h n m Se Vrouw en de Mode Voor onze Lezeressen Wetenschappen vos om. De rokken zijn alle langer dan verleden jaar en reiken tot over het midden van de kuit- de nauwe gedeelten over de heupen worden geaccen tueerd door korte jasjes en bolero's. Zij krijgen het klassieke „buitenshuis gemaakte" uiterlijke door allerlei soorten plooien, af of niet vast, gestikt knoopjes, enz. omdat zij anders het goed aantasten. Men kan beter inwerke^m^t6 rei"igingsmidd®len °P het metaal éénmaal een sterke^ptossmg^ moeten alle resten daarvan zorgvuldig linnen en kunstzijde aan, basen zijn slecht voor' verwijderd worden. Daarna wordt het koper ge- wol en andere dierlijke producten droogd en gewreven met een doek met het voor Benzine moet nooit gebruikt worden bij vuur of in een te sterk verwarmde kamer met het oog s op brandgevaar. Zoo mogelijk gaat men ervoor in j de open lucht, buiten de zon. Slechte kwaliteiten laten olievlekken achter, en dan is het aan te beve- len, iets meer uit te geven en tetrechloorkoolstof te nemen, dat niet ontvlambaar is en soms nog meer poetsen geschikt poetsgoed. WAAIERS. Waaiers zijn weer in de mode, vooral waaiers van struisveeren in de kleur van het toilet, waarop weer j een paar struisveeren gehecht zijn van dezelfde I soort, als waarvan de waaier gemaakt is Deze waaiers zijn niet meer zoo groot als verleden jaar omdat de japonnen bewerkelijker geworden zijn zoodat vanzelf de waaier niet meer zoo'n voor- i naam onderdeel van het tollet is. AVONDCAPES. Eindelijk hebben de avondcapes zich aan de nieuwe toiletten aangepast en zijn zij eveneens van achteren langer dan van voren geworden. Zij zijn I buitengewoon kostbaar en gemaakt van bont-her melijn, Nerz van lamé of van zeer soepel zijden fluweel, waarbij de voering zoo buitengewoon mooi is, dat men zou meenen, dat de draagster haar cape binnenste buiten droeg. Enkele moddellen hebben een bijzondere, ouder - wetsch aandoende charme en herinneren eenigszins aan de capes van den achttienden eeuw, die van boven nauw aansluitend en van onderen met slippen en linten versierd waren. Linten zijn nu ook weer m de mode. Origineele capes worden gemaakt van de zoo populaire bedrukte stoffen met dikke ruches aan den hals, waardoor zij doen denken aan den Roco costijl. Soms kan men nauwelijks zien dat het DE VLEK, DIE ALLES BEDERFT. Door MARJOLIJN. Hoe dikwijls wordt een japon, een tafellaken of een tafel bedorven door een leelijke vlek, terwijl het voorwerp er overigens nog als nieuw uitziet. En het ergste is, dat er altijd wel eens vlekken ge maakt worden, hoe voorzichtig men ook is. Het gaat er dus om, deze vlekken te verwijderen zonder het voorwerp te beschadigen. In ieder geval moeten wij vooraf te weten zien te komen, waardoor de vlek is veroorzaakt, terwijl ook rekening moet wor den gehouden met den aard van het voorwerp. Men krijgt de vlekken het beste weg, door ze dadelijk te gaan behandelen. Probeer eerst op een klein stukje, dat niet in het oog valt, of het te gebruiken reinigingsmiddel niet op zichzelf schadelijk is. Ook zette men alle benoodigde artikelen dicht bij de hand, om het verwijderen van de vlek zoo snel mogelijk te kunnen uitvoeren, waarvan voor een groot deel het succes afhangt. Bij het verwijderen van vlekken door middel van een vluchtige vloeistof, benzine, methylalcohol, ter pentijn lof het beste van alles tetrachloor koolstof, wordt onder de vlek een schoone, witte doek gehou den, terwijl zoo min mogelijk van 't vocht gebruitt wordt om het vormen van een kring om de vlek te voorkomen. Soms kan men ook het goed over een kom houden en het vocht er doorheen gieten, waarna de natte plek van buiten naar binnen ge droogd wordt met een schoonen, witten doek. Bleekmiddelen kunnen alleen gebruikt worden op wit goed en moeten goed uitgewasschen worden, effect heeft. Deze week en de volgende geven wij enkele mid delen om speciale vlekken te verwijderen. Men kan ze uitknippen en bewaren! Ditmaal enkele voor schriften voor het verwijderen van vlekken op klee- Kaarsvet: afkrabben met de achterkant van een mes, een stuk schoon vleipapier eronder, wat krijt op de vlek, daarna weer schoon vloei er over heen en vervolgens uitstrijken met een niet te heet strijkijzer. Chocola: dadelijk uitwasschen met koud water. Levertraan: tetrachloorkoolstof gebruiken en da delijk daarna in warm zeepsop uitwasschen. Als men het goed gewoon in de wasch geeft, is de vlek er nooit meer uit te krijgen. Koffie: uitwasschen met koud water en dadelijk in de wasch doen. Op onwaschbaar goed: glycerine, die met een zacht, wit lapje wordt uitgewreven en daarna met methylalcohol wordt verwijderd. CopieerpotloodMethylalcohol. (Wordt vervolgd). Na een jaag* Herinneringen aan Stresemann. De blouse is gemaakt van witte crêpe met zwarte bolletjes, terwijl zwarte crêpe met witte bolletjes is gebruikt voor het onderste deel van de mouw, een geknoopten kraag en den rok met Ingezette stukken. Namiddagjapon van zwart en wit satijn met een schootblouse en een met punten aangezetten klok- rok. Het vast is versierd met kristallen knoopjes. •Elegante japon van zwart en wit satijn met toe- geknoopte einden aan den hals en half witte, half zwarte mouwen. De klokrok loopt aan één kant schuin over de blouse door. IIERFSTJAPONNEN. De uitgesproken eenvoud, die de. mode zoo lang heeft gekenmerkt, is voorbij en nu zijn de meer gecompliceerde modellen weer eens in trek. Over de japonnen worden jasjes gedragen, die soms nauwelijk over de heupen reiken, maar dik wijls veel langer zijn; zij zijn meer of minder ge tailleerd, los neerhangend of voorzien van een ceeintuur, al naar men wil. De éffen jasjes maken een sportieven indruk, de met patronen bedrukte meer gekleed. Voor de auto en op reis zijn zij van dikke wollen stof of tweed, bedrukte kasha of geruite stofen. Jasjes van railykasha, fluweel en wollen crêpe passen beter voor den namiddag; dan kan men ermee naar de stad gaan met alleen een Een jaar geleden is een man gestorven, wiens naam in één decenium onsterfelijk is geworden HM 11CU door den rol, die hij in de belangrijke kwesties der kleedingstuk met bont en gouden stiksels werkelijk Duitsche buitenlandsche politiek gespeeld heeft, een cape is. i Stresemann's werk, waarvan de resultaten thans Nu er zooveel zwarte japonnen gedragen worden, eenigszins gezien worden, is nog niet ten volle zien wy ook zwarte avondcapes met hooge bont kragen, waaronder kanten en tulle slippen van de japon uitkomen. Toch zijn alle avondcapes meer mooi dan warm en men kan ze dus alleen aanschaf fen, wanneer men reeds een avondmantel of bontjes bezit, omdat men anders in de winteravonden kou lijdt. Avondcapes staan vooral elegant in combinatie met de feestelijke avondkapjes, die dikwijls onder de kin worden vastgestrikt, in Teleur en stof met de cape overeenkomen en met vele glinsterende steentjes bestikt zijn. Gezette dames maken zich misschien de illusie dat een avondcape slank maakt, maar dat is beslist niet het geval. Zij koesterden misschien nog een andere illusie, dat de slanke lijn uit de mode gaat maar daar behoeft men evenmin op te hopen,' want de hooge taille en de ruimte onder de armen staan alleen zeer slanke en lange vrouwen, zoodat slank nog altijd elegant is, getuige het volgende voorval. Een dame, die dacht met het oog op de nieuwe mode wel wat te mogen bijkomen, had de heele vacantie alles gegeten en gedronken, waar zij lust m had. Tot slot ging zij voor enkele dagen naar Parijs, waar zij een bekende couturier bezocht, om enkele japonnen te koopen. Deze zag haar figuur en moest tot zijn leedwezen constateeren, dat geen der nieuwe modellen haar paste. Nadruk verboden. MODERNE VOEDINGSMETHODEN. Weinig Vleesch. Veel Groente. Goed koken is niet altijd gezond koken. De onderzoekingen en proeven van den Ameri- kaanschen professor in de physiologische chemie, Chittenden, op het gebied der voedingsleer hebben ook in Europa de aandacht der deskundigen getrok ken en thans hebben reeds een groot aantal dok toren, physiologen en scheikundigen werken uitge geven over de noorzakelijkheid van een wijziging in onze voedingsmethoden. Door verkeerde voeding en verkeerde bereiding en samenvoeging der spijzen worden een groot aantal kwalen veroorzaakt en bevorderd, o.a. vetzucht, jicht, rheumatiek, aderver kalking, suikersuikte en bloedarmoed, terwijl ook darm-, lever- en nierziekten kunnen ont staan, zoomede neuritis, rachitis, kanker en de bij vrouwen zoo veel voorkomende migraine. Het is dus in de eerste plaats de taak der vrouw en moeder om door een juiste voeding deze ziekten zooveel mogoelijk te voorkomen. Zoo zal de moderne huisvrouw, die zich behoorlijk op de hoogte heeft gesteld van de werking der zuren en basen, zeker niet meer eiwit toedienen dan het iichaam beslist noodig heeft (ongeveer 30 gram per dag), terwijl alle geleerden het er over eens zijn, dat men liever te weinig, dan te veel eiwit moet gebruiken. De statistieken wijzen echter op een verbruik van 80 a 90 gram eiwit per dag per per soon, kinderen inbegrepen. Het lichaam verwerkt toch niet meer eiwit, dan voor den opbouw der cellen noodig is en de rest dient alleen om lever, hart en nieren te zwaar te belasten en voor den tijd ongeschikt te maken. Het gebruikte eiwit wordt n.l. ontleed in amine- zeren, waaruit de speciaal voor het menschelijk lichaam noodige eiwitten weer worden opgebouwd. Deze zuren moeten geneutraliseerd worden door basen, en als men nu nagaat, dat door dierlijk voed sel, ivleesch, visch, eieren, melk, kaas), zuren wor den toegevoerd en door plantaardig voedsel basen, volgt hieruit, dat eiwitten zonder bijbehoorend Plantaardig voedsel, b.v. sla, schadelijk moeten wer ken, omdat de aminezuren dan niet geneutraliseerd kunnen worden. En niet alleen hebben de eiwitten dan een schadelijken invloed, maar om het heele lichaam te beveiligen tegen de overtollige amine zuren worden de eiwitten van onze eigen lichaams cellen ontleed tot ammoniak en zoodoende de zuren te neutraliseeren. Deze ammoniakvorming komt let terlijk neer op een roofbouw op ons lichaam en is eigenlijk een ziekteverschijnsel, daarom wordt door vele doktoren en scheikundigen van naam aange drongen op een grondige verandering van de ge wone voedingswijze. De boven beschreven slechte gevolgen komen ook voort uit een ruim gebruik van vleesch. Als dit langen tijd voortgezet wordt, kunnen de organen het lichaam niet langer door afscheiding van am moniak tegen de aminezuren beschermen en komen deze in het bloed. Daar vormen zij verschillende Siftige stoffen, o.a. de urinezuren, die zich vast zetten en verschillende kwalen veroorzaken. Bekij ken wij alleen maar de urinezuren: het lichaam kan dagelijks slechts een onderdeel van een gram uit scheiden en al wat er meer gevormd wordt, blijft eiwitaanbrengende en bovendien dure vleeschscho- tels, maar daaraan de plaats geven, die ze toekomen. En ook de laatste opmerking over het ongekookte voedsel zal zij niet in den wind slaan, want het is bekend, dat alleen daarin de vitaminen voorkomen, waar wij evenmin buiten kunnen. Goed koken is nog niet altijd gezond koken! En daarom is het de plicht der huisvrouwen de resul taten van de wetenschappelijke proeven te bestu- deeren en in de praktijk toe te passen. Zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het goed opgroeien van de kinderen, voor de gezondheid van het gezin en daarom moeten zij den moed hebben, met oude, verkeerde gewoonten te breken en te zor gen voor een juiste voeding. Hierdoor wordt de ge zondheid van het geheele gezin beter, de ziekten zouden minder vaak voorkomen en vele levens zou den niet meer vroegtijdig door een smartelijk lijden worden beëindigd. (Nadruk verboden) Dr. HELENA WAGNER. VOOR DE HUISVROUW. Wat October brengt. Haring is nu op zijn best. Deze smakelijke en voedzame visch is goedkoop en bevat bovendien veel vitaminen. Versche haring heeft een glanzende, zil verachtige huid. Men kan bij gewone gekookte aardappelen ook gebakken haring eten. Ganzen kunnen wij den geheelen herfst en winter eten. Jonge dieren hebben zachte, gele snavels, die gemakkelijk gebroken kunnen worden. De pooten zijn geel en buigzaam. Roodachtige verkleuring van den snavel wijst op ouderdom. De gans moet twintig minuten gebraden worden voor elk pond van haar gewicht; het machtige eten wordt beter verteerbaar door tegelijkertijd appelmoes op te dienen, terwijl een smakelijke vulling van de gans zeer belangrijk Stoofappels zijn nu goedkoop, terwijl groote voor- deeliger zijn dan kleine, omdat dan minder wordt weggeworpen aan schillen en klokhuizen. Hazen zijn het best en goedkoopst in October, hoewel wij ze nog tot Januari kunnen eten. Jonge dieren hebben gladde en scherpe klauwen en een smallen bek, terwijl het been van den onderkaak Noten zijn smakelijk en goedkoop en kunnen zeer goed een deel van den maaltijd vormen. Selderij is nu ook goed; ze moet van binnen glad zijn en bij afbreken bros. Er zitten dikwijls insecten in, die gangen uitvreten aan den gladden binnen kant en de selderij waardeloos maken. De bladeren behoeven niet te worden weggeworpen, aangezien zij goed van pas komen in de soep. Paddestoelen zijn nu goed en goedkoop. Champig nons mogen slechts gedeeltelijk open zijn en licht gekleurde randen hebben. Men neme geen geheel 0open champignons met zwarte randen. Men kan het ln het lichaam achter en veroorzaakt daar ziekten j volgend schoteltje probeeren; de champignons en tenslotte den dood door uraemie, door te veel 1 met steeltjes, die ook lekker zijn met melk, wat tot zijn recht gekomen, maar dat het door hem beoogde doel eenmaal zal worden bereikt, heeft Duitschland te danken aan het levenswerk van dezen staatsman, die de grondslagen heeft gelegd, waarom de wederopbouw van Duitschland kan wor den voltooid. Het politieke werken en streven van Stresemann vloeit geheel natuurlijk voort uit zijn karakter. Hij kon met taaie volharding vasthouden aan een een maal gesteld ideaal. Hij was overtuigd van de bruikbaarheid hiervan en ijverde er met vertrouwen en volharding voor. Hij werkte vor de afschaffing der door hem als onwaardig gevoelde bepalingen van het verdrag van Versailles. Hij ging niet met geweld op zijn doel af, hoewel hij over een groote energie beschikte; hij zag in, dat hij hier niet zijn neigingen moest volgen, omdat het succes alleen langs anderen weg te bereiken was. Daarom was hij ook meegaand in zijn politiek, omdat onbuigzaam heid alles bedorven zou hebben. Hij had een taaie volharding en bleef ondanks alle meegaandheid toch op zijn stuk staan. Fouten en tegenslagen over won hij door zijn toch ook elastische natuur en dan zette hij weer door. Zoo heeft hij de Duitsche bui tenlandsche politiek geleid vanaf de groote „Krach" via Locarno, Genève en Den Haag tot aan de ont ruiming van het Rijnland. Het stijgen en dalen van dien weg was licht en donker voor Duitschland's internationale positie; maar ook voor Stresemann zelf. Wij zien nu alleen, hoe de toestand geworden is door Stresemann en kunnen ons niet voorstellen, hoe het zonder hem gegaan zou zijn. Duitschland had zich impulsief en radeloos kunnen verweren, maar dat had dan in het blinde weg en zonder systeem moeten gebeuren. De weg, dien Stresemann koos, was daarentegen wel degelijk uitgedacht; hij zag goed in, hoe lang hij was en hoeveel geduld en energie ervoor noodig zou zijn, maar hij koos tenminste met verstand. Er zat lijn in zijn keuze, evenals in de door hem gevoerde politiek. Locarno werd destijds beschouwd als een gebeurtenis op zichzelf, niet als een schakel van een langen keten. Het toetreden van Duitschland tot den Volkenbond en zijn verkiezing tot permanent lid, de Haagsche conferentie, het Kelloggpact en de bevrijding van het Rijnland waren de andere schakels van dien keten. Nu ziet men pas de lijn, die door alles loopt en die lijn is enkelvoudig en recht en gaat lang zaam, maar steeds omhoog. Stresemann heeft deze lijn eerst gezien en daarna getrokken tegen allen tegenstand en verdachtma king in. Hij trok die lijn zelf en liet het werk niet over aan anderen. Dat is zijn groote verdienste. Zijn verdienste als staatsman, maar ook zijn ver dienste als mensch, als ziek mensch. Zijn arbeid voor zijn ideaal heeft zijn dood veroorzaakt, omdat voor hem niets anders bestond dan dat ideaal. De doktoren hadden hem gewaarschuwd, zijn vrienden trachtten hem te overreden, hij moest het bed hou den, gedwongen door de kwaal, die zijn lichaam sloopte, maar zijn wilskracht overwon dat alles; ziekte, neerslachtigheid, teleurstelling en den tegen stand, die hij ondervond bij het doorvoeren van zijn plannen. Stresemann heeft nog gearbeid, toen hij ten doode opgeschreven was. Hij heeft van vroeg tot laat gewerkt aan zijn schrijftafel, in het parlement, in de vergaderingen der fracties, op het podium van den Volkenbond; hij heeft toespraken gehouden, te Genève achter de schermen geconfereerd, in brochures en geschriften, in kranten en redevoeringen enz., voor zijn ideaal geijverd; hij heeft vergaderd met leden van het kabinet, met vooraanstaande industrieelen uit het binnen- en buitenland. Zoo heeft hij tot zijn dood toe geleefd, gedacht en gestreden vor het groote doel: de wederopbouw van Duitschland. Hij heeft die echter niet .mogen beleven. Wel zag hij den dageraad moeizaam doorbreken, toen de bezetting van het Rijnland werd opgeheven. Het eerste deel van den af te leggen weg was achter den rugHet beleven van den vooruitgang, die daarna en daardoor mogelijk werd, en het mede werken aan dien vooruitgang was echter niet voor hem weggelegd ROOKEN ZONDER NICOTINE! Door Prof. Dr. A. FRANKE. Directeur van het chemisch-analytisch laboratorium der Universiteit te Weenen. eiwit te gebruiken. En waar de meeste eiwitten toe gevoerd worden in het vleesch, moeten wij daarvan ®en veel kleinere hoeveelheid gebruiken. Vele dok toren geven den raad, de hoeveelheid aardappelen groenten 5 a 7 maal zoo groot te nemen als de hoeveelheid vleesch en bovendien bij eiken maaltijd eén schotel te hebben, die bestaat uit ongekookt voedsel: sla, groenten, enz. Geen verstandige vrouw zal daarom het voor naamste deel van het voedsel laten bestaan uit boter, zout en peper in een oven gaar koken. KOPER POETSEN. Vele hulsvrouwen klagen erover, dat citroenzuur met zout, of wijnsteenzuur het koper prachtig schoonmaken, maar dat het niet lang schoon blijft. Dit is vermoedelijk een gevolg van het feit, dat dadelijk na het schoonmaken wordt overgegaan tot Voor een groot gedeelte der menschen beteekent rooken een genot, waarvan zij slechts moeilijk afstand kunnen doen. Alle rookers weten echter, dat overmatig rooken zeer slecht is voor de gezondheid en dat deze schadelijke werking bijna uitsluitend is toe te schrijven aan de nicotine. Dit is een kleur- looae stof, naar haar chemische samenstelling een alkaloïde, die alleen voorkomt in de tabaksplant en die evenals het vergif van de waterscheerling de bijzonderheid vertoont, dat er geen zuurstof in voorkomt. In de tabak zijn nog eenige andere alka loïden aanwezig, die veel overeenkomst met de nicotine vertoonen, maar de hoeveelheden van deze stoffen zijn zoo uiterst gering, dat zij verwaarloosd kunnen worden, zoodat wij de schadelijke werking van de tabak uitsluitend mogen toeschrijven aan de nicotine. Dit is een vloeistof met een eigenaar dige, volstrekt niet aangename geur, die eerst bij 238 graden kookt. Een dosis van 0.06 gram is al doodelijk. Het aangename aroma van de tabak hangt volstrekt niet van de nicotine af, maar is te danken aan etherische oliën en harsen. Hoe komt deze nicotine nu in den mond van den röoker? Door het aansteken en doorhalen van lucht wordt een verbrandingsproces begonnen en onderhouden, waarbij de organissche bestanddeelen der tabak (o.a. cellulose, pectinen, organische zu ren, zooals appel- en wijnsteenzuur) verbranden tot water en koolzuur. Ook de nicotine verbrandt ge deeltelijk, maar blijft voor het grootste deel onver- brand en wordt mee naar binnen gezogen. Hierbij blijft ook wel weer een groot deel achter in het „stompje", terwijl een gedeelte ervan weer uitge blazen wordt, maar toch krijgt de rooker nog ge noeg nicotine binnen. Het verbrandingsproces doet ook nog enkele schadelijke stoffen ontstaan, die echter bij goed trekkende sigaren, en sigaretten geen noemenswaardigen invloed hebben. De verbranding is n.l. nooit volkomen en zoo wordt (vooral bij slecht trekkende sigaren en sigaretten) het gevaar lijke koolmonooxyde en het eveneens zeer giftige blauwzuur gevormd; bij goede trekking echter in dergelijke minimale hoeveelheden, dat daarvan geen schadelijke werking is te vreezen. Het blijft dus neerkomen op een verwijderen van de nicotine. Hiervan heeft men de oplossing van het probleem gezocht in drie verschillende richtingen. Ten eerste door de nicotine aan de tabak zelf te onttrekken, o.a. door het bekende systeem van Falk, waardoor echter hoogstens een vierde van de aanwezige nicotine wordt verwiijderd, omdat bij verdere onttrekking der nicotine tevens aromatische en andere stoffen zouden worden verwijderd. Ten tweede door het bijvoegen van zuren, waar door de nicotine in de tabak gebonden wordt in den vorm van zouten; deze methode is echter vol komen onuitvoerbaar gebleken, omdat bij het rooken door de hooge temperaturen deze zouten ontleed worden en de nicotine toch weer vrijkomt. Ten derde door de nicotine uit den rook achter te houden; deze methode is reeds vroeger gevolgd met gedeeltelijk succes en berust op het bekende feit, dat eenigszins vochtige sigaren en sigaretten minder nicotine in den rook veroorzaken dan geheel droge. Zij mogen uit? den aard der zaak niet zoo vochtig zijn, dat zij minder goed branden .omdat dan weer andere schadelijke stoffen ontstaan, zoo als wij hierboven beschreven. Vroeger trachtte men het nicotinegehalte op deze wijze te verminderen door de'juiste hoeveelheid geparfumeerd wa ter aan te wenden. Thans heeft Dr. Herrmann deze methode verbeterd door een speciaal door hem samengestelde vloeistof te gebruiken en door deze aan te brengen op de meest geschikte plaats, n.l. in het mondstuk 8 a 9 m.m. van het einde. Door een klein, handig spuitje kan de rooker zelf vlak voor het rooken zijn sigaar of sigaret grootendeels vrij van nicotine maken, omdat door deze methde een gedeelte ervan een zóne vormt waar de nicotine grootendeels achterblijft. Deze Bonicot-methode be looft dus' wel een oplossing van het vraagstuk, de nicotine uit den mond van den rooker te houden, zonder den smaak van sigaar of sigaret in het minst te benadeelen. (Nadruk verboden).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1930 | | pagina 5