INDISCHE RIJSTTAFEL
co
I-
1
4
I
I
i r
I
1
r
STRANDKLEEDING
fOMJl WhBhmum
HT
h
Zoekt gij betrouwbaar I
Personeel? I
IISm
I
voor 80.
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
M
1
j
fe
ll
MAANDAG 4 JULI 1938
i -
F
A
ij
&M-3F-
E
I.
ItOfl
n
I nF
r
11
4
l’
i
1
JURK VOOR MEISJES
Van 9 tot 11 jaar
Een koude douche
Ji
III
<nt‘
'x*x.
EEN GEBREID WAGENDEKJE
IN WIT EN ROSE
--
I
I
F
f
I I
I l
-
i'W;
.'’WS
H
J
9 1
4 i
1 j
Fr.
1
’•'4?
FOTO REPORTAG E
4
•y
s f
.-■1
-1
A
het Amstel Hotel te Amster-
A
dam
- 4
t
4.:
9b.
B
r
dat ter gelegenheid
t
A. K.-P.
C. M.
7
i
(byv.
gladde zijstukken.
ritssluiting
een
ut
3ZS
Ut
Dora.
a
-J
.1
Z«Wv«'
«W»«l
ÉöKW
-
I
I
t
Benoodigd: 1-85 meter stof van 90 cm
breed of 2.25 meter stof van 70 cm. breed.
7 knoopjes, 25 cm. wit piqué van 70 cm.
breed, 60 cm. elastiek.
W<»’1
In de teruggaande toeren breit men tel
kens 20 aver., 5 r. en de laatste 20 st. aver.
Dese beide toeren worden steeds herhaald.
Daarbij breit men, om den anderen toer,
de eerste 2 en de laatste 2 steken van de
naald samen, tot men daar nog 2 r. steken
over heeft. Dan breit men, beginnend aan
De strook breit men van rose wol en witte
zijde. Voor de lange zijden van het dakje
zet men voor elke strdok 395 steken op met
witte zijde en naalden No. 4. Men breit
met de zijde, 1 toer aver, en 1 toer r. Dan
met de rose wol telkens: 20 r, 5 aver. De
laatste 20 st. r.
De rose bovenkant van het dekje smockt
men door, met witte zijde, om de 2 cM. 3
ribbels samen te naaien.
den goeden kant van het werk, met witte
zijde, 1 toer aver, en 1 toer r. Afkanten.
Voor de strooken aan de smalle kanten
van het dekje zet men 220 st. op. Men
breit ze op dezelfde manier als de andere
strooken
i
i
ii
Hiervoor beeft men noodig: 6 lepels ge
malen pinda’s of pindakaas, 2 theelepels
assemwater, M theelepel geraspte citroen
schil, ’n klein stukje goela djawa, ’n ietsje
zout, 1 theelepel fijn gestampte roode lom
bok (Spaansche peper) en ongeveer 4 dX.
heet water. e
Men vermengt eerst de pindakaas goed
met de verschillende kruiden en roert er
dan het heete water door.
Een volgenden keer zullen we verschil
lende sambals bespreken.
”i
ii
it
li
In
send
verza
Do
de B
orde,
regel:
In
Gomi
en b
■prek
feillo
ken 1
To<
was i
1
ho
liel
we
Pri
pei
teil
Ex
Vc
muzl
jeugi
te b
Gees
men
af gei
de I
pittli
de
Zeer
wekk
I
ren
Bel
dat
vaa
var
Bij
opg
en
cer<
zegi
Al ti
Bisi
nak
nan
wer
den
Assl
o.
Dor
Wel
en
De
volg
kap
v. d
H
tnnj
en i
G. 1
gelo
de
Ni
Te i
date
Is
ache
J. B
veel
hlppiaue, dat ter gelegenheid van de
werd gehouden, reikte oud-minister Vi
de Jeude, voorzitter van de reunie-commtaie, de prijzen uit
lustrum-
an Lidth
Op de Amsterdamsche Boschbasn zijn Zondag de Jubileum-wedstrijden van de K.A.R. Z.V. .De Hoop' gehouden.
De finish van het nummer vlerriems-gieken, hetwelk werd gewonnen door .Aeglr*
Voor de voering zet men met witte wol,
op naalden No. 5, 70 st. op en men breit
steeds r, tot de lap 00 cJ4. lang is. Af
kanten.
We vouwen de stof dubbel en plaatsen
"Voor- en achterkant van den rok onder
elkander op de stof, daaronder de «mouw,
dan is er nog een hoogte over voor het
-. lijfje, dat we naast elkander op de stof
leggen (midden voor en midden achter aan
de vouw)we houden nw nog. 8 cm. over
voor de bies op het lijfje. De jurk sluiten
we midden voor onder de bies. Het kraagje
dat mlddenvóór gesloten wordt, maken we
van dubbel stof; het wordt aan den hals met
een schulp biesje afgewerkt. Ook de hals
Voor den bovenkant zet men, met rose
wol, op aluminium naalden No. 4, 166 st.
op en men breit: 1ste toer: telkens 6
aver., 2 r., 2 aver. 2 r„ 2 aver., 2 r., eindi
gend met 6 aver.; 2de toer: telkens 6
r., 2 aver., 2 r., 2 aver., 2 r„ 2 aver.
Deze beide toeren herhaalt men, tot het
werk 60 cM. lang is. Losjes afkanten.
De strooken worden met de schuine hoe
ken aan elkaar gezet en dan rondom het
kleedje genaaid.
De witte voering van het dekje naait
men er netjes tegen aan.
Men heeft voor dit dekje 100 gr. rose en
50 gram witte wol noodig en ’n paar klu
wen witte haakzijde.
t (f fó
of appels met peren en mandarijnen, of
ananas met mandarijnen en appelen en
komkommers, of komkommers met appels
en grape fruit.
De vruchten worden zeer klein gesneden
of geschaafd en met de saus overgoten. Men
kan die er ook apart bij serveeren, zoodat
leder er naar smaak van nemen kan.
P e t j 11. Men neemt hiervoor een com
binatie van verschillende groenten, waar
voor men uitstekend resten kan gebruiken,
bijv, gekookte prinsesseboontjes, met ver-
sche kropsla of gekookte bloemkool met
versche radijsjes, of gekookt witlof of an
dijvie met komkommers.
Men verdeelt de groente in kleine stukjes
en roert er doorheen petjll-saus.
net
iem, pettonen béêteld worden tegen dein prlje
van 10 oent voor Jabote. kraagjes. 30 ets. voor
rokken, blouses, kleine avondjaajeo en kinder-’
voor "complets. BesteUlngen kunnen geoehiëden
door bemiddeling van Ow agent: door i
op Mo. 303831; door toezending van 1-
per postwlseel at In postzegels, m allo atvellen
ets. extra voor tn mending per pook
Het blijft *t Ideaal van elk jong meisje
om er als door de zon gebrand uit te zien
Niet alleen in de zomermaanden, maar ook
in het najaar en in den winter. Natuurlijk
is dat een heele toer, als men ten minste
niet in1 staat is om naar de wintersport te
gaan of hoogtezon-baden te nemen. Maar
ook hierin heeft de moderne industrie weer
voorzien en ons den zonnebrand in tubes en
vruchten van het seizoen, bijv, aalbessen, Ldoosjes thuisgebracht. De gezondheid laat
zich echter niet in doosjes verpakken.
Daarvoor moeten we heusch languit op het
strand liggen en van licht en lucht ge
nieten. Frissche lichte kleeding hoort daar
natuurlijk ook bij. Een japon, die niet ver
schiet en gemakkelijk zit is al heel gauw
zelf te maken. Bekijkt U flg. 138 maar
eensl Het heeft een ruim voorpand met
en
Prins George Romanof, neef van wijlen
den Tsaar van Rusland, bij het ver>
'f
Wanneer we de jurk van een klein ruitje
of streep maken, kunnen we de Hes en
mouwen schuin nemen, hetgeen een aar—
dig effect geeft. Hiervoor een weinig meer
stof dan staat aangegeven. Voor naden
knippen we overal V/2 cm. bij aan. Wa
kunnen van de zij-, schouder- en mouw-
naden Engelsche naden maken. De naad
in de taille moet éénmaal gestikt worden,
anders valt de ruimte niet goed.
laten van
Bovenwijdte 80 cm., lengte midden vóór
80 cm., schouderbreedte 10 cm., mouw-
lengte 25 cm.
I f
I
De heer Gottfried H. Crone, voorzitter van de Kamer van Koop
handel voor Amsterdam, tijdens zijn rede voor de duizenden Am
sterdammers, die Zaterdag op Schiphol voor het behoud van hun
vlieghaven betoogd hebben
Op een hofbal, dat koning August II van
Saksen in 1732 in het slot te Dresden arran
geerde. was ook de schoone zangeres Faustina
Bordoni aanwezig, de echtgenoot» van den
componist Adolf Hasse. Na het programma van
den avond begon het zoogenaamde „dames-
engagement”, waarbij de verschillende schoo-
nen zelf haar danser kiezen. De gevierde kun
stenares Faustina bewees den meer ijdelen dan
aantrekkelijken kamerheer von Eckstidt haar
gunst, door hem drie keer achter elkaar voor
een dans te engageeren.
De verheugde kamerheer fluisterde zijn dan
seres in het oor: ,U hebt mij door deze be
voorrechting eeuwig tot uw slaaf gemaakt.”
„O neen,” antwoordde Faustina, Jk danr
aigenlijk alleen om wille van mijn man zoo
dikwijls met u; want hfl is ontzettend jaloersch.
•n daarom, dans ik alleen met heeren, waarop
hij zeker niet jaloersch aal worden.”
Na afloop van het concours
feesten der Delftsche studenten
OM
d j
F
2 lepels zout, 1 lepel goela djawa, 1 thee
lepel djintên, 1 theelepel knoflook, 1 thee
lepel geraspte citroenschil.
Al deze specerijen wrijft men in ’n mor
tier goed fijn. Het vleesch snijdt men in
zéér dunne lapjes, die men flink uitwrijft
met de vermengde kruiden en dan op vet
vrij papier laat drogen in de felle zon, ter
wijl men ze nu en dan omkeert Dit drogen
duurt 3 a 4 dagen. De dendeng moet door
en door droog wezen en kan dan langen tijd
in trommels bewaard worden.
Dendengkruiden zijn ook kant en klaar
in fleschjes te krijgen. Hiervan gebruike
men ongeveer 3 lepels bij 1 pond vleesch.
Vóór het bakken wordt de dendeng eerst
even geroosterd of op kachel of fornuis
goed warm gemaakt en dan flink geklopt
met *n biefstukhamer. Dan wordt ze vlug
gebakken in dampend frituurvet.
B o e d j a k zijn verschillende vruchten
combinaties met *n boedjaksausje. Heel
smakelijk'is het volgende: 4 lepels goela
djawa of keukenstroop vermengt men goed
met 1 lepel soja, 1 theelepel worchester
saus en 2 lepels water. Hierbij neemt men
Van de op deze bladzijden voorkomende genum
merde modellen, die aan bet modo-album
„Zomerpracht" ontleend zto, kunnen Mi t
Patronènkantoor .Jajiora”. Naaeaupleln 1. Haar-
tem, 1 *--7-
van 10 oent voor Jabots, kraagjes." 30 ets. voor
rokken, bloiwee, kleine avondjasjee em bi—
kleeding, SS ets. voor mantels en japonnen. 60 ets.
voor complets. Bestellingen kunnen geeehtensn
door_bemlddellng van Uw agent: door gUvaSUSUng
CCOCCX. net bedrag
per postwissel of In poeteegels m alls «svUsn
if*
Eer ik nog eenige recepten geef van toe
spijzen bij de rijsttafel, nog even het vol
gende over de ingrediënten.
Knoflook wordt tamelijk veel gebruikt
bij de Indische gerechten. In plaats daarvan
kan men meestal ook ui nemen.
Gedroogde assem (tamarinde), kan
men in een jampotje zeer langen tijd be
waren. Het aanschaffen van 'n stukje assem
hoeft dus geen bezwaar-te vormen.
Voor assemWater neemt men 2 eet
lepels heet water bij 1 theelepel assem. Men
roert hier *n papje van, dat men koud laat
worden en dan zeeft.
Klappermelk verkrijgt men door
lauwwarm water op den geraspten klapper
te gieten en dit flink te kneden eer men het
door een doekje of paardeharen zeef perst.
Voor dikke klappermelk neemt men 1 kopje
water bij 1 kopje klapper. Voor gewone
klappermelk neemt men daarbij 2 kopjes
water.
In plaats van goela dj awa (Javaan-
sche suiker) die tamelijk duur is, kan men
ook gewone keukenstroop nemen.
Dendeng is ggXruld en gedroogd
vleesch, dat men klaar kan koopen, maar
dat men ook zelf kan bereiden in den
■omer bij warm zonnig weer.
Bij 1 pond malsch braadvleesch
biefstuk) heeft men ervoor noodig:
2 lepels ketoembai, 2 lepels assemwater,
Je
t Helen Wills en Helen Jacobs (rechts) bete ’den het centre
court te Wimbledon voor den eindstrijd van het dames-
enkelspel, waarin Helen Wills de overwinning behaalde
1 1 W1 —I f "I I
van de jurk wordt met een schuin biesje
afgewerkt. De bies mlddenvóór maken we
van dubbel stof en wordt met knoopjes
op de jurk vastgehecht. De rok wordt met
ruimte aan het lijfje gezet. Voor zoom knip
pen we bij de lengte 6 cm. aan. De mouw
wordt met ruimte óf plooitjes in den kop
in het armsgat gezet. De mouwnaad valt
op den zijnaad van de jurk. Aan den
onderkant van de mouw knijpen we 6
cm. aan en deze worden naar binnen ge
slagen en op de hoogte van de stippellijn
op de teekenlng tweemaal gestikt, zoodat
er een elastiek doorheen geregen kan wor
den.
plooien in de voorbaan van den rok. Jeug
dig, eenvoudig en modern dus! Het patroon
is te verkrijgen in de maten 40 42 44
en 46.
Flg. 326 laat een voorbeeld zien van een
vest en pantalon voor jongens van 10 tot
12 jaar. Voor het vest is ongeveer een
halve meter stof noodig van 140 cM. breed
en voor de broek een halve a driekwart
meter, naargelang de lengte. Het patroon
is te verkrijgen in de maten 76 en 80.
Het jurkje voor kleine zus (fig. 285) heeft
een groot schouderstuk en mouwklepjes.
Het wordt van voren met een koordje
dlchtgeregen en het ruime rokje is voor
zien van zakjes. Het patroontje is te ver
krijgen in de maten 60 en 64 en er is l'/3
meter katoen voor noodig van 70 cm. br.
Pola.
De lustrum
feesten der
Delftsche stu
denten zijn
Zaterdag in
gezet met de
ontvangst der
reuniften