Adolf Hitler. f t i I I De aankomst van aan H Gebreide handschoenen zonder kappen De nieuwe mode Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Mussolini te München voor zijn bezoek ga M JONGENSJAS IN HUIS EN HOF VOOR DE WINTER AVONDEN Plaats dan een „Omroeper” voor 80.000 gezinnen HL Nieuwe eiergerechten iT IÖ1 MAANDAG 27 SEPTEMBER 1937 ’x 7 <1 Leeftijd acht jaar 4 ïj r B L«r S FOTOREPORTAGE M i t M S y p KOOPT EN 7 met een oranje* i. 12 cM., mouwlengte J PB 7 1'- van den DORA PO LA. gevraagde patroon voor DORA. C. M. ■s ’«r i: vormen aannemen, op grauw papier ult- lekker en als ze geheel koud zijn bestuift men ze dik met poedersuiker. Hoe dunner het deeg voor deze koekjes wordt uitgerold hoe brosser ze worden. A. K. P. j t het vuur zet. Zoo laat men de eieren au bain-Marie gaar worden, terwijl men steeds blijft roêren. Ze mogen niet te droog worden. A. K.—P. L-'.V/ hebben van boven ruimte. De sjaalkraag is gemaakt van Indisch lam. Fig. 725a toont ons een modern pakje van tweedstof. De driekwartmantel die is afgewerkt met bontranden heeft groote op gestikte zakken en een leeren ceintuur. De rok heeft een ruimen overslag. Beide modellen, die ontleend zijn aan het juist uitgekomen nieuwe modealbum „Win- terweelde”, zijn te verkrijgen in de maten 40, 42, 44 en 46. Wie er van houdt zelf iets te bakken voor bij thee of koffie, kan ik deze koekjes, die in *n goed gesloten trommel langen tijd bros blijven, aanbevelen) Men maakt er ’n flinke hoeveelheid van: X pond bloem, 65 gr. suiker, 30 gr. bo ter, 2 eieren, X d. L. room, 1 dessertlepel rozenwater, *n klein snufje zout, en 'n pan netje met frituurvet voor *t bakken.... Men doet de bloem in ’n kom, voegt er suiker en zout bij en verdeelt er de boter in met 2 messen tot het geheel een kruime lige massa is. D&n voegt men er den room bij, het rozenwater en de eieren en kneedt het geheel tot ’n soepelen deegbal. Die bal verdeelt men in 2 i 3 stukken en rolt leder afzonderlijk zoo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven plank. Daarvan snijdt De modeshows, de modeboeken en de nieuwe étalages hebben ons al zoowat op de hoogte gebracht van de komende winter mode. Ofschoon er niet zulk een opvallend verschil valt te constateeren, zijn er toch allerlei wijzingen, die aan onze costumes weer een modern cachet geven. De lange mantels houden natuurlijk hun bontversie- ring en dat wel op overdadige wijze; de mantelpakjes die dikwijls bestaan uit een nauwen rok met een los jasjfe van afsteken de kleur zijn niet of slechts met een smal randje bont afgewerkt. Evenals het vorig jaar worden er nog veel driekwart mantels gedragen. De schouders van de eenvoudige mantels zullen ook dezen winter weer rechthoekig zijn. De gekleede mantels heb ben vaak pof- of ballonmouwen. Wij zeggen: vaak, want het is heelemaal geen wet van Meden en Perzen. De mode immers laat ons ook dit seizoen weer zooveel mogelijk vrij. Fig. 714a is een voorbeeld van zoo’n ge- kleeden mantel, waarbij de rug twee breede bestikte blezen heeft, die het figuur bij zonder slank doen schijnen. De mouwen Uit de voetbal competitie. Een snapshot voor het doel van Go-Ahead tijdens den wedstrijd der Deventenaren tegen Enschede I .Eén doel mond Is genoeg*, dacht Leo Halle, en repareerde voor den aan vang der match van zijn club tegen Enschede het zijnet van den door hem te verdedigen goal, waarin zich een opening bevond Van de op deze bladzijde voor komende genummerde mo dellen, die aan het mode-album „Winterweelde" ontleend zijn, kunnen bij het Patronenkantoor „Panora", Nassauplein 1, Haarlem, patronen besteld worden tegen den prijs van 10 cent voor jabots, kraagjes, 20 ets. voor rokken, blou ses, kleine avondjasjes en ktnder- kleedtng, 35 ets. voor mantels en japonnen, 50 ets. voor complets. Bestellingen kunnen geschieden: door bemiddeling van Uw agent; door gtrostorttng op No. 293631; door toezending van het bedrag per postwissel of in postzegels. In alle gevallen 10 ets. extra voor toe zending per post. Op het Malieveld te Den Haag vond Zaterdag de ballon- opstijging plaats In verband met de propaganda voor meer werk. Het oogenbllk, waarop do Belgische ballon met de luchtvaarder* Boesman en De Vogelaar het luchtruim kiest B I fesL» A donkergeel van kleur kroontje in het hart. Narcissen in grint Een zeer aantrekkelijke bloemen-cultuur Is het in bloei brengen van Narcissen in grint. Men kan ze het geheele najaar. Ja tot December uitoefenen. Men neemt een of andere kom of schotel met een opstaanden rand van minstens 4 k 5 cM. Men strooit er een laagje fijn ge- wasschen grint in. Hierop zet men de bol len vlak tegen elkaar. De tusschenrulmten vult mén op met hetzelfde fijne frint, zóó dat de neuzen van de bollen er nog Juist boven uitsteken. Men tlkt*even tegen den rand van de kom. Het grint sluit nu goed aaneen, en de bollen staan vast. Nü vult men de kom met zuiver water. Men moet er om denken, dat de neuzen boven de oppervlakte van het water blijven. Men behoeft ze niet in het donker te zetten, doch te warm mogen ze niet staan. Wel mogen ze van de herfstzon profiteeren, maar dichtbij de kachel of verwarming is verkeerd. Al spoedig beginnen de bollen te „werken” en als men de goede soorten heeft, kan men ee. tegen Kerstmis in Woei hebben. De meest geschikte soort is de Pa perwhite met sneeuwwitte bloemen op lan ge stelen, zeer welriekend en heel vroeg bloeiend. Iets later ia de Grand Solell d’or. u t ti 11 r f n II111 f 11 1111111 f 111111111 if f 1I f i f 11 f 11111 m 11 ll ir t v 1111111111 i 11111II II 1111 ii 111 li 11111 il i ill II111111 o Het gevraagde patroon voor heeren- sokken hoop Ik In ons volgende nummer te geven. Hoog boven het eiland Walcheren steekt de neus van het m.s. .Ruys', dat Zaterdag van de werf van .De Schelde" ie Vltalngen, waar het voor rekening van de K.P.M. te Amsterdam gebouwd werd, van stapel liep Een spelmoment voor het doel van Victoria tijdens den te Bloemendaal ge- speelden hockeywedstrijd Pinocclo Victoria K. f delvinger, echter met 34 toeren in plaats van 40. Daarna werkt men den top af. De pink. Men verdeelt de overgebleven 10 st. over 3 naalden. Daarbij neemt men 4 st. op, zoodat men 14 st. in de rondte heeft. Men breit daarop 26 toeren en werkt den top af. De duim. Men verdeelt de overgehouden 16 st. over 3 naalden en neemt daarbij 4 st. op boven de opening. Op de aldus verkre gen 20 st. breit men 28 toeren, waarna men den top afwerkt. Dit is de rechterhandschoen. De linker wordt op dezelfde manier gebreid, maar men meerdert dan voor den duim aan het einde van den toer in plaats van aan het begin. Ns de aankomst van Mussolini ta München, Inspecteeren de Duce en Adoll Hitler de voor het stationsgebouw opgestelde eerewacht Verloren eieren met zure saus Men brengt in een pannetje water met een weinig saus en citroensap aan de kook en laat daar, een voor een, de eieren in vallen, die men voorzichtig opent aan het breede uiteinde. Zijn de eieren gestold dan schept men ze, met ’n schuimspaan, voor zichtig uit het water. Zure saus. Men fruit zeer fijn gehakte ui licht bruin en klopt 1 of 2 eieren (naar mate van de hoeveelheid). Boven een zacht vuurtje roert men 2 of 3 lepels boter met 2 of 3 lepels bloem, voegt daar langzamerhand water bij tot men een goed gebonden saus heeft, roert er dan, van het vuur, dadelijk het geklopte ei door met gefruite ui en citroensap naar smaak. Deze saus giet men over de verloren eieren. Gestoofde eieren. Men neemt hiervoor ’t benoodigde aantal eieren, die men hard kookt, pelt en in vierde parten verdeelt, Intusschen maakt men een saus van 2 of 3 lepels bloem en evenveel lepels boter. Men braadt de boter bruin en fruit hierin de bloem. Dan voegt men er, langzamerhand, melk bij en roert alles tot een gladde ge bonden saus, die men afmaakt met peper, zout, noot en wat room. Men roert daar fijn gehakte peterselie doorheen en tot slot de stukjes ei, die men, voorzichtig roeren de, nog wat laat stoven op ’n zacht vuurtje. Zwitser sche eieren bereidt men in kleine vuurvaste schoteltjes, die men van binnen met boter insmeert. In elk schoteltje breekt men een ei stuk aan het breede uiteinde, zoodat de dooier heel blijft. Daarover strooit men geraspte kaas, voegt er een weinig room bij en plaatst de schoteltjes een kwartier in ’n flink heeten oven. Men garneert de eieren vóór het opdienen met ’n takje peterselie. Roereieren bakt men gewoonlijk op een zacht vuurtje met boter in de koekenpan, nadat men ze goed geklust heeft met een lepel water per ei en zout naar smaak. Als de eiermassa begint te stollen roert men tot zich brokken hebben gevormd van behoor lijke dikte. Men kan daar, voor de variatie, tomaten bijvoegen, of den eierschotel gar- neeren met *n randje spinazie. Heel sma kelijk is ook de volgende schotel: Men klutst de eieren met zout, ’n stukje boter, zout en geraspte kaas in een pannetje, dat Bovenwijdte 88 cM- lengte midden voor 70 cJd. Schouderbreedte 46 cJd. Benoodlgd 2 M. stof van 130 cM. breed, 6 knoopen, 1 gesp. Wanneer de stof dubbel gevouwen is, plaatsen we het voorpand en de dekking naast elkander op de stof, daaronder het rugpand (midden achter aan de vouw) waarnaast boven- en ondermouw geplaatst worden; dan is er nog een stukje over voor zakken, ceintuur en kraag. De dekking knippen we in model, zooals de teekening met een stippellijn aangeeft. De kraag wordt van dubbel stof gemaakt. Kraag en revers worden IX cM. van den kant door gestikt. De zak wordt IX c.M. kant op de Jas gestikt. De ceintuur wordt van dubbel stof gemaakt. De Jas wordt gesloten met twee rijen knoopen. Wanneer de jas van dikke stof gemaakt wordt, worden de naden van binnen afge werkt met schuin biaisband. Voor zoom in mouwen en jas wordt bij de lengte 5 c.M. aangeknipt en naar binnen geslagen. Voor naden overal 2 cM. bijknippen. De mouw wordt ongeveer 6 cM. voor den zij naad in het armsgat geplaatst. Men zet 54 steken op, verdeeld over drie naalden, dus 18 op elke naald. Voor den pols breit men 5 t 6 cM. 4 r.. 2 aver. Ver der breit men r. Na 10 toeren r. begint men te meerderen voor den duim, aldus: le toer: 2 st. r. breien, 1 meerderen (door •n lusje op te nemen, dat men vóór het breien omkeert om ’n opening te voorko men), 2 r., 1 meerderen, verder gewoon r. 2 toeren overbrelen, zooals ook na de vol gende meerderingen. 4e toer: 2 r., 1 meerderen, 4 r., 1 meer deren. Verder r. 7e toer: 2 r., 1 meerderen, 6 r., 1 meer deren. Verder r. Zoo gaat men door met meerderen In eiken 3den toer, tot men 16 steken heeft tusschen 2 meerderingen. Volgende toer: 3 r., de gemeerderde 16 st. rijgt men voorlooplg op een draad wol voor den duim en breit den toer gewoon door zonder die 16 st. Men breit daarna nog 16 toeren tot aan de vingers. De wijsvinger. Men breit 8 st. en rijgt alle volgende steken, behalve de laatste 8, op ’n draad. Nu brengt men 3 van de eer ste 8 steken op een tweede naald over, neemt 2 steken op tusschen deze en de laatste 8, breit 2 st. van de laatste 8 op de 2e naald en de overblijvende 6 op een derde naald. Men heeft nu dus 18 st. in de rondte, waarop men 34 toeren breit (zoo noodlg meer of minder). Dan werkt men den top af. Men breit aldoor 2 st. samen en 2 r., 2 toertjes over breien. Volgende toer nogmaals telkens: 2 st. samenbr., 2 r, 1 tper overbreien. Dan breekt men den draad af, rijgt hem door alle steken, haalt hem stevig aan en naait hem af aan den linkerkant. Den middelvinger breit men op de eerste 7 en de laatste 7 st. van den toer. Men breit 5 st. op de le naald, 2 st. op de vol gende, neemt 2 st. daarbij op en breit 4 st. van de 7 laatste st. Op *n 3e naald breit men de overgebleven 3 st. en neemt daarbij 4 st. op boven de opgezette, st. van i den vorigen vinger. Men heeft dan 30 st. I men schuine ruitjes die men in het frituur- in de rondte, breit hierop 40 toeren en I vet, mooi bruin en knappend bakt. Men werkt den top af als bij den vorigen vinger. I laat de koekjes die, als ze goed dun zijn De ringvinger wordt gebreid als de mid-uitgerold in het heete vet allerlei grillige d g b d h T J 6 h d ii

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 16