De fijne wasch I D iel. heeft VM de vijand effectli het vc loopen vliegtu Dultscl demore tegen oorlog Voor e niet zo I aan Ch heeft d beeft b diplome wn sta able be een boe gevaller wede Ir houding •trevenc haard, de Unie digd? d betrouw Hng, wa bunnen nood eve Sjek zie Rusland leunen? Jet-ünle heeft St militaire dermate •el aant is? Of v hik. Itall len en 11 eho-Slow Praag 'Tal var «ellen, n meest c leven ve «chtbaar Wegd. E minder t nede b< München, brachten. Mi een n *r voor i é»t alle *«rd heb Mat werd hndennan M I I' r FOTO REPORTAG E I plX»Sn„eep„er” V&N DEZE WEEK gezinnen I- Zoekt gij betrouwbaar Personeel?. e Van aardappelen Matrozenpak] - p|klH0UVE VOSSHUkCtf1 Kleine raadgevingen l X Sinaasappel-omelet Aardappelcroquetten I Aardappelschotel met kaas Voorbereiding Aardappelpurêe met ham WACHT NIET DOE MEE -It® K EEN ORIGINEEL HOOFD GERECHT Idpskaus genoemd in het land, waar het vandaan komt. Men berekent gelijke hoeveelheden gekookt vleesch, geschilde, ongekookte aardappelen en spek. Men snijdt de ingre diënten in kléine plakjes, doet het spek met een paar schijven ui in de pan. waarin boter gesmolten is, zonder deze echter bruin te laten worden en voegt er dan de aardap pelen bij. Daarna overgiet men de massa met kokend water, zóó dat deze juist an der staat en laat het geheel twintig minu ten koken. Het vleesch wordt dan bijgevoegd en de lapskaus mag doorkoken tot de aard appelen geheel gaar zijn. Dit gerecht wordt op tafel gebracht op een open schotel me* rondom verschillende groenten, zooals bloemkool, groene kool, er neerlng een paar schijfjes voor jongens van 3-4 jaar MAANDAG 3 OCTOBER 1938 .•3 i MAANDAG 3 nCTORFR iMft 1. Ri breed, C. M. e Mvj. POLA groenten, r^ten en als gat* ;t. Kur heef bela riel. hui sirs toe too Eur ben Mu A Van oude vilthoeden, welke niet meer als hoofddeksel kunnen dienen, kan men zeer bruikbare kinderpan tof feitjes maken. Uit papier knipt een handige huismoeder eerst een model, hetwelk ze met passen en meten uit bol en rand haalt, waarna ze de pantoffeltjes in elkaar zet en opvroolljkt met een kleine, bonte wol-versiering. en komt aan de oppervlakte van het water te drijven. Hij: „Is alles in orde, om dien schrijver t* ontvangen?” Zij: „Ja. ik heb zooeven zijn werken, die B onze boekenkast staan, opengesneden.* chet, We staan soms met een fijn geborduurd kleedje in de hand, met een teere wollen jumper of een ijl kinderjurkje en zijn in dubio of we het wel durven wasschen. Toch is een reiniging noodzakelijk, maar naai I de wasch zenden durven we ook niet. de p pen grov heef si)n wanl den koms den hoop toch dig i Winns cho-£ het h beurd Engel Duitss zoudci uch l verple onver: Wat z daar.- Onthouden we dan, dat het een handige huismoeder lukt vrijwel alles ongedeerd aan een sopje toe te kunnen vertrouwen, mits de behandeling geheel geschiedt vol gens de regelen der kunst. En hieronder verstaan Wb dan het volgende: ten eerste, dat we de zeep, of het vlokken zijn of ge kookte zeep is, geheel oplossen en een zoo stjjf zeepschulm slaan, dat we het, bij wijze van spreken, kunnen snijden. Het even door water gehaalde kleedlngstuk of kleed je brengen we in het sop en dit is van belang gaan we niet met duwen en wrij ven bewerken, maar drukken het slechts herhaaldelijk uit met de vingertoppen, welke beweging luchtig moet geschieden. Het vuil wordt er op deze wijze voldoende* uitgewerkt, zonder dat het artikel te lijden heeft. Ook het spoelen gaat «eer voorzich tig, waarna we het water losjes uitdrukken het kleedlngstuk in een handdoek rollen, de vocht er zoo veel mogelijk uitdrukken en het In den wind te drogen hangen. dit gerecht op als hoofdschotel, welke met een voedzame groente een volledig maal kan vormen. Voor dit dessert neemt men een gelijks hoeveelheid eieren, sinaasappelen en eet lepels suiker. Voor 2 personen rekent men 3 sinaasappelen. De vruchten worden ge schild en zorgvuldig ontdaan van het witte velletje, waarna ze in schijven gesneden worden en de pitten verwijderd. De ei dooiers worden met de suiker tot een stijve massa geroerd en het eiwit stijfgeklopt, waarna men de sinaasappels door de stijve eigeelmassa mengt. In een vuurvasten, be boterden schotel doet men bet eiwit, en daarna het sinaasappelmengsel, waarna men den schotel in een matig warmen oven zet tot zich een lichtbruin korstje gevormd heeft. Voor een omelet voor zes personen bere kent men hiervoor circa een kwartier. Bil de Ontwerper Phfea M Andri* 1 KO. koude gekookte aardappelen, liter nftlk, 25 gram boter. 2 ons ham, wat fijngehakte peterselie, een snufje zout. Zet de aardappelen op, strooi het zout er (Hoeveelheid voor 4 personen) K.O. aardappelen, 1 ons geraspte kaas, wat peper en zout, een paar lepels slaolie. Rasp de geschilde aardappelen op een grove rasp, roer er de geraspte kaas, 'de pe per en het zout door. Laat in de koekenpan een bodempje slaolie dampend heet worden, leg er het mengsel bij telkens 1 eetlepel tegelijk in, spreid het zoo dun mogelijk uit en bqk het aan weerskanten goudbruin en knappend. Bakt men de koekjes heel klein (als een iljksdaalder b.v.), dan vormen ze .een aardig „zoutje” bij de thee. •ZILVERVOSSEN t M<j. J. A. Jonken, Wem- broekMevr. J. v. d. Zeyx. Amsterdam Marlet Annecarn, Aaaen; Mm J. C. 1 Delft; Mevr. Pula, Tilburg. BURGERS E. N. R. RIJWIELEN M. Walland, MiddelburgHr. A. Wouter., Antaur- dam; Mm. L. H. Haren, Doetincbem; Mm. J. m. V. d. Boach-Eteinga, Winachoun; Mevr. Grimmen. R'dam. AUTOPEDS i Mevr. J. Horna, Jutpliaaa Mei. A. Smecta, Venlo; Mevr. P. J. M. Braama- van Aach, R’damJ. da Groot. ArnhemMevr. S. Q Ditkhtyzen, Maaaaluia Mevr F. van Dgk- na Flaarhargm, Winacboten; Me). P. Vele- Hetin, Niikerk; Jonge, Teaaie Selden, Ooater- hout; Mevr. Dr. W. Hoender, Bergen; Mevr. M. C. Cator-van Hemen, ZeiltMei. L- Vrw doock, Bergen Mevr. G. Hagen, Graveland; Mevr. G. *L v. Teunenbroek-de Rijk, A’dam; Mevr. D. M.B.A. J. Stoek-v. d.Kuyl, Dwütgelo Hr. S. Speeratra, ScharaterbrugMevr. J. Vogel- rang, Arnhem; Mevr. Dijk-v. d. Werff, Zwolle; Hr. de Bot, den HaagHr. J. de Jong PBen, Gouderak Hr. A. Keur. Leeuwarden Wanneer men gaarne naait en men een huishoudschort voor zichzelf in elkaar zet met ruime, opgestikte zakken, welke zoo prettig zijn om allerlei kleine benoodigd- heden in weg te stoppen, dan is het prac- tisch deze aan de achterzijde te versterken door een reepje band mee te naaien aan de binnenzijde van het schort. Het band be hoeft niet langs den geheelen zak gezet, doch slechts aan den bovenkant, daar, waar de zak het meest te lijden heeft. 1 pond koude gekookte aardappelen, 1 dL. melk, 1 afgestreken lepel boter, 2 eier dooiers, wat zout, nootmuskaat en fijnge hakte peterselie. Slaolie, eiwit en paneer meel. Door gewone aardappelpurêe, welke goed stijf bereid is, roert men de eierdooiers en de gehakte peterselie. Nadat de massa be koeld is, rolt men er kleine balletjes van, welke men paneert, zorgend dat zich geen barstjes vormen. De balletjes rolt men dcor bet overgebleven eiwit, dat met wat water is losgeklopt, waarna ze opnieuw ge paneerd worden om vervolgens gebakken te worden in heete slaolie, waarin ze geheel ondergedompeld moeten zijn. Met een schuimspaan worden de croquetjes, nadat ze bruin en knappend «ijn, uit de pan ge nomen en op grauw papier gelegd om uit te lekken. Smakelijk bij biefstuk en ossen haas. Er zijn altijd nog dames, die, ofschoon handige naaisters, toch maar niet aan jon- genskleedlng durven beginnen. Dit komt waarschijnlijk, doordat zij al te zuinig wil len zijn en niets voor een patroon willen uitgeven. Toch kost een patroon voor een jongensjasje maar 20 cent. Een ander punt van belang bij het maken van jongenskleeding is nog: de stof. Wij moeten solide stof koopen, om het effect van „echt kleeripakerswerk” te verkrijgen. Het eerste modelletje, dat wij hier laten zien, is gemaakt van lichte Engelsche stof, heeft een fluweelen kraagje en een cein tuurtje in den rug. Het is voorzien van schuine zakjes en heeft een dubbele rij knoopen. Het patroontje is te verkrijgen in de maten 68 én 72 en men heeft er 1.75 meter stof voor noodig. Het andere model is een jasje met raglanmouwen en capucnon Het kan hoog aan den hals gesloten worden en de mouwtjes kunnen met riempjes wor den ingehaald. Het patroon is te verkrijgen in de maten 64 en 68 en ook hiervoor is 1.75 meter stof noodig Bovenwijdte 64 C.M., lengte blouse 27 c34. Schouderbreedte 8 C.M., mouwlengte 14 c.M., armwijdte 22 c.M., zij lengte broek 28 c.M., pijp wijd te 37 y2 cM., bandwljdte 60 c.M. Benoodigd: 75 cM. blousestof van 90 cM. breed, 40 oM. stof voor de broek van 140 cJA. breed. De stof voor de blouse vouwen we dubbel en plaatsen vóór- en rugpand naast elkan der op de stof, daaronder de mouw en man waarnaast de kraag geknipt wordt. De stof voor de broek vouwen we dubbel en leggen het vóór- en achterpand naast elkander op de stof. Blouse: de hals van de blouse wordt af gewerkt met een schuine bies. De kraag wordt van dubbele stof gemaakt. Op den kraag en manchetten stikken we tweemaal een bies van circa 1 c.M. breed (waschbaar band). Op de plaats van de taille in de blouse stikken we tegen den binnenkant een bies van 2 c.M. breed, waarop de knoo pen worden gezet om de broek op vast te knoopen. De mouwnaad valt op den zijnaad van de blouse. De mouw wordt glad in het ’armsgat gezet. Op den onderkant van de mouw zetten we een manchet van 4 c.M breed. De broek. Tegen den bovenkant van de waarin staandeknoopsgaten ge maakt worden. In den achterkant van de broek maken we een afnaaier van 2 cM. diep en 10 c.M. lang. Om het split aan den voorkant van de broek af te werken, knip pen we 3 stukjes stof in model, zooals op de teekening met een stippellijn staat aan gegeven. Aan den linkerkant van de broek zetten we een stukje stof en voering tegen elkander om de knoopsgaten in te maken en dit wordt gelijk met bovengenoemd stukje voering tegengestikt. Aan den rech terkant van de broek stikken we een stukje stof en voering aan voor onderslag, waarop de knoopen gezet worden. Voor naden knip pen we overal l*/2 cM. bij aan. Aan de lengte van de broek knippen we 4 cM. voor inkijk. de purée gedurende broek >- bij en voeg wat van de melk toe. Laat ze goed, heet worden en stamp ze dan fijn. Onder het stoven van de purée voegt men de rest van de melk toe en vervolgens de boter, de in stukjes gesneden ham en op het allerlaatst de gesnipperde peterselie. Tenslotte klopt het stoven tot e «■ara Als men bloemkool vóór het koken eenige uren in water legt, waarin een scheutje azijn, dan trekt al het vuil er vanzelf uit De ontvangst van Adolf Hitler te Ber. lijn na de besprekingen te München. Vanaf, het balkon der Rijkskanselarij neemt de Führer de hulde der Ber- lijnen in ontvangst in de Ridder zaal op het Binnenhof te Den Haag is Zaterdag op plechtige wij ze de codifi catie dér 100- jarige Burge lijke Wet geving her dacht -> a

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Noord-Hollandsch Dagblad : ons blad | 1938 | | pagina 4