BIJVOEGSEL Brieven uit Parijs. SCIIAGEll COURANTvan Donderdag 25 October 1877- 1 BEHOORENDE TOT DE Parijs 2 0 October 1877. Flet is nu ruira 80 jaren geleden, dat een slacbter, die maar met geen mogelijkheid in de klanten scheen te kunnen komen, op de gedachte kwam om van het vleesch, dat hij overhield bouil lon te koken en die deels uit te slijten, deels bij zich aan huis te laten gebruiken. Het oogenblik om die proef te nemen was uitmuntend gekozen. De bouillons h o 1- 1 a n d a i s, dat wil zeggen een soort van restau raties, waar hoofdzakelijk, zoo niet uitsluitend, voor billijken prijs bouillon te verkrijgen was, en «aar commissie anderzijds de meest gewenschte overeer- soep te verkrijgen. Maar genoeg hiervan, ge zoudt anders misschien zeggen, dat mijn brief ook tamelijk soeperig was en die kwalificatie zal ik steeds zooveel mogelijk trachten te voorkomen. Met de groote tentoons'elling gaat het goed vooruit; zelfs met reuzenschreden vooruit. De po litieke toestand moge ook m>g zoo gespannen zijn en op alle takken van handel en nijverheid als met looden hand drukken, zoodat wij, volgens meeding van velen, als op een vulkaan wandelen, niets wat met de tentoonstelling in verband staat lijdt daar- onder. Te dien opciihte bestaat (usschen de Re— geering eenerzijds en de industrieelen, eu de mede, op initiatief van een hollander, Parijs lan gen tijd als overdekt is geweest, de bouil lons hollandais, zeg ik, begonnen hun reputatie te verliezen en de eerste groole wereld tentoonstelling was op handen en zou dus dui zenden vreemdelingen herwaarts brengen, waaron der er ook stellig veel zouden zijn, die gaarne 's middags iels goeds w ilden hebben, zonder daarvoor lieel veel geld te willen uitgeven. De ondervinding leerde onzen slachter al spoedig dat hij niet verkeerd geoordeeld had, zijn bouillon had beter aftrek dan zijn vleesch, zijn établis sement de bouillon viel in den smaak, hij moest het spoedig vergrooten, een tweede en derde openen en aldra had zijne vinding geheel en al de plaats ingenomen der door onzen land genoot in het leven geroepen bouillons hol 1 a n d a i 8. Die man was Du wal, de millionair die Duwal, want dat is hij later geworden. Inmiddels hebben zoowat alle slachters zijn voor beeld gevolgd door ook bouillon uit te slijten en allen maken daarmede goede zaken. Trouwens, dit lag ook voor de hand. De Franschen zijn van bouillon, althans van de daarmede nauwverwante soep, steeds groote liefhebbers geweest. Zij leven om zoo te zeggen, bij soep, brood en wijn en ver staan bij uitnemendheid de kunst, om van hun soep een overheerlijk gerecht te maken. Zij gebruiken haar juist, waarvoor ze bestemd is, ter preparecring van de maag om het eigelijken diner te ontvangen; als een ouverture om zoo te zeguen van de diner opera. Dat de Fransche liefhebbers zijn van lekker elen, bewijst de superioriteit waarin hun keuken zich mag verheugen, en het idéé alleen, dat een fransche kok uw diner zal klaar maken, doet u reeds wa tertanden. Er beslaat hier dan ook een uitgebreide keukenlitteratuur, eu alleen over de kunst oin soep ta koken, zijn een aantal «wetenschappelijke* wer ken geschreven. Zelfs bestaan er Huizeo, welke zich uilslnitend bezig houden met het fabriceeren van ja, hoe zal ik het nu noemen? van patés aliinentaires zegt de franschman, maar onze rijke hollandscbe taal heeft er strikt genomen geen woord voor; voor grutterswaren zal ik maar zeggen, uitslui. tend voor de soep bestemd, als daar zijn sago( vermicellie, macaronie, tapisca enz. Een dier fabri kanten, de Hr. Boudier alhier, brengt zelfs een tapioca bouillon in den handel; nam. een tapioca zoodanig met vleesch extract doortrok- Ken, dat men ze maar een minuut of wat iD zuiver water heeft te koken, om een krachtige en heerlijke stemming. Allen begrijpen dat de eer van Frank rijk gemoeid is met het welslagen dezer grootsche onderneming en alle kenteekencn doen zich nu reeds véór om veilig te kunnen aannemen, dat de Fran sche het volgende jaar op het Trocodere en het Champs de Mars een sthillerendeoverwinning zullen behalen op wat Engeland, Oostenrijk en Amerika in dit opzicht tot dus verre hebben geleverd. Vrees voor hel niet doorgaan der Expositie behoeft geen zins te bestaan. Men is hier teveel overtuigd, dat terugkceren of uitstellen zelfs, eene bepaalde on mogelijkheid is; de verbintenissen door de gebeelc wereld heen aangegaan verbieden dit te zeer. Het komt dan ook bij geen een franschman meer op, om te vreezen dat, wat ook gebeuren moge, van uitstel geen kwestie meer kan zijn. Gisteren nog bezocht ik de terreinen en kon mij toen met eigen oogen overtuigen, hoe krachtig door honderden arbeiders schier dag en nacht wordt doorgewerkt om met alles op tijd gereed te zijn. Verschillende aannemers zelfs, hebben hun werk reeds véér den opleveringstermijn klaar gehad.'En het is ook hieromtrent dat de Staat bet loffelijke voorbeeld geeft. Alles toch, wat hij voor hare re kening heeft genome» is al zoo goed als af. Het buitenwerk nadert zijne voltooing met rassche schre den en met het binnenwerk is op vele plaatsen be reids een begin gemaakt. 't Is er evenwel ovrral nog een doolhof waarin ik stellig niet zoo goed den weg zou gevonden hebben als een beleefde franschman, de Secretaris van een der Comités mij niet tot Cicerone gediend had. Toevallig ontmoette ik hein op het terrein en nauw. lijks had hij vernomen dat ik hollander was, of hij bood mij aan mij rond te gehiden; iets was ik natuurlijk gretig aannam. Zoo rond* andelende, vernam ik dat mijn gids de Hr. Gnerlain was. een der grootste parfumeurs uit Parijs, wiens in de rue de la Paix gevestigd hnis in Holland bijna even goed bekend is als in Frankrijk zelf. Het bijzonder penchant dat de man blijkbaar voor Hollanders had scheen gezocht te moeten in de omstandigheid dat meer dan 30 jaren lang H. M. onze Koningin een zijner beste klanten was geweest. Schier nimmer zeide hij kwam uwe Vorstin in Parijs zonder mijn magazijn een bezoek te brengen ze bleef dan soms een uur lang, terwijl men zich geen minzamer vronw dan zij was kan voor stellen. t Waarlijk mijnheer» besloot de man, het is niet meer dan natuurlijk dat het verlies van zulk een Koningin de natie diep getroffen moet hebben. Trouwens de Hr. Gnerlain was de eerste fran-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1877 | | pagina 5