Doperwten prikt men,als ze groot zijn,aan de vork zijn ze klein,dan lepelt men ze op de vork. Dit doet men evenzo met bonen,capucijners,enz. Salade wordt niet op het bord fijn gesneden. Men mag eenmaal doorsnijden maar men mag nooit een blad sala de om de vork wikkelen en dan naar de mond bergen. S a n d w i c h e s eet men- uit de hand in enkele hapjes Spaghetti eten vereist enige handigheid. Wie dez niet of nog niet heeft,doet beter geen spaghetti te gaan eten in een restaurant. Men draait de spaghetti met de linkerhand om de vork, doopt ze in de saus, drukt ze aan -me het mes en brengt men dan snel naar de mond.... Chinees eten eet men op z'n chinees. Wie dit nog niet kan moet het eerst gaan leren eer hij chinees gaat eten,want anders zal hij er niet veel plezier aan beleven Coctails drinkt men als borrels,dus: nooit met ge bruik van een rietje en vooral ook: nooit na het eten! Hiertegen wordt nogal eens uit onwetendheid gezondigd. Vlees eten hebben we eerder besproken. We hebben toen gezegd,dat de engelse manier van vlees etennamelijk telkens een stukje afsnijden,steeds meer veld -wint. Toch is de nederlander eerder genei gd het op nederland.se ma ler te doen,namelijk eerst het stukje vlees helemaal aan kleine stukjes snijden. Ditis niet in strijd met de wel levendheid. Moeilijker is het eten van wild en gevogelte. Men maakt het vlees met mes en vork van het been los. Het been mag men nooit in de hand nemen,behalve als het gaat om kleinere beenderen van gevogelte of kleine ribben. Men scheurt geen vlees met de tanden van het been,behalve als het gaat om klein gevogelte. En been legt men nooit op het tafellaken en men geeft het ook niet aan de kat of de hond onder tafel,maar men legt het op de rand van het bord of in het bord of op een daarvoor speciaal bestemd schoteltje. Heeft men het vlees -geoorloofd- niet de hand aangeraaktdan reinigt men zijn vingers zorgvuldig aan het servet. Het menu geeft vaak aparte moeilijkheden,vooral wanneer men nog niet vaak gegeten heeft in een restaurant. De kei he"r geeft u dan een menukaart en wacht op uw orders. En u zit te peinzen: wat zou dat of dat nu toch zijn? Om u enigzins van dienst te zijn,zullen we in een volgende af levering de verklaring proberen te geven van een aantal namen van spijzen,die u op menukaarten kunt lezen,maar we zullen beslist niet volledig zijn,want er is zoveel!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 11