1 EEHIGE BIJZONOERHEDEN OVER TANDEN niet mooi te gSSSS Voor onze Lezeressen De Vrouw en de Mode I H N Ook aan de tanden van menig dier hechtte het bijgeloof velerlei be teekenis. Zoo geloofde mein nog in de 17e eeuw, dat de tand; van een wolf 'geluk bracht, én werden in Duitschland,, Frankrijk en Engeland voor veel geld uit verre lalnden wolfs tanden besteld, om in goud gevat om den hals te worden gedragen. Van alle kleine kwellingen in het menschen- leVon vinden wij wellicht niet 't minst algemeen verbreid als de zoo tergende tandpijn. Daarom heeft, men ,ook van de vroegste tijden af op middelen gezonnen, dezen grimmigen vijand en bederver van onze dag- en nachtrust op de aller zonderlingste en bijgeloovige wijze te bestrijden, waartoe men zijn toevlucht zodnt tot de aller wonderlijkste middelen. Als een der meest popu lairste middelen tegen deze kwaal vinden wij hier en daar in Zwitserland en in Zuid-Bliitsch- la"nd, ook in bepaalde gedeelten van Schotland een op de linkerzijde van het bloote lichaam 'gedragen amulet, gewikkeld in 'een strook pa pier, waarop de volgende tooverspreuk staat ver meld: „Als de Heilige Petrus bij de poort van Je ruzalem nederzat, ging onze 'Heer en Heiland Jezus Christus voorbij en vroeg den zeer be droefd uitzienden discipel: „Wat deert u?" „Beer," antwoordde Petrus, „mijn tand doet mij pijn," waarop de Zaligmaker zeide: „Sta op en volg mij, en nimmermeer zal u een tand pij!n doen." f In de lagere arbeidersstanden in Engeland is men nog heden algemeen van meening, dat een spaan van een gklg, aan welken kort te voren eeta misdadiger is opgehangen, de kradnt bezit (niet slechts tandpijn te stillen, dodn ook die te voorkomen. Nauwelijks was te eeniger tijd dit middel met gunstig gevolg toegepast of een groote menigte viel qjp (den galg aan, om een stukje van het pijnstillende fnout af te snijden. Hier te lande heersdnt nog in sommige streken het geloof, dat tandpijn onmiddellijk verdwijnt, wanneer de pijnlijke tand met een van het kerk hof genomen doodsbeen wordt gewreven of wan neer men water drinkt uit een menschensdnedel In vele oorden van Duitschland adat men het als eon probaat middel tegen kies- of tandpijn, wanneer me n's morgens bij het opstaan eerst de kous van het linkerbeen aantrekt en niet verzuimt regelmatig des Vrijdags de vingerna gels te knippen en de stukken gedurende een week lang in papier gewikkeld bij zich te dra gen. Een bijzonder krachtdadige werking wordt toegeschreven aan de nagels die Vrijdag's na Paschen worden afgeknipt. Wie deze gedurende fnHri^nI.otrd»H:DetStrani?C0,«.Unies met hare laSe Uit- CAPES. de salons doordringt ïs zeeT'ster^overdreven4 e^ gen1 op ^e^vondtoUettln^m1teT® W°rden gedra" Rose enm^baluw^unnen heel goed samen ge- PARIJSCH BERICHTJE. FLUWEEL fn ,word®ll afgemaakt door bijpassende of afstekende fluweel ziet men weer draven veel i^i^«an..gad ,he.upstuk. Wij zien weer ongelijke oen geheel jaar bij zich draagt, hoeft zich onder alle omstandigheden tegen tandpijn behoed. In sommige deelen van Friesland tracht men het water te bekomen, waarmede een kind is ge doopt, want wie zich met dit water den mond spoelt, kan er zeker van zijn door geen kies- of tandpijn gekweld te zullen worden. Hier te lan- j JSnnH»» dragen,"veel bruto met Ueine roemen* en haXnge" n^uwen^Dl de gelooft men ook nog op vele plaatsen, dat, Nlet Iedere vrouw kleedt gekleurd en lever nu i?°ïv.en^ De ,tallle is lets wanneer men gedurende de Paaschdagen geen vleeschgerec'ntan nuttigt, men twaalf maanden lang van die kwellende pijn zal zijn verlost. In Dienemarken gelooft men, dat de zieke tand van een booze geest is bezeten; derhalve pleegt de Deensche landman een elzentak' in den mond te nemen en daarna er méde op den wand te slaan, waarbij hij de woorden murmelt: „Wijk vain mij, gij booze geest!" - Op Fünen en in Zeeland draagt men walnoten of wilde kastanjes in den zak als voorbehoedmid del tegén kies- en tandpijn. Zeer algemeen heersdnt in verschillende lan- Idén nog het geloof, dat tandpijn veroorzaakt wordt door een worm, die in de kaak knaagt. Ill het bijzonder is dit- geloof nog verbreid in het Noordwesten van Buitsdnland, waar de land- bouwer, wanneer hij door die pijn wordt gekweld een pereboom zijn nood klaagt. Driemaal loopt hij -om den boom Ineen, terwijl .hij de volgende tooverspreuk opzegt: „iBirnbaum, Birnbaum, ich rufe didn, Drei Würmer beiszen mich; Dér eine ist grau, Der andere ist blau, Der dritte ist roth, ich wollte, die drei, die waren todt!" enz. Als een bijzonderheid kan nog worden ver meld, dat dit bijgeloof ook in Nieuw-Zeeland in Australië heersdnt, welker bewoners zich van dezen worm trachten te verlossen door onder allerlei toovenarijen een groote spin van een be paalde soort te verslinden. De Chineesche tandartsen laten hun patiënten een kleinen worm zien, dien zij door hun kunst, zoo het heet, uit den zieken tand hebben weten te verwijderen en hoe verwonderlijk ook, de lijder-fes) voelt zich door deze hokuspokus totaal verlicht, evenals een patiënt, die zich heeft onder werpen aan een aangename kuur. Hiermede kunnen wij besluiten. Voldoende toch is aangetoond, dat zeden, gewoonten en gebruiken bij de verschillende volkeren een belangrijke rol spelen, niet het minst ook wat betreft de ver zorging van het gebit en Inet stillen der kies- en tandpijnen. voor avondjaponnen. Zwart en oranje is een moder ne cobinatie, ook voor garneeringen. &WAT EPEN WIJ EEZB WEEK? d„ „„voudigste on vM Wlt°°k Maandag. en gewoon aan plakken |,™lnienrer T11 gaarne 6011 of andere voorstel- met bessensap Dinsdag. Gebakken bloedworst met appelen, bloemkool, gestoofde aardappelen. Woensdag. Bloemkoolsoep, karbonade, knolraap, aardappe- I. Onder dag. Runderlapjes, andijvie, aardappelen' zoete ap peltjes. r Vrijdag. Gerookte schol met zure eiersaus, wortelen, aard appelen, appelschotel. Appel en nooten, kaas ommelet, Spaghetti met tomatensaus. MODENIEUWTJES. CREPE SATIN. Crêpe Satin is de geliefkoosde zijde voor gekleede japonnen en de eenige garneering bestaat uit in gezette deelen, die heel dicht langs de naden worden opgestikt, bijzonder mooi is, de japon op zijde te drapeeren en de poloi met een gesp bijeen te houden CEINTUUR VAN BONT. Inplaats van de lederen ceintuur ziet men deze thans van bont dragen op manteljaponnen, korte en sportmantels. Veel wordt hiervoor ook imitatie Breitschwanz gekozen. Het is zeer modern en staat origineel, dochmen moet er slank voor zijn. BONTE Bonte dasen zijn eveneens zeer modern en maken van den mantel of het korte Jasje een gekleed ge- MtlIlt heel. Deze dassen zijn lange smalle reepen bont, of zoo'n nietsje warmte geeft? die van voren of op zij van den hals sluiten bij wijze van een halve knoop. crepe de chine japon in psincessevorm kleedt hier onder bijzonder goed. vooral wanneer deze gegar neerd wordt met rood of groen. Een Princessejapon met een kleine ronde bolero van zwart fluweel geeft een aardig geheel. HET NIEUWSTE KAPSEL. Het nieuwste kapsel heet „cop de vent." De haren worden hierbij vrij „wild" over voorhoofd slapen en wangen gelegd, waarbij men veel kans heeft, dat er bij een stevigen wind niet veel van het kap sel op zijn plaats blijft zitten. SHAWLS. Shawls worden onder den mantels van wollen caehemir of flanel gedragen en bij avondkleeding van zijden mousseline met een rand van struisveer tjes. Het laatste kan ongetwijfeld chic staan, maar ZWART WOLLEN MANTELS. Deze worden met bont afgezet ook dezen winter weer zeer veel gedragen. Een zwarte marocain of HALSUITSNIJDING. Deze wordt bij de avondjaponnen vrij sterk over dreven. Hoewel aan de voorzijde der japon slechts een zeer zedige halsuitsnijding gemaakt wordt, is deze soms aan den rug tot even boven het middel DE PLAATJES. Bijzonder elegant laken avondmantel Een naar voren toeloopende volant geeft de noodige onderwijd te aan den overigens aangesloten mantel. Een twee de volant in den rug breekt de lange rechte lijn. Kraag en hooge manchetten van bont. Zwart laken mantel, wordt door ingezette klokken naar onderen toe wijder. De overslag is eenigszins naar boven toeloopend, hetgeen den mantel zeer chique maakt. Ook de mouwen laten ons ingezette stukken zien, waardoor eenigszins ballonvormige modellen worden verkregen. Een zeer groote bont kraag tot over de taillelijn maakt dezen mantel bij zonder gekleed. tint" is de Stoote mode voor avondmantels, zoo- uat ook de tweede mantel op onze afbeelding hier- tT„,gemaakt is- De mantel geeft een slanke lijn in» terw«l °P kniehoogte groepen plooien zijn j Kraa& en manchetten van bont, wat bij de avondmantels veelal in imitatiebont genomen wordt. Aangesloten avondmantel met rond opgeknipte volant, die aan de voorzijd, tot aan het middel oploopt. Kraag van bont evenals de armgarnee- ring, die even onder den elleboog is aangebracht. Nadruk verboden. Zaterdag. Zuurkool met mager pekelspek, aardappelurée, k'arnemelksche pap. - AppelvlaVoor de bereiding1 van dit appèl- schoteltje moeten we een fijn soort zure appelen gebruiken, dus niet de gewone moesappelen, maar bellefleur of goudrenetten. Wie hebben noodig 1 Kg. zure appeleii, 3 eetlepels abrikozen mar- i melade, 150 gram witte suiker én 3 eieren. I De appelen worden zoo dun mogelijk geschild j in vieren gesneden, van de klokhuizen ontdaan I en met een halve dL. water tot moes gekookt, j We zorgen er voor, dat ze op een zeeij kleine j pt komen te staan, daar ze anders licht aan- branden. Zijn ze gelijkmatig gaar, dan worden ze door de paardeharen zeef gewreven. De eier- dooiers worden schuimig geklopt met de helft vah de suiker en de abribozen marmelade en door het gezeefde moes geroerd, waarna we dit in een vuurvast schoteltje overbrengen en er ten slotte het zeer stijf geklopte eiwit, waar wij de rest van de suiker meekloppen, bovenop sta pelen. We plaatsen het schoteltje gedurende een half uurtje of iets langer in een lauwe oven, waardoor het eiwit dan lichtbruin en croquant wordt. Gebakken bloedworst met appelen is een goed koop gerecht ,dat buitengewoon gemakkelijk en voedzaam is, toespijs ga fik niet aan, omdat we dan wat meer saus over "de bloemkool geven, Zooveel mogelijk zal ik trachten om menu's sa men te stellen, die eenige bezuiniging op de huis houdelijke uitgaven geven, omdat dit voor velen onzer geboden is. We rekenen voor1 4 a 5 perso nen 500 gram bloedworst, die wij aan dikke plakken laten snijden, verder hebben wij eenige flink eappels noodig. De koekepan maken wij warm, doen een weinig boter, vet of slaolie in de pa nen leggen de plakken worst er in, nadat wij* in bet vel der worst een kleine inkeping hebben gegeven en ze even door een wéinig bloem heb ben gebaald. Op een niet te hard vuur worden zij aan beide zijden gebakken en op een ver warmden schotel overgebracht; in het uit de worst gebakken vet worden de aan plakken sneden en geboorde appelen gebakken, (vooral niet te donker laten worden) en op de bloedworst gelegd. Hebben wij dus van den vorigen dag over, "dan komt het resteerenJcle vet daarbij, en ajnders zeven wij het en voegen het bijf het sausje voo rde gestoofde aardappelen, waarvoor wïj deze in plakken snijden. 30 Gram boter met 25 gr. bloem vermengen* wat noot bijvoegen en langzamerhand 4 dL. 4 kleine kopjes melk en de aardappelen hierin sto ven. We zien wel, dat ons maal voedzaam ge noeg is en toespijs overbodig. Hieronder laat ik een goed recept volgen voor het maken van een smakelijke jus, waarvoor noodig is: 1 L. water, 50 gram reuzel, 50 gram vet, 1 ui, 1 worteltje, 1 takje selderij) 1 laurier blad, 12 kruidnagelen, peper, zout, maizena en 4 maggiblokjes. 1 L. water opzetten met de ui, de wortel, bakje selderij, kruidnagel en laurierblad en dit een hal fuurtje trekken, evenals wij dit met 'bouillon doen, en de smaak der kruiden zich ;aalu het water geeft, daarna alles zeven. In één kopje water lossen wij 2 theelepeltjes gebrande suiker op- deze is bij den kruidenier in busjes te verkrijgen, kost heel weinig en is ook heel goed om bij het zetten van koffie te gebruiken waardoor de koffie niet alleen aan kleur en smaak wint, maar ook voordaeliger in het ge bruik is. We brengen het gezeefde water weer aan de kook, voegen 50 gr. vet en 50 gr. reuzel of 100 gram boter bij, de opgeloste gebrahde suiker én de bouillonblokjes, waarna wij het ge heel op smaak afmaken met zout en peper, koken alles nu gedurende eenige minuten door én bin den w ijhet met een weinig maizena; wil men de jus vetter, daju kan men vdór het opdienen nog vet bijvoegen. Indien deze jus zorgvuldig I is toebereid, dan is zij zeer smakelijk. I Verder wil ik u toog een St. Nicolaas tractatie j geveh in den vorm van marsepein. Déze valt in den regel bij groot en klein nogal in den smaak, is zeer gemakkelijk te bereiden en in allerlei vorrpen te kneden. Beschikken wij dus over een levendige fantasie en een paar vlugge handen* dan zijn de aardigste dingen te maken. Ben van vergeten, waar wij' eenvou dig ronde balletjes van maken en hier en daar een knee pin geven en met een dun houtje putjes in maken daarna door fijne kaneel rollen. Dó 'hoeveelheid, dm mén wenscht te maken is natuur- hï^iTSff 611 tlaJlgt af van hetgeen men tnoodig heeft, we nemen b.v. 300 gram zoete amandelen, waaronder enkele bittere, 300 gram poedersuiker en anderhalve eetlepel rozenwater of eenige druppels oranjebloesemwater. Die aman delen worden vn heet water gezet en'na een minuut of tien van de bruine schü ontdaan, daarna gedroogd en in de amandelmolen gemalen, t A S,Ulker' üit helüaalt mem nog eens en kneedt het dan met het water totfeen stevige massa, die weggezet wordt tot den volgenden daglfl daa™a verwerkt tot hetgeen wij ons voor stellen. Niet alleen allerlei verrassingen kunnen wij er nu van maken, maar ook kleine fijne koek jes, waarvoor we het amandeldeeg dam op een met bloem bestoven plank dun uitrollen en er kleine rondjes van steken, liefst met een gekar teld randje en telkens twee rondjes op elkander leggen met creme er tusschen en een vruchtje noot, of «suikert viooltje er op; deze koekjes worden dan niet gebakken, maar op een schaal uitgelegd om op te stijven na de behandeling. Dó volgende ingrediënten zijn hiervoor noodig, 100 gram boter, 100 gram poedersuiker, 1 eetlepel likeur of 1 eetlepel zeer sterke koffie extract'. We roeren de boter zalfachtig en mengen er de gezeefde poedersuiker doorhéén, daarna drup pelsgewijze de vloeistof. Om de garneering op jde koekjes aan te bren gen, leggen wij jn het midden ook een weinie: creme, waardoor deze beter houdt. P. v d. M. te H. Recept voor koffie-extract; 5 lood 50 gram. 4 dL. 4 kopjes heet water. De koffie wordt fijn gemalen in een filter ge daan en stevig aangedrukt, nu komt eerst het isteeneu zeefje er op en daarna worden in het be gin. kleine scheutjes heet water opgeschonken, waardoor de koffie uitzet; later kan men er wat meer op doen; Wil men goed sterk extract hebben, dan neme men den tijd daarvoor en schenke niet haastig op, terwijl men evenmin het doorloopen moet bevorderen door op den filter te tikken, zooals dit vaak geschiedt. Is het water verbruikt, dan schenke men de kof fie i nhet extractkannetje over of zorgt, dat de tint van de koffiepot met een propje watten afgesloten blijft. Bij het schenken dezer koffie m de kopjes, grooter of kleiner naarmate men sterker ejbjf minder sterke koffie wenscht en vuile de kopjes aan mét kokende melk. Teneinde onze lezeressen zoo vlug mogelijk op hare vragen te kunnen antwoorden, zie ik de correspondentie betreffende deze rubriek in het vervolg gaarne aan het adres gezonden Hof- ziehtlaan 4, den Haag. ZUINIG ZIJN E|N OVERLEGGEN- Hoevele gezinnen zijn er niet in eigen land, maar zeer zeker ook buiten de enge landsgren zen, die gedwongen zijn door de nood der tijden om te bezuinigen. Slechte finantieele toestanden, salaris verminderingen, grijinzen velen als een spook aan; niet het minst zijn het de huis vrouwen, die het in dezen tijd moeilijk en zwaar hebben. Voor haar is de taak weggelegd o-m te zorgen, dat het inkomen toereikend is; rekenen ea nog eens rekenen om roind te komenf is geboden. Hebben wij het week- of maandgeld behoorlijk verdeeld dat wij vaste poste nstellen, voor hun voeding, kleeding, verwarming, belasting ejuz. de post onvoorziene niet te vergeten, dan zullen wij met het verminderde inkomen op ver schillende posten moeten bezuinigen. Het eerst zullen velen denken aan de post „voeding". In een normaal degelijk levend gezin, zal men geen belangrijke besparing moeten zoeken op deze post, daar een goede huisvrouw altijld rekening heeft te houden met het feit, dat zij met zoo- weinig mogelijk middelen, zoo veel mogelijk moet trach ten te geven. 'Sparen waar het de maag betreft, kunnen wij dus moeilijk. Dé instandhouding van het lichaam éischt goéde, zij1 het dan ook' eenvou dige voeding. Ook afwisseling in de voeding is taoodig en deze kunnen wij gelukkig volop geven in den vorm van groenten, vruchten en op ver schillende wijze bereide aardappelgerechten. Déze drie groepen van levensmiddelen zijn niet duur, evenmin als de verschillende soorten peulvruch ten. Het middagmaal zal dan ook' zonder te groote liöstén van ons te eischen nog in tai va» varia ties opgediena kunnen worden, alleen de post Jyleesch" blijft hoog, veel te hoog, naar verhou- dingswaarde. We zullen hiervan dus een zeer geringe hoeveelheid nemen, maar zorgen, dat er groot, eporties groenten zijn. Aardappelen zullen wij bij minder vullende groenten in voedzamen vorm opdienen, b.v. als puree, gestoofde eu ge bakken aardappelen enz. Fruit, zooals appelen en peren, is goedkoop en kan als nagerecht of als groente dienen, denken we slechts aan een heer-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 5