Pluimveeteelt
OnsCourantenverhaal
Voor onze Lezeressen
uurtje vroeger op dan gewoonlijk, om in een toepas
selijk lied de luilakken voor hun woningen te gaan
bezingen, diie zich nog niet bij de schare hebben
gevoegd. De huisdeuren der langslapers worden ten-
slote met het jonge groen opgetuigd.
Maar vroeger ging dat anders. De troepen dauw
trappers bestonden toen uit halfwassen en volwas
sen mannen, en zij bonden geen groene takken aan
de deuren, maar hingen aan de kloppers krengen
op, en andere afzichtelijkheden, voor welker bij een-
zameling een paar dagen tevoren de vuilnisbakken
werden afgezocht. De slachtoffers waren niet alleen
degenen, die zich het laatst bij den optocht hadden
gevoegd, maar een luilak was ook hij, dit 't laatst
op school kwam, of op 't werk, of het laatst met
zijn groentenschuit op de markt aanlegde enz. Zij
allen moesten tracteeren, anders zagen ze zich op
een pak ransel onthaald, of hun schuit of kar ge
plunderd.
De tractaties bestonden voor schooljongens uit
„drieduitskorsjes", voor de jongemannen uit pinten
of borrels. Het waren dan ook de bollenbakkers en
slokjestappers, die het beste af waren met dit
aloude gebruik. De dienstmeisjes, die het laatst
haar emmers aan de deur brachten, moesten bij de
koffievrouw tracteeren op lavas of anijs.
In Amsterdam trokken in de 16e en 17e eeuw
jonge mannen er op uit met „stocken en vendels
en ze leverden elkaar dan slag op bruggen en plei
nen. Politioneele verboden uit dien tijd zijn nog
bewaard gebleven en vormen de duidelijkste docu
menten der oude volksgebruiken.
maat En zijn beenen. die beweegbare tempelzuilen
geleken, rustten op voeten, waarmede hij vast
en stevig op den bodem stond.
Toch was er niets angstaanjagends in zijn uiter
lijk. Integendeel. De goedmoedige blik in zijn trou
we hondenoogen, stelde ieder, die hem aansprak,
aanstonds op zijn gemak. Wie kon trouwens vrees
koesteren voor een man, die eruit zag als een ge
weldige St. Bernard, die zich het kwaad, dat hij
eventueel zou kunnen aanrichten, niet eens bewust
leek?
Hendriks enchtgenoote was zijn tegenhanger, dit
wil zeggen, alles wat Hendriks van andere men-
schen onderscheidde, ontbrak haar ten eenenmali.
Klein van gestalte, mager en teer van spierstelsel
dag al wee van. Te drinken kreeg bjj niets üan
slappe thee en zijn pijp werd opgeborgen door Ma-
rietje op een geheime plek. Maar de verschijnselen
der ziekte namen ni et af en dus werd de kuur
voortgezet. Dagen en weken achtereen. Hendriks
werd er slap van en sentimenteel. Als hij af en toe
probeerde een heel kleine wijziging in het menu
aan te brengen, stond zijn vrouw op de bres.
Onwrikbaar voor zijn eigen bestwil. Op het laatst
kon hij geen brood en pap meerzien en werd het
eten hem een ware kwelling. Alleen de honger kon
er hem toe brengen zijn portie brood en pap naar
binnen te werken.
Je moat toch eens naar den dokter terug gaan,
en garessief van aard, zat ze hem, zooals de volks baas, raadde hem op zekeren dag de oudste knecht
BLOEDLUIS.
De ergste levende plaag van ons hoendervolkje
is zeker wel de bloedluis, welke in alle jaargetijden
optreedt, maar in den zomer het meest en welke
zich dan ook sterk vermenigvuldigt. Menige kippen
houder is ten opzichte van het bezit aan bloedliuzen
in zijn hok multi-millionnair. Bloedluis is de meest
voorkomende en meest schadelijke parasiet op het
hoenderlichaam. Ze komt, practisch gesproken in
eiken kippenstal voor, maar kan en moet afdoende
worden beteugeld. Dat moet, omdat bloedluis scha
delijk is voor kip en kippenbaas, al lééft ze slechts
op de eerste alleen. Kippen kunnen er ondragelijk
door worden geplaagd, ze worden ziek van jeukte
en slapeloosheid, staken of verminderen den leg,
en ze worden vatbaar voor allerlei ziekten. Om te
weten, hoe men de bloedluis met bestrijden, is het
noodig haar wijze van werken te kennen.
Op den dag is het hoendervolkje vrij van haar
plaaggeesten, welke dan in ware heirscharen zitten
weggekropen tusschen naden van planken, in kieren
onder asfalt enz. De bloedluis kan overal tusschen
komen; waar twee planken opeen gespijkerd zitten,
daar vindt de bloedluis in de tusschenruimte nog
een graag gekozen schuilplaats. Ze begint eerst in
den avond in actie te komen, als de kippen haar
ruststokken voor den nacht hebben bezet. Dan
kruipen de bloedluizen via mestplank, wand of
anderszins naar de ruststokken en gaan vandaar
op de kippen over.
Ze hebben slechts één levensbehoefte: het bloed
der kippen behoeven ze. Dat zuigen ze gedurende
den nacht af, waarna ze wei-voldaan naar haar
schuilplaatsen terugkeeren. De hoenders hebben
intusschen een slapeloozen naccht doorgemaakt.
Men ziet het in den zomer wel eens hier en daar
dat kippen er de voorkeur aan geven om buiten in
boomen a.d. te overnachten, tot wanhoop van den
kippenhouder, dit dat een onhebbelijk aanwensel
vindt. Toch is hij, onbewust, de schuldige. De kip
pen schuwen het nachtverblijf om de bloedluis. Wie
een hok heeft met veel naden en overeen gespij
kerde latten en latjes, een verblijf, dat slechts
zelden of nooit wordt ontsmet, die breke hier en
daar maar eens een planke uit. De zijde, welke naar
binnen was gekeerd, zal als met een stoflaag over
dekt lijken. Haal maar eens een stuk vlak ijzer
een hamer of bijl, over die stoflaag! Men verft dan
één breede roode streep van bloed, het van de kip
pen geroofde bloed der bloedluizen!
Hoe men het ongedierte moet bestrijden? Aller
eerst door het den weg naar de kippen af te snijden
Als men rustlatten aan de wanden heeft vastge
maakt, dan maakt men den weg van het ongedierte
al uiterst eenvoudig en gemakkelijk. Ook als de
rustlatten op vaste schraagjes zijn bevestigd, welke
aan de mestplank vastzitten. Rustlatten moeten los
rusten in inkepingen, welke regelmatig dik onder
de groene of gele zeep, of onder de vaseline worden
gehouden. Het zal voor de bloedluis dan onmogelijk
zijn om op de rustlatten (zitstokken voor den
nacht) te komen, zonder door de vette substantie
te gaan; daarin loopen ze volkomen vast. De rust
latten zelve moeten elke week in den zomer, elke
veertien dagen in den winter, met een creoline-
oplossing worden afgeborsteld.
Voorts is het noodig, dat heel de hoenderstal
regelmatig wordt ontsmet. Men kan dat doen door
in den winter twee maal totaal, en das zomers
minstens elke maand, het hok van binnen te kalken
en het kalkwater voor 5 pet. met zuivere creoline
te vermengen. Zorg, dat ge met de kwast alle
naden en kieren bestrijkt. Beter is echter nog om
het hok om dezelfde tijden uit te spuiten met een
5 pet. creoline-oplossing in water en dan met een
broesspuit, waaruit de fijne deeltjes tot in alle hoe
ken en naadjes doordringen. Deze bewerking is ook
goed tegen ander ongedierte. Het krabbed op den
bodem moet zoo nu en dan worden ververscht, de
bodem zelve moet dan, indien deze van beton is
met een creoline-oplossing worden geschuurd. Een
losse bodem wordt zwaar met de meergemelde op
lossing gesprenkeld en daarna diep omgespit.
In den handel zijn metalen steunpunten voor
ruststokken te verkrijgen; zij zijn in kleine oliereser
voirs bevestigd. Door de stokken echter in inkepin
gen te laten rusten, besmeerd als boven omschreven
bereikt men óók volkomen het gestelde doel. Ven
tileer véél bij zomerwarmte, kalk de ramen op het
zuiden wit, en laat die wit an de binnenzijde
besmeren, anders regent alles weer schoon! tot
dat de zon in het najaar haar grootste kracht
heeft verloren.
VERBROKEN BOEIEN.
term luidt, op den kop. Hij was zich hiervan vol
komen onbewust. Als de een of andere buur er
al eens een loopje mee nam, dan was hij de eerste
die erom lachte, hartelijk, als om een kapitale
grap.
Jaren was het goed gegaan. De knechts en mei
den op de boerderij waren banger voor het nietige
vrouwtje, dan voor de baas zelf. Haar wil was hun
wet. Gaf ze een tegenstrijdige order, dan schikte
Hendriks zich gewillig in de afbreuk, die zijn pres
tige onder het geval leed. De baas is gek, was de
verklaring, die de knechts en meiden aan het ge-
va 1 meeden te moeten geven. Dit was evenwel
slechts in zooverre waar, als liefde in algemeen en
zin als een geestelijke afwijking moet worden be
schouwd. Want Hendriks was nog altijd verliefd
op zijn vrouw, na jarenlang huwelijksleven.
Daar Hendriks zich altijd in een nooit aflatende
gezondheid mocht verheugen, verwonderde het hem
in het geheel niet, dat hij, in de periode dat de griep
haar intrede in het land deed, er niet het minst
vatbaar voor bleek te zijn. Alleen tegen den tijd,
dat de menschen weer een beetje op dreef begonnen
te komen en de ernstigste aanval der booze ziekte
voorbij was deden zich in Hendriks ingewanden
verschijnselen, die zijn vrouw aanleiding gaven
hem naar den dokter te zenden. Gedwee ging hij.
al vond hij het geval zelf niet van zoo heel veel
belang. Hij trof in zoover slecht, dat de oude dok
ter uit de buurtschap juist eenige dagen afwezig I
was. Zijn plaatsvervanger een jonge collega uit
de stad, onderzocht Hendriks nauwkeurig en ver
ordineerde een reusachtige verandering in het dieet
van den patient. Geen vleesch of groenten meer.
Pap voor brood na. Bier, egen druppel en voorloopig
geen kruimeltje tabak.
Als een geslagen hond keerde Hendriks naar
huis en bracht verslag uit.
Dat houdt geen mensch uit, besloot hij het
droeve relaas.
Dat zullen we eens zien, meende Marietje Je
moet niet vergeten dat je niet alleen op de wereld
staat en dat je voor je vrouw geen on verant
woordelijke dingen mag doen. Zoo erg is het niet.
Je zult zien-, dat het gauw genoeg went en ja mag
blij zijn, dat je van die akelige buikpijn afkomt.
Hendriks schikte zich. Ze had gelijk, dacht hij.
Het zou gewoonweg verschrikkelijk voor haar zijn.
als hij eens bedlegerig werd. En wat er van haar
moest worden, als hij bezweek aan de een of andere
geheimzinnige kwaal, was een vraag, die hij zich
zelf niet durfde te stellen.
Van dat oogenblik af at Hendriks brood en pap.
Met zoomin mogelijk vet. Hij werd er den eersten
Och, waarom? vroeg Hendriks gelaten. Die
geeft toch egen andere dingen op.
Nee, die niet, zei de knecht, met een geweldig
accent op het aanwijzend voornaamwoord. Er sprak
haat en minachting uit zijn toon, wnat het langza
me wegkwijnen van den baas hinderde hem meer
dan hij zichzelf bewust was.
Vanmorgen is dokter den Oude weer terug ge
komen. Je kan licht eens vragen wat die ervan
denkt.
Daar zeg je zooiets, zei Hendriks. Nog een poosje
werkte hij door en toenwierp hij zijn gereedschap
neer zette zijn pet op en ging op weg naar den dok
ter. Om alle mogelijke tegenwerpingen van zijn
vrouw te vermijden, liet hij deze er ditmaal buiten.
Een uur later kwam hij terug op de boerderij
De tafel was gedekt voor het middagmaal en allen
waren gezeten, gereed om aan te vallen. Bij Hen
driks bord stond de gebruikelijke schotel pap. Hen
driks, die met een on gewone kleur van opwinding
was binnengekomen, verbleeket toen hij even dien
kant opkeek.
Nou, wat zei die? informeerde Marietje een
beetje stug. Dat ze van den knecht had moeten
hooren, waar hij heen was geweest, vergaf ze haar
man niet voetstoots.
Hendriks trad op zijn stoel toe, ging breeduit zit
ten en schoof de pap zooveel mogelijk van hem af
Zenuwen, niets dan zenuwen zei hij vroolijk
Geef gauw het vleesch op en de aardappelen met
lekkere vette jus. Maar eerst een groote pot bier.
Marietje keek hem mte open mond aan en de
oude knecht bromde zoo iets van „goed zoo
Maar de overwinning was nog niet bevochten
Schril van opwinding klonk Marietjes stem, terwijl
zij de vleesch schaal die al door Hendriks gegrepen
was, krampachtig vastgreep
Laat los. Zenuwen, jij zenuwen. Je zult je nog
vermoorden met die malle kunsten.
Toen gebeurde er iets, wat nog niemand ooit had
bijgewoond. Hendriks gezicht werd vuurrood van
opwinding en de aderen op zijn voorhoofd zwollen
tot koorden. Zonder iets te zeggen, liet hij de lveesch
schaal los, greep de paplepel en sloot hte debat door
den lepel boordevol pap op den mond van zijn
vrouw te laten neerkomen.
Overdekt met brei nam Marietje de beenen, on
der het schaterend gelach van knechts en meiden
Dien middag zag niemand haar terug. En van dat
oogenblik af was zij veranderd en was Hendriks
de baas in huis.
(Nadruk verboden.)
ONZE KEUKEN.
WAT ETEN WE DEZE WEEK?
ZONDAG (le Pinksterdag).
Kalfspouletsoep. Zalm met mayonaise. Os
senhaas, Bloemkool. Aardappelpuree. Ve-
nillepuddlng met meiwijnsaus.
MAANDAG (2e Pinksterdag).
Voorjaarssoep. Koud vleesch met mayonaise
Doperwten. Malta aardappelen. Kabinet
pudding.
Spaghetti met tomatensaus
WOENSDAG.
Rosbeef. Raapstelen,
in de pan.
DONDERDAG.
Vleeschkoekjes. Roode kool.
Rijst met rabarber.
Aardappelen. Drie
Aardappelen.
Gebakken visch. Sla en gebakken aardappelen.
- Griesmeel met bessensap.
VRIJDAG. II.
Bruine boonensoep. Sla met gebakken aardap
pelen en eieren. Griesmeel met bessensap..
door
v. d. BERGH.
Hendriks was een reus en in zijn soort boven
dien een heele baas Zijn geweldig torso torste een
klein hoofd op een stiernnek. Schouders recht en
bre,ed, armen als van een pithecanthropus, be
haard en eindigen in handen van buitengewoon for-
Aardappelen. Hover-
VANILLEPUDDING MET MEIWIJNSAUS.
Voor de pudding: 3/4 La melk; 1/4 L. room, 10
blaadjes witte gelatine, 150 gram suiker, 2 pakjes
vanillesuiker.
Voor de saus: 4 eieren; 3 d.L. Meiwijn, 80 gram
poedersuiker.
De melk met de room worden aan de kook ge
bracht; daarna worden de suiker en vanillesuiker
erbij gevoegd en als de pan van het vuur is wordt
de in water geweekte, goed uitgeknepen gelatine
erin opgelost. Als de pudding drillerig begint te
worden, wordt ze overgegoten in een met koud
water omgespoelden puddingvorm, nadat wij voor
af van tijd tot tijd in de pudding hebben geroerd
om te voorkomen, dat de gelatine zou zakken.
Voor de meiwijnsaus worden de eieren met de
po? 'ersuikf-r (waarin geen loontjes mrge:. zijn)
gedurende 10—15 minuten geklopt en daarna worut
de meiwijn druppelsgewijze erbij gevoegd.
Hebben we eieren, suiker en w"n onder voortdu
rend kloppen goed met elkander vermengd, dan zet
ten wij de pan of kom in een ran met heet water,
zcodat :1e saus mooi gebonden wordt, doch niet
aan de Kook xomt.
We kunnen de sau> ook we, op een lage pit
zetten en zoodoende dik laen worden onder j?rt-
durend kloppen, maar de kans op schiften 's veel
grooter.
is ie saus mooi getonden dan kV pp en wij zoo ang
tacst se gt: ki 's argeisec \:ei .iteeren desa^s
bij do pudding.
Voorjaarssoep.
400 gram runderpoulet of schenkel met been, 1.5
liter water, 1 bos kervel, 1 bos peterselie, stukjes
bloemkool, een paar worteltjes, een handje poste
lein, 1 krop sla, 50 gram boter, 40 gram bloem.
Het soëpvleesch wordt met koud water en zout
aan de kook gebracht, daarna zoolang op een lage
pit getrokken, totdat het vleesch gaar is en de
bouillon door de zeef in een andere pan overge
goten.
De bloemkool en worteltjes hebben we gewas-
schen evenals de andere groenten en aan kleine
stukjes gesneden, vooral de stelen van de postelein
en stoof sla moeten heel fijn gehakt worden, daarna
wordne deze groenten bij de bouillon gevoegd en
ongeveer 20 minuten gekookt, waarna boter en
bleom worden gesmolten en wij hierbij de soep voe
gen onder goed roeren, zoodat er geen klontjes
komen. Nadat alles even is doorgekookt worden ten
slotte de zeer fijn gehakte peterselie en kervel bij
de soep gevoegd.
Kabinetpudding.
1 liter melk, 4 eieren, 100 gram suiker, 100 gram
geconfijte kersjes, 1 dl. likeur, 10 blaadjes witte
gelatine, 5 blaadjes roode gelatine, 1 pakje vanille
suiker.
De melk met de suiker en vanillesuiker worden aan
de kook gebracht, de eierdooiers worden gedurende
vijf minuten flink geklopt en druppelsgewijze wordt
de melk met de opgeloste vooral geweekte gelatine
hierbij gevoegd, terwijl wij steeds flink kloppen.
Later voegen wij wat meer melk tegelijk bij, maar.
we moeten er vooral voor zorgen, dat de eieren
kersjes erbij gedaan. Een gedeelte der kersjes snij-
niet schiften. Het laatste worden de likeur en de
den we in vieren en de rest laten we heel. We zetten
de pudding nu zoolang op een koele plaats om vlug
stijf te worden, vergeten echter niet, er van tijd
tot tijd in te roeren daar de vruchtjes anders
naar de boter zakken.
Zien wij nu dat de pudding al wat stijf begint
te worden, dat kloppen wij het wit der eieren stijf
en roeren dit door de puddingmassa, die daarna
overgoten wordt in een met water omgespoelden
vorm.
Om eiwit of room spoedig stijf te hebbenv doen
wij er, zoolas ik u reeds eerder aangaf, een klein
tikje zout erbij.
Heel veel huisvrouwen zien tegen het maken van
gelatinepuddingen op en het is toch heel gemakke
lijk, indien we altijd maar zorgen, de gelatine voor
het gebruiken 15 minuten in een teiltje koud water
te weeken, zoo dat alles goed onder water staat.
Daarna uitknijpen en in de kokende melk overbren
gen, doch niet meekoken.
Vleeschkoekjes.
400 gram vleeschresten, 50 gram ham, 75 gram
oud brood zonder korst, peper, zout en noot, 1 ei,
1 ei, 1 eetlepel gehakte peterselie, 100 gram boter
of vet, paneermeel.
We hakken of malen het vleesch fijn en weeken
het brood in water, waarna we het flink uitknijpen
Daarna vermengen we vleesch brood peper zout noot
ei, zeer fijn gehakte peterselie en ui goed door el
kander en verdeelen het vleesch in 8 of 10 deelen,
waarna wij er platte koekjes van vormen, die wij
met wat paneermeel bestrooien en in de boter in
de koekpan mooi bruin maken.
We kunnen vleeschkoekjes ook heel goed van
verschillende vleeschresten bv. kalfs- en varkens-
vleesch of soepvleesch en wat ham maken, Zij zijn
altijd heel smakelijk en maken wij ze van soep
vleesch dan spaart het ons een dag vleesch uit.
SCHOTEL VOOR DE KOFFIETAFEL.
Voor een of andere feestelijke gelegenheid zul
len we gaarne eens een aardige schotel aan de kof
fietafel willen hebben, waarvoor ik u aanraad on
derstaand recept eens 'te probeeren.
We beginnen met daags tevoren een zure aspic te
maken, door ruim 1 dl. water gedurende een half
uur te koken met 1 uitje, 1 worteltje, stukje foelie,
1 peperkorrel, 1 kruidnagel en een halve citroen,
zonder de schil en drie kwart liter azijn. De laatste
5 minuten een eiwit en de gewasschen gebroken
schaal van het ei medekoken. Daarna zeeven we
het water door een flanellen doek, lossen er vier
bouillonblokjes in op en verdeelen de aldus verkre
gen bouillon in twee kommen, Daarna lossen we
in de eene kom 20 gram roode en in de andere
20 gram witte gelatine op, die vooraf geweekt is.
Is de aspic stijf, dan wordt ze met een mes in alle
richtingen gesneden aan kleine stukjes, maar de
kleuren blijven gescheiden, daar wij deze op een
vrij groote schotel nu in vakken afwisselend rood
en wit gaan verdeelen en hierop in het midden ge
halveerde eieren zetten, die wij gevuld hebben met
een mengsel van boter, eierdooiers en fijngehakte
ham. We koken vier eieren hard, pellen ze en snij
den ze in delengte in tweeën waarna wij de dooiers
eruit nemen, fijn maken en met 50 gram boter ,n
50 gram fijngehakte ham even verwarmen, daarna
de halve eieren met de massa vullen en nadat we
iets aan den onderkant van het ei hebben afgsne-
den om ze beter te laten staan, plaatsen wij deze
op de vakjes aspic. We zorgen er echter voor, dat
de eieren geheel en al koud zijn. Het geheel wordt
bestrooid met zeer fijn gehakte peterselie en gegar
neerd met kleine uitjes en augurkjes, waarm wij
rondom de aspic verschillende soorten worst en plak
jes tomaten schikken, waardoor wij een bijzonder
mooie schotel krijgen.
Het beste is om bij den slager bv. 2 ons worst
assorti te vragen, waarbij u dan van de verschil
lende soorten eenige plakken krijgt en veel aardiger
effect verkrijgt dan wanneer er slechts enkele soor
Het lijkt misschien heel veel werk om deze schotel
op te maken en toch, probeert u het eens, dan zult
u zien hoe dit meevalt.
Vragen worden gaarne beantwoord door de redac
trice „Onze Keuken" Hofzichtlaan 4 den Haag.
DE PRACTISCHE HUISVROUW.
Het reinigen van vachten.
Heel vaak zien wij voor een schrijftafel of bij de
deuren een vacht liggen, dat het echter alleen
slechts goed doet, indien het schoon er uit ziet.
Zijn de vachten of vellen door het lange liggen
vuil geworden, dan wrijve men de vachten in met
heet zand of heet gemaakte bloem, klopt ze daarna
flink op den verkeerden kant. Het vacht zal dan zeer
veel opgefrischt zijn.
Wormen in bloempotten.
Wanneer men bemerkt dat er wormen in de bloem
potten bevinden, dan moet men alles in het werk
stellen, deze te vernietigen, daar zij het groeiën
der planten belemmeren.
Iedere plant kan er evenwel niet tegen om uit den
pot genomen te worden, opdat de wortels schoon
gemaakt worden en de pot van nieuwe aarde wordt
voorzien. Bij sommige planten heeft het tot gevolg
dat zij verkwijnen en dood gaan.
Een heel eenvoudig middel is de pot tot op 2 cm.
van den onderkant af in heet water te zetten.
De warmte drijft de wormen naar boven ze krui
pen uit de aarde zoodat men ze gemakkelijk kan
verwijderen.
Dit middel kan men slechts aanwenden wanneer
de wortels niet tot onderaan den pot groeien. In
dit geval moet men de aarde met warm water van
ongeveer 40 graden begieten, waardoor de wormen
door het gat onder den bloempot trachten weg
te komen. Het spreekt vanzelf, dat men bij deze
behandeling iets onder den pot zet, waardoor de
onderkant vrij komt.
Niet zingende kanaries.
Kanarievogels die niet meer zingen, behoeven
nog niet altijd ziek te zijn. De oorzaak kan vaak lig
gen aan te vette voeding, maar ook dikwijls aan
ongedierte.
Verder moet men zorgen, dat de kool noch op een
te lichte of zonnige plaats, noch op een tochtige
plaats staat.
Op de voeding der vogeltjes moet nauwkeurig ge
let worden en in het voorjaar geve men hen een
blaadje groen (sla) en in den ruitijd gekneusd hen
nepzaad en hargekookte stukjes ei te eten.
(Nadruk verboden.)
MEDISCHE WENKEN.
Lendepijn.
Een bij vrouwen vaak voorkomende pijn is die
in de lenden. Men moet dit maar niet zonder meer
over het hoofd zien, maar de oorzaak trachten te
vinden.
Lendepijn kan verschillende oorzaken hebben, kan
zelfs ontstaan door het dragen van te hooge hakken
waardoor d espieren va nhet dijbeen en de heup
teveel worden ingespannen, waardoor een pijnlijk
gevoel ontstaat.
Verder is deze pijn heel vaak het gevolg van
te groote lichamelijke inspanning, maar eveneens
kunnen vrouwenziekten er de oorzaak van zijn. In
ieder geval blijve men niet te lang loopen met
lendepijn, maar raadplege tijdig zijn huisarts.
Des nachts transpireeren.
Het tanspireeren gedurende den nacht kan een
gevolg zijn van teveel en te zwaar dek, maar even
eens van zenuwzwakte.
Het is aan te bevelen niet met een volle maag naar
bed te gaan en liefst twee uren voor men gaat
slapen niets meer te gebruiken.
Heeft men voor het naar bed gaan een gevoel
van honger, dan neme men slechts een sinaasappel
of een appel.
KEUKENWENKEN.
Uien schoonmaken.
Bij het schoonmaken van uien moet men op de
punt van het mes een stukje rauwe aardappel ste
ken. Dit neemt de sterke lucht in zich op, waardoor
het tranen der oogen wordt voorkomen.