m
kwm
fÉf\\WÈBÊÊÈËÈM
LX
Voor onze Lezeressen
De Vrouw en de Hede
Nieuwe opgaven:
LETTE»
1. Mijn geheel geeft licht; mijn eerste deel is
heel warm; mijn tweede deel is hoog.
2. Welke groote Nederlandsche steden zijn dit,
als ge op de plaats der streepjes een letter
zet?
w1e
i—men
upe
teh
MOEDERDAG.
21 Mei.
«li
jj
v*\ Jf;
Het is niet teveel gezegd, dat men een mensch
kan beoordeelen naar zijn verhouding tot zijn moe
der. Men kan er zelfs een volk als geheel naar be
oordeelen. Reeds het enkele woorde „Moeder!" is zoo
groot, schoon, diep en hoog, omvat zoozeer het
leven zelf, dat het bij ieder mensch een gevoel van
eerbied moet wekken. De beteekenis ervan is haast
niet te beseffen, wanneer wij ons indenken, dat er
zonder moeders geen menschelijk geslacht zou we
zen. Het is een eeuwig en geheiligd woord.
De moederdag valt zeer toepasselijk in de bloei
maand Mei, wanneer de geheele natuur zich op
haar moedertaak voorbereidt. De oorspronkelijke ge
dachte, een jaarlijks terugkeerenden moederdag in
te voeren, komt uit de Scandinavische landen en
werd van daaruit het eerst door Amerika en later
vooral ook door Duitschland overgenomen. Er is
overal veel geluk en zegen door verspreid, dat al
thans op dien dag alle moeders met eerbied en
dankbaarheid werden herdacht, dat jonge en vol
wassen kinderen gedenken, hoe hun moeder toch
min of meer een martelaarschap heeft gedragen en
misschien nog draagt. Alle moeders, die zich bewust
zijn van haar hooge taak en roeping en oprecht
naar de vervulling daarvan streven, hebben er recht
3. Ik ben een kleur, maar omgekeerd ben ik
niet vol.
4. Ik ben een bekend Neierlandsch grenssta
tion op de Duitsche grens, en ik besta uit
8 letters.
1 2 4 is een groot water
1 6 7 8 is een bekend riviertje in Noord-H,
3 o 8 2 5 is een bezigheid, waarvoor men
water noodig heeft.
Uk wensch jullie veel prettige uurtjes met
de raadsels toe. Dag allemaalDe briefjes de vol
gende keer maar.
OOM MAARTEN.
Japon van gele crêpe met blauwe figuren, waarbij
de rok is gemaakt van twee onder elkaar gezette
geplisseerde volants. Verder is er een recht stuk
ingezet bij wijze van pas, dat van opzij dichtge
bonden wordt. Dit herhaalt zich bij de pas aan het
lijfje. De mouw vertoont bij de elleboog een pof, die
eveneens geplisseerd is.
Rechts een japon van beige zijden mousseline met
lichtgroene figuren. Om de heupen en onderarmen
is de stof versierd met vele kleine opnaaiseltjes, ter
wijl de rok zeer ruim uitloopt. De halsuitsnijding
wordt versierd door een jabotvormig gedrapeerde
kraag, de mouwen door een tot de ellebogen reiken-
den volant.
(7
Japon van witte crêpe met roode en zwarte fi
guurtjes bedrukt. Aan den hals bevindt zich een
kraagvormige pas, die van voren wordt dichtgebon
den en waaraan kleine volants zijn gezet bij wijze
van mouwtjes. Het nauwsluitende prinsesmodel ver
krijgt onder de heupen de noodige ruimte door twee
volants.
Bekoorlijke japon van grijze crêpe de Chine met
rose balletjes met een kraag van effen grijze crêpe
de Chine. De garneering bestaat uit geplisseerde
volants in een strik en een ceintuur van rose flu
weel.
op, althans dezen dag de liefde en eerbied te onder
vinden, die haar eigenlijk dagelijks toekomt. Laten
i wij daarom dezen dag gedenken. De natuur, waarin
het hooglied der geboorte weerklinkt, waarin dag
en nacht nieuwe wonderen ontstaan uit de moeder-
aarde, kan als een symbool herinneren aan de kin-
derlijke liefde en eerbied voor onze moeders, die
ons het leven schonken.
Laten zij vooral dankbaar zijn, die het geluk had
den reeds bij hun eerste schreden door hun moeder
te worden bewaakt, wier kindsheid en jeugd zonnig
werden gemaakt door haar liefde, die bij het binnen
treden van het veelbewogen leven waren omgeven
door moederlijke liefde en zorg. Welk een smart en
gemis ondervindt niet het moederlooze kind. Hoe
moeten zij op een dag als deze verlangen naar ver
loren en misschien nooit gekende moederliefde. Wat
is het niet tragisch, dat alle verlangens en gevoelens,
die bij het geheiligde woord „Moeder!" in hen op
wellen, zich tenslotte slechts kunnen bewegen om
een smallen grafheuvel. Zij kunnen op dezen dag
slechts bloemen brengen op een graf, en zijn dan
nog gelukkig te prijzen, wanneer zij weten, hun
kinderplicht te hebben vervuld. Hoevelen staan niet
met tranen van bitter berouw aan het graf van
hun moeder en zouden willen smeeken om verge
ving, die zij tijdens het leven van hun moeder ver
zuimd hebben te vragen. Als uw moeder nog leeft,
vraag haar dan op dezen dag die vergeving, voordat
ook gij misschien de wreede woorden moet uitspre
ken: „Te Laat!"
Er is zoo dikwijls vervreemding gekomen. Mls-
schien wel juist omdat de moeder in haar groote
liefde niet in stat was, haar kinderen tijdig een
j wensch te ontzeggen, niet beseffende, dat zij juist
I door deze toegeeflijkheid komen in een andere sfeer
I dan die van het ouderlijk huis, dat juist deze
moederliefde de verwijdering in de hand werkt.
Laten alle zoons en dochters op dezen dag beseffen,
dat het hun plicht is, die vervreemding te niet te
doen, de liefdevolle harmonie met de moeder weer
te laten opbloeien, zooals ook in de natuur alles
bloeit, groeit en gedijt! Een moeder vergeeft en
vergeet immers zoo graag en zoo snel. Geen gevoel
vloeit voort it een zoo heilige en altijd rijkelijk
vloeiende bron als de moederliefde, die er slechts op
wacht, zich opnieuw over haar kind te mogen uit
storten. Hoe meer zij te vergeven heeft, hoe nader
het kind haar aan het hart ligt.
En vooral de dochters, die zelf moeder zijn of
kunnen worden wat moeten zij niet smartelijk
elke verwijdering en tweespalt met hun eigen moe
der ondervinden en alles in het werk stellen om
daaraan een einde te maken. Zij kunnen zich im
mers des te beter indenken, hoe bitter het voor een
moeder is, wanneer de verhouding met haar kinde
ren te wenschen overlaat. Zelfs de strengste moeder
zal haar kinderen den terugweg zoo gemakkelijk
mogelijk maken, vooral wanneer kleinkinderen de
armpjes naar haar uitstrekken.
(Nadruk verboden).
Dr. R. v. d. HEYDEN.
Zondag.
Groentensoep, varkensbiefstuk, bloemkool, aard.
rhabarber crème.
Maandag.
Bloemkoolsoep, kerrv rijst, stoofsla, schuimom-
melet.
Dinsdag.
Runderrollade, postelein, aardappelen, havermout-
koekjes.
Woensdag.
Eiierschotél, spinazie met croutons, aard., kof-
fiepudding met vanille saus.
Donderdag.
Koud vleesch, worteltjes aard., griesmeel met
rozijntjes.
Vrijdag.
Gebakken schol, kropsla, pommes frites, water
gruwel
'Tomaten ommelet-, princesseboonen, gekruide
rijst, watergruwel.
Zaterdag.
Karbonnade, gedroogde appeltjes, aardappelen,
karneinelksche pap.
De tijd van voorjaarsgroenten is weer aange
broken, en al zijn ze wel is waar over het alge
meen nog niet zo ogoedkoop, toch zullen wij
gaarne als welkome afwisseling na de lange
maanden van wintergroenten, zooals kool, bie
ten wortelen, enz. weer met vreugde op onze
middagtafel brengen. De sla wordt nu veel bil
lijke rin prijs en zullen we zooveel mogelijk naast
onze gekookte groenten een plaatsje inruimen,
't zij als tweede groente, want alleen zullen we
wel weten, van hoeveel belang het is ook rauwe
groenten in den vorm van slaatjes te gebruiken.
Voor Zondag hebben we als toespijs rhabarber
crème gekozen, waarvoor we noodig hebben 500
grarn rhabarber, schoongemaakt gewogen, 150
gr. suiker, 2 d.L. room, 10 bladen witte gelatine.
De rhabarberstelen snijden we aan kleine blokesj,
die we wasschen en opzetten met zooveel water,
tot ze juist 'onder slaan en laten ze zachtjes gaar
koken, daarna op een paardeharen zeef overbren
gen ,het vocht opvangen en er de suiker bijvoe
gen. Indien het vocht te koud is geworden het
nog even aan de kook brengen en daarna de ge
weekte en flink uitgeknepen gelatine er in op
lossen. De massa laten bekoelen en van tijd tot
lijd roeren om het zakken 'da rgelatine te voor
komen. De room stijf kloppen en bij de rhabarber
voegen als deze drillerig begint te worden, daar
na overbrengen in glazen schaal en presenteeren
met vanille wafeltjes.
We houden het vleesch van de groentensoep
achter om het Maandag in onze kerrv-rijst te
verwerken; nadat we mooie droge rijst gekookt
hebben fruiten we een paar fijn gehakte uien in
boter gaar en doen hier een theelepel kerrypoe-
der bij en dan het gehakte vleesch, daarna wordt
de rijst er bij gevoegd en alles tezamen door
en door verwarmd, zo onoodig voegen we er wat
verdunde jus of bouillon bij. Nu de aardappelen
zoo slecht worden en heel weinig voedende be
standdeel en hebben, verdient het wel aanbeve
ling ze nu en dan maar geheel van het menu af
1e voeren en er rijst voor in de plaats te nemeta.
"Woensdag smaakt een eierschotel bij de spi
nazie heel goed, we koken een aantal eieren hard
en snijden ze in de lengte door, waarna we ze op
eoen ronde of ovale schotel leggen op wat sla
blaadjes, 100 gram gekookte ham hebben we fijn
gehakt en strooien we over de eieren, evenals een
eetlepel fijngehakte peterselie en een lepel ge
raspte kaas. Willen we het eens extra smakelijk
xopdienen, ,da nlmaken we wat- mayonnaise en
'eggen dit als buitenste rand om de eieren. Mayo
naise hebben we al eenige malen gemaakt en ik
geloo fniet, dat u daar nog moeite mee zal
hebben, 1 eierdooier, 1 eetlepel azijn, zopt, peper,
mosterdpoeder, tezamen eenige minuten kloppen
en druppelsgewijze de slaolie ongeveer 2 d.L
bijvoegen tot een dikke massa is verkregen,
(steeds flink blijven kloppen).
Daar er deze week geen bijzondere gerechten
meer te behandelen zijn, zullefn wij nog eenige
recepten laten volgen.
Frankforten botergebak: 375 gram boter, 500
gram bloem, 250 gram suiker, 125 gram fijnge
malen amandelen, 3 eieren en 1 dooier.
De boter, bloem en suiker, eieren en amandelen
wordepi met elkander tot een stevig deeg ge
kneed, 'dat we daarna op een koele plaats gedu
rende een half uur laten rusten. We rollen het
met de deegrol uit op t/2 c.M. dikte en steken
er dan koekjes van, !die we op een beboterd bak
blik leggen, met de geklopte eierdooier bestrij
ken .Naar verkiezing nog met, gehakte amandelen
bestrooien en grove suiker. Het blik in den oven
plaatsen ,de koekjes bij matige hitte mooi licht
bruin bakken. De koekjes zullen het smakelijkst
zijn, als zij eenige dagen voor het gebruik gebak
ken worden. In een trommel bewaren.
Zoete koekjes: 50 gram boter, 2 eierdooiers,'
200 gram zelfrijzend bakmeel, 1/2 B.L. zure room,
1 a 2 eetlepels water.
De boter wordt met Ide eierdooiers zoolang
geroerd tot een mooie gelijke massa is verkre
gen, de zure room en het water samenvoegen en
afwisselend met het bakmeel do^or de boter roe
ren, zoolang tot het een zeer gelijk deeg is; dan
uitrollen met zout en kummel bestrooien en er
ruiten van snijden, die op het bakblik, dat vooraf
beboterd is, worden gelegd en in een matig war
men oven ongeveer 15 minuten gebakken.
Vragen voor deze rubriek beantwoordt gaar
ne de Redactrice „Onze Keuken". Theresiastraat
424, Den Haag.
NUTTIGE WENKEN.
Zelfrijzend bakmeel.
Heel goed kan men 'dit zelf maken, wanneer
men bij één pond bloem twee theelepels cremor-
tartari en twee theelepels dubbel koolzuur soda
voegt waarna alles gezeefd wordt. Heeft men
het geheele pond niet in eens voor het bakken
van een of ander noodig, dhn bewaart men de
rest in een steenen of glazen pot met deksel. Bei
de ingrediënten zijn bij den apotheker of bij een
goeden drogist te verkrijgen; men neemt daar
voor 50 gram van elk en bewaart, de zakjes op
een drooge plaats in een gesloten busje.
Breken der nagels.
Om het breken der nagels te voorkomen, geve
men zo 's avonds een badje van lauw zeepsop en
een weinig badzout of keizersgrat, 'daarna de
nagels afdrogen en inwrijven met lanoline.
Tegen
Volgens ervaringen van een tuinman hebben
muizen een grooten afkeer van kruizemunt; men
make een sterk aftreksel van deze plant en be-
sprenkele er de vloer mee. Het is -een zeer een
voudig middel en zeker minder schadelijk dan
veel anderen, 'die gebruikt worden om het las
tige volkje te doen verdwijnen.
Bewaren van citroenen.
Citroenen kan men goed bewaren in een kistje
met droo gfijn zand, dat men op een koele plaats
zet; men zorgt echter, dat ze een c.M. of 6 in het
zand zitten met den steel naar beneden.
Reinigen wan karaffen.
Karaffen kan men reinigen, door ze gedeelte
lijk met theebladen te .vullen en dan heen en weer
te schudden, naspoelen met koud water, Ook
fijn gestampte eierschalen kan men voor dit doel
goed gebruiken.
liet ma keu van wrijf was.
Wrijfwas kan men heel goed zelf maken door
eén ons gele geschaafde bijenwas te koopen, dit
in een blikken bus doen en daar 21/2 c.L terpen
tijn bij te voegen en dan in de zon op te laten
lossen.
Roode wrijfwas verkrijgt men door roode ter
pentijn bij de was te voegen; inidien deze te dik
mocht blijken te zijn, dan kan men ze altijd nog
met terpentijn verdunnen.
Met het oog op brandgevaar mag men zich
vooral niet laten verleiden om ie was met den
terpentein op het vuur te smelten.
:SS KS
M H 18
DE HOEDENMODE.
De tegenwoordige mode, die in de japonnen zoo'n
gelukkige combinatie van eenvoud en goede smaak
brengt, schijnt eenigszins uit haar evenwicht ge
slagen, wanneer het gaat om de hoeden. Alle excen
triciteit schijnt zich juist daarin te willen botvieren.
Nu ligt die excentriciteit zeker niet in een overvloed
van ornamenten, doch wij kunnen geen ander woord
vinden voor de tegenwoordige modellen. Om nu
maar te blijven bij de zeer kleine kapjes, die geheel
achter op het hoofd worden gezet: maken zij niet
den indruk, alsof plotseling alle vrouwen een hevige
hoofdpijn hadden gekregen, waardoor zij eigenlijk
in het geheel geen hoed op het hoofd konden ver
dragen? Toch staan die kapjes, die dikwijls ajour
gewerkt zijn, zoodat het haar te zien komt, voor
sommige gezichtjes heel aardig. Maar voor de
meeste niet, helaas! Men moet er een zuiver ovalen
gelaatsvorm en een onberispelijk voorhoofd voor
hebben. Ook daaraan zijn de coutiriers tegemoet
gekomen door ze op bijzonder flatteuze wijze te dra-
peeren, door in vele gevallen de hoeken van het
voorhoofd te bedekken en door de symetrie te ver
breken en zoo den totaalindruk te verlevendigen.
Zij brengen hun kleuren in overeenstemming met
de kleur van het haar, zij vertoonen een onuitput
telijke fantasie in ajourwerk en borduurwerk, maar
ook de beste couturiers zijn er niet in geslaagd, deze
hoedjes zonder rand, voor de meerderheid der vrou
wen flatteus te maken, al kan men niet ontkennen
dat deze mode algemeen aanvaard is en gedragen
wordt.
Gelukkig kunnen wij nu met de lente ne zomer als
elk jaar hoeden met een rand verwachten. Rand-
looze hoeden zijn 's winters inderdaad practisch
met het oog op de hooge kragen, doch bij de mantel
pakken van het voorjaar zijn zij niet meer nood
zakelijk. Wij kunnen dus rekenen op hoeden met
breedere of smallere randen, maar in ieder geval
met randen, die wat schaduw op het gezicht werpen
en de trekken verzachten. En verder dit seizoen
is altijd de tijd, waarin de groote veranderingen in
de hoedenmode worden voltrokken. Menig proef
ballonnetje gaat niet op, al heeft het een volgend
jaar misschien plotseling een overweldigend succes.
Op het oogenblik kan men reeds zeggen, dat de nei
ging van de couturiers om groote verschillen aan te
brengen, in de japonnen voor verschillende gelegen
heden, wel zal overslaan op de hoedenmode. Zoo
zullen de zeer groote hoeden bestemd worden voor
feestelijke gelegenheden en voor 't elegante strand-
toilet. Zij behouden met dat al de kleine bol en wor
den niet te ver over het hoofd getrokken. De randen
zullen vooral van opzij breed zijn en afhangen naar
de schouders. Er worden allerlei mooie stroosoorten
voor gebruikt, die als regel niet doorzichtig zijn,
hoewel toch ook ajour gewerkte en geborduurde
bollen worden gezien, evenals bij het derde model,
dat wij weer zullen zien: de oude beproefde cloche
in een nieuw gewaad.
Het verschil tusschen een oude en een nieuwe
cloche ligt voornamelijk in den rand; de overeen
komst ligt in het feit, dat zij vrijwel voor elke gele
genheid kunnen worden gedragen en bij uitstek
practisch zijn, hoewel men bij de nieuwe cloches met
hun bewerkte bollen niet in de eerste plaats daaraan
denkt. Er wordt veel fijn stroo voor gebruikt; de
rand zij niet te breed en de garneering zeer beschei
den. Dit kan men zelfs opmerken bij de zeer groote
hoeden, waarbij een lint, een bloem of een juweelen
motief dikwijls de geheele versiering uitmaken, al
ziet men ook wel eens een indrukwekkende struis
veer.
Het vierde model, de matelot, zal met de cloche
wedijveren om de grootste populariteit. Zij hebben
soms een plooi in den bol als een heerenhoed en
de randen zijn dikwijls rondom opgewipt. Er wordt
meestal grof stroo voor gebruikt; de garneering
bestaat uit een grosgrain lint, een platte veer of
zelfs een bloem, Er is dus keuze genoeg voor den
zomer en bij de vier ouden onderling zeer verschil
lende modellen zal allicht iets te vinden zijn, wat
u goed staat. In overeenstemming met het karakter
van het gekozen hoedmodel kunt u dan uw gar
derobe samenstellen. Een voorzichtige lezeres vraagt
nu misschien nog, welke modellen ook na afloop van
ditseizoen nog modern zullen zijn. Dit is moeilijk te
zeggen; wij weten nu nog niet eens, welk model in
dit seizoen het populairste zal worden. Wij kunnen
alleen vertrouwen op de goede smaak van de vrou
wen en hopen, dat het meest flatteuse model ook
het grootste succes zal hebben.