h n
m
Se Vrouw en de Mode
Voor onze Lezeressen
Wetenschappen
vos om. De rokken zijn alle langer dan verleden jaar
en reiken tot over het midden van de kuit- de
nauwe gedeelten over de heupen worden geaccen
tueerd door korte jasjes en bolero's. Zij krijgen het
klassieke „buitenshuis gemaakte" uiterlijke door
allerlei soorten plooien, af of niet vast, gestikt
knoopjes, enz.
omdat zij anders het goed aantasten. Men kan beter
inwerke^m^t6 rei"igingsmidd®len °P het metaal éénmaal een sterke^ptossmg^
moeten alle resten daarvan zorgvuldig linnen en kunstzijde aan, basen zijn slecht voor'
verwijderd worden. Daarna wordt het koper ge- wol en andere dierlijke producten
droogd en gewreven met een doek met het voor Benzine moet nooit gebruikt worden bij vuur of
in een te sterk verwarmde kamer met het oog
s op brandgevaar. Zoo mogelijk gaat men ervoor in
j de open lucht, buiten de zon. Slechte kwaliteiten
laten olievlekken achter, en dan is het aan te beve-
len, iets meer uit te geven en tetrechloorkoolstof te
nemen, dat niet ontvlambaar is en soms nog meer
poetsen geschikt poetsgoed.
WAAIERS.
Waaiers zijn weer in de mode, vooral waaiers van
struisveeren in de kleur van het toilet, waarop weer
j een paar struisveeren gehecht zijn van dezelfde
I soort, als waarvan de waaier gemaakt is Deze
waaiers zijn niet meer zoo groot als verleden jaar
omdat de japonnen bewerkelijker geworden zijn
zoodat vanzelf de waaier niet meer zoo'n voor-
i naam onderdeel van het tollet is.
AVONDCAPES.
Eindelijk hebben de avondcapes zich aan de
nieuwe toiletten aangepast en zijn zij eveneens van
achteren langer dan van voren geworden. Zij zijn
I buitengewoon kostbaar en gemaakt van bont-her
melijn, Nerz van lamé of van zeer soepel zijden
fluweel, waarbij de voering zoo buitengewoon mooi
is, dat men zou meenen, dat de draagster haar
cape binnenste buiten droeg.
Enkele moddellen hebben een bijzondere, ouder -
wetsch aandoende charme en herinneren eenigszins
aan de capes van den achttienden eeuw, die van
boven nauw aansluitend en van onderen met slippen
en linten versierd waren. Linten zijn nu ook weer
m de mode.
Origineele capes worden gemaakt van de zoo
populaire bedrukte stoffen met dikke ruches aan
den hals, waardoor zij doen denken aan den Roco
costijl. Soms kan men nauwelijks zien dat het
DE VLEK, DIE ALLES BEDERFT.
Door MARJOLIJN.
Hoe dikwijls wordt een japon, een tafellaken of
een tafel bedorven door een leelijke vlek, terwijl
het voorwerp er overigens nog als nieuw uitziet.
En het ergste is, dat er altijd wel eens vlekken ge
maakt worden, hoe voorzichtig men ook is. Het gaat
er dus om, deze vlekken te verwijderen zonder het
voorwerp te beschadigen. In ieder geval moeten
wij vooraf te weten zien te komen, waardoor de
vlek is veroorzaakt, terwijl ook rekening moet wor
den gehouden met den aard van het voorwerp. Men
krijgt de vlekken het beste weg, door ze dadelijk
te gaan behandelen. Probeer eerst op een klein
stukje, dat niet in het oog valt, of het te gebruiken
reinigingsmiddel niet op zichzelf schadelijk is. Ook
zette men alle benoodigde artikelen dicht bij de
hand, om het verwijderen van de vlek zoo snel
mogelijk te kunnen uitvoeren, waarvan voor een
groot deel het succes afhangt.
Bij het verwijderen van vlekken door middel van
een vluchtige vloeistof, benzine, methylalcohol, ter
pentijn lof het beste van alles tetrachloor koolstof,
wordt onder de vlek een schoone, witte doek gehou
den, terwijl zoo min mogelijk van 't vocht gebruitt
wordt om het vormen van een kring om de vlek te
voorkomen. Soms kan men ook het goed over een
kom houden en het vocht er doorheen gieten,
waarna de natte plek van buiten naar binnen ge
droogd wordt met een schoonen, witten doek.
Bleekmiddelen kunnen alleen gebruikt worden op
wit goed en moeten goed uitgewasschen worden,
effect heeft.
Deze week en de volgende geven wij enkele mid
delen om speciale vlekken te verwijderen. Men kan
ze uitknippen en bewaren! Ditmaal enkele voor
schriften voor het verwijderen van vlekken op klee-
Kaarsvet: afkrabben met de achterkant van een
mes, een stuk schoon vleipapier eronder, wat krijt
op de vlek, daarna weer schoon vloei er over heen
en vervolgens uitstrijken met een niet te heet
strijkijzer.
Chocola: dadelijk uitwasschen met koud water.
Levertraan: tetrachloorkoolstof gebruiken en da
delijk daarna in warm zeepsop uitwasschen. Als
men het goed gewoon in de wasch geeft, is de vlek
er nooit meer uit te krijgen.
Koffie: uitwasschen met koud water en dadelijk
in de wasch doen. Op onwaschbaar goed: glycerine,
die met een zacht, wit lapje wordt uitgewreven en
daarna met methylalcohol wordt verwijderd.
CopieerpotloodMethylalcohol.
(Wordt vervolgd).
Na een jaag*
Herinneringen aan Stresemann.
De blouse is gemaakt van witte crêpe met zwarte
bolletjes, terwijl zwarte crêpe met witte bolletjes is
gebruikt voor het onderste deel van de mouw, een
geknoopten kraag en den rok met Ingezette stukken.
Namiddagjapon van zwart en wit satijn met een
schootblouse en een met punten aangezetten klok-
rok. Het vast is versierd met kristallen knoopjes.
•Elegante japon van zwart en wit satijn met toe-
geknoopte einden aan den hals en half witte, half
zwarte mouwen. De klokrok loopt aan één kant
schuin over de blouse door.
IIERFSTJAPONNEN.
De uitgesproken eenvoud, die de. mode zoo lang
heeft gekenmerkt, is voorbij en nu zijn de meer
gecompliceerde modellen weer eens in trek.
Over de japonnen worden jasjes gedragen, die
soms nauwelijk over de heupen reiken, maar dik
wijls veel langer zijn; zij zijn meer of minder ge
tailleerd, los neerhangend of voorzien van een
ceeintuur, al naar men wil. De éffen jasjes maken
een sportieven indruk, de met patronen bedrukte
meer gekleed. Voor de auto en op reis zijn zij
van dikke wollen stof of tweed, bedrukte kasha of
geruite stofen. Jasjes van railykasha, fluweel en
wollen crêpe passen beter voor den namiddag; dan
kan men ermee naar de stad gaan met alleen een
Een jaar geleden is een man gestorven, wiens
naam in één decenium onsterfelijk is geworden
HM 11CU door den rol, die hij in de belangrijke kwesties der
kleedingstuk met bont en gouden stiksels werkelijk Duitsche buitenlandsche politiek gespeeld heeft,
een cape is. i Stresemann's werk, waarvan de resultaten thans
Nu er zooveel zwarte japonnen gedragen worden, eenigszins gezien worden, is nog niet ten volle
zien wy ook zwarte avondcapes met hooge bont
kragen, waaronder kanten en tulle slippen van
de japon uitkomen. Toch zijn alle avondcapes meer
mooi dan warm en men kan ze dus alleen aanschaf
fen, wanneer men reeds een avondmantel of bontjes
bezit, omdat men anders in de winteravonden kou
lijdt.
Avondcapes staan vooral elegant in combinatie
met de feestelijke avondkapjes, die dikwijls onder
de kin worden vastgestrikt, in Teleur en stof met
de cape overeenkomen en met vele glinsterende
steentjes bestikt zijn.
Gezette dames maken zich misschien de illusie
dat een avondcape slank maakt, maar dat is beslist
niet het geval. Zij koesterden misschien nog een
andere illusie, dat de slanke lijn uit de mode gaat
maar daar behoeft men evenmin op te hopen,'
want de hooge taille en de ruimte onder de armen
staan alleen zeer slanke en lange vrouwen, zoodat
slank nog altijd elegant is, getuige het volgende
voorval.
Een dame, die dacht met het oog op de nieuwe
mode wel wat te mogen bijkomen, had de heele
vacantie alles gegeten en gedronken, waar zij lust
m had. Tot slot ging zij voor enkele dagen naar
Parijs, waar zij een bekende couturier bezocht, om
enkele japonnen te koopen. Deze zag haar figuur
en moest tot zijn leedwezen constateeren, dat geen
der nieuwe modellen haar paste.
Nadruk verboden.
MODERNE VOEDINGSMETHODEN.
Weinig Vleesch. Veel Groente.
Goed koken is niet altijd gezond koken.
De onderzoekingen en proeven van den Ameri-
kaanschen professor in de physiologische chemie,
Chittenden, op het gebied der voedingsleer hebben
ook in Europa de aandacht der deskundigen getrok
ken en thans hebben reeds een groot aantal dok
toren, physiologen en scheikundigen werken uitge
geven over de noorzakelijkheid van een wijziging
in onze voedingsmethoden. Door verkeerde voeding
en verkeerde bereiding en samenvoeging der spijzen
worden een groot aantal kwalen veroorzaakt en
bevorderd, o.a. vetzucht, jicht, rheumatiek, aderver
kalking, suikersuikte en bloedarmoed, terwijl ook
darm-, lever- en nierziekten kunnen ont
staan, zoomede neuritis, rachitis, kanker en de bij
vrouwen zoo veel voorkomende migraine. Het is dus
in de eerste plaats de taak der vrouw en moeder
om door een juiste voeding deze ziekten zooveel
mogoelijk te voorkomen.
Zoo zal de moderne huisvrouw, die zich behoorlijk
op de hoogte heeft gesteld van de werking der zuren
en basen, zeker niet meer eiwit toedienen dan het
iichaam beslist noodig heeft (ongeveer 30 gram per
dag), terwijl alle geleerden het er over eens zijn,
dat men liever te weinig, dan te veel eiwit moet
gebruiken. De statistieken wijzen echter op een
verbruik van 80 a 90 gram eiwit per dag per per
soon, kinderen inbegrepen. Het lichaam verwerkt
toch niet meer eiwit, dan voor den opbouw der
cellen noodig is en de rest dient alleen om lever,
hart en nieren te zwaar te belasten en voor den
tijd ongeschikt te maken.
Het gebruikte eiwit wordt n.l. ontleed in amine-
zeren, waaruit de speciaal voor het menschelijk
lichaam noodige eiwitten weer worden opgebouwd.
Deze zuren moeten geneutraliseerd worden door
basen, en als men nu nagaat, dat door dierlijk voed
sel, ivleesch, visch, eieren, melk, kaas), zuren wor
den toegevoerd en door plantaardig voedsel basen,
volgt hieruit, dat eiwitten zonder bijbehoorend
Plantaardig voedsel, b.v. sla, schadelijk moeten wer
ken, omdat de aminezuren dan niet geneutraliseerd
kunnen worden. En niet alleen hebben de eiwitten
dan een schadelijken invloed, maar om het heele
lichaam te beveiligen tegen de overtollige amine
zuren worden de eiwitten van onze eigen lichaams
cellen ontleed tot ammoniak en zoodoende de zuren
te neutraliseeren. Deze ammoniakvorming komt let
terlijk neer op een roofbouw op ons lichaam en is
eigenlijk een ziekteverschijnsel, daarom wordt door
vele doktoren en scheikundigen van naam aange
drongen op een grondige verandering van de ge
wone voedingswijze.
De boven beschreven slechte gevolgen komen ook
voort uit een ruim gebruik van vleesch. Als dit
langen tijd voortgezet wordt, kunnen de organen
het lichaam niet langer door afscheiding van am
moniak tegen de aminezuren beschermen en komen
deze in het bloed. Daar vormen zij verschillende
Siftige stoffen, o.a. de urinezuren, die zich vast
zetten en verschillende kwalen veroorzaken. Bekij
ken wij alleen maar de urinezuren: het lichaam kan
dagelijks slechts een onderdeel van een gram uit
scheiden en al wat er meer gevormd wordt, blijft
eiwitaanbrengende en bovendien dure vleeschscho-
tels, maar daaraan de plaats geven, die ze toekomen.
En ook de laatste opmerking over het ongekookte
voedsel zal zij niet in den wind slaan, want het is
bekend, dat alleen daarin de vitaminen voorkomen,
waar wij evenmin buiten kunnen.
Goed koken is nog niet altijd gezond koken! En
daarom is het de plicht der huisvrouwen de resul
taten van de wetenschappelijke proeven te bestu-
deeren en in de praktijk toe te passen. Zij zijn in
de eerste plaats verantwoordelijk voor het goed
opgroeien van de kinderen, voor de gezondheid van
het gezin en daarom moeten zij den moed hebben,
met oude, verkeerde gewoonten te breken en te zor
gen voor een juiste voeding. Hierdoor wordt de ge
zondheid van het geheele gezin beter, de ziekten
zouden minder vaak voorkomen en vele levens zou
den niet meer vroegtijdig door een smartelijk lijden
worden beëindigd.
(Nadruk verboden) Dr. HELENA WAGNER.
VOOR DE HUISVROUW.
Wat October brengt.
Haring is nu op zijn best. Deze smakelijke en
voedzame visch is goedkoop en bevat bovendien veel
vitaminen. Versche haring heeft een glanzende, zil
verachtige huid. Men kan bij gewone gekookte
aardappelen ook gebakken haring eten.
Ganzen kunnen wij den geheelen herfst en winter
eten. Jonge dieren hebben zachte, gele snavels, die
gemakkelijk gebroken kunnen worden. De pooten
zijn geel en buigzaam. Roodachtige verkleuring van
den snavel wijst op ouderdom. De gans moet twintig
minuten gebraden worden voor elk pond van haar
gewicht; het machtige eten wordt beter verteerbaar
door tegelijkertijd appelmoes op te dienen, terwijl
een smakelijke vulling van de gans zeer belangrijk
Stoofappels zijn nu goedkoop, terwijl groote voor-
deeliger zijn dan kleine, omdat dan minder wordt
weggeworpen aan schillen en klokhuizen.
Hazen zijn het best en goedkoopst in October,
hoewel wij ze nog tot Januari kunnen eten. Jonge
dieren hebben gladde en scherpe klauwen en een
smallen bek, terwijl het been van den onderkaak
Noten zijn smakelijk en goedkoop en kunnen zeer
goed een deel van den maaltijd vormen.
Selderij is nu ook goed; ze moet van binnen glad
zijn en bij afbreken bros. Er zitten dikwijls insecten
in, die gangen uitvreten aan den gladden binnen
kant en de selderij waardeloos maken. De bladeren
behoeven niet te worden weggeworpen, aangezien
zij goed van pas komen in de soep.
Paddestoelen zijn nu goed en goedkoop. Champig
nons mogen slechts gedeeltelijk open zijn en licht
gekleurde randen hebben. Men neme geen geheel
0open champignons met zwarte randen. Men kan het
ln het lichaam achter en veroorzaakt daar ziekten j volgend schoteltje probeeren; de champignons
en tenslotte den dood door uraemie, door te veel 1 met steeltjes, die ook lekker zijn met melk, wat
tot zijn recht gekomen, maar dat het door hem
beoogde doel eenmaal zal worden bereikt, heeft
Duitschland te danken aan het levenswerk van
dezen staatsman, die de grondslagen heeft gelegd,
waarom de wederopbouw van Duitschland kan wor
den voltooid.
Het politieke werken en streven van Stresemann
vloeit geheel natuurlijk voort uit zijn karakter. Hij
kon met taaie volharding vasthouden aan een een
maal gesteld ideaal. Hij was overtuigd van de
bruikbaarheid hiervan en ijverde er met vertrouwen
en volharding voor. Hij werkte vor de afschaffing
der door hem als onwaardig gevoelde bepalingen
van het verdrag van Versailles. Hij ging niet met
geweld op zijn doel af, hoewel hij over een groote
energie beschikte; hij zag in, dat hij hier niet zijn
neigingen moest volgen, omdat het succes alleen
langs anderen weg te bereiken was. Daarom was hij
ook meegaand in zijn politiek, omdat onbuigzaam
heid alles bedorven zou hebben. Hij had een taaie
volharding en bleef ondanks alle meegaandheid
toch op zijn stuk staan. Fouten en tegenslagen over
won hij door zijn toch ook elastische natuur en dan
zette hij weer door. Zoo heeft hij de Duitsche bui
tenlandsche politiek geleid vanaf de groote „Krach"
via Locarno, Genève en Den Haag tot aan de ont
ruiming van het Rijnland. Het stijgen en dalen van
dien weg was licht en donker voor Duitschland's
internationale positie; maar ook voor Stresemann
zelf.
Wij zien nu alleen, hoe de toestand geworden is
door Stresemann en kunnen ons niet voorstellen,
hoe het zonder hem gegaan zou zijn. Duitschland
had zich impulsief en radeloos kunnen verweren,
maar dat had dan in het blinde weg en zonder
systeem moeten gebeuren. De weg, dien Stresemann
koos, was daarentegen wel degelijk uitgedacht; hij
zag goed in, hoe lang hij was en hoeveel geduld
en energie ervoor noodig zou zijn, maar hij koos
tenminste met verstand. Er zat lijn in zijn keuze,
evenals in de door hem gevoerde politiek. Locarno
werd destijds beschouwd als een gebeurtenis op
zichzelf, niet als een schakel van een langen keten.
Het toetreden van Duitschland tot den Volkenbond
en zijn verkiezing tot permanent lid, de Haagsche
conferentie, het Kelloggpact en de bevrijding van
het Rijnland waren de andere schakels van dien
keten. Nu ziet men pas de lijn, die door alles loopt
en die lijn is enkelvoudig en recht en gaat lang
zaam, maar steeds omhoog.
Stresemann heeft deze lijn eerst gezien en daarna
getrokken tegen allen tegenstand en verdachtma
king in. Hij trok die lijn zelf en liet het werk niet
over aan anderen. Dat is zijn groote verdienste.
Zijn verdienste als staatsman, maar ook zijn ver
dienste als mensch, als ziek mensch. Zijn arbeid
voor zijn ideaal heeft zijn dood veroorzaakt, omdat
voor hem niets anders bestond dan dat ideaal. De
doktoren hadden hem gewaarschuwd, zijn vrienden
trachtten hem te overreden, hij moest het bed hou
den, gedwongen door de kwaal, die zijn lichaam
sloopte, maar zijn wilskracht overwon dat alles;
ziekte, neerslachtigheid, teleurstelling en den tegen
stand, die hij ondervond bij het doorvoeren van zijn
plannen. Stresemann heeft nog gearbeid, toen hij
ten doode opgeschreven was.
Hij heeft van vroeg tot laat gewerkt aan zijn
schrijftafel, in het parlement, in de vergaderingen
der fracties, op het podium van den Volkenbond; hij
heeft toespraken gehouden, te Genève achter de
schermen geconfereerd, in brochures en geschriften,
in kranten en redevoeringen enz., voor zijn ideaal
geijverd; hij heeft vergaderd met leden van het
kabinet, met vooraanstaande industrieelen uit het
binnen- en buitenland.
Zoo heeft hij tot zijn dood toe geleefd, gedacht en
gestreden vor het groote doel: de wederopbouw van
Duitschland.
Hij heeft die echter niet .mogen beleven. Wel zag
hij den dageraad moeizaam doorbreken, toen de
bezetting van het Rijnland werd opgeheven. Het
eerste deel van den af te leggen weg was achter
den rugHet beleven van den vooruitgang, die
daarna en daardoor mogelijk werd, en het mede
werken aan dien vooruitgang was echter niet voor
hem weggelegd
ROOKEN ZONDER NICOTINE!
Door Prof. Dr. A. FRANKE.
Directeur van het chemisch-analytisch laboratorium
der Universiteit te Weenen.
eiwit te gebruiken. En waar de meeste eiwitten toe
gevoerd worden in het vleesch, moeten wij daarvan
®en veel kleinere hoeveelheid gebruiken. Vele dok
toren geven den raad, de hoeveelheid aardappelen
groenten 5 a 7 maal zoo groot te nemen als de
hoeveelheid vleesch en bovendien bij eiken maaltijd
eén schotel te hebben, die bestaat uit ongekookt
voedsel: sla, groenten, enz.
Geen verstandige vrouw zal daarom het voor
naamste deel van het voedsel laten bestaan uit
boter, zout en peper in een oven gaar koken.
KOPER POETSEN.
Vele hulsvrouwen klagen erover, dat citroenzuur
met zout, of wijnsteenzuur het koper prachtig
schoonmaken, maar dat het niet lang schoon blijft.
Dit is vermoedelijk een gevolg van het feit, dat
dadelijk na het schoonmaken wordt overgegaan tot
Voor een groot gedeelte der menschen beteekent
rooken een genot, waarvan zij slechts moeilijk
afstand kunnen doen. Alle rookers weten echter, dat
overmatig rooken zeer slecht is voor de gezondheid
en dat deze schadelijke werking bijna uitsluitend
is toe te schrijven aan de nicotine. Dit is een kleur-
looae stof, naar haar chemische samenstelling een
alkaloïde, die alleen voorkomt in de tabaksplant
en die evenals het vergif van de waterscheerling
de bijzonderheid vertoont, dat er geen zuurstof in
voorkomt. In de tabak zijn nog eenige andere alka
loïden aanwezig, die veel overeenkomst met de
nicotine vertoonen, maar de hoeveelheden van deze
stoffen zijn zoo uiterst gering, dat zij verwaarloosd
kunnen worden, zoodat wij de schadelijke werking
van de tabak uitsluitend mogen toeschrijven aan
de nicotine. Dit is een vloeistof met een eigenaar
dige, volstrekt niet aangename geur, die eerst bij
238 graden kookt. Een dosis van 0.06 gram is al
doodelijk. Het aangename aroma van de tabak
hangt volstrekt niet van de nicotine af, maar is te
danken aan etherische oliën en harsen.
Hoe komt deze nicotine nu in den mond van den
röoker? Door het aansteken en doorhalen van
lucht wordt een verbrandingsproces begonnen en
onderhouden, waarbij de organissche bestanddeelen
der tabak (o.a. cellulose, pectinen, organische zu
ren, zooals appel- en wijnsteenzuur) verbranden tot
water en koolzuur. Ook de nicotine verbrandt ge
deeltelijk, maar blijft voor het grootste deel onver-
brand en wordt mee naar binnen gezogen. Hierbij
blijft ook wel weer een groot deel achter in het
„stompje", terwijl een gedeelte ervan weer uitge
blazen wordt, maar toch krijgt de rooker nog ge
noeg nicotine binnen. Het verbrandingsproces doet
ook nog enkele schadelijke stoffen ontstaan, die
echter bij goed trekkende sigaren, en sigaretten geen
noemenswaardigen invloed hebben. De verbranding
is n.l. nooit volkomen en zoo wordt (vooral bij
slecht trekkende sigaren en sigaretten) het gevaar
lijke koolmonooxyde en het eveneens zeer giftige
blauwzuur gevormd; bij goede trekking echter in
dergelijke minimale hoeveelheden, dat daarvan geen
schadelijke werking is te vreezen. Het blijft dus
neerkomen op een verwijderen van de nicotine.
Hiervan heeft men de oplossing van het probleem
gezocht in drie verschillende richtingen.
Ten eerste door de nicotine aan de tabak zelf
te onttrekken, o.a. door het bekende systeem van
Falk, waardoor echter hoogstens een vierde van de
aanwezige nicotine wordt verwiijderd, omdat bij
verdere onttrekking der nicotine tevens aromatische
en andere stoffen zouden worden verwijderd.
Ten tweede door het bijvoegen van zuren, waar
door de nicotine in de tabak gebonden wordt in
den vorm van zouten; deze methode is echter vol
komen onuitvoerbaar gebleken, omdat bij het rooken
door de hooge temperaturen deze zouten ontleed
worden en de nicotine toch weer vrijkomt.
Ten derde door de nicotine uit den rook achter
te houden; deze methode is reeds vroeger gevolgd
met gedeeltelijk succes en berust op het bekende
feit, dat eenigszins vochtige sigaren en sigaretten
minder nicotine in den rook veroorzaken dan geheel
droge. Zij mogen uit? den aard der zaak niet zoo
vochtig zijn, dat zij minder goed branden .omdat
dan weer andere schadelijke stoffen ontstaan, zoo
als wij hierboven beschreven. Vroeger trachtte men
het nicotinegehalte op deze wijze te verminderen
door de'juiste hoeveelheid geparfumeerd wa
ter aan te wenden. Thans heeft Dr. Herrmann deze
methode verbeterd door een speciaal door hem
samengestelde vloeistof te gebruiken en door deze
aan te brengen op de meest geschikte plaats, n.l.
in het mondstuk 8 a 9 m.m. van het einde. Door een
klein, handig spuitje kan de rooker zelf vlak voor
het rooken zijn sigaar of sigaret grootendeels vrij
van nicotine maken, omdat door deze methde een
gedeelte ervan een zóne vormt waar de nicotine
grootendeels achterblijft. Deze Bonicot-methode be
looft dus' wel een oplossing van het vraagstuk, de
nicotine uit den mond van den rooker te houden,
zonder den smaak van sigaar of sigaret in het minst
te benadeelen.
(Nadruk verboden).