INDISCHE RIJSTTAFEL co I- 1 4 I I i r I 1 r STRANDKLEEDING fOMJl WhBhmum HT h Zoekt gij betrouwbaar I Personeel? I IISm I voor 80. Plaats dan een „Omroeper” gezinnen M 1 j fe ll MAANDAG 4 JULI 1938 i - F A ij &M-3F- E I. ItOfl n I nF r 11 4 l’ i 1 JURK VOOR MEISJES Van 9 tot 11 jaar Een koude douche Ji III <nt‘ 'x*x. EEN GEBREID WAGENDEKJE IN WIT EN ROSE -- I I F f I I I l - i'W; .'’WS H J 9 1 4 i 1 j Fr. 1 ’•'4? FOTO REPORTAG E 4 •y s f .-■1 -1 A het Amstel Hotel te Amster- A dam - 4 t 4.: 9b. B r dat ter gelegenheid t A. K.-P. C. M. 7 i (byv. gladde zijstukken. ritssluiting een ut 3ZS Ut Dora. a -J .1 Z«Wv«' «W»«l ÉöKW - I I t Benoodigd: 1-85 meter stof van 90 cm breed of 2.25 meter stof van 70 cm. breed. 7 knoopjes, 25 cm. wit piqué van 70 cm. breed, 60 cm. elastiek. W<»’1 In de teruggaande toeren breit men tel kens 20 aver., 5 r. en de laatste 20 st. aver. Dese beide toeren worden steeds herhaald. Daarbij breit men, om den anderen toer, de eerste 2 en de laatste 2 steken van de naald samen, tot men daar nog 2 r. steken over heeft. Dan breit men, beginnend aan De strook breit men van rose wol en witte zijde. Voor de lange zijden van het dakje zet men voor elke strdok 395 steken op met witte zijde en naalden No. 4. Men breit met de zijde, 1 toer aver, en 1 toer r. Dan met de rose wol telkens: 20 r, 5 aver. De laatste 20 st. r. De rose bovenkant van het dekje smockt men door, met witte zijde, om de 2 cM. 3 ribbels samen te naaien. den goeden kant van het werk, met witte zijde, 1 toer aver, en 1 toer r. Afkanten. Voor de strooken aan de smalle kanten van het dekje zet men 220 st. op. Men breit ze op dezelfde manier als de andere strooken i i ii Hiervoor beeft men noodig: 6 lepels ge malen pinda’s of pindakaas, 2 theelepels assemwater, M theelepel geraspte citroen schil, ’n klein stukje goela djawa, ’n ietsje zout, 1 theelepel fijn gestampte roode lom bok (Spaansche peper) en ongeveer 4 dX. heet water. e Men vermengt eerst de pindakaas goed met de verschillende kruiden en roert er dan het heete water door. Een volgenden keer zullen we verschil lende sambals bespreken. ”i ii it li In send verza Do de B orde, regel: In Gomi en b ■prek feillo ken 1 To< was i 1 ho liel we Pri pei teil Ex Vc muzl jeugi te b Gees men af gei de I pittli de Zeer wekk I ren Bel dat vaa var Bij opg en cer< zegi Al ti Bisi nak nan wer den Assl o. Dor Wel en De volg kap v. d H tnnj en i G. 1 gelo de Ni Te i date Is ache J. B veel hlppiaue, dat ter gelegenheid van de werd gehouden, reikte oud-minister Vi de Jeude, voorzitter van de reunie-commtaie, de prijzen uit lustrum- an Lidth Op de Amsterdamsche Boschbasn zijn Zondag de Jubileum-wedstrijden van de K.A.R. Z.V. .De Hoop' gehouden. De finish van het nummer vlerriems-gieken, hetwelk werd gewonnen door .Aeglr* Voor de voering zet men met witte wol, op naalden No. 5, 70 st. op en men breit steeds r, tot de lap 00 cJ4. lang is. Af kanten. We vouwen de stof dubbel en plaatsen "Voor- en achterkant van den rok onder elkander op de stof, daaronder de «mouw, dan is er nog een hoogte over voor het -. lijfje, dat we naast elkander op de stof leggen (midden voor en midden achter aan de vouw)we houden nw nog. 8 cm. over voor de bies op het lijfje. De jurk sluiten we midden voor onder de bies. Het kraagje dat mlddenvóór gesloten wordt, maken we van dubbel stof; het wordt aan den hals met een schulp biesje afgewerkt. Ook de hals Voor den bovenkant zet men, met rose wol, op aluminium naalden No. 4, 166 st. op en men breit: 1ste toer: telkens 6 aver., 2 r., 2 aver. 2 r„ 2 aver., 2 r., eindi gend met 6 aver.; 2de toer: telkens 6 r., 2 aver., 2 r., 2 aver., 2 r„ 2 aver. Deze beide toeren herhaalt men, tot het werk 60 cM. lang is. Losjes afkanten. De strooken worden met de schuine hoe ken aan elkaar gezet en dan rondom het kleedje genaaid. De witte voering van het dekje naait men er netjes tegen aan. Men heeft voor dit dekje 100 gr. rose en 50 gram witte wol noodig en ’n paar klu wen witte haakzijde. t (f fó of appels met peren en mandarijnen, of ananas met mandarijnen en appelen en komkommers, of komkommers met appels en grape fruit. De vruchten worden zeer klein gesneden of geschaafd en met de saus overgoten. Men kan die er ook apart bij serveeren, zoodat leder er naar smaak van nemen kan. P e t j 11. Men neemt hiervoor een com binatie van verschillende groenten, waar voor men uitstekend resten kan gebruiken, bijv, gekookte prinsesseboontjes, met ver- sche kropsla of gekookte bloemkool met versche radijsjes, of gekookt witlof of an dijvie met komkommers. Men verdeelt de groente in kleine stukjes en roert er doorheen petjll-saus. net iem, pettonen béêteld worden tegen dein prlje van 10 oent voor Jabote. kraagjes. 30 ets. voor rokken, blouses, kleine avondjaajeo en kinder-’ voor "complets. BesteUlngen kunnen geoehiëden door bemiddeling van Ow agent: door i op Mo. 303831; door toezending van 1- per postwlseel at In postzegels, m allo atvellen ets. extra voor tn mending per pook Het blijft *t Ideaal van elk jong meisje om er als door de zon gebrand uit te zien Niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het najaar en in den winter. Natuurlijk is dat een heele toer, als men ten minste niet in1 staat is om naar de wintersport te gaan of hoogtezon-baden te nemen. Maar ook hierin heeft de moderne industrie weer voorzien en ons den zonnebrand in tubes en vruchten van het seizoen, bijv, aalbessen, Ldoosjes thuisgebracht. De gezondheid laat zich echter niet in doosjes verpakken. Daarvoor moeten we heusch languit op het strand liggen en van licht en lucht ge nieten. Frissche lichte kleeding hoort daar natuurlijk ook bij. Een japon, die niet ver schiet en gemakkelijk zit is al heel gauw zelf te maken. Bekijkt U flg. 138 maar eensl Het heeft een ruim voorpand met en Prins George Romanof, neef van wijlen den Tsaar van Rusland, bij het ver> 'f Wanneer we de jurk van een klein ruitje of streep maken, kunnen we de Hes en mouwen schuin nemen, hetgeen een aar— dig effect geeft. Hiervoor een weinig meer stof dan staat aangegeven. Voor naden knippen we overal V/2 cm. bij aan. Wa kunnen van de zij-, schouder- en mouw- naden Engelsche naden maken. De naad in de taille moet éénmaal gestikt worden, anders valt de ruimte niet goed. laten van Bovenwijdte 80 cm., lengte midden vóór 80 cm., schouderbreedte 10 cm., mouw- lengte 25 cm. I f I De heer Gottfried H. Crone, voorzitter van de Kamer van Koop handel voor Amsterdam, tijdens zijn rede voor de duizenden Am sterdammers, die Zaterdag op Schiphol voor het behoud van hun vlieghaven betoogd hebben Op een hofbal, dat koning August II van Saksen in 1732 in het slot te Dresden arran geerde. was ook de schoone zangeres Faustina Bordoni aanwezig, de echtgenoot» van den componist Adolf Hasse. Na het programma van den avond begon het zoogenaamde „dames- engagement”, waarbij de verschillende schoo- nen zelf haar danser kiezen. De gevierde kun stenares Faustina bewees den meer ijdelen dan aantrekkelijken kamerheer von Eckstidt haar gunst, door hem drie keer achter elkaar voor een dans te engageeren. De verheugde kamerheer fluisterde zijn dan seres in het oor: ,U hebt mij door deze be voorrechting eeuwig tot uw slaaf gemaakt.” „O neen,” antwoordde Faustina, Jk danr aigenlijk alleen om wille van mijn man zoo dikwijls met u; want hfl is ontzettend jaloersch. •n daarom, dans ik alleen met heeren, waarop hij zeker niet jaloersch aal worden.” Na afloop van het concours feesten der Delftsche studenten OM d j F 2 lepels zout, 1 lepel goela djawa, 1 thee lepel djintên, 1 theelepel knoflook, 1 thee lepel geraspte citroenschil. Al deze specerijen wrijft men in ’n mor tier goed fijn. Het vleesch snijdt men in zéér dunne lapjes, die men flink uitwrijft met de vermengde kruiden en dan op vet vrij papier laat drogen in de felle zon, ter wijl men ze nu en dan omkeert Dit drogen duurt 3 a 4 dagen. De dendeng moet door en door droog wezen en kan dan langen tijd in trommels bewaard worden. Dendengkruiden zijn ook kant en klaar in fleschjes te krijgen. Hiervan gebruike men ongeveer 3 lepels bij 1 pond vleesch. Vóór het bakken wordt de dendeng eerst even geroosterd of op kachel of fornuis goed warm gemaakt en dan flink geklopt met *n biefstukhamer. Dan wordt ze vlug gebakken in dampend frituurvet. B o e d j a k zijn verschillende vruchten combinaties met *n boedjaksausje. Heel smakelijk'is het volgende: 4 lepels goela djawa of keukenstroop vermengt men goed met 1 lepel soja, 1 theelepel worchester saus en 2 lepels water. Hierbij neemt men Van de op deze bladzijden voorkomende genum merde modellen, die aan bet modo-album „Zomerpracht" ontleend zto, kunnen Mi t Patronènkantoor .Jajiora”. Naaeaupleln 1. Haar- tem, 1 *--7- van 10 oent voor Jabots, kraagjes." 30 ets. voor rokken, bloiwee, kleine avondjasjee em bi— kleeding, SS ets. voor mantels en japonnen. 60 ets. voor complets. Bestellingen kunnen geeehtensn door_bemlddellng van Uw agent: door gUvaSUSUng CCOCCX. net bedrag per postwissel of In poeteegels m alls «svUsn if* Eer ik nog eenige recepten geef van toe spijzen bij de rijsttafel, nog even het vol gende over de ingrediënten. Knoflook wordt tamelijk veel gebruikt bij de Indische gerechten. In plaats daarvan kan men meestal ook ui nemen. Gedroogde assem (tamarinde), kan men in een jampotje zeer langen tijd be waren. Het aanschaffen van 'n stukje assem hoeft dus geen bezwaar-te vormen. Voor assemWater neemt men 2 eet lepels heet water bij 1 theelepel assem. Men roert hier *n papje van, dat men koud laat worden en dan zeeft. Klappermelk verkrijgt men door lauwwarm water op den geraspten klapper te gieten en dit flink te kneden eer men het door een doekje of paardeharen zeef perst. Voor dikke klappermelk neemt men 1 kopje water bij 1 kopje klapper. Voor gewone klappermelk neemt men daarbij 2 kopjes water. In plaats van goela dj awa (Javaan- sche suiker) die tamelijk duur is, kan men ook gewone keukenstroop nemen. Dendeng is ggXruld en gedroogd vleesch, dat men klaar kan koopen, maar dat men ook zelf kan bereiden in den ■omer bij warm zonnig weer. Bij 1 pond malsch braadvleesch biefstuk) heeft men ervoor noodig: 2 lepels ketoembai, 2 lepels assemwater, Je t Helen Wills en Helen Jacobs (rechts) bete ’den het centre court te Wimbledon voor den eindstrijd van het dames- enkelspel, waarin Helen Wills de overwinning behaalde 1 1 W1 —I f "I I van de jurk wordt met een schuin biesje afgewerkt. De bies mlddenvóór maken we van dubbel stof en wordt met knoopjes op de jurk vastgehecht. De rok wordt met ruimte aan het lijfje gezet. Voor zoom knip pen we bij de lengte 6 cm. aan. De mouw wordt met ruimte óf plooitjes in den kop in het armsgat gezet. De mouwnaad valt op den zijnaad van de jurk. Aan den onderkant van de mouw knijpen we 6 cm. aan en deze worden naar binnen ge slagen en op de hoogte van de stippellijn op de teekenlng tweemaal gestikt, zoodat er een elastiek doorheen geregen kan wor den. plooien in de voorbaan van den rok. Jeug dig, eenvoudig en modern dus! Het patroon is te verkrijgen in de maten 40 42 44 en 46. Flg. 326 laat een voorbeeld zien van een vest en pantalon voor jongens van 10 tot 12 jaar. Voor het vest is ongeveer een halve meter stof noodig van 140 cM. breed en voor de broek een halve a driekwart meter, naargelang de lengte. Het patroon is te verkrijgen in de maten 76 en 80. Het jurkje voor kleine zus (fig. 285) heeft een groot schouderstuk en mouwklepjes. Het wordt van voren met een koordje dlchtgeregen en het ruime rokje is voor zien van zakjes. Het patroontje is te ver krijgen in de maten 60 en 64 en er is l'/3 meter katoen voor noodig van 70 cm. br. Pola. De lustrum feesten der Delftsche stu denten zijn Zaterdag in gezet met de ontvangst der reuniften

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 4