J.G.Engeln
KARPETTEN
VLOERZEIL
KINDERWAGENS
I
Koolplanten
"""Abdijsiroop
msMent
Coupons
Prolongation HE
ik N.V.
Des Woensdags van 10 tot I uur
LZITTING te Broek op Langendijk y
in het Café „Welgelegen" van den Heer 89
J. DE BOER Az.
Tandarts Dr. STEHR
Alkmaar, Bergerweg 16
Suikerwit
Zomerwit
Herfstwit
Vroeg rood
Vroeg geel
en Bloemkoolplanten
Langedijker Uienzaad
^fiS: EIK LINDEN
Lindengracht 10-16.
laat alkmaar
Enorme keuze in
EN
Vachten - Passend matrasje met kussentje f 1,75
Fa. WILL. VAN VUURE,
Adverteert lil Uil Uien eenigst adres t.o. Steenenbrug, Alkmaar
De Vrouw en de Mode
Voor onze Lezeressen
Stop vlug
dien GRIEPaanval
sfiCMCRui -AimKtir"i
Wijze: VOGELTJE WAT ZING JE VROEG.
Elke week staat in de krant,
Staat in de krant, staat In de krant;
Ja dan staat er in de krant te lezen
Wat BENZINE mag dat wezen,
Is de prijs niet laag genoeg, (bis).
MOTORRIJDERS op de baan,
Het zal wel gaan, het zal wel gaan;
Schitterende kwaliteit bezine,
Daarmee kan je geld verdienen;
Is de prijs niet laag genoeg, (bis).
Neemt toch heden eens een proef,
Neemt eens een proef, neemst eens een proef.
Ja, ik wil nog even hierop wijzen,
Profiteert van onze prijzen.
Is het nog niet laag genoeg, (bis).
Vrienden zijt toch bij den tijd,
Het bloed ziet rood, geel is de nijd;
Laat u waarlijk toch vooral niet lompen,
Koopt toch niet bij zulke pompen.
Is de prijs niet laag genoeg, (bis).
't Is nu heden maar ACHT cent,
Is 't u bekend, is 't u bekend;
Koopt vooral niet bij de trustlichamen,
Foei ik zou mijn eigen schamen.
Is de prijs niet laag genoeg, (bis).
Kwaliteit is ongekend,
Daarin zijn wij de concurrent.
Wilt niet naar de groote heeren loopen,
Gaat bij BRUGGENCATE koopen.
Is de prijs niet laag genoeg, (bis).
rEffsctsn
Hoorn!
1
ALKMJ
Hoornsche Crediet
en Effectenbank N.lf.
ALKMAAR, HOORN, SCHAGEN,
Oude Gracht 297 Dal 8 Marktplein 92
HAGEN,
B llanositc's BS SatB fl»""<;'1 jfjppffl
JAC. KKOOP,
Beëcdigd Makelaar
in AARDAPPELEN, GROEN
TEN en FRUIT.
Nassankade 168, Telefoon 81431
AMSTERDAM.
Los- en Verkoopplaats.
Aardappelen- en gróentenmarkt.
Marnixstraat, achter perceel 200.
Uitsluitend Oommissieverkoop.
Oud vertrouwd adres. Onkosten:
Commissie, losloon en marktgeld
32 oent per 70 K.G. Direct
na verkoop afrekening engeld
per giro of b ijeen Bankier op uw
plaats. Per telefoon te spreken
's morgens van 9—10 uur, 's mid
dags van 1—2 uur, 's avonds van
67 u. en 's Maandags van 121
u. in Hotel Coomans, Rotterdam
TELEFOON 351
tegenover de Ambachtschool.
Is iederen Donderdag van 1—4 uur in
OUDKARSPEL, No. 351, ten huize
v./h. Wed. K. DE GEUS te spreken.
Alle soorten vroege koolplanten te
koop: zooals
Tevens alle soorten Zaden
95° o Kiemkracht
bij S, KOSSEV, Broek op Langendijk
Wie zijn meubelen koopt bij
bespaart geld, is tevreden over
de smaakvolle inrichting en is verzekerd van g e-
garandeerde meubelen. Men koopt tegen fa
brieksprijs. Grootste monsterzalen met de
grootste keuze.
L van 9-12 en van 1—5 uur, Op verzoek andere tijden.
- - Ziet Qnze Etalage - -
VRIJDAG: - Garnalen croqueten, bietensla, pom-
mes frites, trommelkoek.
VRIJDAG II: - Bonnencroquetten, bietensla, pom-
mes frites, trommelkoek.
«h BB'ZATERDAG: - Runderlapjes, Pruicesse boonen
m-18 88 88 88 (uit 't zout), aarappelen, begijnen of saffraan rust.
Toottftte HOEDEN IN HET MIDDEN VAN HET dat op stroo lijkt. Verder zien wij veel zacht en licht
COQUETTE hoede* materiaal van allerlei soorten o.a. het ruwe Synthe- .nM,n hpbben
SEIZOEN. tische stroo> dat cellomat genoemd wordt en het i De soep waar we Zondag mee,i^e®1^fnonh„ ^p"
u nmr WPi PPns Japansche, met de hand geweven papier, dat toyo we overgehouden van Zaterdag, dus geeft ons geen
Ook midden in het^seizoen komt er ™g wed e d heet Toye zlet er uit als heel fijn Panama stroo en j extra werk; voor de hopjespudding is noodig.
wat nieuws uit en vooral nu doet nimgoefl, _metde voorloopig alleen in donkere kleuren gedemon l L. mei,
aanwijzingen rekening te houden, omdat het nog on
zeker is, welke richting de mode in de toekomst zal
inslaan. Op het oogenblik valt vooral de groote ver
scheidenheid op in de kleine hoeden, die nog altijd
vrij sterk achterover gedraen worden. En ook de „klei
j_v-, nlc V\nr-i cnnrrcrp.
meeste hoedjes ervan gemaakt zullen worden. 75 gram suiker,
Links een japon van barnsteenkleurige wollen i io bladen witte gelatine,
crêpe. De vorm van den rokpas wordt geaccentueerd -1 pakje vanille suiker,
door de ingezette reepen, die zich zoowel voor als 1/2 d.L. sterke koffie-extract,
ne" hoeden zyn niet meer zoo klem als hun soortge- "^ter V den"rök vVoTtzëtten'in de" stolpplooien. Het 125 gram suiker om te branden.
nooten van verleden herfst, hoewel de bo^ nauw )a nver een 0nderblouse van ivoor Melk aan de kook brengen; de eierdooiers met de
waaróp b.v. een papieren vingerdoekje gelegd heeft.
Men kan het schoteltje nog garneeren met takjes
gebakken peterselie.
BOONENCROQUETTEN.
l'/a d.L. bruine boonen koken, 6 koude aardappelen,
niet te groot, 2 theelepels maggi aroma, 2 kleine
uitjes, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 hard gekookt
ei, zout, peneermeel, 1 ei om te paneeren.
De uitjes worden fijn gehakt en in de 30 gram
boter gaar gesmoord. De goed gaar gekookte boonen
laten uitlekken en met de koude aardappelen en
het hard gekookte ei goed fijn gemaakt, b.v. met een
vork. Maggi aroma erbij, gesmoorde uitjes, peterselie
en zout naar smaak, alles goed met elkaar vermen
gen en er langwerpige croquettjes van vormen, die
we evenals in het vorig recept door paneermeel
en in heet frituurvet b.v. Delfrite of Deltsche slaolie
bruin en knappend bakken.
om het hoofd blijft sluiten, zijn d eranden al bree
der Op dat gebied ka nmen de meest afwijkende
dingen zien; randen die van voren smal en van
achteren en op zij breed zijn, opgeslagen randen, die
den nek geheel bedekken.
Daaruit ziet men al, dat er van achteren geen haar
izchtbaar mag zijn. Alleen bos krulletjes mag uitko
men onder den hoed, die dan gewoonlijk een van
achter opgeslagen rand heeft. Op het voorhoofd zien
we daarentegen wel een lok haar, en wel bij hoe
den van elk model. De onflatteuse mode van de kale
voorhoofden behoort gelukkig tot het verleden en
men ziet zelfs al hoeden, die aan een zijde het
voohoofd bedekken, terwijl het aan de andere zijde
bedekt wordt door een haarlok.
In de kleine hoeden ziet men de oostersche mo
tieven terug. eZ lijken op een tulband, terwijl ook
de béret Tonkinois kans op populariteit heeft. Men
ziet trouwens nog altijd de baret, die zeer ver achter
over en een ietsje op zij gedragen wordt. Zoo demon
streerde Talbot een baret van rood antilopenleer
met een rand van grijze veertjes, die deed denken
aan grosgain lint. Deze graneering zal men ook in
hel komende seizoen veel zien.
Vrijwel elke hoed zal trouwens de eene of andere
garneering vertoonen en daardoor staat het ge
heel ook meer verzorgd. Er worden kleine toefjes
veeren voor gebruikt, waarvan de kleur gewoonlijk
afsteekt bij die van den' hoed, doch ook nu reeds ge
dragen smili-steentjes of banden, strikken en figu
ren van grograin lint, dat ook wel stijf geplis-
seerd om den bol gelegd wordt of den rand van een
hoed afzet.
De kleuren zijn het altijd practische zwart en ver
der bruine en blauwe tinten, doch de naderende len
te doet zich al gelden en hier en daar ziet men
al helrood, helblauw, groen, diverse pastelkleuren
en geruit materiaal. De Parisiennes vertoonen daar
naast, ook in hun winterhoeden, een merkwaardige
voorliefde voor wit. Men ziet groote hoeden van wit
fluweel, wit vilten hoeden met borduursel (vooral
rood en zwart) mutsjes van wit bont en baretten van
witte chenille, die heel stijf gehaakt of geweven
zijn, zoodat het den indruk van stroo maakt. Don
kere hoeden worden ook dikwijls door wit opgefleurd
bv. door een witte strik.
Marie Christiane maakt van alle nieuwe soorten
stroo een dankbaar gebruik en ook van materiaal
lijfje is toegeknoopt over een onderblouse van ivoor
kleurige crêpe de chine.
Rechts een namiddagjapon van rood Cheviot.
Onder de blouse wordt een wit piquevest gedragen.
De rok, die om de heupen nauwsluitend is, verwijdt
zich van voren .door twee diepe plooien, die beginnen
bij de punten van het vest.
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
ZONDAG: - Erwtensoep, Biefstuk,
aardappelen, hopjespudding.
MAANDAG: - Karbonade, Savoye kool, aardappe
len, havermoutcrème.
DINSDAG: - Klapstuk, Stamppot van peen en
aardappelen,, Custardvla. met sinaasappelen.
WOENSDAG: - Saucijsjes met gebraden appelen,
Capucijners, aardappelen, watergruwel.
DONDERDAG: - Runderlapjes, Spruiten, aardap
pelen, wentelteefjes.
vanillesuiker en 75 gram suiker flink kloppen en
dan bij beetjes tegelijk de kokende melk toevoegen,
daarna nog even in de pan terug en een oogenblik
doorkoken, maar oppassen voor schiften, dus voor
zichtigheidshalve een asbest plaatje op het gasstel,
en anders op een kleine vlam en steeds blijven roe
ren over den bodem der pan.
De suiker in een ijzer pannetje tot caramel
branden, echter niet te bruin, daar de pudding dan
te bitter smaakt, dus mooi gladbruin, van het
vuur af en de warme vla er doorheen roeren; is
alles goed vermengd dan de koffie extract en ten
slotte de geweekte en uitgeknepen gelatine erin op
lossen. Van tijd tot tijd roeren om te voorkomen,
dat de gelatine zakt. Tegen dat men ziet, dat de
pudding drillerig begint te worden het eiwit stijf
kloppen en er doorheenmengen, daarna de pudding
in een vorm overgieten en op een koele plaats weg-
zetten om geheel stijf te worden. Voor de custardvla
met sinaasappelen schilt U b.v. 4 a 5 sinaasappelen,
ontdoet ze van het witte schilletje, snijdt ze daarna
aan plakken, verwijdert de pitten en legt ze in een
I compoteschaal, flink met suiker bestrooid, die men
er wat in laat trekken. De monogram custardvla, die
wij reeds eerder in de vorige weekrecepten noemden,
i gebruiken wij dus weer en nemen 1/2 L melk 4U
i gram suiker, 30 gram custardpoeder (ruim 3 afge-
streken eetlepels).
We koken de vla op de gewone wijze, door van
de melk iets achter te houden om de custardpoeder
aan te maken. Kokende melk, voegen de suiker er
aan toe en het aangemaakte papje, laten alles
even doorkoken, de vla eenigszins afkoelen en van
tijd tot tijd even in roeren en over de sinaasappel
schijven gieten. Vanille en eieren behoeven niet meer
toegevoegd te worden, we hebben dus op gemak
kelijke en weinig kostbare wijze een smakelijke toe
spijs. Voor Donderdag bestellen we een dubbele hoe
veelheid vleesch, zóó, dat we dit Zaterdag niet extra
behoeven te braden. Vrijdag geeft voor ons garnalen
croquetten voor het eerste menu en boonencroquet-
ten voor het vleeschlooze menu, waarvoor de be
reiding is als volgt:
GARNALENCROQUETTEN (10 a 12). j
300 gram garnalen, ongeveer 3 d.L. melk, 30 gram
bloem, 40 gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie,
zout, peper, 1 ei, paneerbloem, 2 bladen gelatine.
Boter verwarmen met de bloem en langzaam roe
rende de melk bijvoegen, zout en peper en het onge
veer 10 minuten zachtjes laten koken, geweekte
gelatine erin oplossen en de peterselie erdoor en de
gewasschen en uitgelekte garnalen. Alles koud laten
worden op een platten schotel en daarna in 10 of 12
I verdeelen, van elk deel een langwerpig croquettje
vormen en dit door paneermeel rollen. Het ei los
I kloppen met 2 lepels water en 1 lepel slaolie, de,
croquetten erdoor halen en nogmaals door paneer-
i meel rollen en daarna in heet frituurvet bruin
1 bakken. Na het bakken nog even uitlekken op grauw
papier en ze dan warm opdienen op een schaaltje,
CHOCOLADE TRUFFELS.
(Op verzoek).
4 Reepen chocolade (bittere) b.v. 5 cents roeepen,
1 flinke eetlepel melk, 50 gram boter, 75 gram poe
dersuiker, choc, hagelslag.
De chocolade reepen in stukjes breken en met de
melk smelten, lieft au bain marie (in een pan met
kokend water). Door deze warm geworden opgeloste
chocolade de boter en suiker roeren en alles gedu
rende 2 of 3 uren wegzetten, om te bekoelen, van
tijd tot tijd nog eens roeren in het chocolademengsel,
opdat het een gelijkmatig geheel wordt. Nu met een
theelepel hoopjes uit het mengsel scheppen met de
hand tot onregelmatige balletjes gevormd worden en
daarna in de choc, hagelslag gerold worden; leg ze
daarna op een bord om hard te worden.
(Nadruk verboden).
W«<y
Griep is een ziektetoestand, die door
Abdijsiroop op «en bijzondere wijze wordt
bestreden. Abdijsiroop houdt de ontwikke
ling en het verder razen van een
griep-aanval tegen, door de taaie slijm -
bezwangerd met ziektekiemen - uit te
drijven. Abdijsiroop kalmeert het hoesten,
verzacht de plekken, die ruw en rauw
zijn in Uw keel, en Uw gestel ondervindt
den gunstigen invloed. Onovertroffen bij
Hoest - Griep - Bronchitis - Asthma.
,,Voor de Borst"
Alom verkrijgbaar. Prijs Fl. 1.50. Fl. 2.75, Fl.4,50
Gebruik buitenshuis Abdijsiroop-Bonbons
(60 ct.). Dan bespoedigt Ge Lw genezing.
ABDIJSIROOP-BONBONS (Gestolde Abdijsiroop)