Door Mevrouw C. J. OOMS—VINCKERS LANCESTRAAT 3-5 voor KANTOOR EN MAGAZIJNEN NELDERSCHEWEG WOONHUIS Scharloo 17a TEL. 3-2-6-O W f Adverteer! U verkoopt meer! zij staan in WOL-RECLAME- WEEK Adres?? I I Stookt u het VOORDEELIGST Er zjjn Er is ipt -,1 Leest onze adver- tentiesaandachtigen doet daar Uw keuze uit. - Het kost U niets meer. En gij steunt er Uw Katholieke Pers mede, als gij Uw in* koopen bij onze ad verteerders- doet. y Wol, wol en nog eens wol 7 De woltijd is er weer, de tijd van brei- en handwerkjes.. Wij zijn paraat met onze collectie. U vindt bij ons de grootste keus de beste kwaliteit en de nieuw ste kleuren v<n dit seizoen. Een paradijs voor breilustige- dames. De prijzen zijn lager dan. waar ook. Koopt Uw wol bij: WAT EEN UITKOMST Mach, uitgesneden Makreel en Bokking 10 ct. per ons. Stroobok- king 4 k 10 cent. Gerookte Makreel; versche Garnalen; gerookte Zalm 35 cent per ons. - Ziet de etalage Aanbevelend, A. DOETS Nm de groote verrassing I KOLENHANDEL i X En dit U mogelijk! geven wij een knot gratis Beleefd aanbevelend, W. KLAASSE-BOS Julianastraat 31 Bij aankoop van wol voor 2. v. Besuijen en Co. i Wij openen het seizoen met een .GROTE COLLECTIE APARTE Bij <le Firma A. BRASSER op de Laat, naast de R.K. Kerk, is thans het grootste deel der WINTERARTIKELEN aangekomen. Bij aankoop voor 5.mode-album of patroon cadeau ALKMAAR HUIGBROUWERSTRAAT 7 (van Mient naar Laat) TELEFOON 3956 llllllllllllllllllllllllllllllmlllllllllllllllllllllllllllllllll iiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiniiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiii CTl TEL. 2586 319 felijke ■gs I 1 vol i I I I 1 I Meisje met ossenspao 1 1 I 1 Goedkoop, krachtig, voedzaam Aanbevolen door H.H. Doctoren Aangezien ons van hoogerhand verboden is met onze REGEN-RECLAME door te gaan, in verband met de Loterijwet, zijn wij tot ons leedwezen genoodzaakt deze reclame IN TE TREKKEN. Wjj lossen deze moeilijkheid voor onze Clientèle zoo goed mogelijk op en geven bij contante aankoop van eert onzer reeds laag geprijsde erf st over de velden. Glimpen van zon licht over de weiden, van licht wat nog maar traag over de aarde glanst, ’t Wordt huiverig! Vooral op de wijde vlakten, op het effen veld, waar nijdige rukwinden vrij spel hebben, waar ze cirkelen naar eigen lust en goedvinden met geen anderen tegenstand dan de glooiingen van de molshoopen. voor de vertering en minder effectvol voor den opbouw door verlies van kostbare energieën. 1 overtuigt U, door even onze nieuwe etalage met uouveau- tëis te bekijken. BOent X, TeL 3256, Alkmaar Kijk ook even naar onze nieuwe wolsoorten! De Paardenslagerij met de beste kwaliteit. HOUTTIL 58 ALKMAAR Dit modoboek met 319 modellen, inclusief Kinder- modeboek, hand leiding, bon proof- patroon kost slechts n d I MET ONZE PRIMA bRANDSTOFFEN DE ZELFDE AANGENAME WARMTE terwijl u niet NAAR UW HAARD OF KACHEL DELEFT OM TE ZIEN anderzijds gezinnen g< d< k< Ui ht ei oi sc ai oi t OI t€ la dt d< le te ri zc of er I h< dt zc bi si< ee d< A m dt Ti hl ke de Ti fe hi in gc g€ dt Al gi bi di g' xn hi vi oi bi di ta bi bi di ai ei sc 6 gi d< VI VI ei ei g' h If Si d zi g si b talrijke gameering- wlnkels maar één A v -? i TT?- MAGDALENENSTRAAT daar in den loop der eeuwen op ingesteld. Een simpel voorbeeld hiervan Is wel het verschil tusschen een werkhand, die grove attributen hanteert en een hand, die het met potlood en pen doet. Legt u ze eens naast elkander, zelfs het verschil in bouw zal u opvallen. Vorm en huid hebben zich aangepast Dat is niet met één stoot te veranderen. Dat kost weer een el lenlangen weg van anders toegespitste cultuur. Neen, we kunnen het zoo natuurlijk mogelijk probeeren te doen, er zijn vele en vaak onover komelijke grenzen. Onze gesteldheid is natuurlijk verweven met de gesteldheid van den bodem, waar we op geboren en getogen zijn. En een product zoo zeer door onze bodemgeaardh^id begunstigd, zal ons zeker ten goede komen. Waar de melk goedkoop is in verhouding tot haar uitmun tende voedings-elgenschappen, zal geen huis vrouw aarzelen er een nuttig gebruik van te, maken. Temeer waar de wijze van bereiding zoo eenvoudig is en weinig omslag vereischt Het lijkt me meer dan tijd, dat de koe juist wordt beoordeeld. En daarmede de waardeering van haar rijk product, de melk. Als we ons bewust zijn wat de stoflage van- ons vlakke land voor ons beteekent, dan beseffen we ook de plaats van den boer in oné nationaal be staan. Dan nemen we met grooten zwier den hoed af als we dien harden werker tegenko men en maken een „reverence" voor de koe, onze allerbeste vaderlandsche. Zoo moeten wij dus tot een compromis ko men. We moeten de uitersten mijden en niet tot verstarring geraken. En dan hoort m.L de melk wel degelijk In ons dagelijksch rantsoen thuis, tenzij medisch advies in ziektegevallen anders luidt. - Deze korting geldt ook voor houden van reeds af gegeven bewijzen *“WR Voor onze abonné't it dit fraaie modebook verkrijgbaar aan onze bureaux en bij onze agenten voor SLECHTS 60 CENT Franco toezending per post bij verzending van 60 cent door girostorting op No. 22884, door verzending per postwissel of inpostzegels aan Adm. Ver. Kath. Pers, N.Z; Voorburgwal 65-73 Amsterdam "7 [O NEN, SJAALS, WOLLEN- of HALFWOLLEN ONDERGOEDEREN, CAMISOLES. ONDERJURKEN en DIRECTOIRES. vindt U bij ons keuze uit een groote sorteering leren zeer billijke prijzen Wij houden ons voor Uw bezoek beleefd aanbevolen. VRAAGT A.V.L.-ZEGELS TOT ONTSPANNING UWER KINDEREN. Dit modeboek ziet er weer schitterend uit. Het bevat een geweldige collectie Japonnen, Mantels, Avondtoiletten, Tailleurs, Sportkleeding, Kinderkleeding, enz. enz. Vooral de prachtige kleurenpagina's zullen iedere vrouw in verrukking brengen en het verlangen opwekken soortgelijke kledingstukken aan te schaffen eelt u zoo’n goed verzade Hollandsche koe wel eens bekeken? ’t Is letterlijk een pronkstuk! En die blik van die koe als ze zich verwaardigt haar kop naar u om te draaien. Sommige menschen zeggen „sloome koe.” Maar ze miskennen onze allerbeste Va derlandsche! Ja, onze allerbeste Vaderlandsche, want noch u, noch ik, al reiken onze stamboo- tnen ook tot in de grijze oudheid, zitten zoo innig met onzen Nederlandschen bodem ver weven als het geslacht van de Jcoe! De waar heid is, dat de koe zich dit ten volle bewust is. Ze glimlacht nu eenmaal niet tegen iedereen, u en ik zijn haar dood-onverschillig, ze neemt zelfs de moeite niet om op ons neer te zien. Dat hebben de meesten van ons niet in de ga ten. Ja, de koe weet, wat we haar verschul- dgd zjjn. Ze is volkomen op de hoogte van den grooten rijkdom aan stoffen, die ze ons toe voert met haar onvolprezen melk. Vooreerst: eiwit, vet, koolhydraten, maar dan ook vooral de mineralen phosphor en kalk. En de vita minen A, B, C, D en E. Ik maak me sterk, dat ze het heele vitamlnen-alphabet uit haar hoofd kent en een speciale studie gemaakt heeft van hun onderscheidene functies. Dat ze pre cies weet, welke rol de kalk en de phosphor spelen in ons stoffelijk bestel. En het is toch door de wetenschap bewezen, dat de melk voor een prachtig deel voorzien kan in onze licha melijke nooden; niet alleen door haar volwaar dige eiwitstoffen, haar vet. dat vloeibaar is en daardoor makkelijk op te nemen en haar kool hydraten. maar-ook vooral door haar voedings- zouten, die t bloed, den beenderen en het ze nuwstelsel ten goede komen en de vitaminen, die elk hun eigen taak verrichten en volstrekt onmisbaar zijn. ■w yele huisvrouwen zullen misschien zuchten, VZ dat het haar onmogelijk is het glaasje melk er bij haar spruiten in te krijgen. Maar gelukkig is het niet noodzakelijk, dat T consumeeren van dit kostelijk vocht uitsluitend langs den weg van het eentonige bekertje gaat en meestentijds nog gedecoreerd met vetkor- rels en een velletje. En dan, kinderen-hebben nog die heerlijk opbruisende eigengereidheid in hun bloed. Dat tegen den draad in willen. Houd u daar een beetje rekening mee. Sta niet altijd met dat glas melk klaar, als er brood gegeten moet worden. Geef ze het van daag bij de koffietafel, maar morgen ste ze om vier uur uit school komen. En 's Zondags ’s morgens als u uw kopje koffie geniet. En doet u er dan eens wat extra’s door. Een lepeltje chocoladepóeder en twee lepeltjes suiker. Of t sap van een sinaasappel of een citwen of li monadesiroop. Of klutst u er eens een banaan door of vruchtensappen van diverse vruchten. Een scheutje bessensap b.v..... Dan de echte gezellige anijsmelk en voor ouderen de melk met een scheutje gembemat Melk met wat gemalen amandelen, t sap van een citroen en een lepeltje honing. i' Alleen voor dit seizoen bieden wij alle dames, die ons prachtig modeboek koopen 1 proefpatroon aan tegen sterk verlaagden prijs. Daarvoor vindt U in het modeboek een bon welke recht geeft op 1 knippatroon Zooals de modellen in het nieuwe modeboek zijn afgebeeld, kan iedere vrouw ze zelf-maken Hiervoor hebben wij in het modeboek o m. opgenomen een handleiding „hoe maken wij een mantel'' Daarin wordt op een aangename en voor ieder begrijpelijke wijze verteld hoe gemakkelijk U met onze knippatronen zelf Uw Heeding kunt vervaardigen Schommelt het vitaminengehalte ook wel eens een beetje door de omstandigheid, dat de koe nu eenmaal niet constant zonnebaden ne men kan en niet 365 dagen van het jaar groen voer geniet eerstens slaat ze daar mooie re serves van op, die ze nog langen tijd aan de melk doorgeeft tweedens is dit slechts een onderdeel van het complex van goede gaven. De melk heeft altijd een twijfelachtige ap- En om met de laatste groep maar eens het eerst te beginnen, wijzen wjj er in alle beschei denheid op. dat wij cultuurmenschen heelemaal zoo natuuriyk niet zijn kunnen. In onze hou ding tegenóver de elementen, waar we een beschutting tegen hebben in onze hechte, ver warmde woningen; in onze kleedlng, die zelfs voor de Manchester dragenden nog gecompli ceerd is al floddert hun das in alle windrich tingen inplaats van middenvoor een keurige scheiding tusschen links en rechts te maken en in voeding zeker niet met de kook-, berel- dings- en samenstellingsprocessen. die onzen smaak zoo bedorven hebben, dat we alleen nog maar van vruchten denoorspronkelijken geuren smaak herkennen. Ons organisme heeft rich Voor al deze toepassingen is m.l. voor de koude dranken een goede soort gepasteuri seerde melk het beste, terwijl voor de warme dranken rauwe melk in aanmerking komt, die niet langer dan één minuut aan kooktempera- tuur is blootgesteld geweest. Welke substanties men ook op te lossen heeft voor een melkdrank, men moet dit nooit op het vuur in de melk doen. De melk staat dan veel te lang aan de hitte bloot en boet vele van haar voortref- stoffen in. Met name, de vitaminen, waarvan de met C aangeduide de gevoeligste is, hebben zoo him eigen wijze* "Van reageeren op het verhitten en oververhitten, terwijl ook de samenstelling van de mineralen door het kookproces kansen van verandering maakt. Wil men dus een taaie substantie door de melk verwerken, dan deze eerst even oplossen in ko kend water en als alles vloeibaar is, de kokende melk opschenken. Het is economisch en doel matig 100 pet. effect van onze voeding te sor- teeren en onze organen niet te belasten met onverteerbaren ballast. Denkt u hier ook aan met het bereiden van melkspijzen. Lange prut- tel-processen maken de gerechten te zwaar Een kamemelkpudding gestijfd met agar- agar. En de gerenommeerde karnemelksche pappen. Waar ik als kind bij mijn grootmoeder in roeren moest. .De ééne kant, voor de schift en de brand”, neuriede 111TF 'gi ootmpeder daar bij. En dan met stroop opgediend! Grutjes en volkorenmeei en groote gort, het laatste van tevoren geweekt en stijfgekookt in water. De hangop! Ook een gerecht zonder weerga. Een neteldoeksche lap op een vergiet en daar de karnemelk op uitgestort. Als het twaalf uren gestaan heeft is het dunne door den doek ge zakt en is er een stijve substantie achter ge bleven. Dit op een beschuitje of sportkoek of enkel gezoet met honing of suiker of over ge droogde, geweekte vruchten van schillen vezels ontdaan is een delicatesse. En waar de koe alle mogelijkheden kent, om ons haar product ten nutte te maken, begrijpt u toch wel, dat ze u en mij negeert en waar dig haar gang gaat. Onze bodemgeaardheid, gepaard aan haar productle-vermogen brengt heel wat tot stand voor het lieve vaderland en daarbuiten! Nietwaar, onze zuivelproductie is welhaast de oudste tak van volksnijverheid. De smalle watertjes' die de weilanden van elkaar scheiden, rimpelen boosaardig en klim men bijna boven hun oevertjes uit. Het gras wordt mat en drassig. En bjj het vee komt al- lengskens de hunkering naar de beschutting van het roode dak. Het groote beschermde dak tusschen de stijve rechte haag van geschoren linden. Den heelen langen Heven zomertijd hebben de verzade koebeesten de koestering van de zonnestralen ingedronken. Den heelen langen Heven zomertijd hebben de millloenen huld- mondjes de lichtstralen Ingeademd. En heeft daar het wonderproces plaats gehad van de ontwikkeling van gezegende krachten. Wat hebben die dieren een gelegenheid voor zonnebaden gehad. Wat hebben ze een grooten voorraad vitamine D. in zich kunnen opnemen zonder de onkosten van een badplaats. Die beesten vangen alles op. het kleinste zonne straaltje doet zijn nut. En dan dat frissche groenvoer, waar ze van genieten kunnen en dat zoo welig op onzen rijken bodem is Ingeplant. Het kostelijk grasgewas, toegerust met het grooté vermogen om mineralen en vitaminen toe te voeren. Die krachtvoeding puilt als het ware onzen vetten bodem uit en de koelen, die onze weiden stoffeeren, hebben dan ook in den weeldetijd van April tdt October een pracht-, gelegenheid voor het opnemen van deze goede gaven en voor het aanleggen van een flinke reserve voor den wintertijd. ^llllllllllllllllllllllllllllllllllllllliuilllllllltllllllllljl Profiteert van onze goed- i koo^e Herfstaanbieding! FlaneHen Dames Nacht hemden, aardige garnee- ring, vanaf 1.05 FlaneHen Damespyama’s vanaf 1.75 Gestreept Pyamaflanel, prima kw., 70 c.M. breed. 5 el voor 79 ct. Effen flanel, rose, zalm en bleu, prima kwaliteit, 70 C.M. breed, 5 el v. 79 ct. FlaneHen lakens, 140x190 nu98 ct. DOET NU UW VOORDEEL Schoutenstr. 19 Alkmaar IIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIÏÏ willig 11 preclatie genoten. Eenerzijds werd ze te hoog, veel te laag getaxeerd. Sommige ritten verstrikt in de traditie, dat melk met hoopen of eigenlijk met vaten ■geconsumeerd dient te worden. Dat zijn de ge slachten van de bleekneuzen, die z.g. verster kende middelen behoeven en daardoor nooit geleerd hebben, zich normaal te voeden en den besten weerstand te kweeken. Anderen negee- ren in reactie hierop de melk volkomen. Ze voelen zich te Spartaansch voor zulken zieken- kost en zeggen, dat een mensch maar water moet drinken voor den dorst. Dat is hJ. het ge zondste en een natuurlijke levenswijze het meest nabU. Noch het één, noch het ander is onvoor- waardelijk aan te nemen. r eikgebruik behoeft niet eentonig te |y/1 Zijn. Zelfs melksoepen, in den zomer koud met in honing gezoete vruchten en 's winters heet met wat gembemat, noot muskaat, kaneel en geweekte havermout of geweekte havervlokken vormen een loonend onderdeel van onzen maaltijd. En dan de „dikke” melk, de zuur geworden melk. Er is door het proces van het zuur wor den juist een samenstelling van waarden ont staan, die heilzaam voor ons blijken. De dikke brokken, tot een effen substantie geklutst kan men met toast of beschuit en suiker gebruiken of ook pikant maken voor broodbelegging door *n fijngehakt sjalotje en peterseUe toe te voegen. In ’t formeeren van pikante hapjes is varia tie mogelijk, als de huisvrouw haar fantasie maar eens in deze richting laat werken. De yoghurt heeft een zoo bekenden klank, dat het onnoodig is hierover uit te wijden. En dan de karnemelk niet te vergeten. Voor «arme da gen een frissche drank waar eigenlijk altijd te weinig notitie van- genomen w^rdt. Is ook te vermengen met vruchtensappen nam* dan de zoetere soorten als frambozen, druiven, prui men enz. ,x, life

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 20