Brief uit het Buitenland Voos* ernze Lezeressen Ons G ouranfenverhaal Ik heb ondervonden dat het goed is om een of twee maal per week des avonds het gelaat een paar minuten met Purol te masseeren, waar na ik de gewoonte heb de niet in de huid ge drongen Purol met een zacht doekje af te vegen. Deze eenvoudige behandeling geeft op den duur aan de huid een bijzonder zachte en mooie teint. Geen uitvoer meer. Die oprichting van nieuwe industrieën. Londen, Maart 1932. De beroemde, eeuwenoude Engelsche vrijhan del is dood. 29 Februari heeft de Engelsche ko ning de nieuwe douanemaatregelen bekrachtigd Daarmede zijn de tariefmuren, waarmede Enge land zich omringt, bijna onoverkomelijk hoog geworden. Nu gaat het erom, zelf de artikelen te produceeren, die tot dusver ingevoerd werden. Hoe men deze ingrijpende verandering denkt te organiseeren. mochten wij vernemen in een inter view met den president der commissie van advies voor de Eritsche industrie. Wij werden binnengelaten bij den president, een blonde Schot, met een gedrongen figuur, die nau welijks de dertig gepasseerd was en er in het geheel niet uitzag als Iemand, die op zoo jeug diger. leeftijd reeds zoo bekend is als organisator. Wij' hebben de handen vol, begon hij, want nu moeten wij de consequenties onder de oogen zien van de recente maatregelen. Om te beginnen verwerken wij honderden berichten van onze agenten in alle landen van het Buropeesche vasteland Berichten? Ja, het klinkt ongelooflijk, maar óndanks alle statistieken en andere gegevens van onze ka mers van koophandel, kan niemand precies we ten, waar alle buitenlandsche artikelen vandaan komen, die in Engeland en in de Dominions wor den verbruikt. Van de meest gebruikelijke arti kelen is dat natuurlijk wel bekend. Het is bv. geen geheim, dat wij eieren betrekken uit Polen en verfstoffen uit Duitschland. Doch zelfs een leek kan'begrijpen, dat er ontzaglijk veel artike len zijn, die men dagelijks gebruikt, waar de winkels vol van staan en die toch, nu de tarief- muren eenmaal zijn opgetrokken, in het land zelf veel goedkooper geproduceerd zouden kunnen wor den. Onze taak is nu, dergelijke speciale indus trieën naar Engeland over te planten, dus alle in dustrieën die ons tot dusver hebben ontbroken, zoodat de invoer van de betrokken producten on ze handelsbalans ongunstig beinvlordde. Zal daardoor de uitvoer uit Engeland niet verminderen, omdat andere landen repressaille- maaatregelen nemen U vergeet, dat wij op het verarmde vaste land, dat onze' producten niet meer betalen kan niets meer te verliezen hebben. Weet u, hoe het met onze textielindustrie gesteld is Kan Europa nog Engelsche 'stoffen dragen? En hebt u wel eens geinformeerd, hoe hoog de douanetarieven var' andere landen zijn? Wij zijn bovendien tot de overtuiging gekomen, dat men den economischer toestand van het oogenblik geen crisis kan noe men. Een crisis is iets van voorbijgaanden aard, doch wij hebben hier niet te doen met een crisis, die morgen misschien reeds een gunstige wending kan nemen. Geen ernstig econoom zal meer ont kennen, dat het gaat om een blijvenden toestand, een algemeene verarming, die een gevolg is van den oorlog en van het verloren gaan van vroege re afzetgebieden. Wij moeten thans in alle nuch terheid erkennen, dat wij de politiek het economi sche belang hebben laten overbeerschen, en dat de „macht, van het kapitaal" slechts een frase is, waarvan straatredenaars zich bedienen. Elk land is thans op zichzelf aangewezen en moet ernaar streven op eigen kracht de bevolking te voeden en van alles te voorzien. De periode van den ex port is voorbij. Wat is uw doel? -— Zooals ik reeds zeide: het overplanten naar Engeland van bepaalde industrieën, die tot dus verre te Parijs, Berlijn, enz. gevestigd waren. Wij hebben naar alle belangrijke plaatsen vertegen woordigers gezonden, die de oogen openhouden en de noodige relaties voorbereiden. Vele fabrie ken op het vasteland, wier afzet gebied te klein geworden is, zouden er zeker de voorkeur aan ge ven, hun productie naar Engeland te verleggen waarbij wij hen de hand reiken als adviseurs. Wij organiseeren de productie en den verkoop, zorgen voor de noodige credieten en kunnen, waar dat voor den groei van een jonge industrie noodig is, speciale belastingmaatregelen nemen. Wie een goede zaak bezit en een paar duizend pond, vindt hier te lande een geschikt arbeidsveld, benevens steun en aanmoediging. Zouden die nieuwe industrieën, die in het land van oorsprong over speciaal daarvoor opge leide werkkrachten beschikken, met Engelsche arbeiders een gelijkwaardig product kunnen le veren? Er zal ongetwijfeld een overgangstijd noodig zijn. Op de wereldmarkt zouden wij trouwens niet kunnen concurreeren met in Engeland ge maakte Weensche galanterieën, Boheemsch glas werk en porcelein of Zwitsersche klokken. Maar dat is ook niet de bedoeling. Engeland zelf met zijn Dominions vormt reeds een zeer groot afzet gebied voor de producten der binnenlandsche in dustrie. Is het niet op zichzelf een onverstandige maatregel om deze nieuwe industrieën te orga niseeren en daardoor onvermijdelijk het Buropee sche afzetgebied te verliezen? Wat vroeger verstandig was, is nu dikwijls onverstandig. Bij een aardbeving verlaten de men schen wel hun huizen om zich in veiligheid te stellen. Als Europa ondermijnd is, richt Enge land het oog op zijn koloniën, op de 400 millioen onderdanen van het Britsche keizerrijk. Kan het daarop wel rekenen met het oog op het'o.a. in Indië ontwakende nationalisme? Eenige politieke concessies kunnen daar wonderen doen. Engeland heeft nog altijd den juisten weg gevonden. Het zal dien, naar wij ho pen. ook ditmaal wel zien. ONZE KEUKEN. WAT ETEN WIJ DEZE WEEK? ZONDAG: Aspergesoep, Kip met appelmoes, aardappelen, Vanillevla met Bitterkoekjes. MAANDAG: J Varkensrollade, zoete appeltjes, aardappelen, saf fraan rijst. DINSDAG Koud vleesch, gestoofde knolraap, aardappelen, griesmeel met bessensap. WOENSDAG: Erwtensoep, gevulde uien met gehakt, gebakken aardappelen. DONDERDAG: Gehakt met kerry, savoye kool, aardappelen, ma caroni met boter en suiker. VRIJDAG I: Gebakken bokking, gestoofde bleten, aardappelen, wentelteefjes met marmelade. VRIJDAG H: Magere groentensoep, roereieren, doperwten, aard appel puree. ZATERDAG 1 Schotel van zuurkool en aardappelen met versche braadworst, watergruwel. VASTEN MENU'S. Tomatensoep, eier fricasse met rijst, vruchtensla. Visch, sla, witte boonen met zure saus, aardapi pelen, watergruwel. Magere groentensoep, spagettl met eieren en to matensaus. UIER FRICASSé. 8 eieren 1 dL. room, 2 dL. melk, 20 gram bloem, 25 gr. boter, 1 uitje, 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie, sap van anderhalve citroen, peper, zout en terry. We koken de eieren totdat ze hard zijn, dus 8 a 9 minuten, dompelen ze in koud water, pellen ze en snijden ze in de lengte In vier deelen, waarbij wij een heel scherp mes moeten gebruiken, dat wij of met wat slaolie besmeren of telkens even onder den kraan houden. Terwijl de eieren staan te koken, maken wij een sausje, maar eerst hakken wij het uitje zeer fijn en smoren het met de boter in een pannetje met de deksel erop, gaar, dus vooral niet laten bakken, daarna wordt peper, zout en kerry toegevoegd alsmede de bloem, die wij met de boter vermengen en daarna de melk, de room en citroen sap, terwijl wij het sausje nog een misuut of 5, a 6 laten doorkoken, roerende en op een kleine pit; als het van het vuur af is komt de peterselie er doorheen en ten slotte de aan partjes gesneden eieren, die echter niet mogen breken. De rijst is onder de hand ook klaar en wordt nu als een bergje opgestapeld op een verwarmde scho tel, waarom heen de eler fricassé wordt gedaan. Voor een vruchtensla heb ik al meermalen recep ten gegeven, maar wil het in het kort nog even herhalen. Wij pellen eenige sinaasappelen, en snij den deze in dunne plakken, schillen appelen, vie- rendeelen deze, verwijderen de klokhuizen en snijden ze eveneens aan dunne plakken, waarna alles met elkander In een kom gedaan wordt en met wat citroensap wordt bedruppeld en over het geheel een paar lepels suiker worden gestrooid. Zoo laten wij het slaatje een uurtje staan, en serveeren het dan in halve sinaasappelschillen, terwijl wij er een klein slagroom garneering op aanbrengen. Men kan deze slaatjes natuurlijk zoo uitgebreid maken als men zelve wil, b.v. door toevoeging van druiven, peren, geweekte abrikozen, ananas enz. enz. evenals door het bestrooien met gehakte okkernoten hazelnoten, amandelen en. Het hier gegeven recept is van een zeer eenvou dig slaatje, dat zonder veel moeite en kosten klaar gemaakt kan worden. VISCH SLA: Een pond gekookte visch, (tarbot, schelvisch of kabeljauw) wordt zorgvuldig van de graat ontdaan en in kleine stukjus verdeeld, daarna besprenkeld met citroensap en ongeveer een uur weggezet om de zure smaak der citroen aan te nemen. Drie eieren worden hard gekookt, aan plakken gesneden en vermengd met drie eetlepels mayonaise. Op een platten schaal leggen wij een laagje sla of veldsla, hierop komt de visch, waaroverheen de eieren, die met de mayonaise vermengd zijn; wij kunnen hier ook wat aardappelsla bij geven, het geen heel smakelijk is. Om tegemoet te komen aan de verschillende ver- zoeken wil ik hier nog even enkele recepten voor saus geven, die bij visch gebruikt worden, alsmede van mayonaise. daad toch heel eenvoudig indien-mep maar precies de gegevens opvolgt. We nemen een eenigszins ronde kom en gieten hierin kokend water, werpen dit weg, drogen de kom weer of breken een ei en zorgen, dat allen de dooier in de kom gaat, dus niets geen eiwit; wie niet de noodige handigheid bezit, breekt het ei even boven een kopje. Bij de dooier voegen wij nu peper, zout, mosterdpoeder en 2 eetlepels azijn en kloppen dit alles tezamen gedurende eenige minu ten, zoodat het alles heel goed vermengd is. We nemen een flesch beste slaolie, het liefst Delftsche, omdat men dan nooit de kans loopt dat de mayo naise een bijsmaakje krijgt, snijden de kurk in twee helften en doen de eene helft weer op de flesch, daarna druppelen wij de slaolie heel lang zaam in de kom en blijven voortdurend flink klop pen; spoedig zullen wij het ei en de overige ingre diënten dikker en dikker zien worden; is dit het geval, dan kan de slaolie met een klein dun straal tje bij geschonken worden; wordt de massa te dik, dan komt er een scheutje azijn bij, waarop men weer verder klopt. Op deze manier zullen wij in minder dan een kwartier een flinke hoeveelheid mayonaise hebben, we kunnen er gerust pl. minus 3 dL. slaolie bijvoegen en gebruiken hetgeen wij noodig hebben, de rest zetten wij in een goed ge sloten jampot weg tot een volgenden keer. Mayonaise op deze manier bereid, kan niet mis- lukkene mits men bij het gebruiken der olie zorg draagt, dat deze niet gedeeltelijk gestolten is, het geen In den winter nog weieens voorkomt. We zet ten de flesch vóór het maken der mayonaise dan eerst eenigen tijd op een warme plaats opdat de inhoud van de geheele flesch gelijk vloeibaar wordt. Met de mayonaise, die wij nu gemaakt hebben, kunnen wij nog allerlei andere sausen maken b.v. mousseline saus, waarvoor wij de mayonaise ver mengen met 1 dL. stijf geklopte room en dan nog wat azijn naar smaak toevoegen of Remoulade saus, waardoor wij door onze mayonaise 5 zeer fijn gehakte augurken, 1 uitje, eveneens zeer fijn gehakt, en 2 eetlepels mosterd roeren. WARME SAUSEN: Hollandsche saus (bij tong, tarbot, zalm, enz.) 200 gr. boter, 3 dooiers, 1 dL. melk, 1 platte desert- lepel maizena, peper, zout en citroensap. De maizena wordt in een pannetje met de melk aangemaakt en hierbij komen de eierdooiers,, die met het maizenapapje geklopt worden en met een stukje van de boter op een laag pitje onder voort durend kloppen even moeten doorkoken, totdat de saus gebonden is. Als het van het vuur komt wordt er nu een stukje van de overige boter door geroerd, waarna het pannetje met de saus even op een laag pitje komt, opdat de boter zich geheel en al met de saus kan vermengen. We gaan op deze wijze verder, totdat alle boter verwerkt is, daarna komen peper, zout en citroen sap erbij. GARNALEN SAUS: Halve liter water met zout, 40 gr. bloem, 50 gr. boter, 1 el, 125 gr. garnalen, stukje foelie, 1 kruid nagel worteltje, 1 tak seldery, 1 uitje en 1 laurier blad. Wij wasschen de garnalen in water met zout en zetten ze daarna in een pennetje met heet zout water om te verwannen (niet koken). De verschil lende kruiden laten wij In de halve L. water met zout trekken gedurende een half uur en zaaven het dan, waarna een sausje gemaakt wordt van de boter de bloem en het water, dat nog eenige minuten tezamen moet doorkoken, waarna peper, zout, de uitgelekte igarnalen en het geklopte el worden toegevoegd. Indien onze lezeressen bepaalde recepten behan deld willen zien, dan zullen deze gaarne worden ge geven door de redactrice „onze keuken" Hofzicht- laan 4, Den Haag. Plums eet een banaan. door Charley Amer. Ik vertik het langer zei Plums. Hij zat rechtop in zijn bed en keek naar bui- 'ten. Het was 4 uur in den morgen. Door het raam, dat bij gelegenheid eens gewasschen moest worden, zag hij den dag geboren worden boven de stad. Eien nieuwe dag, maar een dag, die Plums met zorg en droefheid belaadde. Hij stapte zijn bed uit en liep naar het raam. benedeen lag de straat, eenzaam en doodsch in het grauwe morgenlicht. Aan den overkant van de straat staarden de reclames van Rinkle's en Tupper's delicatessenzaak hem aan: „Eet Fyffes bananen." lederen dag een sinaas appel." Wat moest hij om vier uur in den morgen met Fyffes bananen doen? Plums zuchtte. Ergens ratelde een melkwagen. De stad werd wakker. Plums zuchtte nog eens. Van heel diep uit zijn benarde ziel kwam een echo: ik vertik het langer. Ik weet niet of ik u vroeger al eens verteld heb dat Archibald Plums, voor hij zich als detective vestigde althans trachtte te vestigen hij Dickswell achter de toonbank had gestaan. Dickswell was een groote boekhandel en Plums die een zekere belezenheid had, was daar een kracht geweest van meer dan middelmatige be- i teekenis. De heer George fe\ Dickwell had dat zeer best ingezien, al liet hij dat in Plum's salaris niet uit- komen. Het toeval, of beter het noodlot, wilde, dat juist op het moment toen de heer George S. I Dickswell vernam, dat het favoriet renpaard Ari i bella verloren had, dat juist op dat authentieke moment Plums binnenkwam. Hij had na maan- J den en maanden wachten eindelijk den moed ge- j vonden om salarisverhooging te durven vragen. Er volgde een dialoog, die onmogelijk in oen talkie verwerkt zou kunnen worden, een dialoog, I waarin de heer Plums overigens een zeer beschei- den rol vervuilde. I De heer Plums kreeg een goed getuigschrift mee. Hij kreeg nog meer mee. I Op den dag dat hij voor het laatst in dienst was, ging hij afscheid nemen van den heer George S. Dickswell en het zeer zeldzame toeval wilde, dat dien dag de baas van Plums op een outsider gezet had en een slordige duit had verdiend. Plums verkreeg daardoor de toezegging, dat hij kon terugkomen. Yoorloopig op zijn oude salaris en als de zaken beter gingen, misschien dat er dan De heer George S. Dickswell had toen het ge baar gemaakt, dat bij zijn luisteraars goede ver wachtingen wilde opwekken. Plums had geweigerd. Finaal en met overtuiging. Met een plotseling in hem geboren trots, had hij iets gezegd in dezen geest Mijnheer, mocht ik door mijn onvoorziene omstandigheden niet slagen in mijn plannen, dan zal ik graag weer bij u terugkomen. Maar ik hoop dat het niet noodig is. De heer George 5. perplex achterlatend was hij weggewandeld. Dien grauwen, triesten ochtend dacht Plums aan dat moment terug. Met weemoed en toch ook weer met de gedachten van den man, die een stroohalm ziet. Het ging niet goed met Plums, den detective. Het ging lang niet goed. En ter wijl hij alle vorige dagen tenminste nog dat beetje hoop behouden had dat hem staande had gehou den, was dat nu op dezen troosteloos uitzienden dag ook verdwenen. Öm half zeven bij zijn schamel ontbijt hakte hij den knoop door. Ik zal vanmorgen naar Dickswell gaan, zei hij zacht in zich zelf, terwijl hij Leo een kaasrandje toewierp. De groote angora keek hem met een wijsgeeri- gen blik in haar groene oogen aan en begon te knabbelen. Dingen die men met tegenzin doet, gaan meest al nietz oo gauw. Pas om tegen elf stapte me- neeer Plums de deur uit. Het moet zuchtte hij. Hij ging op weg. Hij had nog geen honderd passen gedaan of een allerliefste jongedame hield hem tegen en wilde hem een bloempje op de borst spelden. Het spijt me, zei de kleine detective ver legen, maar ik heb mijn portemonnaie in mijn andere pak laten zitten. Hebt u niet een los dubbeltje in uw vest jeszak? vroeg het meisje ongeloovig. Heusch niet verklaarde Plums zeer be slist. Toch voelde hij verder loopend al zijn zakken nog even door. Ein werkelijk, hij diepte ten ongeweten dubbeltje op. Zou hij teruggaan? Hij besloot het niet te doen. Een man, die nog maar een dubbeltje rijk is, overdacht hij, mag een egoist zijn. Hij besloot het geheele bedrag aan zichzelf ten koste te leggen. Hij voelde het eensklaps als een zonderlinge plicht om volkomen platzak, volko men mislukt en berooid bij Dickswell terug te komen. Wat kan men doen voor een dubbeltje? Men kan er een zure haring voor koopen, of een cro- quetje of een roomsoes, of vier mandarijnen. Plums peinsde. Hij peinsde vrij lang. Maar toen wist hij het ook. Hij herinnerde zich zijn ontwaken dien mor gen om vier uur en hij zag weer voor zich die starende reclames. Ik ga een banaan koopen, besliste hij. Met een banaan liep Plums over het Acaciaplein. Het was een voortreffelijke banaan, roomgeel en slank en de eigenaar consumeerde hem met som ber welbehagen van iemand, die zijn galgemaal nuttigt. De vrucht was op. Met een breeden zwaai, een zwaai die sprak van wanhoop en berusting, wierp Plums de schil van zich. Toen bleef hij even s'taan. Wat ging er in hem om. Wat snelde in gedachten aan zijn geestesoog voorbij i Snelle schreden riepen hem tot de werkelijk heid terug. Er kwam iemand achter hem aan hollen. E&n heer, die groote haast had. Voor Plums kon waarschuwen was het ge beurd. De snelle wandelaar had de bananenschil niet gezien en gleed uit, viel Snel was Plums erbij om hem te helpen. Maar de man was alweer opgesprongen. Met een vin- nigen duw wierp hij Plums van zich af en wil de verder gaan. Hij wilde, maar het ging niet best. Want er had in drie seconden een omwenteling plaats gehad in Plums' binnenste. Ei' was maar een kleine aanleiding noodig ge weest om al de opgekropte spanning, al de inge slikte teleurstellingen te doen uitbreken in een daad. Hier was de aanleiding. Ze maakte, van den kalmen, zachtmoedigen Plums een getergde leeuw De heer had nog geen twee stappen gedaan of hij lag weer. Plums had hem op onverbeterlijke wijze een beentje gehaakt Een oogenblik later zat hij boven op den man en timmerde er op los. Rechts en links. Onver moeid. Blind van woede. Nu is het genoeg zei rechercheur Mayer van de vreemdelingenpolitie. Hoe is uw naam? Detective Plums, zei Plums, naar adem snakkend. U zult carrière maken, verzekerde de po litieman. U wilt nu zeker wel even meegaan U hebt ons een van de meest beruchte juweelen dieven van den laatsten tijd in banden gespeeld- Commissaris Shea zal niet weten hoe hij u dan ken moet. Ik ga mee zei Plums. Hij was ineens wonderlijk kalm. Met de punt van zijn schoen mikte hij de bananenschil in de goot. (Nadruk verboden.)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1932 | | pagina 6