Verwe
slechts
In Naarden is een kelder met
duizend-en-een smaakjes
Mannequins van Dior en Novak
in de schijnwerpers
^oman
Geleid(
al
Kruising van dahlia's
AAN L
HET GEHEIM VAN DE ESSENCES
Moeder natuur is voornaamste bron
Wollen japonnen worden omgetoverd in zijden!
6ie
weRelö
Parfum kopen met overleg
door V/i'm Km'p^cheer 'en Roo$ T^a5$el
Onder een geweldig enthousiast
me en welverdiende bewon»
dering toonde nu ook Dior
zijn wintercollectie, waarin
hij in tegenstelling met
Fath's vloeiende lijn, met
zijn modellen de vrouw „supersonique"
wilde uitbeelden. De tailleurs, mantels en
japonnen van deze grote meester der
haute couture geven de vrouw een nauw
keurig en natuurlijk silhouet, dat wil zeg»
gen dat er van geen enkele verbreding
sprake is, terwijl vormen en schouders
duidelijk uitkomen en op deze wijze het
figuur waarde geven
De taille bevindt zich bij al zijn créa»
ties op de oorspronkelijke plaats en de
mouwen zijn laag ingezet. De rokken zijn
maar liefst 10 cm langer dan in het vorige
seizoen, hetgeen de minder slanken na»
tuurlijk zullen toejuichen. De mantelpak»
jes hebben een vrij kort schootje, vaak
een dubbele rij knopen, betrekkelijk
nauwe mouwen en een rechte rok.
Een verrassing was zijn „Fausse
redingote" (valse redingote), welke uit
twee delen bestond, namelijk een wijde
klokrok en een bolero.
Zwart voert bij Dior voor ieder uur
van de dag de hoofdtoon. Ook vele nu»
ances bruin, grijs, een herfst»rose, een
grijsachtig blauwe en een rode tint waren
vertegenwoordigd. Hij verwerkte soepel»
vallende, doch geen zware stoffen. Voor
zijn geklede toiletten gebruikte hij otto»
man, taft, moiré, fluweel, crêpe en satin.
De avondjaponnen riepen herinneringen
op uit de tijd van de crinolines
De andere grote Parijse couturiers vol»
gen met min of meer wijzigingen de
wwwwvwwwvvvvvwvvwwwww
Na hetgeen wij de vorige maal hebbein verteld
over 't oculeren, is heit imsscihien wel aardig om
ook eens de aandacht te vestigen op een andere
wijze van vermeerdering van onze bloemen.
Men weet, dat de meeste planten zich in sitand
houden door zaad. Vain deze eigenschap maken
wij nu gebruik om nieuwe
vormen te kweken het- DEZE WEEK
geen vooral bij dahlia s een
dankbaar werk is. Wan- ttvj
neer twee verschillend ge
kleurde en gevormde soor- rvp TT TIN
ten met elkaar gekruisd
worden, levert dit dikwijls
bloemen op, die een fraaie combinatie van deze
soorten zijn. Hierbij zijn echter nog heel wat
verschillende kleuren en vormen mogelijk, zo
dat het altijd een verrassing blijft, wat het uit
eindelijk resultaat van de kruising is.
Het kruisen zelf is heel eenvoudig. Het is
echter noodzakelijk dit op een zonnige dag te
doen en dan nog liefst op een tijdstip, dat de
bijen vliegen. Om gemakkelijker te kunnen wer
ken, halen wij een aantal kransjes van de
bloembodem weg. Van de stuifmeelleverende
bloem nemen wij met een klein penseeltje het
stuifmeel weg, dat voorzichtig op de stempel van
de te bestuiven bloem wordt gebracht. De stuif-
meelleverancier houden we voorlopig nog even
bij de hand in een vaas, zodat wij de bestui
ving nog enkele keren kunnen herhalen, en wel
om de andere dag. Wanneer de bloem zelf stuif
meel heeft gevormd, stoppen wij de bewerking.
Wij noteren dan de namen van de moeder- en
vaderplant, alsmede het aanital bestuwimgen en
de datum.
Het zal ongeveer twee maanden duren voor
dat de zaden rijp zijn. Deze worden gedurende
de winter op een droge en koele plaats bewaard.
Maart is de tijd om de zaden in de warme bak
uit te zaaien. Htn.
theorie der allergrootsten, maar noch Balenciago, Castillo of Balmain hebben
in hun modellen een duidelijk beeld kunnen geven van zogenaamde veranderin»
gen, die ze brachten. De een noch de ander heeft de Parijse mode, die sedert
de fameuze „New»Look" steeds naar nieuwe gezichtspunten zoekt, werkelijk
kunnen vernieuwen, laat staan een ommekeer te weeg brengen.
Verslaggevers, die vier a vijf shows per dag zien, krijgen dikwijls de indruk, dat
ze een kostbaar ballet aanschouwen, luisterrijk opgezet, gedistingeerd, doch
zeer klassiek, zonder een enkele gewaagdheid.
Als we dan ook afdalen uit de hogere sferen van de Parijse couture en de
shows van de kleinere huizen bezoeken vinden we daar een zekere „revolution»
naire" tendens. Dit is onder anderen het geval met de jonge ontwerper Hyacinthe
Novak, die het meer alledaagse presenteert. Hij brengt voor niet al te hoge prijzen
en dat kunnen we in geen geval zeggen van de grote huizen modellen
met een even aantrekkelijke als economische kant. Hij voerde de japonnen dus»
danig, dat een tailleur of mantel voor overdag, door het geheel binnenste buiten
te keren, in een gekleed toilet veranderde! Deze ontwerper onderscheidt
zich door onopvallend en met
teen fijngevoelige zorgvuldigheid,
distinctie in zijn modellen te
brengen. Het is ook hier niet
een „echte" omwenteling in de
mode, maar de goede couture
voor een redelijke prijs!
Over het algemeen
kunnen typeren als
linie een neiging
satie, waarbij wordt
te verkrijgen bij de
productie- en consuj
vast in zijn gebrui
persvertegenwoordig
Deze rust heeft ec
trekkeliik karakter,
noe in het geheel
dat een houding
aangenomen van
vaart niet lonen",
een periode van
brengt de noodzaak
dringend voor te zori
ziin Dositie zeker si
zo'n grote zekerheic
dat men niet bevree
ziin. uit deze nosith
verdreven. Deze
gaat genaard met eei
currentiestrijd om
te behouden, zowel
als in internationaal
denke er slechts aar
land en Janan reed
reldmarkt oresteren
Werden in de eer
de jongste oorlog
maand belangrijke
geconstateerd ten aar
totale oroductie dei
geleideliik is hierin
gekomen. In 1952 val
re vertraging in de
te constateren. Geen
dat het werklooshe
aan actualiteit heefi
in het bijzonder oo
van de bouw- en de
heid en de landbouw
Middenstan
saeck
De middenstand al
er oo achteruitgega
tot uiting komt in
oermanente daling vc
winstmarges.
Zo kan een gelei
schuiving worden
ten gunste van de
d enstandsbedrii ven.
gunstiger kostenv
k'innen werken. Zou
ten voor de middenst
ner worden, dan zoi
wikkeling kunnen w
remd. Doch het teger
ter eerder het geva
verwacht moet word
nen afzienbare tijd e
hoging tot stand zal
Zoals een dichter zijn eigen verzen nooit vergeet, zoals een com
ponist zijn melodieën altijd weer herkennen zal, zo weet ook de
samensteller van essences, deze kunstenaar bij de gratie van de
smaak, steeds zijn schepping terug te vinden. Ditmaal gaat het
echter niet over een kunstenaar, maar over een kunstenares in het
vak. Die zijn er ook en mej. dr. E. M. Inckel, die reeds jaren lang
aan dt essence-afdeling van de chemische fabriek „Naarden" te
Naarden werkzaam is, vindt het combineren van smaakstoffen en
uitdenken juist een zeer vrouwelijk beroep. „Ik verwonder er mij
telkens over dat er nog zo weinig vrouwen zijn in dit vak" zegt zij,
als wij haar op een morgen in haar heiligdom bezoeken. Misschien is
de wijze, waarop wij mej. Inckel hebben binnengeleid, een weinig
poëtisch. Men denkt echter aan verzen en melodieën als men geu
ren opsnuift van pittige sinaasappel de zoetige luchtjes even daar
gelaten! en verhalen hoort over honderden druiventrossen, die
gewillig ter perse gaan om de mens het leven te veraangenamen.
Het samenstellen van essences is bovendien een zeer boeiende bezig
heid, waarover men niet genoeg vernemen kan.
Er zitten problemen aan, waar
van de leek zich absoluut geen
idee vormt, als hij gedachteloos
op een zuurtje zuigt of rustig aan
het rietje trekt, waardoor de fon-
kelrode frambozenlimonade naar
boven kruipt. Wist hij bij voor
beeld, dat er alleen wat de fram
bozen-essences betreft wel vijfhon
derd tot zevenhonderd verschil
lende smaken zijn? Dat iedere li
monadefabrikant onder die hon
derden smaakjes weer zijn eigen
favoriet heeft, in de geest van „die
en geen andere"? „Daarom," zegt
mej. Inckel, „heeft elke essence
een nummer. Anders zou je ze
moeilijk allemaal uit elkaar kun
nen houden."
Natuurlijk is het moeilijk elke
essence precies aan te duiden,
maar dit blijft een vaststaand feit:
wat zij zelf gemaakt heeft, vergeet
zij niet. Zij zal het altijd herkennen
als haar vinding of samenstelling.
Daarvan getuigen tien glaasjes li
monade, waarvan er maar één is
met haar eigen essence. Na de
tiende slok wijst zij de limonade
aan, waaraan haar „compositie"
de smaak gegeven heeft.
Warenwet van de wereld K LM BB I [1 voor
De fabrikant, die een bepaalde iliwlil de
essence koopt, krijgt daarbij te- vrnuw
vens de nodige conserveringsmid- vruuw
delen. „Ook daarvoor zorgen de
mensen in ons vak," vertelt mej.
Inckel, „en dan is er nog iets an
ders. Óm nog even op die essences
terug te komen, die kunnen soms
bestaan uit veertig tot honderd
verschillende smaakstoffen. Deze
stoffen mogen niet giftig zijn. Dat
moet dus onderzocht worden en
het moeilijke is daarbij, dat elk
land weer zijn eigen bepalingen
heeft. Smaakstoffen, die wij in Ne
derland zonder gevaar achten,
worden elders weer als giftig be
schouwd. Ik moet dus ook de wa
renwet van andere volken kennen
met het oog op de export.
De export stelt trouwens nog
andere eisen aan de samen
steller of samenstelster van
essences. Zij moeten er name
lijk terdege op letten, of stof
fen, die in ons kikkerlandje
goed blijven, in warme landen
geen veranderingen zullen on
dergaan. Soms gebeuren er de
wonderlijkste dingen mee, die
je helemaal niet verwacht,"
aldus mej. Inckel.
Het geheim
Nu zij weer tot haar smaakstof
fen is teruggekeerd, willen wij
toch graag iets naders van het ge
heim, dat een essence is, te weten
komen. Een essence kan uit heel
veel smaakstoffen bestaan, dat is
bekend, maar waar komt een
smaakstof vandaan? Wordt die
synthetisch gemaakt, in het labo
ratorium? Nee, moeder natuur is
de eerste en voornaamste bron van
alle smaakjes. Men gebruikt sap
pen. Sappen van allerlei noten,
bonen en vruchten. Om bij voor
beeld op de druiventrossen terug
te komen: die worden met duizen
den tegelijk op de pers gelegd
tot een gewicht van vijfhonderd
kilo en geven dan het sap, dat
zeven tot tien maal ingedikt wordt.
De schillen en de pitten, die de
dans ontsprongen en op de pers
achterbleven, worden gegist en
daaruit bereidt men een alcoho
lisch distillaat. Sap en distillaat
worden later weer samengevoegd
en soms vermengd met sporen, een
synthetica, om een wat sterkere
smaak te verkrijgen. De essence is
nu practisch gereed en men ziet,
dat de natuur nummer een was
bij deze leverantie.
Zo is het ook bij het bereiden
van koffie-essences. Het koffie-ex.
tract daarvoor wordt bijna op de
zelfde manier bereid als de huis
vrouw dit doet. Men werkt hier
met reuzenfilters, bestaande uit
een groot reservoir voor de vloei
stof en een smalle pijp daaronder,
waarin de uiterst fijn gemalen kof.
fie wacht. Het principe is precies
gelijk, maar door speciale voorzor
gen en mogelijkheden blijft het
aroma, dat zo'n belangrijke rol
speelt, veel beter behouden.
Kelder met smaakjes
Het extract is buitengewoon
sterk en het zou dan ook een grote
straf zijn, wanneer men zo'n
enorm vat met deze vloeistof, als
in een van „Naarden"s kelders
staat, zou moeten leegdrinken. Het
vat, dat tot de zoldering reikt,
heeft gezelschap van vele andere,
gevuld met kersendiksap of ker
sendistillaat, met frambozen- of si
naasappel-essence. Het is de kelder
van de duizend-en-een-smaken en
hij vervult ons dan ook met eer
bied en bewondering, net zoals een
sprookje uit Duizend-en-een-nacht.
H*er staan de heerlijkste smaakjes
in de vorm van essences, hier staan
ook de grondstoffen, die nog essen-
MEJ. DR. E. M. INCKEL.
ce moeten worden en daarom vele
mogelijkheden in zich bergen.
„Het vervaardigen van een
„nieuwe" essence is heus niet zo
moeilijk," zegt mej. Inckel, „je
smaak ontwikkelt zich steeds meer
en je krijgt een grote ervaring,
die zeker zo belangrijk is als je
kennis van chemie. Weet u wat
veel moeilijker is? Er een nieuwe
smaak inbrengen.
Het publiek houdt lang vast aan
het oude vertrouwde, hoewel ér op
het ogenblik toch wel veranderin
gen te bespeuren zijn. Men mag
gerust zeggen, dat de smaak van
de mensen over het algemeen fij
ner geworden is. Wat limonade
betreft valt op te merken, dat fan
tasie-smaakjes als champagnepils
uitvallen en de zuivere vruchten-
smaken als die van de framboos,
citroen of sinaasappel overblijven.
Puddingpoeders met smaakjes
doen het ook haast niet meer. De
huisvrouw kookt pudding van
maizena of custard en geeft er sap
van echte vruchten bij."
Over de smaak
Tegenover smaken, die verdwe
nen, zijn er ook, die sterk naar
voren kwamen, zoals die van de
tonic-limonade. Een goede reclame,
die het product op de voorgrond
brengt, speelt hierbij ook een grote
rol.
Het vreemde is, dat bij voor
beeld tonic- en gembersmaken het
weer helemaal niet doen in België.
Elk land heeft zo zijn eigen voor
keur. Wat hiervan de oorzaak is?
Men zou haar kunnen toeschrijven
aan een bepaalde traditie, een
smaak, waar men mee opgroeit.
Het blijft echter altijd moeilijk de
juiste reden op te sporen, want te
recht zegt het oude spreekwoord:
„Over de smaak valt niet te rede
twisten".
In Londen dreigt een nieuwe
ziekte, „Nylonitis" genaamd. Een
branderig gevoel van de huid
wordt veroorzaakt door het dragen
van nylonkousen en volgens Britse
voetverzorgers is het een gevolg
van het feit dat nylon geen zweet
opneemt. Britse nylonfabrikanten
echter menen, dat „Nylonitis"
wordt veroorzaakt door de zeep-
loze wasmiddelen, die veelal ge
bruikt worden om nylonkousen te
wassen. Om uit te maken wie ge
lijk heeft is een raad van voetver
zorgers ingesteld om de oorzaak te
vinden van de aangetaste dames
benen.
DIOR HELPT ENGELAND
Christian Dior gaat Engeland
helpen bij de export. Hij ontwerpt
namelijk voor Brittannië, hoofd
zakelijk voor de export, modellen,
die door een daarvoor opgerichte
firma in Londen worden uitge
voerd. De Britse vrouw zal in
enkele der beste huizen wel eens
een Dior-creatie kunnen kopen,
maar de meeste zullen toch het
land uitgaan. In Februari 1953 zal
Dior Engeland bezoeken om de
eerste show van zijn modellen te
openen.
Parfum kopen moet met overleg
geschieden, omdat met verschil
lende factoren rekening moet
worden gehouden. 'Zo mag bij
voorbeeld een vrouw met blond of
donkerblond haar geen parfum ge
bruiken met een te zware geur,
dat past niet bij haar type. Voor
vrouwen met donker haar en een
donkere gelaatstint is een parfum
met een Oosterse geur zeer ge
schikt. Het is echter aan te raden
om zich in een goede zaak te laten
voorlichten inzake deze belang
rijke keuze.
LONDEN.
tistiek: op iedere
trouwde vrouwen ii
werkt er één in
buitenshuis. In
zes maanden van di
den bij verkeersonc
Engeland 2090 men
en 93.067 gewond.
ROME. Volger
liaanse sigarettens
zijn de voordelen v
gale handel in taba
Italiaanse economie
de nadelen. Tenm
half mïUioen perso
er een middel van I
BOLTON. De
mej. Mary Terry he
heer Pilkington, out
van een spinnerij, in
zin zij 20 jaar als
ster heeft gewerkt 3
sterling (rond 320.01
geërfd, op voorwaar
ongetrouwd blijft,
ook zijn voorraad
sterke drank. Ze zit
„Ik ben vrijwel
houdster" zei ze.
KOPENHAGEN.
verpleegden van de
richting op het eilar
wilden hier een c
lijke republiek stii
wisten geweren te
gen, maar toen ze
alle bewakers en ar
ployé's om het levi
gaan brengen ontdek
hun opperste verbc
de patronen waarva
ook meester hadden
van een ander kalib
HOLLYWOOD. -
volge van de teler
het niet meer zo b
Amerikaanse fïlrr
aldus de productie
„Paramount". „Want
zou je naar een biosi
om een slechte filrr
als je slechte films t
zien?"
JOHANNESBURG
Afrikaanse pluimv
klagen er over dat h'
van de leg zijn ger
gevolge van het la
de sinds kort over
„Cornet"-passagiers
vliegtuigen.
HONGKONG.
jarige Lee Hong
ijzeren deur uit de
fabriek. „Je schijnt ze
te zijn op ijzeren der
de rechter. „Ik zal
maand achter zetter
HET VERKLEUREN VAN
KREEFT
Een „verander"-model van Hyacinthe Novak. Een
rechte wollen japon, waarover een cape wordt gedra
gen van dezelfde stof. Beide zijn gevoerd met zijden
materiaal.
Bij verhitting van kreeft tot on
geveer zeventig graden Celsius
gaat de donkere grauwgroene kleur
over in rood. De oorzaak hiervan
is de werking van een kleurstof,
welke zich bevindt in de schaal
en in de daaronder liggende huid.
Deze foto toont dezelfde japon en cape, maar nu met
de voeringzijde aan de buitenkant. Dit modelletje is
geschikt voor de namiddag of avond.
ZET JE BESTE BEENTJE VOOR I
Als je de nieuwe spreuk voor September leest,
die hier boven staat, snappen jullie al, waar het om
gaat. De vacantie is weer achter de rug. Nu ben je
heerlijk uitgerust. Nu maar niet meer denken aan
speeltuinen en fijne reisjes en op visitie gaan. De
schooldeuren gaan weer wijd voor jullie open. Nee,
nu niet lelijk kijken, astublieft. Ferm aangepakt en
dapper geleerd. Daarom zegt de Jeugdbond tegen
al z'n kleine en grote leden: ZET JE BESTE
BEENTJE VOOR! Als er soldaten voorbijkomen,
staan jullie altijd graag te kijken. Die stappen er zo
lekker over heen. Netjes in de maat. Het rechter-
en linkerbeen van alle soldaten gaan precies gelijk
op en neer. Het is net of je maar één stap hoort.
Die soldaten zetten allemaal hun beste beentje
voor. Daarom lopen ze zo flink, licht en gemakke
lijk. Als jullie op school ook allemaal je best doen,
dan is het zo plezierig in de klas en merk je
haast niet, dat het vacantie geweest is. Dan doe je
op die manier weer mee met de naastenliefde. Je
helpt elkaar ijverig te zijn. ZET JE BESTE
BEENTJE VOOR!
En Nederland heeft
laatst in Finland van een
gewoon clubje daar ge
wonnen! Hoera! Hoeral
Hoera! Niet te hard, klei
ne vrienden!
De Lassoman heeft laatst
gehoord, dat de zwarte
hoed uit de mode is.
Hebben jullie óók
feest gehad? En nu maar
weer fijn naar school,
kleine vrienden!
Wie heet er
IRMGARD
Gravin Irmgard was
rijk en had vele bezittin
gen. Toen haar ouders
stierven, schonk de Duit
se keizer haar nog meer.
Zware zorgen drukten
haar om alles goed te
besturen. Maar ze dacht
bij alles aan God, die
haar wel helpen zou. Als
ze dan 's avonds naar
huis terugkeerde, knielde
ze voor het Tabernakel
neer om haar Wel
doener te bedanken.
Steeds meer verlangde ze
om met God alleen te
zijn. Daarom gaf ze al
haar goederen aan haar
zuster Ermentrud en
ging in het woud in een
kluisje wonen. Daar
trokken vele ridders en
reizigers voorbij, zodat
het nog niet stil genoeg
was naar haar zin. Ze
vertrok naar Keulen en
vlak bij de Dom liet ze
een groot ziekenhuis
bouwen, waar ze als ne
derig dienstmeisje de zie
ken zelf diende. Zo werd
ze steeds heiliger en toen
ze dan in het jaar 1082
stierf, begon het volk
haar meteen als een hei
lige te vereren. Op 4
September vieren we
haar feestdag.
Oplossing
De woorden, die je met
het woord slagerij kon
maken door telkens één
letter te laten wegvallen,
waren: slager, lager, lage,
lag en la.
In Alkmaar bestond
laatst het R-K. Zieken
huis 25 jaar! Nog wel ge
feliciteerd allemaal in
dat mooie grote zieken
huis. De Lassoman is er
wel eens langs gekomen,
als hij naar Heerhugo-
waard ging.
In Roosendaal is pas
geleden 'n man van 103
jaar overleden.
In Juli is de Koningin
en met haar Prins Bern-
hard bij de goede Begijn
tjes van Breda geweest.
Die hadden fijne rijste
brij met Oranjeappeltjes
gekookt!
En in Ierland wilden
ze in Juli niet eens lek
kere tomaten van Neder
land hebben. Dom!
In De Betuwe zaten
pas geleden ontelbare
muizen in de weilanden,
kleine vrienden. Pi'ep-
piep-piep!
De Lassoman heeft
laatst in 'n stad door het
Varkensstraatje gereden!
Knor-knor!
In Londen hebben in 'n
groot park wel honderd
duizend mensen de rozen
krans gebeden. Prachtig!
Laatst schreef iemand
iets over 'n „helse zenu
wen verpulverende rit".
Nou, nou!
Op 25 Juli hebben de
renners van de Franse
Tourploeg in Apeldoorn
gereden, kleine vrienden!
De Lassomaro huppelde er
op zijn paard achteraan!
't Was reuze leuk alle
maal!
toen kreeg hij een trap
van een paard tegen z'n
hoofd. Daardoor kreeg
hij een gebrek aan z'n
hersens. En dat was de
oorzaak, dat hij geweldig
begon te groeien. Want
met z'n 12e jaar was hij
tot 1.75 m. in de hoogte
geschoten. Proberen jul
lie het maar niet met
zo'n hoefslag van een
paard.
der en maakte overal
het geheim bekend, dat
hij de meest verborgen
dingen kon raden. Veel
mensen wilden er graag
gebruik van maken, maar
de drie maaltijden kost
ten hun te duur en dus
zagen ze er maar van af.
drie maaltijden moest
hebben met sappige bief
stuk, gebakken aardappe
len, lekkere appelmoes,
smeltend zachte asperges
en weet ik wat al meer,
voordat hij de laatste
adem zou uitblazen. Maar
omdat hij niet goed wist
hoe hij daar aan moest
komen, prakkezeerde hij
z'n hoofd suf, welk mid
del hij zou gebruiken. Ha!
daar had hij het gevon
den. Hij sprong van ple
zier een meter in de
lucht en sloeg zich van
vrolijkheid zo hard op z'n
dijen dat het kletste. Ja,
hij zou zich uitgeven
voor waarzegger en zou
dat overal bekend maken,
waar hij langs kwam. Hij
besloot dus het land door
te reizen totdat hij
iemand vond, die z'n
goede diensten nodig had.
Maar, dacht hij bij zich
zelf en bracht wijs z'n
vinger aan zijn voorhoofd,
ik neem me voor te zeg
gen, dat het me onmoge
lijk is de waarheid te
voorspellen, of ik moet
eerst drie maaltijden
gehad hebben. Drie maal
tijden, drie dagen achter
elkaar, drie dinertjes met
de fijnste lekkernijen en
de zoetste wijntjes. Hij
maakte zich helemaal
niet dik over het pak
slaag of erger, dat hij
zou oplopen, als z'n be
driegerij zou ontdekt wor.
den. Hij nam dus z'n
dikke wandelstok, gooide
z'n reiszak over de schou-
Bovenkant of
bodem
Sterke kerels
Wel eens van de Ro-
mei'se keizer Maximinus
Tharx gehoord? Die had
me eventjes een lengte
van 2.50 m. Met één slag
van zijn geweldige vuis
ten sloeg hij de kinnebak
van een paard tot gruizel.
De Engelse reus Tom
my Payn, die 2.22 m. lang
was, had zoveel spier
ballen, dat hij een ezel
met een vracht op z'n rug
van de grond tilde en
wegdroeg.
In Duitsland had je
Wilhelm Otto, die met z'n
tiende jaar al 2.14 m.
groot was. Dat ventje til
de met gestrekte arm
driemaal achter elkaar
een gewicht van 50 kilo
omhoog.
Goliath, die door de
kleine David neergeploft
werd, kennen jullie uit
de Bijbelse Geschiedenis.
Die had een lengte van
3.12 m.
In Beieren, dat in
Duitsland ligt, was een
reus Thomas Hassler, die
2.35 m. lang was bij z'n
dood. Tot z'n negende
jaar was hij net zo als
andere jongens. Maar
maal niet onder de indruk
van al de instrumenten,
flesjes en kolven van de
dokter liet hij zich heel
gedwee verbinden. En
toen het duifje eenmaal
weer genezen was, vloog
het op zekere morgen
weer door het venster
naar buiten. Toen kwam
de lente in het land. En
je kunt je het verwonder
de gezicht van dokter
William voorstellen, toen
hij voortdurend bezoek
kreeg van zijn gevleugel
de patiënt, die zijn wel
doener niet vergeten was.
En nog groter was zijn
verbazing, toen er op een
dag naast zijn radiogra
fisch toestel een ei lag en
enige kleine takjes, waar
van een nest kon gemaakt
worden. De dokter deed
alles in een juwelendoos
je en zette het neer op de
rand van zijn venster.
Ons duifje was zo vrien
delijk de uitnodiging aan
te nemen en vestigde er
zich voor goed. Dat bleek
wel hieruit, dat ze meneer
duif had meegenomen.
Wat betekent
SEPTEMBER
Misschien zijn er onder
jullie al van die bolle
bozen die de moeilijke
Franse taal leren. Als je
■dan al hefbt moeten
tellen, weet je, dat sept
zeven betekent. Van het
Latijnse woord septem,
dat in het Frans sept is,
komt de naam September
vandaan. Met September
wordt dus bedoeld de 7e
maand van het jaar.
Maar het is toch de 9e,
hoor ik vragen. Gelijk
heb je. Maar omdat de
Romeinen vroeger het
nieuwe jaar begonnen oip
1 Maart, werd September
dus de zevende maand
van het jaar. Later werd
de kalender veranderd
en werd September dus
de 9e maand. Dat Sep
tember Herfstmaand ge
noemd wordt, weet je.
Dat hij aan de Engelbe
waarders is toegewijd
zeg ik er meteen maar
bij. Dan kun je daar nog
eens aan denken.
Help je broertje
of zusje
Hieronder staan enkele
namen van dingen, die
op school geleerd wor
den, maar de letters staan
door elkaar heen. Help je
broertje of zusje de goede
namen te vinden.
1. NESHVIJRG
2. IZGNNE
3. NEETKNE
4. SIGEDHCISNEE
5. LKKOIJNEKK
Kijk eens zorvuldig
naar het vlak, dat gete
kend is met een vraag
teken. Maak dan eens uit
of dat de bovenkant of
de bodem van de figuur
Krekel, de waar»
zegger (I)
Een krekel is een in-
sekt, dat in onze huizen
woont, dat van warme
plekjes houdt en een
scherp piepend geluid
maakt. Heb je ze wel
eens gehoord? Nu was er
eens een boer, die Boer
Krekel heette. Die had
zoveel horen vertellen
over heerlijke feesten en
zoveel lof gehoord over
fijne spijizen en schuimen
de wijnen, die men daar
voonzebte, dat hij niet
wilde sterven of hij moest
daar ook eens van ge
proefd en gesmuld heb
ben. Hij nam zich vast
voor, dat hij minstens
Bezoek op de
11e étage
In een van de wolken
krabbers in Amerika en
wel op de 11e étage
woont dokter William
Clevan. Tot zijn grote
verbazing kwam verleden
■frinter op een goeie mor
gen een patiënt zijn ka
mer binnendoor het
raam. Het was geen ge
wone zieke, maar een
duif. De arme vogel had
een poot gebroken. Hele-