m kwm fÉf\\WÈBÊÊÈËÈM LX Voor onze Lezeressen De Vrouw en de Hede Nieuwe opgaven: LETTE» 1. Mijn geheel geeft licht; mijn eerste deel is heel warm; mijn tweede deel is hoog. 2. Welke groote Nederlandsche steden zijn dit, als ge op de plaats der streepjes een letter zet? w1e i—men upe teh MOEDERDAG. 21 Mei. «li jj v*\ Jf; Het is niet teveel gezegd, dat men een mensch kan beoordeelen naar zijn verhouding tot zijn moe der. Men kan er zelfs een volk als geheel naar be oordeelen. Reeds het enkele woorde „Moeder!" is zoo groot, schoon, diep en hoog, omvat zoozeer het leven zelf, dat het bij ieder mensch een gevoel van eerbied moet wekken. De beteekenis ervan is haast niet te beseffen, wanneer wij ons indenken, dat er zonder moeders geen menschelijk geslacht zou we zen. Het is een eeuwig en geheiligd woord. De moederdag valt zeer toepasselijk in de bloei maand Mei, wanneer de geheele natuur zich op haar moedertaak voorbereidt. De oorspronkelijke ge dachte, een jaarlijks terugkeerenden moederdag in te voeren, komt uit de Scandinavische landen en werd van daaruit het eerst door Amerika en later vooral ook door Duitschland overgenomen. Er is overal veel geluk en zegen door verspreid, dat al thans op dien dag alle moeders met eerbied en dankbaarheid werden herdacht, dat jonge en vol wassen kinderen gedenken, hoe hun moeder toch min of meer een martelaarschap heeft gedragen en misschien nog draagt. Alle moeders, die zich bewust zijn van haar hooge taak en roeping en oprecht naar de vervulling daarvan streven, hebben er recht 3. Ik ben een kleur, maar omgekeerd ben ik niet vol. 4. Ik ben een bekend Neierlandsch grenssta tion op de Duitsche grens, en ik besta uit 8 letters. 1 2 4 is een groot water 1 6 7 8 is een bekend riviertje in Noord-H, 3 o 8 2 5 is een bezigheid, waarvoor men water noodig heeft. Uk wensch jullie veel prettige uurtjes met de raadsels toe. Dag allemaalDe briefjes de vol gende keer maar. OOM MAARTEN. Japon van gele crêpe met blauwe figuren, waarbij de rok is gemaakt van twee onder elkaar gezette geplisseerde volants. Verder is er een recht stuk ingezet bij wijze van pas, dat van opzij dichtge bonden wordt. Dit herhaalt zich bij de pas aan het lijfje. De mouw vertoont bij de elleboog een pof, die eveneens geplisseerd is. Rechts een japon van beige zijden mousseline met lichtgroene figuren. Om de heupen en onderarmen is de stof versierd met vele kleine opnaaiseltjes, ter wijl de rok zeer ruim uitloopt. De halsuitsnijding wordt versierd door een jabotvormig gedrapeerde kraag, de mouwen door een tot de ellebogen reiken- den volant. (7 Japon van witte crêpe met roode en zwarte fi guurtjes bedrukt. Aan den hals bevindt zich een kraagvormige pas, die van voren wordt dichtgebon den en waaraan kleine volants zijn gezet bij wijze van mouwtjes. Het nauwsluitende prinsesmodel ver krijgt onder de heupen de noodige ruimte door twee volants. Bekoorlijke japon van grijze crêpe de Chine met rose balletjes met een kraag van effen grijze crêpe de Chine. De garneering bestaat uit geplisseerde volants in een strik en een ceintuur van rose flu weel. op, althans dezen dag de liefde en eerbied te onder vinden, die haar eigenlijk dagelijks toekomt. Laten i wij daarom dezen dag gedenken. De natuur, waarin het hooglied der geboorte weerklinkt, waarin dag en nacht nieuwe wonderen ontstaan uit de moeder- aarde, kan als een symbool herinneren aan de kin- derlijke liefde en eerbied voor onze moeders, die ons het leven schonken. Laten zij vooral dankbaar zijn, die het geluk had den reeds bij hun eerste schreden door hun moeder te worden bewaakt, wier kindsheid en jeugd zonnig werden gemaakt door haar liefde, die bij het binnen treden van het veelbewogen leven waren omgeven door moederlijke liefde en zorg. Welk een smart en gemis ondervindt niet het moederlooze kind. Hoe moeten zij op een dag als deze verlangen naar ver loren en misschien nooit gekende moederliefde. Wat is het niet tragisch, dat alle verlangens en gevoelens, die bij het geheiligde woord „Moeder!" in hen op wellen, zich tenslotte slechts kunnen bewegen om een smallen grafheuvel. Zij kunnen op dezen dag slechts bloemen brengen op een graf, en zijn dan nog gelukkig te prijzen, wanneer zij weten, hun kinderplicht te hebben vervuld. Hoevelen staan niet met tranen van bitter berouw aan het graf van hun moeder en zouden willen smeeken om verge ving, die zij tijdens het leven van hun moeder ver zuimd hebben te vragen. Als uw moeder nog leeft, vraag haar dan op dezen dag die vergeving, voordat ook gij misschien de wreede woorden moet uitspre ken: „Te Laat!" Er is zoo dikwijls vervreemding gekomen. Mls- schien wel juist omdat de moeder in haar groote liefde niet in stat was, haar kinderen tijdig een j wensch te ontzeggen, niet beseffende, dat zij juist I door deze toegeeflijkheid komen in een andere sfeer I dan die van het ouderlijk huis, dat juist deze moederliefde de verwijdering in de hand werkt. Laten alle zoons en dochters op dezen dag beseffen, dat het hun plicht is, die vervreemding te niet te doen, de liefdevolle harmonie met de moeder weer te laten opbloeien, zooals ook in de natuur alles bloeit, groeit en gedijt! Een moeder vergeeft en vergeet immers zoo graag en zoo snel. Geen gevoel vloeit voort it een zoo heilige en altijd rijkelijk vloeiende bron als de moederliefde, die er slechts op wacht, zich opnieuw over haar kind te mogen uit storten. Hoe meer zij te vergeven heeft, hoe nader het kind haar aan het hart ligt. En vooral de dochters, die zelf moeder zijn of kunnen worden wat moeten zij niet smartelijk elke verwijdering en tweespalt met hun eigen moe der ondervinden en alles in het werk stellen om daaraan een einde te maken. Zij kunnen zich im mers des te beter indenken, hoe bitter het voor een moeder is, wanneer de verhouding met haar kinde ren te wenschen overlaat. Zelfs de strengste moeder zal haar kinderen den terugweg zoo gemakkelijk mogelijk maken, vooral wanneer kleinkinderen de armpjes naar haar uitstrekken. (Nadruk verboden). Dr. R. v. d. HEYDEN. Zondag. Groentensoep, varkensbiefstuk, bloemkool, aard. rhabarber crème. Maandag. Bloemkoolsoep, kerrv rijst, stoofsla, schuimom- melet. Dinsdag. Runderrollade, postelein, aardappelen, havermout- koekjes. Woensdag. Eiierschotél, spinazie met croutons, aard., kof- fiepudding met vanille saus. Donderdag. Koud vleesch, worteltjes aard., griesmeel met rozijntjes. Vrijdag. Gebakken schol, kropsla, pommes frites, water gruwel 'Tomaten ommelet-, princesseboonen, gekruide rijst, watergruwel. Zaterdag. Karbonnade, gedroogde appeltjes, aardappelen, karneinelksche pap. De tijd van voorjaarsgroenten is weer aange broken, en al zijn ze wel is waar over het alge meen nog niet zo ogoedkoop, toch zullen wij gaarne als welkome afwisseling na de lange maanden van wintergroenten, zooals kool, bie ten wortelen, enz. weer met vreugde op onze middagtafel brengen. De sla wordt nu veel bil lijke rin prijs en zullen we zooveel mogelijk naast onze gekookte groenten een plaatsje inruimen, 't zij als tweede groente, want alleen zullen we wel weten, van hoeveel belang het is ook rauwe groenten in den vorm van slaatjes te gebruiken. Voor Zondag hebben we als toespijs rhabarber crème gekozen, waarvoor we noodig hebben 500 grarn rhabarber, schoongemaakt gewogen, 150 gr. suiker, 2 d.L. room, 10 bladen witte gelatine. De rhabarberstelen snijden we aan kleine blokesj, die we wasschen en opzetten met zooveel water, tot ze juist 'onder slaan en laten ze zachtjes gaar koken, daarna op een paardeharen zeef overbren gen ,het vocht opvangen en er de suiker bijvoe gen. Indien het vocht te koud is geworden het nog even aan de kook brengen en daarna de ge weekte en flink uitgeknepen gelatine er in op lossen. De massa laten bekoelen en van tijd tot lijd roeren om het zakken 'da rgelatine te voor komen. De room stijf kloppen en bij de rhabarber voegen als deze drillerig begint te worden, daar na overbrengen in glazen schaal en presenteeren met vanille wafeltjes. We houden het vleesch van de groentensoep achter om het Maandag in onze kerrv-rijst te verwerken; nadat we mooie droge rijst gekookt hebben fruiten we een paar fijn gehakte uien in boter gaar en doen hier een theelepel kerrypoe- der bij en dan het gehakte vleesch, daarna wordt de rijst er bij gevoegd en alles tezamen door en door verwarmd, zo onoodig voegen we er wat verdunde jus of bouillon bij. Nu de aardappelen zoo slecht worden en heel weinig voedende be standdeel en hebben, verdient het wel aanbeve ling ze nu en dan maar geheel van het menu af 1e voeren en er rijst voor in de plaats te nemeta. "Woensdag smaakt een eierschotel bij de spi nazie heel goed, we koken een aantal eieren hard en snijden ze in de lengte door, waarna we ze op eoen ronde of ovale schotel leggen op wat sla blaadjes, 100 gram gekookte ham hebben we fijn gehakt en strooien we over de eieren, evenals een eetlepel fijngehakte peterselie en een lepel ge raspte kaas. Willen we het eens extra smakelijk xopdienen, ,da nlmaken we wat- mayonnaise en 'eggen dit als buitenste rand om de eieren. Mayo naise hebben we al eenige malen gemaakt en ik geloo fniet, dat u daar nog moeite mee zal hebben, 1 eierdooier, 1 eetlepel azijn, zopt, peper, mosterdpoeder, tezamen eenige minuten kloppen en druppelsgewijze de slaolie ongeveer 2 d.L bijvoegen tot een dikke massa is verkregen, (steeds flink blijven kloppen). Daar er deze week geen bijzondere gerechten meer te behandelen zijn, zullefn wij nog eenige recepten laten volgen. Frankforten botergebak: 375 gram boter, 500 gram bloem, 250 gram suiker, 125 gram fijnge malen amandelen, 3 eieren en 1 dooier. De boter, bloem en suiker, eieren en amandelen wordepi met elkander tot een stevig deeg ge kneed, 'dat we daarna op een koele plaats gedu rende een half uur laten rusten. We rollen het met de deegrol uit op t/2 c.M. dikte en steken er dan koekjes van, !die we op een beboterd bak blik leggen, met de geklopte eierdooier bestrij ken .Naar verkiezing nog met, gehakte amandelen bestrooien en grove suiker. Het blik in den oven plaatsen ,de koekjes bij matige hitte mooi licht bruin bakken. De koekjes zullen het smakelijkst zijn, als zij eenige dagen voor het gebruik gebak ken worden. In een trommel bewaren. Zoete koekjes: 50 gram boter, 2 eierdooiers,' 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1/2 B.L. zure room, 1 a 2 eetlepels water. De boter wordt met Ide eierdooiers zoolang geroerd tot een mooie gelijke massa is verkre gen, de zure room en het water samenvoegen en afwisselend met het bakmeel do^or de boter roe ren, zoolang tot het een zeer gelijk deeg is; dan uitrollen met zout en kummel bestrooien en er ruiten van snijden, die op het bakblik, dat vooraf beboterd is, worden gelegd en in een matig war men oven ongeveer 15 minuten gebakken. Vragen voor deze rubriek beantwoordt gaar ne de Redactrice „Onze Keuken". Theresiastraat 424, Den Haag. NUTTIGE WENKEN. Zelfrijzend bakmeel. Heel goed kan men 'dit zelf maken, wanneer men bij één pond bloem twee theelepels cremor- tartari en twee theelepels dubbel koolzuur soda voegt waarna alles gezeefd wordt. Heeft men het geheele pond niet in eens voor het bakken van een of ander noodig, dhn bewaart men de rest in een steenen of glazen pot met deksel. Bei de ingrediënten zijn bij den apotheker of bij een goeden drogist te verkrijgen; men neemt daar voor 50 gram van elk en bewaart, de zakjes op een drooge plaats in een gesloten busje. Breken der nagels. Om het breken der nagels te voorkomen, geve men zo 's avonds een badje van lauw zeepsop en een weinig badzout of keizersgrat, 'daarna de nagels afdrogen en inwrijven met lanoline. Tegen Volgens ervaringen van een tuinman hebben muizen een grooten afkeer van kruizemunt; men make een sterk aftreksel van deze plant en be- sprenkele er de vloer mee. Het is -een zeer een voudig middel en zeker minder schadelijk dan veel anderen, 'die gebruikt worden om het las tige volkje te doen verdwijnen. Bewaren van citroenen. Citroenen kan men goed bewaren in een kistje met droo gfijn zand, dat men op een koele plaats zet; men zorgt echter, dat ze een c.M. of 6 in het zand zitten met den steel naar beneden. Reinigen wan karaffen. Karaffen kan men reinigen, door ze gedeelte lijk met theebladen te .vullen en dan heen en weer te schudden, naspoelen met koud water, Ook fijn gestampte eierschalen kan men voor dit doel goed gebruiken. liet ma keu van wrijf was. Wrijfwas kan men heel goed zelf maken door eén ons gele geschaafde bijenwas te koopen, dit in een blikken bus doen en daar 21/2 c.L terpen tijn bij te voegen en dan in de zon op te laten lossen. Roode wrijfwas verkrijgt men door roode ter pentijn bij de was te voegen; inidien deze te dik mocht blijken te zijn, dan kan men ze altijd nog met terpentijn verdunnen. Met het oog op brandgevaar mag men zich vooral niet laten verleiden om ie was met den terpentein op het vuur te smelten. :SS KS M H 18 DE HOEDENMODE. De tegenwoordige mode, die in de japonnen zoo'n gelukkige combinatie van eenvoud en goede smaak brengt, schijnt eenigszins uit haar evenwicht ge slagen, wanneer het gaat om de hoeden. Alle excen triciteit schijnt zich juist daarin te willen botvieren. Nu ligt die excentriciteit zeker niet in een overvloed van ornamenten, doch wij kunnen geen ander woord vinden voor de tegenwoordige modellen. Om nu maar te blijven bij de zeer kleine kapjes, die geheel achter op het hoofd worden gezet: maken zij niet den indruk, alsof plotseling alle vrouwen een hevige hoofdpijn hadden gekregen, waardoor zij eigenlijk in het geheel geen hoed op het hoofd konden ver dragen? Toch staan die kapjes, die dikwijls ajour gewerkt zijn, zoodat het haar te zien komt, voor sommige gezichtjes heel aardig. Maar voor de meeste niet, helaas! Men moet er een zuiver ovalen gelaatsvorm en een onberispelijk voorhoofd voor hebben. Ook daaraan zijn de coutiriers tegemoet gekomen door ze op bijzonder flatteuze wijze te dra- peeren, door in vele gevallen de hoeken van het voorhoofd te bedekken en door de symetrie te ver breken en zoo den totaalindruk te verlevendigen. Zij brengen hun kleuren in overeenstemming met de kleur van het haar, zij vertoonen een onuitput telijke fantasie in ajourwerk en borduurwerk, maar ook de beste couturiers zijn er niet in geslaagd, deze hoedjes zonder rand, voor de meerderheid der vrou wen flatteus te maken, al kan men niet ontkennen dat deze mode algemeen aanvaard is en gedragen wordt. Gelukkig kunnen wij nu met de lente ne zomer als elk jaar hoeden met een rand verwachten. Rand- looze hoeden zijn 's winters inderdaad practisch met het oog op de hooge kragen, doch bij de mantel pakken van het voorjaar zijn zij niet meer nood zakelijk. Wij kunnen dus rekenen op hoeden met breedere of smallere randen, maar in ieder geval met randen, die wat schaduw op het gezicht werpen en de trekken verzachten. En verder dit seizoen is altijd de tijd, waarin de groote veranderingen in de hoedenmode worden voltrokken. Menig proef ballonnetje gaat niet op, al heeft het een volgend jaar misschien plotseling een overweldigend succes. Op het oogenblik kan men reeds zeggen, dat de nei ging van de couturiers om groote verschillen aan te brengen, in de japonnen voor verschillende gelegen heden, wel zal overslaan op de hoedenmode. Zoo zullen de zeer groote hoeden bestemd worden voor feestelijke gelegenheden en voor 't elegante strand- toilet. Zij behouden met dat al de kleine bol en wor den niet te ver over het hoofd getrokken. De randen zullen vooral van opzij breed zijn en afhangen naar de schouders. Er worden allerlei mooie stroosoorten voor gebruikt, die als regel niet doorzichtig zijn, hoewel toch ook ajour gewerkte en geborduurde bollen worden gezien, evenals bij het derde model, dat wij weer zullen zien: de oude beproefde cloche in een nieuw gewaad. Het verschil tusschen een oude en een nieuwe cloche ligt voornamelijk in den rand; de overeen komst ligt in het feit, dat zij vrijwel voor elke gele genheid kunnen worden gedragen en bij uitstek practisch zijn, hoewel men bij de nieuwe cloches met hun bewerkte bollen niet in de eerste plaats daaraan denkt. Er wordt veel fijn stroo voor gebruikt; de rand zij niet te breed en de garneering zeer beschei den. Dit kan men zelfs opmerken bij de zeer groote hoeden, waarbij een lint, een bloem of een juweelen motief dikwijls de geheele versiering uitmaken, al ziet men ook wel eens een indrukwekkende struis veer. Het vierde model, de matelot, zal met de cloche wedijveren om de grootste populariteit. Zij hebben soms een plooi in den bol als een heerenhoed en de randen zijn dikwijls rondom opgewipt. Er wordt meestal grof stroo voor gebruikt; de garneering bestaat uit een grosgrain lint, een platte veer of zelfs een bloem, Er is dus keuze genoeg voor den zomer en bij de vier ouden onderling zeer verschil lende modellen zal allicht iets te vinden zijn, wat u goed staat. In overeenstemming met het karakter van het gekozen hoedmodel kunt u dan uw gar derobe samenstellen. Een voorzichtige lezeres vraagt nu misschien nog, welke modellen ook na afloop van ditseizoen nog modern zullen zijn. Dit is moeilijk te zeggen; wij weten nu nog niet eens, welk model in dit seizoen het populairste zal worden. Wij kunnen alleen vertrouwen op de goede smaak van de vrou wen en hopen, dat het meest flatteuse model ook het grootste succes zal hebben.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6