Voor onze Lezeressen
De Vrouw en de Mode
onmerkbaar gleden zij van de hand in den wagen,
de geesten hielden op met dansen en voort ging net
over ae ruiscnenae boomtoppen, ademloos snel. Wim
stootte hem aan en zei: „Fijn hè?" Maar Jantje
vond het heelemaal niet fijn. Hoe het kwam wist
Jantje niet, maar plotseling begon Wim hardop te
lacnen, zoo zelfs, dat hem de tranen over de wangen
liepen.
Dit schenen de geesten niet goed te vinden, want
een van hen boog zich voorover en het hoofd van
Wim verdween in een gaping van den witten mantel.
Toen de boschgeest zien weer terugboog lag er een
jongetje naas Jan met een groote vuurroode neus,
die rood-gloeiend was als een stuijk ijzes. Ieder
oogenblik verwachtte Jantje, dat er een vuurpijl
of een donderbus uit te voorschijn zou schieten,
maar niets van dien aard geschiedde. Wim lag dood
stil en scheen ii> de aanschouwing van zijn neus
verdiept
Op eens zonder eenige overgang hield de wagen
stil voor een groot wit gebouw waarop met gouden
letters stond: Kostschool van Wim. Zij gleden uit
den wagen en nauwelijks stonden zij op de stoep of
wagen en de geesten waren verdwenen. Wim deed
de deur open en het volgend oogenblik stonden zij
in een groote klas vol jongens. Voor het bord zat
eeen onderwijzer, die een kaal hoofd had en een
zwaren bril droeg. Nauwelijks hadden de jongens de
binnengekomenen opgemerkt of zij stoven de ban
ken uit en begonnen in een kring om het tweetal
heen te dansen. Een van de jongens zong een twee
regelig versje, waarvan de laatste regel door alle
jongens werd meegezongen. Het versje luidde:
Wat heeft die Wim een rare neus
Zoo'n neus heeft nog geen reus!
„Stilte!" riep de onderwijzer, die van zijn stoel
was geklommen en nu dreigend naderbij trad. Alle
Jongens stoven weer terug in de banken en nu
stonden zij met z'n tweetjes voor den meester, die
grasgroen van nijd zag.
„Waar komen jullie van daan snotapen?" brulde
hij woedend.
Wim kon niets zeggen van de lach en Jantje
durfde geen mond open te doen. De onderwijzer
werd nu zoo kwaad, dat hij dreigend zijn stok om
hoog bracht. Het werd doodstil in de klas. Nog
even zag Jantje het lachende gezicht van Wim,
toen viel de slagen het volgend oogenblik klonk
er een gekraak alsof de hemel spleetJantje
sloot de oogen, toen hij ze weer opende, voelde hij
den wind langs de wangen suizen. Toen hij naar
boven keek, was er van het gebouw niets meer te
bespeuren, heel ver zag hij de sterren, die zich
nog meer van hem verwijderden, beneden hem
klommen groote schaduwen omhoog, die zich snel
als boomtoppen afteekenden. Broederlijk om
strengeld gingen Wim en Jantje naar de aarde. Wim
had nu zijn eigen neus weer terug, de groote roode
was door den onderwijzer verbrijzeld. Jantje sloot
in doodsangst weer de oogen, hij voelde de bladeren
langs zich scheren, nog eveneen doffe plof
^Jantje opende de oogen en keek heel verbaasd
naar de boomstammen, die voorbij dreven. Boven
hem lichtten vreedzaam de sterren. Hij blaakte een
zucht van verlichting en wilde zich oprichten. Dit
ging niet, want hij was stijf in een wollen deken
gewikkeld. Hij verdraaide het hoofd en keek naar
Wim, die rustig sliep.
Alles was dus maar een droom geweest, een heel
akelige droomPlotseling herinnerde hij zich
weer, wat hij voor stoute streek den vorigen avond
had uitgehaald. Maar nu was alles weer goed. Toen
oom Kees, want die was het, die de stoute knaapjes
had teruggevonden, een kort bevel riep en een
paard in draf oversloeg, sloot Jantje glimlachend de
-igen,
„Nu is alles weer goed," mompelde hij en viel in
slaap.
(Nadruk verboden).
WAT WIJ ETEN DEZE WEEK.
BEKORING DER HUISELIJKHEID.
Goede keukeninrichtingen daartoe vereischte.
Het is wel aan geen twijfel onderhevig, dat de
de mannen zich in het huwelijk het gelukkigst ge
voelen, als de vrouw zin voor huiselijkheid bezit,
graag in de keuken bezig is en het zich tot een
vreugde rekent haar man met lekkere hapjes en
met zijn lievelingsgerechten te verwennen. Naast
de behagelijkheid van een eigen haard is goed en
smakelijk eten een van de hechste grondslagen om
de huiselijkheid te bevorderen en den man ervan
terug te houden de avonden buitenshuis door te
brengen. Hoe meer de zin voor huiselijkheid wordt
onderhouden, des te grooter wordt de tevredenheid
en des te zekerder wordt het wederzijdsch begrijpen.
De vrouw, die het verstaat haar echtgenoot door
kleine verrassingen aan hun gezamenlijke woning
te binden zal spoedig ervaren, dat hij zich aan de
bekoring der huiselijkheid niet kan onttrekken, want
er is wel niets wat den man vaster aan zijn vrouw
bindt, als het gevoel door haar verzorgd en vertroe
teld te worden. Een niet geringe rol hierbij speelt
het talent van de vrouw een toegewijde kunstenares
in de keuken te zijn. Om echter iets kunstvols te
volbrengen moet men in de stemming zijn. Om met
ernst en liefde te koken kan de omgeving veel bij
dragen. De ruimte, waarin men zich met de kook
kunst bezig houdt, de keuken behoort goed te zijn
ingericht.
Juist de Amerikaansche keukens moeten tot voor
beeld wrden genomen. In Amerika is de keuken van
veel grootere beteekenis voor het familieleven dan
bij ons te lande. Wie daar niet zoo welvarend is, is
nauwelijks in de gelegenheid keukenpersoneel te
houden. Het dienstbode-vraagstuk is in Amerika ven
probleem, dat de huisvrouwen grijze haren bezorgt.
Blanke bedienden verlangen loonen, die hier een
kleine ambtenaar verdient en negerinnen in de
keuken, dat is ook niet alles. Daarom geschiedt het
koken in de V. S. bijna steeds dor de huisvrouw
zelf.
Daarnaast heeft de Amerikaansche vrouw ook nog
alle bijkomende arbeid te verrichten, waarvoor men
bij ons een werkster neemt. Deze bezigheid wordt
echter bij lange na niet zoo hard gevonden als men
ze van jongs af aan gewend is. Het werk, dat in
Europa veelal aan dienstbare geesten wordt over
gelaten, verricht men daar meestal zelf. Veel vrou
wen vinden het een onaangename bezigheid de
vaten te wasschen met de handen in het vette af-
waschwater rond te ploeteren. Voor den Amerikaan
is dat een gewone bezigheid. Ik zeg met opzgt een
Amerikaan, want in dit opzicht zijn zij honderd
procent gentleman, door de vrouw dit werk uit han
den te nemen, zonder dat zij behoeden te vreezen,
dat iemand deze bezigheid komisch vindt. De man
denkt aan de handen van zijn vrouw, die hij goed
onderhouden wil blijven zien en misschien zelfs
wil hij door dit vaten- wasschen een deel van zijn
dankschuld inlossen voor het lekkere maal, dat zijn
vrouw zooveel moeite en inspanning gekost heeft.
De keuken is in elk geval een ruimte, waarin de
echtgenoten eenige uren per dag doorbrengen en
daar hier voor het lichamelijke welzijn gezorgd
wordt, is deze ruimte in zekeren zin het hart der
woning. Geen wonder dus, dat de Amerikaansche
keuken vaak juweeltjes van inrichtingen zijn, waar
evenveel zorg aan besteed is, als aan de andere
woningruimten van het huis. Meestal liggen zij uit
praktische overwegingen naast de eetkamer. Er
heerscht zakelijkheid en doelmatigheid, waarbij de
voorwerpen in de volgorde van het gebruik zijn
opgesteld. Natuurlijk zijn alle slechts denkbare uit
vindingen op het gebied der keuken-techniek aan
wezig: de ijsmachine, ingebouwde voorraadkast met
koelhuizen, vaststaande gaskachels en electrische
kachels. Electrische inrichtingen zijn aanwezig voor
heet en ijsgekoeld water, het laatste is vooral in
Californië van groot belang. Verder zijn er nog
velerlei kleine apparaten, die eensdeels de handen
arbeid verlichten en vereenvoudigen, anderdeels het
groote voordeel hebben, dat zij de keuken steeds
schoon houden, zoodat men niet bang behoeft te
zijn in de keuken rond te loopen met kleeren, die
daar anders zeker misplaatst zouden zijn. Daarom
zijn ook dergelijke afbeeldingen van Amerikaansche
filmsterren, die over het algemeen uitstekende kook
sters zijn. geen poses, maar inderdaad aan de
werkelijkheid ontleend. Maar niet alleen deze kun
stenaressen, maar ook iedere andere vrouw kan
zich in een schoongehouden keuken zoo kleeden als
zij het wil, om steeds goed te voorschijn te kunnen
komen. Op deze manier wordt elk slordig uitzien
vermeden en dit vermag de bekoring der huiselijk
heid buitengemeen verhoogen.
(Nadruk verboden). 'n Vrouw.
Zondag:
Witte Ragoutsoep; Varkensrollade; Princesseboonen;
AardappelenEierkoeken-Moccapudding.
Maandag
Haché; Gestoofde bietjes; Aardappelen; Rijst met
vruchtensaus.
Dinsdag
Koude Varkensrollade; Knolraap; Aardappelen; Ha
vermoutpap.
Woensdag:
Rookworst; Snijboonen met witte boonen; Aard
appelen; Drie in de pan.
Donderdag
Aardappelsoep; Worteltjes; Aardappelen; Deensche
rijst.
Vrijdag:
Vischgehakt; Roode kool, Aardappelpurée; Turfjes
met bessensap.
Vrijdag (Vegetarisch).
Italiaansche Ommelet; Savoye kool; Aardappel
purée; Turfjes met bessensap.
Zaterdag:
Erwtensoep; Citroenvla.
Als eerste recept van ons weekmenu beginnen we
met witte Ragoutsoep, waarvoor we van 5 ons schen-
kelvleesch ongeveer 2 liter bouillon trekken en het
vleesch bewaren voor de Haché van Maandag.
SJevj* v
Voor de soep:
90 gram bloem.
90 gram boter.
1 D.L. melk of room.
1 ei, desverkiezend 2 lepels witte bessenwijn.
Boter smelten, bloem er roerende mee vermengen
en langzaam de bouillon bij gieten; alles nog 15 min.
laten koken op een lage pit. Even voor het opdoen
het ei met de room of de melk in de Soepterrine
kloppen en heel voorzichtig de gezeefde soep er in
overbrengen, desverkiezend nog de bessenwijn.
De pudding, die we toe hebben is heel eenvoudig,
maar maakt aen bijzonder aardig effect.
Noodig:
8 eierkoeken.
1 D.L. melk.
1 D.L. sterk koffie-extract.
70 gram Monogram Custard poeder.
100 gram suiker.
Een paar lepels Choc. Hagelslag of stroisel.
Neem van de melk iets af om de custard poeder
aan te mengen en breng 'rest van de melk aan de
koek, voeg de suiker er aan toe en het aangenomen
papje. Laat het al roerende even doorkoken; daarna
van het vuur; het koffie-extract en een stukje
boter er bij. De eierkoeken worden nu in tweeën
gesneden en flink met mocca-custardvla bestreken
en de twee helften weer op elkaar gelegd. De nemen
nu een platte schotel, leggen in het midden een
eierkoek, zch verder tot alle koeken opgestapeld
zijn, met de rest van de vla worden de en zijkanten
bedekt. Over het geheel wordt wat chocolade hagel
slag of een geraspte chocolade reep gestrooid. De
pudding is heel eenvoudig te maken door het ge
bruik van de monogram custard poeder, waarbij
we geen extra eiëren behoeven toe te voegen.
Voor de Deensche rijst hebben we noodig:
1 L. melk.
150 gram Rijst.
1 ei, Vanille suiker.
75 gram suiker.
1 ons bitterkoekjes.
De melk wordt aan de kook gebracht en de ge-
wasschen rijst er in gestrooid, langzaam gaar koken,
daarna de suiker, eierdoier en stijfgeklopt eiwit er
bij. Vuurvaste schotel flink met boter inwrijven en
een laag rijst er in doen, Daarna een laagje fijnge
maakte bitterkoekjes, weer rijst, bitterkoekjes, tot
de laatste laag uit Rijst bestaat. In de oven licht
bruin laten worden. Men kan deze rijst ook laag
om laag in een vorm doen en als pudding opdienen,
maar dan vooral zorgen, dat men de brij op pud
dingdikte heeft.
Na deze toetjes zullen we tot een paar hartige
gerechten overgaan en het visch gehakt voor Vrijdag
Maak de aardappelen en de visch fijn, door b.v.
de eerste te malen en de laatste goed te hakken,
doch zorg, dat er vooral geen graten in zijn. Fruit
het uitje heel licht in wat boter, desnoods een klein
beetje kerry er bij en vermeng nu alle ingrediënten
met elkander. Indien het gehakt te droog is, voeg
dan een scheutje melk bij het mengsel en maak er
nu 2 groote of meerdere kleine ballen van, betrooi
ze met paneermeel en bak ze in de boter licht bruin,
bedruip ze af en toe met wat van de boter.
Tenslotte besluiten we met de Italiaansche Omme
let, die we bij ons vleeschlooze menu voor Vrijdag
opgegeven hebben.
3 Kleine aardappelen.
50 gram boter.
5 eieren.
3 lepels melk, peper, zout, 1 lepel tomatenpuree.
De aardappelen schillen en in kleine blokjes snij
den, die we in de boter gaar laten smoren, liefst
met een deksel op de koekepan. Inmiddels de eieren
kloppen met de klopper, peper, zout en de toma-
tenpurée en het mengsel over de gare aardappel
blokjes gieten. Bak de ommelet nu verder aan beide
zijden lichtbruin.
Van de erwtensoep koken we meer om Zondag
geen extra soep te koken.
We hopen onze lezeressen weer „Elck wat Wils"
gegeven te hebben in deze weekrecepten en zullen
datgene, wat niet behandeld werd van het menu
op verzoek gaarne toelichten. Vleesch en groenten
werden tot dusverre weinig besproken, maar indien
onze lezeressen dit ook in de recepten opgenomen
willen zien, dan zouden wij dat gaarne van haar
vernemen.
Redactie „Onze Keuken", Theresiastraat 424, Den
DE HUWELIJKSREIS VAN VROEGER EN THANS.
In vroeger dagen kon men zich moeilijk een
huwelijk zonder huwelijksreis indenken. De huwe
lijksreizen waren toen de groote mode. In alle maat
schappelijke kringen hield men zooveel mogelijk aan
dit gebruik vast, want voor vele echtparen was de
huwelijksreis de eenige groote reis in hun leven. In
onzen tijd worden huwelijksreizen steeds zeldzamer.
Hiervoor gelden verschillende redenen.
In onzen nuchteren tijd worden helaas ceremo
niën van het huwelijk wel eens al te zeer verwaar
loosd. Men is zich vaak niet meer bewust van de
hooge heiligheid van deze goddelijke instelling. Veel
van de poëzie is verloren gegaan en de vroeger zoo
gebruikelijke huwelijksreis, die een diepere betee
kenis had, dan alleen maar een feestelijk uitstapje
maken, geraakt helaas meer en meer in onbruik.
De reden hiervan is misschien, dat men tegenwoor
dig meer reist dan vroeger, en zijn vacanties in
binnen- en buitenlandsche oorden doorbrengt.
Vooral de reisvereenigingen maken het mogelijk om
met bescheiden middelen een reis naar het buiten
land te maken. Terwijl men vroeger bij voorkeur
den zomer uitzocht of in ieder geval de warme
streek, als Zuid-Italië als doel van een huwelijksreis
koos, reist men thans zomers en 's winters. Dit alles
bij elkaar genomen is natuurlijk een van de groot
ste oorzaken, dat de huwelijksreis in discrediet is
geraakt.
Voorts is er nog een factor, die een belangrijke
rol speelt. Voor velen is de maatschappelijke toe
stand niet zoo rooskleurig, dat zij aan een huwe
lijksreis kunnen denken. De jonge echtelieden achten
in vele gevallen het geld beter besteed aan de in
richting van een woning of .een op te richten zaak.
In welgestelde kringen hebben zich de tradi-
tineele huwelijksgebruiken zich nog het best ge
handhaafd. Hier laten de middelen het vaak toe
om de wittebroodsweken in het Zuidelijk gedeelte
van Italië door te brengen ofindien het eent-
paar het hart aan de sport heeft verpand in de
bergen van Zwitserland, zoowel 's zomers als des
winters. Ja, waarschijnlijk wordt de winter nog wel
geprefereerd boven den zomer. Immers dan staat
Zwitserland open voor de heerlijke takken van
wintersport: skiloopen, bobsleeën, schaatsenrijden
en wat al niet meer.
Terwijl men zich thans gaarne aan de hardende
wintersport overgeeft, ontvluchtten vroeger de jonge
paartjes het liefst het koude Noorden om in het
zonnige zuiden aan het blauwe water van de Mid-
dellandsche Zee van hun huwelijk te dromen. Na
tuurlijk is de voorliefde voor het Zuiden nog niet
geheel verdwenen. Waren vroeger Venetië en Flo
rence de bevoorrechte plaatsen, thans is Grieken
land zeer in trek. Venetië, Florence.wie is daar
nu niet geweest? Maar Athene en Korinthe!
Wil men nu heel precies met de mode van zijn
tijd meegaan, dan moet men eigenlijk de witte
broodsweken in het land der Pharao's doorbrengen.
Maardan moet men wel een heel dikken geld-
buidel bezitten, want Egypte is een duur land dat
zijn obelisken, Sphinxen en Pyramiden niet voor
niets als entourage voor het wittebroodsweken ver
blijf afstaat.
(Nadruk verboden).
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW.
Wenken.
Glimmend Kamgaren.
Kamgaren kleedingstukken worden dikwijls bij
het dragen spoedig glimmend. Ten einde aan dit
euvel tegemoet te komen is het voldoende ae stof
eenige keeren te borstelen met een oplossing van
25 gram salmiak en 25 gram zout in 50 gram
water (1/2 liter). Een ander, maar niet ongevaarlijk
middel is het afwrijven met benzine en het nawrij-
ven met een schoone doek. Het eerste middel ver
dient echter de meeste aanbeveling.
Fluweel is nog altijd in de mode en voor dit jaar
getijde ook bijzonder geschikt. Links zien wij een
mantel met beige ruitjes op een bruin fond.
In het midden een aardige japon, die ook voor den
namiddag kan worden gedragen; het fond is van
wollen crêpe, waarop hazelnootkleurige fluweel mo
tieven zijn aangebracht. Recht zien wij een japon
van effen Bordeaux-rood fluweel, die zeer eenvoudig
doch flatteus is.
Knippatronen Verkrijgbaar. Van alle in deze ru
briek afgebeelde modeplaatjes zijn papieren knip
patronen verkrijgbaar in de maten 42, 44, 46 en 48.
De prijs hiervan bedraagt f 1.00, kinderen f 0.80. Men
wordt verzocht het bedrag in postzegels of per post
wissel vooruit te voldoen. Bij bestelling moet behol-
ve het nummer van het plaatje, ook de verlangde
maat duidelijk worden opgegeven.
Aanvragen te richten aan „Het Patronenhuis",
Thereriastraat 424, Den Haag.
600 gram gekookte visch, b.v. schelvisch.
360 gram koude gekookte Aardappelen.
75 gram boter, peper, zout en citroensap.
1 uitje.
WAT TREKKEN WIJ AAN OP HET GEMASKERDE
KINDER-BAL?
Men zegt, dat het gemaskerde bal, het carnaval,
niet meer zoo in den smaak valt als vroeger. Maar -
al is dit wel eenigszins het geval, dan strekt dit ge
zegde zich alleen uit tot volwassenen, want de kin
deren zijn er nog dol op. Vandaar ook, dat een kin
derbal, waarbij de kleintjes zich verkleeden kunnen,
altijd zoo druk bezocht is. In het Zuiden van
Frankrijk, in Italië en zelfs in het Zuiden van ons
land viert men het carnaval op straat. Daar wordt
dan een prins Carnaval gekozen, die het middel
punt van het feest vormt. Deze prins, - het is ieder
jaar een andere - wordt dan in een koets met veel
paarden bespannen door de straten gereden en de
heele jeugd loopt joelend en juichend met zijn
rijtuig mee. Confetti en serpentines worden rijkelijk
gebruikt en openen voor de gemeente-reinigings
dienst rijke perspectieven. Lange rijen kinderen en
natuurlijk ook volwassenen hossen zingend door de
straten en overal heerscht ongedwongen vioolijk-
heid en uitgelaten pret.
Dat kan hier in onze vochtige, regenachtige stre
ken natuurlijk niet. Daarom zijn wij aangewezen
op feestjes en bals binnenshuis. Maar dat is daarom
niet minder leuk. Integendeel - op straat, waar
alles door elkaar host, trekken de menschen, de
carnavalvierders, geen mooie pakjes aan, maar ma
ken er maar wat van. Maar in de balzaal kunnen we
met een keurig verzorgd, smaakvol gekozen pakje
voor den dag komen. En zoo'n pakje is o zoo gauw in
elkaar gezet. Een beetje tulle, wat loovertjes, een
paar pareltjes en bolemen en we zijn klaar! En wat
een aardige pakjes kunnen we al niet maken. Voor
jongens past beter het indianenpak, met de toma
hawk en de speer, terwijl meisjes er liever uitzien
in met strikken en bloemen versierde japonnetjes.
Zoo is bv. het Lodewijk XV-costuum een snoezig
maskeradepakje. Dan zien we verder een cowboy,
met een ruime broek aan en een leeren gordel om.
Op zijn krullebol staat een zwierige cowboyhoed,
en in de hand heeft hij een lasso, terwijl in zijn
gordel een pistool steekt, waaruit hij zoo nu en dan
met vreeselijke knallen kalppertjes afschiet. En ver
geet vooral.niet de sporen aan zijn schoenen (die
heeft hij stilletjes van zijn vader weggenomen want
die rijdt wel eens paard.) Ook dwergjes zien we, met
een lange baard, van top tot teen in een rood pakje
gestoken, met spitse mutsen en spitse punten aan
de voeten. Grappige solodanseresjes, die op haar teen
tjes ronddrentelen, en hofnarren, versierd met pun
tige lapjes, waaraan tallooze belletjes rinkelen, ko
men veel voor. Maar niet alleen deze algemeene cos-
tuumpjes kunnen een aardig effect maken - ook
origineele vondsten zijn soms heel leuk. Zoo zien we
soms ook de gelaarsde kat en een drietal kindertjes,
die een spinnewiel, een kluwen wol en een brief voor
stellen. Is dat niet leuk bedacht? - Tegenwoordig
staan alle modeprenten vol.met plaatjes voor aar
dige Carnavalpakjes. En hebben we niet genoeg flu
weel, tulle of kant, dan is immers moeder's oude rok
ook nog goed genoeg om iets leuks uit te maken!
Met een beetje handigheid en goeden wilDe
beschrijving laat ik hieronder volgen. En als je zoo'n
pakje gemaakt hebt, moet je vooral niet vergeten je
eens te laten fotografeeren. Dat is zoo'n aardige her
innering.
DE KLEINE BAKKER: - Costuum van wit linnen
schort, hooge banketbakkersmuts en schoenen even
eens van wit linnen.
LODEWIJK XV-COSTUUM: Blauwe bloempjes cp
een rose ondergrond, een schort van changeant-
taft. Witte kanten vlinder in hej; haar, lange zwart
garen handschoenen.
DE GELAARSDE KAT: Een „combination" van plu
chestof, die met een kapje over het hoofd sluit. Op
dit kapje de ooren stikken. Kaplaarzen en een groo-
ten vilten hoed voltooien het geheel.
HOLLANDSCH BOERINNETJE: De blouse met
kanten bovenstuk wordt in de rok gedragen. Korte
pofmouwtjes, een halsketting van bloedkoraal en een
klein kanten mutsje.
BRIEF: Kostuum van witte zware satijn, met ge
borduurde letters van glanszijde. Ook postzegels of
andere zegels worden er met kruissteekjes opgestikt.
KLUWEN WOL: Een aantal strengen veelkleurige
wol worden met groote steken - maar stevig - op
een japonnetje genaaid. Om het middel een gordel
van wit lakleer. De hoofdbedekking bestaat uit een
tulband, eveneens met wolstrengen bekleed. Die met
een paar mooie haakpennen is versierd.
SPINNEWIEL: Costuum van cremekleurige satijn
met strooken van bruin fluweel. Die de deelen van
het spinnewiel voorstellen. Op het hoofd een met flu
weel bekleed kartonnen wiel, dat op 't mutsje wordt
genaaid. Dit wiel wordt met een draad verbonden
met de spoel. De spoel wordt met vlam omwonden.