FOTOREPORTAGE
H. M. DE
E
DE ARONSKELK
KONINGIN TE AMSTERDAM.
■■■1
I
PALMOLIVE
Iff
Ir
I;
Nob
wim
ons
veer
Kor
scht
ke
geve
sull<
rooi
van
coal
brei
cefe
De
ven
het
«ooi
peil
van
wet
dooi
vroti
de 1
tege
pun
het
de 1
de 1
gedi
volg
teru
den
en t
gev<
Stat
gen
is o
trók
sis e
won
ben
gew<
deer
bij e
De c
ring
«ag
volk
volk
geve
prac
schil
het
i
O
1
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
01
„Omroeper”
gezinnen
X
Ui
3 8 W*.|
w
Or
pk-
Het tusschenseizoen
Matrozenjurkje
1
Nazomer-gerechten
a
i
r'
Plaats dan een
voor 80.
1
MAANDAG 12 SEPTEMBER 1938
Vr
f
y
1
A’S
A
1
<1
u
r<
3
Voor meisjes van 3-4 jaar
fc
i
I-
6a
VRAAG UW WINKELIER
UW INSCHRIJF-FORMULIER
O
>1
F*
~4»
VOSSENJACHT
V J
-li
è-
i
^^6^
I
MF..
I
■-
i
i
,:i.
V
-s-il—is.
;S
s
/I
2,
POLA
Een vrouw was verwaarloosd..
i(>
p. a.
cM.
Schouderbreedte
■i
C. M.
I
Het sausje
v
I
iN
L
v. Ouerdjfli
Mevr. A. v.
IX
Me*. J. m Hate, ShxMdl;
Trut» Kuipt
chcm;Wüh.
Leden der hofhouding hebben Zaterdagavond een boottocht langs de
fraai geïllumineerde hoofdstad gemaakt. Het gezelschap
soort
meest
De verfrisschende, dorstlesschende wer-
jclng van karnemelk is ons vooral des zo
mers welkom, maar ook de voedende wer
king dient niet onderschat te wo-den. Want
hoewel er zeer weinig melkvet in karne
melk voorkomt, bevat het toch alle andere
i
i
i
t
i
met de massa en garneert de
na storting op een schotel met
E»
ook
i
i
i
I
i
I
i
i'
O|
Boet
Dedi
te
Oi
*r e
eeesi
roer
een
lijke
digi".
Vooi
tege
een
om
over
schit
lerle
ruim
tie v
allee
weze
word
Da
Reg<
h, p
leere
geer
wins
duid
ache
het
tege
dat
licht
dem
ut te
waai
that
omh
ontv
der
heet
Wk
dwii
ons
best
te v
tep
van
keer
anti
toes.
H<
vers
lenu
gem
to h
zooc
den,
ring
door
Ring
dat
wan
dat
ryst<
best
tiek.
j t tl
schuin blesje af. De hals van het jurkje
wordt eveneens met een schuin biesje af
gemaakt. Wanneer de kraag en manchet
ten van donkerblauwe stof gemaakt wor
den, kunnen we deze gameeren met een
witte bies van 1 cJd. breed. De mouw
wordt met ruimte in den kop in het arms
gat gezet. In den onderkant maken we 2
plooitjes van 2 c.M. De mouwnaad valt op
den zijnaad van het bovenstukje. Voor
zoom knippen we bij de hoogte 6 cJd. aan,
voor naden overal 1M cJd.
ZILVERVOSSEN
Hr. H. Hwkam, V«M| M^r. J. M.
wijk j Mevr. K. Reitsma, DrachtenAJ
BUftGEBS H. N. R. MUWIELEM i
Ridder. Eindhoven j -r_.
Roermond; Mcrr. EL Hl
H. Trnnime f
AUTOPEDL
Z i1.*
1
ierdeelen apart Kunnen dragen. Aan dezen
eisch nu beantwoordt fig. 60, waarvan de
;.pon (flg. 59) ook als zomerjapon dienst
aan doen. De jurk is heel eenvoudig van
ijn en wordt met knoopen en knoopsgaten
gesloten.
Het jasje wordt in harmonieerende tint
.-net de japon genomen. Het heeft een mo
derne vierkante halslijn, *n schouderstuk
en groote zakken in de kleur van den rok.
'Vanneer de stof smal is, zal er voor de
apon wel 5 meter en voor het jasje 3 me
ter noodlg zijn. Het patroon van dit com-
piet is te verkrijgen in de maten 40-42-el
en 46.
Van oa on <Ue» blaUaUten vocmonMada
marde modellen, dia aan ha* mode-anw»
^Zonarpxacbr* ontloend sHm kunnen Mi -
Patronenkantoor Janera-, Haiaaupten
ten. patronen baoMd werden tazen den P»W
van 10 oen* voor Jabots, kraagjes. «0 ets.
rokken, bleue», kleina avondjasjss sn ktodW-
kleed 1r«, SS voor mantels en Japonnsn. S0,Mk
voer complets. BsstelUngsn kunnen sesulHen»
door bemiddeling van Uw scant: doe» ylrostortlnc
op N<x zosesi; door «oenenffin« van nat be<uw
per postwiseel at in pueteef 1» m aüa
Eerste vriendin: Jtee, maar sooals die sMh
gisteren bij het roeien heeft aangesteld!....
Met hem zal ik vooreerst niet meer gaan varen,
boor!"
Tweede vriendin: „Wat heeft-ie dan gedaanF
Eerste vriendin: J>n heden tijd geroeid!”
De heer Van Hasselt, voorzitter van
de Zilverenbal-commlssie, overhandigt
aan den aanvoerder van A.D.O., win
naar van het tournooi, den wisselprijs
1 ■f' f i V
i n
I
direct verwijderen met 0.1 pCt. nicotine of
derrispoeder.
Veelal zal de plant zich in het najaar
ontwikkeld hebben tot een bosslge plant,
waaraan zich allicht een groot aantal
jonge scheuten hebben gevormd. Men mag
dezen overvloed van zwakke jonge scheu
ten er niet aan laten, want de zwaardere
toch alleen maar bloemen. *s Win
ters zet men de plant volop in het licht.
Gewoonlijk zullen einde Februari, half
Maart de eerste bloemen komen.
Tijdens den bloeitijd moet men zorgen
voor ruimschoots water en mest. Denken
we er aan de eigenlijke tuin-Aronskelken
droog te laten overwinteren.
Msm a. S M. B.rt» Bi i Js»,
MUS, RMAond.
S rsrolhi. Bom. iteM»,
•Mi.hr.w4i Mm H. M. Kteuroa, «teM
■o. A-tes, Men W V 1 Hcf-StekteM
Men. Keen, NHeirs—I Men. J. TWi.n»
nilsav Kmtete. A-daai i Men. M.J Venocb
RMemi Mes b M. e. a Kok. VuU»"^l
-lep-ienen^ Vesto, Win me Neoen, Beo Heeft
He. Nie. Solden. ««.Hili.twebelSe t M< a Oe*. Heeeteesl
Mei. J. me Heefce. SMeklMd A. Bnlünk. HensetSI
Teun. Kelperv Dtotbee; Men S.J.M Cobeo-SpnA. Gote>
LM.TOoBeet.lrilti.UteecMil-K.edper.WMMW.
Hangop-pudding
Voor 4 personen rekent men:
drie kwart liter hangop of yoghurt
200 gram witte basterdsuiker
1 pakje vanillesuiker
12 gram gelatine, een hoeveelheid, die on
geveer gelijkstaat met 8 blaadjes
sap en geraspte schil van een citroen.
Men klopt de hangop glad met de sui
ker en de vanillesuiker, roert er het sap en
schil van den citroen door en de in warm
water opgeloste gelatine. Terwijl de mas
sa dik wordt roert men er af en toe in.
Tenslotte vult men een omgespoelden pud
dingvorm
pudding
geklopten slagroom.
Nog maar nauwelijks hebben we onze
zomertolletjes gelucht, wat in dit geval wil
zeggen: aan de openbare belangstelling
bloot gesteld, of het wordt al weer tijd, om
aan onze herfstkleeren te denken. Natuur
lijk behoeft dit geen heele garderobe te
zijn, want het budget van de meeste dames
zal wel niet toestaan, er voor elk seizoen
’n complete uitrusting op na te houden.
Een complet, een mantelpakje of een
deux-piece moeten wij toch haast .wel aan
schaffen, om een overgang te vormen tus-
rchen de lichte zomerjurk en den zwaren
wintermantel. Wij moeten bij het koopen
van zoo*n tusschenseizoens-coetuum echter
vóór alles practlsch te werk gaan en liefst
een pakje nemen, waarvan we nog de on-
Het
rokje
vóór
werkt
dat tegen den binnenkant
wordt vastgehecht.
De kraag en- manchetten
van
halskant an aan den bin
Groen ten-seho<el
Voor 4 personen bereiden we deze van:
1 kilo doperwten
een half pond slaboontjes
1 bloemkooltje
4 tomaten
4 -groote gekookte aardappelen
een kwart liter melk
3 eieren
3 afgestreken eetlepels boter
150 gram geraspte, belegen kaas
wat zout en een lepel paneermeel.
Op de gewone wijze kookt men de ge
dopte erwtjes, de afgehaalde boontjes en
de verdeelde bloemkool afzonderlijk gaar.
Vervolgens deponeert men in een diepen,
met boter besmeerden vuurvasten schotel,
laag om laag, de goed uitgelekte groenten
met de in plakjes gesneden aardappelen,
de tomaten en de geraspte kaas.
De eieren worden geklopt met het zout,
de melk er door .geroerd en het sausje
over de groenten uitgestort, waarna de
bovenlaag gepaneerd wordt. Na een half
uur in een matig warmen oven zal de
vloeistof door het stollen van de eieren
gebonden zijn en is de groenten-schotel ge
reed geserveerd te worden.
l'
Bovenwijdte 62
8 cAC.
Lengte midden-vóór 48 c.M. Mouwlengte
15 cJd.
Benoodigd: 1.25 stof van 80 cM. breed
en 30 c.M. kragen stof van 80 cM. breed.
50 c.M. lint van 4 cM. breed.
Wanneer we de stof dubbel gevouwen
hebben, plaatsen we vóór- en rugkant van
den rok onder elkander op de stof, daar
onder de mouw, en dan is er nog een
hoogte over voor het bovenstukje, waarvan
voor- en achterzijde naast elkander worden
geknipt, nadat de stof zóó is gevouwen,
dat midden-vóór en mldden-achter aan de
vouw liggen.
Dit jurkje heeft in vóór- en achterkant
van het rokje 4 plooien van 8 cM. diep.
bovenstukje wordt glad op het
gestikt. Het jurkje wordt midden
onder den strik gesloten en afge-
met een belegje van 2 cJK. breed,
onzichtbaar
kraag en- manchetten maken we
dubbele stof en werken we aan den
Jtant met een
daarna den room. Dan loat men de saus
doorkoken tot ze egaal gebonden is. om
deze apart bij den groen tenschotèl te ser-
veeren.
Ook zonder vleesch is dit gerecht een
nootdschotel, welke voldoende voedings
waarde bevat. Wil men echter het vleesch
niet missen dan kan men er afzonderlijk
wat gesneden ham bij geven.
Een bloem, welke gaarne gezien wordt
in een bouquet, is de Aronskelk. Velen zou
den de plant misschien ook gaarne in de
huiskamer hebben, maar hun pogen zal
wel meestal mislukt zijn. De oorzaak hier
van is, dat men niet altijd de juiste be
handeling en vooral niet de goede plant
heeft. Vooral is dit laatste van veel be
lang bij deze bloemensoort. Er zijn soorten, g^yen
welke speciaal voor kamer of kas geschikt
zijn en ook, die meer van buiten houden,
ofschoon ze binnenskamers ook willen
groeien.
Voor de kamer zijn ’tjneest geschikt de
Richardia Africans, waarvan de
bekende zijn: „Childsiana, White
Gland en de Perle von Stuttgart.
Voor buiten is geëigend de Alba macula
te, de Pentlandi en de Rehmannl-varië
teiten. De kamerplanten hebben een soort
van wortelstok, de buitenplanten een bol.
Waaraan moet men denken, als men ze
in de kamer houdt?
Op de eerste plaats aan *t feit, dat de
Aronskelk van nature een moerasplant is,
en derhalve zoowel tijdens de groei- als
de bloeiperiode steeds voldoende water moet
hebben. De grond mag vrij zwaar zijn,
doch dient wel wat humus, bladaarde of
iets van dien aard te bevatten om vol
doende vochtig te blijven. Zeer geschikt
is een mengsel bestaande uit gelijke dee-
len bladaarde, klei, ouden mest en zand.
Bij het oppotten moet de grond stevig
worden aangedrukt. Daar de plant na
tuurlijk niet van water alleen kan leven,
doet men goed wat bijvoedsel te verstrek
ken. Ofschoon een aftreksel van ouden
koemest heel goed is. doet men toch beter
bloemenmest te gebruiken voor kamer
planten, want deze heeft geen onaange
naam „geurtje” bü zich.
Omdat in den .zomer de kamerlucht!
veelal te dróóg is, groeien de bladeren I
heel vaak te armetierig op, knakken licht, I
en worden geel waardoor de plant aan
fraaiheid inboet. Daarom doet men beter
ze zomers buiten in den vollen grond in te
graven tot half September, want dan be
ginnen de koudere nachten te komen.
In den zomer dient men ook te waken Le
gen de mogelijkheid van bladluizen. Deze I
Op den Amstel te Amsterdam zijn Zaterdag raeiwedstrijden gehouden. Een fraai overzicht
tijdens den strijd der achten, waarvan de bemanning door 4 dames en 4 heeren gevormd werd
Arti et Amicitise te Amsterdam werd
Zaterdag vereerd met een bezoek van
H. M. de Koningin. Tijdens den rond
gang, welke geleid werd door prof.
Huib Luns
Ovtoï- ■V|W,|A
A
Onder groote belangstelling is Zaterdag het stoffelijk overschot van wijlen den burgemeester van
Rotterdam, mr. P. Droog leaver Fortuyn, naar Den Haag vervoerd, waar de teraardebestelling plaats
vond. Overzicht van de Coolsingel te Rotterdam bij het vertrek van den droeven stoet
stoffen, die in de melk aanwezig zijn. En
bovendien hebben de melkzuurbacteriën
uit de karnemelk een zeer gunstigen in
vloed op de spijsvertering.
Inplaats van kamemeUf te drinken
kunnen we het echter ook eten en wel
m puddingvorm en waar we veronderstel
len dat een dergelijke toepassing van kar
nemelk niet zoo algemeen bekend is, la
ten we hier het recept volgen van dit ge
recht.
-bereiden we van:
3 afgestreken eetlepels bloem
2 afgestreken eetlepels boter
3 dL. groentekooknat
1 dl,, room.
Gp een zacht vuur verwarmt men al
roerende boter en bloem, giet er onder
voortdurend roeren het groentenat bij en
Het vertrek van het Stedelijk Museum
te Amsterdam, waar Zondag door
H. M. de Koningin en Z. K. H. Prins
Bernhard een bezoek werd gebracht