lfoor onze Lezeressen De Vrouw en de wat je al hebt en wat je nog ontbreekt. Mijn adres is „Oom Maarten, redactie Courant." Van Nelles koffie blauwmerk 30 merken. Bonnen voor plaatje zeewateraquarium van Verkade tot l Jan. geldig 26 bonnen. Bonnen voor plaatjes Cactussen van Verkade geldig tot 1933 20 bonnen. Bonnen voor plaatje Hille's album zwerf tochten door ons land, afd. Gelderland geldig tot 1 Jan. a.s. 1 bon. Zoongenaamde „Indiaantjes" van de fir ma Pette te Wormerveer 3 Indiaantjes. Bonnen voor plaatjes „Paddestoelen" v. Verkade 2 bonnen. Bataafbonnen voor Iragegebruikers van Avis te Westzaan 5 bonnen. N.V. Consumptie Handelsonderneming „Praktikus" Serie D halve cadeaubon 2 h.c. bonnen. Bon voor 1 plaatje van Bussink's album „Mijn land" 1 stuks. 1 bon van de Drogisterij G. van Gerre- vink en Co. Apeldoorn (Velp hotel Beek huis 1 plaatje. 1 plaatje der Apeld. Coop. Fabriek v. Melkproducten „Mariëndal" nr. 35 1 plaatje. Vogelalbum „Karnemelkzeep" nr. 340 de volgende nummers: 1, 40, 41, 76, 77, 109, 137, en 143, dus in totaal 8 plaatjes. Album „Het leven der dieren" Karne melkzeep nr. 340, de volgende nummers 7, 10, 58, 86, 87, dus in totaal 5 plaatjes. Verkade's album „Texel" de nummers 4, 71, 121, dus in totaal 3 plaatjes. Ziezoo, daar staan ze. Ik bedank uit ons aller naam mevr. A. Jonker-Solkes hartelijk en geloof, dat er zeker tal van raadselvriendjes en vriendin netjes bij zullen zijn, die kunnen meeprofiteeren van deze bonnen. En nu mogen we onze raadsels niet vergeten en gaan daarom gauw tot de oplos singen over. OPLOSSINGEN LETTERS AÓ. NIEUWE OPGAVEN LETTERS AQ. 1. Ik besta uit 12 letters en ben een soort van kever 846 is een stuk speelgoed. l_2—311—5 is een ander woord voor bel. 129110 is een soort voedsel, dat men ook in Indië veel eet. 1—10—7—12 is een hemellichaam. 2. Ik ga dikwijls uit en ben toch steeds thuis, wie ben ik.? 3. Ik geef licht en besta uit vier letters. In deze volgorde 4—2—1—3 ben ik een boomsoor.t 4. 1. Een kleedingstuk. 2. Een muziek instrument. 3. Naam van ons Vaderland. 4. Het bovenste deel van een hui.s 5. Moet men doen om te blijven leven. 6. Is een ander woord voor chaduw." De eerste letters van deze woorden, van boven naar beneden vormen den naam van een bekend Nederlandsch dichter, wiens tooneelstukken thans nog durk worden opgevoerd. Daar staan ze voor deze week. Ze zijn nu niet zoo moeilijk meer hoor. En nu maar dapper aan het werk en dikke brieven geschreven aan Oom Maarten. Eerste prijswinnares Aurora en de winnaar van! den tweeden prijs is deze week Cowboy. Wel gefeli citeerd beste kinderen. Het was werkelijk een mooie prestatie, zulke buitengewoon moeilijke raadsels zon der fouten op te lossen. En nu allemaal gegroet door Mies en door jullie aller OOM MAARTEN. WAT ETENN WE .DjEfZiEi WEEfK? Zondag. Witte ragoutsoep. Kalfsoesters met doperwten. Geglaceerde appeleln. Maandag. Rundergehakt met kerry. Gestoofde uien, aard appelen. Griesmeelschotel met abrikozen. Dinsdag. Runderlapjes. Brusselsch lof, aardappelen, Flens- Woensdag. Gebakken spek. Riruiue boonen, aardappelen. Ap- pelschoteltje. mf j a t Donderdag. SSaucijsjes. BloemkoolAardappelen. Rijst met pruimen. V rijdag. Bruine Ixxmensoep. Vischsdnotel met bieten en puree. Bruine boonensoepKastanjekoekenSla van bieten, andijvie en appel. Pommes frites. Zaterdag. Bloemkoolsoep. Mager rookspek. Stamppot van zoete en zure appelen en aardappelen. Witte ragoutsoep. 1 L. water en 4 maggi blokjes, stukje foelie, een paar takjes peterselie, 1 kruidnagel, 1 ui, 1 peen, 40 gr. bloem, 40 gram boter, 1/2' kopje melk of room, 50 gram kalfsgehakt, 1 eierdooier. j We zullen van bovenstaande ingrediënten een bijzonder fijne ragoutsoep gaan bereiden, waar- j voor wij het water eerst een Inalf uurtje laten trekken met de foelie, peterselie of selderij, kruidnagel, uitje en peentje, de z.g. bouquet, waardoor bet water een buitengewoon fijne smaak' anneemt, de vloeistof wordt gezeefd en de maggi- blokjes er in opgelost. Boter en bloem verwar med wij en maken eeffi gelijke massa (zonder klon tjes), waar de bouillon er bij heel kleine sdneutjes tegelijk, steeds goed roerende, bijgevoegd wordt. De soep moet hu nog een kwartiertje doorkoken met het kalfsgehakt, dit laatste hebben wij aan gemaakt, met. 1 sneedje geweekt oud brood en wat zout en in kleine balletjes verdeeld. Den eierdooier Moppen wij in de soepterrine met de melk of de room en voegen er daarna heel voorzichtig .steeds roerende, de warme soep bij. Geglaceerde appels. 250 gram witte suiker, d d.L. in een goed half kopje water, Meine tafelappelen. We koken eerst een suikerstroop van de suiker eh het water en kóken deze zóó in, dat een drup pel dik van 'den lepel valt en op een schoteltje geheel en al stijf wordt, dus niet uitloopt. Het is wel zoo aardig om de stroop een kleurtjei te geveln, willen wij deze rood hebben, dan drup pelen w ijer wat plantenrood bij, of wel geel, dan komt er een weinig saffraan bij. Zpo'n flesch- je plantenrood is heel handig om in ons keuken kastje steeds bij de hand te hebben; het is o.a. zoo gemakkelijk om onze peertjes wat rooder te maken ,of wel om slagroom voor garneering een rrse tintje te geven. Kleine tafelappelen met een dunne schil prik ken we aan een lang dun houtje, spits toeloopend en dompelen deze in de warme suikeroplossing: hiet voordat deze geheel droog is, herhalen we; de behandeling nog eenige malen, waardoor wij een zeer fijne toespijs krijgen. Appelschoteltje. 1 Kg. moesappelen, 150 gram suiker basterd, 100 gram "Sun Maid rozijnen, 50 gram okker- 'nqten, 2 eieren, 10 gram bloem (1 afgestl. eetl.) kaneel. De appelen schillen wij dun, snijden ze in vie- re!n, halen zoo zuinig mogelijk het klokhuis uit D(p tafel brengen, dan legt men het niet in den trommel, doch bewaart, (net zoolang in het brood- inandje. BEZUINIGINGEN. In iedere keuken heeft de huisvrouw altijd de beschikking over een aantal grootere en kleinere bussen. Niets nu is gemakkelijker om de voor kruidenierswaren en kruiden noodige bussen maar eenvoudig te koopen. Kan het echter niet wat zuiniger? Kunnejn wij' niet voor dat doel een aantal bussen zelf beschilderen? Zeer zeker is dat mogelijk: denken we slechts aan de groote en kleine cacaobussen b.v. de vierkante van de Blockers cacao of andere. We nemen b.v. 6 groo te en 8 kleine bussen (ponds 1 ons! bussen) de groote voor bloem, rijst, griesmeel, gort, ha vermout eu sago, de Meine veor kaneel, noot, kruidnagel, peper, foelie en kerry poeder. Heb ben wij die zelf niet, dan vragen wij* onzen ken nissen deze voor ons te bewaren en verven die blikkein dan met ripolin in een mooie heldere tint, die bij de keuken past. Is de verf droog, dan nemen we een stukje carton, teekenen daarop met bloMetters b.v. „Rijst", snijden deze'let ters uit, waarna wij' het reepje carton op de bus leggen en de letters gemakkelijk door dit eigenge maakte schabion overbrengen. U zult versteld staan over het effect, dat een keukenplank met deze mooie bussen, die u niet meer kosten dan eeh busje verf, maakt en denkt u daarbij: dan eens aa nde besparing, dan geloof ik, dat zeker wel vele huisvrouwen zich zoo'n plank met groote en Meine bussen in hare keuken wenschen. en snijden ze aan zeer "dunne plakken. Een inge vette vuurvaste schotel wordt belegd met een laag appelen, waarop suiker, rozijnen (even opge weld) en een deel der noten, die we aan Meine stukjes hebben gehakt, wat we herhalen tot alles gebruikt is op 50 gram suiker na. We zorgen,, dat de bovenste laag uit appelen bestaat. Dte eieren wofden geMopt met de suiker en kaneel en vermengd met de bloem, waarna wij dit mengsel over de appelen gieten en het selno- teltje in den oven lichtbruin laten worden. We hebben den laatsten tijd nogal eens appel gerechten op onze menu's, maar de appels zijn dit jaar ook zoo bijzonder goedkoop, dat we er ruimschoots van kunnen profiteeren, daarbij komt nog, dat het eten van appels zeer gezond is, al gaan er dan ook bij het koken wel eenige voe dende bestanddeelen verloren. We hebben deze schotel door toeving van eie ren aan voedingswaarde doen winnen, zoodat we maar een zeer Meine portie vleesch zullen ne men of wel het geheel weglaten en het Bjrusselsch lof eh brauches opdienen, bij wijze van asperges met, eetn hard gekookt ei p.p. en gesmolten boter en noot. Kastanjekóekjes. 300 gram kastanjes, 300 gram aardappelen, eenige lepels melk, 1 ei, 1 ui, een eetlepel ge raspte kaas, zout eh 1 eetlepel gehakte peter selie. De kastahjes moeten zonder de schil 300 gr. wegen, zoodat we het beste doen gepelde te koopen; kan dit niet, dan kruisen wij ze in het harde deel en koken ze gaar, waarna ze gepeld worden en door een zeef worden gewreven, even als de aardappelen. Be ui is zeer fijn gehakt en gaar gesmoord, doch mag vooral niet bruin worden, daarna wor den' alle ingrediënten goed met elkander ver mengd, zóó, dat we een stevig samenhangend geheel hebben verkregen, waar we platte koekjes van vormen, die met paneermeel bestrooid wor-> den en in boter of Delfrite in de koekepan aan beide zijden mooi lichtbruin gebakken. Visehsehotel. Schelvisch wordt gekookt en in vette stukken verdeeld, nadat wij de graten voorzichtig verwij derd hebben. De gekookte bietjes worden van het huidje ontdaan en 'in zeer dunne plakken gesne den, de aardappelen gekookt en zeer fijn ge-» stampt. Een piet te kleine vuurvaste schotel wtmji met boter ingevet en laag om laag met visch, bieten en aardappelen belegd, zoodat de laatste laag uit aardappelen bestaat, het geheel wordt overgoten met een sausje van water, bloem, bo ter, zout en 1 d.L. azijn en peper en bestrooid met wat geraspte oude kaas en hier en daar stuk jes boter; waarna we het in den over door en door warm en lichtbruis laten worden. Haarne worden vragen betreffende deze ru- briek beantwoord door de Redactie „Onze Keu ken", Hpfzichtlaan 4, Den Haag. NUTTIGE WENKEN. Smelten van vet. O'm vet of reuzel bijzonder smakelijk te ma ken, voegt men bij het bradende vet een takje thijm en een paar plakjes appel, waarna het als de kaantjes bruin zijn, gezeefd wordt. Ingegroeide nagels kan men "het best met een in olie gedrenkt doekje gedurende den nacht omwikkelen; de pijn wordt dan veel minder en den volgenden 'dag is de nagel week, zoodat hij gemakkelijker geknipt kan worden. Het verwijderen van verf aan vensterglazen kan liet best met een lapje, gedrenkt in heete a2ij'n geschieden, waarmede men goed over de vlekken wrijft. Een appel in den broodtrommel zal er toe bijdragen om het brood langer versch te houden. Wil men om 12 uur lekker knappend brood Bewaren van geraniums. Geraniums zijn niet bestand tegen vorst en moeten dus vóór dien tijd naar binnen gehaald worden. Heeft men ze uit den tuin genomen, dan kan men ze in de kamer of serre vóór het raam zetten, nadat men eerst alle leelijke blaad jes heeft verwijderd; zijn de planten nog in knop of hebben ze zelfs nog bloemen, dan geve men ze niet te weinig water, dan kan men er den ge- heelen winter nog van genieten, om de planten dan in het voorjaar te stekken. eener recti tstreeksdne methode vele verkeerde dingén voor. Maar dat neemt niet weg, dat, in het algemeen gesproken, de ouderwetsehe kinder kamer éen groot ding voo rhad op vele moderne en wel dat zij iveel strikter en stipter wasj'en een ijzeren regelmaat handhaafde. Dp allermodernste moeders zijn thans eerlijk* genoeg om dit in te zien en daarom keeren welen harer zonder meer terug naar dit oude ré gime van orde en regel. Geen wonder. In den laatsten tijd was er al meer en meer het streven, om de kinderen toch zooveel mogelijk „vrij" te laten, opdat hun persoonlijkfoeidjefl goed tot hun recht zouden kunnen komen en geen enkele dwang iets zou mogen bederven aan de kinderziel. In theorie prijzenswaardig genoeg, maar in de practijk groeiden uit kinderen, volgens deze ge makkelijke begrippen opgegroeid, heel vaak on uitstaanbare kleine tyrannen, die volkomen on regeerbaar bleken te zijn wanneer ze op school kwamen. En daar is nog een tweede. Kinderartsen over de geheele beschaafde were.ld klagen ernstig over de nervositeit van het moderne Mnd in het al gemeen als gevolg van de omstandigheid, dat dit Mnd teveeluitgaat. Br is in het kinder leven een te groote plaats ingeruimd voor pretjes en dit maakt dat de opwinding voor en na het uitgaan meegerekend, een te groote aanslag wordt gepleegd op de zoo noodige rust voor ieder kind. Het lijkt bespottelijk, dat kinderen onder de tien jaar zenuwziek zouden kunnen' zijn, maar het komt tegenwoordig meer dan eens voor en bijna altijd daar, waar de kinderen 's a- vords meermalen met de ouders mee uit mogen, veel réizen en een leven leiden, dat eigenlijk niet anders is dan een oopie van het leven der vol- Ken uitstekend middel om de huid zaeht te houden. Een uitstekend middel om de huid zacht te houden, is misschien maar zeer weinig bekend, n.l. schapenvet. Hét. is dan ook het hoofdbe standdeel van de meeste schoonheidsmiddelen, die in den regel zeer duur betaald moeten worden. Men 'kan het op de volgende wijze bereiden: 125 gram niervet van een jong schaap wordt fijngesneden en in melk gekookt, daarna laat men dit stollen en stampt het in een vijzel of steenen kóm fijin, onder toevoeging van een eetlepel glycerine en wat druppeltjes parfum. Is alles goed vermengd, dan bewaart men deze huid- crême in glazen of porseleinen potjes, die men goed afsluit. Men heeft nu een goedkóope, zui vere creme, die absoluut onschadelijk is en goe de diensten bewijst in de komende koude dagen. T OUDERWETSCiHE KINDERKjAMEiR- REGIME. Die moderne moeder keert er naar terug. Eentonig leven het beste voor de gezondheid. Nog 'niet zoo heel lang geleden is het ouder wetsehe opvoedingsstelsel met klem van vele re denen vrijwel geheel en al veroordeeld. En zeker kwamen er in de methoden van vroeger be ter gezegd misschien nog, door de afwezigheid Margareth Kennedy, de bekende Engelsche schrijfster o.a. van „Die trouwe Nimf', die zelve moeder van verschillende kinderen is en die de zer dagen eens over verschillende vraagstukken van paedagogischen aard werd geïnterviewd, ver- Maarde in antwoord op de vraag welke factor zij in het kinderleven van het grootste belang vond, heel laconiek: „Saaiheid"! Dat klinkt een beetje vreemd, maar als men er over nadenkt zal mén ontwaren, dat de schrijfster gelijk heeft. Elen kind kan het beste gedijen bij een,, in zekeren zin, saai leven. De dag moet regelmatig zijd hgedeeld, de tijd goed georganiseerd, en deze in deeling dient zich, slechts met Meine variaties, dagelijks te herhalen. Mógen kinderen dan geen plezier hebben? Ongetwijfeld. Ma3-1" dat kunnen ze in den regelmaat van hun bestaantje óók wel hebben. Of dacht ge, 'dat een middag heerlijk buiten in een tuin of een zandbak spelen met gemakkelijke Meertjes aan voor kinderen niet minstens zoo prettig was dan om te worden mee genomen in warme trams of treinen naar vólle theetuinen of „bij tante op visite?" Men vergete nooit, dat hetgeen prettig of aantrekkelijk is voor ouderen, voor 'kinderen heel vervelend en vermoeiend kan zijn. Tot dat laatste behoort o.m. het wikkelen, dat zelden door kinderen zal worden gewaardeerd. Let eens in uw eigen omgeving op en zie eens of het niet waar is, dat ge de gezondste en levendigste kinderen vindt in die gezinnen,, waar men voor het kroost zeer stipte uren voor eten eh slapen heeft, waar de genoegens en hef speel goed eenvoudig zijn en waar enkele wetten bej staan, die zeer stipt worden nageleefd. Die kin- dereln weten precies waar ze aan toe zijn, hun kleine zielen worden niet met allerlei noode- looze problemen gekweld en sinds hun prilste jeugd leeren ze 'de niet genoeg te waardeer en deugd der strikte gehoorzaamheid. VAN ALLES WjAT. Korte vestjes. Korte vestjes staan zeer chique en worden dan ook gaarne gedragen op alle mogelijke japonnen en zoowel van effen als gewerkt fluweel ge naakt. Doordat zij zeer kort zijn, maken zij het fi guur niet zwaarder, de mouwen loopen wijd uit en zijn aan den onderkant afgezet met een: randje bont. I Deze vesten zijn bijzonder practisch om te lange veer. Helaas osntaardt deze veerenmode en ziet men vanaf het midden der hoed soms een heele bos geMeurde veeren naa romhoog wappe ren, die een Indianenhoofdman alle eer aange- daato zou hebben. Men vraagt zich wel eens af, of de draagsters d tnu zelve mooi vinden of wèl, dat het is om mee te doen en iets opvallends te willen dragen. Eenvoud is en blijft het kenmefk van goeden dragen, wanneer men overdag in weinig ver warmde vertrekken verblijft; zij verwarmen rug en schouders waardoor me nniet zooveel kans loopt op kouvatten. Ook bij middagkleedi'ng, b.v. op zijden japon nen, staan zij vaak bijzonder aardig en coquet, vooral met een sobere bontgarneering. Die eeintuur. De ceintuur blijft nog steeds de veroverde plaats handhaven, daar de mode lange slanke fi guren vraagt, waarvan de taillelijn door een smalle ceintuur wordt aangegeven. Mén ziet ze van dezelfde stof der mantels en japonnen gemaakt, dan wel van vaak zeer kost baar materiaal. De huis- en sportkleeding vraagt wildlederen gevlochten of lakceintuurs, terwijl de avondklee- ding hoogere eisdnen stelt en hierop beeldige met parele hjbewerkte of metalen ceintuurs ge dragen worden. Van de gespen wordt bijzonder veel werk gemaakt, deze worden vervaardigd van dof zilver, verguld, staal, geslepen kristal* licht en donker hoorn en van ivoor enz. De mode stelt ons vaak de meest eigenzinnige eischen, zoo ook nu weer op het gebied der hoe den met veeren. In den beginne zag men op de kleine hoedjes de bescheiden, daarbij1 passende witte en zwarte, ook gekleurde veertjes; ook zag me(n het hoedje met de afhangende bijpassende (Dje mof. Dó mof heeft zich dezen winter ernstig voor- gemomeu te zegevieren. Hij is klein, bijna nietig soms, en past bij den mantel of de bontgaarnee- ring, die zooals wijl in vorige modepraatjes al ^schreven, afknoopbaar gemaakt wordt om bij meerdere mantels dienst te doen. We zullen de moffen in verschillende vormen zien dragen, ook zóó dat zij niet alleen dienst doen om de handen te verwarmen, maar tevens als handtasch, hetgeen een zeer practische op lossing is. ODE ALLERLEI- D|e mof voor dag en avond. Hoewel de mof weer zeer modern is, laat de vinnige winterkoude op zich wachten en blijft de mof inog rustig op haar motvrije bergplaats. De mol' die we dagelijks willeln gebrniken op de morgenwandeling of bij het winkelen, ma ken wij zoo mogelijk van de stof van dep. mantel 'siddags staat een fluweelen mof zeer chique, terwijl de avóndmantel een bonten mof vraagt. Natuurlijk kan men deze eveneens van 'Astra kan en Breitsebwanz maken (ook in de imita ties), die dan bij iedere Meeding passeniiand- tasch-moffen worden gemaakt van het bont, dat men op den mantel draagt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1931 | | pagina 6