Voor onze Lezeressen De Vrouw en de Mode onmerkbaar gleden zij van de hand in den wagen, de geesten hielden op met dansen en voort ging net over ae ruiscnenae boomtoppen, ademloos snel. Wim stootte hem aan en zei: „Fijn hè?" Maar Jantje vond het heelemaal niet fijn. Hoe het kwam wist Jantje niet, maar plotseling begon Wim hardop te lacnen, zoo zelfs, dat hem de tranen over de wangen liepen. Dit schenen de geesten niet goed te vinden, want een van hen boog zich voorover en het hoofd van Wim verdween in een gaping van den witten mantel. Toen de boschgeest zien weer terugboog lag er een jongetje naas Jan met een groote vuurroode neus, die rood-gloeiend was als een stuijk ijzes. Ieder oogenblik verwachtte Jantje, dat er een vuurpijl of een donderbus uit te voorschijn zou schieten, maar niets van dien aard geschiedde. Wim lag dood stil en scheen ii> de aanschouwing van zijn neus verdiept Op eens zonder eenige overgang hield de wagen stil voor een groot wit gebouw waarop met gouden letters stond: Kostschool van Wim. Zij gleden uit den wagen en nauwelijks stonden zij op de stoep of wagen en de geesten waren verdwenen. Wim deed de deur open en het volgend oogenblik stonden zij in een groote klas vol jongens. Voor het bord zat eeen onderwijzer, die een kaal hoofd had en een zwaren bril droeg. Nauwelijks hadden de jongens de binnengekomenen opgemerkt of zij stoven de ban ken uit en begonnen in een kring om het tweetal heen te dansen. Een van de jongens zong een twee regelig versje, waarvan de laatste regel door alle jongens werd meegezongen. Het versje luidde: Wat heeft die Wim een rare neus Zoo'n neus heeft nog geen reus! „Stilte!" riep de onderwijzer, die van zijn stoel was geklommen en nu dreigend naderbij trad. Alle Jongens stoven weer terug in de banken en nu stonden zij met z'n tweetjes voor den meester, die grasgroen van nijd zag. „Waar komen jullie van daan snotapen?" brulde hij woedend. Wim kon niets zeggen van de lach en Jantje durfde geen mond open te doen. De onderwijzer werd nu zoo kwaad, dat hij dreigend zijn stok om hoog bracht. Het werd doodstil in de klas. Nog even zag Jantje het lachende gezicht van Wim, toen viel de slagen het volgend oogenblik klonk er een gekraak alsof de hemel spleetJantje sloot de oogen, toen hij ze weer opende, voelde hij den wind langs de wangen suizen. Toen hij naar boven keek, was er van het gebouw niets meer te bespeuren, heel ver zag hij de sterren, die zich nog meer van hem verwijderden, beneden hem klommen groote schaduwen omhoog, die zich snel als boomtoppen afteekenden. Broederlijk om strengeld gingen Wim en Jantje naar de aarde. Wim had nu zijn eigen neus weer terug, de groote roode was door den onderwijzer verbrijzeld. Jantje sloot in doodsangst weer de oogen, hij voelde de bladeren langs zich scheren, nog eveneen doffe plof ^Jantje opende de oogen en keek heel verbaasd naar de boomstammen, die voorbij dreven. Boven hem lichtten vreedzaam de sterren. Hij blaakte een zucht van verlichting en wilde zich oprichten. Dit ging niet, want hij was stijf in een wollen deken gewikkeld. Hij verdraaide het hoofd en keek naar Wim, die rustig sliep. Alles was dus maar een droom geweest, een heel akelige droomPlotseling herinnerde hij zich weer, wat hij voor stoute streek den vorigen avond had uitgehaald. Maar nu was alles weer goed. Toen oom Kees, want die was het, die de stoute knaapjes had teruggevonden, een kort bevel riep en een paard in draf oversloeg, sloot Jantje glimlachend de -igen, „Nu is alles weer goed," mompelde hij en viel in slaap. (Nadruk verboden). WAT WIJ ETEN DEZE WEEK. BEKORING DER HUISELIJKHEID. Goede keukeninrichtingen daartoe vereischte. Het is wel aan geen twijfel onderhevig, dat de de mannen zich in het huwelijk het gelukkigst ge voelen, als de vrouw zin voor huiselijkheid bezit, graag in de keuken bezig is en het zich tot een vreugde rekent haar man met lekkere hapjes en met zijn lievelingsgerechten te verwennen. Naast de behagelijkheid van een eigen haard is goed en smakelijk eten een van de hechste grondslagen om de huiselijkheid te bevorderen en den man ervan terug te houden de avonden buitenshuis door te brengen. Hoe meer de zin voor huiselijkheid wordt onderhouden, des te grooter wordt de tevredenheid en des te zekerder wordt het wederzijdsch begrijpen. De vrouw, die het verstaat haar echtgenoot door kleine verrassingen aan hun gezamenlijke woning te binden zal spoedig ervaren, dat hij zich aan de bekoring der huiselijkheid niet kan onttrekken, want er is wel niets wat den man vaster aan zijn vrouw bindt, als het gevoel door haar verzorgd en vertroe teld te worden. Een niet geringe rol hierbij speelt het talent van de vrouw een toegewijde kunstenares in de keuken te zijn. Om echter iets kunstvols te volbrengen moet men in de stemming zijn. Om met ernst en liefde te koken kan de omgeving veel bij dragen. De ruimte, waarin men zich met de kook kunst bezig houdt, de keuken behoort goed te zijn ingericht. Juist de Amerikaansche keukens moeten tot voor beeld wrden genomen. In Amerika is de keuken van veel grootere beteekenis voor het familieleven dan bij ons te lande. Wie daar niet zoo welvarend is, is nauwelijks in de gelegenheid keukenpersoneel te houden. Het dienstbode-vraagstuk is in Amerika ven probleem, dat de huisvrouwen grijze haren bezorgt. Blanke bedienden verlangen loonen, die hier een kleine ambtenaar verdient en negerinnen in de keuken, dat is ook niet alles. Daarom geschiedt het koken in de V. S. bijna steeds dor de huisvrouw zelf. Daarnaast heeft de Amerikaansche vrouw ook nog alle bijkomende arbeid te verrichten, waarvoor men bij ons een werkster neemt. Deze bezigheid wordt echter bij lange na niet zoo hard gevonden als men ze van jongs af aan gewend is. Het werk, dat in Europa veelal aan dienstbare geesten wordt over gelaten, verricht men daar meestal zelf. Veel vrou wen vinden het een onaangename bezigheid de vaten te wasschen met de handen in het vette af- waschwater rond te ploeteren. Voor den Amerikaan is dat een gewone bezigheid. Ik zeg met opzgt een Amerikaan, want in dit opzicht zijn zij honderd procent gentleman, door de vrouw dit werk uit han den te nemen, zonder dat zij behoeden te vreezen, dat iemand deze bezigheid komisch vindt. De man denkt aan de handen van zijn vrouw, die hij goed onderhouden wil blijven zien en misschien zelfs wil hij door dit vaten- wasschen een deel van zijn dankschuld inlossen voor het lekkere maal, dat zijn vrouw zooveel moeite en inspanning gekost heeft. De keuken is in elk geval een ruimte, waarin de echtgenoten eenige uren per dag doorbrengen en daar hier voor het lichamelijke welzijn gezorgd wordt, is deze ruimte in zekeren zin het hart der woning. Geen wonder dus, dat de Amerikaansche keuken vaak juweeltjes van inrichtingen zijn, waar evenveel zorg aan besteed is, als aan de andere woningruimten van het huis. Meestal liggen zij uit praktische overwegingen naast de eetkamer. Er heerscht zakelijkheid en doelmatigheid, waarbij de voorwerpen in de volgorde van het gebruik zijn opgesteld. Natuurlijk zijn alle slechts denkbare uit vindingen op het gebied der keuken-techniek aan wezig: de ijsmachine, ingebouwde voorraadkast met koelhuizen, vaststaande gaskachels en electrische kachels. Electrische inrichtingen zijn aanwezig voor heet en ijsgekoeld water, het laatste is vooral in Californië van groot belang. Verder zijn er nog velerlei kleine apparaten, die eensdeels de handen arbeid verlichten en vereenvoudigen, anderdeels het groote voordeel hebben, dat zij de keuken steeds schoon houden, zoodat men niet bang behoeft te zijn in de keuken rond te loopen met kleeren, die daar anders zeker misplaatst zouden zijn. Daarom zijn ook dergelijke afbeeldingen van Amerikaansche filmsterren, die over het algemeen uitstekende kook sters zijn. geen poses, maar inderdaad aan de werkelijkheid ontleend. Maar niet alleen deze kun stenaressen, maar ook iedere andere vrouw kan zich in een schoongehouden keuken zoo kleeden als zij het wil, om steeds goed te voorschijn te kunnen komen. Op deze manier wordt elk slordig uitzien vermeden en dit vermag de bekoring der huiselijk heid buitengemeen verhoogen. (Nadruk verboden). 'n Vrouw. Zondag: Witte Ragoutsoep; Varkensrollade; Princesseboonen; AardappelenEierkoeken-Moccapudding. Maandag Haché; Gestoofde bietjes; Aardappelen; Rijst met vruchtensaus. Dinsdag Koude Varkensrollade; Knolraap; Aardappelen; Ha vermoutpap. Woensdag: Rookworst; Snijboonen met witte boonen; Aard appelen; Drie in de pan. Donderdag Aardappelsoep; Worteltjes; Aardappelen; Deensche rijst. Vrijdag: Vischgehakt; Roode kool, Aardappelpurée; Turfjes met bessensap. Vrijdag (Vegetarisch). Italiaansche Ommelet; Savoye kool; Aardappel purée; Turfjes met bessensap. Zaterdag: Erwtensoep; Citroenvla. Als eerste recept van ons weekmenu beginnen we met witte Ragoutsoep, waarvoor we van 5 ons schen- kelvleesch ongeveer 2 liter bouillon trekken en het vleesch bewaren voor de Haché van Maandag. SJevj* v Voor de soep: 90 gram bloem. 90 gram boter. 1 D.L. melk of room. 1 ei, desverkiezend 2 lepels witte bessenwijn. Boter smelten, bloem er roerende mee vermengen en langzaam de bouillon bij gieten; alles nog 15 min. laten koken op een lage pit. Even voor het opdoen het ei met de room of de melk in de Soepterrine kloppen en heel voorzichtig de gezeefde soep er in overbrengen, desverkiezend nog de bessenwijn. De pudding, die we toe hebben is heel eenvoudig, maar maakt aen bijzonder aardig effect. Noodig: 8 eierkoeken. 1 D.L. melk. 1 D.L. sterk koffie-extract. 70 gram Monogram Custard poeder. 100 gram suiker. Een paar lepels Choc. Hagelslag of stroisel. Neem van de melk iets af om de custard poeder aan te mengen en breng 'rest van de melk aan de koek, voeg de suiker er aan toe en het aangenomen papje. Laat het al roerende even doorkoken; daarna van het vuur; het koffie-extract en een stukje boter er bij. De eierkoeken worden nu in tweeën gesneden en flink met mocca-custardvla bestreken en de twee helften weer op elkaar gelegd. De nemen nu een platte schotel, leggen in het midden een eierkoek, zch verder tot alle koeken opgestapeld zijn, met de rest van de vla worden de en zijkanten bedekt. Over het geheel wordt wat chocolade hagel slag of een geraspte chocolade reep gestrooid. De pudding is heel eenvoudig te maken door het ge bruik van de monogram custard poeder, waarbij we geen extra eiëren behoeven toe te voegen. Voor de Deensche rijst hebben we noodig: 1 L. melk. 150 gram Rijst. 1 ei, Vanille suiker. 75 gram suiker. 1 ons bitterkoekjes. De melk wordt aan de kook gebracht en de ge- wasschen rijst er in gestrooid, langzaam gaar koken, daarna de suiker, eierdoier en stijfgeklopt eiwit er bij. Vuurvaste schotel flink met boter inwrijven en een laag rijst er in doen, Daarna een laagje fijnge maakte bitterkoekjes, weer rijst, bitterkoekjes, tot de laatste laag uit Rijst bestaat. In de oven licht bruin laten worden. Men kan deze rijst ook laag om laag in een vorm doen en als pudding opdienen, maar dan vooral zorgen, dat men de brij op pud dingdikte heeft. Na deze toetjes zullen we tot een paar hartige gerechten overgaan en het visch gehakt voor Vrijdag Maak de aardappelen en de visch fijn, door b.v. de eerste te malen en de laatste goed te hakken, doch zorg, dat er vooral geen graten in zijn. Fruit het uitje heel licht in wat boter, desnoods een klein beetje kerry er bij en vermeng nu alle ingrediënten met elkander. Indien het gehakt te droog is, voeg dan een scheutje melk bij het mengsel en maak er nu 2 groote of meerdere kleine ballen van, betrooi ze met paneermeel en bak ze in de boter licht bruin, bedruip ze af en toe met wat van de boter. Tenslotte besluiten we met de Italiaansche Omme let, die we bij ons vleeschlooze menu voor Vrijdag opgegeven hebben. 3 Kleine aardappelen. 50 gram boter. 5 eieren. 3 lepels melk, peper, zout, 1 lepel tomatenpuree. De aardappelen schillen en in kleine blokjes snij den, die we in de boter gaar laten smoren, liefst met een deksel op de koekepan. Inmiddels de eieren kloppen met de klopper, peper, zout en de toma- tenpurée en het mengsel over de gare aardappel blokjes gieten. Bak de ommelet nu verder aan beide zijden lichtbruin. Van de erwtensoep koken we meer om Zondag geen extra soep te koken. We hopen onze lezeressen weer „Elck wat Wils" gegeven te hebben in deze weekrecepten en zullen datgene, wat niet behandeld werd van het menu op verzoek gaarne toelichten. Vleesch en groenten werden tot dusverre weinig besproken, maar indien onze lezeressen dit ook in de recepten opgenomen willen zien, dan zouden wij dat gaarne van haar vernemen. Redactie „Onze Keuken", Theresiastraat 424, Den DE HUWELIJKSREIS VAN VROEGER EN THANS. In vroeger dagen kon men zich moeilijk een huwelijk zonder huwelijksreis indenken. De huwe lijksreizen waren toen de groote mode. In alle maat schappelijke kringen hield men zooveel mogelijk aan dit gebruik vast, want voor vele echtparen was de huwelijksreis de eenige groote reis in hun leven. In onzen tijd worden huwelijksreizen steeds zeldzamer. Hiervoor gelden verschillende redenen. In onzen nuchteren tijd worden helaas ceremo niën van het huwelijk wel eens al te zeer verwaar loosd. Men is zich vaak niet meer bewust van de hooge heiligheid van deze goddelijke instelling. Veel van de poëzie is verloren gegaan en de vroeger zoo gebruikelijke huwelijksreis, die een diepere betee kenis had, dan alleen maar een feestelijk uitstapje maken, geraakt helaas meer en meer in onbruik. De reden hiervan is misschien, dat men tegenwoor dig meer reist dan vroeger, en zijn vacanties in binnen- en buitenlandsche oorden doorbrengt. Vooral de reisvereenigingen maken het mogelijk om met bescheiden middelen een reis naar het buiten land te maken. Terwijl men vroeger bij voorkeur den zomer uitzocht of in ieder geval de warme streek, als Zuid-Italië als doel van een huwelijksreis koos, reist men thans zomers en 's winters. Dit alles bij elkaar genomen is natuurlijk een van de groot ste oorzaken, dat de huwelijksreis in discrediet is geraakt. Voorts is er nog een factor, die een belangrijke rol speelt. Voor velen is de maatschappelijke toe stand niet zoo rooskleurig, dat zij aan een huwe lijksreis kunnen denken. De jonge echtelieden achten in vele gevallen het geld beter besteed aan de in richting van een woning of .een op te richten zaak. In welgestelde kringen hebben zich de tradi- tineele huwelijksgebruiken zich nog het best ge handhaafd. Hier laten de middelen het vaak toe om de wittebroodsweken in het Zuidelijk gedeelte van Italië door te brengen ofindien het eent- paar het hart aan de sport heeft verpand in de bergen van Zwitserland, zoowel 's zomers als des winters. Ja, waarschijnlijk wordt de winter nog wel geprefereerd boven den zomer. Immers dan staat Zwitserland open voor de heerlijke takken van wintersport: skiloopen, bobsleeën, schaatsenrijden en wat al niet meer. Terwijl men zich thans gaarne aan de hardende wintersport overgeeft, ontvluchtten vroeger de jonge paartjes het liefst het koude Noorden om in het zonnige zuiden aan het blauwe water van de Mid- dellandsche Zee van hun huwelijk te dromen. Na tuurlijk is de voorliefde voor het Zuiden nog niet geheel verdwenen. Waren vroeger Venetië en Flo rence de bevoorrechte plaatsen, thans is Grieken land zeer in trek. Venetië, Florence.wie is daar nu niet geweest? Maar Athene en Korinthe! Wil men nu heel precies met de mode van zijn tijd meegaan, dan moet men eigenlijk de witte broodsweken in het land der Pharao's doorbrengen. Maardan moet men wel een heel dikken geld- buidel bezitten, want Egypte is een duur land dat zijn obelisken, Sphinxen en Pyramiden niet voor niets als entourage voor het wittebroodsweken ver blijf afstaat. (Nadruk verboden). VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW. Wenken. Glimmend Kamgaren. Kamgaren kleedingstukken worden dikwijls bij het dragen spoedig glimmend. Ten einde aan dit euvel tegemoet te komen is het voldoende ae stof eenige keeren te borstelen met een oplossing van 25 gram salmiak en 25 gram zout in 50 gram water (1/2 liter). Een ander, maar niet ongevaarlijk middel is het afwrijven met benzine en het nawrij- ven met een schoone doek. Het eerste middel ver dient echter de meeste aanbeveling. Fluweel is nog altijd in de mode en voor dit jaar getijde ook bijzonder geschikt. Links zien wij een mantel met beige ruitjes op een bruin fond. In het midden een aardige japon, die ook voor den namiddag kan worden gedragen; het fond is van wollen crêpe, waarop hazelnootkleurige fluweel mo tieven zijn aangebracht. Recht zien wij een japon van effen Bordeaux-rood fluweel, die zeer eenvoudig doch flatteus is. Knippatronen Verkrijgbaar. Van alle in deze ru briek afgebeelde modeplaatjes zijn papieren knip patronen verkrijgbaar in de maten 42, 44, 46 en 48. De prijs hiervan bedraagt f 1.00, kinderen f 0.80. Men wordt verzocht het bedrag in postzegels of per post wissel vooruit te voldoen. Bij bestelling moet behol- ve het nummer van het plaatje, ook de verlangde maat duidelijk worden opgegeven. Aanvragen te richten aan „Het Patronenhuis", Thereriastraat 424, Den Haag. 600 gram gekookte visch, b.v. schelvisch. 360 gram koude gekookte Aardappelen. 75 gram boter, peper, zout en citroensap. 1 uitje. WAT TREKKEN WIJ AAN OP HET GEMASKERDE KINDER-BAL? Men zegt, dat het gemaskerde bal, het carnaval, niet meer zoo in den smaak valt als vroeger. Maar - al is dit wel eenigszins het geval, dan strekt dit ge zegde zich alleen uit tot volwassenen, want de kin deren zijn er nog dol op. Vandaar ook, dat een kin derbal, waarbij de kleintjes zich verkleeden kunnen, altijd zoo druk bezocht is. In het Zuiden van Frankrijk, in Italië en zelfs in het Zuiden van ons land viert men het carnaval op straat. Daar wordt dan een prins Carnaval gekozen, die het middel punt van het feest vormt. Deze prins, - het is ieder jaar een andere - wordt dan in een koets met veel paarden bespannen door de straten gereden en de heele jeugd loopt joelend en juichend met zijn rijtuig mee. Confetti en serpentines worden rijkelijk gebruikt en openen voor de gemeente-reinigings dienst rijke perspectieven. Lange rijen kinderen en natuurlijk ook volwassenen hossen zingend door de straten en overal heerscht ongedwongen vioolijk- heid en uitgelaten pret. Dat kan hier in onze vochtige, regenachtige stre ken natuurlijk niet. Daarom zijn wij aangewezen op feestjes en bals binnenshuis. Maar dat is daarom niet minder leuk. Integendeel - op straat, waar alles door elkaar host, trekken de menschen, de carnavalvierders, geen mooie pakjes aan, maar ma ken er maar wat van. Maar in de balzaal kunnen we met een keurig verzorgd, smaakvol gekozen pakje voor den dag komen. En zoo'n pakje is o zoo gauw in elkaar gezet. Een beetje tulle, wat loovertjes, een paar pareltjes en bolemen en we zijn klaar! En wat een aardige pakjes kunnen we al niet maken. Voor jongens past beter het indianenpak, met de toma hawk en de speer, terwijl meisjes er liever uitzien in met strikken en bloemen versierde japonnetjes. Zoo is bv. het Lodewijk XV-costuum een snoezig maskeradepakje. Dan zien we verder een cowboy, met een ruime broek aan en een leeren gordel om. Op zijn krullebol staat een zwierige cowboyhoed, en in de hand heeft hij een lasso, terwijl in zijn gordel een pistool steekt, waaruit hij zoo nu en dan met vreeselijke knallen kalppertjes afschiet. En ver geet vooral.niet de sporen aan zijn schoenen (die heeft hij stilletjes van zijn vader weggenomen want die rijdt wel eens paard.) Ook dwergjes zien we, met een lange baard, van top tot teen in een rood pakje gestoken, met spitse mutsen en spitse punten aan de voeten. Grappige solodanseresjes, die op haar teen tjes ronddrentelen, en hofnarren, versierd met pun tige lapjes, waaraan tallooze belletjes rinkelen, ko men veel voor. Maar niet alleen deze algemeene cos- tuumpjes kunnen een aardig effect maken - ook origineele vondsten zijn soms heel leuk. Zoo zien we soms ook de gelaarsde kat en een drietal kindertjes, die een spinnewiel, een kluwen wol en een brief voor stellen. Is dat niet leuk bedacht? - Tegenwoordig staan alle modeprenten vol.met plaatjes voor aar dige Carnavalpakjes. En hebben we niet genoeg flu weel, tulle of kant, dan is immers moeder's oude rok ook nog goed genoeg om iets leuks uit te maken! Met een beetje handigheid en goeden wilDe beschrijving laat ik hieronder volgen. En als je zoo'n pakje gemaakt hebt, moet je vooral niet vergeten je eens te laten fotografeeren. Dat is zoo'n aardige her innering. DE KLEINE BAKKER: - Costuum van wit linnen schort, hooge banketbakkersmuts en schoenen even eens van wit linnen. LODEWIJK XV-COSTUUM: Blauwe bloempjes cp een rose ondergrond, een schort van changeant- taft. Witte kanten vlinder in hej; haar, lange zwart garen handschoenen. DE GELAARSDE KAT: Een „combination" van plu chestof, die met een kapje over het hoofd sluit. Op dit kapje de ooren stikken. Kaplaarzen en een groo- ten vilten hoed voltooien het geheel. HOLLANDSCH BOERINNETJE: De blouse met kanten bovenstuk wordt in de rok gedragen. Korte pofmouwtjes, een halsketting van bloedkoraal en een klein kanten mutsje. BRIEF: Kostuum van witte zware satijn, met ge borduurde letters van glanszijde. Ook postzegels of andere zegels worden er met kruissteekjes opgestikt. KLUWEN WOL: Een aantal strengen veelkleurige wol worden met groote steken - maar stevig - op een japonnetje genaaid. Om het middel een gordel van wit lakleer. De hoofdbedekking bestaat uit een tulband, eveneens met wolstrengen bekleed. Die met een paar mooie haakpennen is versierd. SPINNEWIEL: Costuum van cremekleurige satijn met strooken van bruin fluweel. Die de deelen van het spinnewiel voorstellen. Op het hoofd een met flu weel bekleed kartonnen wiel, dat op 't mutsje wordt genaaid. Dit wiel wordt met een draad verbonden met de spoel. De spoel wordt met vlam omwonden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6