Voor onze Lezeressen openvalt over een onderrok van groen satijn. Een zwartsatijnen volant met groene voering en een rand, die op dezelfde wijze geborduurd is als het lijfje, oT-",1uit de polsen. Japon van lichtgroene crêpe satin met een hooge taille en rozenguirlandes aan de halsuitsnijding. Rechts ziet men daarbij een kort jasje met een schoot dragen van dezelfde stof. Het is versierd met een zwarte vos en er worden lange zwarte handschoenen bij gedragen. 'Sb* Japon van pastelkleurige tulle in prinsesmodel met een wijden klokrok. De garneering bestaat uit evenwijdig loopende strookjes ingerimpelde Valen- cienneskant, die desgewenscht in verschillende tin ten van dezelfde kleur genomen kan worden. Rechts een avondjapon bestaande uit een met groen en zwart geborduurd lijfje van zilver lame en een ruim aangezetten rok van zwart satijn, die Japon van groene wollen stof met dubbele plooien in den rok en een ingezet stuk om de heupen, dat één geheel moet vormen met den voorbaan van den rok en de groote patte, die zich over het lijfje uitstrekt. Kraag en mouwgarneering zijn van groene crêpe de Chine met zwarte bolletjes. Rechts een japon van witte crêpe met roode bal letjes, wijde, korte mouwtjes van dezelfde stof en een versiering van driedubbele volants uit roode crêpe. MODE NIEUWTJES. De arme leguanen, die als zooveel andere rep tielen hun huid hebben moeten geven voor schoe nen, étuis, sigarettenkokers en tabakszakken, moe ten nu ook hun pooten aan de mode ten offer bren gen. Op overigens zeer eenvoudige taschjes wordt ni. een poot als sluiting aangebracht. Of het aan de sport, het verdwijnen van het corset of de betere voeding ligt, valt moeilijk te zeggen, doch het staat vast, dat onze jonge meisjes 3 of 4 c.M. grooter zijn dan die van 30 jaar geleden en 2 a 3 K.G. meer wegen. Een zeer verblijdende vooruitgang. Exotisch borduurwerk is door de Parijsche ten toonstelling weer sterk in de mode gekomen. Op moderne japonnen en blouses ziet men thans Chi- neesche, Indische, Perzische, Assyrische en Egyp tische borduursels met dezelfde motieven, die men ook op oude fresco's en beschilderde handwerken sarcofagen vindt. Deze soms zeer ingewikkelde en kunstige handwerken bewijzen wel, dat bij alle lan den en volkeren borduren met linnen, metalen of zijden draden een geliefd middel is om stoffen te verfraaien. (Nadruk verboden). WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? Zondag. Gevulde tomaten. Ossenhaas, Andijvie, Aard appelen. Vruchtentaart. Maandag. Ossenhaas. Postelein, Aardappelen- Chocolade pudding. Dinsdag. Versche worst. Bloemkool, Aardappelen. Ge malen rijstpudding met bessensap. Woensdag. Bloemkoolschotel. Lamscoteletten. Princesseboo nen. Aardappelen- Pruimen. Donderdag. Biefstuk. Worteltjes. Aardappelen. Brood om- melet. Vrijdag. 'Tomatensoep. Gekookte tarbot- Eiersaus. Krop sla. Aardappelen. Tomatensoep. Boereieren, botersaus. Snijboo- nen. Aardappelen. Banaan. Zaterdag. iSlakropjes met gehakt. Aardappelen- Watergru wel. f Zondag hebben wij gevulde tomaten met rijst en nemen b.v- 8 flinke tomaten, 200 gram ge kookte rijst. 75 gram boter- 1 ui, peper, zourt, 1 theelepel kerry, 1 eetlepel zeer fijn gehakte pe terselie. 1 Wij wasschen de tomaten, snijden het boven ste dekseltje er af en hollen ze met een lepel tje uit. De helft van de boter wordt gefruit met het uitje, dat zeer fijn gehakt is, daarbij komt het tomatenmoes met de kerry, de rijst, peper en zout en ten slotte de peterselie, alles laten we met elkander nog even goed warm worden. De tomaten worden nu met dit meng- els gevuld, zoodat de rijst er even boven uit komt en het hape komjt er boven op. De rest van de boter doen we in een vuur vaste schotel en plaatsen daarin de gevulde torna ren, die we ongeveer 20 minuten in den oven zetten. BE VRUOOHTENTAART. 140 p;ram "boter, 140 gr. fijne witte suiker- 140 gram beschuitkruimels. 5 eieren., 1 pakje va nillesuiker. sap en rasp van 1 citroen. Voor het vulsel: Pruimen, 100 gram suiker, 50 gram boter, 1 theelepel kaneel. De boter roeren wij met de suiker tot room en voegen hier éen voor éen de eierdooiers bij, de citroensap, rasp en vanillesuiker en zorgen, dat we minstens 10 minuten geklopt hebben, vóór wij de beschuitkruimels er bij voegen, Laatst wordt het zeer stijf geklopte eiwit er aan toege voegd. Het deeg hebben wij nu gereed- Nu wor den de vruchten, waarmede wij de taart willen vullen klaar; we kunnen verschillende soorten vruchten gebruiken, laten wij ditmaal pruimen kiezen, die wij wasschen, in tweeën snijden en de pit verwijderen. lEi^n springvorm bestrijken wij met boter en bestrooien met paneermeel; wij voeren de op staande rand en een randje van den bodem daarna met een reep beboterd boterhammenpapier, om te voorkomen, dat de boter uit de vorm loopt en vullen deze nu met de helft van het deeg, daarna leggen wij een laag gehalveerde pruimen, op, bestrooid met 1 ons suiker vermengd met 1 theelepel kaneel en 50 gram gesmolten boter en bedekken dit met de andere helft van het deeg, waarna wij de taart ongeveer 1 uur bak ken in een matig warmen oven. Voor de choco ladepudding, die wij Maandag toemaken hebben wij noodig: 1 L. melk, 150 gram suiker, 35 gr. poederchocolade, 80 gr. maizena, 1 ei. De melk brengen wij op een kleine hoeveelheid na aan de kook en voegen daarna de suiker bij; de maizena en de chocoladepoeder mengen wij door elkander, voegen het eierdooier bij en ten slotte de achtergehouden melk en roereh dit papje bij de kokende melk, laten het nog even doorkoken, ongeveer 2 minuten, doch steeds flink roeren en voegen dan het stijfgeklopte eiwit bij de pudding. "Een vorm wordt met koud water omgespoeld en hierin laten wij de pudding koud worden. We presenteeren er een biscuitje bij (croquette of halve maantje) of een vanille sause. Gemalen rijstpudding. 1 L. melk, 1 citroenschilletje, 100 gram ge malen rijst, 100 gr. suiker, 50 gr- amandelen, 2 eieren.' De melk brengen wij aan de kook met het ci troenschilletje en de suiker en strooien daarna steeds roerende de gemalen rijst er in, die wij dan gedurende minstens 5 minuten laten door koken totdat ze mooi gebonden is, waarna de geklopte eierdooiers worden bijgevoegd. De amandelen hebben wij in het water laten staan, zoodat de velletjes er gemakkelijk af gaan, deze worden gemalen en door de pudding geroerd en het laatst wordt het zeer stijf ge klopte eiwit er aan toegevoegd. Vorm met koud water omspoelen en de pud ding er in laten koud worden. De pudding kan ook even goed zonder de aman delen worden klaargemaakt of desnoods met bijvoeging van rozijnen. We presenteeren er een bessensap of andere vruchtensaus bij. Tot slot willen wij nog de bloemkoolschotel geven, waarvoor wij den vorigen dag wat meer genomen hebben. lkleine bloemkool, ,400 gram koude aardappe len, 60 gram boter, 3 dL. melk, paneermeel,, noot en zout. De aardappelen worden gemalen en met de mdli en een Seel van de boter, de boot en wat zout vermengd, zooals wij dat bij paree doen. Eten vuurvast schoteltje met boter inwrijven en met paneermeel bestrooien, eerst een laagje puree, dan de overgebleven bloemkool, die we aan kleine stukjes hebben verdeeld en daarna de rest van de puree, die met paneermeel wordt bedekt en de rest van de boter, waarna we alles een hal fuurtje in den oven plaatsen om er een bruin korstje op te krijgen. Vragen betreffende deze rubriek worden gaarne beantwoord door de Redactrice, Onze Keuken, Theresiastraat 424, den Haag. ZIJN WE VEILIG IN HUIS? Eenige praetische wenken. Branden. Terwijl wij in ons vorig artikel bespoken heb ben hoe vaak oudere menschen door vallen on gelukken krijgen in huis, is een groot gevaar voor kinderen het spelen met vuur. Kinderen voelen zich altijd bijzonder aange trokken tot lucifers en vuur en herhaaldelijk lezen wij in de dagbladen van kinderen, die verbrand zijn, of leelijke brandwonden hebben opgeloopen door te vallen in een pot met kokend water of door het spelen met lucifers. W,at die gevallen zoo treurig maakt is, dat deze en de meeste gevallen aan nalatigheid te wijten zijn. Om ongevallen zooveel mogelijk te voorkomen, moeten le. lucifers buiten het bereik van kinderea gezet worden. 2e. potten of ketels met warme vloeistof moe ten niet op den gTond neergezet worden, zoo licht loopt een kind er spelende tegenaan. 3e. petroleum en benzine buiten het bereik van kinderen staan, en moet eventueel het schoon maken van kleedingst ukken met benzine altijd buitenshuis geschieden 4e. kinderen er al zeer vroeg op gewezen wor den hoe gevaarlijk het spelen met lucifers en vuur is en ook, dat zij niet dicht met de kleer tjes bij brandende kachels mogen komen. Gas. ,,Gas is een goede dienstknecht, maar een slechte baas". Inderdaad is het een goede en zin delijke hulp bij het bereiden van ons middagmaal en is het eveneens buitengewoon geschikt voor verwarming. Toch is het noodig om de grootste voorzichtigheid te betradnten en te zorgen, dat er geen kraantjes open blijven staan. Hoe menig geval van gasvergiftiging is niet te betreuren geweest dat. toch voorkomen had kunnen wor den? Het gaat met het gebruiken van gas, zoo als niet vele andere dingen, men geraakt er aan gewend en denkt zelfs niet aan gevaar. Toch is het absoluut noodig om, indien men een onaange name gaslueht ruikt, onmiddellijk een onder zoek door een deskundige laten instellen. Heeft men een gasstel of fornuis met meerdere bran ders, dan sluite men niet alleen de kleine kranen af, indien men niet kookt, maar ook de hoofd kraan. 'Tegenwoordig heeft men gasfornuizen, waarvan de kranen niet open gaan, vóórdat men een veertje omhoog duwt. Vooral moet- er op gelet worden dat de gas slangen goed bevestigd zijn aan het gastoestel, het ofrnuis of de kachel. Komt men na korte of lange afwezigheid in huis en ruikt men gas, dan moet men vooral geen lucifers aansteken, voor ramen en deuren te hebben opengezet. Electrieiteit. Ook hiermede moeten wij zeer voorzichtig om gaan en zorgen, dat we alle gebruiksvoorwer pen van prima kwaliteit nemen. Zijn snoeren of draden van toestellen gesleten, dan late men deze onmiddellijk herstellen of vernieuwen. Bijzon- wen. Bijzonder gevaarlijk is het om een snoer, dat stuk is en waar nog stroom op staat met natte of vochtige handen aan te raken of staan de op een natte vloer. Vergeet nooit om vóór ge heel en al klaar zijt met strijken, het snoer uit het contact te halen, daar menig geval of begin van brand daarin zijn oorzaak vond. Behandel electrieiteit dus met de noodige voor zichtigheid en: le. gebruik bij uw installatie het beste mate riaal en laat alles alleen door deskundigen aan leggen. 2e. Let op versleten snoeren en laat deze on middellijk repareeren. 3e. Raak nooit met natte handen aan draden en installaties. 4e. Haal de snoeren uit de stopcontacten na strijken en koken. 5e. Laat waterdichte leidingen in badkamers, garage en kelders maken. 6e. Gebruik nooit een straalkachel of ander zins in een badkamer, in aansluiting op een gewoon stopcontact. HET GEBIRUIK VAN Eieren kunnen voor velerlei doeleinden ge bruikt worden; niet alleen maken wij er in de keuken een dankbaar gebruik van bij het berei de nvan cake, gebak, puddingen enz. maar ook voor andere doeleinden leenen zij zich. Heeft men zich gebrand en geen "brandolie of Bïandbinde in huis, dan zal de pijn zeer. veel verminderen indien men de plek met eiwit be strijkt. i Eiwit geklopt met suiker is een goed middel tegen bronohitus en toevoeging van citroensap helpt ons van heeschheid af. :Wil men eiwit vlug stijf hebben, dan doet men er een tikje zout en een klein scheutje water bij. Vermengd met wat rozenwater is het een goed middel om de huid mee in te wrijven opdat deze zacht blijft, na eenige uren wasche men het gelaat dan met warm water af. Geklopt eiwit is uitstekend om er leeren stoe len of tasschen mee schoon te maken, men drenkt een lapje in het eiwit en wrijft het leder er mee schoon, dat er na de behandeling weer als nieuw uitziet. Glazen karaffen, bowls enz. worden van bin nen geheel en al schoon, als men ze goed 'neen en weer schudt met gestampte eierschalen en wat warm water. Om eieren te koken, die een barstje hebben, voege men een scheut azijn of zout bij het kookwater. Men voorkomt daardoor dat het dooier wegloopt. EET MEER HONING. Suiker in een van haar gezondste vormen. Nu langzamerhand de tijd weer nadert, dat het kleine, gonzende, nimmer rustende bijenvolk ons weer zijn fijne honing geeft, is het missdnien wel goed nog eens op het nut van de honing te wijzen, daar het een van de meest gezonde vormen van suiker is. Het gebruik ervan dateert reeds van eeuwen en eeuwen terug, zelfs in den bijbel wordt al gesproken van „Kanaan", het land overvloeiende van melk en honing". En in oude geschriften noemen de wijsgeeren de honing reeds en wordt melding gemaakt van „die zoete en gouden stof". Ook heden ten dage is de honing nog steeds zeer gewild en in overvloed te verkrijgen, en gelukkig maar, want ze bevat vele onontbeer lijke voedingsstoffen. De kleur en de geur van de honing hangt af van de bloemen, waaraan "de bijen haar ont trokken hebben, men heeft bloemen en boek- weithoning, maar de zuiverheid Ineeft met de kleur niets te maken, vaak worden verschillende soorten honing gemengd. Vroeger gebeurde het nog wel eens, dat men geen zuivere bijenhoning kreeg; denken we maar eens aan de honing, die we in de distributiejaren kregen, de z.g. kunsthoning. Men kocht dan ook wel een mengsel van honing en stroop, om den indruk te wekken, dat het inderdaad „honing"1 was, vond men dan soms een vleugel of gedeelte van een bij er in. Dank zij de keuringswetten is het vervalschen van levensmiddelen tegenwoor dig vrijwel onmogelijk. In oude Grieksche mythen wordt verhaald, dat de Goden leefden van nectar en bijenbrood. "Wat is nectar nu anders dan de natuurlijke bijenhoning? Voedsel dat goed ge- ?noeg was voor de goden, mag toch zeker ook net op onze tafel ontbreken Ook bij de bereiding van verschillende gerech ten o.a. bij vruchtensalades kan men honing gebruiken voor het zoeten in plaats van suiker. Niet alleen als voedingsmiddel, maar ook bij voorkomende verkoudheden is het een uitstekend middel tegen hoesten, indien men het sap van een citroen klopt met een eierdooier en een eet lepel honing en dit over één dag verdeeld, ge bruikt. i NUTTIGE WENKEN. Wil men waschlijnen voor de kleine wascph die men b.v. op een balcon wil drogen een langerer. levensduur geven, dan legt men de lijnen gedurende een hal fuur in een sterke aluinoplossingdaarna laat men ze uitgespan nen drogen. Goed houden van melk. Indien men niet over een frissche kelder be schikt is het moeilijk om melk gedurende de zomermaanden goed te houden. Men kan het zuur worden voorkomen, door de melk, zoodra men die in huis heeft te koken. Heeft men den volgenden dag melk over, dan kookt men deze weer op, op deze wijze kan men melk zelfs in den zomer meerdere dagen goed houden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6