FOTO REPORTAG E
f
c
I
o
i
0
lil
L
ke i
.JScl
von
b.oo
al.cn
krin
plee
van
prol
de i
syrn
inltl
nieu
mist
vil
bew
joug
wak
wil
pagi
derli
dien
pub!
wat
is a
aan
beeli
geve
het
Het
geds
resti
doel
en 1
van
waai
gest<
cndr
welk
dent
toon
dikw
bare
wekl
kum
geta
„welk
■•f
HET VLIEGTUIGONGELUK IN HET ZWARTE WOUD. DE „CONDOR” OP TEMPELHOF
Cl
Klit
r*
Zoekt gij betrouwbaar-
Personéel?
h
W’
Plaats dan een „Omroeper”
gezinnen
i
Mi.
ap
Ib
k 7
I
0A
voor 80.
'WILDE VRUCHTEN.
Het 1
KINDERJURKEN
DINSDAG M AUGUSTUS IMS
fl
3'
zomerweer
W#
l
V
b 4
1
-
s
L
NACHTJAPONNETJE VOOR MEISJES
VAN 8—9 JAAR
Pc
A
f
.1'.
‘f
Z.'
•V
e
I
I
•4
4
I
WWW
I' t
i—-
Goc
uit p
op i
-der pc
zoeken
control
B(j e
het de
JuweUe
boden,
ging 11
niet oj
De i
voor er
naar e
een aai
afkotns
Pen, b
worden
De h
teren 1
SCHOTEL VOOR VACANTIEDACEN
i
|S
ï»4
SLABOONTJES EENS ANDERS
DAN ANDERS
-
fc;
o
s
'1
i
O
de lapding op
De overblijfselen vee het Tsjechische
verkeersvliegtuig, dat in het Zwarte
Woud verongelukte op weg van Praag
vonden allen den dood
y
ut
i'
en prof. mrl C. P. M. Rpmme met de óverige
=-, 1
if
o
Jk
f»
mC
f
L
b
D
If
6
X.
i
'1
F”
voorzichtig dat
min mogelijk kneuzen, zetten ze
de suiker
van net
uit de bessen geloopen is. Daarna ko-
toe
sap
I voorbeeld an-
dat uitgeloo-
POLA.
A'ii
v
M. P. L Steenbprghe
autoriteiten
■BUS
c
WOOI
te Ju
risct
scha
ren
oord
oogli
brac:
gem<
De 1
van
tengi
door
ui ter
waai
waar
gaar
schal
gewe
kunn
wellit
terns
U sle
8tich
den 1
strevi
delen
wend
slagei
meer
die v
te gt
leven
noodt
dan 1
en t
naam
lende
volk,
en ht
vonn<
Db V
Voeg nog was kokend water toe, als de maca
roni te droog mocht worden.
vfetg|ehg de gare macaroni met de boter, de
geraspte kaas ett^de in vieren gesneden toma
ten. Laat alles nog even door en door warm
worden en dien het gereept op - in een dek
schaal. Ti
F
B
biesje afgewerkt. De mouw wordt met
ruimte in en kop in het armsgat gezet. In
den onderkant stikken wèveen zoom van 2
c M breed, waardoor een elastiek wordt ge
regen. Bij de lengte van de nachtpon knip
pen we 3 c.M. voor zoom. Voor naden over
al C.M., waarvan wg Engelsche naden
maken. C.
ken we de jam op de gewone wijze in al of
niet gebruikmakend van pectine. In net
laatste geval volge men het recept nauw
keurig als opgegeven
Bunschoter meisjes m haar typische kleederdracht, verwelkomden den nieuwen burgemeester, de heer D. van den
Berg, wiefts installatie Maanddg plaats vond, bij aankomst met zijn echtgenoote Ie de gemeente -Jl
Toen b
gekocht
Mi de
O. W
iets nw
evenwel
malen
verzend
In he
enkele
gouden
nomen,
tW ha,
De v<
te zUv,
ook vei
tergeiyi
Beide
WUen^i
te nog*
Bovenwijdte 80 c.M., schouderbreedte
9 cJK., lengte midden vóór 80 c.M., mouw-
lengte 20 c.M.. armwijdte 22 c.M.
Benoodigd: 2 Meter 10 gebloemde katoen
of zijde van 80 cJd. breed, 4 knoopjes.
Wanneer de stof dubbel gevouwen is,
plaatsen we vóór- en rugpand en de mouw
onder elkander op de stof. Naast het voor
pand knippen we de biezen, naast het rug
pand den kraag. Langs een bies van 20 cM.
lang en 6 cM. breed, stikken we een ruim
strookje van 2 c.M. breed; dit wordt teza
men op het voorpand gestikt. De sluiting
in de nachtpon maken we midden vóór, in
de bies, met knoopjes en lusjes. De kraag,
die van dubbele stof gemaakt is en waar-
lusschen een ruim strookje van 2 c.M ge
stikt Is, wordt op den hals van de nacht
pon gelegd en tezamen met een schuin
De broeder van Ibn Séoud, den Koning
ven Arabië, tijdens zijn verblijf te, Parijs
op doorreis naar Londen, welke reis
met do toestanden in Palestina in ver
band wordt gebracht
naar Parijs. De zeventien inzittenden
Nu de tijd weer is gekomen, dat bramen
en boschbessen gterijpt zljn,^ geven we en-
°Mele recepten om deze wilde vruchten co
verwesken. Xjl
Bramen - compote
Een pond bramen.
80 gram suiker.
Een bindmiddel, bijvoorbeeld wat aard
appelmeel.
De bramen worden voorzichtig gewas-
schen, met sulkei bestrooid en blijven aan
gedurenden eenlgen tijd bij'
derhalf uur staan. Het* sap,
pen Is gieten we af, zetten net op een
zacht vuur, binden het met het aardappel
meel en gieten het warm bver de vrucnten
uit.
Bramensa psaus
3 54 dL. Bramensap.
1 dL. water.
50 gram suiker.
20 gram sago.
Men brengt het bramensap met het wa-
t«r aan de kook, vnengt het bindmiddel
met wat koud water aan' tot een papje en
giet dit dan onder roeren in de vloeistof,
wanneer deze aan de kook is gekomen en
laat de saus roerende even doorkoken.
Daarna voegt men de suiker toe.
Boschbessen jam:
Een pond boschbessen.
350 gram suiker.
Sap van een halve citroen.
We wasschen de bessen t-
we ze zoo
óp met de citroensap en voegen
nadat het grootste gedeelte
Hoevelen zouden er dezen zomer weer hun
huls gesloten hebben om elders, In een zomer
huisje of in een hula van kennissen, de va-
cantie door te brengen? Het zullen er wel tal-
loozen zijn, die op deze wijze enkele weken in
een vreemde streek vertoeven. Natuurlijk moet
zoo'n nieuwe omgeving verkend worden en ook
de huisvrouw moet hieraan mee kunnen doen.
Als leder een handje helpt, is het^heusch geen
onmogelijkheid om ook de huisvrouw van de
vacantle te laten proflteeren. Maar dan moet
zij zelf er ook op uit zijn om van het eten
niet meer werk te maken dan noodig is, al
moet het toch aan de elschen van voedzaam
heid en smakelijkheid voldoen.
Een geschikt vacantlegerecht is onderstaande
MACARONISCHOTEL <4 personen)
500 gram <1 pond) macaroni;
300 gram (3 <ms) geraspte belegen kaas:
80 gram <4 afgestreken eetlepels) boter;
wat sout;
600 gram (1 pond) tomaten.
Breng 1 liter water met 1 eetlepel sout aan
de kook. Strooi hierin de In «tukjes gebroken
macaroni en kook deze zachtjes gaar en bijna
Even de warme9 boontjes er door geroerd, 'droog (a 154 uur).
De parachutist Williams, die
bij het vliegfeest te Lons-
le-Saunier om het leven
kwam
La*ten op het punt van' zomerweer
toch njetrte pessimistisch zijn» Al hebben
^tehr*6erste zomermaanden ons een groote
teleurstelling gebracht, het weer kan th
Augustus en September nog ruim zijn
schade inhalen. In ieder geval kunt u er
nog best een zomerjurkje aan wagen en
als u hefc, niet al te modieus maakt hebt"
u er ook voor het andere jaar nog iets
aan.
Fig. 121 onder andere is zoo’n eenvoudig
sportjaponnetje dat vooral voor jonge
meisjes géschlkt ik. Hét heeft fcgezette
mouwen, maar er loopt een breede bies
over de schouders. Wanneer we over de ja-
- pon bijvoorbeeld wit linnen met blauwe
moesten nemen, maken we dB biezenhzak-
kefi7 en ceintuur van effen blauw. Het mo
del is zoo eenvoudig, dat es geen verdere
toelichting voor noodig is. Het is- te verkrij
gen in de maten 40, *42, 44, en 46 en er
is 3.50 M. stof voor noodig.
Flg. 123 wordt gemaakt van wit linnen
met blauwe taille en groeten matrozen
kraag. Op de hoogte van de taille zijn dne
biezen aangebracht en er is 5 meter slof
voor noodig. Het patroon is evenals het
vorige te verkrijgen in de maten 40, 42, 44
en 46.
POLA
Flg. 248 een snoezig jurkje voor meis
jes van 5 tot 7 jaar. Het is geheel versierd
met biezen en strikjes in even afstekende
kleur. Ook kunnen wij de biesjes van de
zelfde stof maken en laten ajouren. Het
lijfje*ls glad en het rokje-nog al ruim ep. - x;‘
klokkend. We hebben drie maal de lengte
vah de jurk aan stof noodig en het pa
troon is te verkrijgen in de maten 72, 76.
Flg. 236 wordt gemaakt van roodgemoes-
te katoen en versierd met uitgetande witte'
biezen. Als sluiting wordt.een groote strik
aangebracht. Dok hiervoor hebben we aan
stof noodig: twee maal de lengte van het
jurkje. Het patroontje is te verkrijgen In
de maten 64 en 68.
Flg 249 is een frtsch zomerjurkje zon
der mouwen. Het wordt gemaakt van ge
bloemde vpile. Rokje en sghouderpatten
zijn afgewerkt met strookjes. Ook voor dit
model geldt weer de re'tfel: metrage twee
maal de hoogte van het kleedingstuk. Het
patroon is verkrijgbaar in de maten 64 en
68. K
Behouden thuii. Het Duitsche Focke Wulfvliegtuig .Condor* na de lapding op
Tempelhof te Berlijn na de recordvlucht Berlijn New York en teryg. De kranige
bemanning viel een enthousiaste ontvangst ten deel
Weinig groenten vallen zoo algemeen in
den smaak als de slaboonen, ook prinsesse-
boontjes of spercieboontjes genoemd.
Vanaf hun verschijnen als opvolgsters van
de erwtjes, totdat ze als dikke herfstboo-
nen, gevuld met melige witte boontjes hun
tijd uitgediend hebben, verschijnen ze in
elk gezin minstens één maal per week pp
tafel on» immer opnieuw appreciatie te
oogsten.
Toch is het voor de huisvrouw prettig om
van een gerecht, dat door het veelvuldig op
tafel verschijnen afgezaagd dreigt te wor
den eens enkele variaties te leeren kennen,
die weinig moeite en tijd vragen en een
welkome afwisseling vormen.
Inplaats van de gaargekookte boontjes
eenvoudig door-elkaar te schubden mét eerl
klontje boter kunnen we de groente ook
afmaken met eén sausje: een tomatensaus,
een zuur sausje, een kaassaus. Stoven we
de boontjes daarin na. dan mag de hoe
veelheid saus niet méér zijn dan ongeveer
een halven deciliter per persoon of bijvoor
beeld een kwart liter saus voor een portie
van 4 personen. De bedoeling is, dat de
groentedeeltjes er juist even door gebon
den worden tot een samenhangend geheel.
Als nat om het sausje aan te roeren ne
men we het afgietwater van de boontjes,
dat we met een maggi-blokje smaak geven
en op een kwart liter van deze bouillon re
kenen we dan 20 43. (1 afgestreken eetlepel)
boter en 20 O. (2 afgestreken eetlepels*
bloem: we roeren die op een zacht vuur
door elkaar, gieten er dan geleidelijk den
bouillon bij, laten *t sausje even doorko-*
ken en maken het af met óf 2 volle lepels
tomatenpurée, óf 2 volle lepelsgeraspte
kaas óf 2 lepels azijn en een. geklopt el
en het gerecht is klaar om op te dienen.
Door de toevoeging van een grootere hoe-
veelheid kaassaus kan nog een andere va
riatie worden aangebracht. We rekenen
dan b.v. op de dubbele portie saus en leg
gen de gare boontjes laagsgewijs, met tel
kens wat saus ertusschen, in een,vuu
schoteltje. De bovenste laag, die dit
bestaat, wordt bestrooid met nog wat ge
raspte kaas en eenlge kleine klantjes bo
ter; het schoteltje wordt dan in den oven
gezet, tot het bovenste kaaslaagje goud
bruin is geroosterd-
Ten slotte laten we nog een bereldiag
volgen, die uit Frankrijk jtamt en die ook
hier zéker in den smaak zal vallen nJ. de
Slaboonen a la lyonnaise (4 personen).
1 K.O. slaboontjes (liefst een dunne
soort), 1 uitje, 50 G. (%-ons) boter. 1 eet-
^4 lêpêr‘gehakte peterselie, 113 theelepeltjes
maggi aroma, wat peper en zout.
Haal de boonen op de gebruikelijke wijze
af, wasch ze en kook ze gaar in wat water
met zout. Laat ze op een vergiet uitlekken
(het overtollige water kan worden opge
vangen, om nog dienst te doen in de een
of andere soep of saus). Hak het uitje fijn
en Iaat het in de dichtgedekte pan zacht
jes in de boter gaar smoren en lichtbruin
Worden; voeg er de uitgelekte boontjes bij
en laat alle» samen nog een oogenbllv
zachtjes >loorstoven. Schud er bij het op
doen de, gehakte peterselie door en maak
het gerecht op smaak af met de maggi
aroma en de peper.
Na de opening van de jubileumtentoonstelling 1938 in het Koloniaal Instituut te Amsterdam bezichtigden
Maandag de ministers mr. M. P. L Steenbprghe en prof, mrl G P. M. Romme met de óverige
- autoriteiten de expositie