Wij bieden
Gfoote leuze St. NicDlaas-Cadeaux
li
II
t
1 95,00
I
A. VAN TI EL,
J.II. Kei, ss
St. Miolaas
Cadeaux
C. v. Galen,
JOH. LAUWEBS,
Voor hint Mcolaas
WEET HET WEL
Fa. C. W. Böttger, Z -Scharwoude.
Voor de St. JNicolaas een MIËLE
Waschmachine
I
ip
Suishand Zoon.
0N22 SOT HIC3LUS-ETAU32 13 GEREED'
Sint Nicolaas Cadeaux
Electrische Rijwiellampen
HOIS.
MIERT 29, ALKMAAR
20 pCt. Korting.
Au Palais des Parfums
SINT NICOLAAS-CADEAUX
Hei Huis mlt de Luifel,
I
fflP DIT UIT KNIP DIT UIT.
in FEIJEN's SCHOENMAGAZIJN, LANGESTRAAT 59 ALKMAAR
grootste keuze WATERDICHT schoenwerk, OVERSCHOENEN en
VARME PANTOFFELS, VOETBALLEN en VOETBALSCHOENEN
voorradig zijn tegen lage prijzen?
Bezoek onze monsterkamer. "SS8
iii SLOBKOUSEN, nieuwste kleuren, voor Dames, Heeren en Kinde-
n, Leeren BEENKAPPEN en HANDWARMERS voor de fiets en
hakken.
;le nuttige Sint Nicolaas-Geschenken. Wat NIET past mag geruild
orden.
Wij brengen U voor
deze origineele verzakbare GRITZNER-
JSlAChlNE in eiktn- en notenhout
mei IO jaar garantie.
Groove keuze in Handm»chine« en Verzakbare
Machinesin luxe m »d«*l en, in eiken-, Noten-
en Mahonihout
I
I
.(voor riem of handkracht) is een degelijk ca
deau. Wij geven tot 8 Dec. a.s. 10 pCt. kor
ting op de
WASCHMACHINES
Ruime keuze WRINGERS, TAFELMAN-
GELS enz., onder garantie.
Let op het speciaal adres voor
MIELE W ASCHMACHINES (de beste)
nor
tLkll H
H< L\ LiUAlll
Hoogstraat 9, 'ALKMAAR.
Ruime keuze in de nieuwste
LUXE DOOZEN
tegen billijke prijzen.
Chocolade Figuren. Chocolade Letters.
'Beleefd aanbevelend,
Millioenen zijn voetlijdend. Begint daarom bij Uw kind en laat het steeds
Voed, degelijk schoeisel dragen. Voorkomen is beter dan genezen.
Firma HIBMa BI BA AT, Hoogstraat 6 3. Alkmaar
Een nuttig en welkom
St. Nicolaasgeschenk
is elk
RONTARTJKFL
van het vertrouwd en voordee-
lig adres:
.1 I IND TTzn
Mient 10 - ALKMAAR
Bontwerker sinds 1882.
Vellen en vermaakt Bont wor
den zeer billijk op mantels ge
zet.
PONTMANTELS, BONT-
HOEDEN. KRAGEN, MOF
FEN, SJAALS, VOSSEN,
ENZ. in ruime keuze voor
handen.
Aanbevelend,
Broek op Langendijk
tieerenoaai;
Portorico.
TABAKSFABRIEK
.de wakende leeuw
Laat A 125 Alkmaar
Prima kwaliteit in alle prijzui.
70, 80, 100,
120, 140, 150, 160. 180, 200,
225, 250, 300, 350, 400, 450 en
500 cent per pond.
Blank* Krul. Pruimtabak
Wij hebben mooie
Een groote collectie
Verder een groote partij onderdeelen tegen
scherp concurreerende prijzen.
Aanbevelend,
elke concurrentie het hoofd.
ORIGINEEL GRITZNER HAND
MACHINE f49.50.
ORIGINEEL GRITZNER VER-
ZINKBARE 2 laden f94.50.
VESTA wegens verhoogd tarief
thans f 50.—.
Alle EERSTE KLAS MACHINES
10 JAAR GARANTIE.
10 JAAR GRATIS SCHOON MA
KEN. 10 JAAR TE ALLEN TIJ
DE VAKKUNDIGE HULP.
Een ruime keuze
vindt U bij
te Oudkarspel.
BAROMETERS, THERMOMETERS, TOO-
NEEL en VERREKIJKERS,
LOUPE's LEESGLAZEN, BRILLEN1, PlNi-
CENEZ in goud, doublé en nikkel.
SCHEERMESSEN, SCHEERAPPARATEN',
SCHEERSPIEGELS, SCHEERDOOZEN.
FOTOGRAFIE-ARTIKELEN.
Groote collectie TOOVERLANTAARNS, KI
NO-APPARATEN, PLATEN en FILMS.
Op alle Staalwaren tot tj December e.k.
Opticien
Payqlop 3
Alkmaar.
Het Huis met de Luifel:
FfUAIE KEUZE
Voor Domes:
Mariicure-étui's, Kapdoozen, Haarkammen,
wit celluloid Poeder-étui's.
PRIMA FRANSCHE VAPORISATEURS
in glas en kristal
ODEURS, FiJNE ZEEPEN en
EAU DE COLOGNE!
van:
Houbigent, Piver, Coty, d'Orsay, 4711, Bol-
doof, Dralle, Boehm.
Voor Deer en
Scheermessen, Cillette-apparatsn,
Scheerriemen, Scheerkwasten,
Scheerzeepen^ Vinaigre, Haarwaters.
Huigbrouwerstraat 5,
J. H. VAN DIJK.
Blikjes Sardines in verschillende
Blikjes Zalm prijzen.
Blikjes Leverpastei
Blikjes Lunchtong
Potjes Stemgember
Uitgewogen Stemgember
Fleschjes augurken.
Flacons Jam1.
Bussen Appelstroop
Stroöibusjes gestampte muisjes
Pakjes hagelslag
Pakjes choc, hagelslag.
Eussen cacao.
Elescbjes uitjes.
GELDERSCHE ROOKWORST.
CTrm'duriurt - Z ui cHohnr wonde.
[laden aankwamen"; men poogde ze dan ook na
ie maken, maar zulks is feitelijk noeit gelukt.
In den loop der eeuwen zijn de gilden verdwei-
nzijn de stedelijke „ordonnantiën" op levensf-
"liddèlen geheel anders geworden en is het bedrijf
niet la,riger aan banden gelegd. Men is, rekening
houdende met den smaak van het publiek, overal,
zelfs te Deventer, ook andere, luchtiger koeken
gaan bakken met behulp van gist'en chemiea-
ealiën, die als onze boterhamkoeken uit vele fa
brieken in gansch het land verspreid, een dage»-
Üjksehe lekkernij op ontbijt en koffietafel zijn
geworden, maar de oude echte Deventerkoek is
gebleven wat zijW was: een kostelijk product
overal in het land niet het minst in Friesland
Groningen als een fijine lekkernij gezocht,
ook als Sint'rNioolaas-geschenk geenszins te ver
baden en de faam ervan is ook nog bekend in
bet buitenland, allereerst in de Scandinavische
[anden en in on3 indië. In andere vreemde landen
is de afzet niet van die beteekenis, zoaals b.v.
die van onze boter en kaas, want het schijnt dat
toen daar altijd, in vroeger eeuwen even goed als
,:'i nog, op het gebied van lekkernijen conserva1-
ü?f-chauvinistisch i3 gebleven. Dat blijkt .ook
Wel het geval met andere zaken waarom bijv.
olijven de Eingelseben altijd liever „knabbelen"
op hun droge, smakelooze „ruscs" en bun evenmin
aantrekkelijke „biscuits" en - willen zij vin
onze broze, smaakvolle talelbesehuit en beschui
tjes niets weten; waarom is een zoo algemeen ge
prezen lekkernij als onze gerookte paling in bet
zelfde land vrijwel onbekend?
Maar de Deventer koek om daartoe terug
te keeren heeft nog in het vaderland haar
grooten goeden naam en het eigenaardige is wel
dat: het toch óók een „conservatief" artikel is,
want de echte wordt nog steeds bereid volgens
recepten, die al eeuwen en eeuwen lang gebruikt
werden, en zelfs de maat daarvan is bewaard:
gebleven, want nóch zijin de peperkoeken, die
oorspronkelijk de eenige bestaande waren, een
oude el lang en worden zij in de wandeling daart-
om ellekoeken genoemd.
In de vroegst e tijd en werden de koeken nl. uit
sluitend gekruid met peper en ook daarop werd»
toegezien, want in een gewijzigde ordonnantie
van de Deventer regeering uit 1557, werd in den
eed' der koekbakkers nog opgenomen „dat ghy
genen Berseliers (Braziliaanaehe) peper dan guer
)den gegarbelirden (geziften) peper denn menger
leveren offte in eenigen koicken gebruicken sul
len."
Overigens werden de koeken gemaakt, en wor
den ze nog altijd gemaakt, uit de beste rogge.
Bloem was in vroeger eeuwen niet bekend, dus
maalde men de rogge zelf en deed zulks met de
grootste oplettendheid om te zoagen dat bet te
verwerken product zoo zuiver mogelijk zou zijn,
eri men doet zulks nog. Verder worden de degen
gemengd met den züiversten honig. De Ned.er-
landscbe honig, boe ook geroemd en terecht
want het toezicht van onze landbouwfinspectie
op dit produet wordt als uitmuntend' erkend
zou in de behoefte van ons koekenbakkend Ne»
derland niet kunnen voorzien. Daarom wordt uit
het buitenland veel honig aangevoerd, met name
uit Bretagne, en al heeft de stad Deventer niet
meer de beëedigde „seemers", er wordt toch even
goed als in vroeger eeuwen deugdelijk gezorgd'
dal de honig, die gebruikt word't is van de ei ei
ste hoedanigheid en geen stroop daarin gebruikt,
wat in de „moderne" koeken wel het geval is.
Na de peperkoéken heeft men de kruidkoeken
gekregen, zulks nadat de kloeke Hollandsche zee
vaarders handelea gingen met tropisch elanden en
de Oost Indische Compagnie keur van specerijen
en kruiden naar ons land bracht. Toen zij'n de
Deventer koekbakkers di ekruiden in bun koek
degen gaan mengen en was het er natuurlijk om
te doen de be t: verhoudingen uit die specerijen
te maken, en degenen, die door lang zoeken en
telkens wat nieuws brengen de beste verhoudim
gen op dit terrein wisten te vinden, haddien na|-
tuurlijk het grootste succes met hun produot. En
allengs zij'n gekomen de snipperkoeken en de suo-
cede-koeken; de luchtiger koeken naast de zware
Deventer koek en het product, het oude zoowel
als het nieuwe, is altijd in ons land in trek ge
bleven, het-typisch Hollandsche artikel, dat nog
gebakken wordt op de vloeren van de ovens en
niet op de platen.
Er is nog een soort koek, die latkoek genoemd
wordt. Het is geen afzonderlijk toebereide koek,
doch het gedeelte van het baksel dat in de ovens
tegen de houten zijlatten aanligt. Deze do den
van de koek waren steeds in trek bij de Deventer
jeugd. Er zijn tijden geweest dat de Deventer
schooljongens hup latkoeken niet alleen kochten,
als versnapering, doch dit stevige baksel ook ge
bruikten voor doeleinden, waartoe het door de
bakkers niet bestemd was, nl. om er elkander bij
hun schoolgevechten danig mede om de oore'n te
kunnen ranselen, zoodat dan in werkelijkheid dé"
„stukken er afvlogen," niet van hun ooren, doch
van de op die wij'ze misbruikte koek.
Maar in die dagen had alles, ook koek, nog
voor-den-oorlog-prijzen "en bovendien hier gold,
om met een variant te spreken: „in het land van
de koek, keek men niet'op een el meer of minder."
Thans, nu de lekkernijentijd van het jaar bij
uitnemendheid weder nabij is, n udie St. Nioolaasr
avond en de St. Nicolaasdag en de dagen daarna,
en Kerstmis straks en Nieuwjaar later, voor ge
heel. snoepend Nederland in aantocht zijn; au
koekbakkers en basketbakkers en chocoladefabri
kanten hun drukken tijd bij uitnemendheid heb
ben, gaat elke Nederlandsehe koek met een naam
er in als koek en de Deventer koek als da
oudste en meest vermaarde zeker wel het meest.