lfoor onze Lezeressen
De Vrouw en de
wat je al hebt en wat je nog ontbreekt. Mijn adres
is „Oom Maarten, redactie Courant."
Van Nelles koffie blauwmerk 30 merken.
Bonnen voor plaatje zeewateraquarium
van Verkade tot l Jan. geldig 26 bonnen.
Bonnen voor plaatjes Cactussen van
Verkade geldig tot 1933 20 bonnen.
Bonnen voor plaatje Hille's album zwerf
tochten door ons land, afd. Gelderland
geldig tot 1 Jan. a.s. 1 bon.
Zoongenaamde „Indiaantjes" van de fir
ma Pette te Wormerveer 3 Indiaantjes.
Bonnen voor plaatjes „Paddestoelen" v.
Verkade 2 bonnen.
Bataafbonnen voor Iragegebruikers van
Avis te Westzaan 5 bonnen.
N.V. Consumptie Handelsonderneming
„Praktikus" Serie D halve cadeaubon 2 h.c. bonnen.
Bon voor 1 plaatje van Bussink's album
„Mijn land" 1 stuks.
1 bon van de Drogisterij G. van Gerre-
vink en Co. Apeldoorn (Velp hotel Beek
huis 1 plaatje.
1 plaatje der Apeld. Coop. Fabriek v.
Melkproducten „Mariëndal" nr. 35 1 plaatje.
Vogelalbum „Karnemelkzeep" nr. 340
de volgende nummers: 1, 40, 41, 76, 77,
109, 137, en 143, dus in totaal 8 plaatjes.
Album „Het leven der dieren" Karne
melkzeep nr. 340, de volgende nummers
7, 10, 58, 86, 87, dus in totaal 5 plaatjes.
Verkade's album „Texel" de nummers
4, 71, 121, dus in totaal 3 plaatjes.
Ziezoo, daar staan ze. Ik bedank uit ons aller
naam mevr. A. Jonker-Solkes hartelijk en geloof,
dat er zeker tal van raadselvriendjes en vriendin
netjes bij zullen zijn, die kunnen meeprofiteeren
van deze bonnen. En nu mogen we onze raadsels
niet vergeten en gaan daarom gauw tot de oplos
singen over.
OPLOSSINGEN LETTERS AÓ.
NIEUWE OPGAVEN LETTERS AQ.
1. Ik besta uit 12 letters en ben een soort van kever
846 is een stuk speelgoed.
l_2—311—5 is een ander woord voor bel.
129110 is een soort voedsel, dat men ook in
Indië veel eet.
1—10—7—12 is een hemellichaam.
2. Ik ga dikwijls uit en ben toch steeds thuis,
wie ben ik.?
3. Ik geef licht en besta uit vier letters.
In deze volgorde 4—2—1—3 ben ik een boomsoor.t
4. 1. Een kleedingstuk.
2. Een muziek instrument.
3. Naam van ons Vaderland.
4. Het bovenste deel van een hui.s
5. Moet men doen om te blijven leven.
6. Is een ander woord voor chaduw."
De eerste letters van deze woorden, van boven
naar beneden vormen den naam van een bekend
Nederlandsch dichter, wiens tooneelstukken thans
nog durk worden opgevoerd.
Daar staan ze voor deze week. Ze zijn nu niet
zoo moeilijk meer hoor. En nu maar dapper aan het
werk en dikke brieven geschreven aan Oom Maarten.
Eerste prijswinnares Aurora en de winnaar van!
den tweeden prijs is deze week Cowboy. Wel gefeli
citeerd beste kinderen. Het was werkelijk een mooie
prestatie, zulke buitengewoon moeilijke raadsels zon
der fouten op te lossen. En nu allemaal gegroet
door Mies en door jullie aller
OOM MAARTEN.
WAT ETENN WE .DjEfZiEi WEEfK?
Zondag.
Witte ragoutsoep. Kalfsoesters met doperwten.
Geglaceerde appeleln.
Maandag.
Rundergehakt met kerry. Gestoofde uien, aard
appelen. Griesmeelschotel met abrikozen.
Dinsdag.
Runderlapjes. Brusselsch lof, aardappelen, Flens-
Woensdag.
Gebakken spek. Riruiue boonen, aardappelen. Ap-
pelschoteltje.
mf j a t
Donderdag.
SSaucijsjes. BloemkoolAardappelen. Rijst met
pruimen.
V rijdag.
Bruine Ixxmensoep. Vischsdnotel met bieten en
puree.
Bruine boonensoepKastanjekoekenSla van
bieten, andijvie en appel. Pommes frites.
Zaterdag.
Bloemkoolsoep. Mager rookspek. Stamppot van
zoete en zure appelen en aardappelen.
Witte ragoutsoep.
1 L. water en 4 maggi blokjes, stukje foelie,
een paar takjes peterselie, 1 kruidnagel, 1 ui, 1
peen, 40 gr. bloem, 40 gram boter, 1/2' kopje melk
of room, 50 gram kalfsgehakt, 1 eierdooier. j
We zullen van bovenstaande ingrediënten een
bijzonder fijne ragoutsoep gaan bereiden, waar- j
voor wij het water eerst een Inalf uurtje laten
trekken met de foelie, peterselie of selderij,
kruidnagel, uitje en peentje, de z.g. bouquet,
waardoor bet water een buitengewoon fijne smaak'
anneemt, de vloeistof wordt gezeefd en de maggi-
blokjes er in opgelost. Boter en bloem verwar
med wij en maken eeffi gelijke massa (zonder klon
tjes), waar de bouillon er bij heel kleine sdneutjes
tegelijk, steeds goed roerende, bijgevoegd wordt.
De soep moet hu nog een kwartiertje doorkoken
met het kalfsgehakt, dit laatste hebben wij aan
gemaakt, met. 1 sneedje geweekt oud brood en
wat zout en in kleine balletjes verdeeld.
Den eierdooier Moppen wij in de soepterrine
met de melk of de room en voegen er daarna heel
voorzichtig .steeds roerende, de warme soep bij.
Geglaceerde appels.
250 gram witte suiker, d d.L. in een goed half
kopje water, Meine tafelappelen.
We koken eerst een suikerstroop van de suiker
eh het water en kóken deze zóó in, dat een drup
pel dik van 'den lepel valt en op een schoteltje
geheel en al stijf wordt, dus niet uitloopt. Het
is wel zoo aardig om de stroop een kleurtjei te
geveln, willen wij deze rood hebben, dan drup
pelen w ijer wat plantenrood bij, of wel geel,
dan komt er een weinig saffraan bij. Zpo'n flesch-
je plantenrood is heel handig om in ons keuken
kastje steeds bij de hand te hebben; het is o.a.
zoo gemakkelijk om onze peertjes wat rooder te
maken ,of wel om slagroom voor garneering een
rrse tintje te geven.
Kleine tafelappelen met een dunne schil prik
ken we aan een lang dun houtje, spits toeloopend
en dompelen deze in de warme suikeroplossing:
hiet voordat deze geheel droog is, herhalen we; de
behandeling nog eenige malen, waardoor wij een
zeer fijne toespijs krijgen.
Appelschoteltje.
1 Kg. moesappelen, 150 gram suiker basterd,
100 gram "Sun Maid rozijnen, 50 gram okker-
'nqten, 2 eieren, 10 gram bloem (1 afgestl. eetl.)
kaneel.
De appelen schillen wij dun, snijden ze in vie-
re!n, halen zoo zuinig mogelijk het klokhuis uit
D(p tafel brengen, dan legt men het niet in den
trommel, doch bewaart, (net zoolang in het brood-
inandje.
BEZUINIGINGEN.
In iedere keuken heeft de huisvrouw altijd de
beschikking over een aantal grootere en kleinere
bussen. Niets nu is gemakkelijker om de voor
kruidenierswaren en kruiden noodige bussen maar
eenvoudig te koopen. Kan het echter niet wat
zuiniger? Kunnejn wij' niet voor dat doel een
aantal bussen zelf beschilderen? Zeer zeker is
dat mogelijk: denken we slechts aan de groote
en kleine cacaobussen b.v. de vierkante van de
Blockers cacao of andere. We nemen b.v. 6 groo
te en 8 kleine bussen (ponds 1 ons! bussen)
de groote voor bloem, rijst, griesmeel, gort, ha
vermout eu sago, de Meine veor kaneel, noot,
kruidnagel, peper, foelie en kerry poeder. Heb
ben wij die zelf niet, dan vragen wij* onzen ken
nissen deze voor ons te bewaren en verven die
blikkein dan met ripolin in een mooie heldere
tint, die bij de keuken past. Is de verf droog,
dan nemen we een stukje carton, teekenen daarop
met bloMetters b.v. „Rijst", snijden deze'let
ters uit, waarna wij' het reepje carton op de bus
leggen en de letters gemakkelijk door dit eigenge
maakte schabion overbrengen. U zult versteld
staan over het effect, dat een keukenplank met
deze mooie bussen, die u niet meer kosten dan
eeh busje verf, maakt en denkt u daarbij: dan
eens aa nde besparing, dan geloof ik, dat zeker
wel vele huisvrouwen zich zoo'n plank met groote
en Meine bussen in hare keuken wenschen.
en snijden ze aan zeer "dunne plakken. Een inge
vette vuurvaste schotel wordt belegd met een
laag appelen, waarop suiker, rozijnen (even opge
weld) en een deel der noten, die we aan Meine
stukjes hebben gehakt, wat we herhalen tot alles
gebruikt is op 50 gram suiker na. We zorgen,,
dat de bovenste laag uit appelen bestaat.
Dte eieren wofden geMopt met de suiker en
kaneel en vermengd met de bloem, waarna wij
dit mengsel over de appelen gieten en het selno-
teltje in den oven lichtbruin laten worden.
We hebben den laatsten tijd nogal eens appel
gerechten op onze menu's, maar de appels zijn
dit jaar ook zoo bijzonder goedkoop, dat we er
ruimschoots van kunnen profiteeren, daarbij komt
nog, dat het eten van appels zeer gezond is, al
gaan er dan ook bij het koken wel eenige voe
dende bestanddeelen verloren.
We hebben deze schotel door toeving van eie
ren aan voedingswaarde doen winnen, zoodat we
maar een zeer Meine portie vleesch zullen ne
men of wel het geheel weglaten en het Bjrusselsch
lof eh brauches opdienen, bij wijze van asperges
met, eetn hard gekookt ei p.p. en gesmolten boter
en noot.
Kastanjekóekjes.
300 gram kastanjes, 300 gram aardappelen,
eenige lepels melk, 1 ei, 1 ui, een eetlepel ge
raspte kaas, zout eh 1 eetlepel gehakte peter
selie.
De kastahjes moeten zonder de schil 300 gr.
wegen, zoodat we het beste doen gepelde te
koopen; kan dit niet, dan kruisen wij ze in het
harde deel en koken ze gaar, waarna ze gepeld
worden en door een zeef worden gewreven, even
als de aardappelen.
Be ui is zeer fijn gehakt en gaar gesmoord,
doch mag vooral niet bruin worden, daarna wor
den' alle ingrediënten goed met elkander ver
mengd, zóó, dat we een stevig samenhangend
geheel hebben verkregen, waar we platte koekjes
van vormen, die met paneermeel bestrooid wor->
den en in boter of Delfrite in de koekepan aan
beide zijden mooi lichtbruin gebakken.
Visehsehotel.
Schelvisch wordt gekookt en in vette stukken
verdeeld, nadat wij de graten voorzichtig verwij
derd hebben. De gekookte bietjes worden van het
huidje ontdaan en 'in zeer dunne plakken gesne
den, de aardappelen gekookt en zeer fijn ge-»
stampt.
Een piet te kleine vuurvaste schotel wtmji
met boter ingevet en laag om laag met visch,
bieten en aardappelen belegd, zoodat de laatste
laag uit aardappelen bestaat, het geheel wordt
overgoten met een sausje van water, bloem, bo
ter, zout en 1 d.L. azijn en peper en bestrooid
met wat geraspte oude kaas en hier en daar stuk
jes boter; waarna we het in den over door en
door warm en lichtbruis laten worden.
Haarne worden vragen betreffende deze ru-
briek beantwoord door de Redactie „Onze Keu
ken", Hpfzichtlaan 4, Den Haag.
NUTTIGE WENKEN.
Smelten van vet.
O'm vet of reuzel bijzonder smakelijk te ma
ken, voegt men bij het bradende vet een takje
thijm en een paar plakjes appel, waarna het als
de kaantjes bruin zijn, gezeefd wordt.
Ingegroeide nagels kan men "het best met een
in olie gedrenkt doekje gedurende den nacht
omwikkelen; de pijn wordt dan veel minder en
den volgenden 'dag is de nagel week, zoodat hij
gemakkelijker geknipt kan worden.
Het verwijderen van verf aan vensterglazen
kan liet best met een lapje, gedrenkt in heete
a2ij'n geschieden, waarmede men goed over de
vlekken wrijft.
Een appel in den broodtrommel zal er toe
bijdragen om het brood langer versch te houden.
Wil men om 12 uur lekker knappend brood
Bewaren van geraniums.
Geraniums zijn niet bestand tegen vorst en
moeten dus vóór dien tijd naar binnen gehaald
worden. Heeft men ze uit den tuin genomen,
dan kan men ze in de kamer of serre vóór het
raam zetten, nadat men eerst alle leelijke blaad
jes heeft verwijderd; zijn de planten nog in knop
of hebben ze zelfs nog bloemen, dan geve men
ze niet te weinig water, dan kan men er den ge-
heelen winter nog van genieten, om de planten
dan in het voorjaar te stekken.
eener recti tstreeksdne methode vele verkeerde
dingén voor. Maar dat neemt niet weg, dat, in
het algemeen gesproken, de ouderwetsehe kinder
kamer éen groot ding voo rhad op vele moderne
en wel dat zij iveel strikter en stipter wasj'en
een ijzeren regelmaat handhaafde.
Dp allermodernste moeders zijn thans eerlijk*
genoeg om dit in te zien en daarom keeren
welen harer zonder meer terug naar dit oude ré
gime van orde en regel. Geen wonder. In den
laatsten tijd was er al meer en meer het streven,
om de kinderen toch zooveel mogelijk „vrij"
te laten, opdat hun persoonlijkfoeidjefl goed tot
hun recht zouden kunnen komen en geen enkele
dwang iets zou mogen bederven aan de kinderziel.
In theorie prijzenswaardig genoeg, maar in de
practijk groeiden uit kinderen, volgens deze ge
makkelijke begrippen opgegroeid, heel vaak on
uitstaanbare kleine tyrannen, die volkomen on
regeerbaar bleken te zijn wanneer ze op school
kwamen.
En daar is nog een tweede. Kinderartsen over
de geheele beschaafde were.ld klagen ernstig over
de nervositeit van het moderne Mnd in het al
gemeen als gevolg van de omstandigheid, dat
dit Mnd teveeluitgaat. Br is in het kinder
leven een te groote plaats ingeruimd voor pretjes
en dit maakt dat de opwinding voor en na
het uitgaan meegerekend, een te groote aanslag
wordt gepleegd op de zoo noodige rust voor
ieder kind. Het lijkt bespottelijk, dat kinderen
onder de tien jaar zenuwziek zouden kunnen'
zijn, maar het komt tegenwoordig meer dan eens
voor en bijna altijd daar, waar de kinderen 's a-
vords meermalen met de ouders mee uit mogen,
veel réizen en een leven leiden, dat eigenlijk niet
anders is dan een oopie van het leven der vol-
Ken uitstekend middel om de huid zaeht
te houden.
Een uitstekend middel om de huid zacht te
houden, is misschien maar zeer weinig bekend,
n.l. schapenvet. Hét. is dan ook het hoofdbe
standdeel van de meeste schoonheidsmiddelen, die
in den regel zeer duur betaald moeten worden.
Men 'kan het op de volgende wijze bereiden:
125 gram niervet van een jong schaap wordt
fijngesneden en in melk gekookt, daarna laat
men dit stollen en stampt het in een vijzel
of steenen kóm fijin, onder toevoeging van een
eetlepel glycerine en wat druppeltjes parfum. Is
alles goed vermengd, dan bewaart men deze huid-
crême in glazen of porseleinen potjes, die men
goed afsluit. Men heeft nu een goedkóope, zui
vere creme, die absoluut onschadelijk is en goe
de diensten bewijst in de komende koude dagen.
T OUDERWETSCiHE KINDERKjAMEiR-
REGIME.
Die moderne moeder keert er naar terug.
Eentonig leven het beste voor de gezondheid.
Nog 'niet zoo heel lang geleden is het ouder
wetsehe opvoedingsstelsel met klem van vele re
denen vrijwel geheel en al veroordeeld. En zeker
kwamen er in de methoden van vroeger be
ter gezegd misschien nog, door de afwezigheid
Margareth Kennedy, de bekende Engelsche
schrijfster o.a. van „Die trouwe Nimf', die zelve
moeder van verschillende kinderen is en die de
zer dagen eens over verschillende vraagstukken
van paedagogischen aard werd geïnterviewd, ver-
Maarde in antwoord op de vraag welke factor
zij in het kinderleven van het grootste belang
vond, heel laconiek: „Saaiheid"! Dat klinkt een
beetje vreemd, maar als men er over nadenkt
zal mén ontwaren, dat de schrijfster gelijk heeft.
Elen kind kan het beste gedijen bij een,, in zekeren
zin, saai leven. De dag moet regelmatig zijd
hgedeeld, de tijd goed georganiseerd, en deze in
deeling dient zich, slechts met Meine variaties,
dagelijks te herhalen. Mógen kinderen dan geen
plezier hebben? Ongetwijfeld. Ma3-1" dat kunnen
ze in den regelmaat van hun bestaantje óók
wel hebben. Of dacht ge, 'dat een middag heerlijk
buiten in een tuin of een zandbak spelen met
gemakkelijke Meertjes aan voor kinderen niet
minstens zoo prettig was dan om te worden mee
genomen in warme trams of treinen naar vólle
theetuinen of „bij tante op visite?" Men vergete
nooit, dat hetgeen prettig of aantrekkelijk is
voor ouderen, voor 'kinderen heel vervelend en
vermoeiend kan zijn. Tot dat laatste behoort
o.m. het wikkelen, dat zelden door kinderen zal
worden gewaardeerd.
Let eens in uw eigen omgeving op en zie eens
of het niet waar is, dat ge de gezondste en
levendigste kinderen vindt in die gezinnen,, waar
men voor het kroost zeer stipte uren voor eten
eh slapen heeft, waar de genoegens en hef speel
goed eenvoudig zijn en waar enkele wetten bej
staan, die zeer stipt worden nageleefd. Die kin-
dereln weten precies waar ze aan toe zijn, hun
kleine zielen worden niet met allerlei noode-
looze problemen gekweld en sinds hun prilste
jeugd leeren ze 'de niet genoeg te waardeer en
deugd der strikte gehoorzaamheid.
VAN ALLES WjAT.
Korte vestjes.
Korte vestjes staan zeer chique en worden dan
ook gaarne gedragen op alle mogelijke japonnen
en zoowel van effen als gewerkt fluweel ge
naakt.
Doordat zij zeer kort zijn, maken zij het fi
guur niet zwaarder, de mouwen loopen wijd uit
en zijn aan den onderkant afgezet met een: randje
bont. I
Deze vesten zijn bijzonder practisch om te
lange veer. Helaas osntaardt deze veerenmode en
ziet men vanaf het midden der hoed soms een
heele bos geMeurde veeren naa romhoog wappe
ren, die een Indianenhoofdman alle eer aange-
daato zou hebben.
Men vraagt zich wel eens af, of de draagsters
d tnu zelve mooi vinden of wèl, dat het is om
mee te doen en iets opvallends te willen dragen.
Eenvoud is en blijft het kenmefk van goeden
dragen, wanneer men overdag in weinig ver
warmde vertrekken verblijft; zij verwarmen rug
en schouders waardoor me nniet zooveel kans
loopt op kouvatten.
Ook bij middagkleedi'ng, b.v. op zijden japon
nen, staan zij vaak bijzonder aardig en coquet,
vooral met een sobere bontgarneering.
Die eeintuur.
De ceintuur blijft nog steeds de veroverde
plaats handhaven, daar de mode lange slanke fi
guren vraagt, waarvan de taillelijn door een
smalle ceintuur wordt aangegeven.
Mén ziet ze van dezelfde stof der mantels en
japonnen gemaakt, dan wel van vaak zeer kost
baar materiaal.
De huis- en sportkleeding vraagt wildlederen
gevlochten of lakceintuurs, terwijl de avondklee-
ding hoogere eisdnen stelt en hierop beeldige
met parele hjbewerkte of metalen ceintuurs ge
dragen worden. Van de gespen wordt bijzonder
veel werk gemaakt, deze worden vervaardigd
van dof zilver, verguld, staal, geslepen kristal*
licht en donker hoorn en van ivoor enz.
De mode stelt ons vaak de meest eigenzinnige
eischen, zoo ook nu weer op het gebied der hoe
den met veeren. In den beginne zag men op de
kleine hoedjes de bescheiden, daarbij1 passende
witte en zwarte, ook gekleurde veertjes; ook zag
me(n het hoedje met de afhangende bijpassende
(Dje mof.
Dó mof heeft zich dezen winter ernstig voor-
gemomeu te zegevieren. Hij is klein, bijna nietig
soms, en past bij den mantel of de bontgaarnee-
ring, die zooals wijl in vorige modepraatjes al
^schreven, afknoopbaar gemaakt wordt om bij
meerdere mantels dienst te doen.
We zullen de moffen in verschillende vormen
zien dragen, ook zóó dat zij niet alleen dienst
doen om de handen te verwarmen, maar tevens
als handtasch, hetgeen een zeer practische op
lossing is.
ODE ALLERLEI-
D|e mof voor dag en avond.
Hoewel de mof weer zeer modern is, laat de
vinnige winterkoude op zich wachten en blijft
de mof inog rustig op haar motvrije bergplaats.
De mol' die we dagelijks willeln gebrniken
op de morgenwandeling of bij het winkelen, ma
ken wij zoo mogelijk van de stof van dep. mantel
'siddags staat een fluweelen mof zeer chique,
terwijl de avóndmantel een bonten mof vraagt.
Natuurlijk kan men deze eveneens van 'Astra
kan en Breitsebwanz maken (ook in de imita
ties), die dan bij iedere Meeding passeniiand-
tasch-moffen worden gemaakt van het bont, dat
men op den mantel draagt.