I L ke-4 -Sch vond hoog jlxmi krlns pleet van prof, de ui symp inltk nieu5 mlsti wil d bewu Jeugc wakk wil e paga derla diens publl wat is en aan beeld gevo< het i Het gedai resta doel en la van waar geste onde: welkt denb toon! dlkw bare wekk kunn getal welkt woor te ju: rlsch scha] ren oord’ oogli, bracl - geme De v van -1 tengc door uiten waar waar gaan schaf gewei kunn wellit terns is sle Stlch den t strevi delen wend slagei meer die v te ge leven noodt dan 1 en s naam lende volk, en ht vormt FOTOREPORTAGE HET VLIEGTUIGONGELUK IN HET ZWARTE WOUD. DE „CONDÓR’^OP TEMPELHOF NJ CE A Zoekt gij betrouwbaar Personeel? WILDE VRUCHTEN KINDERJURKEN rz gezinnen Plaats dan een „Omroeper” voor 80. Het late zomerweer I Éi---. r /5' Ni NACHTJAPONNETJE VOOR MEISJES VAN 8-9 JAAR p< SLABOONTJES EENS ANDERS V' SCHOTEL VOOR VACANTIEDACEN t 3; u» U f M- I 4 O' ïM Got «rit p r - DAN ANDERS DINSDAG 16 AUGUSTUS 1938 iS- 'i C. P. M. Romm* met de overige Maandag de minister* mr. M. P. L. Steenberghe e 1 ■d laat r het Jt S- POLA 7J to 1 e i UI U POLA. J Voeg nog wat kokend water toe, als de maca roni te droog mocht worden. Vermeng de gare macaroni met de boter, de geraspte kaas ep de in vieren gesneden toma ten. Laat alles nog even door en door warm worden en dien het gerecht op In een dek- schaal. l A we ze zoo op met de citroensap en voegen toe sap ken we de Jam op de gewone wijze niet gebruikmakend van pectine, laatste geval volge men het recept nauw keurig als opgegeven. Op der p< toeken oontrö BU bet de Juwelli Jxxien, dng 1 niet oj De i voor ei naar een aa afkomi Pen, e worder De 1 dejen Plet H Toen 1 gekoch Mi de O. V iets m evenwt malen verzen In h enkele gouden nomen t|)d hs De v de zlh ook ve dergell Beid «uilen Mid, h nog Fig. 248 Is een snoezig jurkje voor meis jes van 5 tot 7 Jaar. Het is geheel versierd met biezen en strikjes in even afstekende kleur. Ook kunnen wij de blesjes van de zelfde stof maken en laten ajouren. Het lijfje is glad en het rokje nog al ruim en klokkend. We hebben drie maal de lengte van de Jurk' aan stof noodig en het pa troon is te verkrijgen in de maten 72, 76. Fig. 236 wordt gemaakt van roodgemoes- te katoen en versierd met uitgetande witte biezen. Als sluiting wordt een groote strik aangebracht. Ook hiervoor hebben we aan stof noodig; twee maal de lengte van het jurkje. Het patroontje is te verkrijgen in de maten 64 en 68. Fig. 249 is een frisch zomerjurkje ton der mouwen. Het wordt gemaakt van ge bloemde voile. Rokje en schouderpatten zijn afgewerkt met strookjes. Ook voor dit model geldt weer de regel: metrage twee maai de hoogte van het kleedlngstuk. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 64 en 68. Na de opening van de jubileumtentoonstelling 1938 in het Koloniaal Instituut te Amsterdam bezichtigden Maandag de minister* mr. M. P. L. Steenberghe en prof. mr. G P. M. Romme met de overig* autoriteiten de expositie r De broeder van Ibn Séoud, den Koning van Arabia, tijdens zijn verblijf te Parijs op doorrei* naar Londen, welke rei* met de toestanden In Palestina in ver band wordt gebracht blesje afgewerkt. De mouw wordt met ruimte in en kop in het armsgat gezet. In den onderkant stikken we een zoom van 2 c.M. breed, waardoor een elastiek wordt ge regen. Bij de lengte van de nachtpon knip pen we 3 c.M. voor zoom. Voor naden over al 1«4 cM-. waarvan we Engelsche naden maken. C. M. r en het gerecht is klaar om op te dienen. Door de toevoeging van een grootere hoe veelheid kaassaus kan nog een andere va riatie worden aangebracht. We rekenen dan b.v. op de dubbele portie saus en leg gen de gare boontjes laagsgewijs, met tel kens wat saus ertusschep, In een vuurvast schoteltje. De bovenste laag, die uit saus bestaat, wordt bestrooid met nog wat ge raspte kaas en eenlge kleine klontjes bo ter; *net schoteltje wordt dan in den oven gezet, tot het bovenste kaaslaagje goud bruin is geroosterd. Ten slotte laten we nog een bereiding volgen, die uit Frankrijk stamt en die ook hier zeker in den smaak zal vallen nJ. de Slaboonen a la lyonnaise (4 personen). 1 K.G. slaboontjes (liefst een dunne soort), 1 uitje, 50 O. ons) boter, 1 eet- Laten wij op het punt Jpi zomerweer toch niet te pessimistisch zijn. Al hebben de eerste zomermaanden ons een groote teleurstelling gebracht, het weer kan in Augustus en September nog ruim zijn schade inhalen. In ieder geval kunt u er nog best een zomerjurkje aan wagen en als u bet niet al te modieus maakt hebt u er ook voor het andere Jaar nog iets aan. Fig. 121 onder andere is zoo’n eenvoudig sportjaponnetje dat vóoral voor' Jonge meisjes geschikt is. Het heeft ingezette mouwen, maar 'er loopt>een breede bies over, de schouders. Wanneer we over de Ja- pon bijvoorbeeld wit linnen met blauwe moesten nemen, maken we de biezen zak- ken en ceintuur van effen blauw. Het mo del is zoo eenvoudig, dat er geen verdere toelichting voor noodig is. Het is te verkrij gen in de maten 40, 42, 44, en 46 en er is 3.50 M. stof voor noodig. Fig. 123 wordt gemaakt van wit linnen met blauwe taille en grooten matrozen kraag. Op de hoogte van de taille zijn drie biezen aangebracht en er is 5 meter stof voor noodig. Het patroon is evenals Tiet vorige te verkrijgen in de maten 40, 42, 44 en 46. Bovenwijdte 60 cM., schouder|>reedte 9 cM., lengte midden vóór 80 c.M., mouw- lepgte 20 c.M., armwijdte 22 c.M. Benoodigd: 2 Meter 10 gebloemde katoen of zijde van 80 cM. breed, 4 knoopjes. Wanneer de stof dubbel gevouwen is, plaatsen we vóór- en rugpand en de mouw onder elkander op de stof. Naast het voor pand knippen we de biezen, naast het rug pand den kraag. Langs een bies van 20 cM. lang en 6 cM. breed, stikken we een ruim strookje van 2 cM. breed; dit wordt teza men op het voorpand gestikt. De sluiting in de nachtpon maken we midden vóór, In de bies, met knoopjes en lusjes. De ksaag, die van dubbele stof gemaakt Is en waar- tusschen een ruim strookje van 2 cM. ge stikt is, wordt op den hals van de nacht pon gelegd en tezamen met een schuin lepel gehakte peterselie, 2 13 theelepeltjes maggi aroma, wat t£per en zout. Haal de boenen op de gebruikelijke wijze af, wasch ze en kook ze gaar In wat water met zout. Laat ze op een vergiet uitlekken (het overtollige water kan worden opge vangen. om nog dienst te doen in de een of andere soep of saus). Hak het uitje fijn en laat het in de dichtgedekte pui zacht jes in de boter gaar smoren en lichtbruin worden; voeg er de uitgelekte boontjes bij en laat alles samen nog een oogenbllk zachtjes doorstoven. Schud er bij het op doen de gehakte peterselie door en maak gerecht op smaak af met de maggi aroma en de peper. Hoevelen zouden er dezen zomer weer bun huis gesloten hebben om elders, In een zomer huisje of in een huls van kennissen, de va- cantie door te brengen? Het sullen er wel tal loosen zjjn, die op deze wijze enkele weken in een vreemde streek vertoeven. Natuurlijk moet zoo’n nieuwe omgeving verkend worden en ook de huisvrouw moet hieraan mee kunnen doen. Als leder een handje helpt, is het heusch geen onmogelijkheid om ook de huisvrouw van de vacantle, te laten proflteeren. Maar dan tnoet zjj zelf er ook op uit zijn, om van bet eten niet meer werk te maken dan noodig is, al moet het tobh aan de eischen van voedzaam heid en smakelijkheid voldoen. Een geschikt vacantlegerec|it 1* onderstaande MACARONISCHOTEL <4 personen) 500 gram <1 pond) macaroni; 300 gram (3 ons) geraspte belegen kaas: 00 gram (4 afgestreken eetlepels) boter; wat zout; 500 gram (1 pond) tomaten. Breng 1 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook. Strooi hierin de in stukjes gebroken macaroni en kook deae zachtjes gaar en bijna droog 1V4 uur). Nu de tijd weer is gekomen, dat bramen en boschbessen gerijpt zijn, geven we en kele recepten om deze wilde vruchten te verwerken. Bramen -compote Een pond bramen. 80 gram suiker. Een bindmiddel, bijvoorbeeld wat aard appelmeel. D De bramen worden voorzichtig gewas- schen, met suiker bestrooid en blijven dan gedurenden eenigen tijd bijvoorbeeld an-^ derbalf uur staan. Het sap, dat ultgeloo- pen is gieten we af, zetten net op een zacht vuur, binden het met het aardappel meel en gieten het warm over de vruenten uit. Bramensa psaus 3K dL. bramensap. 1 dL. water. 50 gram suiker. 20 gram sago. Men brengt bet bramensap met het wa ter aan de kook, mengt het bindmiddel met wat koud water aan tot een papje en giet dit dan onder roeren In de vloeistof, wanneer deze aan de kook Is gekomen en laat de saus roerende even doorkoken. Daarna voegt men de suiker toe. Boschbessen jam Een pond boschbessen. 350 gram suiker. - Sajf van een halve citroen. We wasschen de bessen voorzichtig, dat mln mogelijk kneuzen, zetten ze - -i de suiXer nadat het grootste gedeelte van net uit de bessen geloopen is. Daarna to- in al *>f In het Weinig groenten vallen zoo algemeen in den smaak als de slaboonen, ook prlnsesse- boontjes of spercleboontjes genoemd. Vanaf hun verschijnen als opvolgsters van de erwtjes, totdat ze als dikke herfstboo- nen, gevuld met melige witte boontjes hun tijd uitgediend hebben, verschijnen ze in elk gezin minstens één maal per week op tafel om Immer opnieuw appreciatie te oogsten. o Toch is het voor de huisvrouw prettig om van een gerecht, dat door het veelvuldig op tafel verschijnen afgezaagd dreigt te wor den eens enkele variaties te leeren kennen, die weinig moeite en tijd vragen en een welkome afwisseling vormen. Inplaats van de gaargekookte boontjes eenvoudig door elkaar te schudden met een klontje botér kunnen we de groente ook afmaken met een sausje; een tomatensaus, een zuur sausje, een kaassaus. Stoven we de boontjes daarin na, dan mag de hoe veelheid saus niet méér zljn*dan ongeveer een halven deciliter per persoon of bijvoor beeld een kwart liter saus voor een portie van 4 personen. De bedoeling is, dat de groentedeeltjes er juist even door gebon- aen worden tot een samenhangend geheel. Als nat om het sausje aan te roeren ne men we het afgletwater van de boontjes, dat we met een maggl-blokje smaak geven en op een kwart liter van deze bouillon re kenen we dan 20 O. (1 af gestreken eetlepel) boter en 20*0. (2 afgestreken eetlepels) bloem; we roeren die op een zacht vuur door elkaar, gieten er dan geleidelijk den bouillon bij, laten t sausje even doorko ken en maken het af met óf 2 volle lepels tomatenpurée, óf 2 volle lepels geraspte kans óf 2 lepels azijn en een geklopt ei. Kven de warme boontjes er door geroerd, Parijs. De zeventien inzittenden dl ■ms'* e

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 16