Oe Vrouw en de Mode
Voor onze Lezeressen
Voor Verstrooiing en Verpoozing
ren: voor den dag; zij gingen minder uit en kleed
den zich ook' minder zorgvuldig. Een regenman
tel was een aantrekkelijk kleedingstuk, slecht
van snit.
Thans stellen fabrikanten en kleermakers er
een eer in, uiterst practische regenmantels te
ontwerpen. Veel ruimte voor fantasie blijft er
uiteraard niet, omdat de traditioneele vorm met
rechten snit en verstelbaren kraag het beste
voldoet Doordat deze mantels niet wijd zijn, be
schermen zij goéd tegen den wind., en houden
zij de daaronder gedragen japon geheel droog.
Die regenmantels zijn natuurlijk veel langer
geworden met het oog op de langere! japonnen;
men late zcih echter niet door de algemleene
lijnen der mode verleiden, den regenmantel van
onderen ook wijder te laten uitloopen, als de
mantel nat is, staat dit log. Het ceintuur dient
niet als garneering, doch ook voor betere, slui
ting en de zakken besparen ons den last van in
dien regen met een handtaschje te moeten loo-
pan. Neutrale kleuren zijn het beste, omdat zij
minder opvallen en op een gedeeltelijk natte
mantel geen groote kleurverschillen geven.
Mantel van beige-bruin-witte stof, die van
voor en van achter een spits toeloopend midden
stuk heeft en breede, klokkende zijstukken. Die
bontkraag loopt van achter in een punt uit en is
van voor shawlvormig.
Mooi mantelcostuum van marineblauw fluweel
met 'een nauwsluitend manteltje, dat van boven
aan een bolero doet denken en van onderen, rond
uitloopt. Het is rijkelijk gegarneerd met grijs
vossenbont.
Eenvoudige, doch chique japon van bruin-witte
tweed met een ceintuur van bruin leer, driehoe
kige zakejs en een origineele halssluiting.
Ensemble van bruin-groen-witte tweed, die
diagonaal verwerkt is op de blouse van groene
crêpe de Chine. Het ceintuur is van, bruin leer.
Die mantel van het ensemble vertoont in; den
rug afzonderlijke, rondgeknipte stukken.
Hoedje van zwart flauweel met driehoekige
insnijding over het voorhoofd en een strik' van
achteren.
Tulband van zwart 'vilt omwikkeld met wit
fluweel.
DlE POPULAIRE WINTERMODE.
Er was reeds voorspeld, dat wij dezen winter
minder slank zouden zijn, doch al te veel kan
men daar nog niet van bemerken. De couturiers
en de doktoren hebben nog geen gemeenschappe
lijke maatregelen voor een klein mestkuurtje ge
troffen en dat wijst er wel op, dat wij nog dén
tijd hebben.
Vooral voor slanke vrouwen zijn de bontman
tels zeer flatteus en deze mode wordt' van den
winter nog meer toegejuicht dan de vo'riget ja
ren, omdat een bontmantel nu niet langer een
recht afhangende, stugge dierenhuid is, doch dank
zij een speciaal procédé geworden is tot een klee
dingstuk van een soepele, bijna tè soepele stof,
die klokvormig verwerkt, gedrapeerd en zelfs
gestrikt kan worden.
Iets nieuws is zwart hermelijn er bestaan
toch ook zwarte tulpen en irissen.
VOOR, REGENACHTIGE DAGEN.
Wanneer wij denken aan de vele regendagen,
diejw: ijdit jaar gehad hebben en vermoedelijk sog
zullen krijgen, is het zeer verstandig, geïmpreg
neerde kleedingstukken te koopen. Vroeger haal
den de vrouwen voor slecht weer hun oudei klee-
Van voren opgeslagen hoed van donkerbruin
fluweel met opgenaaide witte kralen.
Kapje van groen vilt met de moderne lage
lijn in den hals.
OPVOEE|ING VAN VOLWA ASjSENEN.
Wel mogelijk maar niet gemakkelijk.
Pessimisten zullen u zeggen, dat het volsla
gen onmogelijk is, volwassenen op te voeden, en
daar hebben zij' niet heelemaal ongelijk in. Want
zelfs bij kinderen is het lang niet eenvoudig te
bereiken, dat 'zij niet uitsluitend doen, wad zij
gemakkelijk of prettig vinden, doch ook reke
ning houden met de eischen van beschaving en
goede vormen. Hoeveel moeilijker zal men dit
gedaan krijgen van menschen, die als kind geen
vormen hebben kunnen of willen leeren.
Juist in dezen tijd zien wij, hoe kinderen on
aangenaam worden getroffen, doordat zij thuis
hun ouders of hun oudere broers en zusters din
gen zien doen, die zij als slechte vormen hebben
leeren taxeeren. Hun familie doet die dingen
zohder er bij te denken en vindt ze heel natuur
lijk, omdat men het nooit anders gewend is ge
weest. Dé kinderen zelf hebben er ook niets
hinderlijks in gezien, zoolang zij niets anders
kenden.
Doch onze tijd brengt het mee, dat de kinderen
zeer jong het buitenshuis gaan zoeken en daarbij
zich zooveel mogelijk aansluiten bij de althans
uiterlijk Tjetere kringen. Zij zien daar andere
vormen en voelen deze als beter en meer ge
schaafd; daarom zullen zij ze ook zelf gaan toe
passen. Vroeger hebben zij het misschien onzin
gevonden, als hun thuis voorgehouden werd, mes
en vork goed te hanteeren, niet te slurpen of te
smakken en geen 'tandenstokers te gebruiken in
het publiek'. Döch de omgang met vreemden opent
hun de oogen. Zij zien, hoe men in de ^hoogere
standen doet en streven er naar, hen ook in dit
opzicht na te volgen.
Het voordeel is, dat de kinderen hierdoor zich
althans uiterlijk leeren bewegen en gedragen als
menschen van een anderen stand. Doch wanneer
z|j zich hierop eenmaal ingesteld hebben, gaan
zij het langzamerhand ook als hinderlijk en lee-
lijk 'beschouwen, wanneer de menschen, waarmee
zij dagelijks verkeeren, dingen doen, die zij' als
onopgevoed en onbeschaafd hebben leeren be
schouwen. Het hindert hen. Het maakt hen ze
nuwachtig. En als er vreemden bij zijn, gevoelen
zij schaamte pver hun familie. Dieze schaamte
zal hen voojral treffen, wanneer het gaat om men
schen, waar zij veel om geven. Hoeveel vrouwen
lijden er onder, dat haar echtgenoot, die overi
gens zoo'n beste man is, om al die fratsen" niets
geeft. Tegenwoordig komen veie meisjes door hun
werk, met de hoogere standen in aanraking,, zij
reizen zelfs en komen n goeide hotels; hoe moét
het haar dan te moede zijn, wanneer zij in hun
'huwelijk zien, dat de man, dien zij zoo lief heb
ben, niet "de vormen heeft, waaraan zij zooveel
waarde hebben leeren toekennen.
Hoe kan men echter zoo'n echtgenoot opvoe-
den? Hoe kan men vader of moeder, een oiidere j
broer of zuster bijbrengen, dat een mensch zich
altijd zoo moet gedragen, dat een vreemde! hem
niet belachelijk vindt of de schouders over hem
optrekt Ja, hoe krijgt men dat gedaan in geen
ge val door ernstige vertoogen, want niemand er
kent graag, dat hij iets zou kunnen doen op een
manier, die beter is, dan wat hij gewend is. Men
kan eerder gebruik maken van het feit; dat de
mensch minder let op den balk in zijn eigen oog,
dan op den splinter in dat van zijn naaste. Diaar-
om is het 'beter, de ,,op te voeden" huisgenoo-
ten spottend en lachend opmerkzaam te maken
op anderen, 'die in vormen te kort schieten. Zij
lachen dan over „den onbeschaafden boer", doch
wanneer zij later hetzelfde doen, zullen zij zich
misschien helaas niet altijd af en toe het
voorval herinneren en het nalaten. Men moet dus
met veel geduld en op humoristische wijze vol
wassenen opvoeden. Het is geen gemakkelijk be
gin, en toch wordt het soms met succes be
kroond.
is aluminium; schadelijk
Telkens duiken weer geruchten op, dat het
gebruik van aluminium pannen schadelijk is
voor de gezondheid, omdat zij bij het koken me-
taaldeelen afgeven aan het voedsel. Men heeft
daarom nog 'eens, en wel een jaar lang, proeven
genomen op honden en deze aangevuld met proe
ven op menschen, waarbij dagelijks een hoeveel
heid aluminiumzouten werd toegediend, 'die groo-
ter is dan men ooit in de praktijk zou kunnen
binnenkrijgen. Dit bleek geen schadelijke gevol
gen te hebben, terwijl het aluminium bij de
spijsvertering ook niet in de lichaams-sappen op
genomen, doch uitgescheiden werd. De geduren
de een jaar aan de proef onderworpen honden
vertoonden niet meer aluminium in bloed en
hersens, lichaamsorganen of weefsels, dan nor-
fnaal het geval is. De proefpersonen bléven ook
gezond en voelden zich uitstekend. Hierdoor
wordt dus bevestigd, wat reeds in 1893 Idoor proe
ven bewezen was (toen aluminium keukengerei
voor het eerst ingevoerd werd) 11.1. dat men
zotoder het minste bezwaar kan koken in alu
minium pannen.
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW.
Goede Z|eep.
De kwaliteit van zeep kan men beoordeelen,
door haar in dunne schijven te snijden, te wegen 1
en eenigen tijd op een warme plaats te ;laten
staan, b.v. op een kachel. Hoe minder daarna,
het gewichtsverlies bedraagt, hoe beter de zeep 1
is. De zuiverheid van de zeep kan men vervol
gens beproeven, Hoor de warme zeep in] sterke
wijngeest te leggen; de zuivere bcstanddeelen
loesen daarin op, de onzuivere bijmengsels ech
ter niet. Groene zeep heeft uit den aard der zaak
het grootst ereinigend vermogen door het gehalte
aan vrije kali, doch tast de weefsels! veel meer
aan.
Pikante Sla,
Een pond aardappelen wordt met de schil ge
kookt, gepeld 'en in schijven gesneden. Verder
heeft men drie stuks ansjovis noodig, die in
reepen worden gesneden. Over de schotel giet men
1 liter zuren room, 2 eetlepels azijn, i/2 theelepel
tje zout, wat suiker en peper en 20 gram geraspte
mierikwortel. De sla moet een half uuit blijven
staan om goed van smaak te worden.
W1ASSCH1EN IN KOREA.
De vrouwen in Korea hebben een merkwaar
dige manier om hun waschgóed schoon te krij
gen; zij bekloppen het n.l. na het inzeepen met
knodsachtige houtjes en krijgen het goed daar
mee zoo schoon, dat de beste chemische wassche-
rij uit Europa het hen niet zou verbeteren.
'Morst men heet vet op hout.
dan dringt het daarin en is later moeilijk te ver
wijderen. Men giete er daarom dadelijk koud wa
ter op, waardoor het vet stolt en» later gemak
kelijk afgekrabt kan worden.
ROOM.
Onder de producten der melkerij komt hoe
langer hoe meer de room naar voren.
Aan den écnen kant is het de medicus, die er
de aandacht van zijn patiënten op vestigt, wan
neer hij lonjder de „versterkende middelen" ook
room voorschrijft.
Aan den 'anderen kant is het ook de kók of de
kookster, die voor de minder alledaagsche gerech
ten al spoedig geneigd is den room te hulp te doe-
pen als een middel ter volmaking van de spijs
bereiding.
Is het dan wonder, dat ook de oogen van .die
huisvrouw meer en meer geopend worden voor de
goede kansen die de room haar biedt?
Onze melkinrichtingen, die het product steeds
naast 'hun andere verkoopsartikelen in voorraad
hebben, maken het nemen van een proef gemak
kelijk genoeg, vooral ook door het feit, dat zelfs
in zeer 'kleine hoeveelheden (fleschjes van 1/8 L1.)
de room reeds verkrijgbaar is gesteld.
I11 Dienemarken, me't Nederland het land, dat
in Europa zich het meest op zuivelbereiding
heeft toegelegd, kent "men het algemeene en zéér
aanbevelenswaardige gebruik, om verschillende
vruchten (speciaal allerlei „besvruchten", steeds
vergezeld te doen gaan van een kannetje! room,.
Ieder bedient 'zich van de aardbeien, |de bosch
bessen, de bramen, óf wat de vruchtenschaal
an'ders biedt en giet er dan op het bord een
scheutje room over.
Niet alleen is deze toevoeging bijzonder sma
kelijk, maar ze söhijnt ook uit hygiënische over-
wégingen te kunnen worden aangeraden.
Hetzelfde gebruik bestaat in Denemarken ook
bij het voordienen van. verschillende soorten
vruchtenmoes, (appelmoes, rhabarbermoes, enz.
enz., terwijl tenslotte zelfs bij vruchtenpuddingen
de b.ij óns gebruikelijke vanillesaus door een kan
netje room wordt vervangen.
Een bepaald dure methode is dit niet, rekent
men de verschillende benoodigdheüen voor de
vanillesaus bij elkaar: de melk, de eieren, de sui-
ker ,de vanille en weet men, dat men met een
kannetje room van 1/2 1. een zés a achttal gasten
gemakkelijk kan voorzien dan zal het' ver
schil in prijs tusschen de beide niet! groot zijn.
Tegenover den slagroom is ons standpunt mis
schien eenigszins anders, dien beschouwen we
wel min of meer als luxe.
Maarer doen zich nu eenmaal iii het da-
gelijksche leven nu en dan omstandigheden voor,
dat een luxe-artikel noodig is: dat we om
b ijde voejding te blijven in onzen maaltijd wat
meer moeten „uithalen" dan gewoonlijk. In zoo'n
geval blijft het vrijwel gelijk, of wei een nage
recht kiezen, dat met veel eieren off veel boter
wordt bereid, dan wel of we b.v. èen pudding
of een crème met besjagen room klaarmaken.
Gewoonlijk helpt ons de slagroom juist aan
gerechten, die geheel weinig tijd voor hun berei
ding vragen en dat is voor de huisvrouw van
tegenwoordig toch zekér heel wat waard'.
Alles samen genomen, lijken mij de kansen
voor het gebruik van room wel zóó„ dat eenige
„bedroefde" recepten niet overbodig zullen zijn.
Ik "hoop, dat ze voor de huisvrouw een aanleiding
worden, om in dezelfde richting nog méér moge
lijkheden voor 't gebruik van room te ontdek
ken... want er zijn er nog vele!
MARTINE WITTOP KONING.
ROOMPüNCH.
4 Eierdooiers, '1/4 L. room, 50 Gr. (ongeveer
3 eetlepels) suiker, 1 1/4 d.L. stroop van gecon-
fijte gember, i/2 theelepeltje geraspte nootmus
kaat. 1
Klop de eierdooiers met de suiker en de noot
muskaat tot een licht schuimige massa, roer er
den room door en blijf kloppen tot alles door en
door schuimig is. Voeg er 'dan de gembersiroop
bij en dien de drank voor in, smalle hooge of
in breede platte blazen (champagne-glazen).
VRUCHTEN-CREME,
V2 T. slagroom, 500 gr. aardbeien of frambo
zen, ongeveer 150 Gr. suiker, (eenigszins afhan
kelijk van de vruchten), 10 Gr. galatine.
Zoek de vruchten goed uit, wasch zei en laat
ze zoo droog mogelijk uitlekken; zet ongeveer
de helft voorloopig weg, bestrooid met een derde
van de suiker en wrijf de overige vruchten door
een haarzeef tot purée. 1
Klop den room stijf, roer er de vruchtenpurée
met de nog overgebleven suiker en de in een
paar lepels kókend water opgeloste gelatine door
en laat het mengsel bekoelen, af en toe er in roe-
remde om de gezakte gelatine weer naar, boven
te brengen. te f i
Giet de crème, zoodra ze voldoende gebon
den is, in een vla-schaalgarneer ze met, de nog
overgehouden heele vruchten en presenteer er
afzonderlijk een schaaltje biscuits bij.
K OFFIE-C|R|ê(MEL
i/2 L. slagroom, 2 a 3 eetlepels sterk koffie-
extract, 100 Gr. (1 ons) poedersuiker.
Klop de nroom stijf (vooral niet te stijf, omdat
er dan licht' boter uit ontstaat) meng! er vlug
de koffie en de suiker door en| breng de crème
over in een vla-schaal.
Presenteer er een schaaltje droge biscuitjes
wafeltjes of .iets dergelijks bij. (Bereid de crème
liefst op het laatste oogenblik, daar ze door lang
staan neiging heeft om uit te zakken).
VOOR BjE KEUKIEN/
Gebakken pompoenen a l'anglaise.
Die stukken pompoen worden in zout water
zacht gekookt, waarna men ze laat uitdruipen,
met wat zout bestrooid en dompelt ze in '©en
deeg van meel, zout water, wat slaolie, het geel
van é'én en het wit van twee eieren. Daarna wor
den ze lichtdbruin gebakken en bestrooid met
fijngehakte peterselie.
Een ander recept;
Dé inj verdunde azijn gekookte stukken pom
poen worden in deeg voor appelbeinetten gebak
ken en bestrooid met suiker en kaneel. Mén
dient ze in dit geval op met wijnsaus.
Gebakken pompoen a la frangaise
worden met parmesaansche kaas, rijkelijk boter
en verscheidene geklutste eieren in een blikken
vorm bereid.
Een sehotel van groenten en vruchten.
Biji het inkoopen van gedroogde vruchten kieze
men de beste kwaliteit, aangezien de meeste soor
ten met zwavel op soda gebleekt zijn.:
Sla van vijgen en appelen kan men, bereiden,
door 1/4 pond vijgen met 3 eetlepels rozijnen een
nacht te laten weeken en kort voor het bereiden
van den schotel door een gehaktmaohine te| ha
len. De vijgen worden dan goed vermengd/ met
6 a 7 in stukjes gesneden appels, 'een veetje
kaneel en een half theekopje room,
VOOR OUDEREN:
BESTAAN ER KUNSTMATIGE MENSCHEN?
Zoo oud als de Schepping der Mensch zijn ook
de plannen en puroeven om een kunstmatige
mensch te vervaardigen. Nauwelijks één volk be
staat eer ter wereld, dat niet in sagen en legenden
de een of andere geschiedenis heeft, die handelt
over een uitvinder van zulk een machine. In vroe
gere eeuwen waren het de alchemisten en al'erlei
kwakzalvers en wonderdoeners, die onvermoeid
trachtten het geheim van het menschelijk bestaan
te doorgronden. Tot ver in de Middeleeuwen om-
moet men de sporen van dergelijke pogingen om
een „homünsulus", zooals men den kunstmatigen
mensch reeds genoemd had, te ontdekken.
Tgenwoordig zijn wij tot het besef gekomen, dat
al deze pogingen vruchteloos zijn, daar zij alle na
tuurwetten zouden negeeren. Nooit zal het een
schepsel gelukken, het groote geheim van de Schep
ping af te luisteren om het in het laboratorium in
praktijk te kunnen brengen. Als men tegenwoordig
van een „kunstmatige mensch" spreekt, dan bedoelt