r
f
DE VROUW IN ITALIË
Da mes vest
Zoekt gij betrouwbaar 1
VOOR DE FEESTEN
KERSTGEBRAAD
1 Plaats dan een
voor 80.000 gezinnen
to
H»
Kerststemming
fs
J
r
wal
geit
000
ger
vat
nmmmmnm.min.miH.mnunnn.
WELK DUBBELTJE
MAANDAG 20 DECEMBER 1937
iiiiininiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiimniimiiiNiiiiHiiimiiii
Iffll
VM
de Nederlandsche Bank, is op 72- jarigen
fen
gehouden. De winnaar in de 350 C.C.-klasse, de heer M. Holshelmer
C. M.
naar
A. K.—P.
I
gezet. De mouwnaad op den zijnaad ran
het vest. Voor naden knippen we overal 2
c.M. bij aan, voor zoom bij de lengte knip
pen we 4 c.M. aan.
Wilde eend kan men, om de hoeveelheid
vleesch grooter en het geheel Smakelijker
te maken, vullen met gehakt, half runder
en half kalfsgehakt, dat men vermengt met
geweekt brood, fjjn gesneden spek, ‘n ge
snipperd uitje, peper, zout, noot, nagelgruis.
*n eierdooier en stijfgeklopt eiwit.
dus om t vleesch heen, ofwel men braadt
het geheel uit eer men er het wild aan toe
voegt.
brs
nie
SU
rin
bel
vai
vai
Uw
ooi
pai
het
op
rei
ric
set
pc
I
hal
spi
dei
1
dig
Cel
I
nu
H.
toe
gei
1
I
mr
no<
1
det
Za
gei
H.
Pai
is
Ta
det
slu
bes
wis
ge-
uit-
Van de op dei&e bladzijde voorkomende genum
merde modellen. die aan het mode-album
..Wlnterweelde** ontleend ahn, kunnen by het
Patronenkantoor .JPanora”, Nasaaupleln 1. Haar
lem. patronen besteld worden tegen den prijs
▼an 10 cent voor Jabots, kraagjes. 20 cta. \oor
rokken, blouses, kleine avondjasjes en klnder-
kleedlng. 36 cta. voor mantels en japonnen. 60 cta.
▼oor complets. Bestellingen kunnen geschieden
door bemiddeling van Uw agent; door glroetorttng
op No. 293631; door toezending van het bedrag
per postwlasel of in postzegels. In alle gevallen
5 cta. extra voor toezending per post.
de slakken bij voegen. Wat zegt U, is een
slak geen vlsch? Hebt U ze dan wel eens
aan ’n vleeSchdiner gegeten? Volgens de
beweringen van onze dienstbode moet een
slakkenschotel tot de „Schlagers” op culi
nair gebied gerekend worden. Al U zich voor
de toebereiding ervan Interesseert, geef ik
U de volgende maal het recept.
C. P.—D.
Hazepeper maakt men van overgeschoten
haas of konijn. Men braadt fijn gesnipperde
ui lichtbruin, voegt er overgeschoten jus
bij of bouillon en ’n scheutje azijn en stooft
hierin het in stukjes verdeelde wild met
wat krulden.
In de meeste gezinnen komt met Kerst
mis, dat familiefeest bij uitnemendheid,
een stukje wild op tafel. Het moge dan een
konijn zijn, fazant, haas, gans of kal
koen of reevleesch, het smaakt allemaal
uitstekend als het goed wordt toebereld.
Weet ge, dat men ook 'n gewoon stukje
varkensvleesch kan toebereiden als wild
braad, wanneer men het ’n paar dagen te
voren marineert in azijn, met misschien ’n
scheutje rooden wijn, erbij en verschillende
kruiden?
En weet ge, dat *n lamsbout, tevoren een
paar dagen in karnemelk gezet, zoo, dat hij
geheel bedekt Is, en verder als reebout be
handeld, op bedrieglijke wijze dit edele wild
nabootst?
Wat betreft de bereiding van verschillen
de wildsoorten, ik zal hier nu niet nog eens
de volledige recepten daarvan geven wel
ke trouwens in hoofdzaak wel bekend zijn
maar me bepalen tot eenige aanwijzin
gen.
Om te beginnen: men moet wild niet
lardeeren. Vroeger gebeurde dit algemeen,
maar deze behandeling is verouderd. Door
het lardeeren worden vleeschcellen
opend, waar bij verwarming het sap
loopt. Waar het vleesch gelardeerd werd,
vindt men later, bij het snijden, dan ook
donkere, droge plekken. Men legt het spek
het Hlnthammereind te 's-Hertogen*
Bosch een tweetal bruggen, n.L over de Zuld-Willemsvaart en de Aa, officieel geopend
Kastanjevulsel voor pans of kalkoen.
pond kastanjes wascht men, kruist ze aan
den breeden kant, zet ze op met ruim ko-
kend water en laat ze, in ongeveer 3 kwar
tier, gaar worden. Dan pelt men ze terstond,
wrijft ze fijn en vermengt ze met H pond
kalfsgehakt, 3 sneetjes geweekt oud brood,
peper, noot en zout en zoonoodig ’n scheut jé
melk. De massa moet eenigszins slap wezen.
Wanneer men êen kwartier vóór het ge
braad klaar is, dit goed bestrijkt met een
in bier gedoopt kwastje, zal het vel knap
perig worden.
Gebraden Haas. Hiervoor rekent men 1H
ons vet spek en ongeveer 2 ons boter. Men
laat eerst het spek goed uitbakken, voegt
er dan de helft van de boter bij en als die
lichtbruin is laat men den ingezouten haas
aan alle kanten goed braden. AU de haas
half gaar U, voegt men de rest van de bo
ter erbij. Braadtljd ongeveer 1H uur. De
haas, die telkens bedropen moet worden, is
gaar als men het vleesch van den rug ge
makkelijk met een lepel kan losmaken. De
smaak van het gerecht wordt verhoogd
wanneer men de jus af maakt met ’n scheut
je room.
Voor een konijn gebruikt men,
evenredigheid, minder boter en spek.
Wie zich het geheele jaar verheugt over
de glorierijke ftallaansche zon en de
azuren lucht, zal minstens eens, en
wel tegen Kerstmis, verlangen naar
een grauwen hemel, 'n hevige sneeuwbui,
*n mystieken, ondoorzichtigen mUt en wat
rijp aan de boomen. De Noord-Itallanen
hebben hun *n Jialven meter hoog liggende
sneeuw, maar de zuiderlingen moeten de
Kerststemming er op-een of andere manier
in brengen. En dit doen zij dan op hun
eigen, niet voor iedereen aannemelijke ma
nier. Natuurlijk:op de eerste plaats door uit
stalling van goedkoope kerstkribben en den
bijbehoorenden huUt en mistletoe, maar op
de tweede en eigenlijk voornaamste plaat»
door het tentoonstellen van allerlei lijken
van wilde en tamme dieren.
Ja, lijken van dierenI
Bent U vegetariër of lid van de vereen 1-
ging van rauwe-kost-eters, misschien te
genstander van vivi-sectie of voorzitter van
de dierenbescherming? Wilt U dan asjeblieft
zelf en schrijfster dezes het genoegen
doen deze bladzijde om te slaan, want het
U hier niet de bedoeling om iemands ge
voelens geweld aan te doen, maar om een
realUtisch beeld te geven van de Kerststem
ming in een ver land. Ja. wij eten ook iedere
dag *n stukje.... nu ja, dood beest, zult u
zeggen, maar wie denkt daar nu b(j. als men
zoo’n lekker gebakken biefstukje op tafel
krijgt.
De Italiaansche slagers en poeliers zor
gen er wel voor, U dit geen oogenblik te
doen vergeten. -Komt men in den winkel,
om een lekker kalfsoestertje of rollade te
koopen, en de halve kalfskop met *t ééne
rozige oor en het blauwe glazige oog kijkt
U zoo stil verwijtend aan, dan moet U toch
wel een onmensch zijn, aU U.zich niet on
middellijk omkeert en "n deurtje verder
gaat. Daar bij den poelier hangen de lam
metjes, die U met hun krullende blanke
vachtje altijd aan de liefelijkheid van den
kerststal herinneren, in al hun naaktheid
voor de deur. ZU worden in dezen tijd bij
duizendtallen geslacht en hun menichelijke
oogen in de bloederige koppen schijnen geen
enkelerf Italiaan van het eten van zijn lams-
coteletten of schapenboutjes terug te hou
den.
Dan zijn er de blanke duifjes, die hun nog
Een aantal Nederlandsche schaatsenrijders, die
wereldkampioenschappen te Oslo op 22 en 23 Januari a s.
zullen deelnemen, zijn Zaterdag van hot Centraal Station
te Amsterdam derwaarts vertrokken
Bovenwijdte 104 cM., lengte midden vóór
55 cM., schouderbreedte 13 cM., mouw-
lengte 58 c.M, heupwljdte 106 cM.
Benoodigd: 2 meter stof van 70 cM. breed
of 1.25 meter stof van 130 cM. breed, vijf
knoopen.
Dit patroon waarom gevraagd is, kan
van stof of wol gemaakt worden. De hals
heeft een diepte van 20 c.M. (van den
schouder gemeten). Het voorpand heeft
een overslag van 3 cM. en we kunnen dit
naar gelang we wenschen minder of meer
maken. Het vest wordt gesloten met knoo
pen en er worden in het rechter voorpand
staande knoopsgaten gemaakt.
Wanneer het vest van stof gemaakt wordt,
leggen we het patroon 6 cM. van den kant
op de stof en we gebruiken deze 6 cM.
voor dekking. Het vest wordt iets getail
leerd. De mouwnaad wordt in het armsgat
Klein Jantje mocht voor het eerst een
boodschap doen voor zijn moeder.
Hij was nog maar even weg, toen hjj al
weer terugkwam.
.Mammie, ik weet bet niet meer!”
„O, jou domme jongen! Ik heb het je
toch zoo duidelijk gezegd: Voor een dub
beltje gele zeep en voor een dubbeltje
schoensmeer.”
„Ja, mammie, dat weet ik nog wel, maar
ik ben vergeten welk dubbeltje voor de
zeep en welk voor de schoensmeer is.”
po«
Flg. 906a is een leuk jurkje voor de aan
staande feesten. Het is gemaakt van crêpe
de laine, heeft een schouderstukje en een
klokkend voorbaantje, korte pofmouwtjes
en een puntig kraagje. De versiering be
staat uit doorgestikte biezen, die we van
satijn kunnen pemen, zoo we het jurkje
een feestelijk aanzien willen geven, of van
stof, als we het liever eenvoudig houden.
Zoo we op de afbeelding zien zijn deze bie
zen van voren en aan de mouwtjes in tus
sen gelegd. We nemen gewoonlijk voor
zoo’n jurkje twee maal de lengte aan stof.
Het patroon is te verkrijgen In bovenwijdte
60 en 64.
De donkergekleurde japon van mama I»
niet zoo heel eenvoudig van model, daar
zoowel in de mouwen als over de heels
voorbaan smalle baantjes zijn gestikt. D*
typisch teruggeslagen kraag vormt een
vierkante halsuitsnijding. Er worden echter
punten van zijde ingelegd, zoodat een V.-
hals ontstaat. Een strik en een gesp, liefst
van afstekende kleur, geven aan het geheel
Iets feestelijks. We hebben er 3.25 meter
stof voor noodig en het patroon is te ver
krijgen in de maten 42, 44, 46 en 48.
POLA
beveerde kopjes slap laten hangen, de kal
koenen, die veel van hun trotsche opge
blazenheid verloren hebben, de kippen, een-
den, hazen, konijnen, patrijzen, kwartels
vinken en allerlei kleine vogeltjes, die zoo
klaar zijn voor het gebruik. Zij dienen na
melijk als sandwichbelegging. Er hangen
heele guirlandes voor de ramen van twee
stukjes brood met telkens zoo’n naakt voge
lenlljfje. Het kopje steekt er aan den eenen
kant uit en de potjes aan den anderen. Als
U uit dit alles nog geen keus kunt maken
dan besluit U wellicht tot den klppenlnhoud.
Dat wil zeggen: maag, lever, hersens, hane-
kammen, lelletjes en ingewanden, alles
wordt per ons verkocht en dient als ragout
in een rijstrand of pastei. Ingewanden? Ja
waarom niet? De Italiaan laat niets ver
loren gaan van alles, wat „des diers” is.
Jn Holland heeft (wordt bedoeld: ver
koopt) de slager alleen maar kalfshersens.
nieren en lever. In Italië prijst hij U ook de
milt, het hart, de longen en de pens aan.
De pens, die in Holland zorgvuldig van de
gebakken rolpens verwijderd wordt, geldt
hier als een groote traktatie. Dikwijls ziet
men dan ook als reclame aan de trattoria
(restaurant)heden trippa. Zij wordt in
smalle reepjes gesneden, urenlang gekookt
en daarna gestoofd in een saus van toma
ten, oliën en uien. En nu zouden we nog
bijna vergeten, dat bij het echte Italiaan
sche kerstmaal de dikke paling niet mag
vergeten worden. Het geheele jaar is er naar
deze kronkelende pseudo-slangen geen
vraag, maar den dag voor Kerstmis Is er een
run op de palingkraam, want Vigilie van
Kerstmis wordt al gevierd met een stevig
diner. Voor zoover men er aan denkt zal
dit dus uit verschillende soorten vlsch be
staan. Daarvoor is overvloed van keus; bij
voorbeeld: de saus van vorigoll, 'n soort
mosselen, de inktvisschen, de kwallen,' de
zeepaardjes en de schelpen, die natuurlijk
niet gegeten, maar alleen afgelikt worden.
Als laatste gang kunnen wij er dan nog
7o
6
b
nei
is
en
vet
d
i
t
Da spoorwegwerkzaamheden rond Utrecht vorderen gestadig. De
nieuwe verhoogde spoorbaan In de richting ‘s-Hertogenbosch Is
thans gereed gekomen, zoodat de treinen reeds over dit verhoogde
gedeelte kunnen passeeren
HUW
Z. Exc. mini
ster prof. dr.
J. R. Slotema-
ker de Bruine
tijdens zijn
rede bij de
herdenking-
olechtigheld
V in 't 60 jarig
oestaan van
het Nederl.
schoolmuseum
te Amsterdam
r
P
t