Pluimveeteelt OnsCourantenverhaal Voor onze Lezeressen uurtje vroeger op dan gewoonlijk, om in een toepas selijk lied de luilakken voor hun woningen te gaan bezingen, diie zich nog niet bij de schare hebben gevoegd. De huisdeuren der langslapers worden ten- slote met het jonge groen opgetuigd. Maar vroeger ging dat anders. De troepen dauw trappers bestonden toen uit halfwassen en volwas sen mannen, en zij bonden geen groene takken aan de deuren, maar hingen aan de kloppers krengen op, en andere afzichtelijkheden, voor welker bij een- zameling een paar dagen tevoren de vuilnisbakken werden afgezocht. De slachtoffers waren niet alleen degenen, die zich het laatst bij den optocht hadden gevoegd, maar een luilak was ook hij, dit 't laatst op school kwam, of op 't werk, of het laatst met zijn groentenschuit op de markt aanlegde enz. Zij allen moesten tracteeren, anders zagen ze zich op een pak ransel onthaald, of hun schuit of kar ge plunderd. De tractaties bestonden voor schooljongens uit „drieduitskorsjes", voor de jongemannen uit pinten of borrels. Het waren dan ook de bollenbakkers en slokjestappers, die het beste af waren met dit aloude gebruik. De dienstmeisjes, die het laatst haar emmers aan de deur brachten, moesten bij de koffievrouw tracteeren op lavas of anijs. In Amsterdam trokken in de 16e en 17e eeuw jonge mannen er op uit met „stocken en vendels en ze leverden elkaar dan slag op bruggen en plei nen. Politioneele verboden uit dien tijd zijn nog bewaard gebleven en vormen de duidelijkste docu menten der oude volksgebruiken. maat En zijn beenen. die beweegbare tempelzuilen geleken, rustten op voeten, waarmede hij vast en stevig op den bodem stond. Toch was er niets angstaanjagends in zijn uiter lijk. Integendeel. De goedmoedige blik in zijn trou we hondenoogen, stelde ieder, die hem aansprak, aanstonds op zijn gemak. Wie kon trouwens vrees koesteren voor een man, die eruit zag als een ge weldige St. Bernard, die zich het kwaad, dat hij eventueel zou kunnen aanrichten, niet eens bewust leek? Hendriks enchtgenoote was zijn tegenhanger, dit wil zeggen, alles wat Hendriks van andere men- schen onderscheidde, ontbrak haar ten eenenmali. Klein van gestalte, mager en teer van spierstelsel dag al wee van. Te drinken kreeg bjj niets üan slappe thee en zijn pijp werd opgeborgen door Ma- rietje op een geheime plek. Maar de verschijnselen der ziekte namen ni et af en dus werd de kuur voortgezet. Dagen en weken achtereen. Hendriks werd er slap van en sentimenteel. Als hij af en toe probeerde een heel kleine wijziging in het menu aan te brengen, stond zijn vrouw op de bres. Onwrikbaar voor zijn eigen bestwil. Op het laatst kon hij geen brood en pap meerzien en werd het eten hem een ware kwelling. Alleen de honger kon er hem toe brengen zijn portie brood en pap naar binnen te werken. Je moat toch eens naar den dokter terug gaan, en garessief van aard, zat ze hem, zooals de volks baas, raadde hem op zekeren dag de oudste knecht BLOEDLUIS. De ergste levende plaag van ons hoendervolkje is zeker wel de bloedluis, welke in alle jaargetijden optreedt, maar in den zomer het meest en welke zich dan ook sterk vermenigvuldigt. Menige kippen houder is ten opzichte van het bezit aan bloedliuzen in zijn hok multi-millionnair. Bloedluis is de meest voorkomende en meest schadelijke parasiet op het hoenderlichaam. Ze komt, practisch gesproken in eiken kippenstal voor, maar kan en moet afdoende worden beteugeld. Dat moet, omdat bloedluis scha delijk is voor kip en kippenbaas, al lééft ze slechts op de eerste alleen. Kippen kunnen er ondragelijk door worden geplaagd, ze worden ziek van jeukte en slapeloosheid, staken of verminderen den leg, en ze worden vatbaar voor allerlei ziekten. Om te weten, hoe men de bloedluis met bestrijden, is het noodig haar wijze van werken te kennen. Op den dag is het hoendervolkje vrij van haar plaaggeesten, welke dan in ware heirscharen zitten weggekropen tusschen naden van planken, in kieren onder asfalt enz. De bloedluis kan overal tusschen komen; waar twee planken opeen gespijkerd zitten, daar vindt de bloedluis in de tusschenruimte nog een graag gekozen schuilplaats. Ze begint eerst in den avond in actie te komen, als de kippen haar ruststokken voor den nacht hebben bezet. Dan kruipen de bloedluizen via mestplank, wand of anderszins naar de ruststokken en gaan vandaar op de kippen over. Ze hebben slechts één levensbehoefte: het bloed der kippen behoeven ze. Dat zuigen ze gedurende den nacht af, waarna ze wei-voldaan naar haar schuilplaatsen terugkeeren. De hoenders hebben intusschen een slapeloozen naccht doorgemaakt. Men ziet het in den zomer wel eens hier en daar dat kippen er de voorkeur aan geven om buiten in boomen a.d. te overnachten, tot wanhoop van den kippenhouder, dit dat een onhebbelijk aanwensel vindt. Toch is hij, onbewust, de schuldige. De kip pen schuwen het nachtverblijf om de bloedluis. Wie een hok heeft met veel naden en overeen gespij kerde latten en latjes, een verblijf, dat slechts zelden of nooit wordt ontsmet, die breke hier en daar maar eens een planke uit. De zijde, welke naar binnen was gekeerd, zal als met een stoflaag over dekt lijken. Haal maar eens een stuk vlak ijzer een hamer of bijl, over die stoflaag! Men verft dan één breede roode streep van bloed, het van de kip pen geroofde bloed der bloedluizen! Hoe men het ongedierte moet bestrijden? Aller eerst door het den weg naar de kippen af te snijden Als men rustlatten aan de wanden heeft vastge maakt, dan maakt men den weg van het ongedierte al uiterst eenvoudig en gemakkelijk. Ook als de rustlatten op vaste schraagjes zijn bevestigd, welke aan de mestplank vastzitten. Rustlatten moeten los rusten in inkepingen, welke regelmatig dik onder de groene of gele zeep, of onder de vaseline worden gehouden. Het zal voor de bloedluis dan onmogelijk zijn om op de rustlatten (zitstokken voor den nacht) te komen, zonder door de vette substantie te gaan; daarin loopen ze volkomen vast. De rust latten zelve moeten elke week in den zomer, elke veertien dagen in den winter, met een creoline- oplossing worden afgeborsteld. Voorts is het noodig, dat heel de hoenderstal regelmatig wordt ontsmet. Men kan dat doen door in den winter twee maal totaal, en das zomers minstens elke maand, het hok van binnen te kalken en het kalkwater voor 5 pet. met zuivere creoline te vermengen. Zorg, dat ge met de kwast alle naden en kieren bestrijkt. Beter is echter nog om het hok om dezelfde tijden uit te spuiten met een 5 pet. creoline-oplossing in water en dan met een broesspuit, waaruit de fijne deeltjes tot in alle hoe ken en naadjes doordringen. Deze bewerking is ook goed tegen ander ongedierte. Het krabbed op den bodem moet zoo nu en dan worden ververscht, de bodem zelve moet dan, indien deze van beton is met een creoline-oplossing worden geschuurd. Een losse bodem wordt zwaar met de meergemelde op lossing gesprenkeld en daarna diep omgespit. In den handel zijn metalen steunpunten voor ruststokken te verkrijgen; zij zijn in kleine oliereser voirs bevestigd. Door de stokken echter in inkepin gen te laten rusten, besmeerd als boven omschreven bereikt men óók volkomen het gestelde doel. Ven tileer véél bij zomerwarmte, kalk de ramen op het zuiden wit, en laat die wit an de binnenzijde besmeren, anders regent alles weer schoon! tot dat de zon in het najaar haar grootste kracht heeft verloren. VERBROKEN BOEIEN. term luidt, op den kop. Hij was zich hiervan vol komen onbewust. Als de een of andere buur er al eens een loopje mee nam, dan was hij de eerste die erom lachte, hartelijk, als om een kapitale grap. Jaren was het goed gegaan. De knechts en mei den op de boerderij waren banger voor het nietige vrouwtje, dan voor de baas zelf. Haar wil was hun wet. Gaf ze een tegenstrijdige order, dan schikte Hendriks zich gewillig in de afbreuk, die zijn pres tige onder het geval leed. De baas is gek, was de verklaring, die de knechts en meiden aan het ge- va 1 meeden te moeten geven. Dit was evenwel slechts in zooverre waar, als liefde in algemeen en zin als een geestelijke afwijking moet worden be schouwd. Want Hendriks was nog altijd verliefd op zijn vrouw, na jarenlang huwelijksleven. Daar Hendriks zich altijd in een nooit aflatende gezondheid mocht verheugen, verwonderde het hem in het geheel niet, dat hij, in de periode dat de griep haar intrede in het land deed, er niet het minst vatbaar voor bleek te zijn. Alleen tegen den tijd, dat de menschen weer een beetje op dreef begonnen te komen en de ernstigste aanval der booze ziekte voorbij was deden zich in Hendriks ingewanden verschijnselen, die zijn vrouw aanleiding gaven hem naar den dokter te zenden. Gedwee ging hij. al vond hij het geval zelf niet van zoo heel veel belang. Hij trof in zoover slecht, dat de oude dok ter uit de buurtschap juist eenige dagen afwezig I was. Zijn plaatsvervanger een jonge collega uit de stad, onderzocht Hendriks nauwkeurig en ver ordineerde een reusachtige verandering in het dieet van den patient. Geen vleesch of groenten meer. Pap voor brood na. Bier, egen druppel en voorloopig geen kruimeltje tabak. Als een geslagen hond keerde Hendriks naar huis en bracht verslag uit. Dat houdt geen mensch uit, besloot hij het droeve relaas. Dat zullen we eens zien, meende Marietje Je moet niet vergeten dat je niet alleen op de wereld staat en dat je voor je vrouw geen on verant woordelijke dingen mag doen. Zoo erg is het niet. Je zult zien-, dat het gauw genoeg went en ja mag blij zijn, dat je van die akelige buikpijn afkomt. Hendriks schikte zich. Ze had gelijk, dacht hij. Het zou gewoonweg verschrikkelijk voor haar zijn. als hij eens bedlegerig werd. En wat er van haar moest worden, als hij bezweek aan de een of andere geheimzinnige kwaal, was een vraag, die hij zich zelf niet durfde te stellen. Van dat oogenblik af at Hendriks brood en pap. Met zoomin mogelijk vet. Hij werd er den eersten Och, waarom? vroeg Hendriks gelaten. Die geeft toch egen andere dingen op. Nee, die niet, zei de knecht, met een geweldig accent op het aanwijzend voornaamwoord. Er sprak haat en minachting uit zijn toon, wnat het langza me wegkwijnen van den baas hinderde hem meer dan hij zichzelf bewust was. Vanmorgen is dokter den Oude weer terug ge komen. Je kan licht eens vragen wat die ervan denkt. Daar zeg je zooiets, zei Hendriks. Nog een poosje werkte hij door en toenwierp hij zijn gereedschap neer zette zijn pet op en ging op weg naar den dok ter. Om alle mogelijke tegenwerpingen van zijn vrouw te vermijden, liet hij deze er ditmaal buiten. Een uur later kwam hij terug op de boerderij De tafel was gedekt voor het middagmaal en allen waren gezeten, gereed om aan te vallen. Bij Hen driks bord stond de gebruikelijke schotel pap. Hen driks, die met een on gewone kleur van opwinding was binnengekomen, verbleeket toen hij even dien kant opkeek. Nou, wat zei die? informeerde Marietje een beetje stug. Dat ze van den knecht had moeten hooren, waar hij heen was geweest, vergaf ze haar man niet voetstoots. Hendriks trad op zijn stoel toe, ging breeduit zit ten en schoof de pap zooveel mogelijk van hem af Zenuwen, niets dan zenuwen zei hij vroolijk Geef gauw het vleesch op en de aardappelen met lekkere vette jus. Maar eerst een groote pot bier. Marietje keek hem mte open mond aan en de oude knecht bromde zoo iets van „goed zoo Maar de overwinning was nog niet bevochten Schril van opwinding klonk Marietjes stem, terwijl zij de vleesch schaal die al door Hendriks gegrepen was, krampachtig vastgreep Laat los. Zenuwen, jij zenuwen. Je zult je nog vermoorden met die malle kunsten. Toen gebeurde er iets, wat nog niemand ooit had bijgewoond. Hendriks gezicht werd vuurrood van opwinding en de aderen op zijn voorhoofd zwollen tot koorden. Zonder iets te zeggen, liet hij de lveesch schaal los, greep de paplepel en sloot hte debat door den lepel boordevol pap op den mond van zijn vrouw te laten neerkomen. Overdekt met brei nam Marietje de beenen, on der het schaterend gelach van knechts en meiden Dien middag zag niemand haar terug. En van dat oogenblik af was zij veranderd en was Hendriks de baas in huis. (Nadruk verboden.) ONZE KEUKEN. WAT ETEN WE DEZE WEEK? ZONDAG (le Pinksterdag). Kalfspouletsoep. Zalm met mayonaise. Os senhaas, Bloemkool. Aardappelpuree. Ve- nillepuddlng met meiwijnsaus. MAANDAG (2e Pinksterdag). Voorjaarssoep. Koud vleesch met mayonaise Doperwten. Malta aardappelen. Kabinet pudding. Spaghetti met tomatensaus WOENSDAG. Rosbeef. Raapstelen, in de pan. DONDERDAG. Vleeschkoekjes. Roode kool. Rijst met rabarber. Aardappelen. Drie Aardappelen. Gebakken visch. Sla en gebakken aardappelen. - Griesmeel met bessensap. VRIJDAG. II. Bruine boonensoep. Sla met gebakken aardap pelen en eieren. Griesmeel met bessensap.. door v. d. BERGH. Hendriks was een reus en in zijn soort boven dien een heele baas Zijn geweldig torso torste een klein hoofd op een stiernnek. Schouders recht en bre,ed, armen als van een pithecanthropus, be haard en eindigen in handen van buitengewoon for- Aardappelen. Hover- VANILLEPUDDING MET MEIWIJNSAUS. Voor de pudding: 3/4 La melk; 1/4 L. room, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker. Voor de saus: 4 eieren; 3 d.L. Meiwijn, 80 gram poedersuiker. De melk met de room worden aan de kook ge bracht; daarna worden de suiker en vanillesuiker erbij gevoegd en als de pan van het vuur is wordt de in water geweekte, goed uitgeknepen gelatine erin opgelost. Als de pudding drillerig begint te worden, wordt ze overgegoten in een met koud water omgespoelden puddingvorm, nadat wij voor af van tijd tot tijd in de pudding hebben geroerd om te voorkomen, dat de gelatine zou zakken. Voor de meiwijnsaus worden de eieren met de po? 'ersuikf-r (waarin geen loontjes mrge:. zijn) gedurende 10—15 minuten geklopt en daarna worut de meiwijn druppelsgewijze erbij gevoegd. Hebben we eieren, suiker en w"n onder voortdu rend kloppen goed met elkander vermengd, dan zet ten wij de pan of kom in een ran met heet water, zcodat :1e saus mooi gebonden wordt, doch niet aan de Kook xomt. We kunnen de sau> ook we, op een lage pit zetten en zoodoende dik laen worden onder j?rt- durend kloppen, maar de kans op schiften 's veel grooter. is ie saus mooi getonden dan kV pp en wij zoo ang tacst se gt: ki 's argeisec \:ei .iteeren desa^s bij do pudding. Voorjaarssoep. 400 gram runderpoulet of schenkel met been, 1.5 liter water, 1 bos kervel, 1 bos peterselie, stukjes bloemkool, een paar worteltjes, een handje poste lein, 1 krop sla, 50 gram boter, 40 gram bloem. Het soëpvleesch wordt met koud water en zout aan de kook gebracht, daarna zoolang op een lage pit getrokken, totdat het vleesch gaar is en de bouillon door de zeef in een andere pan overge goten. De bloemkool en worteltjes hebben we gewas- schen evenals de andere groenten en aan kleine stukjes gesneden, vooral de stelen van de postelein en stoof sla moeten heel fijn gehakt worden, daarna wordne deze groenten bij de bouillon gevoegd en ongeveer 20 minuten gekookt, waarna boter en bleom worden gesmolten en wij hierbij de soep voe gen onder goed roeren, zoodat er geen klontjes komen. Nadat alles even is doorgekookt worden ten slotte de zeer fijn gehakte peterselie en kervel bij de soep gevoegd. Kabinetpudding. 1 liter melk, 4 eieren, 100 gram suiker, 100 gram geconfijte kersjes, 1 dl. likeur, 10 blaadjes witte gelatine, 5 blaadjes roode gelatine, 1 pakje vanille suiker. De melk met de suiker en vanillesuiker worden aan de kook gebracht, de eierdooiers worden gedurende vijf minuten flink geklopt en druppelsgewijze wordt de melk met de opgeloste vooral geweekte gelatine hierbij gevoegd, terwijl wij steeds flink kloppen. Later voegen wij wat meer melk tegelijk bij, maar. we moeten er vooral voor zorgen, dat de eieren kersjes erbij gedaan. Een gedeelte der kersjes snij- niet schiften. Het laatste worden de likeur en de den we in vieren en de rest laten we heel. We zetten de pudding nu zoolang op een koele plaats om vlug stijf te worden, vergeten echter niet, er van tijd tot tijd in te roeren daar de vruchtjes anders naar de boter zakken. Zien wij nu dat de pudding al wat stijf begint te worden, dat kloppen wij het wit der eieren stijf en roeren dit door de puddingmassa, die daarna overgoten wordt in een met water omgespoelden vorm. Om eiwit of room spoedig stijf te hebbenv doen wij er, zoolas ik u reeds eerder aangaf, een klein tikje zout erbij. Heel veel huisvrouwen zien tegen het maken van gelatinepuddingen op en het is toch heel gemakke lijk, indien we altijd maar zorgen, de gelatine voor het gebruiken 15 minuten in een teiltje koud water te weeken, zoo dat alles goed onder water staat. Daarna uitknijpen en in de kokende melk overbren gen, doch niet meekoken. Vleeschkoekjes. 400 gram vleeschresten, 50 gram ham, 75 gram oud brood zonder korst, peper, zout en noot, 1 ei, 1 ei, 1 eetlepel gehakte peterselie, 100 gram boter of vet, paneermeel. We hakken of malen het vleesch fijn en weeken het brood in water, waarna we het flink uitknijpen Daarna vermengen we vleesch brood peper zout noot ei, zeer fijn gehakte peterselie en ui goed door el kander en verdeelen het vleesch in 8 of 10 deelen, waarna wij er platte koekjes van vormen, die wij met wat paneermeel bestrooien en in de boter in de koekpan mooi bruin maken. We kunnen vleeschkoekjes ook heel goed van verschillende vleeschresten bv. kalfs- en varkens- vleesch of soepvleesch en wat ham maken, Zij zijn altijd heel smakelijk en maken wij ze van soep vleesch dan spaart het ons een dag vleesch uit. SCHOTEL VOOR DE KOFFIETAFEL. Voor een of andere feestelijke gelegenheid zul len we gaarne eens een aardige schotel aan de kof fietafel willen hebben, waarvoor ik u aanraad on derstaand recept eens 'te probeeren. We beginnen met daags tevoren een zure aspic te maken, door ruim 1 dl. water gedurende een half uur te koken met 1 uitje, 1 worteltje, stukje foelie, 1 peperkorrel, 1 kruidnagel en een halve citroen, zonder de schil en drie kwart liter azijn. De laatste 5 minuten een eiwit en de gewasschen gebroken schaal van het ei medekoken. Daarna zeeven we het water door een flanellen doek, lossen er vier bouillonblokjes in op en verdeelen de aldus verkre gen bouillon in twee kommen, Daarna lossen we in de eene kom 20 gram roode en in de andere 20 gram witte gelatine op, die vooraf geweekt is. Is de aspic stijf, dan wordt ze met een mes in alle richtingen gesneden aan kleine stukjes, maar de kleuren blijven gescheiden, daar wij deze op een vrij groote schotel nu in vakken afwisselend rood en wit gaan verdeelen en hierop in het midden ge halveerde eieren zetten, die wij gevuld hebben met een mengsel van boter, eierdooiers en fijngehakte ham. We koken vier eieren hard, pellen ze en snij den ze in delengte in tweeën waarna wij de dooiers eruit nemen, fijn maken en met 50 gram boter ,n 50 gram fijngehakte ham even verwarmen, daarna de halve eieren met de massa vullen en nadat we iets aan den onderkant van het ei hebben afgsne- den om ze beter te laten staan, plaatsen wij deze op de vakjes aspic. We zorgen er echter voor, dat de eieren geheel en al koud zijn. Het geheel wordt bestrooid met zeer fijn gehakte peterselie en gegar neerd met kleine uitjes en augurkjes, waarm wij rondom de aspic verschillende soorten worst en plak jes tomaten schikken, waardoor wij een bijzonder mooie schotel krijgen. Het beste is om bij den slager bv. 2 ons worst assorti te vragen, waarbij u dan van de verschil lende soorten eenige plakken krijgt en veel aardiger effect verkrijgt dan wanneer er slechts enkele soor Het lijkt misschien heel veel werk om deze schotel op te maken en toch, probeert u het eens, dan zult u zien hoe dit meevalt. Vragen worden gaarne beantwoord door de redac trice „Onze Keuken" Hofzichtlaan 4 den Haag. DE PRACTISCHE HUISVROUW. Het reinigen van vachten. Heel vaak zien wij voor een schrijftafel of bij de deuren een vacht liggen, dat het echter alleen slechts goed doet, indien het schoon er uit ziet. Zijn de vachten of vellen door het lange liggen vuil geworden, dan wrijve men de vachten in met heet zand of heet gemaakte bloem, klopt ze daarna flink op den verkeerden kant. Het vacht zal dan zeer veel opgefrischt zijn. Wormen in bloempotten. Wanneer men bemerkt dat er wormen in de bloem potten bevinden, dan moet men alles in het werk stellen, deze te vernietigen, daar zij het groeiën der planten belemmeren. Iedere plant kan er evenwel niet tegen om uit den pot genomen te worden, opdat de wortels schoon gemaakt worden en de pot van nieuwe aarde wordt voorzien. Bij sommige planten heeft het tot gevolg dat zij verkwijnen en dood gaan. Een heel eenvoudig middel is de pot tot op 2 cm. van den onderkant af in heet water te zetten. De warmte drijft de wormen naar boven ze krui pen uit de aarde zoodat men ze gemakkelijk kan verwijderen. Dit middel kan men slechts aanwenden wanneer de wortels niet tot onderaan den pot groeien. In dit geval moet men de aarde met warm water van ongeveer 40 graden begieten, waardoor de wormen door het gat onder den bloempot trachten weg te komen. Het spreekt vanzelf, dat men bij deze behandeling iets onder den pot zet, waardoor de onderkant vrij komt. Niet zingende kanaries. Kanarievogels die niet meer zingen, behoeven nog niet altijd ziek te zijn. De oorzaak kan vaak lig gen aan te vette voeding, maar ook dikwijls aan ongedierte. Verder moet men zorgen, dat de kool noch op een te lichte of zonnige plaats, noch op een tochtige plaats staat. Op de voeding der vogeltjes moet nauwkeurig ge let worden en in het voorjaar geve men hen een blaadje groen (sla) en in den ruitijd gekneusd hen nepzaad en hargekookte stukjes ei te eten. (Nadruk verboden.) MEDISCHE WENKEN. Lendepijn. Een bij vrouwen vaak voorkomende pijn is die in de lenden. Men moet dit maar niet zonder meer over het hoofd zien, maar de oorzaak trachten te vinden. Lendepijn kan verschillende oorzaken hebben, kan zelfs ontstaan door het dragen van te hooge hakken waardoor d espieren va nhet dijbeen en de heup teveel worden ingespannen, waardoor een pijnlijk gevoel ontstaat. Verder is deze pijn heel vaak het gevolg van te groote lichamelijke inspanning, maar eveneens kunnen vrouwenziekten er de oorzaak van zijn. In ieder geval blijve men niet te lang loopen met lendepijn, maar raadplege tijdig zijn huisarts. Des nachts transpireeren. Het tanspireeren gedurende den nacht kan een gevolg zijn van teveel en te zwaar dek, maar even eens van zenuwzwakte. Het is aan te bevelen niet met een volle maag naar bed te gaan en liefst twee uren voor men gaat slapen niets meer te gebruiken. Heeft men voor het naar bed gaan een gevoel van honger, dan neme men slechts een sinaasappel of een appel. KEUKENWENKEN. Uien schoonmaken. Bij het schoonmaken van uien moet men op de punt van het mes een stukje rauwe aardappel ste ken. Dit neemt de sterke lucht in zich op, waardoor het tranen der oogen wordt voorkomen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuwe Langedijker Courant | 1932 | | pagina 6