REGENRECLAME
winterweelde 1938
Herfst- en
winterseizoen
G. J. BöTTGER
KOFAMAG.J.SPRUIJT
ISMOEDERS
H
8 OCTOBER
M
M E IJ E It
A
H
Z O O N I
I
3^
Onze allerbeste vaderlandsche
modellen
nieuwe
Prima Moderne liegen mantels
VIJF PROCENT KOHTIX,
■p
ONS NAJAARSNUMMER
NOORD-HOLLANDSCH DAGBLAD
KL. BESSE
C. SCHAAP
WOLRECLAME-
WEEK
Door Mevrouw
C. J. OOMS—VINCKERS
LAXGESTIIAAT 3-5
voor
zij staan in
En dit is mogelijk
Adverteer!
U verkoopt meer!
meer. En gij steunt er
Uw Katholieke Pers
mede, als gij Uw in-
koopen bij onze ad
verteerders doet.
Leest onze adver-
tentiesaandachtigen
doet daar Uw keuze
uit. - Het kost U niets
het
’t Adret
Wij openen het seizoen met een
GROTE COLLECTIE APARTE
JAPON- EN MANTELSTOFFEN
Bij aankoop voor 5.mode-album of patroon cadeau
WAT EEN UITKOMST
Mach, uitgesneden Makreel en
Bokking 10 et. per ons. Stroobok-
king 4 A 10 cent. Gerookte Makreel;
versche Garnalen; gerookte Zalm
35 cent per ons. - Ziet de etalage
Aanbevelend,
A. DOETS
MAGDA LENEN STRAAT
Bij de Firma A. BRASSER op de Laat, naast de
R.K. Kerk, is thans het grootste deel der
WINTERARTIKELEN aangekomen.
ALKMAAR HUIGBROUWERSTRAAT 7 (van Mient
naar Laat) TELEFOON 3956
Wol, wol en nog eens wol
De woltijd is er weer, de tijd
van brei- en handwerkjes- Wij
zijn paraat met onze collectie.
U vindt bij ons de grootste keus
de beste kwaliteit en de nieuw
ste kleuren van dit seizoen.
Een paradijs voor breilustige
dames. De prijzen zijn lager dan
"waar ook. Koopt Uw wol bij:
geven wij een
2 knot gratis
W. KLAASSE-BOS
Julianastraat 31
Bij aankoop van
wol voor 2.
KANTOOR EN
MAGAZIJNEN
HELDERSCHEWEG
WOONHUIS
Scharloo 17a
TEL. 3-2-6-O
Er zijn
Er i«
v. Besuijen en Co.
- 'i'
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmiiiiiiiiiiiii
lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllltlllillllllllllllliuilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
mimi lllll llllllllfll If lllll llltf lltlllllll llllllilll llllltllll
Deze korting geldt ook voor houders van reeds afgegeven bewijzen
en
TEL. 2586
319
4
veel
vol
Dit modeboek
met 319 modellen,
inclusief Kinder-
modeboek, hand
leiding, bon proef-
patroon kost
slechts
60 ct.
Aanbevolen
door H.H. Doctoren
erfst over de velden. Glimpen van zon
licht over de welden, van licht wat nog
maar traag over de aarde glanst. X Wordt
huiverig! Vooral op de wijde vlakten, op het
effen veld, waar nodige rukwinden vrij spel
hebben, waar ze cirkelen naar eigen lust en
goedvinden met geen anderen tegenstand dan
de glooiingen van de molshoopen.
Goedkoop,
krachtig, voedzaam
HOUTTIL 58
- ALKMAAR
Aangezleg ons van hoogerhand verboden is met onze REGEN-RECLAME door te gaan, in
verband met de Loterljwet, zijn wjj tot ons leedwezen genoodzaakt deze reclame IN TE
TREKKEN.
Wij lossen deze moeilijkheid voor onze Clientèle zoo goed mogelijk op en geven bij contante
aankoop van eert onzer reeds laag geprijsde
voor de vertering en minder effectvol voor den
opbouw door verlies van kostbare energieën.
overtuigt U, door even onze
nieuwe etalage met nouveau
tés te bekijken
Mient L, TeL 32M, Alkmaar
Kijk ook even naar onze
nieuwe wolsoorten!
anderzijds
gezinnen
ti
n
ii
k
o:
b
h
Zl
h
I
Voor onze abonné s is dit fraaio modebook verkrijgbaar aan onze
bureaux en bij onze agenten voor SLECHTS 60 CENT
Franco toezending per post bij verzending van 60 cent door
girostorting op No. 22884, door verzending per postwissel of
inpostzegels
Amsterdam
ff
IJ
En om met de laatste groep maar eens het
eerst te beginnen, wijzen wij er in alle beschei
denheid op. dat wij cultuurmenschen heelemaal
zoo natuurlijk niet zijn kunnen. In onze hou
ding tegenover de elementen, waar we een
beschutting tegen hebben in onze hechte, ver
warmde woningen; in onze kleedlng, die zelfs
voor de Manchester dragenden nog gecotnpll-
Indien er lets benoodigd fai in PULLOVERS. VESTEN. HANDSCHOE
NEN. SJAALS. WOLLEN- of HALFWOLLEN ONDERGOEDEREN,
CAMISOLES. ONDERJURKEN en DIRECTOIRES. vindt U bjj ons
keuze uit een groote sorteering tegen zeer billijke prijzen
W(j houdea ons voor Uw bezoek beleefd aanbevolen.
VRAAGT A.V.L..ZEGELS TOT ONTSPANNING UWER KINDEREN.
De smalle watertjes, die de weilanden van
elkaar scheiden, rimpelen boosaardig en klim
men bijna boven him oevertjes uit. Het gras
wordt mat en drassig. En bij het vee komt al-
lengskens de hunkering naar de beschutting
van het roode dak. Het groote beschermde dak
tusschen de stijve rechte haag van geschoren
linden.
Den heelen langen lieven zomertijd hebben
de verzade koebeesten de koestering van de
zonnestralen ingedronken. Den heelen langen
lieven zomertijd hebben de millioenen huld-
mondjes de lichtstralen ingeademd. En heeft
daar het wonderproces plaats gehad van de
ontwikkeling van gezegende krachten.
Wat hebben die dieren een gelegenheid voor
zonnebaden gehad. Wat hebben ze een grooten
voorraad vitamine D. in zich kunnen opnemen
zonder de onkosten van een badplaats. Die
beesten vangen alles op, het kleinste zonne
straaltje doet zijn nut. En dan dat frissche
groenvoer, waar ze van genieten kunnen en dat
zoo welig op onzen rijken bodem is ingeplant.
Het kostelijk grasgewas, toegerust met het
groote vermogen om mineralen en vitaminen
toe te voeren. Die krachtvoeding puilt als het
ware onzen vetten bodem uit en de koeien, die
onze welden stoffeeren, hebben VBth ook in def>
weeldetjjd van April tot October een pracht-
gelegenheld voor het opnemen van deze goede
gaven en voor het aanleggen van een flinke
reserve voor den wlntertljtf
Onze gesteldheid is natuurlijk verweven met
de gesteldheid van den bodem, waar we op
geboren en getogen zijn. En een product zoo
zeer door onze bodemgeaardheld begunstigd, zal
ons zeker ten goede komen. Waar de melk
goedkoop is in verhouding tot haar uitmun
tende voedings-eigenschappen, zal geen huis
vrouw aarzelen er «en nuttig gebruik van te
maken. Temeer waar de wijze van bereiding
zoo eenvoudig is en weinig omslag verelscht.
Het lijkt me meer dan tijd, dat de koe juist
wordt beoordeeld. En daarmede de waardeering
van haar rijk product, de melk. Als we ons
bewust zijn wat de stoflage van ons vlakke
land voor ons beteekent, dan beseffen we ook
de plaats van den boer in ons nationaal be
staan. Dan nemen we met grooten zwier den
hoed af als we dien harden werker tegenko
men en maken een ..reverence" voor de koe,
onze allerbeste vaderlandsche.
Zooals de modellen in hel nieuwe modeboek zijn afgebeeld, kan
iedere vrouw ze zelf maken. Hiervoor hebben wij in het modeboek
om opgenomen een handleiding „hoe maken wij een mantel"
Daarin wordt op een aangename en voor ieder begrijpelijke wijze
verteld hoe gemakkelijk U met onze knippatronen zelf Uw
kleeding kunt vervaardigen
Zoo moeten wij dus tot een compromis ko
men. We moeten de uitersten mijden en niet
tot verstarring geraken. En dan hoort m.i. de
melk wel degelijk in ons dagelijksch rantsoen
thuis, tehzij medisch advies in ziektegevallen
anders luidt.
ele huisvrouwen zullen misschien zuchten,
dat het haar ónmogelijk is het glaasje
melk er bij haar spruiten in te krijgen.
Maar gelukkig is het niet noodzakelijk, dat ’t
consumeeren van dit kostelijk vocht uitsluitend
langs den weg van het eentonige bekertje gaat
en meestentijds nog gedecoreerd met vetkor-
rels en een velletje. En dan, kinderen hebben
nog die heerlijk opbrulsende eigengereidheid
in hun bloed. Dat tegen den draad in willen.
Houd u daar een beetje rekening mee. Sta
niet altijd met dat glas melk klaar, als er
brood gegeten moet worden. Geef ze het van
daag bij de koffietafel, maar morgen als ze
om vier uur uit school komen. En ’s Zondags
’s morgens als u uw kopje koffie geniet. En doet
u er dan eens wat extra’s door. Een lepeltje
chocoladepoeder en twee lepeltjes suiker. Of ’t
sap van een sinaasappel of een citroen of li
monadesiroop. Of klutst u er eens een banaan
door of vruchtensappen van diverse vruchten.
Een scheutje bessensap b.vDan de echte
gezellige anijsmelk en voor ouderen de melk
met een scheutje gembemat. Melk met wat
gemalen amandelen, ‘t sap van een citroen en
een lepeltje honing.
daar in den loop der eeuwen op Ingesteld. Een
simpel voorbeeld hiervan Is wel het verschil
tusschen een werkhand, die grove attributen
hanteert en een hand, die het met potlood en
pen doet. Legt u ze eens naast elkander, zelfs
het versohil In bouw zal u opvallen. Vorm en
huid hebben zich aangepast. Dat is niet met
één stoot te veranderen. Dat kost weer een el
lenlangen weg van anders toegespitste cultuur.
Neen, w^ kunnen het zoo natuurlijk mogelijk
probeeren te doen, er zijn vele en vaak onover
komelijke grenzen.
Beleefd aanbevelend,
eeft u zoon goed verzade Hollandsche
koe wel eens bekeken? 't Is letterlijk een
pronkstuk! En die blik van die koe als
ze zich verwaardigt haar kop naar u om te
draaien. Sommige menschen zeggen „sloome
koe.” Maar ze miskennen onze allerbeste Va
derlandsche! Ja, onze allerbeste Vaderlandsche,
want noch u, noch Ik, al reiken onze stamboo-
men ook tot in de grijze oudheid, zitten zoo
innig met onzen Nederlandschen bodem ver
weven als het geslacht van de koe! De waar
heid is, dat de koe zich dit ten volle bewust is.
Ze glimlacht nu eenmaal niet tegen iedereen,
u en ik zijn haar dood-onverschlllig, ze neemt
zelfs de moeite niet om op ons neer te zien.
Dat hebben de meesten van ons niet in de ga
ten. Ja, de koe weet, wat we haar verschul-
dgd zijn. Ze is volkomen op de hoogte van den
grooten rijkdom aan stoffen, die ze ons toe
voert met haar onvolprezen melk. Vooreerst:
eiwit, vet, koolhydraten, maar dan ook vooral
de mineralen phosphor en kalk. En de vita
minen A, B, C. D en E. Ik maak me sterk, dat
ze het heele vitaminen-alphabet uit haar hoofd
kent en een speciale studie gemaakt heeft
van hun onderscheidene functies. Dat ze pre
cies weet, welke rol de kalk en de phosphor
spelen in ons stoffelijk bestel. En het is toch
door de wetenschap bewezen, dat de melk voor
een prachtig deel voorzien kan in onze licha
melijke nooden; niet alleen door haar vol waar
dige eiwitstoffen, haar vet. dat vloeibaar is en
daardoor makkelijk op te nemen en haar kool
hydraten. maar ook vooral door haar voedlngs-
zouten, die 't bloed, den beenderen en het ze
nuwstelsel ten goede komen en de vitaminen,
die elk hun eigen taak verrichten en volstrekt
onmisbaar zijn.
I\’«i de groote verrassing
Alloon voor dit seizoen bieden wij alle dames, die ons prachtig
modeboek koopen. 1 proefpatroon aan tegen sterk verlaagden
prijs. Daarvoor vindt U in het modeboek een bon welke recht
geeft op 1 knippatroon
ILiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiifiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiifiiiiiiyi
Profiteert van onze goed- 1
koope H erf st aanbieding s
Flanellen Dames Nacht
hemden, aardige garnee-
ring, vanaf 1.05
Flanellen Damespyama's
vanaf 1.75
Gestreept Pyamaflanel,
prima kw., 70 c.M. breed.
5 el voor 79 ct.
Effen flanel, rose, zalm
en bleu, prima kwaliteit,
70 c.M breed, 5 el v. 79 ct.
Flanellen lakens, 140x190
nu98 ct.
DOET NU UW VOORDEEL
Dit modeboek ziet er weer schitterend uit. Het bevat een
geweldige collectie Japonnen, Mantels, Avondtoiletten, Tailleurs,
Sportkleeding, Kinderkleeding, enz. enz. Vooral de prachtige
kleurenpagina's zullen iedere vrouw in verrukking brengen en
het verlangen opwekken soortgelijke kledingstukken aan te schaffen
Een kamemelkpudding gestijfd met agar-
agar. En de gerenommeerde kamemelksche
pappen. Waar Ik als kind bij mijn grootmoeder
in roeren moest. ..De ééne kant, voor de schift
en de brand”, neuriede m’n grootmoeder daar
bij. En dan met Stroop opgediend! Grutjes en
volkorenmeel en groote gort, het laatste van
tevoren geweekt en stljfgekookt in water. De
hangop! Ook een gerecht zonder weerga. Een
neteldoeksche lap op een vergiet en daar de
karnemelk op uttgestort. Als het twaalf uren
gestaan heeft Is het dunne door den doek ge
zakt en is er een stijve substantie achter ge
bleven. Dit op een beschuitje of sportkoek of
enkël gezoet met honing of suiker of over ge
droogde. geweekte .vruchten van schillen
vezels ontdaan is een delicatesse.
En waar de koe alle mogelijkheden kent, om
ons haar product ten nutte te maken, begrijpt
u toch wei, dat ze u en mij negeert en waar
dig haar gang gaat. Onze bodemgeaardheld,
gepaard aan haar productie-vermogen brengt
heel wat tot stand voor het lieve vaderland en
daarbuiten! Nietwaar, onze zuivelproductle
welhaast de oudste tak van volksnjjverheid.
Voor al deze toepassingen is m l. voor de
koude dranken een goede soort gepasteuri
seerde melk het beste, terwijl voor de warme
dranken rauwe melk in aanmerking komt, die
niet langer dan één minuut aan kooktempera-
tuur is blootgesteld geweest. Welke substanties
men ook op te lossen heeft voor een melkdrank,
men moet dit nooit op het vuur in de melk
doen. De melk staat dan veel te lang aan de
hitte bloot en boet vele van haar voortref
felijke stoffen In. Met name, de vitaminen,
waarvan de met C aangeduide de gevoeligste
is, hebben zoo hun eigen wijze van reageeren
op het verhitten en oververhitten, terwijl ook
de samenstelling van de mineralen door het
kookproces kansen van verandering maakt. Wil
men dus een taaie substantie door de melk
verwerken, dan deze eerst even oplossen in ko
kend water en als alles vloeibaar is, de kokende
melk opschenken. Het is economisch en doel
matig 100 pet. effect van onze voeding te sor-
teeren en onze organen niet te belasten met
onverteerbaren ballast. Denkt u hier ook aan
met het bereiden van melkspijzen. Lange prut-
tel-processen maken de gerechten te zwaar
Schommelt het vitaminengehalte ook wel
eens een beetje door de omstandigheid, dat de
koe nu eenmaal niet constant zonnebaden ne
men kan en niet 365 dagen van het jaar groen
voer geniet eerstens slaat ze daar mooie re
serves van op, die ze nog langen tijd aan de
melk doorgeeft tweedens is dit slechts een
onderdeel van het complex van goede gaven.
De melk heeft altyd een twijfelachtige ap
preciatie genoten. Eenerzljds werd ze te hoog,
te laag getaxeerd. Sommige
zitten verstrikt in de traditie, dat
melk met hoopen of eigenlijk met vaten
geconsumeerd dient te worden. Dat zijn de ge
slachten van de bleekneuzen, die z.g. verster
kende middelen behoeven en daardoor nooit
geleerd hebben, zich normaal te voeden en den
besten weerstand te kweeken. Anderen negee-
ren in reactie hierop de melk volkomen. Ze
voelen zich te Spartaansch voor zulken zieken
koet en zeggen, dat een mensch maar water
moet drinken voor den dorst. Dat is hl. het ge
zondste en een natuurlijke levenswijze het
meest nabij.
Noch het één. noch het ander is onvoor-
waardelljk aan te nemen.
-a elkgebrulk behoeft niet eentonig
I V 1 z^n’ Zelfs melksoepen, in den zomer
koud met in honing gezoete vruchten
en ’s winters heet met wat gembemat, noot
muskaat, kaneel en geweekte havermout of
geweekte havervlokken vormen een lóonend
onderdeel van onzen maaltijd.
En dan de „dikke” melk, de zuur geworden
melk. Er is door het proces van het zuur wor
den juist een samenstelling van waarden ont
staan, die heilzaam voor ons blijken.
De dikke brokken tot een effen substantie
geklutst kan men met toast of beschuit en
suiker gebruiken of ook pikant maken voor
broodbelegging door 'n fijngehakt sjalotje en
peterselie toe te voegen.
In ’t formeeren van pikante hapjes is varia
tie mogelijk, als de huisvrouw haar fantasie
maar eens in deze richting laat werken. De
yoghurt heeft een zoo bekenden klank, dat
het onnoodig Is hierover uit te wijden. En dan
de karnemelk niet te vergeten. Voor warme da
gen een frissche drank waar eigenlijk altijd te
weinig notitie van genomen v~Mt. Is ook te
vermengen met vruchtensappen naar dan de
zoetere soorten als frambozen, druiven, prui
men enz.
De Paardenslagerij
met de beste kwaliteit.
STOOKT U HET
VOORDEELIGST
MET ONZE PRIMA
bRANDSTOFFEN
DE ZELFDE
AANGENAME
WARMTE
TERWIJL U NIET
NAAR UW HAARD
OF KACHEL BEHOEFT
OM TE ZIEN
talrijke garneering-
wlnkels
maar één
i
d
1
t
t
o
b
li
k
c
V
3
1
r
i
o
r
t
d
d
n
d
b
n
h
z
V
k
T
tlngen Inplaats van middenvoor een keurige
scheiding tusschen links en rechts te maken
en In voeding zeker niet met de kook-, bèrei-
dings- en samenstelllngsprocessen, die onzen
smaak zoo bedorven hebben, dat we alleen nog
maar van vruchten den oorspmnkeli'ken geur en
smaak herkennen. Ons organisme heeft zich
- y w»;
ei
II
xx
V;