I
7 Mil. 1931
Een wijs woord voor ioderon dag
De Vrouw en de Mode
lit den Omtrek
Voor onze Lezeressen
i n
EEN WIJS WOORD VOOR IEDEREN DAG
Het huwelijk is een der grootste paradoxen: het
egint eerst als het gesloten is!
(Em. Kant).
Te bekennen als men ongelijk heeft, is het hoogste.
Flinke menschen verbeteren hun fouten: domme
eden bekennen ze hoogstens.
Bescheidenheid is bij vele menschen niets anders
an gebrek aan moed.
Een geheim is óf te kostbaar om voor zich te hou-
n, öf het is de moeite niet waard om het te
irzwijgen.
(Een vrouw).
Waarom zou men „logisch" zijn, als het instinkt
mand zegt, dat zij gelijk heeft?
(Een andere vrouw).
(Nadruk verboden).
HEER HUGOWAARD.
Jaarvergadering van het Prot. Ondersteunings-
f(
bij Ziekte „Licht in Duisternis" te Heer
ugowaard, Donderdagavond in het lokaal van den
>er C. Liefhebber.
Nadat met een woord van welkom door den
lorzitter, den heer Brugman, de vergadering was
opend, werd door den heer A. Groot, als loco-
cretaris, de notulen gelezen, ^yelke onder dank-
gging werden goedgekeurd.
Door den voorzitter werden hierna eenige mede-
elingen gedaan, waarna aan de orde werd gesteld
rekening over 1930. De heer Kooy die met den
er P. Joon de rekening had nagezien, verklaarde,
alles in orde was bevonden. De heer Groot las
rvolgens het financiëel verslag voor, waaruit bleek
een lid was toegetreden, terwijl door overlijden
vertrek 3 leden moesten worden afgeschreven,
ontvangsten hadden bedragen f345, de uitga -
n f 289.90, alzoo een batig saldo van f 63.10.
Hiermee is het bezit van het fonds gestegen tot
72.57. Onder dankzegging werd de rekening goed-
keurd., Andermaal kreeg de heer A. Groot het
jord voor het uitbrengen van het jaarverslag. Hier-
werd herdacht het overlijden van den secr.,
n heer P. Hittema, wat voor de vereeniging een
oot verlies is geweest. Verder werd melding ge-
aakt van een tweede verlies voor de vereeniging
doordien in 1930 de zekerheid kenbaar was gemaakt
van het a.s. vertrek van den voorz. Spr. wees er op,
dat de heer Brugman een der medeoprichters is
geweest, gedurende de eerste 15 jaren als secr. en de
laatste 15 jaar als voorz. heeft gefungeerd en met
wien steeds aangenaam samengewerkt is. Spr. oor
deelde in den geest der vergadering te handelen,
indien hij dèn neer Brugman daarvoor dankzegde,
hij wenschte hem met zijn vrouw nog vele jaren toe
van aangename rust. Met betrekking tot de fonds
zaken had het jaar 1930 voorts een kalm en gunstig
verloop; aan 7 leden werd voor 189 dagen ziekte
uitkeering verstrekt. Ten zeerste betreurde spr. dat
niet meer jongeren tot het fonds toetraden, en wekte
allen op hiertoe mee te werken. Spr. eindigde zijn
verslag met de beste wenschen voor de vereeniging.
De voorzitter bracht den heer A. Groot den dank
der vergadering voor zijn verslag. Naar aanleiding
van het jaarverslag ontspon zich een debat over het
waarnemen van het bodeschap. Het resultaat hier
van was. dat door den heer Groot met de Wed. Slot
hierover eens zal spreken, speciaal ook ten aanzien
van meer geregelde inningen der contributie.
Door den voorzitter werd voorgesteld aan den pen
ningmeester voor het vervolg ook het secretariaat
op te draggn, waartegen de heer A. Groot geen be
zwaar werd gemaakt en door de vergadering werd
toegejuicht.
Bij de bestuursverkiezing werden herkozen de
heeren A. Groot en J. Stapel, de heer Groot nam de
benoeming aan, de heer Stapel zal kennis worden
gegeven. Door het overlijden van den heer Hittema
en het a.s. vertrek van den heer Brugman, moet
in twee vacatures worden voorzien. Gekozen werden
de heeren A. Kooy en K. Bakker, beiden namen de
benoeming aan.
In den Raad van Toezicht werd herkozen de heer
P. Harter, die weder de benoeming aannam.
De voorzitter feliciteerde de gekozene, alsmede de
vereeniging, hij hoopte, dat zou mogen blijken, dat
goede keuzen zijn gedaan en wenschte bestuursleden
en leden van den R. v. T. aangename samenwerking
toe.
Hierna sprak hij eenige woorden van dank en
waardeering tot den heer C. Groot, die dit jaar 25
jaar bestuurslid is geweest, waarmee spr. hem feli
citeerde onder instemming der vergadering. Met
het oog op het 30-jarig bestaan der vereeniging
werd het verslag voorgelezen der stichtingsvergade
ring onder leiding van Ds. H. G. Brink, gehouden
op 8 Maart 1901. Hierna werden nog eenige herin
neringen uit de eerste bestaansjaren opgesomd,
waarna tot sluiting werd overgegaan. Hierbij ver
klaarde de voorzitter steeds met groot genoegen voor
de vereeniging te hebben gewerkt, hetgeen naar
zijne meening voor een groot deel mag worden dank
geweten aan de volle medewerking van bestuur en
R. v. T., van den prettigen omgang met elkander en
mede van de aangename stemming, welke er steeds
heerschte in de ledenvergaderingen. Met de beste
wenschen voor den groei en bloei der vereeniging
sloot hij de vergadering.
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK.
)NDAG:
Tomatensoep; Blinde vinken; Brusselsch lof au
atin, Aardappelen; Maizena-ananas pudding met
anas saus.
ÜANDAG
Runder rollade of boonensoep; Savoye kool; Aard-
elen; Schuim ommelet.
JNSDAG:
Slap stuk; gesnipperde winterpeen, groene erwten;
rdappelpuree; citroen rijst.
pENSDAG:
lollade of Schelpen met garnalen ragout. Spruitjes
dappelen. Chocoladevla met biscuits.
NDERDAG:
loulasch of eieren met tomaten saus. Roode kool.
rdappelen. Rijst met sinaasappelsaus.
IJDAG:
lebakken bot; Veldsla en bieten; Gebakken
ïdappelen. Gort met Rozijnen.
IJDAG II.
'ikante Havermoutkoekjes. Spinazie (blik). Aard-
lelen. Boterjus. Gort met Rozijnen.
TERDAG:
rwtensoep of magére Erwtensoep met spek en
■st, sneedjes wittebrood. Abrikozen met custard-
Maizena pudding met Ananas.
II L. melk, 90 gram maizene, 80 gram suiker, 2
Hitten, 1 klein busje ananas.
De ananas wordt aan zeer kleine stukjes gesneden
emfeven op een zeef gedaan om 't vocht te verwijde
ren! dat we echter bewaren voor een sausje. De melk
gmigen we nu aan de kook en voegen de suiker en
«■gemaakte maizena toe en laten dit onder flink
Jfwen even doorkoken. De eiwitten, die we stijf
H>ten worden bij de pudding gevoegd en nog even
meegekookt; we voorkomen daardoor het zakken van
rSeiwit- Nu de Pan van het vuur en de stukjes ana
nas op één flinke eetlepel door de massa roeren en
«F overbrengen in een van te voren nat gemaakte
^■dingvorm. Voor het sausje koken we het ananas
^■it even op met sap van een halve citroen en iets
suiker en binden het daarna met maizena.
Citroen rijst.
3|0 gram rijst, 200 gram suiker, sap van 3 ci
troenen.
De rijst wordt op de gewone wijze gaar gekookt
zout en een stukje citroenschil, dat men voor
lopdienen verwijdert. De citroenen uitpersen en
1 de suiker door de rijst roeren als deze gaar is.
[lenen in een kristallen schaal.
zorgen bij het schilletje dat er geen wit aan
[binnenkant blijft en bij de sap, dat zich hierin
pitten bevinden, daar de citroenrijst anders
zou kunnen worden.
Goulasch.
500 gram mager rundvleesch, groote ui, een paar
plakken spek, 20 gram bloem, zout, peper, noot en
Wftika, boter of vet.
Hèt vleesch wordt in blokken gesneden en de boter
>f het vet bruin gebraden met de gesnipperde ui. Het
rteesch aan dobbelsteenstjes snijden en met peper
2°ut inwrijven; de ui snipperen. De plakken spek
fltbakken, boter er bij voegen en de gesnipperde
hen; het vleesch wordt er bij gedaan en als de
hen al even hebben gebakken, om het gelijk bruin
>e krijgen, wentele men het steeds om. Ongeveer 15
nin. doet men de bloem er bij en de overige kruiden
m voegt dan een halve L. water bij, nog een klein
lurtje alles laten nastoven. Men moet nu een dikke
gebonden saus hebben, mochct deze nog te dun blij
ken wat wel niet het geval zal zijn dan nog wat
aanbinden met wat maizena.
Pikante Havermoutkoekjes.
120 gram havermouth, 2 eieren halve D.L. melk,
1 ui, 25 gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie,
zout, peper en nootmuskaat, soja.
De eieren, worden met de melk, 't zout, de kruiden
en de aromo of de soja geklopt en hierin laten we
de Jiavermout eenige uren weeken; de ui wordt heel
fijn gesnipperd en in de boter gaar gesmoord,
daarna met de zeer fijn gehakte peterselie door het
mengsel geroerd. In ruim boter worden hier nu koek
jes van gebakken, die op een verwarmden schotel
met de overgebleven boter er over worden opgediend.
Hier en daar een takje peterselie voor garneering.
Mevr. G. te 's-H. Gaarne willen wij aan uw ver
zoek voldoen en U het gevraagde recept doen toe-
komenl. Het is prettig, dat die chocoiade truffels,
zoo in den smaak vielen. U vraagt mij voor een
eenvoudige middagthee? Wij zouden u raden zelf
wat noga en truffels te maken, verder heeft U al
licht wat sneedjes oud brood voor een schaaltje met
sandwiches met kaas en dan zou ik als variatie op
koekjes eens diverse biscuits nemen b.v. Maria's die
U met een dun laagje boter bestrijkt en met een
chocolade oublie belegt; verder b.v. Croquette even
eens met boter gesmeerd en flink met chocolade
hagelslag bestrooid, zoo kunt u zelf nog allerlei va
riaties bedenken, verder nog een schaaltje gezouten
even gebakken pinda's. Hieronder het recept voor de
wortelmarmelade
500 gram wortelen, 500 gram suiker, sap van 2
kleine citroenen aangevuld met water tot 11/2 D.L.
De wortelen worden geschild en in dunne stukjes
geraspt; ook van de goed gewasschen citroenen raspt
men de schil, daarna opgezet met de citroensap,
water en suiker om dan alles tesamen zoolang te
laten koken, tot de massa de vereischte dikte heeft.
Men overtuige zich hiervan door b.v. een theele
peltje van de marmelade op een bordje te doen en
als het koud is, kan men zien of het de gewenschte
dikte heeft. Te veel water mag ze niet bevatten, daar
ze dan te spoedig zou bederven. Deze Jam is bij
zonder smakelijk en goedkoop en 't is weer eens iets
anders. Gaarne zal ik eens van U hooren, hoe ze U
bevalt.
Verdere aanvragen voor recepten zullen wij met
het oog op de in te nemen plaatsruimte schriftelijk
beantwoorden.
Redactrice „Onze Keuken", Theresiastraat 424,Den
Haag.
Wanneer fijne zachte weefsels gesteven worden
op de gewone wijze, n.l. met gekookte of rauwe
stijfsel, zijn ze spoedig te stijf en zien er gauw ge
kreukeld uit, zelfs al maakt men de stijfsel nog zoo
dun.
Een deskundige gaf ons de volgende raad, n.l.
deze: om op halve liter water 1 eetlepel suiker op
te lossen en hier de fijne weefsels door te halen,
uitdrukken, in een doek rollen en strijken als het
goed nog vochtig is, de stoffen zullen er dan als
nieuw uitzien. Fijn kantwerk en tulle kan eveneens
op deze wijze opgemaakt worden: Men strijke dit
echter op den verkeerden kant en zorg, dat het
ijzer niet te heet is.
HOE MOETEN WIJ ONS VOEDEN?
Eenige practische wenken
door Dr. PETER PATER.
Zeven bestanddeelen in het voedsel.
Van oudsher hebben op het gebied der voedings-
hygiëne verschillende meeningen tegenover elkaar
gestaan en de strijd werd menigmaal met groote
heftigheid gevoerd. In dezen tijd wordt er aan hy
giëne in het algemeen veel aandacht gegeven en het
is dan ook geen wonder, dat men zich meer dan
ooit met het vraagstuk der voeding bezig houdt. Nu
moet ons, voedsel aan zeven vereischten voldoen;
er moeten n.l.: 1. genoeg calorlën; 2. genoeg eiwitten
3 genoeg water en minerale zouten; 4. genoeg vita
minen in voorkomen en zij moeten 5 goed smaxen
om de maag tot meer werkzaamheid te prikkelen;
6. den honger stillen en een gevoel van verzadiging
geven en 7. genoeg cellulose bevatten.
Hoeveel caloriën hebben wij noodig?
De behoefte aan caloriën varieert tusschen de
2200 en 5000 per dag; dit hangt af van het werk, dat
de betrokken persoon moet verrichten.
Menschen, die zich lichamelijk weinig behoeven in
te spannen en een zittend leven leiden, hebben aan
2000 a 2400 caloriën genoeg. Beroepen, waar mid
delmatig zware lichamelijke inspanning aan ver
bonden is, vereischen 2600 a 2800 caloriën; hiertoe
berekent men ook de beroepen, waarbij men heen
en weer moet loopen of veel moet spreken. Moet de
betrokkene zeer veel heen en weer loopen, zooals
b.v. bij een dokter het geval, dan heeft hij 3000
caloriën per dag noodig. Voor personen, die licha
melijk werk verrichten, wordt de behoefte aan calo
riën dadelijk veel grooter, men kan haar ongeveer
vaststellen op 3400 a 3600, 4000 en 5000 caloriën voor
licht, middelmatig en zwaar liqjiamelijk werk.
De andere vereischten.
Het komt echter niet alleen aan op de noodige ca
loriën. Het voornaamste strijdpunt van het oogen-
blik is het rauwe voedsel. Zooals er ten allen tijde
secten zijn geweest, die bepaalde voedingswijzen met
groot fanatisme voorstonde, zoo voeren ook nu de
voorstanders van het rauwe voedsel een feilen strijd.
Den laatsten tijd schijnt de groote heftigheid wat
bekoeld te zijn en de meer gematigden geven al toe,
dat rauw voedsel met uitsluiting van alle gekookte
spijzen toch niet het ware is. Zij hebben echter ge
lijk in zooverre, dat er dagelijks rauw voedsel in
den eenen of anderen vorm op het menu behoort
voor te komen. De wijze, waarop de gemiddelde
west-Europeaan zich tegenwoordig voedt, veroor
zaakt onvermijdelijk een te hoog zuurgehalte van
het bloed; het is dus goed, voedsel te gebruiken,
dat de vorming van gassen bevordert en daardoor
de overtollige zuren bindt. In dit opzicht zijn vooral
aardappelen, worteltjes en melk aan te bevelen.
Daardoor kan men jicht en ander onaangenaam
heden voorkomen.
Niet te sterk zouten.
Om dezelfde reden is het verkeerd, het eten te
sterk te zouten. Dat is vooral noodig voor de nieren
en reeds jaren geleden bereikte men bij nierlijders
uitstekende resultaten met een dieet, waarin zoo
min mogelijk keukenzout voorkwam. Wat echter
voor zieke nieren noodzakelijk is, is voor gezonde
nieren en voor het geheele lichaam aan te bevelen;
door zich tijdig te ontzien, voorkomt men het ont
staan van nierkwalen. De meeste menschen vragen
echter niet, of hun eten gezond is, maar alleen of
het goed smaakt, en daarom is het niet aan te
bevelen, het eten geheel zonder zout te koken. Men
make het ook smakelijk door selderij en andere
groenten bereid, zoodat de vermindering van de
hoeveelheid zout geen tegenzin in het eten doet
ontstaan.
omdat het te weinig vitaminen bevat; den laatsten
tijd wijden de meeste fabrikanten echter groote aan
dacht aan dit punt, zoodat dit bezwaar grooten-
deels vervalt, vooral wanneer men van het eten
van geconserveerd voedsel geen regel maakt. Een be
langrijker punt is het nog altijd veel voorkomende
vervalschen van levensmiddelen; niet alleen van
melk en boter, doch ook het z.g. denatureeren van
het voedsel, dat wettelijk geoorloofd is, moet hier
onder gerekend worden. Zoo wordt meel altijd gede
natureerd; in dit geval wordt het kunstmatig ge
bleekt om aan de wenschen van het publiek tege
moet te komenl. Om dezelfde reden onttrekt men
er ook de zoo nuttige zemelen aan. Ook rijst wordt,
gepolijst, verglaasd en gebleekt, waardoor natuurlijk
veel vaan de voedingswaarde verhoren gaat. Men
ziet dus, dat er aan onze wijze van voeden nog heel
wat verbeterd kan worden.
DE VROUWENSTEM WORDT LAGER.
De muziekleeraar van een groote Amerikaansche
meisjesschool is onlangs op grond van het onder
zoek vana een groot, aantal stemmen tot de con
clusie gekomen, dat de Amerikaansche meisjes heb
ben thans altstemmen.
De professor is van meening, dat de algemeene
verlaging van het register moet worden toegeschre
ven aan het overmatige rooken van sigaretteu en
aan de vermoeienis der stemorganen tijdens de voet
balwedstrijden.
DE VERZORGING VAN DE KINDERHAND.
Over het algemeen wordt meer aandacht gegeven
aan de zindelijkheid op het lichaam en da propere
kleeding der kinderen dan aan de verzorging van
hun handen en toch is dat een van de belangrijkste
eischen der hygiëne. Van hun vroegste jeugd af
moeten de kiinderen gewend worden, hun handen
dagelijks meermalen te wasschen en hun nagels
schoon te houden. Zij pakken nu eenmaal van alles
aan, heel dikwijls ook dingen, die hun handen vuil
maken, en dat is niet erg, wanneer zij ze maar niet
vuil laten blijven.
Zelfs heel jonge kinderen moeten weten, hoe men
vuiile handen met een borsteltje, puimsteen en ci
troensap schoon kan krijgen en zij moeten hun na
gels geregeld schoonhouden en bijblijven. Na het
afdrogen der handen worden een paar druppels gly
cerine in de huid gewreven om te voorkomen, dat
deze ruw wordt.
Gesprongen handen worden gewoonlijk veroor
zaakt door slecht afdrogen der handen na het was
schen. Men kan ze genezen door er 's avonds wat
amandelolie op te smeren en voor den nacht hand
schoenen aan te trekken.
Winterhanden worden dagelijks meermalen aan
gestipt met citroensap, terwijl men het ontstaan
ervan kan voorkomen door de kinderen niet te
nauwe wollen handschoenen te late ndragen, bij
voorkeur wanten, terwijl voor meisjes een mof ook
zeer praktisch is. Zweethanden worden genezen
door de handen dikwijls in warm water te wasschen,
in te vetten en te poederen. Wanneer dat niet
helpt, lijdt het kind vermoedelijk aan bloedarmoede
of zijn de zenuwen niet inorde en dan kan men
het beste een arts raadplegen/ Het zoo leelijk en on
gemanierd staande nagelbijten moet zelfs bij heel
jonge kinderen afgeleerd worden, omdat het anders
een ingeroeste gewoonte wordt, die de nagels en
daarmede de hand ontsiert.
(Nadruk verboden)
HOE WORDT DE MODE.
De nieuwe voorjaarsmode wordt ons al getoond
in eenige collecties en shows en toch zijn de aan
duidingen nog zoo onzeker, dat wij een soort voor
gevoel noodig hebben om het juiste beeld ervan te
raden. Zoo hooren wij, dat gebloemde wollen stof
fen, vooral die met klein patroon, het nieuwste
zullen zijn voor japonnen en ensembles en dat er
groote hoeden gedragen zullen worden, die aan den
binnenkant van den rand met de stof van het
costuum gevoerd zijn. Verder het noodige over
Schotscche en geruite stoffen. Er wordt ook gezegd,
dat het publiek genoeg heeft van zwart en het
komende seizoen aan lichte kleuren de voorkeur
zal worden gegeven. Alle kleuren zullen in de mode
•zijn, vooral in hun teere en flatteuse tinten. Daar
zullen de meeste dames wel blij mee zijn, want
hoewel zwart altijd rustig e nelegant staat en het
figuur slanker doet schijnen, in de lichte zomer
maanden staat het toch te somber. De vroalijke veel
kleurige en vooral gebloemde -stoffen passen daar
beter bij. Welke modellen zullen populair zijn? Welke
mantels, ensembles en japonnen? Daarover laat men
zich nog minder uit dan over de stoffen en kleuren.
Tet staat alleen vast, dat ook in het komende
seizoen de mode gracieus en vrouwelijk zal zijn
en dat daarom ook luchtige stoffen en ietwat be
werkelijke modellen in de mode zullen blijven. Het
bovendeel der japonnen zal de slanke figuren blij
ven omsluiten en de rokken zullen wijd blijven. De
lijn der heupen zal iets minder scherp gemarkeerd
worden en draperieën, revers of kanten fichu's zul
len evel als garneering worden genomen. Door al
deze kleinigheden is een goede modiste meer dan
ooit in staat, de kleine onvolkomenheden van het
verdoezelen en op de goede punten de aandacht te
vestigen.
Het meest interessante nieuwtje is misschien wel,
dat de klokrok zijn plaats gedeeltelijk zal moeten
afstaan aan den rok met strooken en volants. Nu
is een volant een zeer praktisch middel om een
overigens nog goede japon te verlengen, zoodat men
er niet dadelijk aan kan zien, dat zij nog uit het
vorige jaar dateert. De rokken worden ook nog
altijd versierd door ruimte opzij en daardoor kan
men eveneens menige japon moderniseeren. De aar
dige japonnetjes van dunnen crepella, versierd met
een shawlkraag en knoopen, zullen zich dan ook
het komende seizoen in de gunst der dames ver
heugen. En ook de hooge taille en het ceintuur heb
ben nog niet afgedaan, wat voor de zwaarder ge
bouwde dames een reden is tot voortdurende voor
zichtigheid. Het is werkelijk jammer, dat zoovele
vrouwen er zich geen rekenschap van geven, hoe
zij er op eenigen afstand uitzien en dat zij meenen,
alles te moeten dragen, wat toevallig in de mode
is. Als men zwaar van figuur is, moet men daar niet
door een ceintuur de aandacht op vestigen. De
reeds genoemde revers, een sluiting door middel
van knoopen, bij voorkeur langs een diagonale lijn,
een kanten jabot en een schootblouse zijn in dit
geval zeer geschikt. Wel zal men het dragen van een
ceintuur gewoonlijk niet kunnen vermijden, doch
bij bepaalde modellen kan het ceintuür wat lager
komen en dan heeft men al veel gewonnen. Ook de
heel korte manteltjes van de nieuwste ensembles
kunnen alleen gedragen worden, wanneer men zeer
slank is. Gelukkig kunnen wij een groote verschei
denheid van modellen verwachten voor de komende
lente en een dergelijke verdraagzaamheid van de
mode komt de meeste vrouwen ten goede.
(Nadruk verboden).
per postwissel vooruit te voldoen. Bij bestelling moet
behalve het, nummer van het plaatje, oko de ver
langde maat duidelijk worden opgegeven.
Aanvragen te richten tot „Het Patronenhuis",
Theresiastraat 424, Den Haag.
KNIPPATRONEN VERKRIJGBAAR.
Van alle in deze rubriek afgebeelde modeplaatjes
zijn papieren knippatronen verkrijgbaar in de maten
42, 44, 46, 48. De prijs bedraagt f 1.00, voor kinderen
f 0.80.
Men wordt verzocht het bedrag in postzegels of
Links een japon van groene stof, gegarneerd door
ingezette stukken en voorzien van een kraagje en
een ceintuur van beige wildleer.
Rechts een japon van marineblauwe wollen crêpe.
De rok is aangezet aan een pas, die weer uit ver-
scchillende stukken bestaat en is van stolpplooien
voorzien. De vier knoopen zijn wit, evenals het
kraagje en de manchetten van crêpe en het wild-
leeren ceintuur.
BALJAPONNEN VOOR JONGE MEISJES.
Het verschil tusschen de baljaponnen der jonge
mleisjes en die der oudere dames ligt bijna uitslui
tend in het décolleté, dat rond of V-vormig kan
zijn, doch altijd zeer bescheiden is. De japon op
den rug mag ook niet lager zijn, dan van voren.
Op de schouders is de stof niet te smal en soms
vindt men daar sierlijke strikken, die de nog eenigs-
zins hoekige schouders bedekken. De lijfjes zijn over
het algemeen nauwsluitend; voor te mogere figuur
tjes staan horizontale opnaaisels of een bolero goed.
Plissé's of kleine, vlakke schocftjes onder het cein
tuur geven iets zachts aan de heuplijn, doch als
regel is de rok nauw om de heupen, om daaronder
pas wijder uit te vallen. De meest gewilde stoffen
voor deze dansjurkjes zijn: zijden mousseline, voile,
crêpe Georgette of crêpe romain; deze beide laatste
stoffen zijn natuurlijke duurzamer, doch minder
sofipel. Crêpe de Chine en crêpe satin treden wat
meer op den achtergrond, doch er worden nog al
tijd veel mooie japonnetjes van gemaakt, vooral in
combinatie met tulle.
(Nadruk verboden).