REGENRECLAME winterweelde 1938 Herfst- en winterseizoen G. J. BöTTGER KOFAMAG.J.SPRUIJT ISMOEDERS H 8 OCTOBER M M E IJ E It A H Z O O N I I 3^ Onze allerbeste vaderlandsche modellen nieuwe Prima Moderne liegen mantels VIJF PROCENT KOHTIX, ■p ONS NAJAARSNUMMER NOORD-HOLLANDSCH DAGBLAD KL. BESSE C. SCHAAP WOLRECLAME- WEEK Door Mevrouw C. J. OOMS—VINCKERS LAXGESTIIAAT 3-5 voor zij staan in En dit is mogelijk Adverteer! U verkoopt meer! meer. En gij steunt er Uw Katholieke Pers mede, als gij Uw in- koopen bij onze ad verteerders doet. Leest onze adver- tentiesaandachtigen doet daar Uw keuze uit. - Het kost U niets het ’t Adret Wij openen het seizoen met een GROTE COLLECTIE APARTE JAPON- EN MANTELSTOFFEN Bij aankoop voor 5.mode-album of patroon cadeau WAT EEN UITKOMST Mach, uitgesneden Makreel en Bokking 10 et. per ons. Stroobok- king 4 A 10 cent. Gerookte Makreel; versche Garnalen; gerookte Zalm 35 cent per ons. - Ziet de etalage Aanbevelend, A. DOETS MAGDA LENEN STRAAT Bij de Firma A. BRASSER op de Laat, naast de R.K. Kerk, is thans het grootste deel der WINTERARTIKELEN aangekomen. ALKMAAR HUIGBROUWERSTRAAT 7 (van Mient naar Laat) TELEFOON 3956 Wol, wol en nog eens wol De woltijd is er weer, de tijd van brei- en handwerkjes- Wij zijn paraat met onze collectie. U vindt bij ons de grootste keus de beste kwaliteit en de nieuw ste kleuren van dit seizoen. Een paradijs voor breilustige dames. De prijzen zijn lager dan "waar ook. Koopt Uw wol bij: geven wij een 2 knot gratis W. KLAASSE-BOS Julianastraat 31 Bij aankoop van wol voor 2. KANTOOR EN MAGAZIJNEN HELDERSCHEWEG WOONHUIS Scharloo 17a TEL. 3-2-6-O Er zijn Er i« v. Besuijen en Co. - 'i' iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimmiiiiiiiiiiiii lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllltlllillllllllllllliuilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll mimi lllll llllllllfll If lllll llltf lltlllllll llllllilll llllltllll Deze korting geldt ook voor houders van reeds afgegeven bewijzen en TEL. 2586 319 4 veel vol Dit modeboek met 319 modellen, inclusief Kinder- modeboek, hand leiding, bon proef- patroon kost slechts 60 ct. Aanbevolen door H.H. Doctoren erfst over de velden. Glimpen van zon licht over de welden, van licht wat nog maar traag over de aarde glanst. X Wordt huiverig! Vooral op de wijde vlakten, op het effen veld, waar nodige rukwinden vrij spel hebben, waar ze cirkelen naar eigen lust en goedvinden met geen anderen tegenstand dan de glooiingen van de molshoopen. Goedkoop, krachtig, voedzaam HOUTTIL 58 - ALKMAAR Aangezleg ons van hoogerhand verboden is met onze REGEN-RECLAME door te gaan, in verband met de Loterljwet, zijn wjj tot ons leedwezen genoodzaakt deze reclame IN TE TREKKEN. Wij lossen deze moeilijkheid voor onze Clientèle zoo goed mogelijk op en geven bij contante aankoop van eert onzer reeds laag geprijsde voor de vertering en minder effectvol voor den opbouw door verlies van kostbare energieën. overtuigt U, door even onze nieuwe etalage met nouveau tés te bekijken Mient L, TeL 32M, Alkmaar Kijk ook even naar onze nieuwe wolsoorten! anderzijds gezinnen ti n ii k o: b h Zl h I Voor onze abonné s is dit fraaio modebook verkrijgbaar aan onze bureaux en bij onze agenten voor SLECHTS 60 CENT Franco toezending per post bij verzending van 60 cent door girostorting op No. 22884, door verzending per postwissel of inpostzegels Amsterdam ff IJ En om met de laatste groep maar eens het eerst te beginnen, wijzen wij er in alle beschei denheid op. dat wij cultuurmenschen heelemaal zoo natuurlijk niet zijn kunnen. In onze hou ding tegenover de elementen, waar we een beschutting tegen hebben in onze hechte, ver warmde woningen; in onze kleedlng, die zelfs voor de Manchester dragenden nog gecotnpll- Indien er lets benoodigd fai in PULLOVERS. VESTEN. HANDSCHOE NEN. SJAALS. WOLLEN- of HALFWOLLEN ONDERGOEDEREN, CAMISOLES. ONDERJURKEN en DIRECTOIRES. vindt U bjj ons keuze uit een groote sorteering tegen zeer billijke prijzen W(j houdea ons voor Uw bezoek beleefd aanbevolen. VRAAGT A.V.L..ZEGELS TOT ONTSPANNING UWER KINDEREN. De smalle watertjes, die de weilanden van elkaar scheiden, rimpelen boosaardig en klim men bijna boven him oevertjes uit. Het gras wordt mat en drassig. En bij het vee komt al- lengskens de hunkering naar de beschutting van het roode dak. Het groote beschermde dak tusschen de stijve rechte haag van geschoren linden. Den heelen langen lieven zomertijd hebben de verzade koebeesten de koestering van de zonnestralen ingedronken. Den heelen langen lieven zomertijd hebben de millioenen huld- mondjes de lichtstralen ingeademd. En heeft daar het wonderproces plaats gehad van de ontwikkeling van gezegende krachten. Wat hebben die dieren een gelegenheid voor zonnebaden gehad. Wat hebben ze een grooten voorraad vitamine D. in zich kunnen opnemen zonder de onkosten van een badplaats. Die beesten vangen alles op, het kleinste zonne straaltje doet zijn nut. En dan dat frissche groenvoer, waar ze van genieten kunnen en dat zoo welig op onzen rijken bodem is ingeplant. Het kostelijk grasgewas, toegerust met het groote vermogen om mineralen en vitaminen toe te voeren. Die krachtvoeding puilt als het ware onzen vetten bodem uit en de koeien, die onze welden stoffeeren, hebben VBth ook in def> weeldetjjd van April tot October een pracht- gelegenheld voor het opnemen van deze goede gaven en voor het aanleggen van een flinke reserve voor den wlntertljtf Onze gesteldheid is natuurlijk verweven met de gesteldheid van den bodem, waar we op geboren en getogen zijn. En een product zoo zeer door onze bodemgeaardheld begunstigd, zal ons zeker ten goede komen. Waar de melk goedkoop is in verhouding tot haar uitmun tende voedings-eigenschappen, zal geen huis vrouw aarzelen er «en nuttig gebruik van te maken. Temeer waar de wijze van bereiding zoo eenvoudig is en weinig omslag verelscht. Het lijkt me meer dan tijd, dat de koe juist wordt beoordeeld. En daarmede de waardeering van haar rijk product, de melk. Als we ons bewust zijn wat de stoflage van ons vlakke land voor ons beteekent, dan beseffen we ook de plaats van den boer in ons nationaal be staan. Dan nemen we met grooten zwier den hoed af als we dien harden werker tegenko men en maken een ..reverence" voor de koe, onze allerbeste vaderlandsche. Zooals de modellen in hel nieuwe modeboek zijn afgebeeld, kan iedere vrouw ze zelf maken. Hiervoor hebben wij in het modeboek om opgenomen een handleiding „hoe maken wij een mantel" Daarin wordt op een aangename en voor ieder begrijpelijke wijze verteld hoe gemakkelijk U met onze knippatronen zelf Uw kleeding kunt vervaardigen Zoo moeten wij dus tot een compromis ko men. We moeten de uitersten mijden en niet tot verstarring geraken. En dan hoort m.i. de melk wel degelijk in ons dagelijksch rantsoen thuis, tehzij medisch advies in ziektegevallen anders luidt. ele huisvrouwen zullen misschien zuchten, dat het haar ónmogelijk is het glaasje melk er bij haar spruiten in te krijgen. Maar gelukkig is het niet noodzakelijk, dat ’t consumeeren van dit kostelijk vocht uitsluitend langs den weg van het eentonige bekertje gaat en meestentijds nog gedecoreerd met vetkor- rels en een velletje. En dan, kinderen hebben nog die heerlijk opbrulsende eigengereidheid in hun bloed. Dat tegen den draad in willen. Houd u daar een beetje rekening mee. Sta niet altijd met dat glas melk klaar, als er brood gegeten moet worden. Geef ze het van daag bij de koffietafel, maar morgen als ze om vier uur uit school komen. En ’s Zondags ’s morgens als u uw kopje koffie geniet. En doet u er dan eens wat extra’s door. Een lepeltje chocoladepoeder en twee lepeltjes suiker. Of ’t sap van een sinaasappel of een citroen of li monadesiroop. Of klutst u er eens een banaan door of vruchtensappen van diverse vruchten. Een scheutje bessensap b.vDan de echte gezellige anijsmelk en voor ouderen de melk met een scheutje gembemat. Melk met wat gemalen amandelen, ‘t sap van een citroen en een lepeltje honing. daar in den loop der eeuwen op Ingesteld. Een simpel voorbeeld hiervan Is wel het verschil tusschen een werkhand, die grove attributen hanteert en een hand, die het met potlood en pen doet. Legt u ze eens naast elkander, zelfs het versohil In bouw zal u opvallen. Vorm en huid hebben zich aangepast. Dat is niet met één stoot te veranderen. Dat kost weer een el lenlangen weg van anders toegespitste cultuur. Neen, w^ kunnen het zoo natuurlijk mogelijk probeeren te doen, er zijn vele en vaak onover komelijke grenzen. Beleefd aanbevelend, eeft u zoon goed verzade Hollandsche koe wel eens bekeken? 't Is letterlijk een pronkstuk! En die blik van die koe als ze zich verwaardigt haar kop naar u om te draaien. Sommige menschen zeggen „sloome koe.” Maar ze miskennen onze allerbeste Va derlandsche! Ja, onze allerbeste Vaderlandsche, want noch u, noch Ik, al reiken onze stamboo- men ook tot in de grijze oudheid, zitten zoo innig met onzen Nederlandschen bodem ver weven als het geslacht van de koe! De waar heid is, dat de koe zich dit ten volle bewust is. Ze glimlacht nu eenmaal niet tegen iedereen, u en ik zijn haar dood-onverschlllig, ze neemt zelfs de moeite niet om op ons neer te zien. Dat hebben de meesten van ons niet in de ga ten. Ja, de koe weet, wat we haar verschul- dgd zijn. Ze is volkomen op de hoogte van den grooten rijkdom aan stoffen, die ze ons toe voert met haar onvolprezen melk. Vooreerst: eiwit, vet, koolhydraten, maar dan ook vooral de mineralen phosphor en kalk. En de vita minen A, B, C. D en E. Ik maak me sterk, dat ze het heele vitaminen-alphabet uit haar hoofd kent en een speciale studie gemaakt heeft van hun onderscheidene functies. Dat ze pre cies weet, welke rol de kalk en de phosphor spelen in ons stoffelijk bestel. En het is toch door de wetenschap bewezen, dat de melk voor een prachtig deel voorzien kan in onze licha melijke nooden; niet alleen door haar vol waar dige eiwitstoffen, haar vet. dat vloeibaar is en daardoor makkelijk op te nemen en haar kool hydraten. maar ook vooral door haar voedlngs- zouten, die 't bloed, den beenderen en het ze nuwstelsel ten goede komen en de vitaminen, die elk hun eigen taak verrichten en volstrekt onmisbaar zijn. I\’«i de groote verrassing Alloon voor dit seizoen bieden wij alle dames, die ons prachtig modeboek koopen. 1 proefpatroon aan tegen sterk verlaagden prijs. Daarvoor vindt U in het modeboek een bon welke recht geeft op 1 knippatroon ILiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiifiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiifiiiiiiyi Profiteert van onze goed- 1 koope H erf st aanbieding s Flanellen Dames Nacht hemden, aardige garnee- ring, vanaf 1.05 Flanellen Damespyama's vanaf 1.75 Gestreept Pyamaflanel, prima kw., 70 c.M. breed. 5 el voor 79 ct. Effen flanel, rose, zalm en bleu, prima kwaliteit, 70 c.M breed, 5 el v. 79 ct. Flanellen lakens, 140x190 nu98 ct. DOET NU UW VOORDEEL Dit modeboek ziet er weer schitterend uit. Het bevat een geweldige collectie Japonnen, Mantels, Avondtoiletten, Tailleurs, Sportkleeding, Kinderkleeding, enz. enz. Vooral de prachtige kleurenpagina's zullen iedere vrouw in verrukking brengen en het verlangen opwekken soortgelijke kledingstukken aan te schaffen Een kamemelkpudding gestijfd met agar- agar. En de gerenommeerde kamemelksche pappen. Waar Ik als kind bij mijn grootmoeder in roeren moest. ..De ééne kant, voor de schift en de brand”, neuriede m’n grootmoeder daar bij. En dan met Stroop opgediend! Grutjes en volkorenmeel en groote gort, het laatste van tevoren geweekt en stljfgekookt in water. De hangop! Ook een gerecht zonder weerga. Een neteldoeksche lap op een vergiet en daar de karnemelk op uttgestort. Als het twaalf uren gestaan heeft Is het dunne door den doek ge zakt en is er een stijve substantie achter ge bleven. Dit op een beschuitje of sportkoek of enkël gezoet met honing of suiker of over ge droogde. geweekte .vruchten van schillen vezels ontdaan is een delicatesse. En waar de koe alle mogelijkheden kent, om ons haar product ten nutte te maken, begrijpt u toch wei, dat ze u en mij negeert en waar dig haar gang gaat. Onze bodemgeaardheld, gepaard aan haar productie-vermogen brengt heel wat tot stand voor het lieve vaderland en daarbuiten! Nietwaar, onze zuivelproductle welhaast de oudste tak van volksnjjverheid. Voor al deze toepassingen is m l. voor de koude dranken een goede soort gepasteuri seerde melk het beste, terwijl voor de warme dranken rauwe melk in aanmerking komt, die niet langer dan één minuut aan kooktempera- tuur is blootgesteld geweest. Welke substanties men ook op te lossen heeft voor een melkdrank, men moet dit nooit op het vuur in de melk doen. De melk staat dan veel te lang aan de hitte bloot en boet vele van haar voortref felijke stoffen In. Met name, de vitaminen, waarvan de met C aangeduide de gevoeligste is, hebben zoo hun eigen wijze van reageeren op het verhitten en oververhitten, terwijl ook de samenstelling van de mineralen door het kookproces kansen van verandering maakt. Wil men dus een taaie substantie door de melk verwerken, dan deze eerst even oplossen in ko kend water en als alles vloeibaar is, de kokende melk opschenken. Het is economisch en doel matig 100 pet. effect van onze voeding te sor- teeren en onze organen niet te belasten met onverteerbaren ballast. Denkt u hier ook aan met het bereiden van melkspijzen. Lange prut- tel-processen maken de gerechten te zwaar Schommelt het vitaminengehalte ook wel eens een beetje door de omstandigheid, dat de koe nu eenmaal niet constant zonnebaden ne men kan en niet 365 dagen van het jaar groen voer geniet eerstens slaat ze daar mooie re serves van op, die ze nog langen tijd aan de melk doorgeeft tweedens is dit slechts een onderdeel van het complex van goede gaven. De melk heeft altyd een twijfelachtige ap preciatie genoten. Eenerzljds werd ze te hoog, te laag getaxeerd. Sommige zitten verstrikt in de traditie, dat melk met hoopen of eigenlijk met vaten geconsumeerd dient te worden. Dat zijn de ge slachten van de bleekneuzen, die z.g. verster kende middelen behoeven en daardoor nooit geleerd hebben, zich normaal te voeden en den besten weerstand te kweeken. Anderen negee- ren in reactie hierop de melk volkomen. Ze voelen zich te Spartaansch voor zulken zieken koet en zeggen, dat een mensch maar water moet drinken voor den dorst. Dat is hl. het ge zondste en een natuurlijke levenswijze het meest nabij. Noch het één. noch het ander is onvoor- waardelljk aan te nemen. -a elkgebrulk behoeft niet eentonig I V 1 z^n’ Zelfs melksoepen, in den zomer koud met in honing gezoete vruchten en ’s winters heet met wat gembemat, noot muskaat, kaneel en geweekte havermout of geweekte havervlokken vormen een lóonend onderdeel van onzen maaltijd. En dan de „dikke” melk, de zuur geworden melk. Er is door het proces van het zuur wor den juist een samenstelling van waarden ont staan, die heilzaam voor ons blijken. De dikke brokken tot een effen substantie geklutst kan men met toast of beschuit en suiker gebruiken of ook pikant maken voor broodbelegging door 'n fijngehakt sjalotje en peterselie toe te voegen. In ’t formeeren van pikante hapjes is varia tie mogelijk, als de huisvrouw haar fantasie maar eens in deze richting laat werken. De yoghurt heeft een zoo bekenden klank, dat het onnoodig Is hierover uit te wijden. En dan de karnemelk niet te vergeten. Voor warme da gen een frissche drank waar eigenlijk altijd te weinig notitie van genomen v~Mt. Is ook te vermengen met vruchtensappen naar dan de zoetere soorten als frambozen, druiven, prui men enz. De Paardenslagerij met de beste kwaliteit. STOOKT U HET VOORDEELIGST MET ONZE PRIMA bRANDSTOFFEN DE ZELFDE AANGENAME WARMTE TERWIJL U NIET NAAR UW HAARD OF KACHEL BEHOEFT OM TE ZIEN talrijke garneering- wlnkels maar één i d 1 t t o b li k c V 3 1 r i o r t d d n d b n h z V k T tlngen Inplaats van middenvoor een keurige scheiding tusschen links en rechts te maken en In voeding zeker niet met de kook-, bèrei- dings- en samenstelllngsprocessen, die onzen smaak zoo bedorven hebben, dat we alleen nog maar van vruchten den oorspmnkeli'ken geur en smaak herkennen. Ons organisme heeft zich - y w»; ei II xx V;

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 12