DE SMAAK IS VERANDERLIJK If. ik »s t* M FOTOREPORTAGE V V tl gezinnen ’y i Zoekt gij betrouwbaar Personeel? i 11 s K; MH DAMES BOLÉRO VOOR DEN ZOMER 1 ÖH Plaats dan een „Omroeper” voor 80.’ il Gevraagde Recepten V ‘7 f Smakelijke vleesch- gerechten Ir mi M ®Bs W* vK I HPv j> Sinaasappelvla I - --> w. V, Sinaasappelgelei Biefstukschotel g) J *s'\ II Rabarber met griesmeel pudding i -8'. r ,L - Dc deelnemers «en den wedstrijd om den .zilveren vleugel', den vliegtocht over Nederland, besiudeeren vóór den start op Schiphol de kaarten 5. b MAANDAG 16 MEI 1938 II I g 1 -w Z "- r%J l k Hot Pot ^rdae.op^eire1:ni:n •■;f L ,.r. I la Ry* 3«Z I J I I I I, J o -i '^■-"T. I V k M aardappelen aardappelen i i I I T 1 I heb vier hun B «1 01 le j ter te. 1 da val ter act d P b U o a d st d< d< P< ee wi ee -X X eon Kor 31 1 E bet, arbl «S'. r BIJ 54 liter sinaasappelsap neemt men de zeer dunne schil van 3 sinaasappelen, IX ons suiker, 2 theelepels citroensap, 54 ons gelatine en X liter water. Men laat de sinaasappelschillen met de suiker In het water langzaam aan de kook komen, neemt dan de pan van het vuur en roert er de gelatine door, tot die geheel is opgelost. Dan laat men de massa *n mi nuut of 5 af koelen, roert er sinaasappel- en citroensap door, zeeft alles door *n doek en laat de gelei door en door koud worden. Men kan deze gelei sierlijk opdienen m halve sinaasappelschillen en bespuiten met ■n weinig slagroom. **8 Het hoofdnummer, .oude vieren', ven de Varsity op de Amsterdamsche Boschbaan werd gewonnen door Laga. Een overzicht aan de fini» h tijdens dezen strijd Men snijdt "h half pond rabarber in kleine plakjes en kookt ze gaar met 125 gram suiker, het sap van *n balven citroen en een weinig water. Als de rabarber goeu gesmolten Is, roert men er 1 ons griesmeel door, dat men tevoren met water heeft aangemengd. Telkens roerende laat men de griesmeel gaar koken In ongeveer 10 minuten. Men |4X meter stof veer noodig en het pa giet de massa dan In “n goed omgespoelden puddingvorm en laat ze koud worden. Een vanillesaus er over maakt dezen frlsschen pudding nog smakelijker! f;. - s zeer goed fijn gewreven en vermengd met de bloem, de boter, het zout en één le pel water. Hiervan maakt men een goed sa menhangend deeg, dat men minstens 1 uur laat rusten en daarna uitrolt tot een plat ten lap juist groot genoeg om den vuurvas ten schotel te bedekken waarin men het gerecht klaar maakt. Intusschen wascht men het vleesch en snijdt er kleine biefstukjes van. De aardap pelen worden geschild en in dunne plakjes gesneden, de uien zijn gesnipperd. De boter laat men in de koekepan licht de biefstukjes Een felle brand heeft de olie slagerij der firma Van Vol lenhoven te Amersfoort ge heel vernield. De aangerich te schade is enorm ziet het verder in de aankleeding, spiegels met vergulde lijsten, drukkere lijstwerken voor schilderijen. De ouderwetsche fraaie klokken verdringen letterlijk de moderne houtblokken met chroom-afzettlng. De vele exposities van Oostersche tapijten volgens Oostersch patroon getuigen dat bij deze verandering het uitgesproken moderne ta pijt niet gehandhaafd kan blijven. Het is wel zeer duidelijk: de rechte lijn en alles wat er mee samenhangt heeft voor *t oogen- blik niet meer de liefde van *t publiek. Men ging terug tot het oude, zij het ook met groote verbeteringen wat comfort be treft, misschien ter juister tijd, want waar zou het einde gezocht moeten worden. Wat de gebloemde behangsels echter aan gaat, vragen we ons af of dit wel de juiste keus is ten opzichte van het drukkere meu belwerk, gebloemde stoffen voor gordijnen en bekleedsels en de verdere drukkere or- namenteering. Volgens persoonlijke opvat tingen lijkt juist de rustige achterwand er zoo uitstekend bij, al behoeft deze volstrekt niet geheel effen gekozen te worden. Druk ke levendige behangsels maken onrustig en bederven daardoor vaak ’t geheel. De mensch echter Is wispelturig ook op dit gebied, maar.... al klinkt het vreemd, het schijnt noodig te zijn voor den goeden gang van zaken. l pelen, 2 groote uien, 54 ons boter, 1J< dX. I water, peper en zout. De gekookte aardappelen en de uien I den in dunne plakjes gesneden, de nier en het vleesch rauw in kleine stukjes verdeeld en door elkaar geroerd. Men besmeert dan *n diepen vuurvasten schotel met boter, legt op den bodem 'n laag aardappelplakjes, daarop ‘n laag vleesch, met 'n paar uienplakken en strooit er peper en zout over. Men gaat zoo door tot alles op is. De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan. Daaromheen giet men het heete water, legt de in kleine stuk jes verdeelde boter erop en zet den scho tel 1 a*l% uur in den oven tot het vleesch goed gaar is! Te Woerden had Zaterdag de onthullii monument'. Een overzicht tijdens de ple den burgemeester, den he< To Bum hoog Dien retail nood soek teer had 1 Drie Engelsche setters, die den eersten prijs behaalden op de hondenshow, welke door de kynologenclub .Den Haag* ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in het Kurhaus te Scheveningen wera georganiseerd Men neemt hiervoor ossenhaas of mal- sche riblappen. Bij 154 pond vleesch rekent men 1 kilo aardappelen, 2 groote uien, on geveer 1 ons boter, peper en zout. Voor boterdeeg heeft men-dan nog noo dig: lx ons boter, 154 ons bloem, 60 gram gekookte koude aardappelen en zout naar smaak. De aardappelen worden 1 kalfsnler, 1 kilo koude gekookte aardap- De schermwedstrijden Nederland-Belgü zijn Zaterdag te Utrecht gehouden. Tijdens de partij tusschen den Belg 1 de Backer (voorgrond) en onzen land genoot H. A G. van Mierlo Bovenwijdte 104 cJd. Schouderbreedte 12 c.M. Leugte midden vóór tot taille 38 c.M. Taillewijdte 84 c.M. Mouwlengte 26 cM. Benoodlgd: 1.50 M. gebloemde zijde van 80 a 90 c.M. breed. Het gemakkelijkst werken we hals en vóórkanten van de bolero af met schuin bials band. De ceintuur wordt tot den zij naad aan het achterpand gestikt en van voren vastgestrikt. We maken den cein tuur van dubbel zijde. De mouw wordt glad in het armsgat gezet. De mouwns*>d op den zijnaad van de bolero. Voor naaien knippen we overal IX cJd. aan. Van de zijnaden maken we. Engelsche naden. C. M. O' I I plaats van een .Prinses Beatrix- □heid, welke werd verricht door 4. G. van Kempen >i't. bruin worden en bakt en de uien mooi bruii In een diepen vuurvasten schotel, die men met boter insmeert, legt men, laag om laag, vleesch. uien en aardappelen en giet er ten slotte de afgemaakte jus van bet vleesch over. Men bedekt den schotel dan met het boterdeeg en laat het gerecht on geveer 154 uur bakken in den oven. Voor dezen Engelschen vleeschschotel gebruikt men ongeveer dezelfde ingrediën ten. Hier doet men echter het vleesch en de uien rauw in den schotel en de aardap pelen gekookt. Bij 4 ons malsch rundvleesch neemt men v. Dat de mensch wispelturig is in zijn smaak en opvattingen wordt ons dagelijks gedemonstreerd *t Begon, en daar begint *t gewoonlijk mee, met de vrouwenkleeding. De sportieve rechte lijn ging over in zoet vloeiende, vrouwelijk werd weer de mode, het haar lag weer in golven en krullen om 1 hoofd, met als gevolg dat deze vrouwelijke vrouw niet langer in een gestyleerde omgeving paste. De strakke rechte lijnen, de geblokte meubelen, om niet te spreken van het staal en het glas, moesten plaats maken voor het fraaie gebogen meubelwerk, bloembeklee- ding, en als om geheel lit den trant te blij ven schiepen de ontwerpers weer gebloem de behangsels, wel is waar zeer fraai van patroon en kleur en ook niet maar heel even te vergelijken met drukke patronen en leelijke dessins van vroeger, maar toch weer gebloemd, terwijl men dacht dat bloembehangsels voor eeuwig waren ge bannen. Men kan bewonderen patronen, ontworpen naar alle bloemen des velds, bouquetten voorjaarsbloemen, een ware lentepracht door de natuurgetrouwe weer gave, zoodat men ze, op zich zelf beschouwd, niet anders dan mooi kan noemen. Men lig. 99 is een zomerjapon, die ongetwij feld bij veel dames in den smaak, zal val len. Ten eerste, omdat het model zeer slank maakt; ten tweede, omdat de witte garnee ring bijna iedereen flatteert en ten derde, omdat men haar zoowel 's morgens ais 's middags kan dragen. De taille loopt van voren even puntig door, waardoor we net idee krijgen van een jaquet. De rok beeft een smalle voorbaan en valt *n klem oeetje klokkend. De groote revers en manchetten worden gemaakt van fijn wit piqué. Br is is te verkrijgen in de maten 42, 44, 46 en Voor *t speelpakje van kiemen broer (f*8- 302) is 2.25 meter gtof noodig. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 60 en 64. Het jurkje op fig. 303 heeft een vlug en kinderlijk cachet. Het vierkante voorstukjs is geheel versierd met smalle plisséetjes «f valencienne-kantjes en knoopjes. Ook de mouwtjes en de ronde zakken zijn op deze wijze afgewerkt. Het wordt gemaakt ojt twee meter batist ot volle en het patroon is te verkrijgen in dé maten 68 en 72. POIA. Bij 4 sinaasappelen heeft men noodig: 4 eieren, 80 gr. suiker en 10 gram maïzena. Men klopt het eiwit goed stijf en roert de dooiers flink met de suiker. Dan voegt men ér wat afgeraspte sinaasappel- of ci troenschil bij, het gezeefde sap van de si naasappelen en roert er de maïzena door. Deze massa laat men steeds roerende, aan de kook komen en *n paar minuten koken. Dan neemt men de pan nog even van t vuur, roert er vlug het stijve eiwit doorheen en zet de pan dan nog even op *t vuur om de vla te verwarmen. Men voorkomt hierdoor, dat het eiwit weer dun wordt en uitzakt. p V' 9L ■f 'em. patronen besteld worden tegen PJJ van 10 cent voor jabots, kraagjes. 30 ets. rokken, bloueee, kleine avondjulee en Weeding, SS et», voor mantel» en japonnen, voor complets. Bestellingen kunnen S—^^SZ» door bemiddeling van Uw agent: door glroetor op Mo. 393831: door tdésendlng van het per postwissel at in postzegels In allo S oSs. extra voor to sending per poe*. '3^

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 4