Een origineele
toespijs
De fijne wasch
DEZE WEEJ5
e
Van
en
aardappelen
Jongenskleeding £jxaan de opperviakte van het water
gezinnen
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?
Plaats dan een „Omroeper”
voor 80.
Kleine raadgevingen
üfklH0UVE VOSSENJkOtf1
Ml
Él
Aardappelschotel met kaas
I
I
Voorbereiding
Aardappelpurie met ham
- ■v'tóiV
WACHT NIET DOE MEE
W
EEN ORIGINEEL HOOFD
GERECHT
Sinaasappel-dmelei
1 c-
J
lapskaus
voor jongens van 3-4 jaar
Aardappelcroquetten
MAANDAG 3 OCTOBER 1933
I
-
-
|J ...I*AL.,
1»
C. M.
PO LA
A.
Eui
ben
Mu
che
de
Eui
vog
hee
beis
h
toe
Van oude vilthoeden, welke niet meer
als hoofddeksel kunnen dienen, kan men
zeer bruikbare kinderpantof feitjes maken.
Uit papier knipt een handige huismoeder
eerst een model, hetwelk ze met passen en
meten uit bol en rand haalt, waarna ze de
pantoffeltjes in elkaar zet en opvroolljkt
met een kleine, bonte wol-versiering.
heeft
was d
vjjand
effect!
het v
loopen
vllegti
I Duitse
I demor
I tegen
I oorlog
niet a
I aan C
I heeft
I heeft
diplom
ven at
able b
een bo
gevalle
vrede 1
houdin
streven
klaard.
de Unl
digd? I
betrouw
ring, w
kunnen
nood ev
Sjek zi<
Rualanc
leunen?
Jet-Uni,
heeft S'
militair»
dermate
Wel aan
iaï Of
hik, ita!
len en 1
rho-siot
Praag
Tal va
•tellen,
meest
teven v
«ehtbaa
lelegd. I
minder
vrede b
Münchei
brachten
•ij-een i
eer voor
dat alle
reerd hel
t**t wen
•nderma
den ingehaald. Het patroon is te verkrijgen
in de maten 64 en 68 en ook hiervoor is 1.75
fijngehakte peterselie, een snufje zout.
Zet de aardappelen op, strooi het zout er
gan
kiez
de I
pen
grov
heef
a(jn
wan
den
kom
den
hoop
toch
dig
winn
gehe.
cho-i
het I
beurt
Enge
Duits
zoude
zich I
verplt
onver
Wat
daan?
We staan soms met een fijn geborduurd
kleedje 'in de hand, met een teere wollen
Jumper of een ijl kinderjurkje en zijn 4n
dubio of we het wel durven wasschen. Toch
is een reiniging noodzakelijt, maar naat
de wasch zenden durven we ook niet.
Voor dit dêssert neemt men een gelijk*'
hoeveelheid eieren, sinaasappelen en eet
lepels suiker. Voor 2 personen rekent men
3 sinaasappelen. De vruchten worden ge
schild en zorgvuldig ontdaan van het witte
velletje, waarna ze In schljVen gèsneden
worden en de hitten verwijderd. De ei
dooiers worden met de suiker tot een stijve
massa geroerd en het eiwit stijfgeklopt,
waarna men de sinaasappels door de stljvg, -
eigeelmassa mengt. In een vuurvasten, be-
schotel doet men het eiwit, en
daarna het sinaasappelmengsel, waarna
men den schotel in een matig warmen oven
zet tot zich een lichtbruin korstje gevormd
heeft.
Voor een omelet voor zes personen bere
kent men hiervoor circa een kwartier.
De ontvangst van Adolf Hitler te Ber
lijn na de besprekingen te München.
Vanaf het balkon der Rijkskanselarij
neemt de Führer de hulde der Ber-
lijners in ontvangst
ZILVERVOSSEN i M«J. J. A. Jonker», Wam
Utoek; Mevr. J. v. <L Zeyw, Amkterdara M«.
uentMevr- r^iu, i üourg.
BURGERS E. N. R. RIJWIELEN i M.
Walland, MiddelburgHr. A. Wouter», Amater-
dam; Mevr. L. H. van Haren, Doetincbem;
Men. J. m. V. d. Boach-Etainta, Wlnacboean)
Men. Common, R'dem.
AUTOPEDS i Men. J. Home, Jutphaaa
Maj. A. Smeet», Venlo; Men. P. J. M. Braama-
van Klaarbergen, Winschoten; Mej. P. Veb-
Heiin. NükerkJonge,. Teaaie Selder», Ooeter-
doock, BergenMen. G. Hagen, Gravelaod;
Men. G. M. V. Teunenbroek-de Ri,k, A’dam
Mevr. D. M. E. A. J. Stork-v. d.Kuyl, Dwingelo
Hr. S. Speentra, Scharsterbrugj Mevr. J. Vogel
zang, Arnhem Mevr. Dijk-v. d. Werff, Zwolle
Hr. de Bol, den Haag; Hr. J. de Jong PBan,’
Gouderak Hr._ A. Keur. I^euwarden
en voeg wat van ae meiz we. raat ze
goed heet worden en stamp ze dan fijn.
Onder het stoven 'van de purée voegt men
de rest van de 'Tnelk toe en vervolgens de
boter, de in stukjes gesneden ham en op
het allerlaatst. de gesnipperde peterselie?
Tenslotte klopt men de purée gedurende
het stoven tot een luchtige massa en dient
dit gerecht op als hoofdschotel, welke met
een voedzame groente een volledig maal
kan vormen.
1 KG. koude gekookte aardappelen, K
liter melk, 25 gram boter, 2 ons h^n, wat
Hij: „Is alles in orde, om dien schrijver w
ontvangen?"
Zij: ,4a. ik heb zooeven zijn werken, die
onsa boekenkast staan, opengesneden.’
de
Ontwerpe
Miina j*.
Andrij
met een paar schffven ui in de pan, waarin
boter gesmolten is, zonder deze echter bruin
te latgn worden en voegt er dan de aardap
pelen bij. Daarna overgiet men de massa
met kokend water, zóó dat deze juist on
der staat en laat het geheel twintig minu
ten koken. Het vleesch wordt dan bijgevoegd
en de lapskaus mag doorkoken tot de aard
appelen geheel gaar zijn. Dit gerecht wordt
op tafel gebracht op een open schotel met
rondom verschillende groenten, zooalz
bloemkool, groene kool, erwten en als 8U-
neerlng een paar schijfjes tomaat.
Wanneer men gaarde naait en men een
huishoudschort voor zichzelf in elkaar zet
met ruime, opgestikte zakken, welke zoo
prettig zijn om allerlei kleine benoodigd-
heden in weg te stoppen, dan is het prac-
tisch deze aan de achterzijde te versterken
door een reepje band mee te naaien aan de
binnenzijde van het schort. Het band be
hoeft niet langs den gebeelen zak gezet,
doch slechts aan ,-den bovenkant, daar,
waar de zak het meeA te> lijden heeft.
Er zijn altijd nog dames, die, ofschoon
handige naaisters, toch maar niet aan jon-
gènskleeding durven beginnen. Dit komt
waarschijnlijk, doordat zij al te zuinig wil
len zijn en niets voor een patroon willen
uitgeven. Toch kost een patroon voor een
jongensjasje maai 20 cent.
Een ander punt van belaftg bij bet maken
van Jongenskleeding is nog: de. stof. 1 Wij
moeten solide stof koopen, om het effect
van „echt kleermakerswerk” te verkrijgen.
-Het eerste modelletje, dat wij hier laten
zien, is gemaakt van lichte Engelsche stof,
heeft een fluweelen kraagje en een cein
tuurtje in den rug. Het is voorzien van
schuine zakjes en heeft een dubbele rij
knoopen. Het patroontje is te verkrijgen in
de maten 68 en 72 en men heeft er 1.75
meter stof voor noodlg. Het andere model is
eed jasje met raglanmouwen en capucnon
Het kan hoog aan den hals geslotetf worden
genoemd In het land, waar het vandaan
komt. Men berekent gelijke hoeveelheden
gekookt vleesch, geschilde, ongekookte
aardappelen en spek. Men snijdt de Ingre
diënten In kleine plakjes, doethet spek
Onthouden we dan, dat het een handige
huismoeder lukt vrijwel alles ongedeerd
aan een sopje toe te kunnen vertrouwen,
mits de behandeling geheel geschiedt vol-'1
gens de regelen der'1 kunst. En hieronder
verstaan we dan het volgende: ten eerste,
dat we de keep, of het vlokken zijn of. ge
kookte zeep is, geheel oplossen en een zoo
stijf keepschulm slaan, dat we het, bij wijze
van spreken,, kunnen snijden.'Het even
door-water gehaalde kleedingstuk of kleed
je brengen we in het sop en dit is var.
belang gaan we niet met duwen en wrij
ven bewerken, maar drukken het slechts
herhaaldelijk ylt met de vingertoppen,
welke beweging luchtig moetgeschieden.
Het vuil wordt er op deze wijze voldoende
uitgewerkt, zonder dat het artikel te lijden
heeft. Ook het spoelen gaat zeer voonrtch- en de mouwtjes kunnen met riempjes wor-
tig, waarna we het water losjes uitdrukken
het kleêdingstuk in een handdoelr rollen-.
<ii
Bovenwijdte 64 c.M., lengte blouse 27 cM.
Schouderbreedte 8 cM., moiwlengte 14 cM.,
armwijdte 22 cJd., zijlengte broek 28 cM.,
pUpwlJdte 37 */2 cJd., bandwijdte 60 cJM. x
Benoodigd: 75 cM. blousestof van 90 cM.
breed, 40 cJd. stof voor de broek van 140
cJd. breed.
De stof voor de blouse vouwen we dubbel
en plaatsen,vóór- en rugpand naast elkan
der op de stof-daaronder -de mouw en man
chet, waarnaast de kraag geknipt wordt.
De stof voor de broéi vouwen we dubbel
eh leggen het vóór- en achterpand naast
elkander op de stof.
Blouse: de hals v^in de blouse wordt af
gewerkt met een schuine bies. De kraag
wordt van dubbele stof gemaakt. Op den
"kraag en manchetten stikken we tweemaal
een bies van circa 1 c.M. breed (waschbaar
band). Op de plaats van de taille in de
blouse stikken we tegen den binnenkant
een bies van 2 c_M. breed, waarop de knoo
pen worden gezet om de broek op vast te
knoopen. De mouwnaad valt op den zijnaad
van de blouse. De mouw wordt glad'in het
armsgat gezet. Op den onderkant van de
mouw zetten we een manchet van 4 c.M
breed.
De broek. Tegen den bovenkant van de
een beleg van 3 c_M.
breed, waarin staande knoopsgaten ge
maakt worden. In den achterkant van de
brduk maken we een afnaaier van 2 cM.
diep en 10 cJd. lang. Om het split aan den
voorkant van de broek af te werken, knip
pen we 3 stukjes stof in model, zooals op
de teekening meteen stippellijn staat aan
gegeven. Aan den linkerkant van de broek
zetten we een stukje stof en voering tegen
elkander om de knoopsgaten In te maken
en dit wordt gelijk met bovengenoemd
stukje voering tegengestikt. Aan den rech
terkant van de broek stikken we een stukje
stof en voering aan voor onderslag, waarop
de knoopen gëzet worden. Voor naden knip
pen we overal l'/2 cM- bij aan. Aan de
lengte va^ de broek knippen we 4 cM.
voor inkijk.
Als men bloemkool vóór het koken eenlge
%n in water legt, waarin e§n scheutje
- jtzij'n. dan trekt al het vuil er vanzelf uit
1 pond koude gekookte aardappelen, 1
dL. melk, 1 afgestreken lepel boter, 2 eier
dooiers, wat zout, nootmuskaat en 'fijnge-
hakte peterselie. Slaolie» eiwit en paneer-
meel.
Door gewone aardappelpurée, welke goed
stijf bereid is, roert men de eierdooiers en
de gehakte peterselie. Nadat de massa be-
koeld is, rolt men er kleine balletjes van,
welke men paneert, zorgend dat zich geen boterden
barstjes vormen. De balletjes rolt men
dcor bet overgebleven eiwit, dat met wat
water is losgeklopt, waarna ze opnieuw ge
paneerd worden om vervolgens gebakken
te worden in heete slaolie, waarin ze geheel
ondergedompeld moeten zijn. Met een
schuimspaan worden de croquetjes, nadat
ze bruin en. knappend zijn, uit de pan ge-
noipen en op grauw papier gelegd om uit
te lekken. Smakelijk bij biefstuk en ossen
haas.
(Hoeveelheid voor 4 personen) K.O.
aardappelen, 1 ons geraspte kaas, wat peper
en zout, een paar lepels slaolie.
Rasp de geschilde aardappelen op een
^ove rasp, roer er de geraspte kaas, de pe
per en het -zobt door.
Laat in de koekenpan .een bodempje
slaolie dampend heet worden, leg er het
mengsel bij telkens 1 eetlepel tegelijk in,
spreid het zoo dun mogelijk uit en bak het 'j
aan weerskanten goudbruin en knappend. !j
Bakt men de koekjes heel klein (als een
rfjksdaalder b.v.), dan vormen ze een
aardig .aoutjs” bij de thee.
d<
ni
zü
sp
be
in
die
le
d<
H
sc
In de Ridder
zaal op het
Binnenhof te
Den Haag is
Zaterdag op
plechtige wij
ze de codifi
catie der 100-
jarige Burge
lijke Wet- I
geving her- wj
dacht jM
de vocht er zoo veel mogelijk uitdrukken en. meter stof noodlg
het in den wind te drogeh hangen. a
->
i’
a