1
Openh
De Vrouw en de Mode
Voor ouzo Lezeressen
Voor Verstrooiing en Verpoozing
tot H
Woon
te S
N0TJ
EENE
Tand.
II H ifl:
Eli U
BIJ DE PLAATJES.
Bontgarneering de groote mode.
Aangesloten klokvormig mantel van donkergroene
diagonaalstof, met hooge manchetten met bont af
gezet. Elegante bontkraag. Schuin oploopende heup
stukken met knoopsluiting.
Zeer gekleede zwart laken mantel, waarvan kraag
en manchetten van grijs astrakan zijn gemaakt.
Nauw aansluitend heeft deze mantel een laag aan
gezette volant, waardoor een slanke lijn gevormd
wordt.
zien zij er waaiervormig uit, vandaar de naam „waai
er pelerine."
Avondschoenen.
De avondschoenen, die bij de lange japonnen gedra
gen worden, zijn vaak bijzonder mooi en worden
veelal bewerkt met inzetstukjes van crepe de chine,
satijn, goud en zilver, leer en brocaat, ook worden
er veel mooi bewerkte gespen op gedragen, terwijl
de hakken zeer hoog zijn.
De mode is nu eenmaal buitengewoon wispelturig.
Wat wel blijkt uit het feit, dat voor groot avondtoilet
de afstammelinge der Grieksche tooneellaarzen, de
sandaal als het meest elegante geldt. Zij zijn echter
buitengewoon licht gemaakt en hebben zeer dunne
zooien, waaruit smalle strasz banden komen, die
over den voet liggen, om den enkel gesloten wor
den. Het spreekt vanzelf dat ragfijne kousen bij dit
schoeisel als wij het zoo noemen mogen ge
dragen worden.
Reinigen van zijden garnituren en plissée's.
Het best kan men zijden garnituren en plissée's
reinigen door ze 4 of 5 minuten in een schaaltje
benzine te zetten en dit van tijd tot tijd heen en
weer te schudden liefst buiten, in geen geval In
een vertrek, waar vuur is daarop uit de benzine
halen en niet wringen, doch ophangen in de buiten
lucht, bv. aan een lijntje en indien het geheel
en al droog is aan de verkeerde kant zoo noodig
opstrijken.
Dubbele kousen.
Heel veel dames hebben de verkeerde gewoonte
des winters dezelfde kousen te dragen als in den
zomer. Het vorige jaar zag men aan de voeten
kleine sokjes dragen, zoodat deze warm bleven,
maar het been toch nog aan weer en wind bloot
stelde.
Deze sokjes ziet men thans niet meer. Maar in de
plaats daarvan worden de veel practischer vleesch-
kleurige wollen onderkousen gedragen, waarover de
zijden of fil d'écosse kous, hetgeen veel beter kleedt
dan de wollen sokken, die den enkel altijd erg
zwaar maken.
Stoffen die men draagt.
De fabrikanten geven zich alle mogelijke moeite
afwisseling te brengen in de weefsels.
Deze winter zijn wollen en kunstzijden stoffen
zeker wel overheerschend en op de wollen stoffen,
die voorheen slechts voor mantels en wandelcos-
tuums gekozen werden, valt nu ook de keuze voor
middag japonnen en zelfs avondkleeding.
Zeer veel wordt ook voor het laatste de nieuwe
stof gekozen, die het aanzien heeft van zijde, doch
waarin wol verwerkt is en behalve het voordeel
in de goede kwaliteiten dat deze stof niet kreu
kelt, ziet zij er geheel uit als zijde, en is warmer
in het dragen, terwijl zij mooi soepel valt.
Ook Jersey de laine is een geliefkoosde stof voor
huis- en middagjaponnen, terwijl tweed nog, de
gaarne gekozen stof voor huis- en sportkleeding
blijft, omdat het heerlijk warm is en niet kreukelt.
Fluweel blijft nog steeds zeer in den smaak val
len, vooral het lindner fluweel, dat niet plet en in
allerlei mooie tinten, zoowel als in zwart gedra
gen wordt.
Waaier Pelerine.
Als laatste mode worden de geplisseerde pelerines
gedragen, vooral op japonnen, die meer gekleed zijn
Door de wijze, waarop de plissée van het middel
punt uit valt, en zich naar onderen toe ontplooit,
Imitatie astrakan manteltje met hoop opstaande
kraag. De mouwen zijn aan den elleboog wijd uiti-
loopend, doch hebben een aanslutende manchet.
Kort manteltje van bruin imitatie persianer.
Aansluitend in de taille geeft dit een zeer modern
geheel. Lakceintuur met metalen gesp.
Mantaltje van lichte wollen stof met breede
platte graag en groote .manchetten. Met een wild-
leeren ceintuur afgemaakt is dit een zeer sportief
jasje. Alle drie deze manteltjes zijn zeer eenvoudig
zelf te maken en niet duur, daar zij weinig stof
vragen.
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WE DEZE WEEK.
ZONDAG:
Brusselsch lof en branches met hardgekookte eie
ren kalfslapjes doperwten aardappelen
warme rijstpudding met citroensaus.
MAANDAG.
Rollade, andijvie
met bitterkoekjes.
Citroensaus.
3 eieren, 150 gram suiker, 2 dl. water, 1 dl. ci
troensap, 1 theelepel, maizena.
De suiker kloppen we met de heele eieren tot ze
schumig zijn, voegen daarna het water en de ci
troensap met kleine beetjes tegelijk bij, evenals
de aangemaakte maizena, gwaarna wij het pannetje
met de saus in een groote pan met kokend water
aardappelen custardvla au bain Marie zetten en steeds blijven roeren
totdat de saus mooi gebonden en de maizena gaar
DINSDAG.
Gehakt von koud vleesch
peeln havermout.
WOENSDAG.
Gebakken spek
appelmoes.
DONDERDAG.
Gemarineerde runderlapjes
appelen berliner bollen.
VRIJDAG I.
Stokvisch aardappelen
uien en
savoye kool aardap Gehakt van koud vleesch.
j Plm. 400 gram vleeschresten, 40 gram oud brood
zonde krost, 1 ei, 100 gram boter, 1 uitje, zout en
I peper, 1 theelepel kerry, 1 lepel fijngehakte peter
capucijners aardappelen selie en paneermeel.
1 Wij malen de vlesechresten of hakken ze heel goed
fijn het brood weken wij in water of melk en knij-
pen het daarna goed uit, waarna wij vleesch brood
roode kool aard zout, peper, kerry, ei, peterselie en het zeer fijn
gehakte uitje goed met elkander vermengen, en er
j een of twee ballen van vormen, die wij met paneer
meel bestrooien en in de boter rondom mooi bruin
rijst gebakken braden en de jus met wat water afmaken.
VRIJDAG II.
Witte boonensoep bloemkool aardappelen
tomatensaus sinaasappel.
ZATERDAG.
Knakworstjes zuurkool en aardappelpuree
rijst met bessensap.
Warme rijstpudding.
1 liter melk, 200 gram rijst, 3 eieren, 125 gram
suiker 50 gram boter 100 gram rozijnen, 50
gram amandelen citroenschilletje.
Wij brengen de melk met de citroenschil aan den
kook, voegen de rijst erbij en koken deze gaar, waar
na wij de eierdooiers flink kloppen met de suiker
en deze door de rijstenbrei roeren, evenals de boter
de rozijnen en de amandelen, die wij even in warm
water hebben gezet, om ze van het bruine huidje te
kunnen ontdoen, en daarna fijn gehakt of gemalen
hebben en het laatst zeer stijf geklopteeiwit.
Een puddingvorm of klein pannetje met goed
sluitend deksel wordt met boter besmeerd en met
paneermeel bestrooid en hierin brengen wij de pud
dingmassa over, sluiten de deksel en zetten den vorm
gedurende anderhalf tot 2 uur in een pan met ko
kend water, terwijl wij goed moeten opletten, dat
het blijft koken en ook, dat het niet teveel vermin
dert. Is dit het geval, dan zullen wij heet water
Custardvla met bitterkoekjes.
Driekwart lietr melk, 75 gram suiker, 50 gram
custardpoeder, 1 ons bitterkoekjes.
Dit recept voor „monogram" custard poeder of vla
is niet alleen heel gemakkelijk te bereieden maar te
vens ook zeer zuinig in het gebruik terwijl de vanille
aroma er bepaald iets fijns aan geeft. Toevoeging
van eieren is overbodig, alleen vind ik het smakelijk
om na de bereiding een klontje boter toe te voegen.
Mislukken doen deze puddingen en vla's nooit, in
dien men zorg draagt dat de poeder voor ze bij de
kokende melk komt, zeer gelijkmatig is aangemengd
dus zonder klontjes, terwijl men vla niet in de vla-
schaal laat afkoelen, doch in de pan, waarin ze
werd gekookt en wel door er van tijd tot tijd in te
roeren om vliesvorming te voorkomen, terwijl men
bij het afkoelen de pan of schotel nooiti moet be
dekken.
Bijzonder aardig is ook de „monogram bloemen
custard" waarbij men in elk pak een aardige bloem
verpakt vindt, die ter versiering van de pudding
dient.
Van de melk nemen wij een klein deel af om de
custardpoeder aan te mengen, brengen de rest van
de melk aan den kook met de suiker en voegen al
roerende het aangemengde papje bij, waarna wij de
massa nog even laten doorkoken en daarna laten
afkoelen in de pan, terwijl wij er van tijd tot tijd
nog eens even met de eierklopper of een houten lepel
door kloppen.
De bitterkoekjes worden in een glazen schaal ge
legd. Wil men er nog een smaakje aan hebben, dan
haalt men ze even door wat wijn of druppelt er cog
nac of rum op, waarna ze overgoten worden met
de vla.
Berliner bollen.
De uitvoerige beschrijving die ik u de vorige maal
gaf voor het maken van gistdeeg, maakt het geloof
ik nu vrijwel overbodig om dit bij mijn recept voor
berliner bollen nogmaals te doen. Zijn er lezeressen,
die er toch prijs op stellen, dan willen zij mij dit
nog wel even berichten, dan zal ik haar gaarne hel
pen.
500 gram bloem, 35 gram gist, 100 gram boter, 50
gram suiker, 2 eieren, ongeveer een kwart liter
melk, 1 theelepeltje zout.
We maken een deeg van bovenstaande ingrediën
ten, dat we eerst een uur laten rijzen, en daarna
met de deegrol uitrollen, tot dat het ongeveer een
vinger dik is ongeveer 1 cm. We steken er nu
met een glas ronde plakken uit en zorgen voor een
even aantal. Op de helft hiervan leggen wij in
het midden van elke plak deeg een lepel jam, na
dat wij er met een lepeltje een kuiltje in maakten,
bestrijken den buitensten rand met wat ei en leggen
er een tweede ongevulde plak op, waarna wij de
buitenkanten stevig op elkander drukken. Willen wij
den vorm mooi hebben, dan kunnen wij de gevulde
bol nogmaals afsteken met een glas, dat iets klei
ner is dan dat, waar wij de eerste deegplakken mee
uitigestoken hebben, maar noodig is dit niet.
Wij laten ze nogmaals een minuut of twintig rij
zen, zetten daarna de pan met frituurvet slaolie
op om heet te worden en bakken vier of vijf
bollen tegelijk in de heete olie, scheppen ze met
de schuimspaan uit en laten ze goed uitlekken.
Afgekoeld worden ze met poedersuiker gestrooid.
Deze hoeveelheid bloem geeft ons vrij veel
plm. 30 bollen, zoodat wij evengoed de helft of
een derde gedeelte kunnen nemen, mits wij dan pre
cies van alle ingrediënten een derde deel of de
helft nemen.
Vragen worden gaarne beantwoord door
De redactrice „Onze Keuken" Hofzicht-
laan 4 den Haag.
(Nadruk verboden.)
Gordijnen wasschen.
Indien ment niet over eten spanraam beschikt
kan men de raamgordijnen met een weinig handig
heid toch altijd netjes voor de ramen hebben han
gen, vooral voor glad neerhangende gordijnen iis
dit vaak een heele toer. Zijn de gewasschen en
gestreken gordijnen weer opgehangen, dan worden
zij van boven tot onder met een bloemenspuit
vochtig gespoten niet te nat en kunnen ze
daarna heel gemakkelijk geheel en el gelijk en
recht getrokken worden, zoodat alle ongelijke pun
ten verdwijnen, Zijn de gordijnen daarna weer ge
heel droog, dan zien zij er even mooi uit als waren
zijn gespannen.
Gebrande suiker.
Indien men gebrande suiker gebruikt bv. bij
het zetten van koffie, of het afmaken van jus, dan
gebeurt het heel vaak, dat het een hard stuk wordt
niettegenstaande men ze in een busje bewaart. In
dien men dan een flink stuk papier op het aan
recht legt en hei^jiarde stuk langs de rasp haalt,
krijgt men weer Un busje goed bruikbaer gebrande
Versch houden van dennengroen.
Des winters vervangen de takjes van heesters
vaak de frissche bloemen, vooral gedurende de maan
den, dat deze zoo duur zijn. Het staat dan ook niet
alleen bijzonder aardig, maar doet ons tevens den
ken aan het altijd levende in de natuur.
Jammer genoeg worden dennetakjes altijd gauw
leelijk en vallen de naaldjes er dan af.
Om dit te voorkomen en de takjes lang frisch te
houden, kan men ze „impregueeren." Direct na het
afsnijden moet het snijvlak met zegellak worden
afgesloten. De zich in de takjes bevindende sappen
blijven er dan in en kunnen niet wegvloeien.
Verder maakt men een oplossing van half gly
cerine half water, legt de takken op de keuken
tafel en bestrijkt hiermede eerst den boven- daarna
den onderkant der takjes bv. met een oude tanden
borstel. Na het drogen worden de takjes dan in
vaasjes in de kamer gezet.
(Nadruk verboden.)
Ad
oor 'sHee
ijd door-e
en welgesc
NDERTRC
oordschar
Huwelijks
ceptie: o]
„Concori
Het Besti
brengt ter
dat de tei
islag, in
is
Weeekpraatje van oom Maarten,
De inzending van de opstellen is nu gesloten.
Maar veel is er niet binnengekomen. Ik geef nu
maar eens een heeleboel raadsels. Doe je best maar
eens. Er zijn extra mooie prijzen uitigeloofd.
RAADSELS NR. AT.
Ik ben een werktuig waarmede men een trein
kan stoppen, van 7 letters.
76—65 is een bininenzee.
4235 is het binnenste van een ei.
5—6—1 is een plaats, waar de kippen veel verblijf
houden.
Ik ben een wijze koning uit de oudheid.
Mijn naam bevat zes letters.
561 is een plantensoort.
325 is een jong schaap.
54—3 is een blindgeboren en blindblijvend dier.
Ik besta uit 6 letters. Ik ben een dier dat in een
bepaalde landstreek onvindbaar is. Mijn eerste drie
letters vormen den naam van een toiletartikel.
Mijn laatste drie letters vormen het voornaam
ste bestanddeel van brood.
Ga volgens onderstaand voorbeeld langs den kort-
sten weg van het eene, hieronder aangegeven woord
naar het andere, telkens door wijziging van één let
ter, doch steeds zorgend een goed Nederlandsch
woord te vormen.
Mos-Kam: Mos, mom, kom, kam.)
vent, klas Poort, dorst maan, dood
(a) (b) (c)
Mijn geheel bestaat uit zes letters, en iis een deel
van een vulcaan.
134 is een huisdier.
1556 is een ander woord voor maal.'
iis een taaie vloeistof.
En nu allemaal gegroet en veel geluk in het aan
gebroken nieuwe jaar gewenscht door Mies en door
jullie aller OOM MAARTEN.
Het verdwenen sigarenbandje.
Voor dit kunststuk heeft men een goede dosis
handigheid noodig. Maar oefening baart kunst, zegt
het spreekwoord, dus aan den slag. Wij moeten
namelijk in staat zijn de wijsvinger bliksemsnel
naar de handpalm te brengen en daarna weer om
hoog, zonder dat de andere uitgestrekte vingers
medebewegen. Dat zullen velen van jullie niet kun
nen, maar door te oefenen kan je het binnen zeer
korten tijd onder de knie hebben. De top van den
wijsviniger moet daarbij een oogenblik tusschen de
plam van de hand en de wortel van de duim blijven
liggen, doch zoo kort dat de rukachtige beweging
onopgemerkt voor het publiek blijft.
ten door verschillende hulpmiddelen de toeschou
wers naar andere richtingen te doen zien, als waar
de hand zich bevindt. Wij nemen de gekleurde sl-
garenring voorzichtig van de sigaar af, maken de
plaats, waar de ring samengelijmd is vochtig en
kunnen dan eenigen tijd later de ring losrukken
en uitgestrekt op tafel leggen. Zoo'n sigarenring
bestaat uit dun papier, dat spoedig scheurt. Daarom
moeten wij de ring een beetje steviger maken door
er een reepje stevig papier in de plakken en daarna
de einden weer a,an elkaar te lijmen. De ring moet
1 juist zoo groot zijn dat de top van den wijsvinger
erin past. Nu zegt men tegen het publiek dat meri
de ring recht omhoog tegen het plafond zal schieten
I en daarna weer opvangen zonder de hand te ver-
i plaatsen. Terwijl de toeschouwers dan haast allen
j omhoog kijken of zij de ring tegen het plafond zien
brengt men bliksemsnel de wijsvinger omlaag, en
klemt de papierring tusschen de huidplooi bij de
duim. Direct daarop strekt men den wijsvinger
i weer. Na enkele oogenblikken haalt men de ring
op dezelfde wijze weer te voorschijn, alsof men deze
uit de lucht had opgevangen.
Januari en de natuur.
Hazen paren smalvleugelige vleermuizen ont
waken bij warm weer uit den winterslaap. Wij zien
trekvogels uit het noorden, die hier in den winter
hun tijd doorbrengen, als bonte kraai, Noorsche
lijsters, sijsjes, en barmsijsjes; de stand- en de
zwerfvogels als: meezen, boomklevers, boomkruiper
tjes winterkoninkjes bastaardnachtegalen, enz, die
de boomen van schadelijke insecten, hunne oppen
of eieren zuiveren. Van de vogels, die alleen zo
mers hier komen broeden, een enkele merel of
roodborstje, Insecten ontwaken alleen bij helder,
zonnig weer, als de grond ontdooid is. De hazelnoot
begint te bloeien. Paarse doovennetel, speenkruid,
hoefblad ontluiken. Bij gunstig weer bloeien crocus
narcis, peperboompje, pyrus japonica en madeliefje.
De oogsttijd in Australië Nieiuw Zeeland, Argentinië
en Chili breekt aan. Wij moeten zorgen voor het
klaarmaken van de lijst van zaden daar men an
ders achter het net vischt. Kamerplanten van tijd
tot tijd begieten en eens in de week bladeren van
stof reinigen. Hyacinthbollen nog in het donker
houden doch het glas op een warmere plaats zetten.
Vertrekken dagelijks goed luchten, daar de vochtige
lucht veel ziektekiemen medevoert. Zorg dat de ka
chels en verwarmingstoestellen bakjes met water
worden geplaatst, die steeds bijgevuld moeten wor
den. Vergeet de huisdieren niet en denk aan de
arme vogels en andere dieren, die nu buiten zijn.
Bewaar wat brood voor het paard van den groente
boer. Het lichaam harden door douches of koude
afwasschingen in warme vertrekken. Luchtig ge
kleed gaan, doch steeds overjas aantrekken, als gij
naar buitien gaat en na sportoefeningen.
Te huur
op het Ouc
den.
-» Te bevra
Makelaar t
Wie doet het hem na.?
Meneer Zaagmeel is weliswaar niet mooi, maar
zijn vak verstaat hij als de beste. Hij is namelijk
meubelmaker, meester-meubelmaker natuurlijk.
Zoo bracht enkele dagen geleden een klant een
vierkant tafelblad bij hem, dat op zestien verschil-
>af/.
Heeft men «dit beoefend en is men in staat zijn
vingers in dit opzicht volkomen te beheerschen, dan
kan men dit verbluffende kunststuk zonder de ge
ringste moeite uitvoeren, waarbij men moet trach-
lende plaatsen was aangeboord, zooals de teekening
aangeeft. Uit dit blad moest nu een klein vierkant
blad gezaagd worden, dat juist het vierde deel van
het groote bald uitmaakt. Meneer Zaagmeel speelde
het inderdaad kalar en leverde het vierde deel van
het groote blad af, zonder een boorgaatje erin. Wie
doet het hem na?
(Nadruk verboden.)
op DINSI
bij opbod
BRUARI
tien. telke
in het Ca
den heer
van den
waarin kc
en eenige
aan en r
aan de i
te zamen
M Eigende
den Heer
9 Te Veil
Te aan-
en erf 1
bft de bel
WÊ lulichti
kantore v
DE LAN(
Straat 10
nlngen ve
N a s sa
fPREEKl
laandag
bderen J
tarspel,
Voor z:
f 60.
Bewijs
I Alleen