Voor onze Lezeressen
openvalt over een onderrok van groen satijn. Een
zwartsatijnen volant met groene voering en een
rand, die op dezelfde wijze geborduurd is als het
lijfje, oT-",1uit de polsen.
Japon van lichtgroene crêpe satin met een hooge
taille en rozenguirlandes aan de halsuitsnijding.
Rechts ziet men daarbij een kort jasje met een
schoot dragen van dezelfde stof. Het is versierd
met een zwarte vos en er worden lange zwarte
handschoenen bij gedragen.
'Sb*
Japon van pastelkleurige tulle in prinsesmodel
met een wijden klokrok. De garneering bestaat uit
evenwijdig loopende strookjes ingerimpelde Valen-
cienneskant, die desgewenscht in verschillende tin
ten van dezelfde kleur genomen kan worden.
Rechts een avondjapon bestaande uit een met
groen en zwart geborduurd lijfje van zilver lame
en een ruim aangezetten rok van zwart satijn, die
Japon van groene wollen stof met dubbele plooien
in den rok en een ingezet stuk om de heupen, dat
één geheel moet vormen met den voorbaan van
den rok en de groote patte, die zich over het lijfje
uitstrekt. Kraag en mouwgarneering zijn van
groene crêpe de Chine met zwarte bolletjes.
Rechts een japon van witte crêpe met roode bal
letjes, wijde, korte mouwtjes van dezelfde stof en
een versiering van driedubbele volants uit roode
crêpe.
MODE NIEUWTJES.
De arme leguanen, die als zooveel andere rep
tielen hun huid hebben moeten geven voor schoe
nen, étuis, sigarettenkokers en tabakszakken, moe
ten nu ook hun pooten aan de mode ten offer bren
gen. Op overigens zeer eenvoudige taschjes wordt
ni. een poot als sluiting aangebracht.
Of het aan de sport, het verdwijnen van het
corset of de betere voeding ligt, valt moeilijk te
zeggen, doch het staat vast, dat onze jonge meisjes
3 of 4 c.M. grooter zijn dan die van 30 jaar geleden
en 2 a 3 K.G. meer wegen. Een zeer verblijdende
vooruitgang.
Exotisch borduurwerk is door de Parijsche ten
toonstelling weer sterk in de mode gekomen. Op
moderne japonnen en blouses ziet men thans Chi-
neesche, Indische, Perzische, Assyrische en Egyp
tische borduursels met dezelfde motieven, die men
ook op oude fresco's en beschilderde handwerken
sarcofagen vindt. Deze soms zeer ingewikkelde en
kunstige handwerken bewijzen wel, dat bij alle lan
den en volkeren borduren met linnen, metalen of
zijden draden een geliefd middel is om stoffen te
verfraaien.
(Nadruk verboden).
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
Zondag.
Gevulde tomaten. Ossenhaas, Andijvie, Aard
appelen. Vruchtentaart.
Maandag.
Ossenhaas. Postelein, Aardappelen- Chocolade
pudding.
Dinsdag.
Versche worst. Bloemkool, Aardappelen. Ge
malen rijstpudding met bessensap.
Woensdag.
Bloemkoolschotel. Lamscoteletten. Princesseboo
nen. Aardappelen- Pruimen.
Donderdag.
Biefstuk. Worteltjes. Aardappelen. Brood om-
melet.
Vrijdag.
'Tomatensoep. Gekookte tarbot- Eiersaus. Krop
sla. Aardappelen.
Tomatensoep. Boereieren, botersaus. Snijboo-
nen. Aardappelen. Banaan.
Zaterdag.
iSlakropjes met gehakt. Aardappelen- Watergru
wel. f
Zondag hebben wij gevulde tomaten met rijst
en nemen b.v- 8 flinke tomaten, 200 gram ge
kookte rijst. 75 gram boter- 1 ui, peper, zourt, 1
theelepel kerry, 1 eetlepel zeer fijn gehakte pe
terselie. 1
Wij wasschen de tomaten, snijden het boven
ste dekseltje er af en hollen ze met een lepel
tje uit. De helft van de boter wordt gefruit
met het uitje, dat zeer fijn gehakt is, daarbij
komt het tomatenmoes met de kerry, de rijst,
peper en zout en ten slotte de peterselie, alles
laten we met elkander nog even goed warm
worden. De tomaten worden nu met dit meng-
els gevuld, zoodat de rijst er even boven uit
komt en het hape komjt er boven op.
De rest van de boter doen we in een vuur
vaste schotel en plaatsen daarin de gevulde torna
ren, die we ongeveer 20 minuten in den oven
zetten.
BE VRUOOHTENTAART.
140 p;ram "boter, 140 gr. fijne witte suiker- 140
gram beschuitkruimels. 5 eieren., 1 pakje va
nillesuiker. sap en rasp van 1 citroen.
Voor het vulsel:
Pruimen, 100 gram suiker, 50 gram boter, 1
theelepel kaneel.
De boter roeren wij met de suiker tot room
en voegen hier éen voor éen de eierdooiers bij,
de citroensap, rasp en vanillesuiker en zorgen,
dat we minstens 10 minuten geklopt hebben, vóór
wij de beschuitkruimels er bij voegen, Laatst
wordt het zeer stijf geklopte eiwit er aan toege
voegd. Het deeg hebben wij nu gereed- Nu wor
den de vruchten, waarmede wij de taart willen
vullen klaar; we kunnen verschillende soorten
vruchten gebruiken, laten wij ditmaal pruimen
kiezen, die wij wasschen, in tweeën snijden en
de pit verwijderen.
lEi^n springvorm bestrijken wij met boter en
bestrooien met paneermeel; wij voeren de op
staande rand en een randje van den bodem daarna
met een reep beboterd boterhammenpapier, om
te voorkomen, dat de boter uit de vorm loopt
en vullen deze nu met de helft van het deeg,
daarna leggen wij een laag gehalveerde pruimen,
op, bestrooid met 1 ons suiker vermengd met
1 theelepel kaneel en 50 gram gesmolten boter
en bedekken dit met de andere helft van het
deeg, waarna wij de taart ongeveer 1 uur bak
ken in een matig warmen oven. Voor de choco
ladepudding, die wij Maandag toemaken hebben
wij noodig: 1 L. melk, 150 gram suiker, 35 gr.
poederchocolade, 80 gr. maizena, 1 ei.
De melk brengen wij op een kleine hoeveelheid
na aan de kook en voegen daarna de suiker bij;
de maizena en de chocoladepoeder mengen wij
door elkander, voegen het eierdooier bij en ten
slotte de achtergehouden melk en roereh dit
papje bij de kokende melk, laten het nog even
doorkoken, ongeveer 2 minuten, doch steeds flink
roeren en voegen dan het stijfgeklopte eiwit bij
de pudding.
"Een vorm wordt met koud water omgespoeld
en hierin laten wij de pudding koud worden. We
presenteeren er een biscuitje bij (croquette of
halve maantje) of een vanille sause.
Gemalen rijstpudding.
1 L. melk, 1 citroenschilletje, 100 gram ge
malen rijst, 100 gr. suiker, 50 gr- amandelen,
2 eieren.'
De melk brengen wij aan de kook met het ci
troenschilletje en de suiker en strooien daarna
steeds roerende de gemalen rijst er in, die wij
dan gedurende minstens 5 minuten laten door
koken totdat ze mooi gebonden is, waarna de
geklopte eierdooiers worden bijgevoegd.
De amandelen hebben wij in het water laten
staan, zoodat de velletjes er gemakkelijk af
gaan, deze worden gemalen en door de pudding
geroerd en het laatst wordt het zeer stijf ge
klopte eiwit er aan toegevoegd.
Vorm met koud water omspoelen en de pud
ding er in laten koud worden.
De pudding kan ook even goed zonder de aman
delen worden klaargemaakt of desnoods met
bijvoeging van rozijnen. We presenteeren er een
bessensap of andere vruchtensaus bij.
Tot slot willen wij nog de bloemkoolschotel
geven, waarvoor wij den vorigen dag wat meer
genomen hebben.
lkleine bloemkool, ,400 gram koude aardappe
len, 60 gram boter, 3 dL. melk, paneermeel,,
noot en zout.
De aardappelen worden gemalen en met de
mdli en een Seel van de boter, de boot en wat
zout vermengd, zooals wij dat bij paree doen.
Eten vuurvast schoteltje met boter inwrijven
en met paneermeel bestrooien, eerst een laagje
puree, dan de overgebleven bloemkool, die we
aan kleine stukjes hebben verdeeld en daarna de
rest van de puree, die met paneermeel wordt
bedekt en de rest van de boter, waarna we alles
een hal fuurtje in den oven plaatsen om er een
bruin korstje op te krijgen.
Vragen betreffende deze rubriek worden gaarne
beantwoord door de Redactrice, Onze Keuken,
Theresiastraat 424, den Haag.
ZIJN WE VEILIG IN HUIS?
Eenige praetische wenken.
Branden.
Terwijl wij in ons vorig artikel bespoken heb
ben hoe vaak oudere menschen door vallen on
gelukken krijgen in huis, is een groot gevaar
voor kinderen het spelen met vuur.
Kinderen voelen zich altijd bijzonder aange
trokken tot lucifers en vuur en herhaaldelijk
lezen wij in de dagbladen van kinderen, die
verbrand zijn, of leelijke brandwonden hebben
opgeloopen door te vallen in een pot met kokend
water of door het spelen met lucifers. W,at die
gevallen zoo treurig maakt is, dat deze en de
meeste gevallen aan nalatigheid te wijten zijn.
Om ongevallen zooveel mogelijk te voorkomen,
moeten
le. lucifers buiten het bereik van kinderea
gezet worden.
2e. potten of ketels met warme vloeistof moe
ten niet op den gTond neergezet worden, zoo
licht loopt een kind er spelende tegenaan.
3e. petroleum en benzine buiten het bereik
van kinderen staan, en moet eventueel het schoon
maken van kleedingst ukken met benzine altijd
buitenshuis geschieden
4e. kinderen er al zeer vroeg op gewezen wor
den hoe gevaarlijk het spelen met lucifers en
vuur is en ook, dat zij niet dicht met de kleer
tjes bij brandende kachels mogen komen.
Gas.
,,Gas is een goede dienstknecht, maar een
slechte baas". Inderdaad is het een goede en zin
delijke hulp bij het bereiden van ons middagmaal
en is het eveneens buitengewoon geschikt voor
verwarming. Toch is het noodig om de grootste
voorzichtigheid te betradnten en te zorgen, dat
er geen kraantjes open blijven staan. Hoe menig
geval van gasvergiftiging is niet te betreuren
geweest dat. toch voorkomen had kunnen wor
den? Het gaat met het gebruiken van gas, zoo
als niet vele andere dingen, men geraakt er aan
gewend en denkt zelfs niet aan gevaar. Toch is
het absoluut noodig om, indien men een onaange
name gaslueht ruikt, onmiddellijk een onder
zoek door een deskundige laten instellen. Heeft
men een gasstel of fornuis met meerdere bran
ders, dan sluite men niet alleen de kleine kranen
af, indien men niet kookt, maar ook de hoofd
kraan. 'Tegenwoordig heeft men gasfornuizen,
waarvan de kranen niet open gaan, vóórdat men
een veertje omhoog duwt.
Vooral moet- er op gelet worden dat de gas
slangen goed bevestigd zijn aan het gastoestel,
het ofrnuis of de kachel.
Komt men na korte of lange afwezigheid in
huis en ruikt men gas, dan moet men vooral
geen lucifers aansteken, voor ramen en deuren
te hebben opengezet.
Electrieiteit.
Ook hiermede moeten wij zeer voorzichtig om
gaan en zorgen, dat we alle gebruiksvoorwer
pen van prima kwaliteit nemen. Zijn snoeren of
draden van toestellen gesleten, dan late men deze
onmiddellijk herstellen of vernieuwen. Bijzon-
wen. Bijzonder gevaarlijk is het om een snoer,
dat stuk is en waar nog stroom op staat met
natte of vochtige handen aan te raken of staan
de op een natte vloer.
Vergeet nooit om vóór ge heel en al klaar
zijt met strijken, het snoer uit het contact te
halen, daar menig geval of begin van brand
daarin zijn oorzaak vond.
Behandel electrieiteit dus met de noodige voor
zichtigheid en:
le. gebruik bij uw installatie het beste mate
riaal en laat alles alleen door deskundigen aan
leggen.
2e. Let op versleten snoeren en laat deze on
middellijk repareeren.
3e. Raak nooit met natte handen aan draden
en installaties.
4e. Haal de snoeren uit de stopcontacten na
strijken en koken.
5e. Laat waterdichte leidingen in badkamers,
garage en kelders maken.
6e. Gebruik nooit een straalkachel of ander
zins in een badkamer, in aansluiting op een
gewoon stopcontact.
HET GEBIRUIK VAN
Eieren kunnen voor velerlei doeleinden ge
bruikt worden; niet alleen maken wij er in de
keuken een dankbaar gebruik van bij het berei
de nvan cake, gebak, puddingen enz. maar ook
voor andere doeleinden leenen zij zich.
Heeft men zich gebrand en geen "brandolie
of Bïandbinde in huis, dan zal de pijn zeer. veel
verminderen indien men de plek met eiwit be
strijkt. i
Eiwit geklopt met suiker is een goed middel
tegen bronohitus en toevoeging van citroensap
helpt ons van heeschheid af.
:Wil men eiwit vlug stijf hebben, dan doet
men er een tikje zout en een klein scheutje water
bij. Vermengd met wat rozenwater is het een
goed middel om de huid mee in te wrijven
opdat deze zacht blijft, na eenige uren wasche
men het gelaat dan met warm water af.
Geklopt eiwit is uitstekend om er leeren stoe
len of tasschen mee schoon te maken, men drenkt
een lapje in het eiwit en wrijft het leder er mee
schoon, dat er na de behandeling weer als nieuw
uitziet.
Glazen karaffen, bowls enz. worden van bin
nen geheel en al schoon, als men ze goed 'neen
en weer schudt met gestampte eierschalen en
wat warm water.
Om eieren te koken, die een barstje hebben,
voege men een scheut azijn of zout bij het
kookwater. Men voorkomt daardoor dat het
dooier wegloopt.
EET MEER HONING.
Suiker in een van haar gezondste vormen.
Nu langzamerhand de tijd weer nadert, dat
het kleine, gonzende, nimmer rustende bijenvolk
ons weer zijn fijne honing geeft, is het missdnien
wel goed nog eens op het nut van de honing
te wijzen, daar het een van de meest gezonde
vormen van suiker is.
Het gebruik ervan dateert reeds van eeuwen
en eeuwen terug, zelfs in den bijbel wordt al
gesproken van „Kanaan", het land overvloeiende
van melk en honing". En in oude geschriften
noemen de wijsgeeren de honing reeds en wordt
melding gemaakt van „die zoete en gouden stof".
Ook heden ten dage is de honing nog steeds
zeer gewild en in overvloed te verkrijgen, en
gelukkig maar, want ze bevat vele onontbeer
lijke voedingsstoffen.
De kleur en de geur van de honing hangt af
van de bloemen, waaraan "de bijen haar ont
trokken hebben, men heeft bloemen en boek-
weithoning, maar de zuiverheid Ineeft met de
kleur niets te maken, vaak worden verschillende
soorten honing gemengd.
Vroeger gebeurde het nog wel eens, dat men
geen zuivere bijenhoning kreeg; denken we maar
eens aan de honing, die we in de distributiejaren
kregen, de z.g. kunsthoning. Men kocht dan ook
wel een mengsel van honing en stroop, om den
indruk te wekken, dat het inderdaad „honing"1
was, vond men dan soms een vleugel of gedeelte
van een bij er in. Dank zij de keuringswetten is
het vervalschen van levensmiddelen tegenwoor
dig vrijwel onmogelijk. In oude Grieksche mythen
wordt verhaald, dat de Goden leefden van nectar
en bijenbrood. "Wat is nectar nu anders dan de
natuurlijke bijenhoning? Voedsel dat goed ge-
?noeg was voor de goden, mag toch zeker ook
net op onze tafel ontbreken
Ook bij de bereiding van verschillende gerech
ten o.a. bij vruchtensalades kan men honing
gebruiken voor het zoeten in plaats van suiker.
Niet alleen als voedingsmiddel, maar ook bij
voorkomende verkoudheden is het een uitstekend
middel tegen hoesten, indien men het sap van
een citroen klopt met een eierdooier en een eet
lepel honing en dit over één dag verdeeld, ge
bruikt. i
NUTTIGE WENKEN.
Wil men waschlijnen voor de kleine wascph
die men b.v. op een balcon wil drogen een
langerer. levensduur geven, dan legt men de
lijnen gedurende een hal fuur in een sterke
aluinoplossingdaarna laat men ze uitgespan
nen drogen.
Goed houden van melk.
Indien men niet over een frissche kelder be
schikt is het moeilijk om melk gedurende de
zomermaanden goed te houden. Men kan het
zuur worden voorkomen, door de melk, zoodra
men die in huis heeft te koken. Heeft men den
volgenden dag melk over, dan kookt men deze
weer op, op deze wijze kan men melk zelfs in
den zomer meerdere dagen goed houden.