Brief uit het Buitenland
Voos* ernze Lezeressen
Ons G ouranfenverhaal
Ik heb ondervonden dat het goed is om een
of twee maal per week des avonds het gelaat
een paar minuten met Purol te masseeren, waar
na ik de gewoonte heb de niet in de huid ge
drongen Purol met een zacht doekje af te vegen.
Deze eenvoudige behandeling geeft op den duur
aan de huid een bijzonder zachte en mooie teint.
Geen uitvoer meer.
Die oprichting van nieuwe industrieën.
Londen, Maart 1932.
De beroemde, eeuwenoude Engelsche vrijhan
del is dood. 29 Februari heeft de Engelsche ko
ning de nieuwe douanemaatregelen bekrachtigd
Daarmede zijn de tariefmuren, waarmede Enge
land zich omringt, bijna onoverkomelijk hoog
geworden. Nu gaat het erom, zelf de artikelen
te produceeren, die tot dusver ingevoerd werden.
Hoe men deze ingrijpende verandering denkt te
organiseeren. mochten wij vernemen in een inter
view met den president der commissie van advies
voor de Eritsche industrie.
Wij werden binnengelaten bij den president, een
blonde Schot, met een gedrongen figuur, die nau
welijks de dertig gepasseerd was en er in het
geheel niet uitzag als Iemand, die op zoo jeug
diger. leeftijd reeds zoo bekend is als organisator.
Wij' hebben de handen vol, begon hij,
want nu moeten wij de consequenties onder de
oogen zien van de recente maatregelen. Om te
beginnen verwerken wij honderden berichten van
onze agenten in alle landen van het Buropeesche
vasteland
Berichten?
Ja, het klinkt ongelooflijk, maar óndanks
alle statistieken en andere gegevens van onze ka
mers van koophandel, kan niemand precies we
ten, waar alle buitenlandsche artikelen vandaan
komen, die in Engeland en in de Dominions wor
den verbruikt. Van de meest gebruikelijke arti
kelen is dat natuurlijk wel bekend. Het is bv.
geen geheim, dat wij eieren betrekken uit Polen
en verfstoffen uit Duitschland. Doch zelfs een
leek kan'begrijpen, dat er ontzaglijk veel artike
len zijn, die men dagelijks gebruikt, waar de
winkels vol van staan en die toch, nu de tarief-
muren eenmaal zijn opgetrokken, in het land zelf
veel goedkooper geproduceerd zouden kunnen wor
den. Onze taak is nu, dergelijke speciale indus
trieën naar Engeland over te planten, dus alle in
dustrieën die ons tot dusver hebben ontbroken,
zoodat de invoer van de betrokken producten on
ze handelsbalans ongunstig beinvlordde.
Zal daardoor de uitvoer uit Engeland niet
verminderen, omdat andere landen repressaille-
maaatregelen nemen
U vergeet, dat wij op het verarmde vaste
land, dat onze' producten niet meer betalen kan
niets meer te verliezen hebben. Weet u, hoe het
met onze textielindustrie gesteld is Kan Europa
nog Engelsche 'stoffen dragen? En hebt u wel
eens geinformeerd, hoe hoog de douanetarieven
var' andere landen zijn? Wij zijn bovendien tot de
overtuiging gekomen, dat men den economischer
toestand van het oogenblik geen crisis kan noe
men. Een crisis is iets van voorbijgaanden aard,
doch wij hebben hier niet te doen met een crisis,
die morgen misschien reeds een gunstige wending
kan nemen. Geen ernstig econoom zal meer ont
kennen, dat het gaat om een blijvenden toestand,
een algemeene verarming, die een gevolg is van
den oorlog en van het verloren gaan van vroege
re afzetgebieden. Wij moeten thans in alle nuch
terheid erkennen, dat wij de politiek het economi
sche belang hebben laten overbeerschen, en dat
de „macht, van het kapitaal" slechts een frase is,
waarvan straatredenaars zich bedienen. Elk land
is thans op zichzelf aangewezen en moet ernaar
streven op eigen kracht de bevolking te voeden
en van alles te voorzien. De periode van den ex
port is voorbij.
Wat is uw doel?
-— Zooals ik reeds zeide: het overplanten naar
Engeland van bepaalde industrieën, die tot dus
verre te Parijs, Berlijn, enz. gevestigd waren. Wij
hebben naar alle belangrijke plaatsen vertegen
woordigers gezonden, die de oogen openhouden
en de noodige relaties voorbereiden. Vele fabrie
ken op het vasteland, wier afzet gebied te klein
geworden is, zouden er zeker de voorkeur aan ge
ven, hun productie naar Engeland te verleggen
waarbij wij hen de hand reiken als adviseurs. Wij
organiseeren de productie en den verkoop, zorgen
voor de noodige credieten en kunnen, waar dat
voor den groei van een jonge industrie noodig
is, speciale belastingmaatregelen nemen. Wie een
goede zaak bezit en een paar duizend pond, vindt
hier te lande een geschikt arbeidsveld, benevens
steun en aanmoediging.
Zouden die nieuwe industrieën, die in het
land van oorsprong over speciaal daarvoor opge
leide werkkrachten beschikken, met Engelsche
arbeiders een gelijkwaardig product kunnen le
veren?
Er zal ongetwijfeld een overgangstijd noodig
zijn. Op de wereldmarkt zouden wij trouwens
niet kunnen concurreeren met in Engeland ge
maakte Weensche galanterieën, Boheemsch glas
werk en porcelein of Zwitsersche klokken. Maar
dat is ook niet de bedoeling. Engeland zelf met
zijn Dominions vormt reeds een zeer groot afzet
gebied voor de producten der binnenlandsche in
dustrie.
Is het niet op zichzelf een onverstandige
maatregel om deze nieuwe industrieën te orga
niseeren en daardoor onvermijdelijk het Buropee
sche afzetgebied te verliezen?
Wat vroeger verstandig was, is nu dikwijls
onverstandig. Bij een aardbeving verlaten de men
schen wel hun huizen om zich in veiligheid te
stellen. Als Europa ondermijnd is, richt Enge
land het oog op zijn koloniën, op de 400 millioen
onderdanen van het Britsche keizerrijk.
Kan het daarop wel rekenen met het oog
op het'o.a. in Indië ontwakende nationalisme?
Eenige politieke concessies kunnen daar
wonderen doen. Engeland heeft nog altijd den
juisten weg gevonden. Het zal dien, naar wij ho
pen. ook ditmaal wel zien.
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WIJ DEZE WEEK?
ZONDAG:
Aspergesoep, Kip met appelmoes, aardappelen,
Vanillevla met Bitterkoekjes.
MAANDAG: J
Varkensrollade, zoete appeltjes, aardappelen, saf
fraan rijst.
DINSDAG
Koud vleesch, gestoofde knolraap, aardappelen,
griesmeel met bessensap.
WOENSDAG:
Erwtensoep, gevulde uien met gehakt, gebakken
aardappelen.
DONDERDAG:
Gehakt met kerry, savoye kool, aardappelen, ma
caroni met boter en suiker.
VRIJDAG I:
Gebakken bokking, gestoofde bleten, aardappelen,
wentelteefjes met marmelade.
VRIJDAG H:
Magere groentensoep, roereieren, doperwten, aard
appel puree.
ZATERDAG 1
Schotel van zuurkool en aardappelen met versche
braadworst, watergruwel.
VASTEN MENU'S.
Tomatensoep, eier fricasse met rijst, vruchtensla.
Visch, sla, witte boonen met zure saus, aardapi
pelen, watergruwel.
Magere groentensoep, spagettl met eieren en to
matensaus.
UIER FRICASSé.
8 eieren 1 dL. room, 2 dL. melk, 20 gram bloem,
25 gr. boter, 1 uitje, 1 eetlepel zeer fijn gehakte
peterselie, sap van anderhalve citroen, peper, zout
en terry.
We koken de eieren totdat ze hard zijn, dus 8 a 9
minuten, dompelen ze in koud water, pellen ze en
snijden ze in de lengte In vier deelen, waarbij wij
een heel scherp mes moeten gebruiken, dat wij of
met wat slaolie besmeren of telkens even onder den
kraan houden. Terwijl de eieren staan te koken,
maken wij een sausje, maar eerst hakken wij het
uitje zeer fijn en smoren het met de boter in een
pannetje met de deksel erop, gaar, dus vooral niet
laten bakken, daarna wordt peper, zout en kerry
toegevoegd alsmede de bloem, die wij met de boter
vermengen en daarna de melk, de room en citroen
sap, terwijl wij het sausje nog een misuut of 5,
a 6 laten doorkoken, roerende en op een kleine pit;
als het van het vuur af is komt de peterselie er
doorheen en ten slotte de aan partjes gesneden
eieren, die echter niet mogen breken.
De rijst is onder de hand ook klaar en wordt nu
als een bergje opgestapeld op een verwarmde scho
tel, waarom heen de eler fricassé wordt gedaan.
Voor een vruchtensla heb ik al meermalen recep
ten gegeven, maar wil het in het kort nog even
herhalen. Wij pellen eenige sinaasappelen, en snij
den deze in dunne plakken, schillen appelen, vie-
rendeelen deze, verwijderen de klokhuizen en snijden
ze eveneens aan dunne plakken, waarna alles met
elkander In een kom gedaan wordt en met wat
citroensap wordt bedruppeld en over het geheel een
paar lepels suiker worden gestrooid. Zoo laten wij
het slaatje een uurtje staan, en serveeren het dan
in halve sinaasappelschillen, terwijl wij er een
klein slagroom garneering op aanbrengen.
Men kan deze slaatjes natuurlijk zoo uitgebreid
maken als men zelve wil, b.v. door toevoeging van
druiven, peren, geweekte abrikozen, ananas enz. enz.
evenals door het bestrooien met gehakte okkernoten
hazelnoten, amandelen en.
Het hier gegeven recept is van een zeer eenvou
dig slaatje, dat zonder veel moeite en kosten klaar
gemaakt kan worden.
VISCH SLA:
Een pond gekookte visch, (tarbot, schelvisch of
kabeljauw) wordt zorgvuldig van de graat ontdaan
en in kleine stukjus verdeeld, daarna besprenkeld
met citroensap en ongeveer een uur weggezet om de
zure smaak der citroen aan te nemen.
Drie eieren worden hard gekookt, aan plakken
gesneden en vermengd met drie eetlepels mayonaise.
Op een platten schaal leggen wij een laagje sla
of veldsla, hierop komt de visch, waaroverheen de
eieren, die met de mayonaise vermengd zijn; wij
kunnen hier ook wat aardappelsla bij geven, het
geen heel smakelijk is.
Om tegemoet te komen aan de verschillende ver-
zoeken wil ik hier nog even enkele recepten voor
saus geven, die bij visch gebruikt worden, alsmede
van mayonaise.
daad toch heel eenvoudig indien-mep maar precies
de gegevens opvolgt.
We nemen een eenigszins ronde kom en gieten
hierin kokend water, werpen dit weg, drogen de
kom weer of breken een ei en zorgen, dat allen de
dooier in de kom gaat, dus niets geen eiwit; wie
niet de noodige handigheid bezit, breekt het ei
even boven een kopje. Bij de dooier voegen wij nu
peper, zout, mosterdpoeder en 2 eetlepels azijn en
kloppen dit alles tezamen gedurende eenige minu
ten, zoodat het alles heel goed vermengd is. We
nemen een flesch beste slaolie, het liefst Delftsche,
omdat men dan nooit de kans loopt dat de mayo
naise een bijsmaakje krijgt, snijden de kurk in
twee helften en doen de eene helft weer op de
flesch, daarna druppelen wij de slaolie heel lang
zaam in de kom en blijven voortdurend flink klop
pen; spoedig zullen wij het ei en de overige ingre
diënten dikker en dikker zien worden; is dit het
geval, dan kan de slaolie met een klein dun straal
tje bij geschonken worden; wordt de massa te dik,
dan komt er een scheutje azijn bij, waarop men
weer verder klopt. Op deze manier zullen wij in
minder dan een kwartier een flinke hoeveelheid
mayonaise hebben, we kunnen er gerust pl. minus
3 dL. slaolie bijvoegen en gebruiken hetgeen wij
noodig hebben, de rest zetten wij in een goed ge
sloten jampot weg tot een volgenden keer.
Mayonaise op deze manier bereid, kan niet mis-
lukkene mits men bij het gebruiken der olie zorg
draagt, dat deze niet gedeeltelijk gestolten is, het
geen In den winter nog weieens voorkomt. We zet
ten de flesch vóór het maken der mayonaise dan
eerst eenigen tijd op een warme plaats opdat de
inhoud van de geheele flesch gelijk vloeibaar wordt.
Met de mayonaise, die wij nu gemaakt hebben,
kunnen wij nog allerlei andere sausen maken b.v.
mousseline saus, waarvoor wij de mayonaise ver
mengen met 1 dL. stijf geklopte room en dan nog
wat azijn naar smaak toevoegen of Remoulade
saus, waardoor wij door onze mayonaise 5 zeer
fijn gehakte augurken, 1 uitje, eveneens zeer fijn
gehakt, en 2 eetlepels mosterd roeren.
WARME SAUSEN:
Hollandsche saus (bij tong, tarbot, zalm, enz.)
200 gr. boter, 3 dooiers, 1 dL. melk, 1 platte desert-
lepel maizena, peper, zout en citroensap.
De maizena wordt in een pannetje met de melk
aangemaakt en hierbij komen de eierdooiers,, die
met het maizenapapje geklopt worden en met een
stukje van de boter op een laag pitje onder voort
durend kloppen even moeten doorkoken, totdat de
saus gebonden is. Als het van het vuur komt wordt
er nu een stukje van de overige boter door geroerd,
waarna het pannetje met de saus even op een laag
pitje komt, opdat de boter zich geheel en al met de
saus kan vermengen. We gaan op deze wijze verder,
totdat alle boter verwerkt is, daarna komen peper,
zout en citroen sap erbij.
GARNALEN SAUS:
Halve liter water met zout, 40 gr. bloem, 50 gr.
boter, 1 el, 125 gr. garnalen, stukje foelie, 1 kruid
nagel worteltje, 1 tak seldery, 1 uitje en 1 laurier
blad.
Wij wasschen de garnalen in water met zout en
zetten ze daarna in een pennetje met heet zout
water om te verwannen (niet koken). De verschil
lende kruiden laten wij In de halve L. water met
zout trekken gedurende een half uur en zaaven het
dan, waarna een sausje gemaakt wordt van de boter
de bloem en het water, dat nog eenige minuten
tezamen moet doorkoken, waarna peper, zout, de
uitgelekte igarnalen en het geklopte el worden
toegevoegd.
Indien onze lezeressen bepaalde recepten behan
deld willen zien, dan zullen deze gaarne worden ge
geven door de redactrice „onze keuken" Hofzicht-
laan 4, Den Haag.
Plums eet een banaan.
door Charley Amer.
Ik vertik het langer zei Plums.
Hij zat rechtop in zijn bed en keek naar bui-
'ten. Het was 4 uur in den morgen. Door het
raam, dat bij gelegenheid eens gewasschen moest
worden, zag hij den dag geboren worden boven
de stad. Eien nieuwe dag, maar een dag, die
Plums met zorg en droefheid belaadde.
Hij stapte zijn bed uit en liep naar het raam.
benedeen lag de straat, eenzaam en doodsch in
het grauwe morgenlicht. Aan den overkant van
de straat staarden de reclames van Rinkle's en
Tupper's delicatessenzaak hem aan:
„Eet Fyffes bananen." lederen dag een sinaas
appel."
Wat moest hij om vier uur in den morgen met
Fyffes bananen doen?
Plums zuchtte.
Ergens ratelde een melkwagen.
De stad werd wakker.
Plums zuchtte nog eens.
Van heel diep uit zijn benarde ziel kwam een
echo: ik vertik het langer.
Ik weet niet of ik u vroeger al eens verteld heb
dat Archibald Plums, voor hij zich als detective
vestigde althans trachtte te vestigen hij
Dickswell achter de toonbank had gestaan.
Dickswell was een groote boekhandel en Plums
die een zekere belezenheid had, was daar een
kracht geweest van meer dan middelmatige be- i
teekenis.
De heer George fe\ Dickwell had dat zeer best
ingezien, al liet hij dat in Plum's salaris niet uit-
komen. Het toeval, of beter het noodlot, wilde,
dat juist op het moment toen de heer George S. I
Dickswell vernam, dat het favoriet renpaard Ari i
bella verloren had, dat juist op dat authentieke
moment Plums binnenkwam. Hij had na maan- J
den en maanden wachten eindelijk den moed ge- j
vonden om salarisverhooging te durven vragen.
Er volgde een dialoog, die onmogelijk in oen
talkie verwerkt zou kunnen worden, een dialoog, I
waarin de heer Plums overigens een zeer beschei-
den rol vervuilde. I
De heer Plums kreeg een goed getuigschrift
mee. Hij kreeg nog meer mee. I
Op den dag dat hij voor het laatst in dienst
was, ging hij afscheid nemen van den heer George
S. Dickswell en het zeer zeldzame toeval wilde,
dat dien dag de baas van Plums op een outsider
gezet had en een slordige duit had verdiend.
Plums verkreeg daardoor de toezegging, dat hij
kon terugkomen.
Yoorloopig op zijn oude salaris en als de zaken
beter gingen, misschien dat er dan
De heer George S. Dickswell had toen het ge
baar gemaakt, dat bij zijn luisteraars goede ver
wachtingen wilde opwekken.
Plums had geweigerd.
Finaal en met overtuiging.
Met een plotseling in hem geboren trots, had
hij iets gezegd in dezen geest
Mijnheer, mocht ik door mijn onvoorziene
omstandigheden niet slagen in mijn plannen, dan
zal ik graag weer bij u terugkomen. Maar ik
hoop dat het niet noodig is.
De heer George 5. perplex achterlatend was hij
weggewandeld.
Dien grauwen, triesten ochtend dacht Plums
aan dat moment terug. Met weemoed en toch
ook weer met de gedachten van den man, die een
stroohalm ziet. Het ging niet goed met Plums,
den detective. Het ging lang niet goed. En ter
wijl hij alle vorige dagen tenminste nog dat beetje
hoop behouden had dat hem staande had gehou
den, was dat nu op dezen troosteloos uitzienden
dag ook verdwenen.
Öm half zeven bij zijn schamel ontbijt hakte
hij den knoop door.
Ik zal vanmorgen naar Dickswell gaan,
zei hij zacht in zich zelf, terwijl hij Leo een
kaasrandje toewierp.
De groote angora keek hem met een wijsgeeri-
gen blik in haar groene oogen aan en begon te
knabbelen.
Dingen die men met tegenzin doet, gaan meest
al nietz oo gauw. Pas om tegen elf stapte me-
neeer Plums de deur uit.
Het moet zuchtte hij.
Hij ging op weg.
Hij had nog geen honderd passen gedaan of een
allerliefste jongedame hield hem tegen en wilde
hem een bloempje op de borst spelden.
Het spijt me, zei de kleine detective ver
legen, maar ik heb mijn portemonnaie in mijn
andere pak laten zitten.
Hebt u niet een los dubbeltje in uw vest
jeszak? vroeg het meisje ongeloovig.
Heusch niet verklaarde Plums zeer be
slist. Toch voelde hij verder loopend al zijn
zakken nog even door. Ein werkelijk, hij diepte
ten ongeweten dubbeltje op. Zou hij teruggaan?
Hij besloot het niet te doen. Een man, die nog
maar een dubbeltje rijk is, overdacht hij, mag
een egoist zijn.
Hij besloot het geheele bedrag aan zichzelf ten
koste te leggen. Hij voelde het eensklaps als een
zonderlinge plicht om volkomen platzak, volko
men mislukt en berooid bij Dickswell terug te
komen.
Wat kan men doen voor een dubbeltje? Men
kan er een zure haring voor koopen, of een cro-
quetje of een roomsoes, of vier mandarijnen.
Plums peinsde.
Hij peinsde vrij lang.
Maar toen wist hij het ook.
Hij herinnerde zich zijn ontwaken dien mor
gen om vier uur en hij zag weer voor zich die
starende reclames.
Ik ga een banaan koopen, besliste hij.
Met een banaan liep Plums over het Acaciaplein.
Het was een voortreffelijke banaan, roomgeel en
slank en de eigenaar consumeerde hem met som
ber welbehagen van iemand, die zijn galgemaal
nuttigt.
De vrucht was op.
Met een breeden zwaai, een zwaai die sprak
van wanhoop en berusting, wierp Plums de schil
van zich.
Toen bleef hij even s'taan.
Wat ging er in hem om.
Wat snelde in gedachten aan zijn geestesoog
voorbij i
Snelle schreden riepen hem tot de werkelijk
heid terug. Er kwam iemand achter hem aan
hollen. E&n heer, die groote haast had.
Voor Plums kon waarschuwen was het ge
beurd. De snelle wandelaar had de bananenschil
niet gezien en gleed uit, viel
Snel was Plums erbij om hem te helpen. Maar
de man was alweer opgesprongen. Met een vin-
nigen duw wierp hij Plums van zich af en wil
de verder gaan.
Hij wilde, maar het ging niet best.
Want er had in drie seconden een omwenteling
plaats gehad in Plums' binnenste.
Ei' was maar een kleine aanleiding noodig ge
weest om al de opgekropte spanning, al de inge
slikte teleurstellingen te doen uitbreken in een
daad.
Hier was de aanleiding.
Ze maakte, van den kalmen, zachtmoedigen
Plums een getergde leeuw De heer had nog geen
twee stappen gedaan of hij lag weer. Plums had
hem op onverbeterlijke wijze een beentje gehaakt
Een oogenblik later zat hij boven op den man en
timmerde er op los. Rechts en links. Onver
moeid. Blind van woede.
Nu is het genoeg zei rechercheur Mayer
van de vreemdelingenpolitie. Hoe is uw naam?
Detective Plums, zei Plums, naar adem
snakkend.
U zult carrière maken, verzekerde de po
litieman. U wilt nu zeker wel even meegaan
U hebt ons een van de meest beruchte juweelen
dieven van den laatsten tijd in banden gespeeld-
Commissaris Shea zal niet weten hoe hij u dan
ken moet.
Ik ga mee zei Plums. Hij was ineens
wonderlijk kalm. Met de punt van zijn schoen
mikte hij de bananenschil in de goot.
(Nadruk verboden.)