I 7 Mil. 1931 Een wijs woord voor ioderon dag De Vrouw en de Mode lit den Omtrek Voor onze Lezeressen i n EEN WIJS WOORD VOOR IEDEREN DAG Het huwelijk is een der grootste paradoxen: het egint eerst als het gesloten is! (Em. Kant). Te bekennen als men ongelijk heeft, is het hoogste. Flinke menschen verbeteren hun fouten: domme eden bekennen ze hoogstens. Bescheidenheid is bij vele menschen niets anders an gebrek aan moed. Een geheim is óf te kostbaar om voor zich te hou- n, öf het is de moeite niet waard om het te irzwijgen. (Een vrouw). Waarom zou men „logisch" zijn, als het instinkt mand zegt, dat zij gelijk heeft? (Een andere vrouw). (Nadruk verboden). HEER HUGOWAARD. Jaarvergadering van het Prot. Ondersteunings- f( bij Ziekte „Licht in Duisternis" te Heer ugowaard, Donderdagavond in het lokaal van den >er C. Liefhebber. Nadat met een woord van welkom door den lorzitter, den heer Brugman, de vergadering was opend, werd door den heer A. Groot, als loco- cretaris, de notulen gelezen, ^yelke onder dank- gging werden goedgekeurd. Door den voorzitter werden hierna eenige mede- elingen gedaan, waarna aan de orde werd gesteld rekening over 1930. De heer Kooy die met den er P. Joon de rekening had nagezien, verklaarde, alles in orde was bevonden. De heer Groot las rvolgens het financiëel verslag voor, waaruit bleek een lid was toegetreden, terwijl door overlijden vertrek 3 leden moesten worden afgeschreven, ontvangsten hadden bedragen f345, de uitga - n f 289.90, alzoo een batig saldo van f 63.10. Hiermee is het bezit van het fonds gestegen tot 72.57. Onder dankzegging werd de rekening goed- keurd., Andermaal kreeg de heer A. Groot het jord voor het uitbrengen van het jaarverslag. Hier- werd herdacht het overlijden van den secr., n heer P. Hittema, wat voor de vereeniging een oot verlies is geweest. Verder werd melding ge- aakt van een tweede verlies voor de vereeniging doordien in 1930 de zekerheid kenbaar was gemaakt van het a.s. vertrek van den voorz. Spr. wees er op, dat de heer Brugman een der medeoprichters is geweest, gedurende de eerste 15 jaren als secr. en de laatste 15 jaar als voorz. heeft gefungeerd en met wien steeds aangenaam samengewerkt is. Spr. oor deelde in den geest der vergadering te handelen, indien hij dèn neer Brugman daarvoor dankzegde, hij wenschte hem met zijn vrouw nog vele jaren toe van aangename rust. Met betrekking tot de fonds zaken had het jaar 1930 voorts een kalm en gunstig verloop; aan 7 leden werd voor 189 dagen ziekte uitkeering verstrekt. Ten zeerste betreurde spr. dat niet meer jongeren tot het fonds toetraden, en wekte allen op hiertoe mee te werken. Spr. eindigde zijn verslag met de beste wenschen voor de vereeniging. De voorzitter bracht den heer A. Groot den dank der vergadering voor zijn verslag. Naar aanleiding van het jaarverslag ontspon zich een debat over het waarnemen van het bodeschap. Het resultaat hier van was. dat door den heer Groot met de Wed. Slot hierover eens zal spreken, speciaal ook ten aanzien van meer geregelde inningen der contributie. Door den voorzitter werd voorgesteld aan den pen ningmeester voor het vervolg ook het secretariaat op te draggn, waartegen de heer A. Groot geen be zwaar werd gemaakt en door de vergadering werd toegejuicht. Bij de bestuursverkiezing werden herkozen de heeren A. Groot en J. Stapel, de heer Groot nam de benoeming aan, de heer Stapel zal kennis worden gegeven. Door het overlijden van den heer Hittema en het a.s. vertrek van den heer Brugman, moet in twee vacatures worden voorzien. Gekozen werden de heeren A. Kooy en K. Bakker, beiden namen de benoeming aan. In den Raad van Toezicht werd herkozen de heer P. Harter, die weder de benoeming aannam. De voorzitter feliciteerde de gekozene, alsmede de vereeniging, hij hoopte, dat zou mogen blijken, dat goede keuzen zijn gedaan en wenschte bestuursleden en leden van den R. v. T. aangename samenwerking toe. Hierna sprak hij eenige woorden van dank en waardeering tot den heer C. Groot, die dit jaar 25 jaar bestuurslid is geweest, waarmee spr. hem feli citeerde onder instemming der vergadering. Met het oog op het 30-jarig bestaan der vereeniging werd het verslag voorgelezen der stichtingsvergade ring onder leiding van Ds. H. G. Brink, gehouden op 8 Maart 1901. Hierna werden nog eenige herin neringen uit de eerste bestaansjaren opgesomd, waarna tot sluiting werd overgegaan. Hierbij ver klaarde de voorzitter steeds met groot genoegen voor de vereeniging te hebben gewerkt, hetgeen naar zijne meening voor een groot deel mag worden dank geweten aan de volle medewerking van bestuur en R. v. T., van den prettigen omgang met elkander en mede van de aangename stemming, welke er steeds heerschte in de ledenvergaderingen. Met de beste wenschen voor den groei en bloei der vereeniging sloot hij de vergadering. ONZE KEUKEN. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK. )NDAG: Tomatensoep; Blinde vinken; Brusselsch lof au atin, Aardappelen; Maizena-ananas pudding met anas saus. ÜANDAG Runder rollade of boonensoep; Savoye kool; Aard- elen; Schuim ommelet. JNSDAG: Slap stuk; gesnipperde winterpeen, groene erwten; rdappelpuree; citroen rijst. pENSDAG: lollade of Schelpen met garnalen ragout. Spruitjes dappelen. Chocoladevla met biscuits. NDERDAG: loulasch of eieren met tomaten saus. Roode kool. rdappelen. Rijst met sinaasappelsaus. IJDAG: lebakken bot; Veldsla en bieten; Gebakken ïdappelen. Gort met Rozijnen. IJDAG II. 'ikante Havermoutkoekjes. Spinazie (blik). Aard- lelen. Boterjus. Gort met Rozijnen. TERDAG: rwtensoep of magére Erwtensoep met spek en ■st, sneedjes wittebrood. Abrikozen met custard- Maizena pudding met Ananas. II L. melk, 90 gram maizene, 80 gram suiker, 2 Hitten, 1 klein busje ananas. De ananas wordt aan zeer kleine stukjes gesneden emfeven op een zeef gedaan om 't vocht te verwijde ren! dat we echter bewaren voor een sausje. De melk gmigen we nu aan de kook en voegen de suiker en «■gemaakte maizena toe en laten dit onder flink Jfwen even doorkoken. De eiwitten, die we stijf H>ten worden bij de pudding gevoegd en nog even meegekookt; we voorkomen daardoor het zakken van rSeiwit- Nu de Pan van het vuur en de stukjes ana nas op één flinke eetlepel door de massa roeren en «F overbrengen in een van te voren nat gemaakte ^■dingvorm. Voor het sausje koken we het ananas ^■it even op met sap van een halve citroen en iets suiker en binden het daarna met maizena. Citroen rijst. 3|0 gram rijst, 200 gram suiker, sap van 3 ci troenen. De rijst wordt op de gewone wijze gaar gekookt zout en een stukje citroenschil, dat men voor lopdienen verwijdert. De citroenen uitpersen en 1 de suiker door de rijst roeren als deze gaar is. [lenen in een kristallen schaal. zorgen bij het schilletje dat er geen wit aan [binnenkant blijft en bij de sap, dat zich hierin pitten bevinden, daar de citroenrijst anders zou kunnen worden. Goulasch. 500 gram mager rundvleesch, groote ui, een paar plakken spek, 20 gram bloem, zout, peper, noot en Wftika, boter of vet. Hèt vleesch wordt in blokken gesneden en de boter >f het vet bruin gebraden met de gesnipperde ui. Het rteesch aan dobbelsteenstjes snijden en met peper 2°ut inwrijven; de ui snipperen. De plakken spek fltbakken, boter er bij voegen en de gesnipperde hen; het vleesch wordt er bij gedaan en als de hen al even hebben gebakken, om het gelijk bruin >e krijgen, wentele men het steeds om. Ongeveer 15 nin. doet men de bloem er bij en de overige kruiden m voegt dan een halve L. water bij, nog een klein lurtje alles laten nastoven. Men moet nu een dikke gebonden saus hebben, mochct deze nog te dun blij ken wat wel niet het geval zal zijn dan nog wat aanbinden met wat maizena. Pikante Havermoutkoekjes. 120 gram havermouth, 2 eieren halve D.L. melk, 1 ui, 25 gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, zout, peper en nootmuskaat, soja. De eieren, worden met de melk, 't zout, de kruiden en de aromo of de soja geklopt en hierin laten we de Jiavermout eenige uren weeken; de ui wordt heel fijn gesnipperd en in de boter gaar gesmoord, daarna met de zeer fijn gehakte peterselie door het mengsel geroerd. In ruim boter worden hier nu koek jes van gebakken, die op een verwarmden schotel met de overgebleven boter er over worden opgediend. Hier en daar een takje peterselie voor garneering. Mevr. G. te 's-H. Gaarne willen wij aan uw ver zoek voldoen en U het gevraagde recept doen toe- komenl. Het is prettig, dat die chocoiade truffels, zoo in den smaak vielen. U vraagt mij voor een eenvoudige middagthee? Wij zouden u raden zelf wat noga en truffels te maken, verder heeft U al licht wat sneedjes oud brood voor een schaaltje met sandwiches met kaas en dan zou ik als variatie op koekjes eens diverse biscuits nemen b.v. Maria's die U met een dun laagje boter bestrijkt en met een chocolade oublie belegt; verder b.v. Croquette even eens met boter gesmeerd en flink met chocolade hagelslag bestrooid, zoo kunt u zelf nog allerlei va riaties bedenken, verder nog een schaaltje gezouten even gebakken pinda's. Hieronder het recept voor de wortelmarmelade 500 gram wortelen, 500 gram suiker, sap van 2 kleine citroenen aangevuld met water tot 11/2 D.L. De wortelen worden geschild en in dunne stukjes geraspt; ook van de goed gewasschen citroenen raspt men de schil, daarna opgezet met de citroensap, water en suiker om dan alles tesamen zoolang te laten koken, tot de massa de vereischte dikte heeft. Men overtuige zich hiervan door b.v. een theele peltje van de marmelade op een bordje te doen en als het koud is, kan men zien of het de gewenschte dikte heeft. Te veel water mag ze niet bevatten, daar ze dan te spoedig zou bederven. Deze Jam is bij zonder smakelijk en goedkoop en 't is weer eens iets anders. Gaarne zal ik eens van U hooren, hoe ze U bevalt. Verdere aanvragen voor recepten zullen wij met het oog op de in te nemen plaatsruimte schriftelijk beantwoorden. Redactrice „Onze Keuken", Theresiastraat 424,Den Haag. Wanneer fijne zachte weefsels gesteven worden op de gewone wijze, n.l. met gekookte of rauwe stijfsel, zijn ze spoedig te stijf en zien er gauw ge kreukeld uit, zelfs al maakt men de stijfsel nog zoo dun. Een deskundige gaf ons de volgende raad, n.l. deze: om op halve liter water 1 eetlepel suiker op te lossen en hier de fijne weefsels door te halen, uitdrukken, in een doek rollen en strijken als het goed nog vochtig is, de stoffen zullen er dan als nieuw uitzien. Fijn kantwerk en tulle kan eveneens op deze wijze opgemaakt worden: Men strijke dit echter op den verkeerden kant en zorg, dat het ijzer niet te heet is. HOE MOETEN WIJ ONS VOEDEN? Eenige practische wenken door Dr. PETER PATER. Zeven bestanddeelen in het voedsel. Van oudsher hebben op het gebied der voedings- hygiëne verschillende meeningen tegenover elkaar gestaan en de strijd werd menigmaal met groote heftigheid gevoerd. In dezen tijd wordt er aan hy giëne in het algemeen veel aandacht gegeven en het is dan ook geen wonder, dat men zich meer dan ooit met het vraagstuk der voeding bezig houdt. Nu moet ons, voedsel aan zeven vereischten voldoen; er moeten n.l.: 1. genoeg calorlën; 2. genoeg eiwitten 3 genoeg water en minerale zouten; 4. genoeg vita minen in voorkomen en zij moeten 5 goed smaxen om de maag tot meer werkzaamheid te prikkelen; 6. den honger stillen en een gevoel van verzadiging geven en 7. genoeg cellulose bevatten. Hoeveel caloriën hebben wij noodig? De behoefte aan caloriën varieert tusschen de 2200 en 5000 per dag; dit hangt af van het werk, dat de betrokken persoon moet verrichten. Menschen, die zich lichamelijk weinig behoeven in te spannen en een zittend leven leiden, hebben aan 2000 a 2400 caloriën genoeg. Beroepen, waar mid delmatig zware lichamelijke inspanning aan ver bonden is, vereischen 2600 a 2800 caloriën; hiertoe berekent men ook de beroepen, waarbij men heen en weer moet loopen of veel moet spreken. Moet de betrokkene zeer veel heen en weer loopen, zooals b.v. bij een dokter het geval, dan heeft hij 3000 caloriën per dag noodig. Voor personen, die licha melijk werk verrichten, wordt de behoefte aan calo riën dadelijk veel grooter, men kan haar ongeveer vaststellen op 3400 a 3600, 4000 en 5000 caloriën voor licht, middelmatig en zwaar liqjiamelijk werk. De andere vereischten. Het komt echter niet alleen aan op de noodige ca loriën. Het voornaamste strijdpunt van het oogen- blik is het rauwe voedsel. Zooals er ten allen tijde secten zijn geweest, die bepaalde voedingswijzen met groot fanatisme voorstonde, zoo voeren ook nu de voorstanders van het rauwe voedsel een feilen strijd. Den laatsten tijd schijnt de groote heftigheid wat bekoeld te zijn en de meer gematigden geven al toe, dat rauw voedsel met uitsluiting van alle gekookte spijzen toch niet het ware is. Zij hebben echter ge lijk in zooverre, dat er dagelijks rauw voedsel in den eenen of anderen vorm op het menu behoort voor te komen. De wijze, waarop de gemiddelde west-Europeaan zich tegenwoordig voedt, veroor zaakt onvermijdelijk een te hoog zuurgehalte van het bloed; het is dus goed, voedsel te gebruiken, dat de vorming van gassen bevordert en daardoor de overtollige zuren bindt. In dit opzicht zijn vooral aardappelen, worteltjes en melk aan te bevelen. Daardoor kan men jicht en ander onaangenaam heden voorkomen. Niet te sterk zouten. Om dezelfde reden is het verkeerd, het eten te sterk te zouten. Dat is vooral noodig voor de nieren en reeds jaren geleden bereikte men bij nierlijders uitstekende resultaten met een dieet, waarin zoo min mogelijk keukenzout voorkwam. Wat echter voor zieke nieren noodzakelijk is, is voor gezonde nieren en voor het geheele lichaam aan te bevelen; door zich tijdig te ontzien, voorkomt men het ont staan van nierkwalen. De meeste menschen vragen echter niet, of hun eten gezond is, maar alleen of het goed smaakt, en daarom is het niet aan te bevelen, het eten geheel zonder zout te koken. Men make het ook smakelijk door selderij en andere groenten bereid, zoodat de vermindering van de hoeveelheid zout geen tegenzin in het eten doet ontstaan. omdat het te weinig vitaminen bevat; den laatsten tijd wijden de meeste fabrikanten echter groote aan dacht aan dit punt, zoodat dit bezwaar grooten- deels vervalt, vooral wanneer men van het eten van geconserveerd voedsel geen regel maakt. Een be langrijker punt is het nog altijd veel voorkomende vervalschen van levensmiddelen; niet alleen van melk en boter, doch ook het z.g. denatureeren van het voedsel, dat wettelijk geoorloofd is, moet hier onder gerekend worden. Zoo wordt meel altijd gede natureerd; in dit geval wordt het kunstmatig ge bleekt om aan de wenschen van het publiek tege moet te komenl. Om dezelfde reden onttrekt men er ook de zoo nuttige zemelen aan. Ook rijst wordt, gepolijst, verglaasd en gebleekt, waardoor natuurlijk veel vaan de voedingswaarde verhoren gaat. Men ziet dus, dat er aan onze wijze van voeden nog heel wat verbeterd kan worden. DE VROUWENSTEM WORDT LAGER. De muziekleeraar van een groote Amerikaansche meisjesschool is onlangs op grond van het onder zoek vana een groot, aantal stemmen tot de con clusie gekomen, dat de Amerikaansche meisjes heb ben thans altstemmen. De professor is van meening, dat de algemeene verlaging van het register moet worden toegeschre ven aan het overmatige rooken van sigaretteu en aan de vermoeienis der stemorganen tijdens de voet balwedstrijden. DE VERZORGING VAN DE KINDERHAND. Over het algemeen wordt meer aandacht gegeven aan de zindelijkheid op het lichaam en da propere kleeding der kinderen dan aan de verzorging van hun handen en toch is dat een van de belangrijkste eischen der hygiëne. Van hun vroegste jeugd af moeten de kiinderen gewend worden, hun handen dagelijks meermalen te wasschen en hun nagels schoon te houden. Zij pakken nu eenmaal van alles aan, heel dikwijls ook dingen, die hun handen vuil maken, en dat is niet erg, wanneer zij ze maar niet vuil laten blijven. Zelfs heel jonge kinderen moeten weten, hoe men vuiile handen met een borsteltje, puimsteen en ci troensap schoon kan krijgen en zij moeten hun na gels geregeld schoonhouden en bijblijven. Na het afdrogen der handen worden een paar druppels gly cerine in de huid gewreven om te voorkomen, dat deze ruw wordt. Gesprongen handen worden gewoonlijk veroor zaakt door slecht afdrogen der handen na het was schen. Men kan ze genezen door er 's avonds wat amandelolie op te smeren en voor den nacht hand schoenen aan te trekken. Winterhanden worden dagelijks meermalen aan gestipt met citroensap, terwijl men het ontstaan ervan kan voorkomen door de kinderen niet te nauwe wollen handschoenen te late ndragen, bij voorkeur wanten, terwijl voor meisjes een mof ook zeer praktisch is. Zweethanden worden genezen door de handen dikwijls in warm water te wasschen, in te vetten en te poederen. Wanneer dat niet helpt, lijdt het kind vermoedelijk aan bloedarmoede of zijn de zenuwen niet inorde en dan kan men het beste een arts raadplegen/ Het zoo leelijk en on gemanierd staande nagelbijten moet zelfs bij heel jonge kinderen afgeleerd worden, omdat het anders een ingeroeste gewoonte wordt, die de nagels en daarmede de hand ontsiert. (Nadruk verboden) HOE WORDT DE MODE. De nieuwe voorjaarsmode wordt ons al getoond in eenige collecties en shows en toch zijn de aan duidingen nog zoo onzeker, dat wij een soort voor gevoel noodig hebben om het juiste beeld ervan te raden. Zoo hooren wij, dat gebloemde wollen stof fen, vooral die met klein patroon, het nieuwste zullen zijn voor japonnen en ensembles en dat er groote hoeden gedragen zullen worden, die aan den binnenkant van den rand met de stof van het costuum gevoerd zijn. Verder het noodige over Schotscche en geruite stoffen. Er wordt ook gezegd, dat het publiek genoeg heeft van zwart en het komende seizoen aan lichte kleuren de voorkeur zal worden gegeven. Alle kleuren zullen in de mode •zijn, vooral in hun teere en flatteuse tinten. Daar zullen de meeste dames wel blij mee zijn, want hoewel zwart altijd rustig e nelegant staat en het figuur slanker doet schijnen, in de lichte zomer maanden staat het toch te somber. De vroalijke veel kleurige en vooral gebloemde -stoffen passen daar beter bij. Welke modellen zullen populair zijn? Welke mantels, ensembles en japonnen? Daarover laat men zich nog minder uit dan over de stoffen en kleuren. Tet staat alleen vast, dat ook in het komende seizoen de mode gracieus en vrouwelijk zal zijn en dat daarom ook luchtige stoffen en ietwat be werkelijke modellen in de mode zullen blijven. Het bovendeel der japonnen zal de slanke figuren blij ven omsluiten en de rokken zullen wijd blijven. De lijn der heupen zal iets minder scherp gemarkeerd worden en draperieën, revers of kanten fichu's zul len evel als garneering worden genomen. Door al deze kleinigheden is een goede modiste meer dan ooit in staat, de kleine onvolkomenheden van het verdoezelen en op de goede punten de aandacht te vestigen. Het meest interessante nieuwtje is misschien wel, dat de klokrok zijn plaats gedeeltelijk zal moeten afstaan aan den rok met strooken en volants. Nu is een volant een zeer praktisch middel om een overigens nog goede japon te verlengen, zoodat men er niet dadelijk aan kan zien, dat zij nog uit het vorige jaar dateert. De rokken worden ook nog altijd versierd door ruimte opzij en daardoor kan men eveneens menige japon moderniseeren. De aar dige japonnetjes van dunnen crepella, versierd met een shawlkraag en knoopen, zullen zich dan ook het komende seizoen in de gunst der dames ver heugen. En ook de hooge taille en het ceintuur heb ben nog niet afgedaan, wat voor de zwaarder ge bouwde dames een reden is tot voortdurende voor zichtigheid. Het is werkelijk jammer, dat zoovele vrouwen er zich geen rekenschap van geven, hoe zij er op eenigen afstand uitzien en dat zij meenen, alles te moeten dragen, wat toevallig in de mode is. Als men zwaar van figuur is, moet men daar niet door een ceintuur de aandacht op vestigen. De reeds genoemde revers, een sluiting door middel van knoopen, bij voorkeur langs een diagonale lijn, een kanten jabot en een schootblouse zijn in dit geval zeer geschikt. Wel zal men het dragen van een ceintuur gewoonlijk niet kunnen vermijden, doch bij bepaalde modellen kan het ceintuür wat lager komen en dan heeft men al veel gewonnen. Ook de heel korte manteltjes van de nieuwste ensembles kunnen alleen gedragen worden, wanneer men zeer slank is. Gelukkig kunnen wij een groote verschei denheid van modellen verwachten voor de komende lente en een dergelijke verdraagzaamheid van de mode komt de meeste vrouwen ten goede. (Nadruk verboden). per postwissel vooruit te voldoen. Bij bestelling moet behalve het, nummer van het plaatje, oko de ver langde maat duidelijk worden opgegeven. Aanvragen te richten tot „Het Patronenhuis", Theresiastraat 424, Den Haag. KNIPPATRONEN VERKRIJGBAAR. Van alle in deze rubriek afgebeelde modeplaatjes zijn papieren knippatronen verkrijgbaar in de maten 42, 44, 46, 48. De prijs bedraagt f 1.00, voor kinderen f 0.80. Men wordt verzocht het bedrag in postzegels of Links een japon van groene stof, gegarneerd door ingezette stukken en voorzien van een kraagje en een ceintuur van beige wildleer. Rechts een japon van marineblauwe wollen crêpe. De rok is aangezet aan een pas, die weer uit ver- scchillende stukken bestaat en is van stolpplooien voorzien. De vier knoopen zijn wit, evenals het kraagje en de manchetten van crêpe en het wild- leeren ceintuur. BALJAPONNEN VOOR JONGE MEISJES. Het verschil tusschen de baljaponnen der jonge mleisjes en die der oudere dames ligt bijna uitslui tend in het décolleté, dat rond of V-vormig kan zijn, doch altijd zeer bescheiden is. De japon op den rug mag ook niet lager zijn, dan van voren. Op de schouders is de stof niet te smal en soms vindt men daar sierlijke strikken, die de nog eenigs- zins hoekige schouders bedekken. De lijfjes zijn over het algemeen nauwsluitend; voor te mogere figuur tjes staan horizontale opnaaisels of een bolero goed. Plissé's of kleine, vlakke schocftjes onder het cein tuur geven iets zachts aan de heuplijn, doch als regel is de rok nauw om de heupen, om daaronder pas wijder uit te vallen. De meest gewilde stoffen voor deze dansjurkjes zijn: zijden mousseline, voile, crêpe Georgette of crêpe romain; deze beide laatste stoffen zijn natuurlijke duurzamer, doch minder sofipel. Crêpe de Chine en crêpe satin treden wat meer op den achtergrond, doch er worden nog al tijd veel mooie japonnetjes van gemaakt, vooral in combinatie met tulle. (Nadruk verboden).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 7