1 Openh De Vrouw en de Mode Voor ouzo Lezeressen Voor Verstrooiing en Verpoozing tot H Woon te S N0TJ EENE Tand. II H ifl: Eli U BIJ DE PLAATJES. Bontgarneering de groote mode. Aangesloten klokvormig mantel van donkergroene diagonaalstof, met hooge manchetten met bont af gezet. Elegante bontkraag. Schuin oploopende heup stukken met knoopsluiting. Zeer gekleede zwart laken mantel, waarvan kraag en manchetten van grijs astrakan zijn gemaakt. Nauw aansluitend heeft deze mantel een laag aan gezette volant, waardoor een slanke lijn gevormd wordt. zien zij er waaiervormig uit, vandaar de naam „waai er pelerine." Avondschoenen. De avondschoenen, die bij de lange japonnen gedra gen worden, zijn vaak bijzonder mooi en worden veelal bewerkt met inzetstukjes van crepe de chine, satijn, goud en zilver, leer en brocaat, ook worden er veel mooi bewerkte gespen op gedragen, terwijl de hakken zeer hoog zijn. De mode is nu eenmaal buitengewoon wispelturig. Wat wel blijkt uit het feit, dat voor groot avondtoilet de afstammelinge der Grieksche tooneellaarzen, de sandaal als het meest elegante geldt. Zij zijn echter buitengewoon licht gemaakt en hebben zeer dunne zooien, waaruit smalle strasz banden komen, die over den voet liggen, om den enkel gesloten wor den. Het spreekt vanzelf dat ragfijne kousen bij dit schoeisel als wij het zoo noemen mogen ge dragen worden. Reinigen van zijden garnituren en plissée's. Het best kan men zijden garnituren en plissée's reinigen door ze 4 of 5 minuten in een schaaltje benzine te zetten en dit van tijd tot tijd heen en weer te schudden liefst buiten, in geen geval In een vertrek, waar vuur is daarop uit de benzine halen en niet wringen, doch ophangen in de buiten lucht, bv. aan een lijntje en indien het geheel en al droog is aan de verkeerde kant zoo noodig opstrijken. Dubbele kousen. Heel veel dames hebben de verkeerde gewoonte des winters dezelfde kousen te dragen als in den zomer. Het vorige jaar zag men aan de voeten kleine sokjes dragen, zoodat deze warm bleven, maar het been toch nog aan weer en wind bloot stelde. Deze sokjes ziet men thans niet meer. Maar in de plaats daarvan worden de veel practischer vleesch- kleurige wollen onderkousen gedragen, waarover de zijden of fil d'écosse kous, hetgeen veel beter kleedt dan de wollen sokken, die den enkel altijd erg zwaar maken. Stoffen die men draagt. De fabrikanten geven zich alle mogelijke moeite afwisseling te brengen in de weefsels. Deze winter zijn wollen en kunstzijden stoffen zeker wel overheerschend en op de wollen stoffen, die voorheen slechts voor mantels en wandelcos- tuums gekozen werden, valt nu ook de keuze voor middag japonnen en zelfs avondkleeding. Zeer veel wordt ook voor het laatste de nieuwe stof gekozen, die het aanzien heeft van zijde, doch waarin wol verwerkt is en behalve het voordeel in de goede kwaliteiten dat deze stof niet kreu kelt, ziet zij er geheel uit als zijde, en is warmer in het dragen, terwijl zij mooi soepel valt. Ook Jersey de laine is een geliefkoosde stof voor huis- en middagjaponnen, terwijl tweed nog, de gaarne gekozen stof voor huis- en sportkleeding blijft, omdat het heerlijk warm is en niet kreukelt. Fluweel blijft nog steeds zeer in den smaak val len, vooral het lindner fluweel, dat niet plet en in allerlei mooie tinten, zoowel als in zwart gedra gen wordt. Waaier Pelerine. Als laatste mode worden de geplisseerde pelerines gedragen, vooral op japonnen, die meer gekleed zijn Door de wijze, waarop de plissée van het middel punt uit valt, en zich naar onderen toe ontplooit, Imitatie astrakan manteltje met hoop opstaande kraag. De mouwen zijn aan den elleboog wijd uiti- loopend, doch hebben een aanslutende manchet. Kort manteltje van bruin imitatie persianer. Aansluitend in de taille geeft dit een zeer modern geheel. Lakceintuur met metalen gesp. Mantaltje van lichte wollen stof met breede platte graag en groote .manchetten. Met een wild- leeren ceintuur afgemaakt is dit een zeer sportief jasje. Alle drie deze manteltjes zijn zeer eenvoudig zelf te maken en niet duur, daar zij weinig stof vragen. ONZE KEUKEN. WAT ETEN WE DEZE WEEK. ZONDAG: Brusselsch lof en branches met hardgekookte eie ren kalfslapjes doperwten aardappelen warme rijstpudding met citroensaus. MAANDAG. Rollade, andijvie met bitterkoekjes. Citroensaus. 3 eieren, 150 gram suiker, 2 dl. water, 1 dl. ci troensap, 1 theelepel, maizena. De suiker kloppen we met de heele eieren tot ze schumig zijn, voegen daarna het water en de ci troensap met kleine beetjes tegelijk bij, evenals de aangemaakte maizena, gwaarna wij het pannetje met de saus in een groote pan met kokend water aardappelen custardvla au bain Marie zetten en steeds blijven roeren totdat de saus mooi gebonden en de maizena gaar DINSDAG. Gehakt von koud vleesch peeln havermout. WOENSDAG. Gebakken spek appelmoes. DONDERDAG. Gemarineerde runderlapjes appelen berliner bollen. VRIJDAG I. Stokvisch aardappelen uien en savoye kool aardap Gehakt van koud vleesch. j Plm. 400 gram vleeschresten, 40 gram oud brood zonde krost, 1 ei, 100 gram boter, 1 uitje, zout en I peper, 1 theelepel kerry, 1 lepel fijngehakte peter capucijners aardappelen selie en paneermeel. 1 Wij malen de vlesechresten of hakken ze heel goed fijn het brood weken wij in water of melk en knij- pen het daarna goed uit, waarna wij vleesch brood roode kool aard zout, peper, kerry, ei, peterselie en het zeer fijn gehakte uitje goed met elkander vermengen, en er j een of twee ballen van vormen, die wij met paneer meel bestrooien en in de boter rondom mooi bruin rijst gebakken braden en de jus met wat water afmaken. VRIJDAG II. Witte boonensoep bloemkool aardappelen tomatensaus sinaasappel. ZATERDAG. Knakworstjes zuurkool en aardappelpuree rijst met bessensap. Warme rijstpudding. 1 liter melk, 200 gram rijst, 3 eieren, 125 gram suiker 50 gram boter 100 gram rozijnen, 50 gram amandelen citroenschilletje. Wij brengen de melk met de citroenschil aan den kook, voegen de rijst erbij en koken deze gaar, waar na wij de eierdooiers flink kloppen met de suiker en deze door de rijstenbrei roeren, evenals de boter de rozijnen en de amandelen, die wij even in warm water hebben gezet, om ze van het bruine huidje te kunnen ontdoen, en daarna fijn gehakt of gemalen hebben en het laatst zeer stijf geklopteeiwit. Een puddingvorm of klein pannetje met goed sluitend deksel wordt met boter besmeerd en met paneermeel bestrooid en hierin brengen wij de pud dingmassa over, sluiten de deksel en zetten den vorm gedurende anderhalf tot 2 uur in een pan met ko kend water, terwijl wij goed moeten opletten, dat het blijft koken en ook, dat het niet teveel vermin dert. Is dit het geval, dan zullen wij heet water Custardvla met bitterkoekjes. Driekwart lietr melk, 75 gram suiker, 50 gram custardpoeder, 1 ons bitterkoekjes. Dit recept voor „monogram" custard poeder of vla is niet alleen heel gemakkelijk te bereieden maar te vens ook zeer zuinig in het gebruik terwijl de vanille aroma er bepaald iets fijns aan geeft. Toevoeging van eieren is overbodig, alleen vind ik het smakelijk om na de bereiding een klontje boter toe te voegen. Mislukken doen deze puddingen en vla's nooit, in dien men zorg draagt dat de poeder voor ze bij de kokende melk komt, zeer gelijkmatig is aangemengd dus zonder klontjes, terwijl men vla niet in de vla- schaal laat afkoelen, doch in de pan, waarin ze werd gekookt en wel door er van tijd tot tijd in te roeren om vliesvorming te voorkomen, terwijl men bij het afkoelen de pan of schotel nooiti moet be dekken. Bijzonder aardig is ook de „monogram bloemen custard" waarbij men in elk pak een aardige bloem verpakt vindt, die ter versiering van de pudding dient. Van de melk nemen wij een klein deel af om de custardpoeder aan te mengen, brengen de rest van de melk aan den kook met de suiker en voegen al roerende het aangemengde papje bij, waarna wij de massa nog even laten doorkoken en daarna laten afkoelen in de pan, terwijl wij er van tijd tot tijd nog eens even met de eierklopper of een houten lepel door kloppen. De bitterkoekjes worden in een glazen schaal ge legd. Wil men er nog een smaakje aan hebben, dan haalt men ze even door wat wijn of druppelt er cog nac of rum op, waarna ze overgoten worden met de vla. Berliner bollen. De uitvoerige beschrijving die ik u de vorige maal gaf voor het maken van gistdeeg, maakt het geloof ik nu vrijwel overbodig om dit bij mijn recept voor berliner bollen nogmaals te doen. Zijn er lezeressen, die er toch prijs op stellen, dan willen zij mij dit nog wel even berichten, dan zal ik haar gaarne hel pen. 500 gram bloem, 35 gram gist, 100 gram boter, 50 gram suiker, 2 eieren, ongeveer een kwart liter melk, 1 theelepeltje zout. We maken een deeg van bovenstaande ingrediën ten, dat we eerst een uur laten rijzen, en daarna met de deegrol uitrollen, tot dat het ongeveer een vinger dik is ongeveer 1 cm. We steken er nu met een glas ronde plakken uit en zorgen voor een even aantal. Op de helft hiervan leggen wij in het midden van elke plak deeg een lepel jam, na dat wij er met een lepeltje een kuiltje in maakten, bestrijken den buitensten rand met wat ei en leggen er een tweede ongevulde plak op, waarna wij de buitenkanten stevig op elkander drukken. Willen wij den vorm mooi hebben, dan kunnen wij de gevulde bol nogmaals afsteken met een glas, dat iets klei ner is dan dat, waar wij de eerste deegplakken mee uitigestoken hebben, maar noodig is dit niet. Wij laten ze nogmaals een minuut of twintig rij zen, zetten daarna de pan met frituurvet slaolie op om heet te worden en bakken vier of vijf bollen tegelijk in de heete olie, scheppen ze met de schuimspaan uit en laten ze goed uitlekken. Afgekoeld worden ze met poedersuiker gestrooid. Deze hoeveelheid bloem geeft ons vrij veel plm. 30 bollen, zoodat wij evengoed de helft of een derde gedeelte kunnen nemen, mits wij dan pre cies van alle ingrediënten een derde deel of de helft nemen. Vragen worden gaarne beantwoord door De redactrice „Onze Keuken" Hofzicht- laan 4 den Haag. (Nadruk verboden.) Gordijnen wasschen. Indien ment niet over eten spanraam beschikt kan men de raamgordijnen met een weinig handig heid toch altijd netjes voor de ramen hebben han gen, vooral voor glad neerhangende gordijnen iis dit vaak een heele toer. Zijn de gewasschen en gestreken gordijnen weer opgehangen, dan worden zij van boven tot onder met een bloemenspuit vochtig gespoten niet te nat en kunnen ze daarna heel gemakkelijk geheel en el gelijk en recht getrokken worden, zoodat alle ongelijke pun ten verdwijnen, Zijn de gordijnen daarna weer ge heel droog, dan zien zij er even mooi uit als waren zijn gespannen. Gebrande suiker. Indien men gebrande suiker gebruikt bv. bij het zetten van koffie, of het afmaken van jus, dan gebeurt het heel vaak, dat het een hard stuk wordt niettegenstaande men ze in een busje bewaart. In dien men dan een flink stuk papier op het aan recht legt en hei^jiarde stuk langs de rasp haalt, krijgt men weer Un busje goed bruikbaer gebrande Versch houden van dennengroen. Des winters vervangen de takjes van heesters vaak de frissche bloemen, vooral gedurende de maan den, dat deze zoo duur zijn. Het staat dan ook niet alleen bijzonder aardig, maar doet ons tevens den ken aan het altijd levende in de natuur. Jammer genoeg worden dennetakjes altijd gauw leelijk en vallen de naaldjes er dan af. Om dit te voorkomen en de takjes lang frisch te houden, kan men ze „impregueeren." Direct na het afsnijden moet het snijvlak met zegellak worden afgesloten. De zich in de takjes bevindende sappen blijven er dan in en kunnen niet wegvloeien. Verder maakt men een oplossing van half gly cerine half water, legt de takken op de keuken tafel en bestrijkt hiermede eerst den boven- daarna den onderkant der takjes bv. met een oude tanden borstel. Na het drogen worden de takjes dan in vaasjes in de kamer gezet. (Nadruk verboden.) Ad oor 'sHee ijd door-e en welgesc NDERTRC oordschar Huwelijks ceptie: o] „Concori Het Besti brengt ter dat de tei islag, in is Weeekpraatje van oom Maarten, De inzending van de opstellen is nu gesloten. Maar veel is er niet binnengekomen. Ik geef nu maar eens een heeleboel raadsels. Doe je best maar eens. Er zijn extra mooie prijzen uitigeloofd. RAADSELS NR. AT. Ik ben een werktuig waarmede men een trein kan stoppen, van 7 letters. 76—65 is een bininenzee. 4235 is het binnenste van een ei. 5—6—1 is een plaats, waar de kippen veel verblijf houden. Ik ben een wijze koning uit de oudheid. Mijn naam bevat zes letters. 561 is een plantensoort. 325 is een jong schaap. 54—3 is een blindgeboren en blindblijvend dier. Ik besta uit 6 letters. Ik ben een dier dat in een bepaalde landstreek onvindbaar is. Mijn eerste drie letters vormen den naam van een toiletartikel. Mijn laatste drie letters vormen het voornaam ste bestanddeel van brood. Ga volgens onderstaand voorbeeld langs den kort- sten weg van het eene, hieronder aangegeven woord naar het andere, telkens door wijziging van één let ter, doch steeds zorgend een goed Nederlandsch woord te vormen. Mos-Kam: Mos, mom, kom, kam.) vent, klas Poort, dorst maan, dood (a) (b) (c) Mijn geheel bestaat uit zes letters, en iis een deel van een vulcaan. 134 is een huisdier. 1556 is een ander woord voor maal.' iis een taaie vloeistof. En nu allemaal gegroet en veel geluk in het aan gebroken nieuwe jaar gewenscht door Mies en door jullie aller OOM MAARTEN. Het verdwenen sigarenbandje. Voor dit kunststuk heeft men een goede dosis handigheid noodig. Maar oefening baart kunst, zegt het spreekwoord, dus aan den slag. Wij moeten namelijk in staat zijn de wijsvinger bliksemsnel naar de handpalm te brengen en daarna weer om hoog, zonder dat de andere uitgestrekte vingers medebewegen. Dat zullen velen van jullie niet kun nen, maar door te oefenen kan je het binnen zeer korten tijd onder de knie hebben. De top van den wijsviniger moet daarbij een oogenblik tusschen de plam van de hand en de wortel van de duim blijven liggen, doch zoo kort dat de rukachtige beweging onopgemerkt voor het publiek blijft. ten door verschillende hulpmiddelen de toeschou wers naar andere richtingen te doen zien, als waar de hand zich bevindt. Wij nemen de gekleurde sl- garenring voorzichtig van de sigaar af, maken de plaats, waar de ring samengelijmd is vochtig en kunnen dan eenigen tijd later de ring losrukken en uitgestrekt op tafel leggen. Zoo'n sigarenring bestaat uit dun papier, dat spoedig scheurt. Daarom moeten wij de ring een beetje steviger maken door er een reepje stevig papier in de plakken en daarna de einden weer a,an elkaar te lijmen. De ring moet 1 juist zoo groot zijn dat de top van den wijsvinger erin past. Nu zegt men tegen het publiek dat meri de ring recht omhoog tegen het plafond zal schieten I en daarna weer opvangen zonder de hand te ver- i plaatsen. Terwijl de toeschouwers dan haast allen j omhoog kijken of zij de ring tegen het plafond zien brengt men bliksemsnel de wijsvinger omlaag, en klemt de papierring tusschen de huidplooi bij de duim. Direct daarop strekt men den wijsvinger i weer. Na enkele oogenblikken haalt men de ring op dezelfde wijze weer te voorschijn, alsof men deze uit de lucht had opgevangen. Januari en de natuur. Hazen paren smalvleugelige vleermuizen ont waken bij warm weer uit den winterslaap. Wij zien trekvogels uit het noorden, die hier in den winter hun tijd doorbrengen, als bonte kraai, Noorsche lijsters, sijsjes, en barmsijsjes; de stand- en de zwerfvogels als: meezen, boomklevers, boomkruiper tjes winterkoninkjes bastaardnachtegalen, enz, die de boomen van schadelijke insecten, hunne oppen of eieren zuiveren. Van de vogels, die alleen zo mers hier komen broeden, een enkele merel of roodborstje, Insecten ontwaken alleen bij helder, zonnig weer, als de grond ontdooid is. De hazelnoot begint te bloeien. Paarse doovennetel, speenkruid, hoefblad ontluiken. Bij gunstig weer bloeien crocus narcis, peperboompje, pyrus japonica en madeliefje. De oogsttijd in Australië Nieiuw Zeeland, Argentinië en Chili breekt aan. Wij moeten zorgen voor het klaarmaken van de lijst van zaden daar men an ders achter het net vischt. Kamerplanten van tijd tot tijd begieten en eens in de week bladeren van stof reinigen. Hyacinthbollen nog in het donker houden doch het glas op een warmere plaats zetten. Vertrekken dagelijks goed luchten, daar de vochtige lucht veel ziektekiemen medevoert. Zorg dat de ka chels en verwarmingstoestellen bakjes met water worden geplaatst, die steeds bijgevuld moeten wor den. Vergeet de huisdieren niet en denk aan de arme vogels en andere dieren, die nu buiten zijn. Bewaar wat brood voor het paard van den groente boer. Het lichaam harden door douches of koude afwasschingen in warme vertrekken. Luchtig ge kleed gaan, doch steeds overjas aantrekken, als gij naar buitien gaat en na sportoefeningen. Te huur op het Ouc den. -» Te bevra Makelaar t Wie doet het hem na.? Meneer Zaagmeel is weliswaar niet mooi, maar zijn vak verstaat hij als de beste. Hij is namelijk meubelmaker, meester-meubelmaker natuurlijk. Zoo bracht enkele dagen geleden een klant een vierkant tafelblad bij hem, dat op zestien verschil- >af/. Heeft men «dit beoefend en is men in staat zijn vingers in dit opzicht volkomen te beheerschen, dan kan men dit verbluffende kunststuk zonder de ge ringste moeite uitvoeren, waarbij men moet trach- lende plaatsen was aangeboord, zooals de teekening aangeeft. Uit dit blad moest nu een klein vierkant blad gezaagd worden, dat juist het vierde deel van het groote bald uitmaakt. Meneer Zaagmeel speelde het inderdaad kalar en leverde het vierde deel van het groote blad af, zonder een boorgaatje erin. Wie doet het hem na? (Nadruk verboden.) op DINSI bij opbod BRUARI tien. telke in het Ca den heer van den waarin kc en eenige aan en r aan de i te zamen M Eigende den Heer 9 Te Veil Te aan- en erf 1 bft de bel WÊ lulichti kantore v DE LAN( Straat 10 nlngen ve N a s sa fPREEKl laandag bderen J tarspel, Voor z: f 60. Bewijs I Alleen

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1932 | | pagina 6