weongewild,het telaat komen in de hand. In veel kerken bestaat het gebruik dat,zodra het begin teken is gegeven, iedere afwezige het recht op zijn eigen vaste plaats ver liest. Dit lijkt me een goede methode. Men voorkomt dan het vervelende opstaan en plaatsmaken voor laatkomers. En waar gebrek aan plaats, is bereikt men er wellicht mee,dat de chronische laatkomers zich wat meer zullen inspannen om op tijd aanwezig te zijn. Kevo V_2_E M __E E T_I_J_E (19) AAN TAFEL (vervolg). Het was echt plezierig deze week te mogen ontdekken,dat onze bijdrage "Vorm en stijl" door velen wordt gelezen en gewaardeerd.. Ons bereikte zelfs het verzoek vooral deze rubriek te laten doorgaan en speciale aandacht te besteden aan het gedrag aan tafel. Nu,dat doen we dan ook. Want het is een feit,-dat heel wat mensen tegen een "etentje" buitenshuis opzien omdat zij zich niet zeker voelen over de manier waarop een of ander gerecht moet gegeten worden. Dat is ook niet a tijd zo eenvoudig. We laten daarom vandaag -wat gerechten de revue passeren maar zullen al te vreemde gerechten niet bespre ken, want die worden door onze mensen toch niet of onge veer niet - gegeten. We beperken ons dus tot de meer "gewo ne" gerechten. Daar gaan we dan. As p e r g es worden niet met vork en mes gegeten. Bij asperges gebruikt men ofwel hard gekookt ei,nootmuskaat en gesmolten boter,ofwel een gebonden eiersaus. Wordt asper ges met ei gegeten,dan maakt men eerst op zijn bord een papje van einootmuskaatzout en boter. Men neemt d.an de asperge vast bij het harde gedeeltewentelt de kop voor zichtig in het papjeschuift de vork met de punten naar boven onder de asperge en brengt d_eze gesteund door de vork,naar de mond,hapt er een flink stuk af en legt het harde gedeelte op de rand. van het bord. Is de asperge tot bijna het einde toe zacht,dan kan men er op dezelfde ma nier nogmaals een stuk van eten. Maar men eet de asperge niet helemaal op. Wordt de asperge gestoofd,in stukken gesneden en in eieresaus opgedienddan wordt ze gewoon als groente met mes en vork gegeten. Aardbeien eet men met vork en lepel.of alleen met de vork. Als ze worden opgediend zonder ontdaan te zijn van het steeltjedan neemt men ze bij dat steeltje, wentelt ze in de suiker en hapt de vrucht van het steel tje af. Kersen vat men bij de steel en brengt men naar de

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Op De Hoek, weekblad voor Akersloot | 1962 | | pagina 9