De fijne wasch
I
D
iel.
heeft
VM de
vijand
effectli
het vc
loopen
vliegtu
Dultscl
demore
tegen
oorlog
Voor e
niet zo
I aan Ch
heeft d
beeft b
diplome
wn sta
able be
een boe
gevaller
wede Ir
houding
•trevenc
haard,
de Unie
digd? d
betrouw
Hng, wa
bunnen
nood eve
Sjek zie
Rusland
leunen?
Jet-ünle
heeft St
militaire
dermate
•el aant
is? Of v
hik. Itall
len en 11
eho-Slow
Praag
'Tal var
«ellen, n
meest c
leven ve
«chtbaar
Wegd. E
minder t
nede b<
München,
brachten.
Mi een n
*r voor i
é»t alle
*«rd heb
Mat werd
hndennan
M
I
I'
r
FOTO REPORTAG E I plX»Sn„eep„er”
V&N DEZE WEEK
gezinnen
I-
Zoekt gij betrouwbaar
Personeel?.
e
Van aardappelen
Matrozenpak]
-
p|klH0UVE VOSSHUkCtf1
Kleine raadgevingen
l X
Sinaasappel-omelet
Aardappelcroquetten
I
Aardappelschotel met kaas
Voorbereiding
Aardappelpurêe met ham
WACHT NIET DOE MEE
-It®
K
EEN ORIGINEEL HOOFD
GERECHT
Idpskaus
genoemd in het land, waar het vandaan
komt. Men berekent gelijke hoeveelheden
gekookt vleesch, geschilde, ongekookte
aardappelen en spek. Men snijdt de ingre
diënten in kléine plakjes, doet het spek
met een paar schijven ui in de pan. waarin
boter gesmolten is, zonder deze echter bruin
te laten worden en voegt er dan de aardap
pelen bij. Daarna overgiet men de massa
met kokend water, zóó dat deze juist an
der staat en laat het geheel twintig minu
ten koken. Het vleesch wordt dan bijgevoegd
en de lapskaus mag doorkoken tot de aard
appelen geheel gaar zijn. Dit gerecht wordt
op tafel gebracht op een open schotel me*
rondom verschillende groenten, zooals
bloemkool, groene kool, er
neerlng een paar schijfjes
voor jongens van 3-4 jaar
MAANDAG 3 OCTOBER 1938
.•3
i
MAANDAG 3 nCTORFR iMft
1.
Ri
breed,
C. M.
e
Mvj.
POLA
groenten,
r^ten en als gat*
;t.
Kur
heef
bela
riel.
hui
sirs
toe
too
Eur
ben
Mu
A
Van oude vilthoeden, welke niet meer
als hoofddeksel kunnen dienen, kan men
zeer bruikbare kinderpan tof feitjes maken.
Uit papier knipt een handige huismoeder
eerst een model, hetwelk ze met passen en
meten uit bol en rand haalt, waarna ze de
pantoffeltjes in elkaar zet en opvroolljkt
met een kleine, bonte wol-versiering.
en komt aan de oppervlakte van het water
te drijven.
Hij: „Is alles in orde, om dien schrijver t*
ontvangen?”
Zij: „Ja. ik heb zooeven zijn werken, die B
onze boekenkast staan, opengesneden.*
chet,
We staan soms met een fijn geborduurd
kleedje in de hand, met een teere wollen
jumper of een ijl kinderjurkje en zijn in
dubio of we het wel durven wasschen. Toch
is een reiniging noodzakelijk, maar naai I
de wasch zenden durven we ook niet.
de p
pen
grov
heef
si)n
wanl
den
koms
den
hoop
toch
dig i
Winns
cho-£
het h
beurd
Engel
Duitss
zoudci
uch l
verple
onver:
Wat z
daar.-
Onthouden we dan, dat het een handige
huismoeder lukt vrijwel alles ongedeerd
aan een sopje toe te kunnen vertrouwen,
mits de behandeling geheel geschiedt vol
gens de regelen der kunst. En hieronder
verstaan Wb dan het volgende: ten eerste,
dat we de zeep, of het vlokken zijn of ge
kookte zeep is, geheel oplossen en een zoo
stjjf zeepschulm slaan, dat we het, bij wijze
van spreken, kunnen snijden. Het even
door water gehaalde kleedlngstuk of kleed
je brengen we in het sop en dit is van
belang gaan we niet met duwen en wrij
ven bewerken, maar drukken het slechts
herhaaldelijk uit met de vingertoppen,
welke beweging luchtig moet geschieden.
Het vuil wordt er op deze wijze voldoende*
uitgewerkt, zonder dat het artikel te lijden
heeft. Ook het spoelen gaat «eer voorzich
tig, waarna we het water losjes uitdrukken
het kleedlngstuk in een handdoek rollen,
de vocht er zoo veel mogelijk uitdrukken en
het In den wind te drogen hangen.
dit gerecht op als hoofdschotel, welke met
een voedzame groente een volledig maal
kan vormen.
Voor dit dessert neemt men een gelijks
hoeveelheid eieren, sinaasappelen en eet
lepels suiker. Voor 2 personen rekent men
3 sinaasappelen. De vruchten worden ge
schild en zorgvuldig ontdaan van het witte
velletje, waarna ze in schijven gesneden
worden en de pitten verwijderd. De ei
dooiers worden met de suiker tot een stijve
massa geroerd en het eiwit stijfgeklopt,
waarna men de sinaasappels door de stijve
eigeelmassa mengt. In een vuurvasten, be
boterden schotel doet men bet eiwit, en
daarna het sinaasappelmengsel, waarna
men den schotel in een matig warmen oven
zet tot zich een lichtbruin korstje gevormd
heeft.
Voor een omelet voor zes personen bere
kent men hiervoor circa een kwartier.
Bil de
Ontwerper
Phfea M
Andri*
1 KO. koude gekookte aardappelen,
liter nftlk, 25 gram boter. 2 ons ham, wat
fijngehakte peterselie, een snufje zout.
Zet de aardappelen op, strooi het zout er
(Hoeveelheid voor 4 personen) K.O.
aardappelen, 1 ons geraspte kaas, wat peper
en zout, een paar lepels slaolie.
Rasp de geschilde aardappelen op een
grove rasp, roer er de geraspte kaas, 'de pe
per en het zout door.
Laat in de koekenpan een bodempje
slaolie dampend heet worden, leg er het
mengsel bij telkens 1 eetlepel tegelijk in,
spreid het zoo dun mogelijk uit en bqk het
aan weerskanten goudbruin en knappend.
Bakt men de koekjes heel klein (als een
iljksdaalder b.v.), dan vormen ze .een
aardig „zoutje” bij de thee.
•ZILVERVOSSEN t M<j. J. A. Jonken, Wem-
broekMevr. J. v. d. Zeyx. Amsterdam
Marlet Annecarn, Aaaen; Mm J. C. 1
Delft; Mevr. Pula, Tilburg.
BURGERS E. N. R. RIJWIELEN M.
Walland, MiddelburgHr. A. Wouter., Antaur-
dam; Mm. L. H. Haren, Doetincbem;
Mm. J. m. V. d. Boach-Eteinga, Winachoun;
Mevr. Grimmen. R'dam.
AUTOPEDS i Mevr. J. Horna, Jutpliaaa
Mei. A. Smecta, Venlo; Mevr. P. J. M. Braama-
van Aach, R’damJ. da Groot. ArnhemMevr.
S. Q Ditkhtyzen, Maaaaluia Mevr F. van Dgk-
na Flaarhargm, Winacboten; Me). P. Vele-
Hetin, Niikerk; Jonge, Teaaie Selden, Ooater-
hout; Mevr. Dr. W. Hoender, Bergen; Mevr.
M. C. Cator-van Hemen, ZeiltMei. L- Vrw
doock, Bergen Mevr. G. Hagen, Graveland;
Mevr. G. *L v. Teunenbroek-de Rijk, A’dam;
Mevr. D. M.B.A. J. Stoek-v. d.Kuyl, Dwütgelo
Hr. S. Speeratra, ScharaterbrugMevr. J. Vogel-
rang, Arnhem; Mevr. Dijk-v. d. Werff, Zwolle;
Hr. de Bot, den HaagHr. J. de Jong PBen,
Gouderak Hr. A. Keur. Leeuwarden
Wanneer men gaarne naait en men een
huishoudschort voor zichzelf in elkaar zet
met ruime, opgestikte zakken, welke zoo
prettig zijn om allerlei kleine benoodigd-
heden in weg te stoppen, dan is het prac-
tisch deze aan de achterzijde te versterken
door een reepje band mee te naaien aan de
binnenzijde van het schort. Het band be
hoeft niet langs den geheelen zak gezet,
doch slechts aan den bovenkant, daar,
waar de zak het meest te lijden heeft.
1 pond koude gekookte aardappelen, 1
dL. melk, 1 afgestreken lepel boter, 2 eier
dooiers, wat zout, nootmuskaat en fijnge
hakte peterselie. Slaolie, eiwit en paneer
meel.
Door gewone aardappelpurêe, welke goed
stijf bereid is, roert men de eierdooiers en
de gehakte peterselie. Nadat de massa be
koeld is, rolt men er kleine balletjes van,
welke men paneert, zorgend dat zich geen
barstjes vormen. De balletjes rolt men
dcor bet overgebleven eiwit, dat met wat
water is losgeklopt, waarna ze opnieuw ge
paneerd worden om vervolgens gebakken
te worden in heete slaolie, waarin ze geheel
ondergedompeld moeten zijn. Met een
schuimspaan worden de croquetjes, nadat
ze bruin en knappend «ijn, uit de pan ge
nomen en op grauw papier gelegd om uit
te lekken. Smakelijk bij biefstuk en ossen
haas.
Er zijn altijd nog dames, die, ofschoon
handige naaisters, toch maar niet aan jon-
genskleedlng durven beginnen. Dit komt
waarschijnlijk, doordat zij al te zuinig wil
len zijn en niets voor een patroon willen
uitgeven. Toch kost een patroon voor een
jongensjasje maar 20 cent.
Een ander punt van belang bij het maken
van jongenskleeding is nog: de stof. Wij
moeten solide stof koopen, om het effect
van „echt kleeripakerswerk” te verkrijgen.
Het eerste modelletje, dat wij hier laten
zien, is gemaakt van lichte Engelsche stof,
heeft een fluweelen kraagje en een cein
tuurtje in den rug. Het is voorzien van
schuine zakjes en heeft een dubbele rij
knoopen. Het patroontje is te verkrijgen in
de maten 68 én 72 en men heeft er 1.75
meter stof voor noodig. Het andere model is
een jasje met raglanmouwen en capucnon
Het kan hoog aan den hals gesloten worden
en de mouwtjes kunnen met riempjes wor
den ingehaald. Het patroon is te verkrijgen
in de maten 64 en 68 en ook hiervoor is 1.75
meter stof noodig
Bovenwijdte 64 C.M., lengte blouse 27 c34.
Schouderbreedte 8 C.M., mouwlengte 14 c.M.,
armwijdte 22 c.M., zij lengte broek 28 c.M.,
pijp wijd te 37 y2 cM., bandwljdte 60 c.M.
Benoodigd: 75 cM. blousestof van 90 cM.
breed, 40 oM. stof voor de broek van 140
cJA. breed.
De stof voor de blouse vouwen we dubbel
en plaatsen vóór- en rugpand naast elkan
der op de stof, daaronder de mouw en man
waarnaast de kraag geknipt wordt.
De stof voor de broek vouwen we dubbel
en leggen het vóór- en achterpand naast
elkander op de stof.
Blouse: de hals van de blouse wordt af
gewerkt met een schuine bies. De kraag
wordt van dubbele stof gemaakt. Op den
kraag en manchetten stikken we tweemaal
een bies van circa 1 c.M. breed (waschbaar
band). Op de plaats van de taille in de
blouse stikken we tegen den binnenkant
een bies van 2 c.M. breed, waarop de knoo
pen worden gezet om de broek op vast te
knoopen. De mouwnaad valt op den zijnaad
van de blouse. De mouw wordt glad in het
’armsgat gezet. Op den onderkant van de
mouw zetten we een manchet van 4 c.M
breed.
De broek. Tegen den bovenkant van de
waarin staandeknoopsgaten ge
maakt worden. In den achterkant van de
broek maken we een afnaaier van 2 cM.
diep en 10 c.M. lang. Om het split aan den
voorkant van de broek af te werken, knip
pen we 3 stukjes stof in model, zooals op
de teekening met een stippellijn staat aan
gegeven. Aan den linkerkant van de broek
zetten we een stukje stof en voering tegen
elkander om de knoopsgaten in te maken
en dit wordt gelijk met bovengenoemd
stukje voering tegengestikt. Aan den rech
terkant van de broek stikken we een stukje
stof en voering aan voor onderslag, waarop
de knoopen gezet worden. Voor naden knip
pen we overal l*/2 cM. bij aan. Aan de
lengte van de broek knippen we 4 cM.
voor inkijk.
de purée gedurende
broek
>-
bij en voeg wat van de melk toe. Laat ze
goed, heet worden en stamp ze dan fijn.
Onder het stoven van de purée voegt men
de rest van de melk toe en vervolgens de
boter, de in stukjes gesneden ham en op
het allerlaatst de gesnipperde peterselie.
Tenslotte klopt
het stoven tot e
«■ara
Als men bloemkool vóór het koken eenige
uren in water legt, waarin een scheutje
azijn, dan trekt al het vuil er vanzelf uit
De ontvangst van Adolf Hitler te Ber.
lijn na de besprekingen te München.
Vanaf, het balkon der Rijkskanselarij
neemt de Führer de hulde der Ber-
lijnen in ontvangst
in de Ridder
zaal op het
Binnenhof te
Den Haag is
Zaterdag op
plechtige wij
ze de codifi
catie dér 100-
jarige Burge
lijke Wet
geving her
dacht
-> a