FOTO REPORTAG E DE SMAAK IS VERANDERLIJK r I Zoekt gij betrouwbaar Personeel? DAMES BOLÉRO VOOR DEN ZOMER Plaats dan een „Omroeper” voor 80. ET? 47. |K Gevraagde Recepten h Smakelijke vleesch- gerechten Sinaasappelvla h Sinaasappelgelei De deememers aan Rabarber met griesmeel pudding den wedstrijd om. den .zilveren vleugel den vliegtocht over Nederland, bestudeeren vóór den start op* Schiphol de kaarten MAANDAG 16 MEI 1938 l O:'* Biefstukschotel - Hot Pot W<'(- bi one boter,'IK dX. in bannen. De scherm wedstrijden Nederland-Belgiè zijn Zaterdag te Utrecht gehouden. Tijdens de partij tusschen den Belg J. de Backer (voorgrond) en onzen lan& vermengd met de bloem, de boter, het zout en één le pel water. Hiervan maakt men een goed sa menhangend deeg, dat men minstens 1 uur laat rusten en daarna uitrolt tot een plat ten lap juist groot genoeg om den vuurvas- valencienne-kantjes en knoopjes. Ook Bij H liter sinaasappelsap neemt men de zeer dunne schil van 3 sinaasappelen, IK stl de do pe ringen iijsr juist ae rustige acnterwana er zoo uitstekend bij, al behoeft deze volstrekt niet geheel effen gekozen te worden. Druk ke levendige behangsels maken onrustig en bederven daardoor vaak *t geheel. Bij 4 sinaasappelen heeft men noodig: 4 eieren, 60 gr. suiker en 10 gram maïzena. Men klopt het eiwit goed stijf en roert dat vat ter Kh W hebt vier hun M eom Kon M 1 Dl beta arbi d P bi 11 oi S» di To. Bussi hoogt Diem relzlg noodi zoek teer had I «en r pelen, 2 groote uien, water, peper en zout. De gekookte aardappelen en de uien wor den in dunne plakjes gesneden, de nier en het vleesch rauw in kleine stukjes verdeeld en door elkaar geroerd. Men besmeert dan 'n diepen vuurvasten schotel met boter, legt op den bodem *n laag aardappelplakjes, daarop *n laag vleesch, met *n paar uienplakken en strooit er peper en zout over. Men gaat zoo door tot alles op Is. De bovenste laag meet uit aardappelen bestaan. Daaromheen giet men het heete water, legt de in kleine stuk jes verdeelde boter erop en zet den scho tel 1 IK uur In den oven tot het vleesch goed gaar is! ingseis voor eeuwig waren ge- Men kan bewonderen patronen, ontworpen naar alle bloemen des velds, bouquetten voorjaarsbloemen, een ware lentepracht door de natuurgetrouwe weer- ilaats van een „Prinses Beatrix- iheid, welke werd verricht door G. van Kempen mouwtjes en de ronde zakken zijn op deze wijze afgewerkt. Het wordt gemaakt rtt twee metier batist of voile en het patro® Men snijdt *n half pond rabarber kleine plakjes en kookt ze gaar met 12ö gram suiker, het sap van *n halven citroen en een weinig water. Als de rabarber goea gesmolten is, roept men er 1 ons griesmeel door, dat men tevoren met water heeft aangemengd. Telkens roerende laat men de griesmeel gaar koken in ongeveer 10 minuten. Men giet de massa dan in *n goed omgespoelden puddingvorm en laat ze koud worden. Een vanillesaus er over maakt dezen frlsschen pudding nog smakelijker! Bovenwijdte 104 c.M. Schouderbreedte 12 c.M. Lengte midden vóór tot taille 38 c.M'. Taillewijdte 84 c.M. Mouwlengte 26 c.M. Benoodlgd: 1.50 M. gebloemde zijde van a 90 c.M. breed. Het gemakkelijkst werken we hals en voorkanten van de bolero af met schuin biais band. De ceintuur Wordt tot den zij naad aan het achterpand gestikt en van voren vastgestrikt. We maken den cein tuur van dubbel zijde. De mouw wordt glad in het armsgat gezet. De mouwna->d op den zijnaad van de bolero. Voor naden knippen we overal IK cM. aan. Van de zijnaden maken we Engelsche naden. C. M. Drie Engelsche setters, die den eersten prijs behaalden op de hondenshow, welke door de kynologenclub .Den Haag* ter gelegenheid van haar 25-iarig bestaan in het Kurhaus men er wat afgeraspte sinaasappel- of ci troenschil bij, het gezeefde sap van de si naasappelen en roert er de maïzena door. Deze massa laat men steeds roerende, aan de kook komen en *n paar minuten koken. Dan neemt men de pan nog even van t vuur, roert er vlug het stijve eiwit doorheen en zet de pan dan nog even op 1 vuur om de vla te verwarmen. Men voorkomt hierdoor, dat het eiwit weer dun wordt én ultzakt. Fig. 99 is een zomerjapon, die ongetwij feld bij veel dames in den smaak zal val len. Ten eerste, omdat het model zeer slank maakt; ten tweede, omdat de witte gamee ring bijna iedereen flatteert en ten derde, omdat men haar zoowel 's tfiorgens als *s middags kan dragen. De taille loopt van voren even puntig door, waardoor we bet idee krijgen van een jaquet. De rok heeft een smalle voorbaan en valt "n klein beetje Mokkend. De groote revers en manchetten worden gemaakt van fijn wit piqué. Br 1* 4K meter stof voor noodig en het patroon is te verkrijgen in de maten 42, 44, 46 en Voor t speelpakje van kleinen broer 302) is 2.25 meter stof noodig.' Het patroon is verkrijgbaar in de maten 60 en 64. Het jurkje op fig. 303 heeft een vlug kinderlijk cachet. Het vierkante voorstukje is geheel versierd met smalle plisséetjes of Te Woerden had Zaterdag de onthulling pl monument*. Een overzicht tijdens de plechtigl den burgemeester, den heer H. omgeving geblokte dit gebied, maar.... al klinkt het vreemd, het schijnt noodig te zijn voor den goeden gang van zaken. ziet het verder in de aankleeding,' spiegels met vergulde lijsten, drukkere lijstwerken voor schilderijen. De ouderwetsche fraaie klokken verdringen letterlijk de moderne houtblokken met chroom-afzetting. De vele exposities van Oostersche tapijten volgens Oostersch patroon getuigen dat bij deze verandering het uitgesproken moderne ta pijt niet gehandhaafd kan blijven. Het Is wel zeer duidelijk: de rechte lijn en alles wat er mee samenhangt heeft voor *t oogen- blik niet meer de liefde van *t publiek. Men ging terug tot het oude, zij het ook met groote verbeteringen wat coihfort be treft, misschien ter juister tijd, want waar zou het einde gezocht moeten worden. Wat de gebloemde behangsels echter aan gaat, vragen we ons af of dit wel de juiste keus is ten opzichte van het drukkere meu belwerk, gebloemde stoffen voor gordijnen en bekleedsels en de verdere drukkere or- namenteering. Volgens persoonlijke opvat- zeer goed fijn gewreven en niet anders dan mooi kan noemen. Men Men neemt hiervoor ossenhaas of mal- 'sche riblappen. Bij IK pond vleesch rekent men 1 kilo aardappelen, 2 groote uien, on geveer 1 ons boter, peper en zout. Voor boterdeeg heeft men dan nog noo dig: 1K ons boter, IK ons bloem, 60 gram gekookte koude aardappelen en zout smaak. De aardappelen worden Dat de mensch wispelturig la in zijn smaak en opvattingen wordt ons dagelijks gedemonstreerd *t Begon, en daar begint *t gewoonlijk mee, met de vrouwenkleeding. De sportieve rechte lijn ging over in zoet vloeiende, vrouwelijk werd weer de mode, het haar weer in golven en krullen om *t hoofd, met als gevolg dat deze vrouwelijke vrouw niet langer in een gestyleerde paste. De strakke rechte lijnen, de meubelen, om niet te spreken van het staal en het glas, moesten plaats maken voor het fraaie gebogen meubelwerk, bloembeklee- ding, en als om geheel in den trant te blij- ven schiepen de ontwerpers weer gebloem de behangsels, wel is waar zeer fraai van r patroon en kleur en ook niet maar heel even te vergelijken met drukke patronen en leelijke dessins van vroeger, maar toch weer gebloemd, terwijl men dacht dat Een felle brand j heeft de olie- I slagerij der L firmaVanVol- I lenhoven te Amersfoort ge heel vernield. De aangerich te schade is enorm i a r^r gerecht klaar maakt. Intusschen wascht men het vleesch en snijdt er kleine biefstukjes van. De aardap pelen worJen geschild en in dunne plakjes gesneden, de uien zijn gesnipperd. De boter laat men in de koekepan licht bruin worden en bakt hierin de biefstukjes en de uien mooi bruin. In een diepen vuurvaste* schotel, die men met boter insmeert, legt men, laag om laag, vleesch, uien en aardappelen en giet er ten slotte de afgemaakte jus van bei vleesch over. Men bedekt den schotel dan met het boterdeeg en laat het gerecht on geveer IK uur bakken in den oven. Voor dezen Engelschen vleeschschotel gebruikt men ongeveer dezelfde ingrediën ten. Hier doet men echter het vleesch en de uien rauw in den schotel en de aardap pelen gekookt. Bij 4 ons malsch rundvleesch neemt men 1 kalfsnier, 1 kilo koude gekookte aardap- gelatin^ en K liter water.' Men laat de sinaasappelschillen met de suiker in het water langzaam aan de kook komen, neemt dan de pan van het vuur en roert er de gelatine door, tot die geheel is opgeiost. Dan laat men de massa *n mi nuut of 5 af koelen, roert er sinaasappel- en citroensap door, zeeft alles door n doek en laat de gelei door en door koud worden. Men kan deze gelei sierlijk opdienen m halve sinaasappelschillen en bespuiten mei *n weinig slagroom. eei we eei wi Ki m 8t

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 16