Lezeressen Moor onze We beginnen met 30 kettingsteken of losse óp te zetten en krijgen daarop, zooals de teekening te zien geeft 5 groepen van 3 stokjes 3 losse, terwijl de af sluiting uit 1 stokje bestaat. Iedere toer begint met 3 losse in de plaats van het eerste stokje, daarna nog 2 stokjes, 3 losse 3 stokjes enz. De stokjes van de tweede en volgende toeren worden om de losse van de voorgaande toer gehaald. We gaan zoo verder, tot we ongeveer 78 toeren hebben; heel pre cies is dit niet aan te geven, daar de eene kleer hanger wat langer kan zijn dan de andere, maar dat kunnen jullie zelf wel uitmeten. Ziezoo - ons ons haakwerk is nu lang genoeg en nu gaan we het aan den onderkant met de haakzijde aan elkander verebinden, door telkens een stokje van beide kan ten tegen elkaar te naaien en ook het begin en het einde van de reep naaien we aan elkander. Maar voordat we het werk dichtnaaien, hebben we de lengte in tweeën gevouwen en de haak precies door het midden gehaald. Nu moet deze nog bekleed wor den. We kunnen dit doen door de haak met haak zijde te omwoelen, maar dat is niet zoo sterk; we festonneeren haar dus met de zijde stevig om, zoo sterk, dat alle steken vast aaneen sluiten en onze kleerenhanger is af en ziet er keurig uit! Wie nu zoo'n hanger eens extra mooi wil hebben, vraagt of vader nog niet een restje roode of witte verf heeft en ze dan eerst voor Jullie schilderen wil. Of wel je koopt een klein busje Ripolin, waarmee je wel 10 hangers kunt verven. Die gekleurde verf zie je dan zoo aardig door de open gaatjes van het haakwerk heenkomen. Nu meisjes, vindt jullie dit geen aardig werkje? De kartonnen ringen, die je van de kluwen haak zijde overhoudt, moeten juUie niet weggooien, maar bewaren, dan maken we daar een andere keer wel eens iets van. Dus gaan jullie maar weer ijverig aan het werk dan ga ik eens zitten bedenken, wat jullie een vol gende keer weer te maken krijgt. Afgesproken? - Tot over veertien dagen dus; vóór dien tijd krijg ik zeker wel weer wat over jullie werk te hooren! Veel liefs en veel groetjes van jelui Tante Gé. Theresiastraat 424, den Haag. Kerstmannetje: Neen - met dat „nieuwe neefje' heb ik jou niet bedoeld; dat was voor „Primula" bestemd; maar geluk wensch ik je toch! Je bent een kleine filosoof, met je „geld kan alle talen spre ken". Vraag maar eens aan je vader wet „filosoof" is; je kunt het niet eten! Een andere keer beter! Dag! Puttertje: Wat een mooi papier heb jij! Ik heb de enveloppe ook bewaard, zóó prachtig vond ik het! Fijn, zoo dicht bij het paleis! Van schaatsen rijden zal wel niet veel meer komen. Maar dan misschien den volgenden winter, hè? W. Tak: Hebben mijn aanwijzingen omtrent epis- coop U geholpen? Hebben de kinderen geen zin om mee te doen in de raadselrubriek? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Wensch U veel succes met kunt- selarijIk ben er ook dol op. Oom Maarten. Boertje: Beste jongen, deze week had nog geen plaats voor je opstel. Maar vergeten doe ik het niet hoor. Dan maar een weekje later, wel? Daaaaaaag! HET WEEKPRAATJE VAN OOM MAARTEN. Beste Neven en Nichten: Nu hebben jullie zeker allemaal je prijs ontvan gen, Van de meesten kreeg ik dan ook wel een briefje om te bedanken. Dat is niet eens noodig, want jullie hebt den prijs eerlijk verdiend, waar of niet? Maar wel hoor ik nauturlijk graag hoe of je de prijs vindt en wat het is, want Oom krijgt die prijzen soms niet eens onder het oog. Daar zorgt de administratie wel voor, begrijpen jullie? Ik vind het altijd aardig, als jullie me schrijven, dat je b.v. een mooi boek hebt gehad en wat erin stond, enz. Mijn dochtertje Mies heeft de meeste van die boeken gelezen, dus die vind het wel aardig eens te lezen, hoe een ander erover denkt. En nu nog iets anders: Rijm-Wedstrijd. Ieder van jullie mag een gedichtje maken van twee of meer coupletten. Het moet goed rijmen, góe de Nederlandsche taal zijn. Je mag er geen stad of naam van een "krant in vermelden. Eventueel mag wèl de naam van Oom Maarten erin voorkomen. Dat hoeft natuurlijk niet! Bedoeld worden gedichtjes over dagelijks voorkomende onderwerpen, als „Ons Poesje", „Keesje en Jantje", ,,'t stoute jongetje" of zooiets. Dat moeten jullie maar zelf bedenken. De beste gedichtjes worden geplaatst. Nieuwe neefjes en nichtjes mogen direct meedoen en insturen. Wèl vind ik het leuk, als je me eens schrijft, waar en wanneer je hetgeen in je gedichtje staat, beleefd hebt. En nu maar dapper aan het rijmen. En dan de raadsels: LETTER F: 1. Een halve os: s Een half hoen: oe Een vierde raap: p De jongen had dus soep gegeten! 2. Geldgebrek. 3. Straat, staart. Die waren toch niet moeilijk, wel? En zijn dan ook heel wat goede oplossingen binnengekomen! Prijswinnaars zijn ditmaal: „Aurora" (eindelijk weer eens een briefje van je; het werd hoog tijd! Maar Oom was er erg blij mee hoor; hij dacht dat je niet meer leefde) en „Prikkebeen". Beide kunnen de prijs op het bureau van de Courant gaan halen Hieronder volgen de nieuwste raadsels: LETTER H: 1. Met r ben ik een deel van ons lichaam. Met 1 ben ik onbeschaafd of een vod. Met kl ben ik een schoeisel. Met st ben ik bot en doe pijn. Wat ben ik? (Ingezonden door „Boertje"). 2. Een huis zonder deur, Zonder dak, zonder raam, Door zwartjes bewoond, Heetkom, zeg mij zijn naam! (Ingezonden door „Vaders Knecht). 3. Wanneer is het moeilijkste werk ten einde? 4. Waarom gaat een haas boven op een dijk zitten om de zee te zien? En nu dapper aan de nslag. Rijmwedstrijd en raadselwedstrijd. Wie zullen de gelukkige prijswin naartjes zijn? Dag kinderen! En nu de briefjes: Broertje: Ik heb de oplossingen van „Wie kan goed rekenen" (van je zusje) en de teekening van jou al ontvangen, hoor. Je bent er altijd gauw bij' Maar je moet nog een weekje wachten, want eerst moeten er nog meer inzendingen komen. Denk er aan, dat je de hokjes precies vierkant maakt. An ders krijgt het dier een andere vorm, dan de oorspronkelijke teekening. Aurora: Nu heb ik weer je bekende rose briefje maar alleen oplossingen. Pas op hoor; als je niet gauw een aardig briefje schrijft, kom ik eens stevig aan die mooie vlechten van je trekken. Maar de oplossingen waren heelemaal goed. Dat deed me toch plezier, zie je - vooral toen je een prijs trok! - Trio: De oplossing van raadsel 4 "Wie spreekt alle talen" was heel goed gevonden. De luidspeker van de radio - dat was heel leuk. Daarom heb ik jullie i laten meeloten onder de beste prijsklasse, maar ditmaal geen geluk. Jullie mogen ook niet al te erg verwend worden, hè? Dank voor je raadsel. Dag beste jongens. Jullie blijven me tenminste nog eens trouw! - Oom Maarten - Tradecantia: Was je zoo blij met je prijs?! Doe maar dapper mee, dan zal je nog wel eens iets winnen. Is de rijmwedstrijd niet iets voor je. Doe je best maar. AAN ALLEMAAL: Vergeten jullie het ruilen? „ruilhoekje" niet? Wie wil RUILHOEKJE Algemeene regels: Alles kan geruild worden: Ver- kadeplaatjes, sigarenbandjes, plakzegels, enz. Aan vragen te richten aan Oom Maarten (red. Crt.) Ruilhoekje. Geen bonnen, of andere ruilartikelen in sturen; alleen opgeven, wat er te ruilen valt. Dui delijk, naam, adres, stad, aantal voorwerpen en waartegen te ruilen opgeven. Miep: Heeft Verkadeplaatjes van kamerplanten en paddestoelen, groote en kleine. Wil Verkade plaatjes van Terrarium hebben, (1 gr. tegen 3 kleine, enz.). Goliath: Heeft 400 sigarenbandjes om te ruilen te gen Verkadeplaatjes van Terrarium (5 bandjes tegen 1 plaatje). Boertje: Heeft 14 Mariendaalplaatjes, 1 van Ger- revink- en 3 Bussinkplaatjes. Zoekt 18 van Nelles- bonnen. Ook stuk voor stuk te ruilen. Wie wil??? (Nadruk verboden). Schrale huid gesprongen handen genezen direct en blijven heerlijk zacht en lenig met AKKER'. KLOOSTERBALSEM bijt nietl KLOOSTERBALSEM Geen goud zoo goed? Winterteenen De gruwelijke jeuk ver dwijnt onmiddellijk AKKER'. KLOOSTERBALSEM zuivert - verzacht geneest Geen goud ONZE KEUKEN. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK. ZONDAG: Kerry soep; Rosbief, Doperwten; Aardappelen; GriesmeelbloKj es met Abrikozen. DINSDAG: Gebakken Hagé met spiegeleieren; Knolraap met aardappelmeel; Gort met rozijnen. WOENSDAG: Garnalen croutoir; Brusselsch lof; Aardappelen met boter; Citroenpudding. pelen; Appelschotel. VRIJDAG: Stokvisch; Aardappelen; Rijst; Gebakken uien en mosterd saus; Turfjes met bessensap. VRIJDAG (Vegetarisch). Witte boonensoep; Gesnipperde winterpeen met gestoofde aardappelen; Turfjes met bessensapu. ZATERDAG: Stamppot van zuurkool, rijst en Aardappelen en mager pekelspek met sneedjes roggebrood; Sinaas appel. De soep voor Zondag zullen we dit keer niet met extra vleesch maken doch er bouillonblokjes voor gebruiken, hetgeen zeker ook heel smakelijk en wei nig kostbaar is (4 blokjes op 1 L. water). Het recept hiervoor is begin dezer maand reeds gegeven. Ter afwisseling van de gewone wijze van griesmeel pudding opdienen, dus uit den een of anderen vorm gestort, zullen we er ditmaal blokjes van snij den, waarvoor het noodig is, dat de pudding koud is, dus daags tevoren klaargemaakt; ook de abri kozen worden Zaterdags al in de week gezet, met zooveel water, dat ze onderstaan! vooraf zijn ze na» tuurlijk flink gewasschen. We hebben noodig: 1 L. melk. 100 gram griesmeel. 100 gram suiker (schraal). 1 ei, Citroenschilletje. 1 ons Abrikozen. Melk aan de kook brengen met de citroenschil en daarna de dooreengemengde griesmeel en suiker toevoegen, onder flink roeren een paar minuten doorkoken, tot ze dik begint te worden; dan de pan van het vuur af en het goed geklopte ei erdoor roeren, oppassen voor schiften. De massa uitstorten op een plaat-schotel en ge lijk maken aan den bovenkant, koud laten worden. Den volgenden dag blokjes snijden 6 a 7 c.M. lang en breed en op elk een abrikoos en ze dan op een schaaltje of vlakke vlaschotel opstapelen. Is er weekwater van de abrikozen over, dit dan even opkoken met wat suiker en binden met maïzena en over de blokjes gieten. W, hebben zoo met weinig moeite een aardige toespijs op tafel. Om voor pudding, gebak enz., altijd citroenschil letjes bij de hand te hebben zou ik u willen aan raden steeds te zorgen voor een fleschje met ci troenschilletjes. Worden er in de huishouding voor een of ander doel citroenen gebruikt, deze dan niet wegwerpen, nadat ze uitgeperst zijn, maar heel dun het gele afschillen, vooral zonder wit en deze schilletjes b.v. in een leeg mosterdfleschje met stop doen en daarop een paar lepeltjes suiker; men kan telkens opnieuw schillen bij doen, als men maar zorgt, dat de bovenste laag altijd uit suiker bestaat. 8onieawenfzorgenszorgt,R HTaBopd llwup.ashrdul De uitgeperste citroenen zelf bewaren we voor het reinigen der handen; de huid wordt er schoon en zacht van. Nu gaan we verder met de bereiding van de Jachtschotel, we hebben rosbief van Zondag over gehouden en rekenen op: 400 gram koud vleesch. I1/, K.G. gekookte aardappelen. 3 a 4 groote uien. 4 D.L. Jus met water verdund of De uien snipperen, met een deel van de boter of de Delf rite licht bruin fruiten; het vleesch fijn hak ken en de aardappelen malen of fijn stampen. Nu laag om laag in een geboterde vuurvaste schotel aardappelen, een laagje vleesch, een laagje uien, een gedeelte van de verdunde jus, weer aardappelen, vleesch enz., zóó dat de laatste laag uit aardappelen bestaat, flink bestrooien met paneermeel of ge stampte beschuit, hier en daar klontjes boter en in den oven zetten om een bruin korstje te krijgen. Voor. de gebakken ham met spiegelei voor Dinsdag bestellen we b.v. 4 plakken rauwe ham, bakken deze met boter aan boede kanten licht bruin en gaan op een niet te hard vuur, brengen ze over op een verwarmte schotel en bakken met de boter, die nog in de pan is e.vier spiegeleiren, zoodat op elke ham een ei komt; de eieren dienen voorzichtig ge bakken te worden, zoodat ze niet uitloopen. Voor de appelschotel is noodig: 1 K.G. zure appelen. 10 a 12 groote beschuiten. Ruim een ons suiker. 75 gram boter. Kaneel. De appelen schillen, in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en met pl.m. 1 D.L. water tot moes koken; ze daarna goed fijn kloppen met een hou ten lepel; de moes moet goed vochtig zijn en anders nog iets water er bij, daarna suiker, kaneel, het grootste deel van de boter goed met elkander ver mengen en t enslotte op een paar lepels na de ge stampte beschuiten door de moes. Nu alles in een beboterde vuurvast schoteltje met achtergehouden beschuit bestrooien en hier en daar klontjes van de boter die over is. Het schoteltje 20 a 25 minuten in de oven. De Turfjes met bessensep zijn aan lange reepjes gesneden en stukjes oud brood zonder korst die in de koekepan met boter goudbruin zijn ge bakken, op een schaaltje gestapeld en overgoten met bessensap-saus. We besluiten de week met een voedzame stamppot van zuurkool met spek. We nemen liefst mager rook- of pekelspek en zetten dit met zooveel water op, dat het juist onder staat en laten het een half uurtje kooken, voegen dan de zuurkool er bij en ruim 1 kopje rijst (op 1 K.G. zuurkool) en laten het nog een half uur koken, waarna we de aan plakken geschilde aardappelen op de zuurkool leggen en al les verder met elkander gaar laten worden. Met het oog op aanbranden geven vele huisvrouwen er de voorkeur aan de aardappelyen apart te koken, maar dan moet de zuurkool in dat geval wat langer koken dan een uur. De meegekookte rijst maakt de stamppot veel voedzamer en neemt ook iets van den te zuren smaak weg. Omdat velen spek nogal machtig vinden, raad ik u aan er sneedjes rogge brood bij te geven; we hebben Zaterdag geen toeij spijs noodig en besluiten met een sinaasappel. Nu ten slotte willen wij dezen keer eindigen met U het gewicht van een afgestreken eetlepel van de meest gebruikte artikelen aan te. geven. Het zuiverst is natuurlijk om alles op een grammen weger af te wegen; maar daar die niet in ieders bezit is, hebben wij hier dus een hulpmiddel: Een afgestreken eetlepel: Boter weegt 20 gram; Vet weegt 20 gram: Chocolade weegt 15 gram; Maizena weegt 12V2 gram; Sago weegt 12'/s gram; Griesmeel weegt 12V2 gram; Zout weegt 10 gram; Bloem weegt 10 gram. Mevr. G. te A. U heeft zeker mijn recept voor krentenbrood al ontvangen? Prettig, dat u onze ru briek geregeld volgt. Mej. D. v. A. te H. In een van de eerstvolgende no's krijgt u de gevraegde recepten. De jachtschotel is in deze we^c opgenomen. Dank voor Uw vrien delijk schrijven. Adres: Redactie „Onze Keuken", Theresiastraat 424, Den Haag. (Nadruk verboden). SMAAKVOL MEUBILEEREN. Vele tafels maken de kamer comfortabeL Hoe men fouten kan verbeteren. Wij kunnen ons in onze kamer alleen thuis gevoe len, wanneer zij comfortabel is. En dat is niet iets, wat geld kost; daarom moesten wij ook alleen onze aandacht aan besteden. Want het is wel waar, dat een kamer, waar men eenigen tijd in gewoond heeft, vanzelf wel comfortabel wordt gemaakt, doch dan blijft er van den stijl niet veel over. En zoo'n kamer die wij eiken dag zien, kunnen wij niet meer beoordeelen, terwijl een vreemde bezoeker wel denkt, doch niet uitspreekt, hoe leelijk die tafel of deze stoel staat in dat hoekje, waar hij voor het gemak heengeschoven is. Het komt er dus op aan, va n het begin af voor een comfortabele meubilee ring te zorgen; dan is de kamer ook voor ons eigen oog nog nieuw en kunnen wij dadelijk zien, of iets leelijk staat. Bij een verhuizing is het zeker zaak, daarop te letten; anders kan men ook zijn gevoel voor stijl te hulp komen door kamer voor kamer de meubels eens geheel anders te arrangeeren. Als er eigenlijk geen groote veranderingen in de plaatsing der meu bels mogelijk zijn, kan men ook het aanzicht van een kamer veranderen door een radicale wijziging in de belichting; dan valt het ook gemakkelijker, de fou ten in de meubileering op te merken. Hetzelfde is het geval, als men minstens een week van huis is geweest. Daarbij kunnen fouten ons wijze lessen geven! Want als de meubileering oorspronkelijk goed van stijl was, hebben de fouten uitsluitend betrekking op de veranderingen, die gaandeweg door de huis- genooten zijn aangebracht terwille van het comfort. Dan merkt men b.v. op, dat een groep meubels, be staande uit een sofa, een tafeltje en eenige stoelen te veel in elkaar geschoven is, omdat men er anders moeilijk langs kan loopen. In een kleine kamer géén groote stukken. Zij kan verholpen worden door de geheele groep meer naar een hoek te verplaatsen. Of het was een fout bij de aanschaffing der meu bels- men heeft meubels gekocht voor een groot huis, terwijl men een klein huis bewoonde. Dan moet er gekozen worden: de sofa naar een andere kamer een paar stoelen naar de studeerkamer, of als men het kan bekostigen - het geheele ameuble- ment weg en vervangen door een ander met kleine re stukken-. een ander met kleinere stukken. In geen geval late men echter de meubels te dicht op-een staan in een gedeelte van de kamer. De hoogste eischen van comfort worden uit aen aard der zaak gesteld aan de huiskamer. De eerste voorwaarde is, dat er niets overtolligs staat. Een tweede hulpmiddel, om ons doel te bereiken, vormen de tafeltjes. Geen tafels, maar tafeltjes, want de ruimte in de moderne huizen is beperkt. Om dezelfde reden zijn groote leunstoelen in de huis kamer contrabanda; er kunnen wel een of twee ge makkelijke stoelen staan, doch die behoeven daarom nog niet groot te zijn. Maar om op de tafeltjes terug te komen: juist in de huiskamer heeft men die noodig om er allerlei dingen neer te leggen. De eettafel is daarvoor niet geschikt, want dan moet men eerst alles opruimen, voordat men haar kan dekken, daarom wordt alles op kleine tafeltjes gelegd; dat is ook de plaats voor schemerlampen, vazen, bloempotten, rookgerei, enz. Kleine tafeltjes staan bovendien bijzonder deco- ratief en zij nemen weinig plaats in, want men kan ze in allerlei hoej es neerzetten, waar zij niet in den weg staan. Zij vormen ook een aardige aan vulling voor de groote meubels. Men kan ze m alle soorten krijgen, zoodat ze goed bij de meubels kun nen passen. Zij behoeven er niet in alle bijzonder heden mee overeen te komen en men heeft dus geen moeite bij de keuze ervan. De prijs is ook voor niemand een bezwaar. Tafeltjes met twee of zelfs drie laden boven elkaar of met een lade zijn dub bel praktisch. (Nadruk verboden). VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW. De Sinaasappel. Niet genoeg kan worden aangeraden geregeld fruit te gebruiken, vooral een jaar als dit, nu de appels zoo buitengewoon duur zijn en in grootere gezinnen bijna een extraatje worden, bewijst de sinaasappel zoo velerlei diensten, 's Winters, wan neer vetter gegeten wordt dan in den zomer en men in den regel ook minder lichaamsbeweging neemt, werkt de sinaasappel bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Ook bij koorts is het gebruiken van sinaasappelsap bijzonder goed. KETELSTEEN. Ketelsteen is een euvel, dat alle huisvrouwen wel zullen ondervinden na korter of langer gebruik van ketels, dat vooral in die steden, waar „hard water gebruikt wordt voorkomt, d.w.z. water, waarin ver schillende zouten als kelkzouten e.a. opgelost zijn en die zich bij het koken van het water als vaste stof aan den wand van den ketel vastzetten. Nu. kan men eenige aardappelen koken, tot ze geheel en al moes zijn, daarna verwijdert men dit en de ketelsteen zal zich dan al eenigszins loslaten; deze losse stukken verwijdert men een kookt opnieuw aardappelen tot moes. Ook kan men de ketel met azijn uitkoken. Soms worden wel eenige goed gerei nigde kiezelsteenen in de ketel gedaan, deze be wegen zich met het koken van het water heen en weer en houden de steenvorming tegen. DOESTVLEKKEN VAN RIJWIELEN VERWIJDEREN De roestende plekken bevochtigt men eerst goed met petroleum, laat dit gedurende eenige uren in werken en veeg de roest met andere doeken af. De plekken worden dan met fijn schuurlinnen heel voorzichtig gepolijst tot elk spoor van roest verdwe nen is en met een vette doek nagewreven. NATGEWORDEN SCHOENEN EN LAARZEN die door regen en modder flink nat geworden zijn, legt men na het uittrekken omgekeerd, dus met de zooien naar boven, te drogen, niet alleen zullen ze op deze manier vlugger droog zijn, maar het voorkomt ook het bederf van het leder. Heeft mep turven bij de hand, dan kan men ze daar het best op leggen, maar vooral niet te dicht bij de kachel, daardoor krijgt men barsten in het leer. (Nadruk verbo4en).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6