Lezeressen
Moor onze
We beginnen met 30 kettingsteken of losse óp te
zetten en krijgen daarop, zooals de teekening te zien
geeft 5 groepen van 3 stokjes 3 losse, terwijl de af
sluiting uit 1 stokje bestaat. Iedere toer begint met
3 losse in de plaats van het eerste stokje, daarna
nog 2 stokjes, 3 losse 3 stokjes enz. De stokjes van
de tweede en volgende toeren worden om de losse
van de voorgaande toer gehaald. We gaan zoo
verder, tot we ongeveer 78 toeren hebben; heel pre
cies is dit niet aan te geven, daar de eene kleer
hanger wat langer kan zijn dan de andere, maar
dat kunnen jullie zelf wel uitmeten. Ziezoo - ons
ons haakwerk is nu lang genoeg en nu gaan we het
aan den onderkant met de haakzijde aan elkander
verebinden, door telkens een stokje van beide kan
ten tegen elkaar te naaien en ook het begin en het
einde van de reep naaien we aan elkander. Maar
voordat we het werk dichtnaaien, hebben we de
lengte in tweeën gevouwen en de haak precies door
het midden gehaald. Nu moet deze nog bekleed wor
den. We kunnen dit doen door de haak met haak
zijde te omwoelen, maar dat is niet zoo sterk; we
festonneeren haar dus met de zijde stevig om, zoo
sterk, dat alle steken vast aaneen sluiten en onze
kleerenhanger is af en ziet er keurig uit! Wie nu
zoo'n hanger eens extra mooi wil hebben, vraagt
of vader nog niet een restje roode of witte verf
heeft en ze dan eerst voor Jullie schilderen wil. Of
wel je koopt een klein busje Ripolin, waarmee je
wel 10 hangers kunt verven. Die gekleurde verf
zie je dan zoo aardig door de open gaatjes van het
haakwerk heenkomen.
Nu meisjes, vindt jullie dit geen aardig werkje?
De kartonnen ringen, die je van de kluwen haak
zijde overhoudt, moeten juUie niet weggooien, maar
bewaren, dan maken we daar een andere keer wel
eens iets van.
Dus gaan jullie maar weer ijverig aan het werk
dan ga ik eens zitten bedenken, wat jullie een vol
gende keer weer te maken krijgt. Afgesproken? - Tot
over veertien dagen dus; vóór dien tijd krijg ik zeker
wel weer wat over jullie werk te hooren! Veel liefs
en veel groetjes van jelui
Tante Gé.
Theresiastraat 424, den Haag.
Kerstmannetje: Neen - met dat „nieuwe neefje'
heb ik jou niet bedoeld; dat was voor „Primula"
bestemd; maar geluk wensch ik je toch! Je bent een
kleine filosoof, met je „geld kan alle talen spre
ken". Vraag maar eens aan je vader wet „filosoof"
is; je kunt het niet eten! Een andere keer beter!
Dag!
Puttertje: Wat een mooi papier heb jij! Ik heb de
enveloppe ook bewaard, zóó prachtig vond ik het!
Fijn, zoo dicht bij het paleis! Van schaatsen rijden
zal wel niet veel meer komen. Maar dan misschien
den volgenden winter, hè?
W. Tak: Hebben mijn aanwijzingen omtrent epis-
coop U geholpen? Hebben de kinderen geen zin om
mee te doen in de raadselrubriek? Hoe meer zielen,
hoe meer vreugd! Wensch U veel succes met kunt-
selarijIk ben er ook dol op. Oom Maarten.
Boertje: Beste jongen, deze week had nog geen
plaats voor je opstel. Maar vergeten doe ik het niet
hoor. Dan maar een weekje later, wel? Daaaaaaag!
HET WEEKPRAATJE VAN OOM MAARTEN.
Beste Neven en Nichten:
Nu hebben jullie zeker allemaal je prijs ontvan
gen, Van de meesten kreeg ik dan ook wel een
briefje om te bedanken. Dat is niet eens noodig,
want jullie hebt den prijs eerlijk verdiend, waar
of niet? Maar wel hoor ik nauturlijk graag hoe of
je de prijs vindt en wat het is, want Oom krijgt
die prijzen soms niet eens onder het oog. Daar zorgt
de administratie wel voor, begrijpen jullie? Ik vind
het altijd aardig, als jullie me schrijven, dat je b.v.
een mooi boek hebt gehad en wat erin stond, enz.
Mijn dochtertje Mies heeft de meeste van die
boeken gelezen, dus die vind het wel aardig eens te
lezen, hoe een ander erover denkt. En nu nog iets
anders:
Rijm-Wedstrijd.
Ieder van jullie mag een gedichtje maken van
twee of meer coupletten. Het moet goed rijmen, góe
de Nederlandsche taal zijn. Je mag er geen stad of
naam van een "krant in vermelden. Eventueel mag
wèl de naam van Oom Maarten erin voorkomen. Dat
hoeft natuurlijk niet! Bedoeld worden gedichtjes
over dagelijks voorkomende onderwerpen, als „Ons
Poesje", „Keesje en Jantje", ,,'t stoute jongetje"
of zooiets. Dat moeten jullie maar zelf bedenken.
De beste gedichtjes worden geplaatst. Nieuwe neefjes
en nichtjes mogen direct meedoen en insturen. Wèl
vind ik het leuk, als je me eens schrijft, waar en
wanneer je hetgeen in je gedichtje staat, beleefd
hebt. En nu maar dapper aan het rijmen. En dan
de raadsels:
LETTER F:
1. Een halve os: s
Een half hoen: oe
Een vierde raap: p
De jongen had dus soep gegeten!
2. Geldgebrek.
3. Straat, staart.
Die waren toch niet moeilijk, wel? En zijn dan
ook heel wat goede oplossingen binnengekomen!
Prijswinnaars zijn ditmaal: „Aurora" (eindelijk weer
eens een briefje van je; het werd hoog tijd! Maar
Oom was er erg blij mee hoor; hij dacht dat je
niet meer leefde) en „Prikkebeen". Beide kunnen de
prijs op het bureau van de Courant gaan halen
Hieronder volgen de nieuwste raadsels:
LETTER H:
1. Met r ben ik een deel van ons lichaam.
Met 1 ben ik onbeschaafd of een vod.
Met kl ben ik een schoeisel.
Met st ben ik bot en doe pijn.
Wat ben ik? (Ingezonden door „Boertje").
2. Een huis zonder deur,
Zonder dak, zonder raam,
Door zwartjes bewoond,
Heetkom, zeg mij zijn naam!
(Ingezonden door „Vaders Knecht).
3. Wanneer is het moeilijkste werk ten einde?
4. Waarom gaat een haas boven op een dijk zitten
om de zee te zien?
En nu dapper aan de nslag. Rijmwedstrijd en
raadselwedstrijd. Wie zullen de gelukkige prijswin
naartjes zijn? Dag kinderen! En nu de briefjes:
Broertje: Ik heb de oplossingen van „Wie kan
goed rekenen" (van je zusje) en de teekening van
jou al ontvangen, hoor. Je bent er altijd gauw bij'
Maar je moet nog een weekje wachten, want eerst
moeten er nog meer inzendingen komen. Denk er
aan, dat je de hokjes precies vierkant maakt. An
ders krijgt het dier een andere vorm, dan de
oorspronkelijke teekening.
Aurora: Nu heb ik weer je bekende rose briefje
maar alleen oplossingen. Pas op hoor; als je niet
gauw een aardig briefje schrijft, kom ik eens stevig
aan die mooie vlechten van je trekken. Maar de
oplossingen waren heelemaal goed. Dat deed me
toch plezier, zie je - vooral toen je een prijs trok! -
Trio: De oplossing van raadsel 4 "Wie spreekt alle
talen" was heel goed gevonden. De luidspeker van de
radio - dat was heel leuk. Daarom heb ik jullie i
laten meeloten onder de beste prijsklasse, maar
ditmaal geen geluk. Jullie mogen ook niet al te erg
verwend worden, hè? Dank voor je raadsel. Dag
beste jongens. Jullie blijven me tenminste nog eens
trouw! - Oom Maarten -
Tradecantia: Was je zoo blij met je prijs?! Doe
maar dapper mee, dan zal je nog wel eens iets
winnen. Is de rijmwedstrijd niet iets voor je. Doe je
best maar.
AAN ALLEMAAL:
Vergeten jullie het
ruilen?
„ruilhoekje" niet? Wie wil
RUILHOEKJE
Algemeene regels: Alles kan geruild worden: Ver-
kadeplaatjes, sigarenbandjes, plakzegels, enz. Aan
vragen te richten aan Oom Maarten (red. Crt.)
Ruilhoekje. Geen bonnen, of andere ruilartikelen in
sturen; alleen opgeven, wat er te ruilen valt. Dui
delijk, naam, adres, stad, aantal voorwerpen en
waartegen te ruilen opgeven.
Miep: Heeft Verkadeplaatjes van kamerplanten
en paddestoelen, groote en kleine. Wil Verkade
plaatjes van Terrarium hebben, (1 gr. tegen 3 kleine,
enz.).
Goliath: Heeft 400 sigarenbandjes om te ruilen te
gen Verkadeplaatjes van Terrarium (5 bandjes tegen
1 plaatje).
Boertje: Heeft 14 Mariendaalplaatjes, 1 van Ger-
revink- en 3 Bussinkplaatjes. Zoekt 18 van Nelles-
bonnen. Ook stuk voor stuk te ruilen. Wie wil???
(Nadruk verboden).
Schrale huid
gesprongen handen
genezen direct en blijven
heerlijk zacht en lenig met
AKKER'.
KLOOSTERBALSEM
bijt nietl
KLOOSTERBALSEM
Geen goud
zoo goed?
Winterteenen
De gruwelijke jeuk ver
dwijnt onmiddellijk
AKKER'.
KLOOSTERBALSEM
zuivert - verzacht
geneest
Geen goud
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK.
ZONDAG:
Kerry soep; Rosbief, Doperwten; Aardappelen;
GriesmeelbloKj es met Abrikozen.
DINSDAG:
Gebakken Hagé met spiegeleieren; Knolraap met
aardappelmeel; Gort met rozijnen.
WOENSDAG:
Garnalen croutoir; Brusselsch lof; Aardappelen
met boter; Citroenpudding.
pelen; Appelschotel.
VRIJDAG:
Stokvisch; Aardappelen; Rijst; Gebakken uien en
mosterd saus; Turfjes met bessensap.
VRIJDAG (Vegetarisch).
Witte boonensoep; Gesnipperde winterpeen met
gestoofde aardappelen; Turfjes met bessensapu.
ZATERDAG:
Stamppot van zuurkool, rijst en Aardappelen en
mager pekelspek met sneedjes roggebrood; Sinaas
appel.
De soep voor Zondag zullen we dit keer niet met
extra vleesch maken doch er bouillonblokjes voor
gebruiken, hetgeen zeker ook heel smakelijk en wei
nig kostbaar is (4 blokjes op 1 L. water). Het recept
hiervoor is begin dezer maand reeds gegeven. Ter
afwisseling van de gewone wijze van griesmeel
pudding opdienen, dus uit den een of anderen
vorm gestort, zullen we er ditmaal blokjes van snij
den, waarvoor het noodig is, dat de pudding koud
is, dus daags tevoren klaargemaakt; ook de abri
kozen worden Zaterdags al in de week gezet, met
zooveel water, dat ze onderstaan! vooraf zijn ze na»
tuurlijk flink gewasschen. We hebben noodig:
1 L. melk.
100 gram griesmeel.
100 gram suiker (schraal).
1 ei,
Citroenschilletje.
1 ons Abrikozen.
Melk aan de kook brengen met de citroenschil
en daarna de dooreengemengde griesmeel en suiker
toevoegen, onder flink roeren een paar minuten
doorkoken, tot ze dik begint te worden; dan de
pan van het vuur af en het goed geklopte ei erdoor
roeren, oppassen voor schiften.
De massa uitstorten op een plaat-schotel en ge
lijk maken aan den bovenkant, koud laten worden.
Den volgenden dag blokjes snijden 6 a 7 c.M. lang en
breed en op elk een abrikoos en ze dan op een
schaaltje of vlakke vlaschotel opstapelen. Is er
weekwater van de abrikozen over, dit dan even
opkoken met wat suiker en binden met maïzena en
over de blokjes gieten. W, hebben zoo met weinig
moeite een aardige toespijs op tafel.
Om voor pudding, gebak enz., altijd citroenschil
letjes bij de hand te hebben zou ik u willen aan
raden steeds te zorgen voor een fleschje met ci
troenschilletjes. Worden er in de huishouding voor
een of ander doel citroenen gebruikt, deze dan niet
wegwerpen, nadat ze uitgeperst zijn, maar heel dun
het gele afschillen, vooral zonder wit en deze
schilletjes b.v. in een leeg mosterdfleschje met stop
doen en daarop een paar lepeltjes suiker; men kan
telkens opnieuw schillen bij doen, als men maar
zorgt, dat de bovenste laag altijd uit suiker bestaat.
8onieawenfzorgenszorgt,R HTaBopd llwup.ashrdul
De uitgeperste citroenen zelf bewaren we voor het
reinigen der handen; de huid wordt er schoon en
zacht van. Nu gaan we verder met de bereiding van
de Jachtschotel, we hebben rosbief van Zondag over
gehouden en rekenen op:
400 gram koud vleesch.
I1/, K.G. gekookte aardappelen.
3 a 4 groote uien.
4 D.L. Jus met water verdund of
De uien snipperen, met een deel van de boter of
de Delf rite licht bruin fruiten; het vleesch fijn hak
ken en de aardappelen malen of fijn stampen. Nu
laag om laag in een geboterde vuurvaste schotel
aardappelen, een laagje vleesch, een laagje uien, een
gedeelte van de verdunde jus, weer aardappelen,
vleesch enz., zóó dat de laatste laag uit aardappelen
bestaat, flink bestrooien met paneermeel of ge
stampte beschuit, hier en daar klontjes boter en in
den oven zetten om een bruin korstje te krijgen.
Voor. de gebakken ham met spiegelei voor Dinsdag
bestellen we b.v. 4 plakken rauwe ham, bakken deze
met boter aan boede kanten licht bruin en gaan
op een niet te hard vuur, brengen ze over op een
verwarmte schotel en bakken met de boter, die
nog in de pan is e.vier spiegeleiren, zoodat op elke
ham een ei komt; de eieren dienen voorzichtig ge
bakken te worden, zoodat ze niet uitloopen. Voor de
appelschotel is noodig:
1 K.G. zure appelen.
10 a 12 groote beschuiten.
Ruim een ons suiker.
75 gram boter.
Kaneel.
De appelen schillen, in vieren snijden, klokhuizen
verwijderen en met pl.m. 1 D.L. water tot moes
koken; ze daarna goed fijn kloppen met een hou
ten lepel; de moes moet goed vochtig zijn en anders
nog iets water er bij, daarna suiker, kaneel, het
grootste deel van de boter goed met elkander ver
mengen en t enslotte op een paar lepels na de ge
stampte beschuiten door de moes. Nu alles in een
beboterde vuurvast schoteltje met achtergehouden
beschuit bestrooien en hier en daar klontjes van
de boter die over is. Het schoteltje 20 a 25 minuten
in de oven. De Turfjes met bessensep zijn aan lange
reepjes gesneden en stukjes oud brood zonder korst
die in de koekepan met boter goudbruin zijn ge
bakken, op een schaaltje gestapeld en overgoten met
bessensap-saus.
We besluiten de week met een voedzame stamppot
van zuurkool met spek. We nemen liefst mager rook-
of pekelspek en zetten dit met zooveel water op,
dat het juist onder staat en laten het een half
uurtje kooken, voegen dan de zuurkool er bij en
ruim 1 kopje rijst (op 1 K.G. zuurkool) en laten het
nog een half uur koken, waarna we de aan plakken
geschilde aardappelen op de zuurkool leggen en al
les verder met elkander gaar laten worden. Met het
oog op aanbranden geven vele huisvrouwen er de
voorkeur aan de aardappelyen apart te koken, maar
dan moet de zuurkool in dat geval wat langer
koken dan een uur. De meegekookte rijst maakt
de stamppot veel voedzamer en neemt ook iets van
den te zuren smaak weg. Omdat velen spek nogal
machtig vinden, raad ik u aan er sneedjes rogge
brood bij te geven; we hebben Zaterdag geen toeij
spijs noodig en besluiten met een sinaasappel.
Nu ten slotte willen wij dezen keer eindigen met
U het gewicht van een afgestreken eetlepel van de
meest gebruikte artikelen aan te. geven. Het zuiverst
is natuurlijk om alles op een grammen weger af te
wegen; maar daar die niet in ieders bezit is, hebben
wij hier dus een hulpmiddel:
Een afgestreken eetlepel:
Boter weegt 20 gram;
Vet weegt 20 gram:
Chocolade weegt 15 gram;
Maizena weegt 12V2 gram;
Sago weegt 12'/s gram;
Griesmeel weegt 12V2 gram;
Zout weegt 10 gram;
Bloem weegt 10 gram.
Mevr. G. te A. U heeft zeker mijn recept voor
krentenbrood al ontvangen? Prettig, dat u onze ru
briek geregeld volgt.
Mej. D. v. A. te H. In een van de eerstvolgende
no's krijgt u de gevraegde recepten. De jachtschotel
is in deze we^c opgenomen. Dank voor Uw vrien
delijk schrijven.
Adres: Redactie „Onze Keuken", Theresiastraat
424, Den Haag.
(Nadruk verboden).
SMAAKVOL MEUBILEEREN.
Vele tafels maken de kamer comfortabeL
Hoe men fouten kan verbeteren.
Wij kunnen ons in onze kamer alleen thuis gevoe
len, wanneer zij comfortabel is. En dat is niet iets,
wat geld kost; daarom moesten wij ook alleen onze
aandacht aan besteden. Want het is wel waar, dat
een kamer, waar men eenigen tijd in gewoond
heeft, vanzelf wel comfortabel wordt gemaakt, doch
dan blijft er van den stijl niet veel over. En zoo'n
kamer die wij eiken dag zien, kunnen wij niet meer
beoordeelen, terwijl een vreemde bezoeker wel
denkt, doch niet uitspreekt, hoe leelijk die tafel of
deze stoel staat in dat hoekje, waar hij voor het
gemak heengeschoven is. Het komt er dus op aan,
va n het begin af voor een comfortabele meubilee
ring te zorgen; dan is de kamer ook voor ons eigen
oog nog nieuw en kunnen wij dadelijk zien, of iets
leelijk staat.
Bij een verhuizing is het zeker zaak, daarop te
letten; anders kan men ook zijn gevoel voor stijl te
hulp komen door kamer voor kamer de meubels
eens geheel anders te arrangeeren. Als er eigenlijk
geen groote veranderingen in de plaatsing der meu
bels mogelijk zijn, kan men ook het aanzicht van een
kamer veranderen door een radicale wijziging in de
belichting; dan valt het ook gemakkelijker, de fou
ten in de meubileering op te merken. Hetzelfde is
het geval, als men minstens een week van huis is
geweest.
Daarbij kunnen fouten ons wijze lessen geven!
Want als de meubileering oorspronkelijk goed van
stijl was, hebben de fouten uitsluitend betrekking op
de veranderingen, die gaandeweg door de huis-
genooten zijn aangebracht terwille van het comfort.
Dan merkt men b.v. op, dat een groep meubels, be
staande uit een sofa, een tafeltje en eenige stoelen
te veel in elkaar geschoven is, omdat men er anders
moeilijk langs kan loopen. In een kleine kamer
géén groote stukken. Zij kan verholpen worden door
de geheele groep meer naar een hoek te verplaatsen.
Of het was een fout bij de aanschaffing der meu
bels- men heeft meubels gekocht voor een groot
huis, terwijl men een klein huis bewoonde. Dan
moet er gekozen worden: de sofa naar een andere
kamer een paar stoelen naar de studeerkamer, of
als men het kan bekostigen - het geheele ameuble-
ment weg en vervangen door een ander met kleine
re stukken-.
een ander met kleinere stukken. In geen geval late
men echter de meubels te dicht op-een staan in een
gedeelte van de kamer.
De hoogste eischen van comfort worden uit aen
aard der zaak gesteld aan de huiskamer. De eerste
voorwaarde is, dat er niets overtolligs staat.
Een tweede hulpmiddel, om ons doel te bereiken,
vormen de tafeltjes. Geen tafels, maar tafeltjes,
want de ruimte in de moderne huizen is beperkt. Om
dezelfde reden zijn groote leunstoelen in de huis
kamer contrabanda; er kunnen wel een of twee ge
makkelijke stoelen staan, doch die behoeven daarom
nog niet groot te zijn.
Maar om op de tafeltjes terug te komen: juist in
de huiskamer heeft men die noodig om er allerlei
dingen neer te leggen. De eettafel is daarvoor niet
geschikt, want dan moet men eerst alles opruimen,
voordat men haar kan dekken, daarom wordt alles
op kleine tafeltjes gelegd; dat is ook de plaats voor
schemerlampen, vazen, bloempotten, rookgerei, enz.
Kleine tafeltjes staan bovendien bijzonder deco-
ratief en zij nemen weinig plaats in, want men
kan ze in allerlei hoej es neerzetten, waar zij niet
in den weg staan. Zij vormen ook een aardige aan
vulling voor de groote meubels. Men kan ze m alle
soorten krijgen, zoodat ze goed bij de meubels kun
nen passen. Zij behoeven er niet in alle bijzonder
heden mee overeen te komen en men heeft dus geen
moeite bij de keuze ervan. De prijs is ook voor
niemand een bezwaar. Tafeltjes met twee of zelfs
drie laden boven elkaar of met een lade zijn dub
bel praktisch.
(Nadruk verboden).
VOOR DE PRACTISCHE HUISVROUW.
De Sinaasappel.
Niet genoeg kan worden aangeraden geregeld
fruit te gebruiken, vooral een jaar als dit, nu de
appels zoo buitengewoon duur zijn en in grootere
gezinnen bijna een extraatje worden, bewijst de
sinaasappel zoo velerlei diensten, 's Winters, wan
neer vetter gegeten wordt dan in den zomer en men
in den regel ook minder lichaamsbeweging neemt,
werkt de sinaasappel bloedzuiverend en bevordert
de spijsvertering. Ook bij koorts is het gebruiken van
sinaasappelsap bijzonder goed.
KETELSTEEN.
Ketelsteen is een euvel, dat alle huisvrouwen wel
zullen ondervinden na korter of langer gebruik van
ketels, dat vooral in die steden, waar „hard water
gebruikt wordt voorkomt, d.w.z. water, waarin ver
schillende zouten als kelkzouten e.a. opgelost zijn
en die zich bij het koken van het water als vaste
stof aan den wand van den ketel vastzetten. Nu.
kan men eenige aardappelen koken, tot ze geheel en
al moes zijn, daarna verwijdert men dit en de
ketelsteen zal zich dan al eenigszins loslaten; deze
losse stukken verwijdert men een kookt opnieuw
aardappelen tot moes. Ook kan men de ketel met
azijn uitkoken. Soms worden wel eenige goed gerei
nigde kiezelsteenen in de ketel gedaan, deze be
wegen zich met het koken van het water heen en
weer en houden de steenvorming tegen.
DOESTVLEKKEN VAN RIJWIELEN VERWIJDEREN
De roestende plekken bevochtigt men eerst goed
met petroleum, laat dit gedurende eenige uren in
werken en veeg de roest met andere doeken af. De
plekken worden dan met fijn schuurlinnen heel
voorzichtig gepolijst tot elk spoor van roest verdwe
nen is en met een vette doek nagewreven.
NATGEWORDEN SCHOENEN EN LAARZEN
die door regen en modder flink nat geworden zijn,
legt men na het uittrekken omgekeerd, dus met
de zooien naar boven, te drogen, niet alleen zullen
ze op deze manier vlugger droog zijn, maar het
voorkomt ook het bederf van het leder. Heeft mep
turven bij de hand, dan kan men ze daar het best
op leggen, maar vooral niet te dicht bij de kachel,
daardoor krijgt men barsten in het leer.
(Nadruk verbo4en).