FOTO REPORTAG E f c I o i 0 lil L ke i .JScl von b.oo al.cn krin plee van prol de i syrn inltl nieu mist vil bew joug wak wil pagi derli dien pub! wat is a aan beeli geve het Het geds resti doel en 1 van waai gest< cndr welk dent toon dikw bare wekl kum geta „welk ■•f HET VLIEGTUIGONGELUK IN HET ZWARTE WOUD. DE „CONDOR” OP TEMPELHOF Cl Klit r* Zoekt gij betrouwbaar- Personéel? h W’ Plaats dan een „Omroeper” gezinnen i Mi. ap Ib k 7 I 0A voor 80. 'WILDE VRUCHTEN. Het 1 KINDERJURKEN DINSDAG M AUGUSTUS IMS fl 3' zomerweer W# l V b 4 1 - s L NACHTJAPONNETJE VOOR MEISJES VAN 8—9 JAAR Pc A f .1'. ‘f Z.' •V e I I •4 4 I WWW I' t i—- Goc uit p op i -der pc zoeken control B(j e het de JuweUe boden, ging 11 niet oj De i voor er naar e een aai afkotns Pen, b worden De h teren 1 SCHOTEL VOOR VACANTIEDACEN i |S ï»4 SLABOONTJES EENS ANDERS DAN ANDERS - fc; o s '1 i O de lapding op De overblijfselen vee het Tsjechische verkeersvliegtuig, dat in het Zwarte Woud verongelukte op weg van Praag vonden allen den dood y ut i' en prof. mrl C. P. M. Rpmme met de óverige =-, 1 if o Jk f» mC f L b D If 6 X. i '1 F” voorzichtig dat min mogelijk kneuzen, zetten ze de suiker van net uit de bessen geloopen is. Daarna ko- toe sap I voorbeeld an- dat uitgeloo- POLA. A'ii v M. P. L Steenbprghe autoriteiten ■BUS c WOOI te Ju risct scha ren oord oogli brac: gem< De 1 van tengi door ui ter waai waar gaar schal gewe kunn wellit terns U sle 8tich den 1 strevi delen wend slagei meer die v te gt leven noodt dan 1 en t naam lende volk, en ht vonn< Db V Voeg nog was kokend water toe, als de maca roni te droog mocht worden. vfetg|ehg de gare macaroni met de boter, de geraspte kaas ett^de in vieren gesneden toma ten. Laat alles nog even door en door warm worden en dien het gereept op - in een dek schaal. Ti F B biesje afgewerkt. De mouw wordt met ruimte in en kop in het armsgat gezet. In den onderkant stikken wèveen zoom van 2 c M breed, waardoor een elastiek wordt ge regen. Bij de lengte van de nachtpon knip pen we 3 c.M. voor zoom. Voor naden over al C.M., waarvan wg Engelsche naden maken. C. ken we de jam op de gewone wijze in al of niet gebruikmakend van pectine. In net laatste geval volge men het recept nauw keurig als opgegeven Bunschoter meisjes m haar typische kleederdracht, verwelkomden den nieuwen burgemeester, de heer D. van den Berg, wiefts installatie Maanddg plaats vond, bij aankomst met zijn echtgenoote Ie de gemeente -Jl Toen b gekocht Mi de O. W iets nw evenwel malen verzend In he enkele gouden nomen, tW ha, De v< te zUv, ook vei tergeiyi Beide WUen^i te nog* Bovenwijdte 80 c.M., schouderbreedte 9 cJK., lengte midden vóór 80 c.M., mouw- lengte 20 c.M.. armwijdte 22 c.M. Benoodigd: 2 Meter 10 gebloemde katoen of zijde van 80 cJd. breed, 4 knoopjes. Wanneer de stof dubbel gevouwen is, plaatsen we vóór- en rugpand en de mouw onder elkander op de stof. Naast het voor pand knippen we de biezen, naast het rug pand den kraag. Langs een bies van 20 cM. lang en 6 cM. breed, stikken we een ruim strookje van 2 c.M. breed; dit wordt teza men op het voorpand gestikt. De sluiting in de nachtpon maken we midden vóór, in de bies, met knoopjes en lusjes. De kraag, die van dubbele stof gemaakt is en waar- lusschen een ruim strookje van 2 c.M ge stikt Is, wordt op den hals van de nacht pon gelegd en tezamen met een schuin De broeder van Ibn Séoud, den Koning ven Arabië, tijdens zijn verblijf te, Parijs op doorreis naar Londen, welke reis met do toestanden in Palestina in ver band wordt gebracht naar Parijs. De zeventien inzittenden Nu de tijd weer is gekomen, dat bramen en boschbessen gterijpt zljn,^ geven we en- °Mele recepten om deze wilde vruchten co verwesken. Xjl Bramen - compote Een pond bramen. 80 gram suiker. Een bindmiddel, bijvoorbeeld wat aard appelmeel. De bramen worden voorzichtig gewas- schen, met sulkei bestrooid en blijven aan gedurenden eenlgen tijd bij' derhalf uur staan. Het* sap, pen Is gieten we af, zetten net op een zacht vuur, binden het met het aardappel meel en gieten het warm bver de vrucnten uit. Bramensa psaus 3 54 dL. Bramensap. 1 dL. water. 50 gram suiker. 20 gram sago. Men brengt het bramensap met het wa- t«r aan de kook, vnengt het bindmiddel met wat koud water aan' tot een papje en giet dit dan onder roeren in de vloeistof, wanneer deze aan de kook is gekomen en laat de saus roerende even doorkoken. Daarna voegt men de suiker toe. Boschbessen jam: Een pond boschbessen. 350 gram suiker. Sap van een halve citroen. We wasschen de bessen t- we ze zoo óp met de citroensap en voegen nadat het grootste gedeelte Hoevelen zouden er dezen zomer weer hun huls gesloten hebben om elders, In een zomer huisje of in een hula van kennissen, de va- cantie door te brengen? Het zullen er wel tal- loozen zijn, die op deze wijze enkele weken in een vreemde streek vertoeven. Natuurlijk moet zoo'n nieuwe omgeving verkend worden en ook de huisvrouw moet hieraan mee kunnen doen. Als leder een handje helpt, is het^heusch geen onmogelijkheid om ook de huisvrouw van de vacantle te laten proflteeren. Maar dan moet zij zelf er ook op uit zijn om van het eten niet meer werk te maken dan noodig is, al moet het toch aan de elschen van voedzaam heid en smakelijkheid voldoen. Een geschikt vacantlegerecht is onderstaande MACARONISCHOTEL <4 personen) 500 gram <1 pond) macaroni; 300 gram (3 <ms) geraspte belegen kaas: 80 gram <4 afgestreken eetlepels) boter; wat sout; 600 gram (1 pond) tomaten. Breng 1 liter water met 1 eetlepel sout aan de kook. Strooi hierin de In «tukjes gebroken macaroni en kook deze zachtjes gaar en bijna Even de warme9 boontjes er door geroerd, 'droog (a 154 uur). De parachutist Williams, die bij het vliegfeest te Lons- le-Saunier om het leven kwam La*ten op het punt van' zomerweer toch njetrte pessimistisch zijn» Al hebben ^tehr*6erste zomermaanden ons een groote teleurstelling gebracht, het weer kan th Augustus en September nog ruim zijn schade inhalen. In ieder geval kunt u er nog best een zomerjurkje aan wagen en als u hefc, niet al te modieus maakt hebt" u er ook voor het andere jaar nog iets aan. Fig. 121 onder andere is zoo’n eenvoudig sportjaponnetje dat vooral voor jonge meisjes géschlkt ik. Hét heeft fcgezette mouwen, maar er loopt een breede bies over de schouders. Wanneer we over de ja- - pon bijvoorbeeld wit linnen met blauwe moesten nemen, maken we dB biezenhzak- kefi7 en ceintuur van effen blauw. Het mo del is zoo eenvoudig, dat es geen verdere toelichting voor noodig is. Het is- te verkrij gen in de maten 40, *42, 44, en 46 en er is 3.50 M. stof voor noodig. Flg. 123 wordt gemaakt van wit linnen met blauwe taille en groeten matrozen kraag. Op de hoogte van de taille zijn dne biezen aangebracht en er is 5 meter slof voor noodig. Het patroon is evenals het vorige te verkrijgen in de maten 40, 42, 44 en 46. POLA Flg. 248 een snoezig jurkje voor meis jes van 5 tot 7 jaar. Het is geheel versierd met biezen en strikjes in even afstekende kleur. Ook kunnen wij de biesjes van de zelfde stof maken en laten ajouren. Het lijfje*ls glad en het rokje-nog al ruim ep. - x;‘ klokkend. We hebben drie maal de lengte vah de jurk aan stof noodig en het pa troon is te verkrijgen in de maten 72, 76. Flg. 236 wordt gemaakt van roodgemoes- te katoen en versierd met uitgetande witte' biezen. Als sluiting wordt.een groote strik aangebracht. Dok hiervoor hebben we aan stof noodig: twee maal de lengte van het jurkje. Het patroontje is te verkrijgen In de maten 64 en 68. Flg 249 is een frtsch zomerjurkje zon der mouwen. Het wordt gemaakt van ge bloemde vpile. Rokje en sghouderpatten zijn afgewerkt met strookjes. Ook voor dit model geldt weer de re'tfel: metrage twee maal de hoogte van het kleedingstuk. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 64 en 68. K Behouden thuii. Het Duitsche Focke Wulfvliegtuig .Condor* na de lapding op Tempelhof te Berlijn na de recordvlucht Berlijn New York en teryg. De kranige bemanning viel een enthousiaste ontvangst ten deel Weinig groenten vallen zoo algemeen in den smaak als de slaboonen, ook prinsesse- boontjes of spercieboontjes genoemd. Vanaf hun verschijnen als opvolgsters van de erwtjes, totdat ze als dikke herfstboo- nen, gevuld met melige witte boontjes hun tijd uitgediend hebben, verschijnen ze in elk gezin minstens één maal per week pp tafel on» immer opnieuw appreciatie te oogsten. Toch is het voor de huisvrouw prettig om van een gerecht, dat door het veelvuldig op tafel verschijnen afgezaagd dreigt te wor den eens enkele variaties te leeren kennen, die weinig moeite en tijd vragen en een welkome afwisseling vormen. Inplaats van de gaargekookte boontjes eenvoudig door-elkaar te schubden mét eerl klontje boter kunnen we de groente ook afmaken met eén sausje: een tomatensaus, een zuur sausje, een kaassaus. Stoven we de boontjes daarin na. dan mag de hoe veelheid saus niet méér zijn dan ongeveer een halven deciliter per persoon of bijvoor beeld een kwart liter saus voor een portie van 4 personen. De bedoeling is, dat de groentedeeltjes er juist even door gebon den worden tot een samenhangend geheel. Als nat om het sausje aan te roeren ne men we het afgietwater van de boontjes, dat we met een maggi-blokje smaak geven en op een kwart liter van deze bouillon re kenen we dan 20 43. (1 afgestreken eetlepel) boter en 20 O. (2 afgestreken eetlepels* bloem: we roeren die op een zacht vuur door elkaar, gieten er dan geleidelijk den bouillon bij, laten *t sausje even doorko-* ken en maken het af met óf 2 volle lepels tomatenpurée, óf 2 volle lepelsgeraspte kaas óf 2 lepels azijn en een. geklopt el en het gerecht is klaar om op te dienen. Door de toevoeging van een grootere hoe- veelheid kaassaus kan nog een andere va riatie worden aangebracht. We rekenen dan b.v. op de dubbele portie saus en leg gen de gare boontjes laagsgewijs, met tel kens wat saus ertusschen, in een,vuu schoteltje. De bovenste laag, die dit bestaat, wordt bestrooid met nog wat ge raspte kaas en eenlge kleine klantjes bo ter; het schoteltje wordt dan in den oven gezet, tot het bovenste kaaslaagje goud bruin is geroosterd- Ten slotte laten we nog een bereldiag volgen, die uit Frankrijk jtamt en die ook hier zéker in den smaak zal vallen nJ. de Slaboonen a la lyonnaise (4 personen). 1 K.O. slaboontjes (liefst een dunne soort), 1 uitje, 50 G. (%-ons) boter. 1 eet- ^4 lêpêr‘gehakte peterselie, 113 theelepeltjes maggi aroma, wat peper en zout. Haal de boonen op de gebruikelijke wijze af, wasch ze en kook ze gaar in wat water met zout. Laat ze op een vergiet uitlekken (het overtollige water kan worden opge vangen, om nog dienst te doen in de een of andere soep of saus). Hak het uitje fijn en Iaat het in de dichtgedekte pan zacht jes in de boter gaar smoren en lichtbruin Worden; voeg er de uitgelekte boontjes bij en laat alle» samen nog een oogenbllv zachtjes >loorstoven. Schud er bij het op doen de, gehakte peterselie door en maak het gerecht op smaak af met de maggi aroma en de peper. Na de opening van de jubileumtentoonstelling 1938 in het Koloniaal Instituut te Amsterdam bezichtigden Maandag de ministers mr. M. P. L Steenbprghe en prof, mrl G P. M. Romme met de óverige - autoriteiten de expositie

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 4