gezinnen
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
JONGENSJAS
Gebreide handschoenen zonder
De nieuwe mode
IN HUIS EN HOF
VOOR DE WINTER
AVONDEN
kappen
Plaats dan een „Omroepér
voor 80.
Nieuwe eiergerechten
Leeftijd acht jaar
1
in
ta.
met een oranje-
12
cM.,
mouwlengte
DOHA
POLA.
gevraagde patroon voor
DORA.
da
Men
t
1
i
B
hebben van boven ruimte. De sjaalkraag
is gemaakt van Indisch lam.
Fig. 7^5a toont ons een modem pakje
van tweedstof. De driekwartmantel die is
afgewerkt met bontranden heeft groote op
gestikte zakken en een leeren ceintuur. De
rok heeft een ruimen overslag.
Beide modellen, die ontleend zijn aan het
Juist uitgekomen nieuwe modealbum „Win-
terweelde”, zijn te verkrijgen in de maten
40, 42, 44 en 46.
fei
He
do
nk
ka
von
den
zen
der
var
Bra
Soi
Tilt
Ver
ser.
hoe
en
slit
E
Wil
met
leid
gew
vo<
va
we
de
we
vei
de
Ha
tr
n>
n:
k<
le
D
vo
in
le.
th
lekker en als ze geheel koud zijn bestuift
men ze dik met poedersuiker.
Hoe dunner het deeg voor deze koekjes
wordt uitgerold hoe brosser ze worden.
A. K. P.
del
zijl
1!
tre
en
D
tijd
Het
aan;
O:
het
te
alle
ins ti
paal
leve
zone
tjjd
volg
van
wen
Dl
rust
door
gest
bela
die
het
Niet
wijs
nis
hier
die
hant
On
•teer
hun
Me
Bissc
Kxc
om z
waar
het c
*Uea
Hoog boven het eiland Walcheren steekt de neus van het m.s. .Ruys', dat Zaterdag van de werf van .De Schelde'
te Vlissingen, waar het voor rekening vZn de K.P.M. te Amsterdam gebouwd werd, van stapel liep
De modeshows, de modeboeken en de
nieuwe étalages hebben ons al zoowat op
de hoogte gebracht van de komende winter
mode. Ofschoon er niet zulk een opvallend
verschil valt te constateeren, zijn er toch
allerlei wijzingen, die aan onze cdstumes
weer een modem cachet geven. De lange
mantels houden natuurlijk hun bontversie-
ring en dat wel op overdadige wijze; de
mantelpakjes die dikwijls bestaan uit een
nauwen rok met een los Jasje van afsteken
de kleur zijn niet of slechts met een smal
randje bont afgewerkt. Evenals het vorig
jaar worden er nog veel driekwart mantels
gedragen. De schouders van de eenvoudige
mantels zullen ook dezen winter weer
rechthoekig zijn. De gekleede mantels heb
ben vaak pof- of ballonmouwen. Wij zeggen:
vaak, want het is heelemaal geen wet van
Meden en Perzen. De mode immers laat ons
ook dit seizoen weer zooveel mogelijk vrij.
Fig. 714a is een voorbeeld van zoo’n ge-
kleeden mantel, waarbij de rug twee breede
bestikte blezen heeft, die het figuur bij
zonder slank doen schijnen. De mouwen
Een spelmoment voor het doel
speelden hockeywedstrijd Plnoccio Victoria
Op het Malieveld te Den Haag vond Zaterdag de ballon-
opstljglng plaats In verband met de propaganda voor meer
werk. Het oogenblik, waarop do Belgische ballon met de
luchtvaarders Boesman on De Vogelaer het luchtruim kiest
donkergeel van kleur
kroontje in het hart.
Narcissen in grint
Een zeer aantrekkelijke bloemen-cultuur
is het in bloei brengen van Narcissen in
grint. Men kan ze het geheele najaar, ja
tot December uitoefenen.
Men neemt een of andere kom of schotel
met een opstaanden rand van minstens 4
a 5 cAf Men strooit er een laagje fijn ge-
wasschen grint in. Hierop zet men de bol
len vlak tegen elkaar. De tusschenruimten
vult men op met hetzelfde fijne frlnt, zóó
dat de neuzen van de bollen er nog juist
boven uitsteken. Men tikt even tegen den
rand van de kom. Het grint sluit nu goed
aaneen, en de bollen staan vast. Nü vult
men de kom met zuiver water. Men moet
er om denken, dat de neuzen boven de
oppervlakte van het water blijven. Men
behoeft ze niet in het donker te zetten,
doch te warm mogen ze niet staan. Wel
mogen ze van de herfstzon profiteeren,
maar dichtbij de kachel of verwarming is
verkeerd. Al spoedig beginnen de bollen te
„werken” en als men de goede soorten
heeft, kan men ze tegen Kerstmis in bloei
hebben. De meest geschikte soort is de Pa
perwhite met sneeuwwitte bloemen op lan
ge stelen, zeer welriekend en heel vroeg
bloeiend. Iets later is de Grand Soleil d’or.
Het gevraagde patroon voor heeren-
sokken hoop ik in ons volgende nummer te
geven.
Van de op deze bladzijde voor
komende genummerde mo
dellen, die aan het mode-album
„Winterweelde" ontleend zijn,
kunnen bij het Patronenkantoor
„Panora”, Nassauplein 1, Haarlem,
patronen besteld worden tegen den
prijs van 10 cent voor jabots,
kraagjes, 20 ets. voor rokken, blou
ses, kleine avondjasjes en kinder-
kleeding, 35 ets. voor mantels en
japonnen, 50 ets. voor complets.
Bestellingen kunnen geschieden:
door bemiddeling van Uw agent;
door girostorting op No. 293631;
door toezending van het bedrag
per postwissel of in postzegels. In
alle gevallen 10 ets. extra voor toe
zending per post.
Verloren eieren met zure saus
Wie er van houdt zelf iets te bakken voor
bij thee of koffie, kan ik deze koekjes, die
in 'n goed gesloten trommel langen tijd
bros blijven, aanbevelen!
Men maakt er ’n flinke hoeveelheid van:
H pond bloem, 65 gr. suiker, 30 gr. bo
ter, 2 eieren, X d. L. room, 1 dessertlepel
rozenwater, 'n klein snufje zout, en ’n pan
netje met frituurvet Voor ’t bakken
Men doet de bloem in ’n kom, voegt er
suiker en zout bij en verdeelt er de boter
in met 2 messen tot het geheel een kruime
lige massa is. Dan voegt men er den rdom
bij, het rozenwater en de eieren en kneedt
het geheel tot 'n soepelen deegbal. Die bal
verdeelt men in 2 i 3 stukken en roll ieder
afzonderlijk zoo dun mogelijk uit op een
met bloem bestoven plank. Daarvan snijdt
men schuine ruitjes die men in het frituur
vet, mooi bruin en knappend bakt. Men
laat de koekjes die, als ze goed dun zijn
De ringvinger wordt gebreid als de mid- uitgerold in het heete vet allerlei grillige
Men zet 54 steken op, verdeeld over drie
naalden, dus 18 op elke naald.- Voor den
pols breit men 5 i cAf. 4 r, 2 aver. Ver
der breit men r.
Na 10 toeren r. begint men te meerderen
voor den duim, aldus:
le toer: 2 st. r. breien, 1 meerderen (door
’n lusje op te nemen, dat .-men vóór het
□reien omkeert om ’n opening te voorko
men), 2 r., 1 meerderen, verder gewoon r.
2 toeren overbreien, zooals ook na de vol
gende meerderingen.
4e toer; 2 r., 1 meerderen, 4 r., 1 meer
deren. Verder r.
7e toer: 2 r., 1 meerderen, 6 r., 1 meer
deren. Verder r.
Zoo gaat men door met meerderen in
eiken 3den toer, tot men 16 steken heeft
tusschen 2 meerderingen.
Volgende toer; 3 r., de gemeerderde 16 st.
rijgt men voorlooplg op een draad wol voor
den duim en breit den toer gewoon door
zonder die 16 st. Men breit daarna nog 16
toeren tot aan de vingers.
De wijsvinger. Men breit 8 st. en rijgt
alle volgende steken, behalve de laatste 8,
op ’n draad. Nu brengt men 3 van de eer
ste 8 steken op een tweede naald over
neemt 2 steken op tusschen deze en de
laatste 8, breit 2 st. van de laatste op
de 2e naald en de overblijvende 6 op een
derde naald. Men heeft nu dus 18 st. in
de rondte, waarop men 34 toeren breit (zoo
noodig meer of minder).
Dan werkt men den top af. Men breit
aldoor 2 st.’ samen en 2 r., 2 toertjes over
breien. Volgende toer nogmaals telkens: 2
st. samenbr., 2 r., 1 toer overbreien. Dan
breekt men den draad af, rijgt hem door
alle steken, haalt hem stevig aan en naait
hem af aan den linkerkant.
Den middelvinger breit men op de eerste
7 en de laatste 7 st. van den toer.
breit 5 st. op de le naald, 2 st. op de vol
gende, neemt 2 st. daarbij op en breit 4
st. van de 7 laatste st. Op ’n 3e naald
breit men de overgebleven 3 st. en neemt
daarbij 4 st. op boven de opgezette st. van
den vorigen vinger. Men heeft dan 30 st.
in de rondte, breit hierop 40 toeren en
werkt den top af als bij den vorigen vinger.
Men brengt in een pannetje water met
een weinig saus en citroensap aan de kook
en laat daar, een voor een, de eieren in
vallen, die men voorzichtig opent aan het
breede uiteinde. Zijn de eieren gestold dan
schept men ze, met 'n schuimspaan, voor
zichtig uit het water.
Zure saus. Men fruit zeer fijn gehakte ui
licht bruin en klopt 1 of 2 eieren (naar
mate van de hoeveelheid). Boven een zacht
vuurtje roert men 2 of 3 lepels boter
met 2 of 3 lepels bloem, voegt daar
langzamerhand water bij tot men een
goed gebonden saus heeft, roert er dan, van
het vuur, dadelijk het geklopte ei door met
gefruite ui en citroensap naar smaak. Deze
saus giet men over de verloren eieren.
Gestoofde eieren. Men neemt hiervoor *t
benoodigde aantal eieren, die men hard
kookt, pelt en in vierde parten verdeelt.
Intusschen maakt men een saus van 2 of 3
lepels bloem en evenveel lepels boter. Men
braadt de boter bruin en fruit hierin de
bloem. Dan voegt men er, langzamerhand,
melk bij en roert alles tot een gladde ge
bonden saus, die men afmaakt met peper,
zout, noot en wat room. Men roert daar
fijn gehakte peterselie doorheen en tot slot
de stukjes ei, die men, voorzichtig roeren
de, nog wat laat stoven op ’n zacht vuurtje.
Zwitsersche eieren bereidt men in kleine
vuurvaste schoteltjes, die men van binnen
met boter insmeert. In elk schoteltje breekt
men een el stuk aan het breede uiteinde,
zoodat de dooier heel blijft. Daarover
strooit men geraspte kaas, voegt er een
weinig room bij en plaatst de schoteltjes
een kwartier in ’n flink heeten oven. Men
garneert de eieren vóór het opdienen met
*u takje peterselie.
Roereieren bakt men gewoonlijk op een
zacht vuurtje met boter in de koekenpan,
nadat men ze goed geklust heeft met een
lepel water per el en zout naar smaak. Als
de elermassa begint te stollen roert men tot
zich brokken hebben gevormd van behoor
lijke dikte. Men kan daar, voor de variatie,
tomaten bij voegen, of den eierschotel gar-
neeren met ’n randje spinazie. Heel sma
kelijk is ook de volgende schotel: Men
klutst de eieren met zout, *n stukje boter,
zout en geraspte kaas in een pannetje, dat
men in een met water gevuld pannetje op
het vuur zet. Zoo laat men de eieren au
baln-Marle gaar worden, terwijl men
steeds blijft roeren. Ze mogen niet te droog
worden. K.P.
Bovenwijdte 88 cAf., lengte midden voor
70 c.M.
Schouderbreedte
46 c.M.
Benoodlgd 2 M. stof van 130 cM. breed,
6 knoopen, 1 gesp.
Wanneer de stof dubbel gevouwen is,
plaatsen we het voorpand en de dekking
naast elkander op de stof, daaronder het
rugpand (midden achter aan de vouw)
waarnaast boven- en ondermouw geplaatst
worden; dan is er nog een stukje over voor
zakken, ceintuur en kraag. De dekking
knippen we in model, zooals de teekenlng
met een stippellijn aangeeft. De kraag
wordt van dubbel stof' gemaakt. Kraag en
revers worden c.M. van den kant door
gestikt. De zak wordt 1H cM. van den
kant op de jas gestikt. De ceintuur wordt
van dubbel &ot gemaakt. De jas wordt
gesloten met twee rijen knoopen.
Wanneer de jas van dikke stof gemaakt
wordt, worden de naden van binnen afge
werkt met schuin biaisband. Voor zoom
in mouwen en jas wordt bij de lengte 5
c.M. aangeknipt en naar binnen geslagen.
Voor naden overal 2 c.M. bijknippen. De
mouw wordt ongeveer 6 c.M. voor den zij
naad in het armsgat geplaatst.
delvinger, echter met 34 toeren in plaats
van 40. Daarna werkt men den top af.
De pink. Men verdeelt de overgebleven
10 st. over 3 naalden. Daarbij neemt men
4 st. op, zoodat men 14 st. in de rondte
heeft. Men breit daarop 26 toeren en
werkt den top af.
De duim. Men verdeelt de overgehouden
16 st. over 3 naalden en neemt daarbij 4 st.
op boven de opening. Op de aldus verkre
gen 20 st. breit men 28 toeren, waarna
men den top afwerkt.
Dit is de rechterhandschoen. De linker
wordt op dezelfde manier gebreid, maar
men meerdert dan voor den duim aan het
einde van den toer in plaats van aan het
begin.
Na de aankomst van Mussolini te München, Inspecteeren de
Duce en Adolf Hitler de voor het stationsgebouw opgestelde
eerewacht
’.Eén doelmond is genoeg', dacht Leo
Halle, en repareerde voor den aan
vang der match van zijn club tegen
Enschede het zijnet van den door hem
te verdedigen goal, waarin zich een
opening bevond
Uit de voetbal
competitie.
Een snapshot
voor het doel
van Go-Ahead
tijdens den
wedstrijd der
Deventenaren
tegen Enschede
vormen aannemen, op grauw papier uit-
rir
me
ho
vo