I
L
ke-4
-Sch
vond
hoog
jlxmi
krlns
pleet
van
prof,
de ui
symp
inltk
nieu5
mlsti
wil d
bewu
Jeugc
wakk
wil e
paga
derla
diens
publl
wat
is en
aan
beeld
gevo<
het i
Het
gedai
resta
doel
en la
van
waar
geste
onde:
welkt
denb
toon!
dlkw
bare
wekk
kunn
getal
welkt
woor
te ju:
rlsch
scha]
ren
oord’
oogli,
bracl
- geme
De v
van -1
tengc
door
uiten
waar
waar
gaan
schaf
gewei
kunn
wellit
terns
is sle
Stlch
den t
strevi
delen
wend
slagei
meer
die v
te ge
leven
noodt
dan 1
en s
naam
lende
volk,
en ht
vormt
FOTOREPORTAGE
HET VLIEGTUIGONGELUK IN HET ZWARTE WOUD. DE „CONDÓR’^OP TEMPELHOF
NJ
CE
A
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
WILDE VRUCHTEN
KINDERJURKEN
rz
gezinnen
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
Het late zomerweer
I
Éi---.
r
/5' Ni
NACHTJAPONNETJE VOOR MEISJES
VAN 8-9 JAAR
p<
SLABOONTJES EENS ANDERS
V'
SCHOTEL VOOR VACANTIEDACEN
t
3;
u»
U
f
M-
I
4
O' ïM
Got
«rit p
r -
DAN ANDERS
DINSDAG 16 AUGUSTUS 1938
iS- 'i
C. P. M. Romm* met de overige
Maandag de minister* mr. M. P. L. Steenberghe
e
1
■d
laat
r
het
Jt
S-
POLA
7J
to
1
e
i
UI
U
POLA.
J
Voeg nog wat kokend water toe, als de maca
roni te droog mocht worden.
Vermeng de gare macaroni met de boter, de
geraspte kaas ep de in vieren gesneden toma
ten. Laat alles nog even door en door warm
worden en dien het gerecht op In een dek-
schaal.
l
A
we ze zoo
op met de citroensap en voegen
toe
sap
ken we de Jam op de gewone wijze
niet gebruikmakend van pectine,
laatste geval volge men het recept nauw
keurig als opgegeven.
Op
der p<
toeken
oontrö
BU
bet de
Juwelli
Jxxien,
dng 1
niet oj
De i
voor ei
naar
een aa
afkomi
Pen, e
worder
De 1
dejen
Plet H
Toen 1
gekoch
Mi de
O. V
iets m
evenwt
malen
verzen
In h
enkele
gouden
nomen
t|)d hs
De v
de zlh
ook ve
dergell
Beid
«uilen
Mid, h
nog
Fig. 248 Is een snoezig jurkje voor meis
jes van 5 tot 7 Jaar. Het is geheel versierd
met biezen en strikjes in even afstekende
kleur. Ook kunnen wij de blesjes van de
zelfde stof maken en laten ajouren. Het
lijfje is glad en het rokje nog al ruim en
klokkend. We hebben drie maal de lengte
van de Jurk' aan stof noodig en het pa
troon is te verkrijgen in de maten 72, 76.
Fig. 236 wordt gemaakt van roodgemoes-
te katoen en versierd met uitgetande witte
biezen. Als sluiting wordt een groote strik
aangebracht. Ook hiervoor hebben we aan
stof noodig; twee maal de lengte van het
jurkje. Het patroontje is te verkrijgen in
de maten 64 en 68.
Fig. 249 is een frisch zomerjurkje ton
der mouwen. Het wordt gemaakt van ge
bloemde voile. Rokje en schouderpatten
zijn afgewerkt met strookjes. Ook voor dit
model geldt weer de regel: metrage twee
maai de hoogte van het kleedlngstuk. Het
patroon is verkrijgbaar in de maten 64 en
68.
Na de opening van de jubileumtentoonstelling 1938 in het Koloniaal Instituut te Amsterdam bezichtigden
Maandag de minister* mr. M. P. L. Steenberghe en prof. mr. G P. M. Romme met de overig*
autoriteiten de expositie
r
De broeder van Ibn Séoud, den Koning
van Arabia, tijdens zijn verblijf te Parijs
op doorrei* naar Londen, welke rei*
met de toestanden In Palestina in ver
band wordt gebracht
blesje afgewerkt. De mouw wordt met
ruimte in en kop in het armsgat gezet. In
den onderkant stikken we een zoom van 2
c.M. breed, waardoor een elastiek wordt ge
regen. Bij de lengte van de nachtpon knip
pen we 3 c.M. voor zoom. Voor naden over
al 1«4 cM-. waarvan we Engelsche naden
maken. C. M.
r
en het gerecht is klaar om op te dienen.
Door de toevoeging van een grootere hoe
veelheid kaassaus kan nog een andere va
riatie worden aangebracht. We rekenen
dan b.v. op de dubbele portie saus en leg
gen de gare boontjes laagsgewijs, met tel
kens wat saus ertusschep, In een vuurvast
schoteltje. De bovenste laag, die uit saus
bestaat, wordt bestrooid met nog wat ge
raspte kaas en eenlge kleine klontjes bo
ter; *net schoteltje wordt dan in den oven
gezet, tot het bovenste kaaslaagje goud
bruin is geroosterd.
Ten slotte laten we nog een bereiding
volgen, die uit Frankrijk stamt en die ook
hier zeker in den smaak zal vallen nJ. de
Slaboonen a la lyonnaise (4 personen).
1 K.G. slaboontjes (liefst een dunne
soort), 1 uitje, 50 O. ons) boter, 1 eet-
Laten wij op het punt Jpi zomerweer
toch niet te pessimistisch zijn. Al hebben
de eerste zomermaanden ons een groote
teleurstelling gebracht, het weer kan in
Augustus en September nog ruim zijn
schade inhalen. In ieder geval kunt u er
nog best een zomerjurkje aan wagen en
als u bet niet al te modieus maakt hebt
u er ook voor het andere Jaar nog iets
aan.
Fig. 121 onder andere is zoo’n eenvoudig
sportjaponnetje dat vóoral voor' Jonge
meisjes geschikt is. Het heeft ingezette
mouwen, maar 'er loopt>een breede bies
over, de schouders. Wanneer we over de Ja-
pon bijvoorbeeld wit linnen met blauwe
moesten nemen, maken we de biezen zak-
ken en ceintuur van effen blauw. Het mo
del is zoo eenvoudig, dat er geen verdere
toelichting voor noodig is. Het is te verkrij
gen in de maten 40, 42, 44, en 46 en er
is 3.50 M. stof voor noodig.
Fig. 123 wordt gemaakt van wit linnen
met blauwe taille en grooten matrozen
kraag. Op de hoogte van de taille zijn drie
biezen aangebracht en er is 5 meter stof
voor noodig. Het patroon is evenals Tiet
vorige te verkrijgen in de maten 40, 42, 44
en 46.
Bovenwijdte 60 cM., schouder|>reedte
9 cM., lengte midden vóór 80 c.M., mouw-
lepgte 20 c.M., armwijdte 22 c.M.
Benoodigd: 2 Meter 10 gebloemde katoen
of zijde van 80 cM. breed, 4 knoopjes.
Wanneer de stof dubbel gevouwen is,
plaatsen we vóór- en rugpand en de mouw
onder elkander op de stof. Naast het voor
pand knippen we de biezen, naast het rug
pand den kraag. Langs een bies van 20 cM.
lang en 6 cM. breed, stikken we een ruim
strookje van 2 cM. breed; dit wordt teza
men op het voorpand gestikt. De sluiting
in de nachtpon maken we midden vóór, In
de bies, met knoopjes en lusjes. De ksaag,
die van dubbele stof gemaakt Is en waar-
tusschen een ruim strookje van 2 cM. ge
stikt is, wordt op den hals van de nacht
pon gelegd en tezamen met een schuin
lepel gehakte peterselie, 2 13 theelepeltjes
maggi aroma, wat t£per en zout.
Haal de boenen op de gebruikelijke wijze
af, wasch ze en kook ze gaar In wat water
met zout. Laat ze op een vergiet uitlekken
(het overtollige water kan worden opge
vangen. om nog dienst te doen in de een
of andere soep of saus). Hak het uitje fijn
en laat het in de dichtgedekte pui zacht
jes in de boter gaar smoren en lichtbruin
worden; voeg er de uitgelekte boontjes bij
en laat alles samen nog een oogenbllk
zachtjes doorstoven. Schud er bij het op
doen de gehakte peterselie door en maak
gerecht op smaak af met de maggi
aroma en de peper.
Hoevelen zouden er dezen zomer weer bun
huis gesloten hebben om elders, In een zomer
huisje of in een huls van kennissen, de va-
cantie door te brengen? Het sullen er wel tal
loosen zjjn, die op deze wijze enkele weken in
een vreemde streek vertoeven. Natuurlijk moet
zoo’n nieuwe omgeving verkend worden en ook
de huisvrouw moet hieraan mee kunnen doen.
Als leder een handje helpt, is het heusch geen
onmogelijkheid om ook de huisvrouw van de
vacantle, te laten proflteeren. Maar dan tnoet
zjj zelf er ook op uit zijn, om van bet eten
niet meer werk te maken dan noodig is, al
moet het tobh aan de eischen van voedzaam
heid en smakelijkheid voldoen.
Een geschikt vacantlegerec|it 1* onderstaande
MACARONISCHOTEL <4 personen)
500 gram <1 pond) macaroni;
300 gram (3 ons) geraspte belegen kaas:
00 gram (4 afgestreken eetlepels) boter;
wat zout;
500 gram (1 pond) tomaten.
Breng 1 liter water met 1 eetlepel zout aan
de kook. Strooi hierin de in stukjes gebroken
macaroni en kook deae zachtjes gaar en bijna
droog 1V4 uur).
Nu de tijd weer is gekomen, dat bramen
en boschbessen gerijpt zijn, geven we en
kele recepten om deze wilde vruchten te
verwerken.
Bramen -compote
Een pond bramen.
80 gram suiker.
Een bindmiddel, bijvoorbeeld wat aard
appelmeel. D
De bramen worden voorzichtig gewas-
schen, met suiker bestrooid en blijven dan
gedurenden eenigen tijd bijvoorbeeld an-^
derbalf uur staan. Het sap, dat ultgeloo-
pen is gieten we af, zetten net op een
zacht vuur, binden het met het aardappel
meel en gieten het warm over de vruenten
uit.
Bramensa psaus
3K dL. bramensap.
1 dL. water.
50 gram suiker.
20 gram sago.
Men brengt bet bramensap met het wa
ter aan de kook, mengt het bindmiddel
met wat koud water aan tot een papje en
giet dit dan onder roeren In de vloeistof,
wanneer deze aan de kook Is gekomen en
laat de saus roerende even doorkoken.
Daarna voegt men de suiker toe.
Boschbessen jam
Een pond boschbessen.
350 gram suiker.
- Sajf van een halve citroen.
We wasschen de bessen voorzichtig, dat
mln mogelijk kneuzen, zetten ze
- -i de suiXer
nadat het grootste gedeelte van net
uit de bessen geloopen is. Daarna to-
in al *>f
In het
Weinig groenten vallen zoo algemeen in
den smaak als de slaboonen, ook prlnsesse-
boontjes of spercleboontjes genoemd.
Vanaf hun verschijnen als opvolgsters van
de erwtjes, totdat ze als dikke herfstboo-
nen, gevuld met melige witte boontjes hun
tijd uitgediend hebben, verschijnen ze in
elk gezin minstens één maal per week op
tafel om Immer opnieuw appreciatie te
oogsten. o
Toch is het voor de huisvrouw prettig om
van een gerecht, dat door het veelvuldig op
tafel verschijnen afgezaagd dreigt te wor
den eens enkele variaties te leeren kennen,
die weinig moeite en tijd vragen en een
welkome afwisseling vormen.
Inplaats van de gaargekookte boontjes
eenvoudig door elkaar te schudden met een
klontje botér kunnen we de groente ook
afmaken met een sausje; een tomatensaus,
een zuur sausje, een kaassaus. Stoven we
de boontjes daarin na, dan mag de hoe
veelheid saus niet méér zljn*dan ongeveer
een halven deciliter per persoon of bijvoor
beeld een kwart liter saus voor een portie
van 4 personen. De bedoeling is, dat de
groentedeeltjes er juist even door gebon-
aen worden tot een samenhangend geheel.
Als nat om het sausje aan te roeren ne
men we het afgletwater van de boontjes,
dat we met een maggl-blokje smaak geven
en op een kwart liter van deze bouillon re
kenen we dan 20 O. (1 af gestreken eetlepel)
boter en 20*0. (2 afgestreken eetlepels)
bloem; we roeren die op een zacht vuur
door elkaar, gieten er dan geleidelijk den
bouillon bij, laten t sausje even doorko
ken en maken het af met óf 2 volle lepels
tomatenpurée, óf 2 volle lepels geraspte
kans óf 2 lepels azijn en een geklopt ei.
Kven de warme boontjes er door geroerd,
Parijs. De zeventien inzittenden
dl
■ms'*
e