r f DE VROUW IN ITALIË Da mes vest Zoekt gij betrouwbaar 1 VOOR DE FEESTEN KERSTGEBRAAD 1 Plaats dan een voor 80.000 gezinnen to H» Kerststemming fs J r wal geit 000 ger vat nmmmmnm.min.miH.mnunnn. WELK DUBBELTJE MAANDAG 20 DECEMBER 1937 iiiiininiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiimniimiiiNiiiiHiiimiiii Iffll VM de Nederlandsche Bank, is op 72- jarigen fen gehouden. De winnaar in de 350 C.C.-klasse, de heer M. Holshelmer C. M. naar A. K.—P. I gezet. De mouwnaad op den zijnaad ran het vest. Voor naden knippen we overal 2 c.M. bij aan, voor zoom bij de lengte knip pen we 4 c.M. aan. Wilde eend kan men, om de hoeveelheid vleesch grooter en het geheel Smakelijker te maken, vullen met gehakt, half runder en half kalfsgehakt, dat men vermengt met geweekt brood, fjjn gesneden spek, ‘n ge snipperd uitje, peper, zout, noot, nagelgruis. *n eierdooier en stijfgeklopt eiwit. dus om t vleesch heen, ofwel men braadt het geheel uit eer men er het wild aan toe voegt. brs nie SU rin bel vai vai Uw ooi pai het op rei ric set pc I hal spi dei 1 dig Cel I nu H. toe gei 1 I mr no< 1 det Za gei H. Pai is Ta det slu bes wis ge- uit- Van de op dei&e bladzijde voorkomende genum merde modellen. die aan het mode-album ..Wlnterweelde** ontleend ahn, kunnen by het Patronenkantoor .JPanora”, Nasaaupleln 1. Haar lem. patronen besteld worden tegen den prijs ▼an 10 cent voor Jabots, kraagjes. 20 cta. \oor rokken, blouses, kleine avondjasjes en klnder- kleedlng. 36 cta. voor mantels en japonnen. 60 cta. ▼oor complets. Bestellingen kunnen geschieden door bemiddeling van Uw agent; door glroetorttng op No. 293631; door toezending van het bedrag per postwlasel of in postzegels. In alle gevallen 5 cta. extra voor toezending per post. de slakken bij voegen. Wat zegt U, is een slak geen vlsch? Hebt U ze dan wel eens aan ’n vleeSchdiner gegeten? Volgens de beweringen van onze dienstbode moet een slakkenschotel tot de „Schlagers” op culi nair gebied gerekend worden. Al U zich voor de toebereiding ervan Interesseert, geef ik U de volgende maal het recept. C. P.—D. Hazepeper maakt men van overgeschoten haas of konijn. Men braadt fijn gesnipperde ui lichtbruin, voegt er overgeschoten jus bij of bouillon en ’n scheutje azijn en stooft hierin het in stukjes verdeelde wild met wat krulden. In de meeste gezinnen komt met Kerst mis, dat familiefeest bij uitnemendheid, een stukje wild op tafel. Het moge dan een konijn zijn, fazant, haas, gans of kal koen of reevleesch, het smaakt allemaal uitstekend als het goed wordt toebereld. Weet ge, dat men ook 'n gewoon stukje varkensvleesch kan toebereiden als wild braad, wanneer men het ’n paar dagen te voren marineert in azijn, met misschien ’n scheutje rooden wijn, erbij en verschillende kruiden? En weet ge, dat *n lamsbout, tevoren een paar dagen in karnemelk gezet, zoo, dat hij geheel bedekt Is, en verder als reebout be handeld, op bedrieglijke wijze dit edele wild nabootst? Wat betreft de bereiding van verschillen de wildsoorten, ik zal hier nu niet nog eens de volledige recepten daarvan geven wel ke trouwens in hoofdzaak wel bekend zijn maar me bepalen tot eenige aanwijzin gen. Om te beginnen: men moet wild niet lardeeren. Vroeger gebeurde dit algemeen, maar deze behandeling is verouderd. Door het lardeeren worden vleeschcellen opend, waar bij verwarming het sap loopt. Waar het vleesch gelardeerd werd, vindt men later, bij het snijden, dan ook donkere, droge plekken. Men legt het spek het Hlnthammereind te 's-Hertogen* Bosch een tweetal bruggen, n.L over de Zuld-Willemsvaart en de Aa, officieel geopend Kastanjevulsel voor pans of kalkoen. pond kastanjes wascht men, kruist ze aan den breeden kant, zet ze op met ruim ko- kend water en laat ze, in ongeveer 3 kwar tier, gaar worden. Dan pelt men ze terstond, wrijft ze fijn en vermengt ze met H pond kalfsgehakt, 3 sneetjes geweekt oud brood, peper, noot en zout en zoonoodig ’n scheut jé melk. De massa moet eenigszins slap wezen. Wanneer men êen kwartier vóór het ge braad klaar is, dit goed bestrijkt met een in bier gedoopt kwastje, zal het vel knap perig worden. Gebraden Haas. Hiervoor rekent men 1H ons vet spek en ongeveer 2 ons boter. Men laat eerst het spek goed uitbakken, voegt er dan de helft van de boter bij en als die lichtbruin is laat men den ingezouten haas aan alle kanten goed braden. AU de haas half gaar U, voegt men de rest van de bo ter erbij. Braadtljd ongeveer 1H uur. De haas, die telkens bedropen moet worden, is gaar als men het vleesch van den rug ge makkelijk met een lepel kan losmaken. De smaak van het gerecht wordt verhoogd wanneer men de jus af maakt met ’n scheut je room. Voor een konijn gebruikt men, evenredigheid, minder boter en spek. Wie zich het geheele jaar verheugt over de glorierijke ftallaansche zon en de azuren lucht, zal minstens eens, en wel tegen Kerstmis, verlangen naar een grauwen hemel, 'n hevige sneeuwbui, *n mystieken, ondoorzichtigen mUt en wat rijp aan de boomen. De Noord-Itallanen hebben hun *n Jialven meter hoog liggende sneeuw, maar de zuiderlingen moeten de Kerststemming er op-een of andere manier in brengen. En dit doen zij dan op hun eigen, niet voor iedereen aannemelijke ma nier. Natuurlijk:op de eerste plaats door uit stalling van goedkoope kerstkribben en den bijbehoorenden huUt en mistletoe, maar op de tweede en eigenlijk voornaamste plaat» door het tentoonstellen van allerlei lijken van wilde en tamme dieren. Ja, lijken van dierenI Bent U vegetariër of lid van de vereen 1- ging van rauwe-kost-eters, misschien te genstander van vivi-sectie of voorzitter van de dierenbescherming? Wilt U dan asjeblieft zelf en schrijfster dezes het genoegen doen deze bladzijde om te slaan, want het U hier niet de bedoeling om iemands ge voelens geweld aan te doen, maar om een realUtisch beeld te geven van de Kerststem ming in een ver land. Ja. wij eten ook iedere dag *n stukje.... nu ja, dood beest, zult u zeggen, maar wie denkt daar nu b(j. als men zoo’n lekker gebakken biefstukje op tafel krijgt. De Italiaansche slagers en poeliers zor gen er wel voor, U dit geen oogenblik te doen vergeten. -Komt men in den winkel, om een lekker kalfsoestertje of rollade te koopen, en de halve kalfskop met *t ééne rozige oor en het blauwe glazige oog kijkt U zoo stil verwijtend aan, dan moet U toch wel een onmensch zijn, aU U.zich niet on middellijk omkeert en "n deurtje verder gaat. Daar bij den poelier hangen de lam metjes, die U met hun krullende blanke vachtje altijd aan de liefelijkheid van den kerststal herinneren, in al hun naaktheid voor de deur. ZU worden in dezen tijd bij duizendtallen geslacht en hun menichelijke oogen in de bloederige koppen schijnen geen enkelerf Italiaan van het eten van zijn lams- coteletten of schapenboutjes terug te hou den. Dan zijn er de blanke duifjes, die hun nog Een aantal Nederlandsche schaatsenrijders, die wereldkampioenschappen te Oslo op 22 en 23 Januari a s. zullen deelnemen, zijn Zaterdag van hot Centraal Station te Amsterdam derwaarts vertrokken Bovenwijdte 104 cM., lengte midden vóór 55 cM., schouderbreedte 13 cM., mouw- lengte 58 c.M, heupwljdte 106 cM. Benoodigd: 2 meter stof van 70 cM. breed of 1.25 meter stof van 130 cM. breed, vijf knoopen. Dit patroon waarom gevraagd is, kan van stof of wol gemaakt worden. De hals heeft een diepte van 20 c.M. (van den schouder gemeten). Het voorpand heeft een overslag van 3 cM. en we kunnen dit naar gelang we wenschen minder of meer maken. Het vest wordt gesloten met knoo pen en er worden in het rechter voorpand staande knoopsgaten gemaakt. Wanneer het vest van stof gemaakt wordt, leggen we het patroon 6 cM. van den kant op de stof en we gebruiken deze 6 cM. voor dekking. Het vest wordt iets getail leerd. De mouwnaad wordt in het armsgat Klein Jantje mocht voor het eerst een boodschap doen voor zijn moeder. Hij was nog maar even weg, toen hjj al weer terugkwam. .Mammie, ik weet bet niet meer!” „O, jou domme jongen! Ik heb het je toch zoo duidelijk gezegd: Voor een dub beltje gele zeep en voor een dubbeltje schoensmeer.” „Ja, mammie, dat weet ik nog wel, maar ik ben vergeten welk dubbeltje voor de zeep en welk voor de schoensmeer is.” po« Flg. 906a is een leuk jurkje voor de aan staande feesten. Het is gemaakt van crêpe de laine, heeft een schouderstukje en een klokkend voorbaantje, korte pofmouwtjes en een puntig kraagje. De versiering be staat uit doorgestikte biezen, die we van satijn kunnen pemen, zoo we het jurkje een feestelijk aanzien willen geven, of van stof, als we het liever eenvoudig houden. Zoo we op de afbeelding zien zijn deze bie zen van voren en aan de mouwtjes in tus sen gelegd. We nemen gewoonlijk voor zoo’n jurkje twee maal de lengte aan stof. Het patroon is te verkrijgen In bovenwijdte 60 en 64. De donkergekleurde japon van mama I» niet zoo heel eenvoudig van model, daar zoowel in de mouwen als over de heels voorbaan smalle baantjes zijn gestikt. D* typisch teruggeslagen kraag vormt een vierkante halsuitsnijding. Er worden echter punten van zijde ingelegd, zoodat een V.- hals ontstaat. Een strik en een gesp, liefst van afstekende kleur, geven aan het geheel Iets feestelijks. We hebben er 3.25 meter stof voor noodig en het patroon is te ver krijgen in de maten 42, 44, 46 en 48. POLA beveerde kopjes slap laten hangen, de kal koenen, die veel van hun trotsche opge blazenheid verloren hebben, de kippen, een- den, hazen, konijnen, patrijzen, kwartels vinken en allerlei kleine vogeltjes, die zoo klaar zijn voor het gebruik. Zij dienen na melijk als sandwichbelegging. Er hangen heele guirlandes voor de ramen van twee stukjes brood met telkens zoo’n naakt voge lenlljfje. Het kopje steekt er aan den eenen kant uit en de potjes aan den anderen. Als U uit dit alles nog geen keus kunt maken dan besluit U wellicht tot den klppenlnhoud. Dat wil zeggen: maag, lever, hersens, hane- kammen, lelletjes en ingewanden, alles wordt per ons verkocht en dient als ragout in een rijstrand of pastei. Ingewanden? Ja waarom niet? De Italiaan laat niets ver loren gaan van alles, wat „des diers” is. Jn Holland heeft (wordt bedoeld: ver koopt) de slager alleen maar kalfshersens. nieren en lever. In Italië prijst hij U ook de milt, het hart, de longen en de pens aan. De pens, die in Holland zorgvuldig van de gebakken rolpens verwijderd wordt, geldt hier als een groote traktatie. Dikwijls ziet men dan ook als reclame aan de trattoria (restaurant)heden trippa. Zij wordt in smalle reepjes gesneden, urenlang gekookt en daarna gestoofd in een saus van toma ten, oliën en uien. En nu zouden we nog bijna vergeten, dat bij het echte Italiaan sche kerstmaal de dikke paling niet mag vergeten worden. Het geheele jaar is er naar deze kronkelende pseudo-slangen geen vraag, maar den dag voor Kerstmis Is er een run op de palingkraam, want Vigilie van Kerstmis wordt al gevierd met een stevig diner. Voor zoover men er aan denkt zal dit dus uit verschillende soorten vlsch be staan. Daarvoor is overvloed van keus; bij voorbeeld: de saus van vorigoll, 'n soort mosselen, de inktvisschen, de kwallen,' de zeepaardjes en de schelpen, die natuurlijk niet gegeten, maar alleen afgelikt worden. Als laatste gang kunnen wij er dan nog 7o 6 b nei is en vet d i t Da spoorwegwerkzaamheden rond Utrecht vorderen gestadig. De nieuwe verhoogde spoorbaan In de richting ‘s-Hertogenbosch Is thans gereed gekomen, zoodat de treinen reeds over dit verhoogde gedeelte kunnen passeeren HUW Z. Exc. mini ster prof. dr. J. R. Slotema- ker de Bruine tijdens zijn rede bij de herdenking- olechtigheld V in 't 60 jarig oestaan van het Nederl. schoolmuseum te Amsterdam r P t

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 18