weongewild,het telaat komen in de hand. In veel kerken
bestaat het gebruik dat,zodra het begin teken is gegeven,
iedere afwezige het recht op zijn eigen vaste plaats ver
liest. Dit lijkt me een goede methode. Men voorkomt dan
het vervelende opstaan en plaatsmaken voor laatkomers. En
waar gebrek aan plaats, is bereikt men er wellicht mee,dat
de chronische laatkomers zich wat meer zullen inspannen
om op tijd aanwezig te zijn. Kevo
V_2_E M __E E T_I_J_E
(19) AAN TAFEL (vervolg). Het was echt plezierig deze
week te mogen ontdekken,dat onze bijdrage "Vorm en stijl"
door velen wordt gelezen en gewaardeerd.. Ons bereikte
zelfs het verzoek vooral deze rubriek te laten doorgaan
en speciale aandacht te besteden aan het gedrag aan tafel.
Nu,dat doen we dan ook. Want het is een feit,-dat heel wat
mensen tegen een "etentje" buitenshuis opzien omdat zij
zich niet zeker voelen over de manier waarop een of ander
gerecht moet gegeten worden. Dat is ook niet a tijd zo
eenvoudig. We laten daarom vandaag -wat gerechten de revue
passeren maar zullen al te vreemde gerechten niet bespre
ken, want die worden door onze mensen toch niet of onge
veer niet - gegeten. We beperken ons dus tot de meer "gewo
ne" gerechten. Daar gaan we dan.
As p e r g es worden niet met vork en mes gegeten. Bij
asperges gebruikt men ofwel hard gekookt ei,nootmuskaat en
gesmolten boter,ofwel een gebonden eiersaus. Wordt asper
ges met ei gegeten,dan maakt men eerst op zijn bord een
papje van einootmuskaatzout en boter. Men neemt d.an de
asperge vast bij het harde gedeeltewentelt de kop voor
zichtig in het papjeschuift de vork met de punten naar
boven onder de asperge en brengt d_eze gesteund door de
vork,naar de mond,hapt er een flink stuk af en legt het
harde gedeelte op de rand. van het bord. Is de asperge tot
bijna het einde toe zacht,dan kan men er op dezelfde ma
nier nogmaals een stuk van eten. Maar men eet de asperge
niet helemaal op. Wordt de asperge gestoofd,in stukken
gesneden en in eieresaus opgedienddan wordt ze gewoon
als groente met mes en vork gegeten.
Aardbeien eet men met vork en lepel.of alleen
met de vork. Als ze worden opgediend zonder ontdaan te
zijn van het steeltjedan neemt men ze bij dat steeltje,
wentelt ze in de suiker en hapt de vrucht van het steel
tje af.
Kersen vat men bij de steel en brengt men naar de