J.G.Engeln KARPETTEN VLOERZEIL KINDERWAGENS I Koolplanten """Abdijsiroop msMent Coupons Prolongation HE ik N.V. Des Woensdags van 10 tot I uur LZITTING te Broek op Langendijk y in het Café „Welgelegen" van den Heer 89 J. DE BOER Az. Tandarts Dr. STEHR Alkmaar, Bergerweg 16 Suikerwit Zomerwit Herfstwit Vroeg rood Vroeg geel en Bloemkoolplanten Langedijker Uienzaad ^fiS: EIK LINDEN Lindengracht 10-16. laat alkmaar Enorme keuze in EN Vachten - Passend matrasje met kussentje f 1,75 Fa. WILL. VAN VUURE, Adverteert lil Uil Uien eenigst adres t.o. Steenenbrug, Alkmaar De Vrouw en de Mode Voor onze Lezeressen Stop vlug dien GRIEPaanval sfiCMCRui -AimKtir"i Wijze: VOGELTJE WAT ZING JE VROEG. Elke week staat in de krant, Staat in de krant, staat In de krant; Ja dan staat er in de krant te lezen Wat BENZINE mag dat wezen, Is de prijs niet laag genoeg, (bis). MOTORRIJDERS op de baan, Het zal wel gaan, het zal wel gaan; Schitterende kwaliteit bezine, Daarmee kan je geld verdienen; Is de prijs niet laag genoeg, (bis). Neemt toch heden eens een proef, Neemt eens een proef, neemst eens een proef. Ja, ik wil nog even hierop wijzen, Profiteert van onze prijzen. Is het nog niet laag genoeg, (bis). Vrienden zijt toch bij den tijd, Het bloed ziet rood, geel is de nijd; Laat u waarlijk toch vooral niet lompen, Koopt toch niet bij zulke pompen. Is de prijs niet laag genoeg, (bis). 't Is nu heden maar ACHT cent, Is 't u bekend, is 't u bekend; Koopt vooral niet bij de trustlichamen, Foei ik zou mijn eigen schamen. Is de prijs niet laag genoeg, (bis). Kwaliteit is ongekend, Daarin zijn wij de concurrent. Wilt niet naar de groote heeren loopen, Gaat bij BRUGGENCATE koopen. Is de prijs niet laag genoeg, (bis). rEffsctsn Hoorn! 1 ALKMJ Hoornsche Crediet en Effectenbank N.lf. ALKMAAR, HOORN, SCHAGEN, Oude Gracht 297 Dal 8 Marktplein 92 HAGEN, B llanositc's BS SatB fl»""<;'1 jfjppffl JAC. KKOOP, Beëcdigd Makelaar in AARDAPPELEN, GROEN TEN en FRUIT. Nassankade 168, Telefoon 81431 AMSTERDAM. Los- en Verkoopplaats. Aardappelen- en gróentenmarkt. Marnixstraat, achter perceel 200. Uitsluitend Oommissieverkoop. Oud vertrouwd adres. Onkosten: Commissie, losloon en marktgeld 32 oent per 70 K.G. Direct na verkoop afrekening engeld per giro of b ijeen Bankier op uw plaats. Per telefoon te spreken 's morgens van 9—10 uur, 's mid dags van 1—2 uur, 's avonds van 67 u. en 's Maandags van 121 u. in Hotel Coomans, Rotterdam TELEFOON 351 tegenover de Ambachtschool. Is iederen Donderdag van 1—4 uur in OUDKARSPEL, No. 351, ten huize v./h. Wed. K. DE GEUS te spreken. Alle soorten vroege koolplanten te koop: zooals Tevens alle soorten Zaden 95° o Kiemkracht bij S, KOSSEV, Broek op Langendijk Wie zijn meubelen koopt bij bespaart geld, is tevreden over de smaakvolle inrichting en is verzekerd van g e- garandeerde meubelen. Men koopt tegen fa brieksprijs. Grootste monsterzalen met de grootste keuze. L van 9-12 en van 1—5 uur, Op verzoek andere tijden. - - Ziet Qnze Etalage - - VRIJDAG: - Garnalen croqueten, bietensla, pom- mes frites, trommelkoek. VRIJDAG II: - Bonnencroquetten, bietensla, pom- mes frites, trommelkoek. «h BB'ZATERDAG: - Runderlapjes, Pruicesse boonen m-18 88 88 88 (uit 't zout), aarappelen, begijnen of saffraan rust. Toottftte HOEDEN IN HET MIDDEN VAN HET dat op stroo lijkt. Verder zien wij veel zacht en licht COQUETTE hoede* materiaal van allerlei soorten o.a. het ruwe Synthe- .nM,n hpbben SEIZOEN. tische stroo> dat cellomat genoemd wordt en het i De soep waar we Zondag mee,i^e®1^fnonh„ ^p" u nmr WPi PPns Japansche, met de hand geweven papier, dat toyo we overgehouden van Zaterdag, dus geeft ons geen Ook midden in het^seizoen komt er ™g wed e d heet Toye zlet er uit als heel fijn Panama stroo en j extra werk; voor de hopjespudding is noodig. wat nieuws uit en vooral nu doet nimgoefl, _metde voorloopig alleen in donkere kleuren gedemon l L. mei, aanwijzingen rekening te houden, omdat het nog on zeker is, welke richting de mode in de toekomst zal inslaan. Op het oogenblik valt vooral de groote ver scheidenheid op in de kleine hoeden, die nog altijd vrij sterk achterover gedraen worden. En ook de „klei j_v-, nlc V\nr-i cnnrrcrp. meeste hoedjes ervan gemaakt zullen worden. 75 gram suiker, Links een japon van barnsteenkleurige wollen i io bladen witte gelatine, crêpe. De vorm van den rokpas wordt geaccentueerd -1 pakje vanille suiker, door de ingezette reepen, die zich zoowel voor als 1/2 d.L. sterke koffie-extract, ne" hoeden zyn niet meer zoo klem als hun soortge- "^ter V den"rök vVoTtzëtten'in de" stolpplooien. Het 125 gram suiker om te branden. nooten van verleden herfst, hoewel de bo^ nauw )a nver een 0nderblouse van ivoor Melk aan de kook brengen; de eierdooiers met de waaróp b.v. een papieren vingerdoekje gelegd heeft. Men kan het schoteltje nog garneeren met takjes gebakken peterselie. BOONENCROQUETTEN. l'/a d.L. bruine boonen koken, 6 koude aardappelen, niet te groot, 2 theelepels maggi aroma, 2 kleine uitjes, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 hard gekookt ei, zout, peneermeel, 1 ei om te paneeren. De uitjes worden fijn gehakt en in de 30 gram boter gaar gesmoord. De goed gaar gekookte boonen laten uitlekken en met de koude aardappelen en het hard gekookte ei goed fijn gemaakt, b.v. met een vork. Maggi aroma erbij, gesmoorde uitjes, peterselie en zout naar smaak, alles goed met elkaar vermen gen en er langwerpige croquettjes van vormen, die we evenals in het vorig recept door paneermeel en in heet frituurvet b.v. Delfrite of Deltsche slaolie bruin en knappend bakken. om het hoofd blijft sluiten, zijn d eranden al bree der Op dat gebied ka nmen de meest afwijkende dingen zien; randen die van voren smal en van achteren en op zij breed zijn, opgeslagen randen, die den nek geheel bedekken. Daaruit ziet men al, dat er van achteren geen haar izchtbaar mag zijn. Alleen bos krulletjes mag uitko men onder den hoed, die dan gewoonlijk een van achter opgeslagen rand heeft. Op het voorhoofd zien we daarentegen wel een lok haar, en wel bij hoe den van elk model. De onflatteuse mode van de kale voorhoofden behoort gelukkig tot het verleden en men ziet zelfs al hoeden, die aan een zijde het voohoofd bedekken, terwijl het aan de andere zijde bedekt wordt door een haarlok. In de kleine hoeden ziet men de oostersche mo tieven terug. eZ lijken op een tulband, terwijl ook de béret Tonkinois kans op populariteit heeft. Men ziet trouwens nog altijd de baret, die zeer ver achter over en een ietsje op zij gedragen wordt. Zoo demon streerde Talbot een baret van rood antilopenleer met een rand van grijze veertjes, die deed denken aan grosgain lint. Deze graneering zal men ook in hel komende seizoen veel zien. Vrijwel elke hoed zal trouwens de eene of andere garneering vertoonen en daardoor staat het ge heel ook meer verzorgd. Er worden kleine toefjes veeren voor gebruikt, waarvan de kleur gewoonlijk afsteekt bij die van den' hoed, doch ook nu reeds ge dragen smili-steentjes of banden, strikken en figu ren van grograin lint, dat ook wel stijf geplis- seerd om den bol gelegd wordt of den rand van een hoed afzet. De kleuren zijn het altijd practische zwart en ver der bruine en blauwe tinten, doch de naderende len te doet zich al gelden en hier en daar ziet men al helrood, helblauw, groen, diverse pastelkleuren en geruit materiaal. De Parisiennes vertoonen daar naast, ook in hun winterhoeden, een merkwaardige voorliefde voor wit. Men ziet groote hoeden van wit fluweel, wit vilten hoeden met borduursel (vooral rood en zwart) mutsjes van wit bont en baretten van witte chenille, die heel stijf gehaakt of geweven zijn, zoodat het den indruk van stroo maakt. Don kere hoeden worden ook dikwijls door wit opgefleurd bv. door een witte strik. Marie Christiane maakt van alle nieuwe soorten stroo een dankbaar gebruik en ook van materiaal lijfje is toegeknoopt over een onderblouse van ivoor kleurige crêpe de chine. Rechts een namiddagjapon van rood Cheviot. Onder de blouse wordt een wit piquevest gedragen. De rok, die om de heupen nauwsluitend is, verwijdt zich van voren .door twee diepe plooien, die beginnen bij de punten van het vest. ONZE KEUKEN. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? ZONDAG: - Erwtensoep, Biefstuk, aardappelen, hopjespudding. MAANDAG: - Karbonade, Savoye kool, aardappe len, havermoutcrème. DINSDAG: - Klapstuk, Stamppot van peen en aardappelen,, Custardvla. met sinaasappelen. WOENSDAG: - Saucijsjes met gebraden appelen, Capucijners, aardappelen, watergruwel. DONDERDAG: - Runderlapjes, Spruiten, aardap pelen, wentelteefjes. vanillesuiker en 75 gram suiker flink kloppen en dan bij beetjes tegelijk de kokende melk toevoegen, daarna nog even in de pan terug en een oogenblik doorkoken, maar oppassen voor schiften, dus voor zichtigheidshalve een asbest plaatje op het gasstel, en anders op een kleine vlam en steeds blijven roe ren over den bodem der pan. De suiker in een ijzer pannetje tot caramel branden, echter niet te bruin, daar de pudding dan te bitter smaakt, dus mooi gladbruin, van het vuur af en de warme vla er doorheen roeren; is alles goed vermengd dan de koffie extract en ten slotte de geweekte en uitgeknepen gelatine erin op lossen. Van tijd tot tijd roeren om te voorkomen, dat de gelatine zakt. Tegen dat men ziet, dat de pudding drillerig begint te worden het eiwit stijf kloppen en er doorheenmengen, daarna de pudding in een vorm overgieten en op een koele plaats weg- zetten om geheel stijf te worden. Voor de custardvla met sinaasappelen schilt U b.v. 4 a 5 sinaasappelen, ontdoet ze van het witte schilletje, snijdt ze daarna aan plakken, verwijdert de pitten en legt ze in een I compoteschaal, flink met suiker bestrooid, die men er wat in laat trekken. De monogram custardvla, die wij reeds eerder in de vorige weekrecepten noemden, i gebruiken wij dus weer en nemen 1/2 L melk 4U i gram suiker, 30 gram custardpoeder (ruim 3 afge- streken eetlepels). We koken de vla op de gewone wijze, door van de melk iets achter te houden om de custardpoeder aan te maken. Kokende melk, voegen de suiker er aan toe en het aangemaakte papje, laten alles even doorkoken, de vla eenigszins afkoelen en van tijd tot tijd even in roeren en over de sinaasappel schijven gieten. Vanille en eieren behoeven niet meer toegevoegd te worden, we hebben dus op gemak kelijke en weinig kostbare wijze een smakelijke toe spijs. Voor Donderdag bestellen we een dubbele hoe veelheid vleesch, zóó, dat we dit Zaterdag niet extra behoeven te braden. Vrijdag geeft voor ons garnalen croquetten voor het eerste menu en boonencroquet- ten voor het vleeschlooze menu, waarvoor de be reiding is als volgt: GARNALENCROQUETTEN (10 a 12). j 300 gram garnalen, ongeveer 3 d.L. melk, 30 gram bloem, 40 gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout, peper, 1 ei, paneerbloem, 2 bladen gelatine. Boter verwarmen met de bloem en langzaam roe rende de melk bijvoegen, zout en peper en het onge veer 10 minuten zachtjes laten koken, geweekte gelatine erin oplossen en de peterselie erdoor en de gewasschen en uitgelekte garnalen. Alles koud laten worden op een platten schotel en daarna in 10 of 12 I verdeelen, van elk deel een langwerpig croquettje vormen en dit door paneermeel rollen. Het ei los I kloppen met 2 lepels water en 1 lepel slaolie, de, croquetten erdoor halen en nogmaals door paneer- i meel rollen en daarna in heet frituurvet bruin 1 bakken. Na het bakken nog even uitlekken op grauw papier en ze dan warm opdienen op een schaaltje, CHOCOLADE TRUFFELS. (Op verzoek). 4 Reepen chocolade (bittere) b.v. 5 cents roeepen, 1 flinke eetlepel melk, 50 gram boter, 75 gram poe dersuiker, choc, hagelslag. De chocolade reepen in stukjes breken en met de melk smelten, lieft au bain marie (in een pan met kokend water). Door deze warm geworden opgeloste chocolade de boter en suiker roeren en alles gedu rende 2 of 3 uren wegzetten, om te bekoelen, van tijd tot tijd nog eens roeren in het chocolademengsel, opdat het een gelijkmatig geheel wordt. Nu met een theelepel hoopjes uit het mengsel scheppen met de hand tot onregelmatige balletjes gevormd worden en daarna in de choc, hagelslag gerold worden; leg ze daarna op een bord om hard te worden. (Nadruk verboden). W«<y Griep is een ziektetoestand, die door Abdijsiroop op «en bijzondere wijze wordt bestreden. Abdijsiroop houdt de ontwikke ling en het verder razen van een griep-aanval tegen, door de taaie slijm - bezwangerd met ziektekiemen - uit te drijven. Abdijsiroop kalmeert het hoesten, verzacht de plekken, die ruw en rauw zijn in Uw keel, en Uw gestel ondervindt den gunstigen invloed. Onovertroffen bij Hoest - Griep - Bronchitis - Asthma. ,,Voor de Borst" Alom verkrijgbaar. Prijs Fl. 1.50. Fl. 2.75, Fl.4,50 Gebruik buitenshuis Abdijsiroop-Bonbons (60 ct.). Dan bespoedigt Ge Lw genezing. ABDIJSIROOP-BONBONS (Gestolde Abdijsiroop)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6