tafel drinkt men alleen als de mond helemaal leeg is en de lippen zijn afgeveegd. Ook mag men.niets uitspuwen. Wat te doen als er een visgraat in dé keel steekt of iets oneetbaars in de mond krijgt? Breng vork of Iepen dwars voor de lippen en wip het oneetbare stuk er rustig en zon der iemands aandacht te trekken uit. Lukt het niet en is men bang het benouwd te krijgen of'zelfs te moeten braken, dan kan men zich beter even ongemerkt verwijderen,zo ook wanneer iemand moeite krijgt met zijn kunstgebit. Pitten van gestoofde vruchten,compotedeponeert men op de lepel en spuwt men nimmer uit op het bord. Pitten van klein, rauw fruitb,v.kerssenswordenin de tot een kokertje ge vormde hand gedeponeerd en dan op het bord gelegd. Bij het verwijderen van vruchtenpitten op de lepel,houdt men de andere hand voor de mond,maar dit wekt wel de aandacht als dit niet erg ongemerkt gebeurt. Wie iets van een rond gaande schotel heeft genomen zorge ervoor vork en lepel zo op de schotel terug te leggen,dat ze er niet afvallen en ook niet in de saus glijden. Wanneer men in goedkope eetgelegenheden eet,kan het nodig zijn het tafelgerei van te voren aan het servet af te vegen. Dat moet dan ongemerkt gebueren. Maar het is een verschrikkelijke belediging voor de gastvrouw wanneer men het doet aan een diner. Het is onbeleefd brood in de soep of koek in koffie of thee te soppen. Wie voorziet,dat iets te "hard" voor hem is,neme er niet van of vrage iets anders als dat'geschikt kan ge beuren,maar daarvan moet men dan ook zeker zijn. Iedere moeder weet wel,dat zij haar kinderen moet Leren aan tafel te zwijgen. Natuurlijk geldt dit niet voor grotere kinde ren. Met hen kan men juist aan tafel vaak tot een gezellig gesprek komen. Wie ergens voor één keer ten eten -is geno digd,vouwt na tafel zijn servet niet op,maar legt het,min of meer opgerold,naast zijn bord neer. Het is beleefd te wachten niet eten totdat de gastvrouw zichzelf (het laatst) heeft bediend,'behalve wanneer zij er op aandringt niet op haar te wachten maar te beginnen. En hier zouden we even willen wijzen op iets,dat in het leven van elke dag terug komt: de 'moeder,die altijd het laatst aan de beurt komt. Het lijkt me echt g©ed,liefdevol,hartelijk en beleefd om thuis ook te wachten tot moeder zich heeft bediend om dan pas te beginnen. M eder zal op die manier veel prettiger eten,want zij beh'oSft zich dan niet te haasten om de ande ren niet te laten wachten. Vergeten we nooit,dat moeder het meeste werk aan het eten gehad heeft en dat zij heus haar eten wel heeft verdiend!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 12