Wij bieden Gfoote leuze St. NicDlaas-Cadeaux li II t 1 95,00 I A. VAN TI EL, J.II. Kei, ss St. Miolaas Cadeaux C. v. Galen, JOH. LAUWEBS, Voor hint Mcolaas WEET HET WEL Fa. C. W. Böttger, Z -Scharwoude. Voor de St. JNicolaas een MIËLE Waschmachine I ip Suishand Zoon. 0N22 SOT HIC3LUS-ETAU32 13 GEREED' Sint Nicolaas Cadeaux Electrische Rijwiellampen HOIS. MIERT 29, ALKMAAR 20 pCt. Korting. Au Palais des Parfums SINT NICOLAAS-CADEAUX Hei Huis mlt de Luifel, I fflP DIT UIT KNIP DIT UIT. in FEIJEN's SCHOENMAGAZIJN, LANGESTRAAT 59 ALKMAAR grootste keuze WATERDICHT schoenwerk, OVERSCHOENEN en VARME PANTOFFELS, VOETBALLEN en VOETBALSCHOENEN voorradig zijn tegen lage prijzen? Bezoek onze monsterkamer. "SS8 iii SLOBKOUSEN, nieuwste kleuren, voor Dames, Heeren en Kinde- n, Leeren BEENKAPPEN en HANDWARMERS voor de fiets en hakken. ;le nuttige Sint Nicolaas-Geschenken. Wat NIET past mag geruild orden. Wij brengen U voor deze origineele verzakbare GRITZNER- JSlAChlNE in eiktn- en notenhout mei IO jaar garantie. Groove keuze in Handm»chine« en Verzakbare Machinesin luxe m »d«*l en, in eiken-, Noten- en Mahonihout I I .(voor riem of handkracht) is een degelijk ca deau. Wij geven tot 8 Dec. a.s. 10 pCt. kor ting op de WASCHMACHINES Ruime keuze WRINGERS, TAFELMAN- GELS enz., onder garantie. Let op het speciaal adres voor MIELE W ASCHMACHINES (de beste) nor tLkll H H< L\ LiUAlll Hoogstraat 9, 'ALKMAAR. Ruime keuze in de nieuwste LUXE DOOZEN tegen billijke prijzen. Chocolade Figuren. Chocolade Letters. 'Beleefd aanbevelend, Millioenen zijn voetlijdend. Begint daarom bij Uw kind en laat het steeds Voed, degelijk schoeisel dragen. Voorkomen is beter dan genezen. Firma HIBMa BI BA AT, Hoogstraat 6 3. Alkmaar Een nuttig en welkom St. Nicolaasgeschenk is elk RONTARTJKFL van het vertrouwd en voordee- lig adres: .1 I IND TTzn Mient 10 - ALKMAAR Bontwerker sinds 1882. Vellen en vermaakt Bont wor den zeer billijk op mantels ge zet. PONTMANTELS, BONT- HOEDEN. KRAGEN, MOF FEN, SJAALS, VOSSEN, ENZ. in ruime keuze voor handen. Aanbevelend, Broek op Langendijk tieerenoaai; Portorico. TABAKSFABRIEK .de wakende leeuw Laat A 125 Alkmaar Prima kwaliteit in alle prijzui. 70, 80, 100, 120, 140, 150, 160. 180, 200, 225, 250, 300, 350, 400, 450 en 500 cent per pond. Blank* Krul. Pruimtabak Wij hebben mooie Een groote collectie Verder een groote partij onderdeelen tegen scherp concurreerende prijzen. Aanbevelend, elke concurrentie het hoofd. ORIGINEEL GRITZNER HAND MACHINE f49.50. ORIGINEEL GRITZNER VER- ZINKBARE 2 laden f94.50. VESTA wegens verhoogd tarief thans f 50.—. Alle EERSTE KLAS MACHINES 10 JAAR GARANTIE. 10 JAAR GRATIS SCHOON MA KEN. 10 JAAR TE ALLEN TIJ DE VAKKUNDIGE HULP. Een ruime keuze vindt U bij te Oudkarspel. BAROMETERS, THERMOMETERS, TOO- NEEL en VERREKIJKERS, LOUPE's LEESGLAZEN, BRILLEN1, PlNi- CENEZ in goud, doublé en nikkel. SCHEERMESSEN, SCHEERAPPARATEN', SCHEERSPIEGELS, SCHEERDOOZEN. FOTOGRAFIE-ARTIKELEN. Groote collectie TOOVERLANTAARNS, KI NO-APPARATEN, PLATEN en FILMS. Op alle Staalwaren tot tj December e.k. Opticien Payqlop 3 Alkmaar. Het Huis met de Luifel: FfUAIE KEUZE Voor Domes: Mariicure-étui's, Kapdoozen, Haarkammen, wit celluloid Poeder-étui's. PRIMA FRANSCHE VAPORISATEURS in glas en kristal ODEURS, FiJNE ZEEPEN en EAU DE COLOGNE! van: Houbigent, Piver, Coty, d'Orsay, 4711, Bol- doof, Dralle, Boehm. Voor Deer en Scheermessen, Cillette-apparatsn, Scheerriemen, Scheerkwasten, Scheerzeepen^ Vinaigre, Haarwaters. Huigbrouwerstraat 5, J. H. VAN DIJK. Blikjes Sardines in verschillende Blikjes Zalm prijzen. Blikjes Leverpastei Blikjes Lunchtong Potjes Stemgember Uitgewogen Stemgember Fleschjes augurken. Flacons Jam1. Bussen Appelstroop Stroöibusjes gestampte muisjes Pakjes hagelslag Pakjes choc, hagelslag. Eussen cacao. Elescbjes uitjes. GELDERSCHE ROOKWORST. CTrm'duriurt - Z ui cHohnr wonde. [laden aankwamen"; men poogde ze dan ook na ie maken, maar zulks is feitelijk noeit gelukt. In den loop der eeuwen zijn de gilden verdwei- nzijn de stedelijke „ordonnantiën" op levensf- "liddèlen geheel anders geworden en is het bedrijf niet la,riger aan banden gelegd. Men is, rekening houdende met den smaak van het publiek, overal, zelfs te Deventer, ook andere, luchtiger koeken gaan bakken met behulp van gist'en chemiea- ealiën, die als onze boterhamkoeken uit vele fa brieken in gansch het land verspreid, een dage»- Üjksehe lekkernij op ontbijt en koffietafel zijn geworden, maar de oude echte Deventerkoek is gebleven wat zijW was: een kostelijk product overal in het land niet het minst in Friesland Groningen als een fijine lekkernij gezocht, ook als Sint'rNioolaas-geschenk geenszins te ver baden en de faam ervan is ook nog bekend in bet buitenland, allereerst in de Scandinavische [anden en in on3 indië. In andere vreemde landen is de afzet niet van die beteekenis, zoaals b.v. die van onze boter en kaas, want het schijnt dat toen daar altijd, in vroeger eeuwen even goed als ,:'i nog, op het gebied van lekkernijen conserva1- ü?f-chauvinistisch i3 gebleven. Dat blijkt .ook Wel het geval met andere zaken waarom bijv. olijven de Eingelseben altijd liever „knabbelen" op hun droge, smakelooze „ruscs" en bun evenmin aantrekkelijke „biscuits" en - willen zij vin onze broze, smaakvolle talelbesehuit en beschui tjes niets weten; waarom is een zoo algemeen ge prezen lekkernij als onze gerookte paling in bet zelfde land vrijwel onbekend? Maar de Deventer koek om daartoe terug te keeren heeft nog in het vaderland haar grooten goeden naam en het eigenaardige is wel dat: het toch óók een „conservatief" artikel is, want de echte wordt nog steeds bereid volgens recepten, die al eeuwen en eeuwen lang gebruikt werden, en zelfs de maat daarvan is bewaard: gebleven, want nóch zijin de peperkoeken, die oorspronkelijk de eenige bestaande waren, een oude el lang en worden zij in de wandeling daart- om ellekoeken genoemd. In de vroegst e tijd en werden de koeken nl. uit sluitend gekruid met peper en ook daarop werd» toegezien, want in een gewijzigde ordonnantie van de Deventer regeering uit 1557, werd in den eed' der koekbakkers nog opgenomen „dat ghy genen Berseliers (Braziliaanaehe) peper dan guer )den gegarbelirden (geziften) peper denn menger leveren offte in eenigen koicken gebruicken sul len." Overigens werden de koeken gemaakt, en wor den ze nog altijd gemaakt, uit de beste rogge. Bloem was in vroeger eeuwen niet bekend, dus maalde men de rogge zelf en deed zulks met de grootste oplettendheid om te zoagen dat bet te verwerken product zoo zuiver mogelijk zou zijn, eri men doet zulks nog. Verder worden de degen gemengd met den züiversten honig. De Ned.er- landscbe honig, boe ook geroemd en terecht want het toezicht van onze landbouwfinspectie op dit produet wordt als uitmuntend' erkend zou in de behoefte van ons koekenbakkend Ne» derland niet kunnen voorzien. Daarom wordt uit het buitenland veel honig aangevoerd, met name uit Bretagne, en al heeft de stad Deventer niet meer de beëedigde „seemers", er wordt toch even goed als in vroeger eeuwen deugdelijk gezorgd' dal de honig, die gebruikt word't is van de ei ei ste hoedanigheid en geen stroop daarin gebruikt, wat in de „moderne" koeken wel het geval is. Na de peperkoéken heeft men de kruidkoeken gekregen, zulks nadat de kloeke Hollandsche zee vaarders handelea gingen met tropisch elanden en de Oost Indische Compagnie keur van specerijen en kruiden naar ons land bracht. Toen zij'n de Deventer koekbakkers di ekruiden in bun koek degen gaan mengen en was het er natuurlijk om te doen de be t: verhoudingen uit die specerijen te maken, en degenen, die door lang zoeken en telkens wat nieuws brengen de beste verhoudim gen op dit terrein wisten te vinden, haddien na|- tuurlijk het grootste succes met hun produot. En allengs zij'n gekomen de snipperkoeken en de suo- cede-koeken; de luchtiger koeken naast de zware Deventer koek en het product, het oude zoowel als het nieuwe, is altijd in ons land in trek ge bleven, het-typisch Hollandsche artikel, dat nog gebakken wordt op de vloeren van de ovens en niet op de platen. Er is nog een soort koek, die latkoek genoemd wordt. Het is geen afzonderlijk toebereide koek, doch het gedeelte van het baksel dat in de ovens tegen de houten zijlatten aanligt. Deze do den van de koek waren steeds in trek bij de Deventer jeugd. Er zijn tijden geweest dat de Deventer schooljongens hup latkoeken niet alleen kochten, als versnapering, doch dit stevige baksel ook ge bruikten voor doeleinden, waartoe het door de bakkers niet bestemd was, nl. om er elkander bij hun schoolgevechten danig mede om de oore'n te kunnen ranselen, zoodat dan in werkelijkheid dé" „stukken er afvlogen," niet van hun ooren, doch van de op die wij'ze misbruikte koek. Maar in die dagen had alles, ook koek, nog voor-den-oorlog-prijzen "en bovendien hier gold, om met een variant te spreken: „in het land van de koek, keek men niet'op een el meer of minder." Thans, nu de lekkernijentijd van het jaar bij uitnemendheid weder nabij is, n udie St. Nioolaasr avond en de St. Nicolaasdag en de dagen daarna, en Kerstmis straks en Nieuwjaar later, voor ge heel. snoepend Nederland in aantocht zijn; au koekbakkers en basketbakkers en chocoladefabri kanten hun drukken tijd bij uitnemendheid heb ben, gaat elke Nederlandsehe koek met een naam er in als koek en de Deventer koek als da oudste en meest vermaarde zeker wel het meest.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1925 | | pagina 7