FOTO REPORTAG E
DE SMAAK IS VERANDERLIJK
r
I
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
DAMES BOLÉRO
VOOR DEN ZOMER
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
ET?
47.
|K
Gevraagde Recepten
h
Smakelijke vleesch-
gerechten
Sinaasappelvla
h
Sinaasappelgelei
De deememers aan
Rabarber met griesmeel
pudding
den wedstrijd om. den .zilveren vleugel den vliegtocht over Nederland,
bestudeeren vóór den start op* Schiphol de kaarten
MAANDAG
16 MEI 1938
l
O:'*
Biefstukschotel
-
Hot Pot
W<'(-
bi
one boter,'IK dX.
in
bannen.
De scherm wedstrijden Nederland-Belgiè
zijn Zaterdag te Utrecht gehouden.
Tijdens de partij tusschen den Belg J.
de Backer (voorgrond) en onzen lan&
vermengd
met de bloem, de boter, het zout en één le
pel water. Hiervan maakt men een goed sa
menhangend deeg, dat men minstens 1 uur
laat rusten en daarna uitrolt tot een plat
ten lap juist groot genoeg om den vuurvas-
valencienne-kantjes en knoopjes. Ook
Bij H liter sinaasappelsap neemt men de
zeer dunne schil van 3 sinaasappelen, IK
stl
de
do
pe
ringen iijsr juist ae rustige acnterwana er
zoo uitstekend bij, al behoeft deze volstrekt
niet geheel effen gekozen te worden. Druk
ke levendige behangsels maken onrustig en
bederven daardoor vaak *t geheel.
Bij 4 sinaasappelen heeft men noodig: 4
eieren, 60 gr. suiker en 10 gram maïzena.
Men klopt het eiwit goed stijf en roert
dat
vat
ter
Kh
W
hebt
vier
hun
M
eom
Kon
M 1
Dl
beta
arbi
d
P
bi
11
oi
S»
di
To.
Bussi
hoogt
Diem
relzlg
noodi
zoek
teer
had I
«en r
pelen, 2 groote uien,
water, peper en zout.
De gekookte aardappelen en de uien wor
den in dunne plakjes gesneden, de nier en
het vleesch rauw in kleine stukjes verdeeld
en door elkaar geroerd.
Men besmeert dan 'n diepen vuurvasten
schotel met boter, legt op den bodem *n
laag aardappelplakjes, daarop *n laag
vleesch, met *n paar uienplakken en strooit
er peper en zout over. Men gaat zoo door
tot alles op Is. De bovenste laag meet uit
aardappelen bestaan. Daaromheen giet men
het heete water, legt de in kleine stuk
jes verdeelde boter erop en zet den scho
tel 1 IK uur In den oven tot het vleesch
goed gaar is!
ingseis voor eeuwig waren ge-
Men kan bewonderen patronen,
ontworpen naar alle bloemen des velds,
bouquetten voorjaarsbloemen, een ware
lentepracht door de natuurgetrouwe weer-
ilaats van een „Prinses Beatrix-
iheid, welke werd verricht door
G. van Kempen
mouwtjes en de ronde zakken zijn op deze
wijze afgewerkt. Het wordt gemaakt rtt
twee metier batist of voile en het patro®
Men snijdt *n half pond rabarber
kleine plakjes en kookt ze gaar met 12ö
gram suiker, het sap van *n halven citroen
en een weinig water. Als de rabarber goea
gesmolten is, roept men er 1 ons griesmeel
door, dat men tevoren met water heeft
aangemengd.
Telkens roerende laat men de griesmeel
gaar koken in ongeveer 10 minuten. Men
giet de massa dan in *n goed omgespoelden
puddingvorm en laat ze koud worden.
Een vanillesaus er over maakt dezen
frlsschen pudding nog smakelijker!
Bovenwijdte 104 c.M. Schouderbreedte
12 c.M. Lengte midden vóór tot taille 38
c.M'. Taillewijdte 84 c.M. Mouwlengte 26
c.M.
Benoodlgd: 1.50 M. gebloemde zijde van
a 90 c.M. breed.
Het gemakkelijkst werken we hals en
voorkanten van de bolero af met schuin
biais band. De ceintuur Wordt tot den zij
naad aan het achterpand gestikt en van
voren vastgestrikt. We maken den cein
tuur van dubbel zijde. De mouw wordt
glad in het armsgat gezet. De mouwna->d
op den zijnaad van de bolero. Voor naden
knippen we overal IK cM. aan. Van de
zijnaden maken we Engelsche naden.
C. M.
Drie Engelsche setters, die den eersten prijs behaalden op
de hondenshow, welke door de kynologenclub .Den Haag*
ter gelegenheid van haar 25-iarig bestaan in het Kurhaus
men er wat afgeraspte sinaasappel- of ci
troenschil bij, het gezeefde sap van de si
naasappelen en roert er de maïzena door.
Deze massa laat men steeds roerende, aan
de kook komen en *n paar minuten koken.
Dan neemt men de pan nog even van t
vuur, roert er vlug het stijve eiwit doorheen
en zet de pan dan nog even op 1 vuur om
de vla te verwarmen.
Men voorkomt hierdoor, dat het eiwit
weer dun wordt én ultzakt.
Fig. 99 is een zomerjapon, die ongetwij
feld bij veel dames in den smaak zal val
len. Ten eerste, omdat het model zeer slank
maakt; ten tweede, omdat de witte gamee
ring bijna iedereen flatteert en ten derde,
omdat men haar zoowel 's tfiorgens als
*s middags kan dragen. De taille loopt van
voren even puntig door, waardoor we bet
idee krijgen van een jaquet. De rok heeft
een smalle voorbaan en valt "n klein beetje
Mokkend. De groote revers en manchetten
worden gemaakt van fijn wit piqué. Br 1*
4K meter stof voor noodig en het patroon
is te verkrijgen in de maten 42, 44, 46 en
Voor t speelpakje van kleinen broer
302) is 2.25 meter stof noodig.' Het patroon
is verkrijgbaar in de maten 60 en 64.
Het jurkje op fig. 303 heeft een vlug
kinderlijk cachet. Het vierkante voorstukje
is geheel versierd met smalle plisséetjes of
Te Woerden had Zaterdag de onthulling pl
monument*. Een overzicht tijdens de plechtigl
den burgemeester, den heer H.
omgeving
geblokte
dit gebied, maar.... al klinkt het vreemd,
het schijnt noodig te zijn voor den goeden
gang van zaken.
ziet het verder in de aankleeding,' spiegels
met vergulde lijsten, drukkere lijstwerken
voor schilderijen. De ouderwetsche fraaie
klokken verdringen letterlijk de moderne
houtblokken met chroom-afzetting. De vele
exposities van Oostersche tapijten volgens
Oostersch patroon getuigen dat bij deze
verandering het uitgesproken moderne ta
pijt niet gehandhaafd kan blijven. Het Is
wel zeer duidelijk: de rechte lijn en alles
wat er mee samenhangt heeft voor *t oogen-
blik niet meer de liefde van *t publiek.
Men ging terug tot het oude, zij het ook
met groote verbeteringen wat coihfort be
treft, misschien ter juister tijd, want waar
zou het einde gezocht moeten worden.
Wat de gebloemde behangsels echter aan
gaat, vragen we ons af of dit wel de juiste
keus is ten opzichte van het drukkere meu
belwerk, gebloemde stoffen voor gordijnen
en bekleedsels en de verdere drukkere or-
namenteering. Volgens persoonlijke opvat-
zeer goed fijn gewreven en
niet anders dan mooi kan noemen. Men
Men neemt hiervoor ossenhaas of mal-
'sche riblappen. Bij IK pond vleesch rekent
men 1 kilo aardappelen, 2 groote uien, on
geveer 1 ons boter, peper en zout.
Voor boterdeeg heeft men dan nog noo
dig: 1K ons boter, IK ons bloem, 60 gram
gekookte koude aardappelen en zout
smaak. De aardappelen worden
Dat de mensch wispelturig la in zijn
smaak en opvattingen wordt ons dagelijks
gedemonstreerd
*t Begon, en daar begint *t gewoonlijk
mee, met de vrouwenkleeding. De sportieve
rechte lijn ging over in zoet vloeiende,
vrouwelijk werd weer de mode, het haar
weer in golven en krullen om *t hoofd,
met als gevolg dat deze vrouwelijke vrouw
niet langer in een gestyleerde
paste.
De strakke rechte lijnen, de
meubelen, om niet te spreken van het staal
en het glas, moesten plaats maken voor het
fraaie gebogen meubelwerk, bloembeklee-
ding, en als om geheel in den trant te blij-
ven schiepen de ontwerpers weer gebloem
de behangsels, wel is waar zeer fraai van
r patroon en kleur en ook niet maar heel
even te vergelijken met drukke patronen
en leelijke dessins van vroeger, maar toch
weer gebloemd, terwijl men dacht dat
Een felle brand j
heeft de olie- I
slagerij der L
firmaVanVol- I
lenhoven te
Amersfoort ge
heel vernield.
De aangerich
te schade is
enorm
i a
r^r
gerecht klaar maakt.
Intusschen wascht men het vleesch en
snijdt er kleine biefstukjes van. De aardap
pelen worJen geschild en in dunne plakjes
gesneden, de uien zijn gesnipperd.
De boter laat men in de koekepan licht
bruin worden en bakt hierin de biefstukjes
en de uien mooi bruin.
In een diepen vuurvaste* schotel, die
men met boter insmeert, legt men, laag om
laag, vleesch, uien en aardappelen en giet
er ten slotte de afgemaakte jus van bei
vleesch over. Men bedekt den schotel dan
met het boterdeeg en laat het gerecht on
geveer IK uur bakken in den oven.
Voor dezen Engelschen vleeschschotel
gebruikt men ongeveer dezelfde ingrediën
ten. Hier doet men echter het vleesch en
de uien rauw in den schotel en de aardap
pelen gekookt.
Bij 4 ons malsch rundvleesch neemt men
1 kalfsnier, 1 kilo koude gekookte aardap-
gelatin^ en K liter water.'
Men laat de sinaasappelschillen met de
suiker in het water langzaam aan de kook
komen, neemt dan de pan van het vuur
en roert er de gelatine door, tot die geheel
is opgeiost. Dan laat men de massa *n mi
nuut of 5 af koelen, roert er sinaasappel- en
citroensap door, zeeft alles door n doek en
laat de gelei door en door koud worden.
Men kan deze gelei sierlijk opdienen m
halve sinaasappelschillen en bespuiten mei
*n weinig slagroom.
eei
we
eei
wi
Ki
m
8t