E
FOTOREPORTAGE
I
DE VROUW IN ITALIË
Da mes vest
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel
VOOR DE FEESTEN
KERSTGEBRAAD
Plaats dan een „Omroeper
voor 80.000 gezinnen
B>
to
Hi
r
r
Kerststemming
WELK DUBBELTJE
MAANDAG 20 DECEMBER 1937
11
la
Jo /Li
<h Nederlandscho Bank, I* op 72- jarig**
laaftljd to Bloemendaal overleden
la 1
C. M.
naar
7<53°-
A. K.—P.
r
gezet. De mouwnaad op den zijnaad van
het vest. Voor naden knippen we overal 3
c.M. bij aan, voor zoom bij de lengte knip
pen we 4 c.M. aan.
Wilde eend kan men, om de hoeveelheid
vleesch grooter en het geheel smakelijker
te maken, vullen met gehakt, hall runder
en half kalfsgehakt, dat men vermengt met
geweekt brood, fijn gesneden spek, 'n ge
snipperd uitje, peper, zout, noot, nagelgruls.
•n eierdooier en stijfgeklopt eiwit.
B
gen
verl
bra
nlei
SI
bi
rl
h
b
tl
K astan jevulsel voor gans of kalkoen. 1
pond kastanjes wascht men, kruist ze aan
den breeden kant, zet ze op met ruim ko
kend water en laat ze, In ongeveer 3 kwar
tier, gaar worden. Dan pelt men ze terstond,
wrijft ze fijn en vermengt ze met K pond
kalfsgehakt, 3 sneetjes geweekt oud brood,
peper, noot en zout en zoonoodlg ’n scheutje
melk. De massa moet eenigszins slap wezen.
Wanneer men een kwartier vóór het ge
braad klaar Is, dit goed bestrijkt met een
in bier gedoopt kwastje, zal het vel knap
perig worden.
B
var
van
Use
ook
Par
bet
op
S
ver
D
tar.
nog
«sd<
D
vaa
rijn
gek
zoo
gen
van
red
rich
zen
gro<
Aal
E
har
spn
A
deri
Zat
geh
H.
Par
is
Tw<
O
degi
riuii
best
wiss
Van
der
B
deri
B
digc
gele
D
«itu
H.
toes
gern
T
e<
P
b
e
k
at
K
rt
P<
b
vi
nl
w
d>
C
de
Sta
rini
beti
te
dus om ’t vleesch heen, ofwel men brandt
het geheel uit eer men er het wild aan toe
voegt.
Te Noordwijkerhout zijn Zondag de terreinkampioenschappen der K.N.M.V.
gehouden. De winnaar In de 350 c.e.-klasse, de heer M. Holsheimor
de slakken bij voegen. Wat zegt U, is een
slak geen vlsch? Hebt U ze dan wel eens
aan ‘n vleeschdiner gegeten? Volgens de
beweringen van onze dienstbode moet een
slakkenschotel tot de „Schlagers" op culi
nair gebied gerekend worden. Al U zich voer
de toebereiding ervan Interesseert, geef ik
U de volgende maal het recept.
C. P.—D.
Hazepeper maakt men van overgeschoten
haas of konijn. Men braadt fijn gesnipperde
ul lichtbruin, voegt er overgeschoten jus
by of bouillon en *n scheutje azijn en stooft
hierin het in stukjes verdeelde wild met
wat krulden.
Gebraden Haas. Hiervoor rekent men 114
ons vet spek en ongeveer 2 ons boter. Men
laat eerst het spek goed uitbakken, voegt
er dan de helft van de boter bij en als die
lichtbruin is laat men den Ingezouten haas
aan alle kanten goed braden. Als de haas
half gaar is, voegt men de rest van de bo
ter erbij. Braadtljd ongeveer IK uur. De
haas, die telkens bedropen moet worden, is
gaar als men het vleesch van den rug ge
makkelijk met een lepel kan losmaken. De
smaak van het gerecht wordt verhoogd
wanneer men de Jus af maakt met 'n scheut
je room.
Voor een konijn gebruikt men,
evenredigheid, minder boter en spek.
Bovenwijdte 104 cM., lengte midden vóór
55 cJ4., schouderbreedte 13 cJM., mouw-
lengte 58 c.M., heupwljdte 106 c.M.
Benoodigd: 2 meter stof van 70 cM. breed
of 1.25 meter stof van 130 cM. breed, vijf
knoopen.
Dit patroon waarom gevraagd is, kan
van stof of wol gemaakt wordéh. De hals
heeft een diepte van 20 c.M. (van den
schouder gemeten). Het voorpand heeft
een oveislag van 3 cM. en we kunnen dit
naar gelang we wenschen minder of meer
maken. Het vest wordt gesloten met knoo
pen en er worden-in het rechter voorpand
staande knoopsgaten gemaakt.
Wanneer het vest van stof gemaakt wordt,
leggen we het patroon 6 cM. van den kant
op de stof en we gebruiken deze 6 c.M 1
voor dekking. Het vest wordt iets getail
leerd. De mouwnaad wordt In het armsgat i
beveerde kopjes slap laten hangen, de kal
koenen, die veel van hun trotsche opge
blazenheid verloren hebben, de kippen, een-
den, hazen, konijnen, patrijzen, kwartels
vinken en allerlei kleine vogeltjes, die zoo
klaar zijn voor het gebruik. Zij dienen na
melijk als sandwichbelegging. Er hangen
heele guirlandes voor de ramen van twee
stukjes brood met telkens zoo’n naakt voge
lenlijfje. Het kopje steekt er aan den eenen
kant uit en de potjes aan den anderen. Als
U uit dit alles nog geen keus kunt maken
dan besluit U wellicht tot den kippeninhoud
Dat wil zeggen: maag, lever, hersens, hane-
kammen, lelletjes en ingewanden, alles
wordt per ons verkocht en dient als ragout
in een rijstrand of pastei. Ingewanden? Ja
waarom niet? De Italiaan laat niets ver
loren gaan van alles, wat „des diers" is.
In Holland heeft (wordt bedoeld: ver
koopt) de slager alleen maar kalfshersens.
nieren en lever. In Italië prijst hij U ook de
milt, het hart, de longen en de pens aan
De pens, die in Holland zorgvuldig van de
gebakken rolpens verwijderd wordt, geldt
hier als een groote traktatie. Dikwijls ziet
men dan ook als reclame aan de trattoria
(restaurant): heden trippa. Zij wordt in
smalle reepjes gesneden, urenlang gekooat
en daarna gestoofd in een saus van toma
ten, oliën en uien. En nu zouden we nog
bijna vergeten, dat bij het echte Itallaan-
sche kerstmaal de dikke paling niet mag
vergeten worden. Het geheele jaar is er naar
deze kronkelende pseudo-slangen geen
vraag, maar den dag voor Kerstmis is er een
run op de palingkraam, want Vigilie van
Kerstmis wordt al gevierd met een stevig
diner. Voor zoover men er aan denkt zal
dit dus uit verschillende soorten vlsch be
staan. Daarvoor is overvloed van keus; bij
voorbeeld: de saus van vorigoll, *n soort
mosselen, de inktvisschen, de kwallen, de
zeepaardjes en de schelpen, die natuurlijk
niet gegeten, maar alleen afgelikt worden.
Als laatste gang kunnen wij er dan nog
Klein Jantje mocht voor het eerst een
boodschap doen voor zijn moeder.
Hij was nog maar even weg, toen hij al
weer terugkwam.
„Mammie, ik weet het niet meer!”
„O, jou domme jongenl Ik heb het je
toch zoo duidelijk gezegd: Voor een dub
beltje gele zeep en voor een dubbeltje
schoensmeer.**
mammie, dat weet ik nog wel, maar
Ik ben vergeten welk dubbeltje voor de
aeep en «elk voor de schoensmeer ia.”
Vae te op tea* blateUte voorkomante um-
marde -modaUan. dia aan bat mote-album
„Wlnterwvalde" ontlaand aUn. kunnen bU het
Patronenkantoor ..Panora". Naaaaupleln 1, Haar
lem. patronen beeteld worden tegen den prlj*
van 10 cent voor Jabot*. kraagje*. 30 cl*. "oor
rokken, blouaea, kleine avondjaejae en klnder-
kleedlng. SS cta. voor mantel* en japonnen. 60 cta.
voor complet*. Bestel‘logen kunnen ge*chleden:
door bemiddeling van Uw agent; door girostortlng
op No. 303631; door toeeendlng van het bedrag
per poetwlaeel ot In poatiegel*. In alle gevallen
S cta. extra voor toeeendlng par poet.
pod
Flg. 906a is een leuk jurkje voor de aan
staande feesten. Het is gemaakt van crêpe
de laine, heeft een schouderstukje en een
klokkend voorbaantje, korte pofmouwtjes
en een puntig kraagje. De versiering be-
staat uit doorgestikte biezen, die we van
satijn kunnen nemen, zoo we het jurkje
een feestelijk aanzien willen geven, of van
stof, als we het liever eenvoudig houden.
Zoo we op de afbeelding zien zijn deze bie
zen van voren en aan de mouwtjes in lui
zen gelegd. We nemen gewoonlijk voor
zoo’n jurkje twee maal de lengte aan stof.
Het patroon is te verkrijgen in bovenwijdte
60 en 64.
De donkergekleurde japon van mama h
niet zoo heel eenvoudig van model, daar
zoowel in de mouwen als over de heele
voorbaan smalle baantjes zijn gestikt. D«
typisch teruggeslagen kraag vormt een
vierkante halsuitsnijding. Er worden echter
punten van zijde ingelegd, zoodat een V-
hals ontstaat. Een strik en een gesp, liefst
van afstekende kleur, geven aan het geheel
iets feestelijks. We hebben er 3.25 meter
stof voor noodlg en het patroon is te ver
krijgen in de maten 42, 44, 46 en 48.
POLA
Een aantal Nederlandsche schaatsenrijders, die aan de
wereldkampioenschappen te Oslo- op 22 en 23 Januari a s.
zullen deelnomen, zijn Zaterdag van het Centraal Station
te Amsterdam derwaarts vertrokken
In de meeste gezinnen komt met Kerst
mis, dat familiefeest bij uitnemendheid,
een stukje wild op tafel. Het moge dan een
konijn zijn, fazant, haas, gans of kal
koen of reevleesch, het smaakt allemaal
uitstekend als het goed jvordt toebereid.
Weet ge, dat men ook ’n gewoon stukje
varkensvleesch kan toeberelden als wild
braad, wanneer men het ’n paar dagen te
voren marineert In azijn, met misschien ’n
scheutje rooden wijn erbij en verschillende
krulden?
En weet ge, dat 'n lamsbout, tevoren een
paar dagen in karnemelk gezet, zoo, dat hij
geheel bedekt is, en verder als reebout be
handeld, op bedrieglijke wijze dit edele wild
nabootst?
Wat betreft de bereiding van verschillen
de wildsoorten, ik zal hier nu niet nog eens
de volledige recepten daarvan geven wel
ke trouwens in hoofdzaak wel bekend zijn
maar me bepalen tot eenige aanwijzin
gen.
Om te beginnenmen moet wild niet
lardeeren. Vroeger gebeurde dit algemeen,
maar deze behandelftig Is verouderd. Door
het lardeeren worden vleeschcelren ge
opend, waar bij verwarming het sap uit
loopt. Waar het vleesch gelardeerd werd,
vindt men later, bij het snijden, dan ook
donkere, droge plekken. Men legt het spek
Wie zich het geheele Jaar verheugt over
de glorierijke Italiaansche zon en de
azuren lucht, zal minstens eens. en
wel tegen Kerstmis, verlangen naar
een grauwen hemel, *n hevige sneeuwbui,
*n mystieken, ondoorzlchtlgen mist en wat
rijp aan de boomen. De Noord-Itallanen
hebben hun *n halven meter hoog liggende
sneeuw, maar de zuiderlingen moeten de
Kerststemming er op een of andere manier
in brengen. En dit doen zij dan op hun
eigen, niet voor iedereen aannemelijke ma
nier. Natuurlijk op de eerste plaats door uit
stalling van goedkoope kerstkribben en den
bij behoorenden hulst en mistletoe, maar op
de tweede en eigenlijk voornaamste plaats
door het tentoonstellen van allerlei lijken
van wilde en tamme dieren.
Ja, lijken van dieren!
Bent U vegetariër of lid van de vereen!-
ging van rauwe-kost-eters,'^misschien te
genstander van vivi-sectle of voorzitter van
de dierenbescherming? Wilt V dan asjeblieft
zelf en schrijfster dezes het genoegen
doen deze bladzijde om te slaan, want het
is hier niet de bedoeling om iemands ge
voelens geweld aan te doen, maar om een
realistisch beeld te geven van de Kerststem
ming in een ver land. Ja, wij eten ook iedere
dag *n stukje.... nu ja. dood beest, zult u
seggen, maar wie denkt daar nu bij, als men
zoo’n lekker gebakken biefstukje op tafel
krijgt.
De Italiaansche slagers en poeliers zor
gen er wel voor, U dit geen oogenbllk te
doen vergeten. Komt men in den winkel,
om een lekker kalfsoestertje of rollade te
koopen, en de halve kalfskop met *t éëne
rozige oor en het blauwe glazige oog kijkt
U zoo stil verwijtend aan, dan moet U toch
wel een onmensch zijn, als V zich niet on
middellijk omkeert en *n deurtje verder
gaat. Daar bij den poelier hangen de lam
metjes, die U met hun krullende blanke
vachtje altijd aan de liefelijkheid van den
kerststal herinneren, In al hun naaktheid
voor de deur. Zij worden in dezen tijd' bij
duizendtallen geslacht en hun menschelijke
oogen in de bloederige koppen schijnen geen
enkelen Italiaan van het eten van zijn lams-
coteletten of schapenboutjes terug te hou
den.
Dan zijn er de blanke duifjes, die hun nog
Door den hoofd-ingenleur vsn den Rijkswaterstaat, Ir. Kompeet, zijn Zaterdag
bosch een tweetal bruggen, n.L over de Zuid-Willemsvaart en
aan het Hinthammereind te s- Hartogen-
de Aa, officieel geopend
De spoorwegwerkzaamheden rond Utrecht vorderen gestadig. De
nieuwe verhoogde spoorbaan In de richting 's-Hertogenbosch is
thans gereed gekomen, zoodat do treinen reeds over dit verhoogde
gedeelte kunnen passeeren
Z. Exc. mini
ster prof. dr.
J. R. Slotema-
Iter de Bruine
tijdens zijn
rede bij de
herdenking-
olechtigheld
V >n 't 60-jarig
uestaan van
het Nederl.
schoolmuseum
te Amsterdam
imiiiiiiifiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiinitK
iiiiiiiul