E FOTOREPORTAGE I DE VROUW IN ITALIË Da mes vest Zoekt gij betrouwbaar Personeel VOOR DE FEESTEN KERSTGEBRAAD Plaats dan een „Omroeper voor 80.000 gezinnen B> to Hi r r Kerststemming WELK DUBBELTJE MAANDAG 20 DECEMBER 1937 11 la Jo /Li <h Nederlandscho Bank, I* op 72- jarig** laaftljd to Bloemendaal overleden la 1 C. M. naar 7<53°- A. K.—P. r gezet. De mouwnaad op den zijnaad van het vest. Voor naden knippen we overal 3 c.M. bij aan, voor zoom bij de lengte knip pen we 4 c.M. aan. Wilde eend kan men, om de hoeveelheid vleesch grooter en het geheel smakelijker te maken, vullen met gehakt, hall runder en half kalfsgehakt, dat men vermengt met geweekt brood, fijn gesneden spek, 'n ge snipperd uitje, peper, zout, noot, nagelgruls. •n eierdooier en stijfgeklopt eiwit. B gen verl bra nlei SI bi rl h b tl K astan jevulsel voor gans of kalkoen. 1 pond kastanjes wascht men, kruist ze aan den breeden kant, zet ze op met ruim ko kend water en laat ze, In ongeveer 3 kwar tier, gaar worden. Dan pelt men ze terstond, wrijft ze fijn en vermengt ze met K pond kalfsgehakt, 3 sneetjes geweekt oud brood, peper, noot en zout en zoonoodlg ’n scheutje melk. De massa moet eenigszins slap wezen. Wanneer men een kwartier vóór het ge braad klaar Is, dit goed bestrijkt met een in bier gedoopt kwastje, zal het vel knap perig worden. B var van Use ook Par bet op S ver D tar. nog «sd< D vaa rijn gek zoo gen van red rich zen gro< Aal E har spn A deri Zat geh H. Par is Tw< O degi riuii best wiss Van der B deri B digc gele D «itu H. toes gern T e< P b e k at K rt P< b vi nl w d> C de Sta rini beti te dus om ’t vleesch heen, ofwel men brandt het geheel uit eer men er het wild aan toe voegt. Te Noordwijkerhout zijn Zondag de terreinkampioenschappen der K.N.M.V. gehouden. De winnaar In de 350 c.e.-klasse, de heer M. Holsheimor de slakken bij voegen. Wat zegt U, is een slak geen vlsch? Hebt U ze dan wel eens aan ‘n vleeschdiner gegeten? Volgens de beweringen van onze dienstbode moet een slakkenschotel tot de „Schlagers" op culi nair gebied gerekend worden. Al U zich voer de toebereiding ervan Interesseert, geef ik U de volgende maal het recept. C. P.—D. Hazepeper maakt men van overgeschoten haas of konijn. Men braadt fijn gesnipperde ul lichtbruin, voegt er overgeschoten jus by of bouillon en *n scheutje azijn en stooft hierin het in stukjes verdeelde wild met wat krulden. Gebraden Haas. Hiervoor rekent men 114 ons vet spek en ongeveer 2 ons boter. Men laat eerst het spek goed uitbakken, voegt er dan de helft van de boter bij en als die lichtbruin is laat men den Ingezouten haas aan alle kanten goed braden. Als de haas half gaar is, voegt men de rest van de bo ter erbij. Braadtljd ongeveer IK uur. De haas, die telkens bedropen moet worden, is gaar als men het vleesch van den rug ge makkelijk met een lepel kan losmaken. De smaak van het gerecht wordt verhoogd wanneer men de Jus af maakt met 'n scheut je room. Voor een konijn gebruikt men, evenredigheid, minder boter en spek. Bovenwijdte 104 cM., lengte midden vóór 55 cJ4., schouderbreedte 13 cJM., mouw- lengte 58 c.M., heupwljdte 106 c.M. Benoodigd: 2 meter stof van 70 cM. breed of 1.25 meter stof van 130 cM. breed, vijf knoopen. Dit patroon waarom gevraagd is, kan van stof of wol gemaakt wordéh. De hals heeft een diepte van 20 c.M. (van den schouder gemeten). Het voorpand heeft een oveislag van 3 cM. en we kunnen dit naar gelang we wenschen minder of meer maken. Het vest wordt gesloten met knoo pen en er worden-in het rechter voorpand staande knoopsgaten gemaakt. Wanneer het vest van stof gemaakt wordt, leggen we het patroon 6 cM. van den kant op de stof en we gebruiken deze 6 c.M 1 voor dekking. Het vest wordt iets getail leerd. De mouwnaad wordt In het armsgat i beveerde kopjes slap laten hangen, de kal koenen, die veel van hun trotsche opge blazenheid verloren hebben, de kippen, een- den, hazen, konijnen, patrijzen, kwartels vinken en allerlei kleine vogeltjes, die zoo klaar zijn voor het gebruik. Zij dienen na melijk als sandwichbelegging. Er hangen heele guirlandes voor de ramen van twee stukjes brood met telkens zoo’n naakt voge lenlijfje. Het kopje steekt er aan den eenen kant uit en de potjes aan den anderen. Als U uit dit alles nog geen keus kunt maken dan besluit U wellicht tot den kippeninhoud Dat wil zeggen: maag, lever, hersens, hane- kammen, lelletjes en ingewanden, alles wordt per ons verkocht en dient als ragout in een rijstrand of pastei. Ingewanden? Ja waarom niet? De Italiaan laat niets ver loren gaan van alles, wat „des diers" is. In Holland heeft (wordt bedoeld: ver koopt) de slager alleen maar kalfshersens. nieren en lever. In Italië prijst hij U ook de milt, het hart, de longen en de pens aan De pens, die in Holland zorgvuldig van de gebakken rolpens verwijderd wordt, geldt hier als een groote traktatie. Dikwijls ziet men dan ook als reclame aan de trattoria (restaurant): heden trippa. Zij wordt in smalle reepjes gesneden, urenlang gekooat en daarna gestoofd in een saus van toma ten, oliën en uien. En nu zouden we nog bijna vergeten, dat bij het echte Itallaan- sche kerstmaal de dikke paling niet mag vergeten worden. Het geheele jaar is er naar deze kronkelende pseudo-slangen geen vraag, maar den dag voor Kerstmis is er een run op de palingkraam, want Vigilie van Kerstmis wordt al gevierd met een stevig diner. Voor zoover men er aan denkt zal dit dus uit verschillende soorten vlsch be staan. Daarvoor is overvloed van keus; bij voorbeeld: de saus van vorigoll, *n soort mosselen, de inktvisschen, de kwallen, de zeepaardjes en de schelpen, die natuurlijk niet gegeten, maar alleen afgelikt worden. Als laatste gang kunnen wij er dan nog Klein Jantje mocht voor het eerst een boodschap doen voor zijn moeder. Hij was nog maar even weg, toen hij al weer terugkwam. „Mammie, ik weet het niet meer!” „O, jou domme jongenl Ik heb het je toch zoo duidelijk gezegd: Voor een dub beltje gele zeep en voor een dubbeltje schoensmeer.** mammie, dat weet ik nog wel, maar Ik ben vergeten welk dubbeltje voor de aeep en «elk voor de schoensmeer ia.” Vae te op tea* blateUte voorkomante um- marde -modaUan. dia aan bat mote-album „Wlnterwvalde" ontlaand aUn. kunnen bU het Patronenkantoor ..Panora". Naaaaupleln 1, Haar lem. patronen beeteld worden tegen den prlj* van 10 cent voor Jabot*. kraagje*. 30 cl*. "oor rokken, blouaea, kleine avondjaejae en klnder- kleedlng. SS cta. voor mantel* en japonnen. 60 cta. voor complet*. Bestel‘logen kunnen ge*chleden: door bemiddeling van Uw agent; door girostortlng op No. 303631; door toeeendlng van het bedrag per poetwlaeel ot In poatiegel*. In alle gevallen S cta. extra voor toeeendlng par poet. pod Flg. 906a is een leuk jurkje voor de aan staande feesten. Het is gemaakt van crêpe de laine, heeft een schouderstukje en een klokkend voorbaantje, korte pofmouwtjes en een puntig kraagje. De versiering be- staat uit doorgestikte biezen, die we van satijn kunnen nemen, zoo we het jurkje een feestelijk aanzien willen geven, of van stof, als we het liever eenvoudig houden. Zoo we op de afbeelding zien zijn deze bie zen van voren en aan de mouwtjes in lui zen gelegd. We nemen gewoonlijk voor zoo’n jurkje twee maal de lengte aan stof. Het patroon is te verkrijgen in bovenwijdte 60 en 64. De donkergekleurde japon van mama h niet zoo heel eenvoudig van model, daar zoowel in de mouwen als over de heele voorbaan smalle baantjes zijn gestikt. D« typisch teruggeslagen kraag vormt een vierkante halsuitsnijding. Er worden echter punten van zijde ingelegd, zoodat een V- hals ontstaat. Een strik en een gesp, liefst van afstekende kleur, geven aan het geheel iets feestelijks. We hebben er 3.25 meter stof voor noodlg en het patroon is te ver krijgen in de maten 42, 44, 46 en 48. POLA Een aantal Nederlandsche schaatsenrijders, die aan de wereldkampioenschappen te Oslo- op 22 en 23 Januari a s. zullen deelnomen, zijn Zaterdag van het Centraal Station te Amsterdam derwaarts vertrokken In de meeste gezinnen komt met Kerst mis, dat familiefeest bij uitnemendheid, een stukje wild op tafel. Het moge dan een konijn zijn, fazant, haas, gans of kal koen of reevleesch, het smaakt allemaal uitstekend als het goed jvordt toebereid. Weet ge, dat men ook ’n gewoon stukje varkensvleesch kan toeberelden als wild braad, wanneer men het ’n paar dagen te voren marineert In azijn, met misschien ’n scheutje rooden wijn erbij en verschillende krulden? En weet ge, dat 'n lamsbout, tevoren een paar dagen in karnemelk gezet, zoo, dat hij geheel bedekt is, en verder als reebout be handeld, op bedrieglijke wijze dit edele wild nabootst? Wat betreft de bereiding van verschillen de wildsoorten, ik zal hier nu niet nog eens de volledige recepten daarvan geven wel ke trouwens in hoofdzaak wel bekend zijn maar me bepalen tot eenige aanwijzin gen. Om te beginnenmen moet wild niet lardeeren. Vroeger gebeurde dit algemeen, maar deze behandelftig Is verouderd. Door het lardeeren worden vleeschcelren ge opend, waar bij verwarming het sap uit loopt. Waar het vleesch gelardeerd werd, vindt men later, bij het snijden, dan ook donkere, droge plekken. Men legt het spek Wie zich het geheele Jaar verheugt over de glorierijke Italiaansche zon en de azuren lucht, zal minstens eens. en wel tegen Kerstmis, verlangen naar een grauwen hemel, *n hevige sneeuwbui, *n mystieken, ondoorzlchtlgen mist en wat rijp aan de boomen. De Noord-Itallanen hebben hun *n halven meter hoog liggende sneeuw, maar de zuiderlingen moeten de Kerststemming er op een of andere manier in brengen. En dit doen zij dan op hun eigen, niet voor iedereen aannemelijke ma nier. Natuurlijk op de eerste plaats door uit stalling van goedkoope kerstkribben en den bij behoorenden hulst en mistletoe, maar op de tweede en eigenlijk voornaamste plaats door het tentoonstellen van allerlei lijken van wilde en tamme dieren. Ja, lijken van dieren! Bent U vegetariër of lid van de vereen!- ging van rauwe-kost-eters,'^misschien te genstander van vivi-sectle of voorzitter van de dierenbescherming? Wilt V dan asjeblieft zelf en schrijfster dezes het genoegen doen deze bladzijde om te slaan, want het is hier niet de bedoeling om iemands ge voelens geweld aan te doen, maar om een realistisch beeld te geven van de Kerststem ming in een ver land. Ja, wij eten ook iedere dag *n stukje.... nu ja. dood beest, zult u seggen, maar wie denkt daar nu bij, als men zoo’n lekker gebakken biefstukje op tafel krijgt. De Italiaansche slagers en poeliers zor gen er wel voor, U dit geen oogenbllk te doen vergeten. Komt men in den winkel, om een lekker kalfsoestertje of rollade te koopen, en de halve kalfskop met *t éëne rozige oor en het blauwe glazige oog kijkt U zoo stil verwijtend aan, dan moet U toch wel een onmensch zijn, als V zich niet on middellijk omkeert en *n deurtje verder gaat. Daar bij den poelier hangen de lam metjes, die U met hun krullende blanke vachtje altijd aan de liefelijkheid van den kerststal herinneren, In al hun naaktheid voor de deur. Zij worden in dezen tijd' bij duizendtallen geslacht en hun menschelijke oogen in de bloederige koppen schijnen geen enkelen Italiaan van het eten van zijn lams- coteletten of schapenboutjes terug te hou den. Dan zijn er de blanke duifjes, die hun nog Door den hoofd-ingenleur vsn den Rijkswaterstaat, Ir. Kompeet, zijn Zaterdag bosch een tweetal bruggen, n.L over de Zuid-Willemsvaart en aan het Hinthammereind te s- Hartogen- de Aa, officieel geopend De spoorwegwerkzaamheden rond Utrecht vorderen gestadig. De nieuwe verhoogde spoorbaan In de richting 's-Hertogenbosch is thans gereed gekomen, zoodat do treinen reeds over dit verhoogde gedeelte kunnen passeeren Z. Exc. mini ster prof. dr. J. R. Slotema- Iter de Bruine tijdens zijn rede bij de herdenking- olechtigheld V >n 't 60-jarig uestaan van het Nederl. schoolmuseum te Amsterdam imiiiiiiifiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiinitK iiiiiiiul

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1937 | | pagina 4