Een origineele toespijs De fijne wasch DEZE WEEJ5 e Van en aardappelen Jongenskleeding £jxaan de opperviakte van het water gezinnen Zoekt gij betrouwbaar Personeel? Plaats dan een „Omroeper” voor 80. Kleine raadgevingen üfklH0UVE VOSSENJkOtf1 Ml Él Aardappelschotel met kaas I I Voorbereiding Aardappelpurie met ham - ■v'tóiV WACHT NIET DOE MEE W EEN ORIGINEEL HOOFD GERECHT Sinaasappel-dmelei 1 c- J lapskaus voor jongens van 3-4 jaar Aardappelcroquetten MAANDAG 3 OCTOBER 1933 I - - |J ...I*AL., 1» C. M. PO LA A. Eui ben Mu che de Eui vog hee beis h toe Van oude vilthoeden, welke niet meer als hoofddeksel kunnen dienen, kan men zeer bruikbare kinderpantof feitjes maken. Uit papier knipt een handige huismoeder eerst een model, hetwelk ze met passen en meten uit bol en rand haalt, waarna ze de pantoffeltjes in elkaar zet en opvroolljkt met een kleine, bonte wol-versiering. heeft was d vjjand effect! het v loopen vllegti I Duitse I demor I tegen I oorlog niet a I aan C I heeft I heeft diplom ven at able b een bo gevalle vrede 1 houdin streven klaard. de Unl digd? I betrouw ring, w kunnen nood ev Sjek zi< Rualanc leunen? Jet-Uni, heeft S' militair» dermate Wel aan iaï Of hik, ita! len en 1 rho-siot Praag Tal va •tellen, meest teven v «ehtbaa lelegd. I minder vrede b Münchei brachten •ij-een i eer voor dat alle reerd hel t**t wen •nderma den ingehaald. Het patroon is te verkrijgen in de maten 64 en 68 en ook hiervoor is 1.75 fijngehakte peterselie, een snufje zout. Zet de aardappelen op, strooi het zout er gan kiez de I pen grov heef a(jn wan den kom den hoop toch dig winn gehe. cho-i het I beurt Enge Duits zoude zich I verplt onver Wat daan? We staan soms met een fijn geborduurd kleedje 'in de hand, met een teere wollen Jumper of een ijl kinderjurkje en zijn 4n dubio of we het wel durven wasschen. Toch is een reiniging noodzakelijt, maar naat de wasch zenden durven we ook niet. Voor dit dêssert neemt men een gelijk*' hoeveelheid eieren, sinaasappelen en eet lepels suiker. Voor 2 personen rekent men 3 sinaasappelen. De vruchten worden ge schild en zorgvuldig ontdaan van het witte velletje, waarna ze In schljVen gèsneden worden en de hitten verwijderd. De ei dooiers worden met de suiker tot een stijve massa geroerd en het eiwit stijfgeklopt, waarna men de sinaasappels door de stljvg, - eigeelmassa mengt. In een vuurvasten, be- schotel doet men het eiwit, en daarna het sinaasappelmengsel, waarna men den schotel in een matig warmen oven zet tot zich een lichtbruin korstje gevormd heeft. Voor een omelet voor zes personen bere kent men hiervoor circa een kwartier. De ontvangst van Adolf Hitler te Ber lijn na de besprekingen te München. Vanaf het balkon der Rijkskanselarij neemt de Führer de hulde der Ber- lijners in ontvangst ZILVERVOSSEN i M«J. J. A. Jonker», Wam Utoek; Mevr. J. v. <L Zeyw, Amkterdara M«. uentMevr- r^iu, i üourg. BURGERS E. N. R. RIJWIELEN i M. Walland, MiddelburgHr. A. Wouter», Amater- dam; Mevr. L. H. van Haren, Doetincbem; Men. J. m. V. d. Boach-Etainta, Wlnacboean) Men. Common, R'dem. AUTOPEDS i Men. J. Home, Jutphaaa Maj. A. Smeet», Venlo; Men. P. J. M. Braama- van Klaarbergen, Winschoten; Mej. P. Veb- Heiin. NükerkJonge,. Teaaie Selder», Ooeter- doock, BergenMen. G. Hagen, Gravelaod; Men. G. M. V. Teunenbroek-de Ri,k, A’dam Mevr. D. M. E. A. J. Stork-v. d.Kuyl, Dwingelo Hr. S. Speentra, Scharsterbrugj Mevr. J. Vogel zang, Arnhem Mevr. Dijk-v. d. Werff, Zwolle Hr. de Bol, den Haag; Hr. J. de Jong PBan,’ Gouderak Hr._ A. Keur. I^euwarden en voeg wat van ae meiz we. raat ze goed heet worden en stamp ze dan fijn. Onder het stoven 'van de purée voegt men de rest van de 'Tnelk toe en vervolgens de boter, de in stukjes gesneden ham en op het allerlaatst. de gesnipperde peterselie? Tenslotte klopt men de purée gedurende het stoven tot een luchtige massa en dient dit gerecht op als hoofdschotel, welke met een voedzame groente een volledig maal kan vormen. 1 KG. koude gekookte aardappelen, K liter melk, 25 gram boter, 2 ons h^n, wat Hij: „Is alles in orde, om dien schrijver w ontvangen?" Zij: ,4a. ik heb zooeven zijn werken, die onsa boekenkast staan, opengesneden.’ de Ontwerpe Miina j*. Andrij met een paar schffven ui in de pan, waarin boter gesmolten is, zonder deze echter bruin te latgn worden en voegt er dan de aardap pelen bij. Daarna overgiet men de massa met kokend water, zóó dat deze juist on der staat en laat het geheel twintig minu ten koken. Het vleesch wordt dan bijgevoegd en de lapskaus mag doorkoken tot de aard appelen geheel gaar zijn. Dit gerecht wordt op tafel gebracht op een open schotel met rondom verschillende groenten, zooalz bloemkool, groene kool, erwten en als 8U- neerlng een paar schijfjes tomaat. Wanneer men gaarde naait en men een huishoudschort voor zichzelf in elkaar zet met ruime, opgestikte zakken, welke zoo prettig zijn om allerlei kleine benoodigd- heden in weg te stoppen, dan is het prac- tisch deze aan de achterzijde te versterken door een reepje band mee te naaien aan de binnenzijde van het schort. Het band be hoeft niet langs den gebeelen zak gezet, doch slechts aan ,-den bovenkant, daar, waar de zak het meeA te> lijden heeft. Er zijn altijd nog dames, die, ofschoon handige naaisters, toch maar niet aan jon- gènskleeding durven beginnen. Dit komt waarschijnlijk, doordat zij al te zuinig wil len zijn en niets voor een patroon willen uitgeven. Toch kost een patroon voor een jongensjasje maai 20 cent. Een ander punt van belaftg bij bet maken van Jongenskleeding is nog: de. stof. 1 Wij moeten solide stof koopen, om het effect van „echt kleermakerswerk” te verkrijgen. -Het eerste modelletje, dat wij hier laten zien, is gemaakt van lichte Engelsche stof, heeft een fluweelen kraagje en een cein tuurtje in den rug. Het is voorzien van schuine zakjes en heeft een dubbele rij knoopen. Het patroontje is te verkrijgen in de maten 68 en 72 en men heeft er 1.75 meter stof voor noodlg. Het andere model is eed jasje met raglanmouwen en capucnon Het kan hoog aan den hals geslotetf worden genoemd In het land, waar het vandaan komt. Men berekent gelijke hoeveelheden gekookt vleesch, geschilde, ongekookte aardappelen en spek. Men snijdt de Ingre diënten In kleine plakjes, doethet spek Onthouden we dan, dat het een handige huismoeder lukt vrijwel alles ongedeerd aan een sopje toe te kunnen vertrouwen, mits de behandeling geheel geschiedt vol-'1 gens de regelen der'1 kunst. En hieronder verstaan we dan het volgende: ten eerste, dat we de keep, of het vlokken zijn of. ge kookte zeep is, geheel oplossen en een zoo stijf keepschulm slaan, dat we het, bij wijze van spreken,, kunnen snijden.'Het even door-water gehaalde kleedingstuk of kleed je brengen we in het sop en dit is var. belang gaan we niet met duwen en wrij ven bewerken, maar drukken het slechts herhaaldelijk ylt met de vingertoppen, welke beweging luchtig moetgeschieden. Het vuil wordt er op deze wijze voldoende uitgewerkt, zonder dat het artikel te lijden heeft. Ook het spoelen gaat zeer voonrtch- en de mouwtjes kunnen met riempjes wor- tig, waarna we het water losjes uitdrukken het kleêdingstuk in een handdoelr rollen-. <ii Bovenwijdte 64 c.M., lengte blouse 27 cM. Schouderbreedte 8 cM., moiwlengte 14 cM., armwijdte 22 cJd., zijlengte broek 28 cM., pUpwlJdte 37 */2 cJd., bandwijdte 60 cJM. x Benoodigd: 75 cM. blousestof van 90 cM. breed, 40 cJd. stof voor de broek van 140 cJd. breed. De stof voor de blouse vouwen we dubbel en plaatsen,vóór- en rugpand naast elkan der op de stof-daaronder -de mouw en man chet, waarnaast de kraag geknipt wordt. De stof voor de broéi vouwen we dubbel eh leggen het vóór- en achterpand naast elkander op de stof. Blouse: de hals v^in de blouse wordt af gewerkt met een schuine bies. De kraag wordt van dubbele stof gemaakt. Op den "kraag en manchetten stikken we tweemaal een bies van circa 1 c.M. breed (waschbaar band). Op de plaats van de taille in de blouse stikken we tegen den binnenkant een bies van 2 c_M. breed, waarop de knoo pen worden gezet om de broek op vast te knoopen. De mouwnaad valt op den zijnaad van de blouse. De mouw wordt glad'in het armsgat gezet. Op den onderkant van de mouw zetten we een manchet van 4 c.M breed. De broek. Tegen den bovenkant van de een beleg van 3 c_M. breed, waarin staande knoopsgaten ge maakt worden. In den achterkant van de brduk maken we een afnaaier van 2 cM. diep en 10 cJd. lang. Om het split aan den voorkant van de broek af te werken, knip pen we 3 stukjes stof in model, zooals op de teekening meteen stippellijn staat aan gegeven. Aan den linkerkant van de broek zetten we een stukje stof en voering tegen elkander om de knoopsgaten In te maken en dit wordt gelijk met bovengenoemd stukje voering tegengestikt. Aan den rech terkant van de broek stikken we een stukje stof en voering aan voor onderslag, waarop de knoopen gëzet worden. Voor naden knip pen we overal l'/2 cM- bij aan. Aan de lengte va^ de broek knippen we 4 cM. voor inkijk. Als men bloemkool vóór het koken eenlge %n in water legt, waarin e§n scheutje - jtzij'n. dan trekt al het vuil er vanzelf uit 1 pond koude gekookte aardappelen, 1 dL. melk, 1 afgestreken lepel boter, 2 eier dooiers, wat zout, nootmuskaat en 'fijnge- hakte peterselie. Slaolie» eiwit en paneer- meel. Door gewone aardappelpurée, welke goed stijf bereid is, roert men de eierdooiers en de gehakte peterselie. Nadat de massa be- koeld is, rolt men er kleine balletjes van, welke men paneert, zorgend dat zich geen boterden barstjes vormen. De balletjes rolt men dcor bet overgebleven eiwit, dat met wat water is losgeklopt, waarna ze opnieuw ge paneerd worden om vervolgens gebakken te worden in heete slaolie, waarin ze geheel ondergedompeld moeten zijn. Met een schuimspaan worden de croquetjes, nadat ze bruin en. knappend zijn, uit de pan ge- noipen en op grauw papier gelegd om uit te lekken. Smakelijk bij biefstuk en ossen haas. (Hoeveelheid voor 4 personen) K.O. aardappelen, 1 ons geraspte kaas, wat peper en zout, een paar lepels slaolie. Rasp de geschilde aardappelen op een ^ove rasp, roer er de geraspte kaas, de pe per en het -zobt door. Laat in de koekenpan .een bodempje slaolie dampend heet worden, leg er het mengsel bij telkens 1 eetlepel tegelijk in, spreid het zoo dun mogelijk uit en bak het 'j aan weerskanten goudbruin en knappend. !j Bakt men de koekjes heel klein (als een rfjksdaalder b.v.), dan vormen ze een aardig .aoutjs” bij de thee. d< ni zü sp be in die le d< H sc In de Ridder zaal op het Binnenhof te Den Haag is Zaterdag op plechtige wij ze de codifi catie der 100- jarige Burge lijke Wet- I geving her- wj dacht jM de vocht er zoo veel mogelijk uitdrukken en. meter stof noodlg het in den wind te drogeh hangen. a -> i’ a

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 16