1
EEHIGE BIJZONOERHEDEN OVER TANDEN
niet mooi te gSSSS
Voor onze Lezeressen
De Vrouw en de Mode
I H N
Ook aan de tanden van menig dier hechtte
het bijgeloof velerlei be teekenis. Zoo geloofde
mein nog in de 17e eeuw, dat de tand; van een
wolf 'geluk bracht, én werden in Duitschland,,
Frankrijk en Engeland voor veel geld uit verre
lalnden wolfs tanden besteld, om in goud gevat
om den hals te worden gedragen.
Van alle kleine kwellingen in het menschen-
leVon vinden wij wellicht niet 't minst algemeen
verbreid als de zoo tergende tandpijn. Daarom
heeft, men ,ook van de vroegste tijden af op
middelen gezonnen, dezen grimmigen vijand en
bederver van onze dag- en nachtrust op de aller
zonderlingste en bijgeloovige wijze te bestrijden,
waartoe men zijn toevlucht zodnt tot de aller
wonderlijkste middelen. Als een der meest popu
lairste middelen tegen deze kwaal vinden wij
hier en daar in Zwitserland en in Zuid-Bliitsch-
la"nd, ook in bepaalde gedeelten van Schotland
een op de linkerzijde van het bloote lichaam
'gedragen amulet, gewikkeld in 'een strook pa
pier, waarop de volgende tooverspreuk staat ver
meld:
„Als de Heilige Petrus bij de poort van Je
ruzalem nederzat, ging onze 'Heer en Heiland
Jezus Christus voorbij en vroeg den zeer be
droefd uitzienden discipel: „Wat deert u?"
„Beer," antwoordde Petrus, „mijn tand doet mij
pijn," waarop de Zaligmaker zeide: „Sta op
en volg mij, en nimmermeer zal u een tand
pij!n doen." f
In de lagere arbeidersstanden in Engeland is
men nog heden algemeen van meening, dat een
spaan van een gklg, aan welken kort te voren
eeta misdadiger is opgehangen, de kradnt bezit
(niet slechts tandpijn te stillen, dodn ook die te
voorkomen. Nauwelijks was te eeniger tijd dit
middel met gunstig gevolg toegepast of een
groote menigte viel qjp (den galg aan, om een
stukje van het pijnstillende fnout af te snijden.
Hier te lande heersdnt nog in sommige streken
het geloof, dat tandpijn onmiddellijk verdwijnt,
wanneer de pijnlijke tand met een van het kerk
hof genomen doodsbeen wordt gewreven of wan
neer men water drinkt uit een menschensdnedel
In vele oorden van Duitschland adat men het
als eon probaat middel tegen kies- of tandpijn,
wanneer me n's morgens bij het opstaan eerst
de kous van het linkerbeen aantrekt en niet
verzuimt regelmatig des Vrijdags de vingerna
gels te knippen en de stukken gedurende een
week lang in papier gewikkeld bij zich te dra
gen. Een bijzonder krachtdadige werking wordt
toegeschreven aan de nagels die Vrijdag's na
Paschen worden afgeknipt. Wie deze gedurende
fnHri^nI.otrd»H:DetStrani?C0,«.Unies met hare laSe Uit- CAPES.
de salons doordringt ïs zeeT'ster^overdreven4 e^ gen1 op ^e^vondtoUettln^m1teT® W°rden gedra"
Rose enm^baluw^unnen heel goed samen ge- PARIJSCH BERICHTJE.
FLUWEEL fn ,word®ll afgemaakt door bijpassende of afstekende
fluweel ziet men weer draven veel i^i^«an..gad ,he.upstuk. Wij zien weer ongelijke
oen geheel jaar bij zich draagt, hoeft zich onder
alle omstandigheden tegen tandpijn behoed.
In sommige deelen van Friesland tracht men
het water te bekomen, waarmede een kind is ge
doopt, want wie zich met dit water den mond
spoelt, kan er zeker van zijn door geen kies- of
tandpijn gekweld te zullen worden. Hier te lan- j JSnnH»» dragen,"veel bruto met Ueine roemen* en haXnge" n^uwen^Dl
de gelooft men ook nog op vele plaatsen, dat, Nlet Iedere vrouw kleedt gekleurd en lever nu i?°ïv.en^ De ,tallle is lets
wanneer men gedurende de Paaschdagen geen
vleeschgerec'ntan nuttigt, men twaalf maanden
lang van die kwellende pijn zal zijn verlost.
In Dienemarken gelooft men, dat de zieke tand
van een booze geest is bezeten; derhalve pleegt
de Deensche landman een elzentak' in den mond
te nemen en daarna er méde op den wand te
slaan, waarbij hij de woorden murmelt: „Wijk
vain mij, gij booze geest!" -
Op Fünen en in Zeeland draagt men walnoten
of wilde kastanjes in den zak als voorbehoedmid
del tegén kies- en tandpijn.
Zeer algemeen heersdnt in verschillende lan-
Idén nog het geloof, dat tandpijn veroorzaakt
wordt door een worm, die in de kaak knaagt.
Ill het bijzonder is dit- geloof nog verbreid in
het Noordwesten van Buitsdnland, waar de land-
bouwer, wanneer hij door die pijn wordt gekweld
een pereboom zijn nood klaagt. Driemaal loopt
hij -om den boom Ineen, terwijl .hij de volgende
tooverspreuk opzegt:
„iBirnbaum, Birnbaum, ich rufe didn,
Drei Würmer beiszen mich;
Dér eine ist grau,
Der andere ist blau,
Der dritte ist roth,
ich wollte, die drei, die waren todt!"
enz. Als een bijzonderheid kan nog worden ver
meld, dat dit bijgeloof ook in Nieuw-Zeeland in
Australië heersdnt, welker bewoners zich van
dezen worm trachten te verlossen door onder
allerlei toovenarijen een groote spin van een be
paalde soort te verslinden.
De Chineesche tandartsen laten hun patiënten
een kleinen worm zien, dien zij door hun kunst,
zoo het heet, uit den zieken tand hebben weten
te verwijderen en hoe verwonderlijk ook, de
lijder-fes) voelt zich door deze hokuspokus totaal
verlicht, evenals een patiënt, die zich heeft onder
werpen aan een aangename kuur.
Hiermede kunnen wij besluiten. Voldoende toch
is aangetoond, dat zeden, gewoonten en gebruiken
bij de verschillende volkeren een belangrijke rol
spelen, niet het minst ook wat betreft de ver
zorging van het gebit en Inet stillen der kies- en
tandpijnen.
voor avondjaponnen. Zwart en oranje is een moder
ne cobinatie, ook voor garneeringen.
&WAT EPEN WIJ EEZB WEEK? d„ „„voudigste on vM
Wlt°°k
Maandag.
en gewoon aan plakken
|,™lnienrer T11 gaarne 6011 of andere voorstel-
met bessensap
Dinsdag.
Gebakken bloedworst met appelen, bloemkool,
gestoofde aardappelen.
Woensdag.
Bloemkoolsoep, karbonade, knolraap, aardappe-
I. Onder dag.
Runderlapjes, andijvie, aardappelen' zoete ap
peltjes. r
Vrijdag.
Gerookte schol met zure eiersaus, wortelen, aard
appelen, appelschotel.
Appel en nooten, kaas ommelet, Spaghetti met
tomatensaus.
MODENIEUWTJES.
CREPE SATIN.
Crêpe Satin is de geliefkoosde zijde voor gekleede
japonnen en de eenige garneering bestaat uit in
gezette deelen, die heel dicht langs de naden worden
opgestikt, bijzonder mooi is, de japon op zijde te
drapeeren en de poloi met een gesp bijeen te houden
CEINTUUR VAN BONT.
Inplaats van de lederen ceintuur ziet men deze
thans van bont dragen op manteljaponnen, korte
en sportmantels. Veel wordt hiervoor ook imitatie
Breitschwanz gekozen. Het is zeer modern en staat
origineel, dochmen moet er slank voor zijn.
BONTE
Bonte dasen zijn eveneens zeer modern en maken
van den mantel of het korte Jasje een gekleed ge- MtlIlt
heel. Deze dassen zijn lange smalle reepen bont, of zoo'n nietsje warmte geeft?
die van voren of op zij van den hals sluiten bij wijze
van een halve knoop.
crepe de chine japon in psincessevorm kleedt hier
onder bijzonder goed. vooral wanneer deze gegar
neerd wordt met rood of groen. Een Princessejapon
met een kleine ronde bolero van zwart fluweel geeft
een aardig geheel.
HET NIEUWSTE KAPSEL.
Het nieuwste kapsel heet „cop de vent." De haren
worden hierbij vrij „wild" over voorhoofd slapen
en wangen gelegd, waarbij men veel kans heeft,
dat er bij een stevigen wind niet veel van het kap
sel op zijn plaats blijft zitten.
SHAWLS.
Shawls worden onder den mantels van wollen
caehemir of flanel gedragen en bij avondkleeding
van zijden mousseline met een rand van struisveer
tjes. Het laatste kan ongetwijfeld chic staan, maar
ZWART WOLLEN MANTELS.
Deze worden met bont afgezet ook dezen winter
weer zeer veel gedragen. Een zwarte marocain of
HALSUITSNIJDING.
Deze wordt bij de avondjaponnen vrij sterk over
dreven. Hoewel aan de voorzijde der japon slechts
een zeer zedige halsuitsnijding gemaakt wordt, is
deze soms aan den rug tot even boven het middel
DE PLAATJES.
Bijzonder elegant laken avondmantel Een naar
voren toeloopende volant geeft de noodige onderwijd
te aan den overigens aangesloten mantel. Een twee
de volant in den rug breekt de lange rechte lijn.
Kraag en hooge manchetten van bont.
Zwart laken mantel, wordt door ingezette klokken
naar onderen toe wijder. De overslag is eenigszins
naar boven toeloopend, hetgeen den mantel zeer
chique maakt. Ook de mouwen laten ons ingezette
stukken zien, waardoor eenigszins ballonvormige
modellen worden verkregen. Een zeer groote bont
kraag tot over de taillelijn maakt dezen mantel bij
zonder gekleed.
tint" is de Stoote mode voor avondmantels, zoo-
uat ook de tweede mantel op onze afbeelding hier-
tT„,gemaakt is- De mantel geeft een slanke lijn
in» terw«l °P kniehoogte groepen plooien zijn
j Kraa& en manchetten van bont, wat bij de
avondmantels veelal in imitatiebont genomen wordt.
Aangesloten avondmantel met rond opgeknipte
volant, die aan de voorzijd, tot aan het middel
oploopt. Kraag van bont evenals de armgarnee-
ring, die even onder den elleboog is aangebracht.
Nadruk verboden.
Zaterdag.
Zuurkool met mager pekelspek, aardappelurée,
k'arnemelksche pap. -
AppelvlaVoor de bereiding1 van dit appèl-
schoteltje moeten we een fijn soort zure appelen
gebruiken, dus niet de gewone moesappelen, maar
bellefleur of goudrenetten. Wie hebben noodig
1 Kg. zure appeleii, 3 eetlepels abrikozen mar-
i melade, 150 gram witte suiker én 3 eieren.
I De appelen worden zoo dun mogelijk geschild
j in vieren gesneden, van de klokhuizen ontdaan
I en met een halve dL. water tot moes gekookt,
j We zorgen er voor, dat ze op een zeeij kleine
j pt komen te staan, daar ze anders licht aan-
branden. Zijn ze gelijkmatig gaar, dan worden
ze door de paardeharen zeef gewreven. De eier-
dooiers worden schuimig geklopt met de helft
vah de suiker en de abribozen marmelade en
door het gezeefde moes geroerd, waarna we dit
in een vuurvast schoteltje overbrengen en er
ten slotte het zeer stijf geklopte eiwit, waar wij
de rest van de suiker meekloppen, bovenop sta
pelen. We plaatsen het schoteltje gedurende een
half uurtje of iets langer in een lauwe oven,
waardoor het eiwit dan lichtbruin en croquant
wordt.
Gebakken bloedworst met appelen is een goed
koop gerecht ,dat buitengewoon gemakkelijk en
voedzaam is, toespijs ga fik niet aan, omdat we
dan wat meer saus over "de bloemkool geven,
Zooveel mogelijk zal ik trachten om menu's sa
men te stellen, die eenige bezuiniging op de huis
houdelijke uitgaven geven, omdat dit voor velen
onzer geboden is. We rekenen voor1 4 a 5 perso
nen 500 gram bloedworst, die wij aan dikke
plakken laten snijden, verder hebben wij eenige
flink eappels noodig. De koekepan maken wij
warm, doen een weinig boter, vet of slaolie in de
pa nen leggen de plakken worst er in, nadat wij*
in bet vel der worst een kleine inkeping hebben
gegeven en ze even door een wéinig bloem heb
ben gebaald. Op een niet te hard vuur worden
zij aan beide zijden gebakken en op een ver
warmden schotel overgebracht; in het uit de
worst gebakken vet worden de aan plakken
sneden en geboorde appelen gebakken, (vooral
niet te donker laten worden) en op de bloedworst
gelegd. Hebben wij dus van den vorigen dag
over, "dan komt het resteerenJcle vet daarbij, en
ajnders zeven wij het en voegen het bijf het sausje
voo rde gestoofde aardappelen, waarvoor wïj deze
in plakken snijden.
30 Gram boter met 25 gr. bloem vermengen*
wat noot bijvoegen en langzamerhand 4 dL. 4
kleine kopjes melk en de aardappelen hierin sto
ven. We zien wel, dat ons maal voedzaam ge
noeg is en toespijs overbodig.
Hieronder laat ik een goed recept volgen voor
het maken van een smakelijke jus, waarvoor
noodig is: 1 L. water, 50 gram reuzel, 50 gram
vet, 1 ui, 1 worteltje, 1 takje selderij) 1 laurier
blad, 12 kruidnagelen, peper, zout, maizena en
4 maggiblokjes.
1 L. water opzetten met de ui, de wortel,
bakje selderij, kruidnagel en laurierblad en dit
een hal fuurtje trekken, evenals wij dit met
'bouillon doen, en de smaak der kruiden zich
;aalu het water geeft, daarna alles zeven. In één
kopje water lossen wij 2 theelepeltjes gebrande
suiker op- deze is bij den kruidenier in busjes
te verkrijgen, kost heel weinig en is ook heel
goed om bij het zetten van koffie te gebruiken
waardoor de koffie niet alleen aan kleur en
smaak wint, maar ook voordaeliger in het ge
bruik is. We brengen het gezeefde water weer
aan de kook, voegen 50 gr. vet en 50 gr. reuzel
of 100 gram boter bij, de opgeloste gebrahde
suiker én de bouillonblokjes, waarna wij het ge
heel op smaak afmaken met zout en peper, koken
alles nu gedurende eenige minuten door én bin
den w ijhet met een weinig maizena; wil men
de jus vetter, daju kan men vdór het opdienen
nog vet bijvoegen. Indien deze jus zorgvuldig
I is toebereid, dan is zij zeer smakelijk.
I Verder wil ik u toog een St. Nicolaas tractatie
j geveh in den vorm van marsepein. Déze valt in
den regel bij groot en klein nogal in den smaak,
is zeer gemakkelijk te bereiden en in allerlei
vorrpen te kneden. Beschikken wij dus over een
levendige fantasie en een paar vlugge handen*
dan zijn de aardigste dingen te maken. Ben van
vergeten, waar wij' eenvou
dig ronde balletjes van maken en hier en daar
een knee pin geven en met een dun houtje putjes
in maken daarna door fijne kaneel rollen. Dó
'hoeveelheid, dm mén wenscht te maken is natuur-
hï^iTSff 611 tlaJlgt af van hetgeen men
tnoodig heeft, we nemen b.v. 300 gram zoete
amandelen, waaronder enkele bittere, 300 gram
poedersuiker en anderhalve eetlepel rozenwater
of eenige druppels oranjebloesemwater. Die aman
delen worden vn heet water gezet en'na een
minuut of tien van de bruine schü ontdaan,
daarna gedroogd en in de amandelmolen gemalen,
t A S,Ulker' üit helüaalt mem nog eens
en kneedt het dan met het water totfeen stevige
massa, die weggezet wordt tot den volgenden
daglfl daa™a verwerkt tot hetgeen wij ons voor
stellen. Niet alleen allerlei verrassingen kunnen
wij er nu van maken, maar ook kleine fijne koek
jes, waarvoor we het amandeldeeg dam op een
met bloem bestoven plank dun uitrollen en er
kleine rondjes van steken, liefst met een gekar
teld randje en telkens twee rondjes op elkander
leggen met creme er tusschen en een vruchtje
noot, of «suikert viooltje er op; deze koekjes
worden dan niet gebakken, maar op een schaal
uitgelegd om op te stijven na de behandeling. Dó
volgende ingrediënten zijn hiervoor noodig, 100
gram boter, 100 gram poedersuiker, 1 eetlepel
likeur of 1 eetlepel zeer sterke koffie extract'.
We roeren de boter zalfachtig en mengen er
de gezeefde poedersuiker doorhéén, daarna drup
pelsgewijze de vloeistof.
Om de garneering op jde koekjes aan te bren
gen, leggen wij jn het midden ook een weinie:
creme, waardoor deze beter houdt.
P. v d. M. te H. Recept voor koffie-extract;
5 lood 50 gram.
4 dL. 4 kopjes heet water.
De koffie wordt fijn gemalen in een filter ge
daan en stevig aangedrukt, nu komt eerst het
isteeneu zeefje er op en daarna worden in het be
gin. kleine scheutjes heet water opgeschonken,
waardoor de koffie uitzet; later kan men er
wat meer op doen; Wil men goed sterk extract
hebben, dan neme men den tijd daarvoor en
schenke niet haastig op, terwijl men evenmin
het doorloopen moet bevorderen door op den
filter te tikken, zooals dit vaak geschiedt. Is
het water verbruikt, dan schenke men de kof
fie i nhet extractkannetje over of zorgt, dat
de tint van de koffiepot met een propje watten
afgesloten blijft. Bij het schenken dezer koffie
m de kopjes, grooter of kleiner naarmate men
sterker ejbjf minder sterke koffie wenscht en
vuile de kopjes aan mét kokende melk.
Teneinde onze lezeressen zoo vlug mogelijk
op hare vragen te kunnen antwoorden, zie ik
de correspondentie betreffende deze rubriek in
het vervolg gaarne aan het adres gezonden Hof-
ziehtlaan 4, den Haag.
ZUINIG ZIJN E|N OVERLEGGEN-
Hoevele gezinnen zijn er niet in eigen land,
maar zeer zeker ook buiten de enge landsgren
zen, die gedwongen zijn door de nood der tijden
om te bezuinigen. Slechte finantieele toestanden,
salaris verminderingen, grijinzen velen als een
spook aan; niet het minst zijn het de huis
vrouwen, die het in dezen tijd moeilijk en zwaar
hebben. Voor haar is de taak weggelegd o-m te
zorgen, dat het inkomen toereikend is; rekenen
ea nog eens rekenen om roind te komenf is geboden.
Hebben wij het week- of maandgeld behoorlijk
verdeeld dat wij vaste poste nstellen, voor
hun voeding, kleeding, verwarming, belasting
ejuz. de post onvoorziene niet te vergeten, dan
zullen wij met het verminderde inkomen op ver
schillende posten moeten bezuinigen. Het eerst
zullen velen denken aan de post „voeding". In
een normaal degelijk levend gezin, zal men geen
belangrijke besparing moeten zoeken op deze post,
daar een goede huisvrouw altijld rekening heeft
te houden met het feit, dat zij met zoo- weinig
mogelijk middelen, zoo veel mogelijk moet trach
ten te geven. 'Sparen waar het de maag betreft,
kunnen wij dus moeilijk. Dé instandhouding van
het lichaam éischt goéde, zij1 het dan ook' eenvou
dige voeding. Ook afwisseling in de voeding is
taoodig en deze kunnen wij gelukkig volop geven
in den vorm van groenten, vruchten en op ver
schillende wijze bereide aardappelgerechten. Déze
drie groepen van levensmiddelen zijn niet duur,
evenmin als de verschillende soorten peulvruch
ten.
Het middagmaal zal dan ook' zonder te groote
liöstén van ons te eischen nog in tai va» varia
ties opgediena kunnen worden, alleen de post
Jyleesch" blijft hoog, veel te hoog, naar verhou-
dingswaarde. We zullen hiervan dus een zeer
geringe hoeveelheid nemen, maar zorgen, dat er
groot, eporties groenten zijn. Aardappelen zullen
wij bij minder vullende groenten in voedzamen
vorm opdienen, b.v. als puree, gestoofde eu ge
bakken aardappelen enz. Fruit, zooals appelen en
peren, is goedkoop en kan als nagerecht of als
groente dienen, denken we slechts aan een heer-