Verwe slechts In Naarden is een kelder met duizend-en-een smaakjes Mannequins van Dior en Novak in de schijnwerpers ^oman Geleid( al Kruising van dahlia's AAN L HET GEHEIM VAN DE ESSENCES Moeder natuur is voornaamste bron Wollen japonnen worden omgetoverd in zijden! 6ie weRelö Parfum kopen met overleg door V/i'm Km'p^cheer 'en Roo$ T^a5$el Onder een geweldig enthousiast me en welverdiende bewon» dering toonde nu ook Dior zijn wintercollectie, waarin hij in tegenstelling met Fath's vloeiende lijn, met zijn modellen de vrouw „supersonique" wilde uitbeelden. De tailleurs, mantels en japonnen van deze grote meester der haute couture geven de vrouw een nauw keurig en natuurlijk silhouet, dat wil zeg» gen dat er van geen enkele verbreding sprake is, terwijl vormen en schouders duidelijk uitkomen en op deze wijze het figuur waarde geven De taille bevindt zich bij al zijn créa» ties op de oorspronkelijke plaats en de mouwen zijn laag ingezet. De rokken zijn maar liefst 10 cm langer dan in het vorige seizoen, hetgeen de minder slanken na» tuurlijk zullen toejuichen. De mantelpak» jes hebben een vrij kort schootje, vaak een dubbele rij knopen, betrekkelijk nauwe mouwen en een rechte rok. Een verrassing was zijn „Fausse redingote" (valse redingote), welke uit twee delen bestond, namelijk een wijde klokrok en een bolero. Zwart voert bij Dior voor ieder uur van de dag de hoofdtoon. Ook vele nu» ances bruin, grijs, een herfst»rose, een grijsachtig blauwe en een rode tint waren vertegenwoordigd. Hij verwerkte soepel» vallende, doch geen zware stoffen. Voor zijn geklede toiletten gebruikte hij otto» man, taft, moiré, fluweel, crêpe en satin. De avondjaponnen riepen herinneringen op uit de tijd van de crinolines De andere grote Parijse couturiers vol» gen met min of meer wijzigingen de wwwwvwwwvvvvvwvvwwwww Na hetgeen wij de vorige maal hebbein verteld over 't oculeren, is heit imsscihien wel aardig om ook eens de aandacht te vestigen op een andere wijze van vermeerdering van onze bloemen. Men weet, dat de meeste planten zich in sitand houden door zaad. Vain deze eigenschap maken wij nu gebruik om nieuwe vormen te kweken het- DEZE WEEK geen vooral bij dahlia s een dankbaar werk is. Wan- ttvj neer twee verschillend ge kleurde en gevormde soor- rvp TT TIN ten met elkaar gekruisd worden, levert dit dikwijls bloemen op, die een fraaie combinatie van deze soorten zijn. Hierbij zijn echter nog heel wat verschillende kleuren en vormen mogelijk, zo dat het altijd een verrassing blijft, wat het uit eindelijk resultaat van de kruising is. Het kruisen zelf is heel eenvoudig. Het is echter noodzakelijk dit op een zonnige dag te doen en dan nog liefst op een tijdstip, dat de bijen vliegen. Om gemakkelijker te kunnen wer ken, halen wij een aantal kransjes van de bloembodem weg. Van de stuifmeelleverende bloem nemen wij met een klein penseeltje het stuifmeel weg, dat voorzichtig op de stempel van de te bestuiven bloem wordt gebracht. De stuif- meelleverancier houden we voorlopig nog even bij de hand in een vaas, zodat wij de bestui ving nog enkele keren kunnen herhalen, en wel om de andere dag. Wanneer de bloem zelf stuif meel heeft gevormd, stoppen wij de bewerking. Wij noteren dan de namen van de moeder- en vaderplant, alsmede het aanital bestuwimgen en de datum. Het zal ongeveer twee maanden duren voor dat de zaden rijp zijn. Deze worden gedurende de winter op een droge en koele plaats bewaard. Maart is de tijd om de zaden in de warme bak uit te zaaien. Htn. theorie der allergrootsten, maar noch Balenciago, Castillo of Balmain hebben in hun modellen een duidelijk beeld kunnen geven van zogenaamde veranderin» gen, die ze brachten. De een noch de ander heeft de Parijse mode, die sedert de fameuze „New»Look" steeds naar nieuwe gezichtspunten zoekt, werkelijk kunnen vernieuwen, laat staan een ommekeer te weeg brengen. Verslaggevers, die vier a vijf shows per dag zien, krijgen dikwijls de indruk, dat ze een kostbaar ballet aanschouwen, luisterrijk opgezet, gedistingeerd, doch zeer klassiek, zonder een enkele gewaagdheid. Als we dan ook afdalen uit de hogere sferen van de Parijse couture en de shows van de kleinere huizen bezoeken vinden we daar een zekere „revolution» naire" tendens. Dit is onder anderen het geval met de jonge ontwerper Hyacinthe Novak, die het meer alledaagse presenteert. Hij brengt voor niet al te hoge prijzen en dat kunnen we in geen geval zeggen van de grote huizen modellen met een even aantrekkelijke als economische kant. Hij voerde de japonnen dus» danig, dat een tailleur of mantel voor overdag, door het geheel binnenste buiten te keren, in een gekleed toilet veranderde! Deze ontwerper onderscheidt zich door onopvallend en met teen fijngevoelige zorgvuldigheid, distinctie in zijn modellen te brengen. Het is ook hier niet een „echte" omwenteling in de mode, maar de goede couture voor een redelijke prijs! Over het algemeen kunnen typeren als linie een neiging satie, waarbij wordt te verkrijgen bij de productie- en consuj vast in zijn gebrui persvertegenwoordig Deze rust heeft ec trekkeliik karakter, noe in het geheel dat een houding aangenomen van vaart niet lonen", een periode van brengt de noodzaak dringend voor te zori ziin Dositie zeker si zo'n grote zekerheic dat men niet bevree ziin. uit deze nosith verdreven. Deze gaat genaard met eei currentiestrijd om te behouden, zowel als in internationaal denke er slechts aar land en Janan reed reldmarkt oresteren Werden in de eer de jongste oorlog maand belangrijke geconstateerd ten aar totale oroductie dei geleideliik is hierin gekomen. In 1952 val re vertraging in de te constateren. Geen dat het werklooshe aan actualiteit heefi in het bijzonder oo van de bouw- en de heid en de landbouw Middenstan saeck De middenstand al er oo achteruitgega tot uiting komt in oermanente daling vc winstmarges. Zo kan een gelei schuiving worden ten gunste van de d enstandsbedrii ven. gunstiger kostenv k'innen werken. Zou ten voor de middenst ner worden, dan zoi wikkeling kunnen w remd. Doch het teger ter eerder het geva verwacht moet word nen afzienbare tijd e hoging tot stand zal Zoals een dichter zijn eigen verzen nooit vergeet, zoals een com ponist zijn melodieën altijd weer herkennen zal, zo weet ook de samensteller van essences, deze kunstenaar bij de gratie van de smaak, steeds zijn schepping terug te vinden. Ditmaal gaat het echter niet over een kunstenaar, maar over een kunstenares in het vak. Die zijn er ook en mej. dr. E. M. Inckel, die reeds jaren lang aan dt essence-afdeling van de chemische fabriek „Naarden" te Naarden werkzaam is, vindt het combineren van smaakstoffen en uitdenken juist een zeer vrouwelijk beroep. „Ik verwonder er mij telkens over dat er nog zo weinig vrouwen zijn in dit vak" zegt zij, als wij haar op een morgen in haar heiligdom bezoeken. Misschien is de wijze, waarop wij mej. Inckel hebben binnengeleid, een weinig poëtisch. Men denkt echter aan verzen en melodieën als men geu ren opsnuift van pittige sinaasappel de zoetige luchtjes even daar gelaten! en verhalen hoort over honderden druiventrossen, die gewillig ter perse gaan om de mens het leven te veraangenamen. Het samenstellen van essences is bovendien een zeer boeiende bezig heid, waarover men niet genoeg vernemen kan. Er zitten problemen aan, waar van de leek zich absoluut geen idee vormt, als hij gedachteloos op een zuurtje zuigt of rustig aan het rietje trekt, waardoor de fon- kelrode frambozenlimonade naar boven kruipt. Wist hij bij voor beeld, dat er alleen wat de fram bozen-essences betreft wel vijfhon derd tot zevenhonderd verschil lende smaken zijn? Dat iedere li monadefabrikant onder die hon derden smaakjes weer zijn eigen favoriet heeft, in de geest van „die en geen andere"? „Daarom," zegt mej. Inckel, „heeft elke essence een nummer. Anders zou je ze moeilijk allemaal uit elkaar kun nen houden." Natuurlijk is het moeilijk elke essence precies aan te duiden, maar dit blijft een vaststaand feit: wat zij zelf gemaakt heeft, vergeet zij niet. Zij zal het altijd herkennen als haar vinding of samenstelling. Daarvan getuigen tien glaasjes li monade, waarvan er maar één is met haar eigen essence. Na de tiende slok wijst zij de limonade aan, waaraan haar „compositie" de smaak gegeven heeft. Warenwet van de wereld K LM BB I [1 voor De fabrikant, die een bepaalde iliwlil de essence koopt, krijgt daarbij te- vrnuw vens de nodige conserveringsmid- vruuw delen. „Ook daarvoor zorgen de mensen in ons vak," vertelt mej. Inckel, „en dan is er nog iets an ders. Óm nog even op die essences terug te komen, die kunnen soms bestaan uit veertig tot honderd verschillende smaakstoffen. Deze stoffen mogen niet giftig zijn. Dat moet dus onderzocht worden en het moeilijke is daarbij, dat elk land weer zijn eigen bepalingen heeft. Smaakstoffen, die wij in Ne derland zonder gevaar achten, worden elders weer als giftig be schouwd. Ik moet dus ook de wa renwet van andere volken kennen met het oog op de export. De export stelt trouwens nog andere eisen aan de samen steller of samenstelster van essences. Zij moeten er name lijk terdege op letten, of stof fen, die in ons kikkerlandje goed blijven, in warme landen geen veranderingen zullen on dergaan. Soms gebeuren er de wonderlijkste dingen mee, die je helemaal niet verwacht," aldus mej. Inckel. Het geheim Nu zij weer tot haar smaakstof fen is teruggekeerd, willen wij toch graag iets naders van het ge heim, dat een essence is, te weten komen. Een essence kan uit heel veel smaakstoffen bestaan, dat is bekend, maar waar komt een smaakstof vandaan? Wordt die synthetisch gemaakt, in het labo ratorium? Nee, moeder natuur is de eerste en voornaamste bron van alle smaakjes. Men gebruikt sap pen. Sappen van allerlei noten, bonen en vruchten. Om bij voor beeld op de druiventrossen terug te komen: die worden met duizen den tegelijk op de pers gelegd tot een gewicht van vijfhonderd kilo en geven dan het sap, dat zeven tot tien maal ingedikt wordt. De schillen en de pitten, die de dans ontsprongen en op de pers achterbleven, worden gegist en daaruit bereidt men een alcoho lisch distillaat. Sap en distillaat worden later weer samengevoegd en soms vermengd met sporen, een synthetica, om een wat sterkere smaak te verkrijgen. De essence is nu practisch gereed en men ziet, dat de natuur nummer een was bij deze leverantie. Zo is het ook bij het bereiden van koffie-essences. Het koffie-ex. tract daarvoor wordt bijna op de zelfde manier bereid als de huis vrouw dit doet. Men werkt hier met reuzenfilters, bestaande uit een groot reservoir voor de vloei stof en een smalle pijp daaronder, waarin de uiterst fijn gemalen kof. fie wacht. Het principe is precies gelijk, maar door speciale voorzor gen en mogelijkheden blijft het aroma, dat zo'n belangrijke rol speelt, veel beter behouden. Kelder met smaakjes Het extract is buitengewoon sterk en het zou dan ook een grote straf zijn, wanneer men zo'n enorm vat met deze vloeistof, als in een van „Naarden"s kelders staat, zou moeten leegdrinken. Het vat, dat tot de zoldering reikt, heeft gezelschap van vele andere, gevuld met kersendiksap of ker sendistillaat, met frambozen- of si naasappel-essence. Het is de kelder van de duizend-en-een-smaken en hij vervult ons dan ook met eer bied en bewondering, net zoals een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. H*er staan de heerlijkste smaakjes in de vorm van essences, hier staan ook de grondstoffen, die nog essen- MEJ. DR. E. M. INCKEL. ce moeten worden en daarom vele mogelijkheden in zich bergen. „Het vervaardigen van een „nieuwe" essence is heus niet zo moeilijk," zegt mej. Inckel, „je smaak ontwikkelt zich steeds meer en je krijgt een grote ervaring, die zeker zo belangrijk is als je kennis van chemie. Weet u wat veel moeilijker is? Er een nieuwe smaak inbrengen. Het publiek houdt lang vast aan het oude vertrouwde, hoewel ér op het ogenblik toch wel veranderin gen te bespeuren zijn. Men mag gerust zeggen, dat de smaak van de mensen over het algemeen fij ner geworden is. Wat limonade betreft valt op te merken, dat fan tasie-smaakjes als champagnepils uitvallen en de zuivere vruchten- smaken als die van de framboos, citroen of sinaasappel overblijven. Puddingpoeders met smaakjes doen het ook haast niet meer. De huisvrouw kookt pudding van maizena of custard en geeft er sap van echte vruchten bij." Over de smaak Tegenover smaken, die verdwe nen, zijn er ook, die sterk naar voren kwamen, zoals die van de tonic-limonade. Een goede reclame, die het product op de voorgrond brengt, speelt hierbij ook een grote rol. Het vreemde is, dat bij voor beeld tonic- en gembersmaken het weer helemaal niet doen in België. Elk land heeft zo zijn eigen voor keur. Wat hiervan de oorzaak is? Men zou haar kunnen toeschrijven aan een bepaalde traditie, een smaak, waar men mee opgroeit. Het blijft echter altijd moeilijk de juiste reden op te sporen, want te recht zegt het oude spreekwoord: „Over de smaak valt niet te rede twisten". In Londen dreigt een nieuwe ziekte, „Nylonitis" genaamd. Een branderig gevoel van de huid wordt veroorzaakt door het dragen van nylonkousen en volgens Britse voetverzorgers is het een gevolg van het feit dat nylon geen zweet opneemt. Britse nylonfabrikanten echter menen, dat „Nylonitis" wordt veroorzaakt door de zeep- loze wasmiddelen, die veelal ge bruikt worden om nylonkousen te wassen. Om uit te maken wie ge lijk heeft is een raad van voetver zorgers ingesteld om de oorzaak te vinden van de aangetaste dames benen. DIOR HELPT ENGELAND Christian Dior gaat Engeland helpen bij de export. Hij ontwerpt namelijk voor Brittannië, hoofd zakelijk voor de export, modellen, die door een daarvoor opgerichte firma in Londen worden uitge voerd. De Britse vrouw zal in enkele der beste huizen wel eens een Dior-creatie kunnen kopen, maar de meeste zullen toch het land uitgaan. In Februari 1953 zal Dior Engeland bezoeken om de eerste show van zijn modellen te openen. Parfum kopen moet met overleg geschieden, omdat met verschil lende factoren rekening moet worden gehouden. 'Zo mag bij voorbeeld een vrouw met blond of donkerblond haar geen parfum ge bruiken met een te zware geur, dat past niet bij haar type. Voor vrouwen met donker haar en een donkere gelaatstint is een parfum met een Oosterse geur zeer ge schikt. Het is echter aan te raden om zich in een goede zaak te laten voorlichten inzake deze belang rijke keuze. LONDEN. tistiek: op iedere trouwde vrouwen ii werkt er één in buitenshuis. In zes maanden van di den bij verkeersonc Engeland 2090 men en 93.067 gewond. ROME. Volger liaanse sigarettens zijn de voordelen v gale handel in taba Italiaanse economie de nadelen. Tenm half mïUioen perso er een middel van I BOLTON. De mej. Mary Terry he heer Pilkington, out van een spinnerij, in zin zij 20 jaar als ster heeft gewerkt 3 sterling (rond 320.01 geërfd, op voorwaar ongetrouwd blijft, ook zijn voorraad sterke drank. Ze zit „Ik ben vrijwel houdster" zei ze. KOPENHAGEN. verpleegden van de richting op het eilar wilden hier een c lijke republiek stii wisten geweren te gen, maar toen ze alle bewakers en ar ployé's om het levi gaan brengen ontdek hun opperste verbc de patronen waarva ook meester hadden van een ander kalib HOLLYWOOD. - volge van de teler het niet meer zo b Amerikaanse fïlrr aldus de productie „Paramount". „Want zou je naar een biosi om een slechte filrr als je slechte films t zien?" JOHANNESBURG Afrikaanse pluimv klagen er over dat h' van de leg zijn ger gevolge van het la de sinds kort over „Cornet"-passagiers vliegtuigen. HONGKONG. jarige Lee Hong ijzeren deur uit de fabriek. „Je schijnt ze te zijn op ijzeren der de rechter. „Ik zal maand achter zetter HET VERKLEUREN VAN KREEFT Een „verander"-model van Hyacinthe Novak. Een rechte wollen japon, waarover een cape wordt gedra gen van dezelfde stof. Beide zijn gevoerd met zijden materiaal. Bij verhitting van kreeft tot on geveer zeventig graden Celsius gaat de donkere grauwgroene kleur over in rood. De oorzaak hiervan is de werking van een kleurstof, welke zich bevindt in de schaal en in de daaronder liggende huid. Deze foto toont dezelfde japon en cape, maar nu met de voeringzijde aan de buitenkant. Dit modelletje is geschikt voor de namiddag of avond. ZET JE BESTE BEENTJE VOOR I Als je de nieuwe spreuk voor September leest, die hier boven staat, snappen jullie al, waar het om gaat. De vacantie is weer achter de rug. Nu ben je heerlijk uitgerust. Nu maar niet meer denken aan speeltuinen en fijne reisjes en op visitie gaan. De schooldeuren gaan weer wijd voor jullie open. Nee, nu niet lelijk kijken, astublieft. Ferm aangepakt en dapper geleerd. Daarom zegt de Jeugdbond tegen al z'n kleine en grote leden: ZET JE BESTE BEENTJE VOOR! Als er soldaten voorbijkomen, staan jullie altijd graag te kijken. Die stappen er zo lekker over heen. Netjes in de maat. Het rechter- en linkerbeen van alle soldaten gaan precies gelijk op en neer. Het is net of je maar één stap hoort. Die soldaten zetten allemaal hun beste beentje voor. Daarom lopen ze zo flink, licht en gemakke lijk. Als jullie op school ook allemaal je best doen, dan is het zo plezierig in de klas en merk je haast niet, dat het vacantie geweest is. Dan doe je op die manier weer mee met de naastenliefde. Je helpt elkaar ijverig te zijn. ZET JE BESTE BEENTJE VOOR! En Nederland heeft laatst in Finland van een gewoon clubje daar ge wonnen! Hoera! Hoeral Hoera! Niet te hard, klei ne vrienden! De Lassoman heeft laatst gehoord, dat de zwarte hoed uit de mode is. Hebben jullie óók feest gehad? En nu maar weer fijn naar school, kleine vrienden! Wie heet er IRMGARD Gravin Irmgard was rijk en had vele bezittin gen. Toen haar ouders stierven, schonk de Duit se keizer haar nog meer. Zware zorgen drukten haar om alles goed te besturen. Maar ze dacht bij alles aan God, die haar wel helpen zou. Als ze dan 's avonds naar huis terugkeerde, knielde ze voor het Tabernakel neer om haar Wel doener te bedanken. Steeds meer verlangde ze om met God alleen te zijn. Daarom gaf ze al haar goederen aan haar zuster Ermentrud en ging in het woud in een kluisje wonen. Daar trokken vele ridders en reizigers voorbij, zodat het nog niet stil genoeg was naar haar zin. Ze vertrok naar Keulen en vlak bij de Dom liet ze een groot ziekenhuis bouwen, waar ze als ne derig dienstmeisje de zie ken zelf diende. Zo werd ze steeds heiliger en toen ze dan in het jaar 1082 stierf, begon het volk haar meteen als een hei lige te vereren. Op 4 September vieren we haar feestdag. Oplossing De woorden, die je met het woord slagerij kon maken door telkens één letter te laten wegvallen, waren: slager, lager, lage, lag en la. In Alkmaar bestond laatst het R-K. Zieken huis 25 jaar! Nog wel ge feliciteerd allemaal in dat mooie grote zieken huis. De Lassoman is er wel eens langs gekomen, als hij naar Heerhugo- waard ging. In Roosendaal is pas geleden 'n man van 103 jaar overleden. In Juli is de Koningin en met haar Prins Bern- hard bij de goede Begijn tjes van Breda geweest. Die hadden fijne rijste brij met Oranjeappeltjes gekookt! En in Ierland wilden ze in Juli niet eens lek kere tomaten van Neder land hebben. Dom! In De Betuwe zaten pas geleden ontelbare muizen in de weilanden, kleine vrienden. Pi'ep- piep-piep! De Lassoman heeft laatst in 'n stad door het Varkensstraatje gereden! Knor-knor! In Londen hebben in 'n groot park wel honderd duizend mensen de rozen krans gebeden. Prachtig! Laatst schreef iemand iets over 'n „helse zenu wen verpulverende rit". Nou, nou! Op 25 Juli hebben de renners van de Franse Tourploeg in Apeldoorn gereden, kleine vrienden! De Lassomaro huppelde er op zijn paard achteraan! 't Was reuze leuk alle maal! toen kreeg hij een trap van een paard tegen z'n hoofd. Daardoor kreeg hij een gebrek aan z'n hersens. En dat was de oorzaak, dat hij geweldig begon te groeien. Want met z'n 12e jaar was hij tot 1.75 m. in de hoogte geschoten. Proberen jul lie het maar niet met zo'n hoefslag van een paard. der en maakte overal het geheim bekend, dat hij de meest verborgen dingen kon raden. Veel mensen wilden er graag gebruik van maken, maar de drie maaltijden kost ten hun te duur en dus zagen ze er maar van af. drie maaltijden moest hebben met sappige bief stuk, gebakken aardappe len, lekkere appelmoes, smeltend zachte asperges en weet ik wat al meer, voordat hij de laatste adem zou uitblazen. Maar omdat hij niet goed wist hoe hij daar aan moest komen, prakkezeerde hij z'n hoofd suf, welk mid del hij zou gebruiken. Ha! daar had hij het gevon den. Hij sprong van ple zier een meter in de lucht en sloeg zich van vrolijkheid zo hard op z'n dijen dat het kletste. Ja, hij zou zich uitgeven voor waarzegger en zou dat overal bekend maken, waar hij langs kwam. Hij besloot dus het land door te reizen totdat hij iemand vond, die z'n goede diensten nodig had. Maar, dacht hij bij zich zelf en bracht wijs z'n vinger aan zijn voorhoofd, ik neem me voor te zeg gen, dat het me onmoge lijk is de waarheid te voorspellen, of ik moet eerst drie maaltijden gehad hebben. Drie maal tijden, drie dagen achter elkaar, drie dinertjes met de fijnste lekkernijen en de zoetste wijntjes. Hij maakte zich helemaal niet dik over het pak slaag of erger, dat hij zou oplopen, als z'n be driegerij zou ontdekt wor. den. Hij nam dus z'n dikke wandelstok, gooide z'n reiszak over de schou- Bovenkant of bodem Sterke kerels Wel eens van de Ro- mei'se keizer Maximinus Tharx gehoord? Die had me eventjes een lengte van 2.50 m. Met één slag van zijn geweldige vuis ten sloeg hij de kinnebak van een paard tot gruizel. De Engelse reus Tom my Payn, die 2.22 m. lang was, had zoveel spier ballen, dat hij een ezel met een vracht op z'n rug van de grond tilde en wegdroeg. In Duitsland had je Wilhelm Otto, die met z'n tiende jaar al 2.14 m. groot was. Dat ventje til de met gestrekte arm driemaal achter elkaar een gewicht van 50 kilo omhoog. Goliath, die door de kleine David neergeploft werd, kennen jullie uit de Bijbelse Geschiedenis. Die had een lengte van 3.12 m. In Beieren, dat in Duitsland ligt, was een reus Thomas Hassler, die 2.35 m. lang was bij z'n dood. Tot z'n negende jaar was hij net zo als andere jongens. Maar maal niet onder de indruk van al de instrumenten, flesjes en kolven van de dokter liet hij zich heel gedwee verbinden. En toen het duifje eenmaal weer genezen was, vloog het op zekere morgen weer door het venster naar buiten. Toen kwam de lente in het land. En je kunt je het verwonder de gezicht van dokter William voorstellen, toen hij voortdurend bezoek kreeg van zijn gevleugel de patiënt, die zijn wel doener niet vergeten was. En nog groter was zijn verbazing, toen er op een dag naast zijn radiogra fisch toestel een ei lag en enige kleine takjes, waar van een nest kon gemaakt worden. De dokter deed alles in een juwelendoos je en zette het neer op de rand van zijn venster. Ons duifje was zo vrien delijk de uitnodiging aan te nemen en vestigde er zich voor goed. Dat bleek wel hieruit, dat ze meneer duif had meegenomen. Wat betekent SEPTEMBER Misschien zijn er onder jullie al van die bolle bozen die de moeilijke Franse taal leren. Als je ■dan al hefbt moeten tellen, weet je, dat sept zeven betekent. Van het Latijnse woord septem, dat in het Frans sept is, komt de naam September vandaan. Met September wordt dus bedoeld de 7e maand van het jaar. Maar het is toch de 9e, hoor ik vragen. Gelijk heb je. Maar omdat de Romeinen vroeger het nieuwe jaar begonnen oip 1 Maart, werd September dus de zevende maand van het jaar. Later werd de kalender veranderd en werd September dus de 9e maand. Dat Sep tember Herfstmaand ge noemd wordt, weet je. Dat hij aan de Engelbe waarders is toegewijd zeg ik er meteen maar bij. Dan kun je daar nog eens aan denken. Help je broertje of zusje Hieronder staan enkele namen van dingen, die op school geleerd wor den, maar de letters staan door elkaar heen. Help je broertje of zusje de goede namen te vinden. 1. NESHVIJRG 2. IZGNNE 3. NEETKNE 4. SIGEDHCISNEE 5. LKKOIJNEKK Kijk eens zorvuldig naar het vlak, dat gete kend is met een vraag teken. Maak dan eens uit of dat de bovenkant of de bodem van de figuur Krekel, de waar» zegger (I) Een krekel is een in- sekt, dat in onze huizen woont, dat van warme plekjes houdt en een scherp piepend geluid maakt. Heb je ze wel eens gehoord? Nu was er eens een boer, die Boer Krekel heette. Die had zoveel horen vertellen over heerlijke feesten en zoveel lof gehoord over fijne spijizen en schuimen de wijnen, die men daar voonzebte, dat hij niet wilde sterven of hij moest daar ook eens van ge proefd en gesmuld heb ben. Hij nam zich vast voor, dat hij minstens Bezoek op de 11e étage In een van de wolken krabbers in Amerika en wel op de 11e étage woont dokter William Clevan. Tot zijn grote verbazing kwam verleden ■frinter op een goeie mor gen een patiënt zijn ka mer binnendoor het raam. Het was geen ge wone zieke, maar een duif. De arme vogel had een poot gebroken. Hele-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Nieuw Noordhollandsch Dagblad : voor Alkmaar en omgeving | 1952 | | pagina 4