DE SMAAK IS VERANDERLIJK
If.
ik
»s
t*
M
FOTOREPORTAGE
V
V
tl
gezinnen
’y
i
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
i
11
s
K;
MH
DAMES BOLÉRO
VOOR DEN ZOMER
1
ÖH
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.’
il
Gevraagde Recepten
V
‘7
f
Smakelijke vleesch-
gerechten
Ir
mi
M
®Bs
W*
vK
I
HPv
j>
Sinaasappelvla
I
- -->
w.
V,
Sinaasappelgelei
Biefstukschotel
g)
J
*s'\
II
Rabarber met griesmeel
pudding
i
-8'.
r
,L
-
Dc deelnemers «en den wedstrijd om den .zilveren vleugel', den vliegtocht over Nederland,
besiudeeren vóór den start op Schiphol de kaarten
5.
b
MAANDAG 16 MEI 1938
II
I
g
1 -w
Z "-
r%J
l
k
Hot Pot
^rdae.op^eire1:ni:n
•■;f
L
,.r.
I
la
Ry*
3«Z
I
J
I
I
I
I,
J
o
-i
'^■-"T.
I
V
k M
aardappelen
aardappelen
i
i
I
I
T
1
I
heb
vier
hun
B
«1
01
le
j
ter
te.
1
da
val
ter
act
d
P
b
U
o
a
d
st
d<
d<
P<
ee
wi
ee
-X
X
eon
Kor
31 1
E
bet,
arbl
«S'.
r
BIJ 54 liter sinaasappelsap neemt men de
zeer dunne schil van 3 sinaasappelen, IX
ons suiker, 2 theelepels citroensap, 54 ons
gelatine en X liter water.
Men laat de sinaasappelschillen met de
suiker In het water langzaam aan de kook
komen, neemt dan de pan van het vuur
en roert er de gelatine door, tot die geheel
is opgelost. Dan laat men de massa *n mi
nuut of 5 af koelen, roert er sinaasappel- en
citroensap door, zeeft alles door *n doek en
laat de gelei door en door koud worden.
Men kan deze gelei sierlijk opdienen m
halve sinaasappelschillen en bespuiten met
■n weinig slagroom.
**8
Het hoofdnummer, .oude vieren', ven de Varsity op de Amsterdamsche Boschbaan werd gewonnen door Laga. Een overzicht
aan de fini» h tijdens dezen strijd
Men snijdt "h half pond rabarber in
kleine plakjes en kookt ze gaar met 125
gram suiker, het sap van *n balven citroen
en een weinig water. Als de rabarber goeu
gesmolten Is, roert men er 1 ons griesmeel
door, dat men tevoren met water heeft
aangemengd.
Telkens roerende laat men de griesmeel
gaar koken In ongeveer 10 minuten. Men |4X meter stof veer noodig en het pa
giet de massa dan In “n goed omgespoelden
puddingvorm en laat ze koud worden.
Een vanillesaus er over maakt dezen
frlsschen pudding nog smakelijker!
f;.
-
s
zeer goed fijn gewreven en vermengd
met de bloem, de boter, het zout en één le
pel water. Hiervan maakt men een goed sa
menhangend deeg, dat men minstens 1 uur
laat rusten en daarna uitrolt tot een plat
ten lap juist groot genoeg om den vuurvas
ten schotel te bedekken waarin men het
gerecht klaar maakt.
Intusschen wascht men het vleesch en
snijdt er kleine biefstukjes van. De aardap
pelen worden geschild en in dunne plakjes
gesneden, de uien zijn gesnipperd.
De boter laat men in de koekepan licht
de biefstukjes
Een felle brand
heeft de olie
slagerij der
firma Van Vol
lenhoven te
Amersfoort ge
heel vernield.
De aangerich
te schade is
enorm
ziet het verder in de aankleeding, spiegels
met vergulde lijsten, drukkere lijstwerken
voor schilderijen. De ouderwetsche fraaie
klokken verdringen letterlijk de moderne
houtblokken met chroom-afzettlng. De vele
exposities van Oostersche tapijten volgens
Oostersch patroon getuigen dat bij deze
verandering het uitgesproken moderne ta
pijt niet gehandhaafd kan blijven. Het is
wel zeer duidelijk: de rechte lijn en alles
wat er mee samenhangt heeft voor *t oogen-
blik niet meer de liefde van *t publiek.
Men ging terug tot het oude, zij het ook
met groote verbeteringen wat comfort be
treft, misschien ter juister tijd, want waar
zou het einde gezocht moeten worden.
Wat de gebloemde behangsels echter aan
gaat, vragen we ons af of dit wel de juiste
keus is ten opzichte van het drukkere meu
belwerk, gebloemde stoffen voor gordijnen
en bekleedsels en de verdere drukkere or-
namenteering. Volgens persoonlijke opvat
tingen lijkt juist de rustige achterwand er
zoo uitstekend bij, al behoeft deze volstrekt
niet geheel effen gekozen te worden. Druk
ke levendige behangsels maken onrustig en
bederven daardoor vaak ’t geheel.
De mensch echter Is wispelturig ook op
dit gebied, maar.... al klinkt het vreemd,
het schijnt noodig te zijn voor den goeden
gang van zaken.
l pelen, 2 groote uien, 54 ons boter, 1J< dX.
I water, peper en zout.
De gekookte aardappelen en de uien
I den in dunne plakjes gesneden, de nier en
het vleesch rauw in kleine stukjes verdeeld
en door elkaar geroerd.
Men besmeert dan *n diepen vuurvasten
schotel met boter, legt op den bodem 'n
laag aardappelplakjes, daarop ‘n laag
vleesch, met 'n paar uienplakken en strooit
er peper en zout over. Men gaat zoo door
tot alles op is. De bovenste laag moet uit
aardappelen bestaan. Daaromheen giet men
het heete water, legt de in kleine stuk
jes verdeelde boter erop en zet den scho
tel 1 a*l% uur in den oven tot het vleesch
goed gaar is!
Te Woerden had Zaterdag de onthullii
monument'. Een overzicht tijdens de ple
den burgemeester, den he<
To
Bum
hoog
Dien
retail
nood
soek
teer
had
1
Drie Engelsche setters, die den eersten prijs behaalden op
de hondenshow, welke door de kynologenclub .Den Haag*
ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in het Kurhaus
te Scheveningen wera georganiseerd
Men neemt hiervoor ossenhaas of mal-
sche riblappen. Bij 154 pond vleesch rekent
men 1 kilo aardappelen, 2 groote uien, on
geveer 1 ons boter, peper en zout.
Voor boterdeeg heeft men-dan nog noo
dig: lx ons boter, 154 ons bloem, 60 gram
gekookte koude aardappelen en zout
naar smaak. De aardappelen worden 1 kalfsnler, 1 kilo koude gekookte aardap-
De schermwedstrijden Nederland-Belgü
zijn Zaterdag te Utrecht gehouden.
Tijdens de partij tusschen den Belg 1
de Backer (voorgrond) en onzen land
genoot H. A G. van Mierlo
Bovenwijdte 104 cJd. Schouderbreedte
12 c.M. Leugte midden vóór tot taille 38
c.M. Taillewijdte 84 c.M. Mouwlengte 26
cM.
Benoodlgd: 1.50 M. gebloemde zijde van
80 a 90 c.M. breed.
Het gemakkelijkst werken we hals en
vóórkanten van de bolero af met schuin
bials band. De ceintuur wordt tot den zij
naad aan het achterpand gestikt en van
voren vastgestrikt. We maken den cein
tuur van dubbel zijde. De mouw wordt
glad in het armsgat gezet. De mouwns*>d
op den zijnaad van de bolero. Voor naaien
knippen we overal IX cJd. aan. Van de
zijnaden maken we. Engelsche naden.
C. M.
O'
I I
plaats van een .Prinses Beatrix-
□heid, welke werd verricht door
4. G. van Kempen
>i't.
bruin worden en bakt
en de uien mooi bruii
In een diepen vuurvasten schotel, die
men met boter insmeert, legt men, laag om
laag, vleesch. uien en aardappelen en giet
er ten slotte de afgemaakte jus van bet
vleesch over. Men bedekt den schotel dan
met het boterdeeg en laat het gerecht on
geveer 154 uur bakken in den oven.
Voor dezen Engelschen vleeschschotel
gebruikt men ongeveer dezelfde ingrediën
ten. Hier doet men echter het vleesch en
de uien rauw in den schotel en de aardap
pelen gekookt.
Bij 4 ons malsch rundvleesch neemt men
v.
Dat de mensch wispelturig is in zijn
smaak en opvattingen wordt ons dagelijks
gedemonstreerd
*t Begon, en daar begint *t gewoonlijk
mee, met de vrouwenkleeding. De sportieve
rechte lijn ging over in zoet vloeiende,
vrouwelijk werd weer de mode, het haar
lag weer in golven en krullen om 1 hoofd,
met als gevolg dat deze vrouwelijke vrouw
niet langer in een gestyleerde omgeving
paste.
De strakke rechte lijnen, de geblokte
meubelen, om niet te spreken van het staal
en het glas, moesten plaats maken voor het
fraaie gebogen meubelwerk, bloembeklee-
ding, en als om geheel lit den trant te blij
ven schiepen de ontwerpers weer gebloem
de behangsels, wel is waar zeer fraai van
patroon en kleur en ook niet maar heel
even te vergelijken met drukke patronen
en leelijke dessins van vroeger, maar toch
weer gebloemd, terwijl men dacht dat
bloembehangsels voor eeuwig waren ge
bannen. Men kan bewonderen patronen,
ontworpen naar alle bloemen des velds,
bouquetten voorjaarsbloemen, een ware
lentepracht door de natuurgetrouwe weer
gave, zoodat men ze, op zich zelf beschouwd,
niet anders dan mooi kan noemen. Men
lig. 99 is een zomerjapon, die ongetwij
feld bij veel dames in den smaak, zal val
len. Ten eerste, omdat het model zeer slank
maakt; ten tweede, omdat de witte garnee
ring bijna iedereen flatteert en ten derde,
omdat men haar zoowel 's morgens ais
's middags kan dragen. De taille loopt van
voren even puntig door, waardoor we net
idee krijgen van een jaquet. De rok beeft
een smalle voorbaan en valt *n klem oeetje
klokkend. De groote revers en manchetten
worden gemaakt van fijn wit piqué. Br is
is te verkrijgen in de maten 42, 44, 46 en
Voor *t speelpakje van kiemen broer (f*8-
302) is 2.25 meter gtof noodig. Het patroon
is verkrijgbaar in de maten 60 en 64.
Het jurkje op fig. 303 heeft een vlug en
kinderlijk cachet. Het vierkante voorstukjs
is geheel versierd met smalle plisséetjes «f
valencienne-kantjes en knoopjes. Ook de
mouwtjes en de ronde zakken zijn op deze
wijze afgewerkt. Het wordt gemaakt ojt
twee meter batist ot volle en het patroon
is te verkrijgen in dé maten 68 en 72.
POIA.
Bij 4 sinaasappelen heeft men noodig: 4
eieren, 80 gr. suiker en 10 gram maïzena.
Men klopt het eiwit goed stijf en roert
de dooiers flink met de suiker. Dan voegt
men ér wat afgeraspte sinaasappel- of ci
troenschil bij, het gezeefde sap van de si
naasappelen en roert er de maïzena door.
Deze massa laat men steeds roerende, aan
de kook komen en *n paar minuten koken.
Dan neemt men de pan nog even van t
vuur, roert er vlug het stijve eiwit doorheen
en zet de pan dan nog even op *t vuur om
de vla te verwarmen.
Men voorkomt hierdoor, dat het eiwit
weer dun wordt en uitzakt.
p
V'
9L
■f
'em. patronen besteld worden tegen PJJ
van 10 cent voor jabots, kraagjes. 30 ets.
rokken, bloueee, kleine avondjulee en
Weeding, SS et», voor mantel» en japonnen,
voor complets. Bestellingen kunnen S—^^SZ»
door bemiddeling van Uw agent: door glroetor
op Mo. 393831: door tdésendlng van het
per postwissel at in postzegels In allo
S oSs. extra voor to sending per poe*.
'3^